НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Американски експерт по Западните Балкани: Белият Дом вярва, че може да разреши косовския въпрос

Американски експерт по Западните Балкани: Белият Дом вярва, че може да разреши косовския въпрос

21 Октомври 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Януш Бугайски, американски експерт по Западните Балкани, заяви в интервю пред прищинския вестник Koha Ditore, че САЩ вярват, че могат да намерят решение на спора между Косово и Сърбия и в именно заради това се забелязва увеличение на фокуса на американската администрация върху проблема.
„С оформянето на новото правителство в Прищина и предстоящите парламентарни избори в Белград, мисля, че е много вероятно двете столица да проявят отвращение към опасността. Ако целта е „нормализация“, тогава двете страни ще трябва да признаят една на друга статута на независима държава и това е нещо, което малцина, ако има изобщо такива, политици в Белград са готови да приемат. Преговорите трябва да бъдат съсредоточени върху стъпките към нормализация и върху това, което всяка страна е готова да отстъпи в името на по-широките интереси. Това е нещо, което ще трябва да бъде определено през следващите месеци“, каза Бугайски.
Що се отнася до възможността за размяна на територии, експертът смята, че идеята остава на масата,. Но „не се приема с ентусиазъм“ от Вашингтон. „Но няма причини (Ричард) Гренел да не говори със страните частно дали са готови да приемат обмен на територии или дали Косово ще предаде част от територията си в замяна на признание от Сърбия и елиминиране на бариерите към международната интеграция. Нищо не трябва да бъде сваляно от масата, освен отмяната на статута на Косово като независима държава“.
Говорейки за прогнозирания победител в изборите в Косово Албин Курти, Бугайски заяви, че той е в „уникална“ позиция и че ще бъде трудно Белград да се опита да го затрудни, като го обвинява във военни престъпления или корупция. „От страна на външните работи той вероятно няма да бъде придуман да приеме споразумение, което ще навреди на Косово и мисля, че ще се окаже труден, но рационален преговарящ, който може да работи с представители на САЩ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.