НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: СТО насрочи изслушване по съдебния спор между САЩ и ЕС около „Еърбъс“ за 14 октомври

ТАСС: СТО насрочи изслушване по съдебния спор между САЩ и ЕС около „Еърбъс“ за 14 октомври

4 Октомври 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Женева. Световната търговска организация (СТО) насрочи за 14 октомври разглеждане на въпроса за одобряване на размера на митата, които САЩ може да наложат върху стоки и услуги на държави от ЕС, които нарушават правилата на СТО чрез субсидиране на корпорацията „Еърбъс“. Това съобщиха от пресслужбата на организацията, предава TACC.
„Ще има само една точка от дневния ред. Това е искането на САЩ към СТО за разрешаване на противодействия срещу ЕС и редица страни-членки, в съответствие с арбитражното решение от 2 октомври", обясниха от пресслужбата.
Арбитражът на СТО позволи на САЩ да наложат мита върху стоки и услуги на страните от ЕС на стойност почти 7,5 милиарда долара поради факта, че Брюксел не е изпълнил приетите по-рано решения на СТО относно субсидирането на „Еърбъс“.Решението на арбитража не може да бъде оспорено, но за да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено от Органа за решаване на спорове (ОЗС), който ще заседава на 14 октомври. Както подчертава пресслужбата на СТО, на заседанието ще се прилага правилото за „отрицателен консенсус“. Това означава, че „искане от САЩ може да бъде блокирано, само ако всички присъстващи членове на СТО го отхвърлят“.
Сред 164-мата членове на СТО са 161 държави и три територии. Малко вероятно е всички те да откажат да подкрепят арбитражното решение на организацията.
В своя доклад в сряда арбитрите на СТО отбелязаха, че САЩ могат да предприемат противодействия, по-специално под формата на спиране на митнически отстъпки и свързани задължения, поети от Вашингтон съгласно Общото споразумение за тарифите и търговията от 1994 г.
Съдебният спор за субсидиите на Европейския съюз към „Еърбъс“ е от 2004 г., припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Франция се зарече да въведе ответни санкции, ако САЩ увеличи митата върху сиренето и виното от ЕС

Euronews: Франция се зарече да въведе ответни санкции, ако САЩ увеличи митата върху сиренето и виното от ЕС

4 Октомври 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция и Европейският съюз ще отговорят със „санкции“, ако САЩ отхвърлят преговори по търговския спор за „Еърбъс“, съобщи министърът на финансите на Франция Бруно льо Мейр, цитиран от Euronews.
„Ако американската администрация отхвърли протегнатата от Франция и ЕС ръка, ние се подготвяме да реагираме със санкции“, заяви той.
По-рано говорителят на френското правителство Сибет Ндиайе заяви пред медиите, че франция ще предприеме „ответни мерки“ в синхрон със страните-членки на ЕС, ако Вашингтон действително въведе обявените мита.
„Винаги сме казвали на САЩ през последните няколко месеца, че считаме, че е по-добре да намерим приятелски решения, а не да участваме в търговски войни. Трябва да се организираме на европейско ниво да разгледаме ответните мерки, които бихме могли да предприемем“, обясни Ндиайе.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Берлин се застъпи за твърда линия в търговския спор със САЩ

Die Zeit: Берлин се застъпи за твърда линия в търговския спор със САЩ

4 Октомври 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас се застъпи за следването на твърд курс по отношение на търговския спор със САЩ, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.
В същото време обаче Маас настоя за провеждането на дискусии с Вашингтон. „Сега ЕС ще трябва да реагира и след като получи одобрението на Световната търговска организация (СТО), той вероятно ще наложи наказателни тарифи", поясни първият дипломат на Берлин.
По-рано тази седмица САЩ заявиха, че ще увеличат с 10% митата върху произвежданите в Европа самолети „Еърбъс“ и ще наложат 25-процентови тарифи върху френското вино, шотландското и ирландското уиски, както и сиренето от целия континент като наказание за незаконните субсидии на ЕС за авиопроизводството.
Съобщението дойде, след като СТО даде зелена светлина на Вашингтон да налага мита върху стоки от ЕС на стойност 7,5 милиарда долара годишно, което заплашва да разпали още повече трансатлантическата търговска война.
На свой ред Брюксел изрази съжаление по повод вълната от нови мита от страна на САЩ, като заяви, че те ще навредят основно на американските потребители. ЕС „съжалява, че САЩ изглежда са взели решение да наложат допълнителни тарифи за износа на Общността", заяви говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио на брифинг в Брюксел. „Това е ход, който преди всичко ще засегне потребителите и компаниите в САЩ", добави Росарио.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕС: Митата на Вашингтон ще навредят на американските потребители

ЕС: Митата на Вашингтон ще навредят на американските потребители

3 Октомври 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз изрази съжаление по повод вълната от нови мита от страна на САЩ, като заяви, че те ще навредят основно на американските потребители, предава AFP.
ЕС „съжалява, че САЩ изглежда са взели решение да наложат допълнителни тарифи за износа на Общността", заяви говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио на брифинг в Брюксел. „Това е ход, който преди всичко ще засегне потребителите и компаниите в САЩ", добави Росарио.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: САЩ ожесточиха търговската война с ЕС, като увеличиха митата върху самолетите, уискито, сиренето и виното, за да накажат субсидиите за „Еърбъс“

EURACTIV: САЩ ожесточиха търговската война с ЕС, като увеличиха митата върху самолетите, уискито, сиренето и виното, за да накажат субсидиите за „Еърбъс“

3 Октомври 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ заявиха, че ще увеличат с 10% митата върху произвежданите в Европа самолети „Еърбъс“ и ще наложат 25-процентови тарифи върху френското вино, шотландското и ирландското уиски, както и сиренето от целия континент като наказание за незаконните субсидии на ЕС за авиопроизводството, пише базираният в Брюксел портал EURACTIV.
Съобщението дойде, след като Световната търговска организация даде зелена светлина на Вашингтон да налага мита върху стоки от ЕС на стойност 7,5 милиарда долара годишно, което заплашва да разпали още повече трансатлантическата търговска война.
Както отбелязва медията, мерките идват, след като САЩ и Китай си наложиха наказателни мита върху стоки за милиарди долари в продължаващия вече една година търговски конфликт.
Целевият списък за мита върху европейски продукти на търговския представител на САЩ, който трябва да влезе в сила на 18 октомври, включва авиолайнерите на „Еърбъс“, които се произвеждат във Франция, Великобритания, Германия и Испания – четирите страни от европейския консорциум. Но няма да бъдат налагани тарифи на произведени в Европа авиочасти, които се използват в завода за сглобяване на „Еърбъс“ в Алабама или тези, използвани от конкурентния американски самолетостроител Boeing Co, с което се защитават работните места в САЩ.
„Накрая, след 15 години съдебни спорове СТО потвърди, че Съединените щати имат право да налагат мерки за противодействие в резултат на незаконните субсидии на ЕС“, заяви в изявление американският търговски представител Робърт Лайтизър.
„Очакваме да започнем преговори с Европейския съюз, насочени към решаване на този въпрос по начин, който да е от полза за американските работници“, добави той.
Основните мишени на митата са четирите страни от консорциума „Еърбъс“. Наказателни тарифи се налагат на испански маслини, британски пуловери и вълнени кърпи и немски инструменти и кафе, както и британско уиски и френско вино. Сиренето от почти всяка държава от ЕС ще бъде ударено с мито от 25%, но италианското вино и зехтин бяха пощадени, заедно с европейския шоколад.
Размерът и обхватът на тарифите бяха намалени значително от списък с 25 милиарда долара, който пуснаха от Вашингтон по-рано тази година, в който бяха включени хеликоптери, основни компоненти на самолети, морски дарове, луксозни стоки и други, които бяха изключени от сегашния списък.
Източник, запознат със случая, обясни, че САЩ нарочно не използват целия обхват на одобрените от СТО мерки, за да привлекат ЕС на масата за преговори.
Но, все пак, търговският представител на САЩ направи изрично предупреждение:
„САЩ имат правомощия да увеличават тарифите по всяко време или да променят засегнатите продукти. Търговският представител на САЩ непрекъснато ще преоценява тези тарифи въз основа на нашите дискусии с ЕС“.
От Вашингтон поискаха ратификация на своя тарифен списък в СТО до 14 октомври. Митата могат да влязат в сила само три дни след планирано повишение на тарифите за 15 октомври върху китайски стоки на стойност 250 милиарда долара, до 30% от 25%.
Докато Вашингтон и Пекин се опитват да облекчат горчивата си 15-месечна търговска война, търговията на САЩ и ЕС изглежда ще се влоши.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: Брюксел с последен опит да избегне нови американски мита

EURACTIV: Брюксел с последен опит да избегне нови американски мита

17 Септември 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия заложи на перспективата да ограничи публичните си субсидии за администрацията на САЩ в опит да избегне по-нататъшни тарифи от Вашингтон, които биха могли да дойдат още през следващия месец в контекста на спора между „Еърбъс“ и „Боинг“, пише базираният в Брюксел портал EURACTIV.
Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом каза пред журналисти в понеделник (16 септември), че ЕС ще продължи да се опитва да договори със САЩ добросъвестно решение на почти двуседмичния спор.
Но ако това се окаже невъзможно, изпълнителната власт на ЕС ще обсъди с държавите-членки възможните ответни мерки.
„Нашето мнение е, че по света има достатъчно мита и да си налагаме тарифи едни на други няма да е добро решение“, заяви тя.
Миналия петък Световната търговска организация даде частична благословия на плана на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита на европейските износители и по този начин да компенсира европейската помощ за производителя на самолети „Еърбъс“.
Тръмп потърси разрешение за налагане на тарифи до 100% на европейски стоки на стойност 11,2 милиарда долара годишно.
Очаква се организацията да потвърди обема на компенсаторните тарифи от 30 септември.
Подобно решение се очаква в началото на следващата година, когато ЕС ще може да определи нивото на тарифите, които би могъл да наложи в отговор на субсидиите, предоставени на „Боинг“ от Вашингтон.
На този фон ЕС предложи договорка на американската администрация за избягване на взаимните наказателни мита.
Като част от сделката Брюксел предложи на администрацията на Тръмп „всеобхватни, амбициозни и балансирани наказания за субсидиране за сектора на гражданските самолети“, обясни Малмстрьом.
Ако постигнат споразумение, тя смята, че може да го сподели с Русия и особено с Китай, считан за големия разрушител на световната търговия поради огромните субсидии, които инжектира в китайската индустрия.
Но както съобщи EURACTIV през май, САЩ не пожелаха да разгледат сериозно европейските опити за намиране на приятелско решение и предпочитат да налагат нови тарифи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.