НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос: Турция има задължение съгласно международното право да има хуманно отношение към бежанците

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос: Турция има задължение съгласно международното право да има хуманно отношение към бежанците

11 Ноември 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция трябва да се отнася към бежанците, спазвайки хуманитарните принципи и при пълно зачитане на техните права, според международното и европейското право, съобщи президентът на Гърция Прокопис Павлопулос в неделя от остров Самос, предава гръцката информационна агенция ANA-MPA.
Павлопулос присъства на събитията, които се проведоха по случай 107 години от присъединяването на острова към територията на Гърция, който е под османско управление до 11 ноември 1912 година.
„Действията на Турция към бежанците не могат да предотвратят санкциите и подкопава мястото на страната на международната сцена“, предупреди президентът. „Ние подаваме ръка на приятелство и добросъседски отношения с Турция и нейния народ, с непоклатимата вяра, че миналото не трябва да ни разделя, а да ни обедини, като по този начин Егейско море да остане завинаги регион на мир и сътрудничество между нас“.
„Това обаче предполага, че Турция трябва да уважава суверенитета, границите, територията и Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Гърция, които също така са граници, територия и изключителна икономическа зона на Европейския съюз“, каза той. „Като гърци и като гаранти на международната и европейската законност, ние ще наложим, ако е необходимо, пълното зачитане на международно и европейско право“, добави той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Българинът е толерантен човек и би приел бежанци, но само ако те работят, плащат си данъците и спомагат за развитието на страната ни

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Българинът е толерантен човек и би приел бежанци, но само ако те работят, плащат си данъците и спомагат за развитието на страната ни

6 Ноември 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Българинът е толерантен човек и би приел бежанци, но само ако те работят, плащат си данъците и спомагат за развитието на страната ни. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. По думите му в основната на всичко това стои процесът на социализация, през който трябва да минат мигрантите ако решат да останат в България.
„Мисля си, обаче, че това е в сферата на научната фантастика, защото самите бежанци не желаят това нещо. От това всъщност се притесняват българите. Преди няколко седмици много се говореше и по темата за расизма заради случилото се на мача България – Англия. Още тогава Ви казах, че аз съм категоричен противник на твърдението, че ние сме расисти. Тоест личното ми убеждение е, че българинът би приел едни хора, които работят, плащат си данъците и спомагат за развитието на България. Все пак страхът на българите е много обясним, защото знаем, че тези бежанци трябва да бъдат изхранвани, лекувани и така нататък“, каза още доц. Кьосев. Според него проблемът е много голям чисто социално.
„Разбира се, той е и политически, но в основната си е тежко социален. От там идват и страховете на хората, но и на правителството“, заяви доц. Кьосев. Той отбеляза, че към момента, с оглед напрежението между Турция и Сирия, нашите политици действат разумно и са започнали да мислят за решения на проблема, преди нещата да ескалират. „Което според мен е съвсем нормално. Другото положително е, че този път сме решили да действаме предимно, разчитайки на дипломацията и договорите, които сме подписали с Турция до този момент. Тоест ще разчитаме на добрите междусъседски, дори приятелски отношение. Реално ние нямаме някакъв друг инструментариум, с който да се противопоставим на случващото се“, допълни доц. Кьосев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Бежанците гледат на България не като място, в което искат да останат, а като път, през който да стигнат до страни като Германия

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Бежанците гледат на България не като място, в което искат да останат, а като път, през който да стигнат до страни като Германия

6 Ноември 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Бежанците гледат на България не като място, в което искат да останат, а като път, през който да стигнат до страни като Германия. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. По думите му темата отново е особено актуална заради напрежението, което възникна между Турция и Сирия. Доц. Кьосев отбеляза, че в историята на България имаме няколко примера, свързани с бежански вълни, които са показателни за начина, по който сме се справяли с проблема в близкото минало. „Първият от тях е след подписването на Ньойският мирен договор в 1919 година. Тогава България е „поставена на колене“ заради териториални загуби, репарации и така нататък. В този период около 100 000 българи от Одринска Тракия се връщат тук в България. Да, някои ще кажат, че този случай не е подобен на случващото се сега, защото тези хора са българи, които се връщат в родината си. Тук обаче интересното е, че колкото и да е била разрушена България, тя помага на хората. България има и втори случай, който не е толкова лицеприятен, но който също е исторически факт. Той е от 1984 година, когато правителството на Тодор Живков изгони хиляди български турци към Турция. Това от своя страна предизвика огромен отзвук в световен мащаб. Разбира се, трудно е на база тези исторически примери да дадем отговор на въпроса „Има ли опасност за България?“, но те от своя страна са показателни как сме се справяли с проблема в миналото“, каза още доц. д-р Кьосев. Той отбеляза, че към днешната дата наистина има страх не само в Югозападна България, но и в останалата част от страната, че може да се случи нещо, с оглед и на напрежението между Турция и Сирия. „Всъщност точно на този страх разчита и Ердоган. Той заплашва Европа, че ще пусне през границата 4 млн. мигранти. Важно е да отбележим, че не всички от тях ще минат през България, но дори и 100 000 човека да го направят, то това ще бъде огромен удар, защото ние нямаме възможност да ги приемам. По-лошото в случая е, че дори и тези хора да дойдат, то те не искат да се социализират в България. Ако те искаха да работят, да се развиват, да учат български език, да завършат някакво образование, то нямаше да има проблем около бежанците, защото все пак непрекъснато се говори, че има криза за работна ръка. Бежанците гледат на България не като място, в което искат да останат, а като път, през който да стигнат до страни като Германия“, подчерта доц. Кьосев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: ЕС мобилизира 663 милиона евро за бежанците в Турция

New Europe: ЕС мобилизира 663 милиона евро за бежанците в Турция

1 Ноември 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия обяви, че ще отдели 663 милиона евро помощ за големи проекти на Службата на ЕС за бежанците в Турция, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Според програмата, 600 милиона от тях ще бъдат дадени за най-голямата хуманитарна програма на Съюза в историята, в рамките на която ще бъдат дадени пари в брой на най-уязвимите семейства в Турция, докато останалите средства ще отидат за проекти в здравеопазването и образованието.
„Благодарение на подкрепата на ЕС около 1,7 милиона бежанци могат да посрещнат основните си нужди, а над половин милион деца бежанци ходят на училище“, заяви комисарят на ЕС за хуманитарна помощ и управление на кризи Кристос Стилианидис.
Най-уязвимите групи ще продължат да получават месечната финансова помощ чрез специална дебитна карта. Финансирането ще осигури също така над половин милион деца бежанци да посещават редовно училище и ще помогне на около 20 000 деца, останали извън училище, да наваксат своето образование.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Решението на правителството ни да не предприема икономически санкции спрямо Турция е правилно и въпрос на самосъхранение

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Решението на правителството ни да не предприема икономически санкции спрямо Турция е правилно и въпрос на самосъхранение

17 Октомври 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Решението на нашето правителство да не подкрепи идеята за икономически санкции срещу турската страна е правилно и въпрос на самосъхранение за България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов във връзка с позицията на страната ни относно започналата на 9 октомври нова трансгранична операция в Сирия. Той посочи, че съветът е бил свикан своевременно и от него е излязла единствената разумна позиция, която страната ни може да заеме. „Не можем да окуражаваме една интервенция, каквато се извършва от турска страна. От друга позиция обаче не можем да се присъединим към този хор на странни възгласи да се наложат икономически санкции“, обоснова се Смоленов. Той допълни, че позицията на България е достатъчно гъвкава. Освен всичко друго, невинаги всички въпроси имат отговор „да“ или „не“. Например в древността е бил известен аргументът „ти престана ли да биеш баща си“. Ако кажеш „да“, значи си го бил, но си престанал. Ако кажеш „не“, значи не си престанал да го биеш. Ето ви един пример, че не всичко подлежи на просто „да“ или „не“ като отговор или санкция. Ние заемаме една изключително деликатна и отговорна полоса в единната система на европейската сигурност. Между другото заемаме тази позиция по географски и геополитически съображения, но освен всичко друго от държавническа гледна точка строга спазваме своите задължения като външна граница на Европа“, добави още Смоленов.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по късно в „Мнение “
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.