НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев започва инициатива за насърчаване на спорта и социалното общуване при младежите

Президентът Румен Радев започва инициатива за насърчаване на спорта и социалното общуване при младежите

17 Октомври 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев стартира нова инициатива за насърчаване на физическата активност и спорта сред децата и младите хора в България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Важно е да излезем от говоренето за спорта като абстракция, време е да покажем на младежите лична ангажираност на всички нива“, заяви държавният глава. Той обяви началото на инициативата си „Спортувай с президента“ по време на конференция, която се състоя в Националната спортна академия „Васил Левски“.
Инициативата на президента Радев цели да стимулира практикуването на спорт за подобряване на здравето, развитието на двигателните умения и социалното общуване при младежите. Трябва да излезем от апатията на всички нива, подчерта президентът и призова за поощряване и популяризиране на физическата активност сред децата. Румен Радев отбеляза, че е важно младежите да излязат от опасностите на виртуалната мрежа и да бъдат приобщени към мрежа от съмишленици, с които да спортуват.
„Ако искаме да имаме здрава, трудоспособна нация, ние трябва да инвестираме изключително много в профилактиката и в спорта“, заяви Румен Радев. Той отбеляза, че това ще създаде предпоставки и за намаляване на финансовите ресурси, отделяни за лечение на заболявания. Новата инициатива на президента има за цел изграждането на мрежа от партньорства с училища, спортни организации, институции, родители, които, по думите на държавния глава, играят водеща роля за подобряване на физическия и здравния статус сред младите хора. Държавният глава призова всички заедно да обединят усилия за здравето и физическата активност на децата.
По време на конференцията водещи експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание представиха данни за влошаване на здравния статус сред децата, произтичащо от обездвижване, както и намаляване на физическата дееспособност на учениците. Акцент в докладите на лекторите беше нарастващата опасност от създаване на зависимост към информационните технологии. Бяха представени добри практики от други европейски държави и методи за насърчаване на спорта сред децата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Цветелина Тотомирова, ВМА: Затлъстяването при децата може да доведе до диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст

Д-р Цветелина Тотомирова, ВМА: Затлъстяването при децата може да доведе до диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст

17 Октомври 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. В световен мащаб статистиката сочи, че затлъстяването се е повишило три пъти спрямо 1975 г. Затлъстяването не засяга само външния вид, то води и до много здравословни проблеми. Те могат да засегнат всички органи и системи в организма. Такива са диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Това каза ендокринологът от ВМА д-р Цветелина Тотомирова на конференция на тема: „Спортът, децата и бъдещето“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Други последствия от затлъстяването са ниската самооценка на такива деца, по-често страдат от подигравки от страна на съученици и приятели, пропускат часове в училище и др.“, допълни Тотомирова. По думите ѝ причините за затлъстяването при децата са различни - една от тях е прекаленият прием на хранителни вещества и недостатъчният разход на енергия в ежедневието. „Нашите деца прекарват доста време пред екрана. Освен това и родителите често не дават личен пример за физическа активност в ежедневието“, подчерта д-р Тотомирова. Според еднокринолога децата трябва да се научват да обичат спорта, не да го практикуват по задължение. „Вредните хранителни навици от детска възраст се запазват за дълго и остават като навик и в бъдеще. Разбира се, нужен е баланс между сладкото и полезната храна“, отбеляза тя.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Миладинов, декан в НСА: Българските деца не спортуват достатъчно

Огнян Миладинов, декан в НСА: Българските деца не спортуват достатъчно

17 Октомври 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Българските деца не спортуват достатъчно. Това каза на конференция на тема: „Спортът, децата и бъдещето“ деканът в НСА проф. Огнян Миладинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.По думите на декана на НСА теорията и практиката на физическото възпитание и спорта има основни елементи, които имат различия помежду си, но всички те се обединяват от едно – необходимостта от изпълнението на физически упражнения. На въпроса „спортуват ли българските деца?“ възможните отговори са два – „да“ и „не“. Някои от тях спортуват, други не се занимават с физическа активност. Ако поставим обаче въпроса така: „Спортуват ли достатъчно българските деца?“, категоричният отговор ще бъде „не“. Но спортуващите деца спортуват достатъчно и това го доказват успехите на национално и международно ниво. „Действията, които следва да се предприемат, е да се провеждат периодични обучения за повишаване квалификацията на учителите по физическо възпитание и треньорите, да се осигурят допълнителни стимули за децата и учениците, за да искат да спортуват и нивото на физическата дееспособност да се отчита като фактор в професионалното развитие на учениците“, посочи той. Според Миладинов чрез тези методи ще се подобри здравето на тези ученици.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Конкурентните нации насърчават масовия спорт и се грижат за физическото и психическото здраве на гражданите

Президентът Румен Радев: Конкурентните нации насърчават масовия спорт и се грижат за физическото и психическото здраве на гражданите

17 Октомври 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. От развитието на масовия спорт и патриотичното възпитание зависи дали България ще бъде конкурентоспособна нация в бъдеще. Това включва както демографията, здравословния начин на живот, образованието, така и високите технологии и науката в нашата страна. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на конференция „Спортът, децата и бъдещето“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Кръглата маса се организира от обществения съвет „Физическо възпитание и спорт“ към президента и е под егидата на държавния глава.
Румен Радев призова за развитието на масовия спорт у нас и то от най-ранна детска възраст. Според президента именно масовият спорт изгражда умения и дух, необходими за предизвикателствата на съвременното ежедневие. Бъдещето принадлежи на онези далновидни и активни нации, които не само развиват иновации и високи технологии, но и се грижат за физическото и психическото здраве на гражданите си, заяви президентът. По думите му животът се превръща в „задъхано състезание“ с растящ стрес, за което са необходими воля, характер, устойчивост, дисциплина, но и чувството за колективен дух. „Необходимо е патриотично възпитание и любов към националния химн, флаг и родината, а това върви заедно и със спорта“, заяви Румен Радев.
Президентът посочи, че конференцията цели да бъдат посочени ефективни начини за подобряване на здравния и психическия статус на младите българи, как да се избегнат вредните фактори и да се подобрят условията за развитието на масовия спорт. Румен Радев отбеляза и ролята на семейството, училището, институциите в тези процеси. „Сега, в ежедневието ни, може да се сблъскваме с много проблеми, но се надявам, че те ще отшумят заедно с хората, които ги създават и консумират със користни цели“, заяви президентът и открои значението на дебата за бъдещето на младите хора и тяхното здраве.
В конференцията, която се провежда в Националната спортна академия, участват експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание, спортни дейци, преподаватели, студенти.
В рамките на форума лекторите представят информация за здравния статус и физическата дееспособност на младежите у нас. Ще бъдат обсъдени начините за стимулиране на физическата активност, както и противодействието на агресията в училище, на зависимостите и обездвижването сред децата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на България Румен Радев: Бъдещето принадлежи на далновидните нации, които подготвят гражданите си да бъдат здрави и издръжливи

Президентът на България Румен Радев: Бъдещето принадлежи на далновидните нации, които подготвят гражданите си да бъдат здрави и издръжливи

17 Октомври 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. Днес ще говорим не само за спорт, но и за бъдещето на България. Бъдеще, което принадлежи на онези далновидни и активни нации, които подготвят своите граждани да бъдат здрави, силни и издръжливи, които да имат широк функционален диапазон и да изграждат в тях сила и устойчивост, да растат с уважение към роднини и приятели и любов към родината. Това каза президентът на Република България Румен Радев на откриването на конференцията: "Спортът, децата и бъдещето", предаде репортер на Агенция "Фокус". „За по-малко от 2 години това е третото ми посещение, с което засвидетелствам уважение. Днес ще говорим не само за спорт, но и за бъдещето на България. Бъдеще, което принадлежи на онези далновидни и активни нации, които подготвят своите граждани да бъдат здрави, силни и издръжливи. Това означава масов спорт, физическа активност и природосъобразен начин на живот още от ранна детска възраст", посочи той. По думите на държавния глава, организираната кръгла маса е, за да бъдат разгледани предизвикателствата и вредните навици, пред които сме изправени, както и какво е състоянието на българския спорт и какво и как трябва да се прави за ефикасността на спорта. "Днес сме тук, за да градим бъдещето, което е младото поколение. От нас зависи дали ще имаме конкурентно-способна държава", отбеляза той. Според президента това без масов спорт няма как да стане.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.