НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Гърция потвърди, че новото споразумение за отбраната със САЩ ще е дългосрочно

РИА Новости: Гърция потвърди, че новото споразумение за отбраната със САЩ ще е дългосрочно

6 Октомври 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Гърция и САЩ е безсрочно и предвижда освен разширяване на американската база на остров Крит, също така предоставяне на инфраструктура за базите в Стефановикон, Лариса и Александруполис, заяви гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос, предава РИА Новости.
По-рано в Атина гръцкият външен министър Никос Дендиас и държавният секретар на САЩ Майк Помпео подписаха ново споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната. Предишното споразумение трябваше да се подновява всяка година.
Панайотопулос заяви, че новото споразумение е насочено към стратегическо укрепване на отношенията и сътрудничеството между двете страни.
Основният елемент на сътрудничеството и укрепването на военните връзки той нарече разширяването на използването на базата на остров Крит, Суда.
„В този нов дух ние имаме планове за сътрудничество с американците по предоставянето на възможности и инфраструктура в Стефановикон, Лариса и Александруполис. Това е "общ интерес" с взаимна полза за двете страни", каза министърът.
„Плановете не са ограничени във времето, но имат стратегическа перспектива", добави той.
Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната между Атина и Вашингтон беше подписано през 1990 г. Според него в Гърция официално оперира само една американска база, която се намира в залива Суда на остров Крит. До този момент гръцкият парламент ежегодно одобряваше удължаването на споразумението с една година.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Министърът на отбраната на Гърция се срещна с Майк Помпео

ANA-MPA: Министърът на отбраната на Гърция се срещна с Майк Помпео

6 Октомври 2019 | 00:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос посрещна в събота в казармите "Папагу" в Атина държавния секретар на САЩ Майк Помпео, предава ANA-MPA.
Според съобщение на Министерството на отбраната желанието на Гърция и САЩ за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството в секторите на отбраната и сигурността бе потвърдено отново на срещата между двамата. Успоредно с това те подчертаха желанието си за засилване на двустранното сътрудничество за насърчаване на сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие, както и за ефективно справяне със зачестилите напоследък провокации и заплахи в региона.
Освен това двамата министри обсъдиха перспективите и възможностите, създадени от новото гръцко-американско споразумение за задълбочаване на двустранното сътрудничество в отбранителния сектор с акцент върху ролята и перспективите за развитие на гръцката отбранителна промишленост и инвестициите на САЩ в инфраструктурата с цел този проект да бъде от полза и за националната икономика.
Панайотопулос, според съобщението, е обърнал специално внимание на гръцките инициативи за развитие на тристранни форми на регионално сътрудничество в областта на отбраната със страни от района с цел сигурността, стабилността и просперитета в тази част от света.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Гърция може да бъде „стълб“ на регионалната стабилност

Майк Помпео: Гърция може да бъде „стълб“ на регионалната стабилност

6 Октомври 2019 | 00:40 | Агенция "Фокус"
Атина. На фона на антиамерикански демонстрации по време на посещението му в Атина, американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Гърция може да бъде „стълб“ на стабилността в проблемния регион, предава AFP.
Помпео посети Гърция, за да подчертае подкрепата за страната-съюзник в НАТО и да засили сътрудничеството, подписвайки изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, съобщиха източници на двете правителства.
"Това е динамичен регион, много неща се случват, много промени се случват и ние сме уверени, че заедно можем да работим, за да гарантираме, че Гърция може да бъде стълб за стабилност в този район," каза Помпео, приветствайки отношенията, "които наистина никога не са били по-добри."
Хиляди демонстранти пред гръцкия парламент протестираха срещу визитата,включително с огромен лозунг с надпис „Помпео, отивай си у дома“.
Неговото посещение идва на фона на гръцките опасения за продължаващите турски сондажни дейности в района на Кипър, коментирани от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис:
"Съединените щати имат особен интерес към региона на Източното Средиземноморие. Кипър иска само очевидното - прилагане на международното право. Очаквам положителния принос на САЩ, който в крайна сметка ще доведе до създаването на по-конструктивна и продуктивна среда в региона", заяви Мицотакис.
Освен че проведе разговори с Мицотакис, който встъпи в длъжност през юли, Помпео се срещна и с гръцкия си колега Никос Дендиас и с министъра на отбраната Никос Панайотопулос.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.