НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Изграждаме нов парк и храм-паметник на загиналите български войни в Първата световна война

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Изграждаме нов парк и храм-паметник на загиналите български войни в Първата световна война

15 Октомври 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. „Готови сме с проекта за изграждане на нов парк и храм-паметник за загиналите войни в Първата световна война в район „Оборище“. Това е идея, по която започнахме работа преди година и половина заедно с ген. Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г. С. Раковски“. След като отворихме за граждани парка на Военна академия сега ще успеем да го разширим с достъп и от ул. „Черковна“, каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. До края на годината теренът ще е подготвен за строителство. Стартира инициатива за набиране на дарителски средства за изграждане на храм-паметника, който ще носи името „Св. Георги“. Преди година българският патриарх Неофит благослови делото и наименуването на храма. За изграждането на храм-паметника е създаден инициативен комитет „Единение“. „Българските войници и офицери, защитавали България с живота си, са ни оставили този завет – да се обединяваме. Само заедно можем да бъдем силни и да вървим напред“, каза Фандъкова, която е и съпредседател на инициативния комитет. На събитието днес присъстваха ген. Груди Ангелов, ген. Константин Попов - съпредседател на инициативния комитет и председател на военната комисия в Народното събрание, както и внучката на полковник Борис Дрангов – Райна Дрангова. Проектът на парка и храм-паметника е изработен от арх. Стоимен Демерджиев, а идеята е на покойния Красимир Узунов. „Вече е обявен и конкурсът за изграждане на Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове“, каза Фандъкова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Ген. Константин Попов: С храм-паметника „Свети Георги Победоносец“ искаме да отправим послание за единение

Ген. Константин Попов: С храм-паметника „Свети Георги Победоносец“ искаме да отправим послание за единение

15 Октомври 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. С храм-паметника „Свети Георги Победоносец“ искаме да отправим послание за единение. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод стартиралата инициатива за набиране на средства за изграждане на храм-паметник „Свети Георги Победоносец“ във Военната академия „Г.С. Раковски“. „Има единение във времето, защото ние сме, и това, което те са направили от нас: нашите майки, бащи, дядовци, нашите деди. Пък и ние трябва да оставим нещо добро за тези, които идват след нас. Това единение според мен е важно, това съграждане е важно. Трябва да има и единение между народ и армия. Всички тези, които са загивали и воювали преди 100 години, те са били хора: кой обработвал земя, кой имал дюкян, кой е бил работни някъде. Всички, когато са слагали униформите, са ставали бойни герои. Просто не можем да си представим мащабите на този героизъм и тези събития“, добави още той. Попов допълни, че отделно трябва да има единение и във всички нас. „Да бъдем добри един към друг, да можем да работим и съграждаме заедно, а не да се отдаваме на критики само, на лоши думи и така нататък. Нека бъдем положителни. Смятам, че това е важно. Ето това послание искаме да сложим в този храм-паметник, където ще има и прекрасни места за отдих, ще има паркинги, ще бъде полезно и за хората, които живеят там. Ще бъде добре и да си разходиш детето, и е близко до Военноисторическия музей, за да можеш да запалиш родолюбието и в твоето дете. Близко е до академията. Академията е отворена, има супер хубави инициативи. Така че това е една прекрасна идея и апелирам хората: нека положат по едно камъче, да дадат по 1,2, 5 лева – няма значение колко. И след време да кажат на децата си: „И аз участвах тук“. И аз съм част от това хубаво нещо, което става“, допълни още генералът.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: Красимир Узунов даде идеята за изграждане на храм-паметник „Свети Георги Победоносец“, трябва да му отдадем заслуженото за това

Ген. Константин Попов: Красимир Узунов даде идеята за изграждане на храм-паметник „Свети Георги Победоносец“, трябва да му отдадем заслуженото за това

15 Октомври 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Узунов даде идеята за изграждане на храм-паметник „Свети Георги Победоносец“, трябва да му отдадем заслуженото за това. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод стартиралата инициатива за набиране на средства за изграждане на храм-паметник „Свети Георги Победоносец“ във Военната академия „Г.С. Раковски“. Той благодари на Министерството на отбраната за осигурения терен, на който паметникът да се изгради в бъдеще. „Създадохме инициативен комитет, на който имах честа да съм съпредседател, заедно с г-жа Фандъкова. Определи се мястото. Изключително благодаря на Министерството на отбраната, което осигури терен за храм-паметника „Свети Георги“, което между другото беше осветено от Негово Светейшество българския патриарх, който пък днес има рожден ден. Да е жив и здрав. Всичко най-добро му желая“, допълни Попов. От думите му стана ясно, че в момента за паметника има готов проект, който все още не е остойностен. „Този проект наистина е изключително красив. Мина се през много разговори в Сдружение „Единение“, което се създаде впоследствие, начело на което е началникът на Военна академия генерал Груди Ангелов. И имаше доста спорове, изисквания точно каква да бъде символиката. Проектът е готов. Ще бъде изготвена количествена стойностна сметка. Ще има абсолютна отчетност за всеки един лев в какво е вложен, кой е изпълнителят, кой е участвал. Тук наистина се търси и това е наистина важното, това, което идва и от Красимир Узунов и като завет, ако мога така са го кажа, може да звучи силно, но е така. Нека да почетем тези герои, които са загинали в Първата световна война преди 100 години. Нека да почетем паметта на всички тези десетки хиляди, които са загинали по бойните еполета и не са опяти, на ранените, на хора, които са страдали изключително много, обединени от една обща кауза. Трябва да им отдадем почит“, посочи още Попов.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в "Мнение"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна кампанията за набиране на средства за изграждане на храм-паметник "Св. Георги Победоносец" във Военната академия "Г. С. Раковски"

Започна кампанията за набиране на средства за изграждане на храм-паметник "Св. Георги Победоносец" във Военната академия "Г. С. Раковски"

15 Октомври 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Кампанията за набиране на средства за изграждане на храм-паметник „Св. Георги Победоносец“ в памет на загиналите воини в Първата световна война стартира днес. Това се посочва на страницата на Военна академия "Г. С. Раковски" във "Фейсбук". Стана ясно, че инициативата е започнала в памет на основателя на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов. Инициативният комитет, със съпредседатели генерал о.р. ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана в 44-то Народно събрание и Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, за изграждането на мемориала във Военна академия „Г. С. Раковски“ бе учреден на 17 януари 2017 г. Сдружение „Единение“ е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност беше регистрирано на 5 юли 2017 г. То бе създадено с цел да събере средства посредством дарителска кампания за изграждането на храм-паметник за почитане на загиналите български воини от Първата световна война.
Сдружението взе решение да се организира широка медийна и информационно-нагледна кампания за реализирането на този патриотичен акт на възхвала и преклонение пред подвига и саможертвата на воините, дали живота си за България.
Банкови сметки, разкрити за провеждане на дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на храм-паметник "Св. Георги Победоносец":
Банка: „Експресбанк“ АД
BIC: TTBBBGSF
- в лева:
IBAN: BG59TTBB94001528321333
- в евро:
IBAN: BG05TTBB94001528321335
- в долари:
IBAN: BG44TTBB94001528322088
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.