НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Константин Попов присъства на откриването на кампания за набиране на средства за изграждане на храм-паметник “Св. Георги Победоносец” във Военната академия “Г. С. Раковски“

Ген. Константин Попов присъства на откриването на кампания за набиране на средства за изграждане на храм-паметник “Св. Георги Победоносец” във Военната академия “Г. С. Раковски“

15 Октомври 2019 | 17:40 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов присъства на откриването на кампания за набиране на средства за изграждане на храм-паметник “Св. Георги Победоносец” във Военната академия “Г. С. Раковски“. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Той ще бъде в памет на загиналите воини в Първата световна война. „Единението да съградим храм-паметник “Св. Георги Победоносец” е това, което ни обединява, отбеляза пред присъстващите ген. Константин Попов. Имам честта да бъда съпредседател на сдружение “Единение”, което се зае с нелеката задача да съгради този храм-паметник, посочи той и благодари на всички институции и граждани, които до момента са подкрепили каузата. Инициативният комитет за изграждането на мемориала във Военна академия „Г. С. Раковски“ бе учреден на 17 януари 2017 г. Сдружение „Единение“ инициира информационна кампания с цел популяризиране на кампанията за набиране на средства за изграждане на храм-паметник за почитане на загиналите български воини от Първата световна война. С този патриотичен акт ще бъдат засвидетелствани възхвалата и преклонението пред подвига и саможертвата на воините, дали живота си за България, коментира ген. Константин Попов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Изграждаме нов парк и храм-паметник на загиналите български войни в Първата световна война

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Изграждаме нов парк и храм-паметник на загиналите български войни в Първата световна война

15 Октомври 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. „Готови сме с проекта за изграждане на нов парк и храм-паметник за загиналите войни в Първата световна война в район „Оборище“. Това е идея, по която започнахме работа преди година и половина заедно с ген. Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г. С. Раковски“. След като отворихме за граждани парка на Военна академия сега ще успеем да го разширим с достъп и от ул. „Черковна“, каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. До края на годината теренът ще е подготвен за строителство. Стартира инициатива за набиране на дарителски средства за изграждане на храм-паметника, който ще носи името „Св. Георги“. Преди година българският патриарх Неофит благослови делото и наименуването на храма. За изграждането на храм-паметника е създаден инициативен комитет „Единение“. „Българските войници и офицери, защитавали България с живота си, са ни оставили този завет – да се обединяваме. Само заедно можем да бъдем силни и да вървим напред“, каза Фандъкова, която е и съпредседател на инициативния комитет. На събитието днес присъстваха ген. Груди Ангелов, ген. Константин Попов - съпредседател на инициативния комитет и председател на военната комисия в Народното събрание, както и внучката на полковник Борис Дрангов – Райна Дрангова. Проектът на парка и храм-паметника е изработен от арх. Стоимен Демерджиев, а идеята е на покойния Красимир Узунов. „Вече е обявен и конкурсът за изграждане на Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове“, каза Фандъкова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Ген. Константин Попов: С храм-паметника „Свети Георги Победоносец“ искаме да отправим послание за единение

Ген. Константин Попов: С храм-паметника „Свети Георги Победоносец“ искаме да отправим послание за единение

15 Октомври 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. С храм-паметника „Свети Георги Победоносец“ искаме да отправим послание за единение. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод стартиралата инициатива за набиране на средства за изграждане на храм-паметник „Свети Георги Победоносец“ във Военната академия „Г.С. Раковски“. „Има единение във времето, защото ние сме, и това, което те са направили от нас: нашите майки, бащи, дядовци, нашите деди. Пък и ние трябва да оставим нещо добро за тези, които идват след нас. Това единение според мен е важно, това съграждане е важно. Трябва да има и единение между народ и армия. Всички тези, които са загивали и воювали преди 100 години, те са били хора: кой обработвал земя, кой имал дюкян, кой е бил работни някъде. Всички, когато са слагали униформите, са ставали бойни герои. Просто не можем да си представим мащабите на този героизъм и тези събития“, добави още той. Попов допълни, че отделно трябва да има единение и във всички нас. „Да бъдем добри един към друг, да можем да работим и съграждаме заедно, а не да се отдаваме на критики само, на лоши думи и така нататък. Нека бъдем положителни. Смятам, че това е важно. Ето това послание искаме да сложим в този храм-паметник, където ще има и прекрасни места за отдих, ще има паркинги, ще бъде полезно и за хората, които живеят там. Ще бъде добре и да си разходиш детето, и е близко до Военноисторическия музей, за да можеш да запалиш родолюбието и в твоето дете. Близко е до академията. Академията е отворена, има супер хубави инициативи. Така че това е една прекрасна идея и апелирам хората: нека положат по едно камъче, да дадат по 1,2, 5 лева – няма значение колко. И след време да кажат на децата си: „И аз участвах тук“. И аз съм част от това хубаво нещо, което става“, допълни още генералът.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна кампанията за набиране на средства за изграждане на храм-паметник "Св. Георги Победоносец" във Военната академия "Г. С. Раковски"

Започна кампанията за набиране на средства за изграждане на храм-паметник "Св. Георги Победоносец" във Военната академия "Г. С. Раковски"

15 Октомври 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Кампанията за набиране на средства за изграждане на храм-паметник „Св. Георги Победоносец“ в памет на загиналите воини в Първата световна война стартира днес. Това се посочва на страницата на Военна академия "Г. С. Раковски" във "Фейсбук". Стана ясно, че инициативата е започнала в памет на основателя на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов. Инициативният комитет, със съпредседатели генерал о.р. ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана в 44-то Народно събрание и Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, за изграждането на мемориала във Военна академия „Г. С. Раковски“ бе учреден на 17 януари 2017 г. Сдружение „Единение“ е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност беше регистрирано на 5 юли 2017 г. То бе създадено с цел да събере средства посредством дарителска кампания за изграждането на храм-паметник за почитане на загиналите български воини от Първата световна война.
Сдружението взе решение да се организира широка медийна и информационно-нагледна кампания за реализирането на този патриотичен акт на възхвала и преклонение пред подвига и саможертвата на воините, дали живота си за България.
Банкови сметки, разкрити за провеждане на дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на храм-паметник "Св. Георги Победоносец":
Банка: „Експресбанк“ АД
BIC: TTBBBGSF
- в лева:
IBAN: BG59TTBB94001528321333
- в евро:
IBAN: BG05TTBB94001528321335
- в долари:
IBAN: BG44TTBB94001528322088
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти хвърлиха коктейли
Демонстранти хвърлиха коктейли "Молотов" срещу полицията в Хонгконг. 18 ноември ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.