НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Христо Кожухаров, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Промяната на представянето на психиатрията в медиите е важна предпоставка за промяна на общественото мнение

Проф. Христо Кожухаров, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Промяната на представянето на психиатрията в медиите е важна предпоставка за промяна на общественото мнение

15 Октомври 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Варна. Промяната на представянето на психиатрията в медиите е важна предпоставка за промяна на общественото мнение. Това каза по време на пресконференция проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той добави, че е крайно необходимо специалистите по психично здраве да се мобилизират, за да се намали стигматизацията на психиатрията и психичните разстройства, особено шизофрения, в глобална перспектива. Психиатърът подчерта, че намаляването на стигмата ще насърчи болните да търсят помощ, която може да облекчи страданието им, ще подпомогне тяхната интеграция в обществото, ще предотврати икономическите и семейни вреди. По същия начин, задълбочена и последователна дискусията по въпросите на политиката за психично здраве може да повлияе на вземащите решения в подходящото разпределяне на ресурсите.
Проф. Христо Кожухаров подчерта, че в общественото мнение битува схващането, че хората с психични заболявания са опасни, че психичните болести не се поддават на лечение или пък, че психичните болести се причиняват от родителите на психично болните и от начина, по който те са отгледали децата си. Сред най-честите проблеми, с които се сблъскват хората с психологични проблеми са свързани с намирането на жилище, защото повечето собственици на жилища, както и администрацията на общинските жилища, предпочитат да си нямат работа с тях и най-често просто отказват да им дадат под наем помещение. Безработицата е огромен проблем за хората с психично-здравни проблеми, достъпът до образованието е ограничен за хората с психично-здравни проблеми.Социалната изолация, включително от страна на роднините, е една от последиците на стигмата.
„Правата и възможностите на хората с психично-здравни проблеми могат да бъдат ограничавани не само чрез пряк отказ за достъп до определени услуги или възможности. Дискриминацията може да се случи чрез закони или разпоредби, неписани норми и правила, на поведение или практики, които никой не оспорва. Например, заделянето на по-малко средства, в сравнение със заделените за други проблеми в здравната сфера, за лечението на сериозните психично-здравни проблеми и тяхната рехабилитация, било в болнични условия, било в общността, е проява на структурна дискриминация“, категоричен бе проф. Кожухаров. Той заяви, че за да се преодолеят всички тези проблеми, пред които се изправят хората с психолохични проблеми е необходимо да се включат и медиите, които международен план изглежда не желаят да анализират ролята си в утвърждаването на стигмата, която тежи върху шизофренията. Опити за срещи и дискусия върху темата, обикновено са възпрепятствани от пълната липса на желание за участие от страна на основните медии.
Според проф. Кожухаров, натискът за печалба води до търсенето и съдаването на „сензационни“ новини и продукти, допринасящи за изкривените образи и стереотипи. „В научните издания преобладава безличност – всичко е относно шизофрениятa, но никога не за пациенти с шизофрения. Акцентът е върху „гените, трансмитерите и невроните на пациента“, каза в заключение проф. Христо Кожухаров.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Мариана Арнаудова, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Самоубийствата в България намаляват

Проф. Мариана Арнаудова, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Самоубийствата в България намаляват

15 Октомври 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Варна. Самоубийствата в България намаляват. Това каза по време на пресконференция психиатърът проф. Мариана Арнаудова към Катедрата по психология и медицинска психология в Медицинския университет във Варна, ръководител на направление „Психиатрия“ и началник на Трета психиатрична клиника към УМБАЛ „Св. Марина“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й страната ни е в рамките на средното или малко под средното ниво на брой самоубийства, като за България те са 10 на 100 000 души.
„Нямаме представа, на какво се дължи това намаление, но е факт, че в последните години намалява броят на самоубийствата“, добави проф. Арнаудова. Тя допълни, че българите не са толерантни към хората, които посягат на живота си, нито към тези с психологични проблеми. Доказателство за думите й според данни на Световната здравна организация (СЗО) близо 450 млн. души в целия свят страдат от различни психични разстройства, а други 800 000 осъществяват самоубийство. На база на тези данни, през тази година СЗО е започнала мащабна акция за превенция на самоубийството, като се стартира кампания в световен мащаб, в която участва и България. Кампанията се провежда под мотото „40 секунди на действие“. В рамките на тези 40 секунди може да се окаже помощ на човека решил да сложи край на живота си и всеки, който забележи, че негов близък или роднина е в тежко психическо състояние би могъл да отдели от времето си, за да поговори с човека и да се опита да го разубеди.
Проф. Мариана Арнаудова добави, че основните причини за самоубийствата са генетични, социални, икономически и финансови. В България причините за намаляване на самоубийствата се дължат преди всичко на добре подготвените специалисти и културата хората да търсят помощ. Оказва се, че жените по-често правят опити за самоубийства, но пък при мъжете процентно е по-голям броят на успешните опити.
Във Варна са регистрирани 100 самоубийства за първите 6 месеца на годината, докато за миналата година те са били 124. Данните сочат също, че на всеки 60 – 70 опита за самоубийства 2% завършват с фатален край. Като цяло жените посягат по-често на живота си и са по-склонни да търсят помощ при специалист, каза още психиатърът. „Тези данни обаче са само върхът на айсберга. Аз лично не вярвам на статистики, защото те не са пълни, а освен това – дори и 1 човек да има проблеми, това засяга всички негови близки“, подчерта проф. Арнаудова.
По отношение на финансирането специалистът добави, че то не е достатъчно. По думите й, необходими са много нови центрове за настаняване на хора с психични проблеми, които да не са само от дневен тип, но трябват и такива, които работят през нощта.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.