НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Канал 5“ (Македония): Управляващи и опозиция са съгласни за необходимостта от отговор на българските искания

„Канал 5“ (Македония): Управляващи и опозиция са съгласни за необходимостта от отговор на българските искания

21 Октомври 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички политически партии в Македония са се съгласили да отговорят на българските искания, включително и президентът Стево Пендаровски, но управляващата партия е заявила, че преди изборите не трябва да се политизират отношенията със съседите, информира македонският телевизионен “Канал 5“.
След изявленията на българското правителство, включително изискването за заличаване на македонския език от документите на ЕС и отказ от защитата на македонското малцинство в България, на лидерската среща бе представена контрадекларация за защита на македонските права. Всички политически партии са се съгласили да отговорят на българските искания, включително и президентът Пендаровски, но управляващата партия е заявила, че преди изборите не трябва да се политизират отношенията със съседите.
Въпросът е бил повдигнат от председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, според когото, България вреди на Македония и трябва да се предприемат защитни действия с гаранцията, че страната няма да се откаже от македонския език и защитата на македонското малцинство в България.
„С такава декларация ще заявим, че това е огромна обида и не води до подобряване на добросъседските отношения, а напротив, изостря ги. На някои от следващите срещи вярвам, че този въпрос ще бъде разгледан. Настоявам да се приеме резолюция, която ще бъде отговор, че не възнамеряваме като политически партии да действаме в съответствие с исканията на източната ни съседка“, е заявил Християн Мицковски.
Дали декларацията ще бъде правителствена, междупартийна или парламентарна, все още не е уточнено. Партиите са заявили, че оставят място за общо решение.
От „Канал 5“ припомнят, че българското правителство е заявило, че няма да възпрепятства започването на преговорите за присъединяване на страната с Европейския съюз, но ще изискват тези условия от Македония в хода на преговорите със Съюза.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Нов опит за разбирателство за Гоце Делчев

„24 Вести“ (Македония): Нов опит за разбирателство за Гоце Делчев

15 Октомври 2019 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Охрид. Въпросът за характера и делото на Гоце Делчев отново е поставен на масата между македонски и български историци, информира скопският телевизионен канал “24 Вести“.
Членовете на Съвместната комисия по историческите въпроси започнаха да обсъждат гледни точки по проблема, но и как да намерят общи препоръки за подобряване на учебниците по история на Средновековието.
Заседанието на комисиите в Охрид се провежда само дни след като България прие декларация, призоваваща за изключване на македонския език в рамките на ЕС и изключване на историческия факт за „българската фашистка окупация“ от македонските учебници. Местните експерти смятат, че исканията на българската страна са прекалено максималистични и нереалистични и че трябва да се оттеглят по-голямата част от тях, за да се постигне споразумение.
„Някои изисквания не са реалистични, разбира се, знаете, че във всяка държава има етнически декаденти и т. нар. митологични твърдения, които нямат основание. Мисля, че те ще преразгледат и оттеглят тези искания. Ще се реши, че балканската история трябва да се разглежда като споделена история. Не само с България, но и със Сърбия с всички останали страни. Ние празнуваме общи светии, честваме общи победи и поражения. Сигурен съм, че този проблем ще бъде решен, всъщност Гоце Делчев ще бъде третиран като обща историческа фигура и няма да има проблем“, казва проф. Зоран Матевски.
Науката работи с факти и ако разчитаме на нея, ще решаваме проблеми, в противен случай това ще бъде въпрос на политика, казва проф. Ратко Дуев, Декан от Философския факултет Скопие, който споделя мнението, че македонската страна вече е направила много отстъпки.
„Всеки може да каже каквото иска, може да се напише марсианец в преброяването. Но с тази логика отново влизаме в лабиринт от миналия век, където трябва да пренебрегваме фактите и да разчитаме на митове и легенди, което е нереалистично. Смятаме, че сме направили достатъчно отстъпки и сега другата страна ще трябва да ги направи," каза Ратко Дуев.
Това е петото заседание на Комисията тази година и се планира още едно до края на годината. От предишните срещи пред правителствата на двете държави са препоръчани: съвместно честване на Св.Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Република Северна Македония и пети клас в България, отнасящи се до Античността.
Целта на срещите, както казва Комисията, е да денационализира и деполитизира миналото. Комисията беше създадена на паритетен принцип за разрешаване на открити исторически и образователни въпроси в съответствие със Договора за добросъседство и сътрудничество. Тя е съставена от по седем члена от двете страни. Македонската страна се оглавява от проф.Драги Георгиев, а от българската от проф. Ангел Димитров - първият посланик на България в Скопие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев: България поддържа Македония с „ДА“

Андрей Ковачев: България поддържа Македония с „ДА“

15 Октомври 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
София. България поддържа Македония с „ДА“, пише в специален материал за македонското издание „Економски лидер“ Андрей Ковачев, евродепутат и вицепрезидент на ЕНП, в очакване на решението на Европейския съюз за датата на започване на преговори за присъединяване към Съюза на Македония. В материала, представен без редакторска намеса Ковачев обяснява подробно българската рамкова позиция за Македония.Двата ключови елемента в Рамковата позиция на българското правителство за Македония миналата седмица са следните.

• Първият е, че България казва ДА за започване преговори с ЕС. България не блокира Македония за начална дата на преговорите! Блокиране би било да не даде дата за началото на преговорите или да се отлага решението. А именно неофициално обявената френска позиция би била такова забавяне. Искрено се надявам това да не се случи и България ще положи, убеден съм, всички усилия в следващите няколко дни да убеди европейските партньори да не го правят. За всички нас е изключително важно Македония да получи дата за започване на преговори възможно най-скоро!

Всяка друга интерпретация, че България блокира или спира Македония, е или неразбиране на европейските процеси, или тотална манипулация като тези от Титова Югославия, за да може България да бъде представена отново в най-мрачната и негативна светлина.

• Вторият ключов елемент от рамковата позиция, както в Договора за приятелство и добросъседство, е темата за общата история. Общата история НЕ означава споделена история или преплетена история. Такива са историите с други държави и нации както от Балканите, така и от Европа. За разлика от тях географските региони Мисия, Тракия, Добруджа и Македония, които са доминирани от българи от стотици години, имат дълга обща история - което показва, че те са били едно в миналото. Например страната, в която Самуил е цар, е България. Хората в тези страни са предимно българи. Като българи всички възрожденци и революционери на ВМРО се обявиха и декларираха. Как българите са се самоопределяли и декларирани в официални документи или неофициална лична кореспонденция и книги, написани от самите тях - Глигор Приличев, Братя Миладинови, Райко Жинзифов, Кузман Шапкарев, Димитър Талев. Точно като Гоце Делчев, Даме Груев, Христо Татарчев, Милан Матов, Борис Серафов, Гьорче Петров, Генерал Протогеров, Тодор Александров, Иван Михайлов и много други. Тайната организация ВМРО е основана през 1893 г. в Солун като БМРОК - Български македоно-одрински революционен комитет, след това се преименува на ВМОРО - Вътрешна македоно-одринска революционна организация, а през 1919 г. става ВМРО. Тази организация е създадена от българите от Македония и Одринска Тракия, за да се освободят от османската власт. Всички официални документи на организацията са написани на литературен български език. Целият му архив е запазен и широко достъпен (дори в Македония) и съдържа оригинални документи, в които се казва, че ВМРО е била организация на македонски българи и преди всичко се е борила за българщината.
Признаването от страна на Македония на българската идентичност на тези лица не означава нищо друго освен четене на оригинални документи от епохата, в която са живели, без интерпретации от гледна точка на съвременните постулати и нужди. Тълкуването на историята, която все още съществува в Македония, но и е преподавана в училищните учебни програми, е, че не всички от тези хора са българи и често дори се представят за такива, които са се борили срещу България. Тези лъжи и манипулации на историята трябва да спрат! България не иска да вземе нищо от историята на Македония! Напротив! Искаме по-младите поколения в Македония да научат истината. Вашите неверни и подозрителни читатели, аз ги каня да проверят в интернет какво световната историография е написала на английски, френски, немски, руски и дори сръбски за някои от тези лица.
Най-лесният начин да направите това е „Уикипедия“ на споменатите езици, но и в официални и професионални енциклопедии като „Енциклопедия Британика“. Те ще открият, че това, което са научили в училище и е написано в учебниците, просто не е вярно. Фактът, че тези исторически фигури и събития са български по етнос, не ги прави по-малко македонски. Напротив - те са общи! По времето, когато те са живели, всички са били българи. Имаше тракийски българи, добруджански българи, шопи, имаше и македонски българи. Това със сигурност не прави нито един от вас българин, нито задължително потомък на българин. Всеки е това, което иска да бъде. Това е неговото индивидуално и колективно право.
Личната ми позиция е, че съвременната македонска нация започва своето формиране в периода между двете световни войни и официално е формирана през 1944 г. на територията на съвременната Република Северна Македония и само там! На територията на Република България, въпреки опита на българските комунисти в началото на техния режим, няма такъв процес и не можеше да има претенции за това. В този народ влизат както македонските българи, така и много други националности, като власите например.
Всички други елементи на рамковата позиция на България са част от досега установените позиции, компромиси и практики в нашите двустранни отношения. Най-критикуваната точка, свързан с езика - е норма в двустранните отношения повече от 20 години. Всички междуправителствени документи, включително Договора за добросъседство, са подписани на официалните езици в съответствие с конституциите на двете страни. Дали настоящата практика е оптимална зависи от нашите две страни. Моята лична позиция е, че съвременният македонски литературен език е политически факт. Въз основа на западните български диалекти той е определен и официално кодифициран през 1945г. В процеса на кодификация и последващо развитие е имало стремеж да се държи максимално далеч от българския книжовен език, както чрез премахване от новата азбука типичните български букви като „Ъ“, така и чрез въвеждане на букви, норми и др. думи и конструкции, заимствани директно от сръбския език. Въпреки всички тези процеси, съвременният македонски език продължава да бъде най-близкият до българския книжовен език днес и хората от двете страни на границата го разбират без проблем.
Случаят с така нареченото непризнаване на македонския език и македонската нация от България е ключов коз в ръцете на антибългарската пропаганда в Македония. Македонските политици, партии и медии многократно са използвали това, за да представят България като враг, оспорващ идентичността и езика на съвременния македонец. Въпреки че няма конкретна международна норма или практика за признаване на нации или езици, мисля, че в съвременните времена не може да има спор и те ще бъдат ръка за ръка с манипулациите от миналото. За Македония е от съществено значение да преразгледа политиката си по отношение на Договора за приятелство и добросъседство с България и да сложи край на забавянето и неконструктивността на Комисията по история.
Сърдечно желая успех на свободна и демократична Македония в семейството на обединена Европа!
Да живее Македония!
Да живее България!

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

MakPress: Негативното отношение към България в Македония за една година се е увеличило с 23%

MakPress: Негативното отношение към България в Македония за една година се е увеличило с 23%

15 Октомври 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. В анкета, публикувана днес от Центъра за европейски стратегии, Eurothink, по въпроси, свързани с европейската интеграция, гражданите на Македония посочиха България като една от най-враждебните страни, цитира изследването македонското електронно издание MakPress
Анализът на Eurothink показва, че в сравнение с миналата година отрицателните настроения към България са се увеличили с над 20%, от 0,5% през 2018 г. до23,1% сега според Eurothink, доближавайки традиционната позиция на Гърция.
„Анкетата съвпадна с българските позиции,представени преди няколко дни, и с актуализирането на отношенията към България в нашата общественост. Така според данните голям брой граждани започват да гледат на България като на враждебна за страната ни държава, като по този начин заменят "традиционния враг" Гърция с България, каза директорът на Eurothink Люпчо Петковски.
Съединените щати имат най-голяма подкрепа на въпроса „кой е най-добрият приятел на страната“ с 10,4%, следвани от Германия с 10,1%, Сърбия с 8,5%, Турция със 7,7% процента, ЕС 4,7%, България 3,4% , Албания 3,2% , Гърция 2,5% , Русия 2,2% , НАТО 1,7%.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Група македонски интелектуалци изпратиха писмо до ЕС

„Нова Македония“ (Македония): Група македонски интелектуалци изпратиха писмо до ЕС

15 Октомври 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Група македонски интелектуалци изпратиха отворено писмо до Европейския съюз (ЕС) в отговор на Декларацията на българския парламент. Писмото се публикува в първия македонски ежедневник „Нова Македония“ без редакторска намеса.

Ние, група македонски интелектуалци, публично изразяваме протеста си срещу исканията и ултиматумите в Декларацията на парламента на Република България, които също бяха квалифицирани от група български интелектуалци като "тревожни и проблемни".
Това, което ни поразява най-много като македонци в Декларацията и което нарушава европейските стандарти и норми, е:

1.Проблематизирането на македонския език, за който се казва:…. „Никъде в документите на ЕС не трябва да фигурира думата„ македонски език “, тоест, ако се налага, трябва да се използва терминът„ официален език на Република Северна Македония “. Ако, както бе посочено, „има абсолютна необходимост да се използва терминът„ македонски език “в документите и параграфите на ЕС, трябва да има обяснение под линия, че това е„ в съответствие с Конституцията на Република Северна Македония “(...) и че "Трябва да е ясно, че езиковата норма, провъзгласена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с еволюцията на българския език и неговите диалекти с неговото кодифициране през 1944 г."

2. "(...) Отказ от подкрепа или искане за признаване на македонското малцинство в Р. България"; и

3. "Систематичното премахване на квалификацията" български фашистки окупатор "от всички текстове на паметници и паметни плочи."

Относно първия момент подчертаваме: Македонският език е историческа реалност, факт, официален език в страната, използван от повече от 3 милиона души, живеещи у нас, в съседните страни, както и в диаспората, която е най-разпространена на европейския, американския и австралийския континент. За нас, македонците, е абсолютно унизително, че македонският език, като език с богата писмена традиция, вместо да носи истинското си име, трябва да бъде скрит под синтагмата „официален език на Република Северна Македония“.
Считаме предложението на държавата-членка на ЕС, Република България, за неподходящо, обидно, противоречащо на всички международни правни стандарти по този въпрос и най-важното противоречащо на ценностите и нормите, на който се основава Европейският съюз. Нашата държава и езикът ни не са в процес на формиране и имат дълга традиция.
За македонски език се говори, че е генеалогично славянски, а типологично е балкански език и в този аспект се разглежда като "най-балканския" в балканския езиков съюз. Поради историческите обстоятелства и разделянето на Македония на три части след Балканските войни от 1913 г. македонците завършват кодификацията и стандартизацията на своя език едва след Втората световна война.

В славистиката по принцип се приема македонската теория (от Ватрослав Облак и Ватрослав Ягич) за основата на старославянския език, на който светите братя Кирил и Методий превеждат от гръцки църковните книги, за да улеснят разпространението на християнството сред славянския свят. Според тази теория първият славянски писмен литературен език се базира на македонския език от Солунската област.
През вековете на македонска земя се провежда богата писмена дейност чрез две средновековни писмени школи, известни в научния свят като Охридската и Кратовско-Лесновската книжовна школа. Писмената дейност е била забавена от падането на Македония под османска власт, но не и напълно унищожена. Това се доказва от текстовете от 15-ти и 16-ти век (Тиквешки сборник, Кърнинския Дамаскин), които съдържат много особености на народния език, за да се доближат тези религиозни текстове до хората, като по този начин от своя страна те са отделени от средновековната матрица, изготвена от културни дейци, като Св. Кирил, Св. Методий, Св. Климент и Св. Наум, като основни фигури в ранното ни средновековие.
През 19 век, когато романтизмът процъфтява в Европа, първите кълнове на Просвещението се появяват в Македония чрез характера и делото на Кирил Пейчинович и Йоаким Кърчовски. През втората половина на 19 век, като време на възраждането и национално пробуждане, в Македония възникват значими литературни имена като: Константин и Димитър Миладинови, Райко Жинзифов, Григор Пърличев, Георгия Пулевски и други. Източната ни съседка се опитва да завладее целия 19 век и твърди, че всички наши дейци по това време са били българи. Но историческите факти показват, че при липса на държава и липса на стандартизиран език македонският обикновен човек е извършвал своята идентификация чрез религия или църква. Когато Охридската архиепископия е премахната (1767 г.), македонците са принудени да задоволяват религиозните си нужди в местните църкви, които са под юрисдикцията на Константинополската патриаршия или Българската екзархия.
В началото на XX век е издадена малка, но много важна книга на Кръсте Мисирков „По македонските въпроси“, която се занимава с уникалността на македонския народ и македонския език. Половин век по-късно идеята на Мисирков става основа на това, което трябва да бъде македонският книжовен език. Това са говорите в етническа Македония, разположени по линията Велес - Прилеп - Битоля - Охрид.
Днес македонският език се преподава на всички нива на македонската образователна система и се прилага във всички области на съвременния културен живот. Като такъв той е вписан в Регистъра на страните и езиците от Подкомитета на ООН, а латинската транскрипция на македонската кирилица е приета с резолюция в Атина през 1977 г. През 1992 г. на конгреса в Рио де Жанейро Международният ПЕН- център приема специална резолюция, признаваща македонския език, литература, култура и нация; тя също е представена в Европейския лингвистичен атлас (ALE), създаден под егидата на ЮНЕСКО, както и в Общия славянски лингвистичен атлас (OLA), който представлява един от най-големите международни проекти в света на славянския език. Проектът е под егидата на Международния комитет на славистите и се изпълнява от академиите на науките от всички славянски страни: 13 национални академии на науката и / или съответните институти на всички славянски страни са представени в OLA. Нашият език също е включен в Международната организация за стандартизация ISO и Google, чийто инструмент за превод беше включен преди 10 години. Многобройни страници на изкуството и научната литература са написани на македонски.

Термините македонски и македонски език са дълбоко вкоренени в съзнанието на всички, които живеят на това парче земя. Опитът да бъдат заличени тези съществени атрибути на нашата идентичност означава също опит за заличаване на колективната памет, въплътена в богатата ни историческа, народна и културна традиция.
Относно втората точка за „(…) отказ от подкрепа или искане за признаване на македонското малцинство в Република България: Има ли нужда на Вас, като висши дипломати от ЕС, да ви кажа какво означава това? Знаете ли европейска държава, в която няма малцинства, включително етнически и езикови малцинства? Дали българското искане не представлява нарушаване на основните международни и европейски правни стандарти по отношение на гражданските и човешките права, свързани със самоидентификацията и самоопределянето, също по тези причини?
Очакваме институциите на Европейския съюз, както и неговите държави-членки, да отговорят принципно на открития национален шовинизъм на българския парламент, със сигурност в името на европейската интеграция и добросъседските отношения, следвайки добрия опит и примери от предишни разширявания на Съюза. Нека си спомним също, че по отношение на процеса на евроинтеграция на страната ни ЕС многократно ни казва, че малцинствата и техните права са много важни. С Рамковото споразумение от 2001 г. страната ни се ангажира с решения, които надхвърлят международните стандарти за правата на малцинствата, за разлика от Република България, която беше приета в ЕС без никакви условия към малцинствата, включително македонското, и беше толерирана дори когато Международният съд за правата на човека в Страсбург реши, че нарушава правата на македонското малцинство в случая с OMO Илинден.
По отношение на третата точка, а именно системното премахване на квалификациите „български фашистки окупатор“ от всички текстове на паметници и паметни плочи, считаме членството в ЕС, обусловено от фалшифицирана промяна на известни и безспорни исторически факти от общата ни европейска история на периода на Втората световна война, както и на националния исторически разказ за този исторически период и замяната му с някакви нови политически представи за „обща история до 1944 г.“ е безпрецедентно в процеса на евроинтеграцията. Изнудването чрез приемане на принудителното преосмисляне на историческото минало и културното наследство на нацията от Средновековието до настоящето стига дотам, че се изисква "промяна на информационни надписи и други маркировки, включително върху исторически и културни паметници", което включва адаптирането на "официални" изявления и коментари "на политически представители, на всички държавни институции в Македония, както и на финансирани от държавата медии. Всичко това в съответствие с политическия диктат на междудържавния Договор и в името на европейската интеграция или чрез вулгарна злоупотреба с тези процеси - което е крайно неприемливо за съвременна Европа през 21 век. Почти няма нация в нейната история, която да не е записвала мрачни моменти. Но тези в силно цивилизована Европа не са унищожени, подправени или скрити, а признати, за тях се иска прошка и служат за историческа поука. Противно на сегашния контекст, ние очакваме Република България да последва блестящия пример на другите страни-членки на ЕС и да изрази своя дял от историческото извинение за този труден и трагичен период от нашата споделена европейска история. Съседна Република България дължи извинение както на македонците, така и на македонските евреи за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония по време на Втората световна война.

За гореизложеното Ви молим да предадете нашите мнения в Брюксел, с които са съгласни голям брой македонци, у дома и по света, както и други граждани на страната ни от други етнически общности. В същото време, молим, всички европейски дипломати в страната, както и политиците в европейските институции и страните-членки на ЕС, да осъдите подобни стремежи на страна-членка на ЕС. Договорите и указите, без взаимно уважение, не са достатъчни за добросъседството и приятелството. Държавите-членки на ЕС трябва да подкрепят своите съседи по европейския път, а не да ги изнудват по безпрецедентен начин в рамките на Европейския съюз по начин, който напълно противоречи на ценностите и правата, на които той се основава.
Писмото е подписано от голяма група македонски интелектуалци и учени.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„365“ (Македония): Македонски археолог с обръщение към българските антимакедонисти: Разбирам вашия исторически психологически комплекс

„365“ (Македония): Македонски археолог с обръщение към българските антимакедонисти: Разбирам вашия исторически психологически комплекс

15 Октомври 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Може би е излишно, но, дай Боже, да бъде полезно моето добронамерено обръщение към вас, комшии българи, разтресени от ирационална антимакедонска треска. Ще говоря като македонец, от свое име и със своето самосъзнание, а вие свободно можете да го умножите поне по един милион, без диаспората“, пише македонският археолог Зоран Георгиев в послание към българите, предадено от скопското електронно издание „365“.
„Имах прадядо комита-автономист и баща партизанин, комунист-идеалист. Те, дядо и внук, всеки в своето биологическо и историческо време, са нарамили пушка и са сложили главата си в торбата за един и същ идеал: Македония на македонците. За тях тези имена са били свещени думи. И трябва да разберете защо те не могат да бъдат по-малко свети и за мен. В противен случай, не можем да бъдем приятели. А трябва да бъдем.
Националната принадлежност е лично чувство и интимно усещане. Поданството е съвсем друго. То може да бъде наследено или да бъде избрано по собствена воля, или – както в злата история на македонците – да бъде налагано изменливо. Вие, в своята пропаганда против „македонистите“, се позовавате на „декларирания“ в документи от миналото, а те са правени по шаблон от окупаторските режими. Така, моят прадядо (комитата) е бил „българин“, защото при кръщаването така го записал екзархийският поп в Османската държава. Баща ми бил писан „ич“ без изобщо да го питат, а през 1941 година му добавили „ев“ и той веднага се почувствал само „българин“, защото станал „шумкар“.
Прощавайте за отклонението, но не мога да пропусна едно нещо: не съм чел нищо по-смешно от вашата Уикипедия, където казвате, че македонските партизани (всички до един, включително баща ми) били „български партизани!“ Разбирам вашия исторически психологически комплекс, но нямате право да диктувате „амнезия“ за това, кой беше той. Класическата военна окупация, с която заменихте предишната, не може да бъде прикрита с перфидния манипулативен термин „присъединяване“. Първо, македонците не се присъединиха. Второ, те бяха от противоположната страна. И трето, това са неизличими факти в световната историография. С най-добро намерение те могат да бъдат скрити в учебниците за първи клас, но не по-късно. И още нещо: ако от фразата „български фашистки окупатор“ отпадне „фашистки“, ще остане само „български окупатор“ и несправедливо ще хвърля кал върху целия български народ, който не е бил фашизиран, а само тогавашното му правителство и неговия военно-полицейски апарат.
За вас винаги са били важни Кубрат, Аспарух, Крум, Борис/Михаил, Калоян и Шишмановци-Неманичи, и другите между тях и след тя чак до Червенков и Живков, но за македонецът те са чужда история. Той не чувства духовен порив да се идентифицира с тях. Защо ли? Просто защото - дори ако грубо се абстрахирате романизираното и християнизираното коренно македонско население от края на античността, славяните определено заляха Македония точно 99 години преди Аспарух да стъпи на Дунавския „Онгъл“. И още 200 години след това няма нищо общо с т.нар. „прабългари“, докато римският император не остави Македония при хан Борис / княз Михаил, почти като допълнителна награда (а всъщност римско кукувиче яйце) за капитулантски приетото принудително кръщение на българи. Така македонското население (и извън него), не по избор и за една нощ, става подчинено на Първото българско царство. Тогава му беше залепен етикета, на който се возите и до днес“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ММС (Македония): Македония е на 18-то място в класацията на 20-те страни с най-бързо намаляващо население; Начело е България

ММС (Македония): Македония е на 18-то място в класацията на 20-те страни с най-бързо намаляващо население; Начело е България

15 Октомври 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Независимо че през следващите десетилетия се очаква нарастване на населението на Земята, много държави се сблъскват с негативни демографски тенденции – намаляване на броя на раждаемостта и негативна миграция, което води до застаряване на населението и намляване на броя на жителите, пише „Бизнес Инсайдър“, цитиран от скопското електронно издание ММС.
В Списъка, базиран върху демографските прогнози на ООН за периода 2020-2050 г., от 20 държави, в които населението ще намалее най-много през следващите три десетилетия, Македония е 18-та. Предвижда се през следващите три десетилетия населението на страната да намалее от 2,1 на 1,9 милиона, или с 10,9 процента. Водеща в този списък е България, където се предвижда населението да се свие от сегашните 6,9 милиона през до 5,4 милиона2050 г., или с 22,5 процента.
Ето и редът на всички 20 държави: България, Литва, Латвия, Украйна, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Молдова, Япония, Албания, Румъния, Гърция, Естония, Унгария, Полша, Грузия, Португалия, Македония, Куба и Италия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): София се държи като българските окупатори, които през 1941 година искаха да заличат съзнанието на този народ, че са македонци, които говорят македонски

„Вечер“ (Македония): София се държи като българските окупатори, които през 1941 година искаха да заличат съзнанието на този народ, че са македонци, които говорят македонски

15 Октомври 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Ето ни, преди няколко дни отбелязахме 10 месеца от погребението на Македония, което бе извършено след колективна екзекуция в присъствието на държавата. И някак си събитието се падна баш на 11 октомври, денят, когато македонците решиха да вземат съдбата си в свои ръце: Да се освободят от българските окупатори, които с местните помощници решиха да заличат съзнанието на този народ, че са македонци, които говорят на македонски“, пише близкият до ВМРО-ДПМНЕ македонски вестник „Вечер“ в материал, представен без редакторска намеса.
Тогава реториката бе подобна на тази, която слушаме днес. Както при нахлуването на българската войска, която на 19 април 1941 година влезе в Струмица, че българските братя от Македония ще бъдат освободени от сръбското робство и под цар Борис ще бъдат част от силното европейско семейство на фашистите. Българите бързо влязоха в това ново европейско семейство, когато техният премиер Богдан Филов подписа на 1 март във Виена пакт с фашистите на Хитлер.
Филов заяви пред българския парламент на 19 ноември 1941 година, че присъединяването на страната към фашистите е било оправдано, защото с това Македония и Тракия се освобождават и се присъединяват към майка България.
За освобождението на Македония от самата себе си и българските братя в нея, царска България доведе 45 хиляди войници от 5-та българска армия под командването на Никола Михов, 3400 учители и наставници, които да налагат българския език в училищата, 170 попа и свещеници в църквите, 850 българи за държавното управление... Българите не вярваха в българските чувства на братята македонци.
Българизацията също потърси местни, македонски сътрудници, които да агитират за българизацията и да организират въоръжени чети от местното население за борба срещу партизанския и интелектуалния отпор. Формираха се пробълграрски Комитети за действие, начело на които се оказаха нашите Васил Хаджикимов, Димитър Чкаторов, Спиро Китанчев, Димитър Гюзелов, Кирил Дрангов... а от чужбина в подкрепа на българизацията работеше Ванче Михайлов, който по това време се намирал при лидера на фашистката Независима Хърватия, адвокатът Анте Павелич, в Загреб.
Съпротивата в Македония се води от няколко стари активисти на ВМРО като Панко Бръшнаров или Павел Шатев и новосъздадените комунистически организации, които заедно, под координацията на пратеника на маршал Тито Светозар Вукманович - Темпо, ще формират партизанско македонско движение, което създава независимата държава Македония и същата е дефинирана и обявена от АСНОМ, в края на Втората световна война. Историята след АСНОМ я знаем всички. Македония става държава.
Че югославското народноосвободително движение в Македония подразбира държава на всички македонци, включително живеещите в Пирин и Беломорска Македония, е документирано от състава на делегатите на първото, държавнотворно заседание на АСНОМ на 2 август 1944 г. Атанас Велков Василев и Васил Григоров Василев са делегати на АСНОМ от Петрич. Димитър Манджовски и Васил Атанасов са делегати от Костур ... а АСНОМ е създаден от учителя от Велес, старият ВМРОвец Панко Бръшнаров.
И тук трябва да затворим учебника по история и припомнянето на чистите факти. Заключението е, че за държавата Македония са се борили заедно и комунисти, и социалисти и ВМРО. Факт е, че днешната държава Македония се е формирала на територията на Кралство Югославия в частта под контрола на Сърбия и че тази територия за формиране на македонската държава е част от Югославия. Както и че за днешна Македония, заедно с македонците, са се борили и партизански комисари от Сърбия, започвайки от Драган Павлович Шиля до черногореца Светозар Вукманович Темпо. Събитията след това, чистката сред самите македонски лидери като Панко Брашнаров или Методи Андонов Ченто, произтичат от идеологическата борба между сталиновото Информбюро и инициативите на македонските лидери да се довърши процеса на обединение на македонците от Пиринска и Егейска с македонците от Вардарска македония.
България и Гърция, за разлика от Сърбия, не се отказаха от териториите в които мнозинство са македонците, и днес твърдят, че изобщо няма македонци.
Факт е също така, че докато съществувала Югославия, македонците в Пиринска област са имали пълни етнически права и осъзнаване на собственото си съществуване и отчасти в Егейска Македония. Днес Гърция и България изискват, а Македония се съгласява, че в Пиринска и Егейска няма македонци, а самата държава Македония се отказва от правото дори да ги споменава. Тя се отказа от тях, но и от македонците у дома.
Защо се пише всичко това и то в този момент.
Историята се повтаря. Всичко е едно и също, само че днес нямаме партизани. Днешните български комитети за действие се ръководят от Владо Бучковски, Радмила Шекеринска, Зоран Заев, Никола Димитров ..., които са съгласни, че Македония няма история, че е българска. Хората без история са като къща без кадастрална регистрация, формално - те не съществуват. Нация без гражданство е сбирщина от временни бежанци. Кюрдите са голяма нация, с над 20 милиона, разделени в пет или шест държави и всеки ги удря, както свари. Те нямат държава, която да организира и защитава. Ние вървим към състоянието на кюрдите, това се случва пред очите ни и го гледаме.
Заев и неговите сътрудници се съгласиха и на ревизия на македонския език, с въвеждането на двуезичност, той е поставен в подчинено положение на албанския. Това не е мое мнение. Това е позицията на правната система на Венецианската комисия, която бе публикувана миналата седмица. Когато тя трябваше да бъде обявена официално, нашата делегация отказа срещата и с това отложи публикуването. Заев, Шекеринска, Пендаровски... имат дългове към наркоклановете от Арачиново и Гърчец, към мафията от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), които гласуват за тях на избори, и се отказаха от решението на Венецианската комисия, в което се твърди, че двуезичността е незаконна. Те се отказаха от европейска защита на македонския език. След това нещата са ясни за всички.
Официалната позиция на българското правителство и резолюцията на техния парламент, обявена тези дни, са, че ние безусловно сме длъжни да се откажем о партизаните и държавността, придобита от АСНОМ. Да извършим лустрация, като се отречем от всички бойци от Националноосвободителната борба и институциите на Македония трябва да признаят, че те са виновни за „югославизма“, политиката, която според тях създава изкуствена нация и изкуствена държава Македония.
Заев вече заличи резолюцията на АСНОМ от Конституцията. Когато в парламента Шекеринска каза на сърбина от Куманово, депутатът Иван Стоилкович, да си там, откъдето е дошъл, беше обявен нейния път към Арачиново и българизацията. Арачиново я доведе на власт, а София я поддържа.
И след всичко това, Зоран Заев очакваше, че за всичко това ще получи Нобелова награда за мир. Боже мили, има ли граници на глупостта и самонадеяността? Да се даде Нобелова награда на човек, който с химикалка изтрива собствената си държава, история и народ. Да застане в историята на нобеловите лауреати до големия Чърчик, Ясер Арафат или Иво Андрич!
Просто знам, че отгоре, от небето, великият нобелов лауреат Андрич чете думите, написани за сепаратизма на писателя Енвер Йолакович: Аз, Енвер, с моето писане стигнах до вратите на ада, а вие, Бога ми, ги отворихте и влязохте ...

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Заев се срещна с македонските историци преди заседанието на комисията в Охрид

„МКД“ (Македония): Заев се срещна с македонските историци преди заседанието на комисията в Охрид

15 Октомври 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев проведе среща с членовете на Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси от страна на Скопие, на която са присъствали представители на Министерството на външните работи и външнополитически съветници от кабинета на министър-председателя, предава скопското електронно издание „МКД“.
Разговорите, както съобщава правителствената пресслужба, са били свързани с текущите консултации за работата на Комисията преди срещата с българските историци в Охрид във вторник.
На срещата е подчертано, че правителството остава ангажирано с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, както и с насърчаването на диалога и изграждането на консенсус със София по всички въпроси в обхвата на Комисията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Off.net.mk (Македония): България: Мексико на Европейския съюз

Off.net.mk (Македония): България: Мексико на Европейския съюз

15 Октомври 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. „България имаше много по-достоен статут в някогашния съветски блок, отколкото днес в Европейския съюз, оценява Фил Батлер в анализ на страната, в която само един от девет жители вярва, че капитализма му е донесъл по-добър живот“, пише македонското електронно издание Off.net.mk в материал, представен без редакторска намеса.
Ако си послужим с днешните соц-реалистически изрази, които се ширят в Македония, България отдавна е на прав път, само че българите изглежда не могат да оценят това и хващат своя път, който обикновено ги води в чужбина.
В най-бедната държава в ЕС към днешна дата, която някога бе обявена за „силиконовата долина на Източна Европа“, продължава масово изселване, в което гражданите я напускат в алармиращи бройки.
Според оценките на ООН това, което днес остава в България, до 2050 година ще намалее с допълнителни 23%. Според „Амнести Интърнешънъл“ България е на дъното в списъка на първите 20 европейски държави по корупция. От тези, които са останали в страната, близо една четвърт живеят в условията на екстремна бедност. Безработицата е на много ниско ниво (6%), но онези, които работят, печелят средно под 500 евро.
По отношение на БВП н а глава от населението, българската икономика е на нивото от 1973 година.
В ерата на Георги Димитров България е била считана за ценна и почти привилегирована държава в Източния блок. Днес името й дори не се споменава от лицата, вземащи решения в Брюксел, освен ако не става въпрос за някой проблем. Вътре в нея почти всеки девети човек вярва, че страната е по-добре след приемането на капитализма. Следователно всяка година 60 000 българи заминават, половината от тях в Германия.
Последните сигнали не показват подобряване на положението. Напротив. От позицията на вицепремиер Красимир Каракачанов поиска затваряне на българския Хелзински комитет, което отново включи червената светлина за загрижените.
България скоро ще остане и без квалифицирани доктори. Близо 40% от лекарите са над 60 години, 17% са по-стари от 65.
„Българите може да смятат за виновна англо-европейската хегемония, която запълни вакуума след разпадането на Съветския Съюз. Българските политици трябва да работят с единствените големи сили, които имат на разположение – Брюксел и НАТо. През 2004 година България се наведе достатъчно, за да задоволи американците. А след това, през 2007 година, тя беше вкарана в обетованата земя, наречена ЕС, което за беше сигнал за Уол стрийт да измъкне килима под краката й“, пише Фил Батлер.
Ако се погледнат най-големите чуждестранни инвеститори в България, а това са Нидерландия, Германия и Австрия, ще се види познатата схема. Както и в другите Източноевропейски държави, и тук се използва евтината работна ръка и данъчните облекчения, а се инвестира в хипермаркети, като „Лидл“ и „Кауфланд“, с които се събират парите на българските потребители и се изнасят в Германия. В този смисъл, България е Мексико на ЕС, а ролята на САЩ я играе Германия, пише Батлер.
Той се надява, че България няма да завърши в учебниците като Югославия и припомня, че ще е сериозен проблем ако всички се изселят от страната, защото така германците няма да имат на кого да продават храна в „Лидл“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония):Българо-македонската историческа комисия заседава в Охрид

„Телма“ (Македония):Българо-македонската историческа комисия заседава в Охрид

15 Октомври 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Поредната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси ще се проведе във вторник в Охрид. Основната тема на заседанието отново ще бъде „чий е Гоце Делчев“, след като на предишните срещи на комисията не бе постигнато съгласие именно по този въпрос, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
В понеделник премиерът Зоран Заев проведе среща с македонския екип за комисията, като се очаква да изиска от него да намери общ език с българската страна в съответствие с Договора за добросъседство.
По-рано македонският министър-председател заяви, че България има интерес от напредването на Скопие към ЕС. Той посочи, че досега комисията е постигнала съгласие за шест исторически личности, за които по-рано е имало спорове, а освен това са затворени четири глави от преговорите. Заев вярва, че ще се намерят решения в съответствие с двустранния диалог с България.
От София обявиха, че ще подкрепят македонската евроинтеграция, но това няма да е безусловно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към историците: Диалогът трябва да продължи

Зоран Заев към историците: Диалогът трябва да продължи

14 Октомври 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Правителството остава ангажирано да изгради общ консенсус по всички въпроси в рамките на работата на Комисията“, е позицията, която премиерът Зоран Заев обяви на днешната среща с македонските историци преди заседанието на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между България и Македония в Охрид във вторник, информира македонската редакция на Радио The Voice of America.
На срещата, на която присъстваха и представители на Министерството на външните работи, беше обсъдено утрешното заседание на Kомисията, което ще се проведе в Охрид, за да бъдат обсъдени ключови исторически фигури в най-противоречивия период - ХIХ и ХХ век.
Правителството заяви, че е в непрекъснати консултации с историците и остава ангажирано със Договора за приятелство, подписан с България.
"На срещата бе подчертано, че правителството остава ангажирано с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и с насърчаване на диалога и изграждането на общ консенсус по всички въпроси в обхвата на работата на Комисията", се казва в изявление от кабинета на премиера.
Зоран Заев е подчертал, че очаква недоразуменията да бъдат разрешени, разчитайки на подкрепата на България в евроинтеграционните процеси и отдаде Декларацията, приета от българските власти на изборите в страната.
„България е голям приятел на Македония, но сега те имат избори. Когато имат избори, всичко се случва. Имаме Договор за добросъседство. Когато приехме, че имаме обща история, казахме, че имаме и своя история, но че някои дялове са общи. Имайки предвид Договора, те се съгласиха да ни подкрепят за членство в ЕС “, каза Заев.
Комисията ще заседава във вторник и сряда в Охрид. Македонската страна се въздържа да коментира очакванията от тази среща. Средновековието, учебниците и Гоце Делчев ще бъдат теми, които историците ще обсъждат.
„На срещата, която ще се проведе в Охрид, разговорите ще продължат там, до където спряха на последната среща. Ще бъде обсъдено как да се намерят общи препоръки за подобряване на учебниците по история, които обхващат средновековния и ранния османски период, както и дискусията за евентуално съвместно честване на Гоце Делчев “, казаха източници в Комисията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Срещата на историците за Гоце Делчев ще е в Охрид

„Телма“ (Македония): Срещата на историците за Гоце Делчев ще е в Охрид

14 Октомври 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Поредната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси ще се проведе във вторник в Охрид. Основната тема на заседанието отново ще бъде „чий е Гоце Делчев“, след като на предишните срещи на комисията не бе постигнато съгласие именно по този въпрос, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
В понеделник премиерът Зоран Заев ще проведе среща с македонския екип за комисията, като се очаква да изиска от него да намери общ език с българската страна в съответствие с Договора за добросъседство.
По-рано македонският министър-председател заяви, че България има интерес от напредването на Скопие към ЕС. Той посочи, че досега комисията е постигнала съгласие за шест исторически личности, за които по-рано е имало спорове, а освен това са затворени четири глави от преговорите. Заев вярва, че ще се намерят решения в съответствие с двустранния диалог с България.
От София ще подкрепят македонската евроинтеграция, но това няма да е безусловно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Македонското политическо ръководство се среща с историците преди заседанието на българо-македонската комисия във вторник

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Македонското политическо ръководство се среща с историците преди заседанието на българо-македонската комисия във вторник

14 Октомври 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев се среща в понеделник с македонския исторически екип за съвместната българо-македонска Комисия по исторически и образователни въпроси. В течение на деня министър-председателят, неговите съветници по външна политика и представители от кабинета на външния министър Никола Димитров ще проведат разговори с историците. Това се случва преди заседанието на съвместната комисия във вторник. Темата на срещата отново ще бъде Гоце Делчев, за когото не бе намерено решение в хода на предишните заседания, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Както се разбра, София даде подкрепа за присъединяването на Македония към ЕС, но при изпълнението на определени условия.
Както отбелязва медията, основните искания на българия са съвместната комисия по историческите и образователните въпроси да работи по-бързо, което би означавало да се постигнат конкретни договорки за личности като Гоце Делчев, Даме Груев, братята Миладинови и за събития като Илинденско-Преображенското въстание и Кресненско-Разложкото въстание. София иска и корекция на учебниците по история и география в най-кратки срокове, отказ на Скопие от твърденията за съществуване на македонско малцинство в България, премахване на надписите върху паметниците, паметни плочи и сгради, които съдържат „нескрита омраза към България“, като например, за българската фашистка окупация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Какви са намеренията на България

„Телма“ (Македония): Какви са намеренията на България

13 Октомври 2019 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Скопие/София. Какви са намеренията на България, коментира македонският телевизионен канал “Телма“ в материал, представен без редакторска намеса
Македония не може да влиза в процес на преговори с Европейския съюз, преди да преодолее проблема с използването на македонския език, което България подчерта миналата седмица, и прие декларация по този въпрос в парламента, предупреждава политическият анализатор Александър Йовановски.
Декларацията не само подкопава Договора за добросъседство, но също така застрашава бъдещия процес на преговори, тъй като думите „македонски“ и „македонски език“ са неразделна част от всяка глава.
Учудващо е как България внезапно постави пречки пред Македония, когато заяви, че ще помогне в процеса и затова това решение трябва да се разглежда като вътрешнополитическо, каза Йовановски, тъй като според него България няма да наложи своеобразно вето или блокада.
След опита на България да постави условия, някои български интелектуалци заявиха, че декларацията е популистка и ненужна.
Опитът да се премахне употребата на термина „българска фашистка окупация“ е държавна политика, но да се поставя под условие употребата на „македонски език“ е неразумно, пише за Дойче веле Ивайло Дичев, професор в Софийския университет.
„Какво предполага този лупинг? В нашето популистко време онези, които признават съществуването на македонския език, ще бъдат силно атакувани от медийната полиция. Представете си подобен ултиматум от Италия до Испания: когато споменавате термина испански, поставете звездичка, обясняваща, че произлиза от латински , собственост на родината ни,” казва Дичев
Изходът от тази ситуация е смесените комисии на двете държави да изготвят доклади и препоръки на правителството възможно най-скоро, съветва Йовановски, въпреки че досега е имало съвместно честване на 5 исторически фигури и работата е спряла около личността на Гоце Делчев.
Докато премиерът Зоран Заев е доволен от ролята и помощта на България в приближаването на Македония към ЕС, опозиционният политик Християн Мицковски се опасява, че зад завесата на добросъседското споразумение сега „изплуват“ скритите пречки, които България ще представи.

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Истинското лице на добросъседството

„Нова Македония“ (Македония): Истинското лице на добросъседството

12 Октомври 2019 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. В материал под заглавие „Истинското лице на добросъседството“ на излизащият в Скопие вестник “Нова Македония“, представен без редакторска намеса се коментира последното развитие след декларацията на българския парламент за условията за българската подкрепа на членството на Македония в ЕС.
В навечерието на македонския празник 11 октомври, който се отбелязва като ден на македонското въстание срещу фашистката окупация от 1941 г., съседна България постави редица условия, които Македония трябва да изпълни, за да получи българска подкрепа в процеса на европейска интеграция. Властите в София приеха официална рамка, съдържаща повече от 20 условия, които Македония ще трябва да изпълни, за да стане член на ЕС. Всички тези условия са просто поредното повтаряне на старите български позиции и несъгласия по отношение на Македония и македонския въпрос, този път прикрити като един вид европейско изнудване. Изявление на българското правителство след срещата за „уточняване на условията“ започва с позицията, че „България подкрепя започването на преговори за присъединяване с Македония и Албания“, изброявайки редица условия, квалификации и забележки, които засягат историята и идентичността на Македония и нейните граждани.
На първо място, България заплашва, че „няма да позволи интеграцията на Македония в ЕС да бъде придружена от европейска легитимност на спонсорирана от държавата антибългарска идеология“, а същият пасаж заключава, че „приписването на историята на част от българския народ след 1944 г. е един от стълбовете на антибългарската идеологическа конструкция на югославския тоталитаризъм. "
Въпреки това, сред най-показателните условия са тези, които предполагат несъществуване, т.е. липса на споменаване на македонския език в официалните документи на ЕС, т.е. да бъде описан в бележка под линия - „официален език на Република Македония“ или „език в съответствие с Конституцията на Република Северна Македония“. Така на практика България изисква пълното заличаване на формулировката на македонския език, като единствената останала маркировка за идентичност на македонския народ и държава след смяната на името. Изнудването със заличаването на македонския език като условие за членство в ЕС вероятно е върхът на айсберга на т.нар. "добросъседска политика" на България спрямо страната, която вероятно е по-точно да бъде определена като политика на изнудване и унищожаване.
От исканията във връзка с историята България изисква системно премахване на квалифицирания „български фашистки окупатор“ от всички текстове на паметниците и паметни плочи. Условието да не се споменава съществуването на македонско малцинство в България е част от постоянната българска политика във всяко управление в тази страна, а искането на македонската страна да приеме българската версия на „обща история“ вече е препъни камък при прилагането на споразумението за добросъседски отношения между двете страни.
Последните условия на България за Македония, холандският експерт по Западните Балкани Ханс ван дер Берг коментира с въпроса кой има нужда от врагове при съседи като Гърция и България.
„Приятелство под условие, че това и това. Подкрепа за започване на преговори за присъединяване към ЕС на същата основа. Кой има нужда от врагове, когато вашите съседи са Гърция и / или България, които не се колебаят да принуждават изнудват за отстъпки от Албания и / или Македония (а още очаквате пълно сътрудничество в Югоизточна Европа)? Изнудването е необичайно тълкуване на приятелството. България отрича македонско малцинство в своята страна, а исканията за правата на малцинствата в чужбина отразява политиката на Гърция спрямо Албания. И двата случая (България / Гърция) са прозрачни: национализъм чрез принуждаване на съседите и злоупотреба с амбициите на Македония / Албания за присъединяване към ЕС,“ коментира в социалната мрежа „Туитър“ Хнас ван дер Берг.
По отношение на искането на България за заличаване от македонски паметници, свързани с антифашистката борба в Македония след Втората световна война на квалификацията "български фашистки окупатор", македонският историк Тодор Чепреганов казва, че такова искане трябва да бъде адресирано към целия свят. Всички учебници по история в света съдържат информация кой какво е правил през Втората световна война.

„Българите не могат да създадат ново колективно съзнание, нова колективна памет, колкото и да искат да отменят факта, че Македония е била част от антифашисткия блок по време на Втората световна война. Именно въстанието от 11 октомври 1941 г. поставя Македония на страната на антифашизма и потвърждава историческия факт, че България е била на страната на най-голямото зло в историята на човечеството - на страната на фашистката коалиция и е участвала в най-ужасяващия геноцид, извършен срещу евреите в Македония. Не е достатъчно ние, македонците, да поискаме да изтрием от паметниците квалификацията на „българския фашистки окупатор“, от целият свят трябва да поиска. Защото във всички учебници по история за Втората световна война е записано, че България е била част от коалицията на Хитлер и е участвала в геноцида срещу евреите,“ казва историкът Тодор Чепреганов.
Фактът, че България никога не е признавала съществуването на македонския език този път е представено като българско изискване за присъединяване на Македония към ЕС, т.е. като своеобразно изискване Македония да се откажете от автентичността на своя език. Това поставяне на условия от страна на България в известна степен пречи на това, което македонското правителство представя като успех, постигнат със Споразумението от Преспа с Гърция, че македонският език вече е международно признат и чрез него македонската идентичност е „бетонирана“. По отношение на най-новото изнудване от България, експертите смятат, че трябва страната да остане хладнокръвна и да не се поддава под натиска и изнудването.
„Зад настоящата теза има ретроградни назад сили в България, които не искат добросъседски отношения между двете държави. Сигурен съм обаче, че цялата българска общественост (дори някои в българското правителство) не споделя това мнение. Виждам тези политически условия, поставени от българската страна за подкрепа на европейската интеграция на Македония, като ход, който иска да удовлетвори местната българска националистическа общественост. При такива български условия трябва да сме хладнокръвни и да не се отказваме от принципите си и желанието да станем равноправен член на ЕС. Вярвам, че ще се намери решение на тези отношения и на настоящите условия от българска страна, в интерес на добросъседските отношения и европейското бъдеще. Не е изключено тези последни условия да са подтикнати и от някакъв външен фактор, за да се затрудни македонската евроинтеграция - казва македонският лингвист Людмил Спасов, професор от Филологическия факултет на Университета „Кирил и Методий“.
Министерството на външните работи и правителството не коментираха вчера българската рамка с условия за подкрепа на интеграцията на Македония в ЕС.
Отговор имаше само от кабинета на президента Пендаровски, където коментираха накратко, че „това е вътрешнополитическият въпрос на България“.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Нямаме План „Б", ако Гърция и България ни блокират по пътя за ЕС

Зоран Заев: Нямаме План „Б", ако Гърция и България ни блокират по пътя за ЕС

4 Октомври 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нямаме План „Б", ако Гърция и България ни блокират по пътя към членството в Европейския съюз; План „Б" би бил да се върнем към План „А“. Това подчерта министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев по повод последното изостряне на тона в отношенията с България, предава близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“.
„Тъй като ние вярваме, че всички аргументи в света са обезпечени чрез болезнения процес, през който е преминала страната ни, не очаквам България или Гърция да блокират евроатлантическата ни интеграция, а по-скоро да бъдат наш авангард и наш адвокат, да се застъпват за започване на преговорите за присъединяването ни към Европейският съюз и за пълноправно членство в НАТO“, цитира изданието думите на Заев, изречени в отговор на въпрос в парламентарната зала.
След като България определи кои са нейните „червени линии“ по отношение на съвместната история на двете страни, Заев уточни, че е дал указания на македонската комисия да се стреми към установяването на абсолютната историческа истина, а към установяване на определени факти през призмата на приятелството, за да се постигне целта двете държави да бъдат съвременни европейски държави с модерни европейски нации.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът на Македония по европейските въпроси: Може би има опити от страна на България да се използва натиска, под който се намираме

Вицепремиерът на Македония по европейските въпроси: Може би има опити от страна на България да се използва натиска, под който се намираме

3 Октомври 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вицепремиерът на Македония по европейските въпроси Буяр Османи заяви в ефира на телевизия „Телма“, че споменатите нови червени линии и условия от България може да са опит да се използва натиска, под който се намира Скопие, за да се вземат решения по някои въпроси, но отбеляза, че не очаква оттегляне на подкрепата на България, предава скопското електронно издание „Либертас“.
„Не очаквам да има промяна в подкрепата на България за отваряне на преговорите с Македония. Разбира се, опитите за натиск ще бъдат вкарани в преговорната рамка. Част от този дискурс е под влияние на натиска на опозицията в България. Смятам, че отношенията между двете държави могат да абсорбират такива изблици на искания. Може да има опит да се използва натиска, под който се намираме, за да се вземат по-бързо решения по някои въпроси“, заяви Османи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Ще спъне ли България пътят ни към ЕС с нереалистични изисквания?

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Ще спъне ли България пътят ни към ЕС с нереалистични изисквания?

2 Октомври 2019 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Червените линии не трябва да се преминават, а някои от изискванията на България към Скопие са нереалистични, предупреждават местните анализатори, пише македонската редакция на радио „Свободна Европа“ в материал, представен без редакторска намеса.
Анализаторите не очакват България да се противопостави на получаването на дата за започване на преговорите между страната и Европейския съюз, но очакват препятствия в процеса.

Северна Македония може да разчита на нас, но не може да очаква безусловна подкрепа.
Това заключение, изразено след консултативна среща на българския президент Румен Радев започна дилемата дали червените линии, за които говори българският държавен глава могат да станат причина за евентуални пречки за македонската евроинтеграция от страна на България.
Президентът Радев заяви по-рано, че не е доволен от работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, но според някои това е така, защото българската страна е отправила нереалистични искания.
„Не са спорни само въпросите за Гоце (Делчев), Яне (Сандански) или Климент (Охридски), а и отричането на македонския народ като такъв или присвояването (на история). Такова приятелство не е в интерес на добросъседските отношения. Постоянно повтарят, че ние сме измислена нация след 1944, 1945 г. И гърците ни изнудваха, но не го поставиха като условие за идентичността и езика, които са специфични за всеки народ“, заяви проф. Лазар Лазаров.
Въпреки, че премиерът на България Бойко Борисов заяви, че „България няма да си позволи в историята да бъде записана като държавата, която е спряла Македония на пътя към ЕС“, той все пак не забрави да подсети, че има 71 начина да направи именно това при започването на преговорите.
Бившият посланик Мохамед Халили не очаква България да се противопостави на получаването на дата за преговори през октомври, но няма да се изненада ако се появят препятствия по-късно.
„Очаквам, че всеки момент, в който пожелаят, те ще могат да попречат на нашият интеграционен път. Трябваше да ни кажат за червените линии преди подписването на договора за добросъседство, не сега“, заяви Халили.
Нашите събеседници обаче не изключват възможността някои от изявленията на българските държавни служители да са предназначени за вътрешна употреба и за спечелване на политически точки у дома.
„В момента нито Радев, нито Борисов имат полза от това. Техните избори не са утре или в края на месеца, тук е ясно, че всеки тика водата към своята воденица. От момента, когато са се съгласили да подпишат договор се очаква да се отнасят така, както са се договорили, да решим проблемите и да се измъкнем от препядствията“, заяви Халили.
Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси проведе последното си седмо заседание по-рано. Въпреки различията, членовете на комисията направиха някои забележки по отношение на общите проблеми, които съществуват в учебниците в двете страни.
От срещите досега правителствата в Скопие и София препоръчаха съвместни чествания на празниците на св. св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Наум и цар Самуил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Република Северна Македония и пети клас в Република България, в главите, отнасящи се до античността.
Междувременно българо-македонската и македоно-българската търговски палати изразиха сериозна загриженост от нарастващата политизация на фактите в общата балканска история на двете страни. В съвместното им изявление се казва, че въпреки подписването на Споразумението за приятелство и организирането на икономически форум в Скопие, който представи планове за сътрудничество при създаването на приятелски бизнес климат, статистиката показва, че икономическото сътрудничество се влошава.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Трябва ли трети март да е национален празник на България? (България води война срещу Македония, която не може да е „по-студена“)

„Нова Македония“ (Македония): Трябва ли трети март да е национален празник на България? (България води война срещу Македония, която не може да е „по-студена“)

2 Октомври 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. „България води война против Македония, която не може да е „по-студена“. Заедно с цялата „интелигенция“, висшето ръководство на страната е мобилизирано с единствената цел – да докажат, че сме непросветени „българи“. Наясно са, че или сега ще успеят да го постигнат, или всичките им скрити исторически замисли за македонците ще се изпарят“, пише за днешния брой на „Нова Македония“ македонският и югославски дипломат от кариерата Ристо Никовски. Материалът е представен без редакторска намеса.

Капитулантският договор, който подписахме им дава право да доказват недоказуемото и трябва да се признае, че е задължение на политиците да използват такива възможности. Точно така се отнася София. Те настояват с всички сили да си присвоят ключов дял от нашата история с единствената цел да ни убедят в нашия български произход. Символът на всичко това е, разбира се, личността на Гоце Делчев. Според тяхната идеология, той е голям „българин“, който се е борил за Македония, ама като за втора българска държава. Делчев няма други исторически заслуги за България, Ако, все пак, има, тогава и ние трябва да покажем разбиране.
Едва ли има по-голямо унижение от това да приемеш да преговаряш за историята си със съседните държави. Точно това прави нашата Македония и сега не трябва да се чудим какво се случва. С подписването на асиметричните договори с България и Гърция, Македония се постави в зависима позиция, като последиците от това могат да се окажат съдбоносни за оцеляването на македонския народ. Нашите некадърни политици ни уверяваха, че с тези договори са решени проблемите с тези държави и те стават наши приятели, което беше невиждана лъжа и жестока манипулация. Истината е, че тези вековни проблеми бяха само отворени и оставени на масата за бъдещата ни екзекуция. С договорите не беше решено абсолютно нищо в наша полза.
Сега се убеждаваме, че агресията срещу Македония и от страна на Атина, но особено от София, никога не е била по-ясно изразена и по-опасна. И двете са с откровени намерения да нанесат фатален удар на македонската национална идентичност. Смятат, че е дошъл моментът за окончателното затваряне на „македонския въпрос“. Впрочем, София открито ни заяви, че Македония може да влезе в Съюза, но не и македонизма и по-точно – македонците. И докато се случва всичко това, нашите мъдро мълчат. А ако се обадят, хвърлят реплики в смисъл, че Делчев наистина се е декларирал като българин, но се борил за Македония! Демек, водата ври на 100 градуса, но затова пък правият ъгъл е 90. Така някак си беше шегата за този, който твърдял, че водата ври на 90 градуса.
Историческите комисии и с България, и с Гърция са факт и опасността от катастрофални последици от тяхната работа е съвсем реална за нас. Ако бяхме нормална държава с отговорни политици, сега поне щяха да се активират всички налични възможности, за да се помогне на нашите комисии да спасят каквото може. За съжаление, това е ерес за политиците, които, като носители на капитулацията, сега нямат очи да се борят за нашите интереси, които вече предадоха за нищо. Всъщност, въпросът е дали Академията, Институтът за национална история и подобните институции са получили нареждане от политиците да не ни защитават? Колко ли само „учени“ взимат заплата в института, а не сме чули нищо за техните „важни“ открития за нашата история. Сега, вместо всекидневно да излизат с факти и аргументи и за Гоце, и за всички други наши дейци (които неизбежно ще дойдат на ред в в София), или да дават препоръки и предложения какво трябва да се оспорва – всички мълчат. Ако все пак правят нещо, обществеността трябва да знае, защото е крайно чувствителна. Или, както и навсякъде, и там голяма част са нечии деца, роднини, съседи...? Академията пък вече се доказа като безполезна за държавните и националните въпроси.
Тук ще се опитаме да прецизираме една слаба точка на българската страна, която може да се използва като повод за наша инициатива.
От 1990 година България празнува 3 март като национален празник. Това е денят, когато през 1878 година е подписан предварителният Санстефански мирен договор между Русия и Османската империя, която е загубила войната от 1877/1878 година. Този договор се нарича предварителен, защото никога не влиза в сила и е ревизиран след само три месеца, на 13 юни през същата 1878 година на Берлинския конгрес. Според руските замисли, в Сан Стефано е създадена Велика България, която обхваща почти цялата Македония, части от Сърбия (Пирот, Враня...), от Гърция (Северна Тракия и части от Източна Тракия) и Албания (Корча...). Според договора от Сан Стефано, България има над 170 хиляди квадратни километра територия, докато днес тя е около 110 хиляди. Русия създава Велика България като васална държава, което беше против интересите на западните сили, които не приеха договора. Русия беше принудена да направи ревизия на споразумението и след това приложи договореното в Берлин. И албанците бяха недоволни от Санстефанския договор и като следствие от него формираха Призренската лига, чиято цел е Велика Албания. Много години преди 1990 година София празнуваше 3 март като ден на освобождението, което също така е спорно в много отношения.
Изборът на София да празнува 3 март като национален празник на страната е дълбоко провокативен за всички съседни държави, особено за Македония. Това открито символизира техните иредентистки аспирации към части от някои държави. Няма никакво основание, или оправдание, нещо, което е било предварително и въобще не е влязло в сила, да бъде използвано за национален празник от София.
Благодарение на „гръмогласността“ на София, която безспорно е приятелска, поне знаем, че са се запънали около Делчев. За комисиите с Гърция, обаче, освен няколко новини от Атина, както обикновено неблагоприятни за Македония, нашата общественост няма никаква идея какво работят и какви са безпринципните отстъпки, направени от наша страна.
Интересното е, че и Атина (индиректно, свързвайки ни с Албания), и София ни се заканват и с блокада на датата за преговори за членство в ЕС, докато и двете с нетърпение чакат да я получим, защото чрез тях ще могат да изстискат и малкото, което ни остана от македонската национална идентичност.
Един от основните уроци в дипломацията е, че отношенията със съседите са и най-важните, и най-трудните. Почти навсякъде е така, не само на Балканите. През вековете сме споделяли историческата съдба със съседите, в добро и лошо, във войни и сътрудничество. Най-често събитията на Балканите са били дирижирани от други сили, които са имали собствени интереси и за тази цел са изправяли една срещу друга страните от региона. Окупаторите и границите са се променяли, дори са се разменяли населения, народите са се смесвали по различни начини и всичко това е оставило дълбоки следи и последици, които е нормално да рефлектират още дълги години. Тези наследства винаги са голям товар, а решения се намират много трудно. Така е и на Балканите, и в Далечния Изток, така е в цяла Азия, Африка и Латинска Америка. В момента, например, има шест, седем гранични спора между САЩ и Канада, за които не се говори много...

Превод и редакция:Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): България формулира новите-стари заплахи в „европейска опаковка“

„Нова Македония“ (Македония): България формулира новите-стари заплахи в „европейска опаковка“

1 Октомври 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Както се казва, още нетръгнала по европейския си път, Македония продължава да фрустрира съседите си. Винаги, когато наближава някакъв срок за среща на върха на Европейския съюз, на която трябва да се решава дали да се обявява дата за започване на преговори между Съюза и страната, обикновено някой от съседите, които са вече в т.нар. европейски клуб, активира своя арсенал от заплахи, индивидуално, а по някога и в синхрон. Като решение за подобни съседски практики на изнудване, на Македония беше предложено да подпише добросъседски споразумения, за да ускори пътя си към ЕС. Споразуменията, макар и асиметрични, като оптична илюзия в изкривено огледало, бяха подписани и след подписването Македония трудно може да разпознае собственото си отражение. Пред обществеността у дома подписалите договорите ги представиха като неизбежна жертва, след която съседите гарантират, че ще преустановят изнудването си за европейското бъдеще на Македония“, пише в днешния си брой най-авторитетния вестник в югозападната ни съседка „Нова Македония“. Статията е представена без редакторска намеса.

Ако направеното по-горе обобщение трябваше да бъде основа за описване на реално (а и историческо) събитие, или сценарий (за документален филм), според споменатите договори Македония може би и в бъдеще нямаше да е член на ЕС (поне скоро), но съседите, дори само в началото, поне биха се отнасяли според договореното и не биха отправяли заплахи. Но в традиционната практика, балканските добросъседства функционират на принципа – не знаеш какво ти е намислил съседът, но пък пиете кафе заедно.

Срещата на върха на ЕС отново наближава (през втората половина на октомври) и Македония отново чака и се надява на крайна дата за началото на преговорите или поне на неофициално отваряне (колкото за упражнение) на някоя глава. И в навечерието на срещата на върха (която и този път ще мине под знака на Брекзит), един от „европейските“ съседи на Македония създаде почти извънредно положение в своята държава, за да отправи нови-стари заплахи. Цялото държавно ръководство на България през изминалите два дни е мобилизирано да създаде нова формулировка на старите си позиции (или заблуди) за историята на Македония, този път опаковани като „европейски условия“. А конкретно, президентът на България Румен Радев свика политическото ръководство на среща, след която обяви, че неговата страна ще представи „червени линии“, които да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност. Радев категорично заяви, че „трябва много ясно да се поставят условия, които ако не бъдат реализирани, няма да се позволи отварянето на нови глави. Това трябва да бъде казано ясно, като конкретна, отворена и конструктивна позиция още при започването, отварянето на преговорите“.

След „консултативната среща“ с Радев премиерът Бойко Борисов се опита да смекчи неговата категоричност, но и той е уверен, че членството на Македония в ЕС е важно, но „това не може да бъде за наша сметка, прекроявайки историята“. От тази „паническа“ мобилизация на българската политическа сцена и още една манифестирана фрустрация по македонския въпрос, единствено стана ясно, че Договорът за добросъседство вместо подадена европейска ръка за Македония, представлява капан - плаващ пясък - с нови т.нар. червени линии от България, а всъщност стари заплахи по историческите теми. От друга страна, обаче, противоречието, в което се оказа македонската страна произлиза именно от този фамозен Договор за добросъседство, с който фактически Македония се съгласява да преговаря за съгласуване на своята история с българската гледна точка. Дори е формирана и т.нар. съвместна историческо-образователна експертна комисия, която трябва да договори съответните исторически личности и събития за съвместно честване, както и съгласуване на историческите учебници в образователните системи на двете страни. След близо две години, точно тази комисия стана инструмент за изнудване на македонската от българската страна. Именно чрез тази комисия бе отправен ултиматумът към македонската страна „да приеме, че Гоце Делчев е българин“ до октомври тази година, т.е. до срещата на върха на ЕС.

Научно-историческите корекции в съвместната комисия са блокирани заради въпроса за националността на идеолога и бореца за македонизма Гоце Делчев, а българската страна очевидно прецени, че сега е подходящ момент да пласира своите „възгледи“, като при това посочва, че с нежелание е направила определени отстъпки. Според българския премиер Борисов, отстъпката се състои в това, че уж те са се отказали от идеята, че македонският и българският народ са едно и също и сега предлагат възможността да приемем, че сме „братски народи“. Освен това „поучително“ препоръчва „македонците да спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето“.

След ясно изказаните заплахи на българските политици към македонската евроинтеграция, които „добросъседски предупреждават“, че имат 71 възможности да блокират Македония в течение на преговорите с ЕС, изглежда, че европейското бъдеще на страната ще прилича повече на търсене на стратегия за излизане от плаващите пясъци. С всяко движение обаче се пропада по-дълбоко. Не е ли крайно време и Македония да начертае своите червени линии. И да не позволява повече който и да било да търгува, да се пазари, да разграбва нашето богато историческо минало, да разгражда нашата национална идентичност или да поставя под въпрос уникалността на македонския народ и държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutche Welle (Македония): София постави условие за преговорите на Скопие с ЕС

Deutche Welle (Македония): София постави условие за преговорите на Скопие с ЕС

30 Септември 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Очертаване на "червени линии", обвинения в "братоубийствена пропагандна война" и заплахи за поставяне на условия от страна на България за началото на преговорите на Македония с ЕС -това е резултатът от среща на българското държавно ръководство, свикана от президента Румен Радев, чиято единствена тема бяха отношенията със съседна Македония, пише македонската редакция на Deutche Welle.
Президентът Радев обяви след срещата, че страната му ще представи "червени линии" като гаранция, че европейската интеграция на Македония няма да навреди на българската история, език и идентичност.
"Трябва много ясно да се поставят предварителни условия“, които ако не бъдат изпълнени, няма да се позволи отварянето на нови глави. Това трябва да бъде ясно подчертано, като конкретна, открита и конструктивна позиция в самото начало, при започване на преговорите", каза Радев.
Според българския лидер на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов страната му ще постави условия за започване на преговорите на Македония с ЕС. В изявлението на Каракачанов не се казва за какви конкретни условия става въпрос и дали те са свързани с разногласията в Съвместната историческа комисия за етнически произход и делото на революционера Гоце Делчев.
"Македонците си играят с нас", каза Каракачанов след срещата и добави, че София иска "Македония и Албания да започнат преговори с ЕС заедно".
"До вчера казвахме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи", каза премиерът Бойко Борисов и призова за прекратяване на това, което той определи като "братоубийствената война на пропагандата в Северна Македония ”. Борисов обаче не иска страната му да спре Македония по пътя към ЕС и казва, че ако това стане, " ще бъде записано в историята".
Борисов призовава за спешна среща с властите в Македония с препоръка:
„Нека престанат да си играят с историята, с миналото и нека се съсредоточат върху бъдещето.“
На срещата при президента Радев имаше разногласия между коалиционните партньори в българското правителство. Външният министър Екатерина Захариева и министърът на отбраната Каракачанов имаха различни позиции относно следващите стъпки на София. Премиерът Борисов също го призна и то бе потвърдено и от официалния представител на опозиционната Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин. Българската опозиция подкрепя позицията на правителството, че членството на Македония в ЕС трябва да бъде подкрепено, но не безусловно.
Българските политици реагират от няколко месеца на неуспеха на Съвместната комисия да постигне компромис относно историческата роля на Гоце Делчев и неговия етнически произход. Членовете на Комисията от българска страна настояват техните македонски колеги да „признаят“ Гоце Делчев за етнически българин и като такъв да бъде описан в учебниците по история на страната. Официална София от месеци заплашва да блокира началото на преговорите и оказва натиск върху Съвместната комисия да вземе по-бързо решения относно историческите личности.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Aлсат М“ (Македония): България начерта „червени линии“ за интеграцията на Македония в ЕС

„Aлсат М“ (Македония): България начерта „червени линии“ за интеграцията на Македония в ЕС

30 Септември 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Две седмици преди Европейския съвет, на който се очаква да бъде дадена зелена светлина на Македония за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, България начерта нови „червени линии“, информира скопският телевизионен канал “Алсат М“, излъчващ на албански език.
След среща на български високопоставени представители, посветена на политиката към Македония, президентът на България Румен Радев заяви, че са необходими спешни действия за изграждане на национална позиция по отношение на отношенията с Македония и членството й в Съюза. Радев казва, че на срещата правителството се ангажира да формулира ясни критерии, които Македония трябва да изпълни, преди да започне процеса на преговори за членството на Македония в ЕС.
„Особено внимание трябва да се обърне на учебните програми, учебниците, музеите и публичните медийни позиции. Важно е също така да се подчертаят така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да навреди на използването на българската история, език и идентичности като (разменна) монета “, каза Радев.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако България спре Македония за ЕС, това ще бъде прецедент в историята, тъй като българите нямат по-близък народ от македонския.
„Нашата позиция от първия ден е ясна. Изключително важно е да бъдат приети в Европейския съюз, но е много важно да разберат, че зависи от нас. Няма да може това да се случи за наша сметка, прекроявайки историята. Ето защо ние предоставихме нашите права на Комисията и един ден по-рано, ако те се разберат е добре, ако не ще изчакаме да видим реакциите им. Нека са смели и имат кураж, мястото на Северна Македония и на хората там е в Европейския съюз. Да не пропуснат този шанс “, казва Борисов.
София трябва да гласува „За“, каза външният министър Екатерина Захариева, но подчерта, че подкрепата за Договора може да се промени по време на преговорите по отделните глави.
„Необходим е напредък в работата на Комисията не само на хартия, но и реална промяна в учебниците и„ прекратяване на неприятелските действия “ от страна на Скопие. България винаги е подкрепяла (европейската) перспектива на Западните Балкани, но ще е необходима хоризонтална рамка и няма да бъде постигнат напредък по отделните глави, освен ако не бъде приложен Договора за добросъседство ", каза Екатерина Захариева, външен министър на България.
Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов, който инициира срещата, заяви, че "времето за прехвърляне на топката е завършило".
След тези изявления от София, премиерът Заев каза: „Няма нужда от загриженост, защото комисиите работят и македонската и българската страна ще намерят решение. Досега са разрешени четири исторически периода и седем значими личности“.
„Фактите и истината, които съществуват, са ясни. Ние апелираме за решение. Не вярвам, че е достатъчно да има воля само от наша страна, но и от страна на България. Мисля, че е възможно бързо да се намери решение и понякога ние, политиците, трябва да оставим нещата на експертите “, каза Заев.
Преговорите на съвместната Комисия за исторически факти спряха при изясняване на историческата роля на Гоце Делчев и неговия етнически произход.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Приемаме препоръките на България, очакваме решаването на откритите въпроси и подкрепата за ЕС

Зоран Заев: Приемаме препоръките на България, очакваме решаването на откритите въпроси и подкрепата за ЕС

30 Септември 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Подписахме споразумение, в което се съгласихме, че имаме обща история и - разбира се, част от нашата история е уникална и за двете страни. В тази връзка вярвам, че комисиите ще намерят решение. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на пресконференция в отговор на въпрос относно позицията на София за европейската интеграция на страната, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Комисията е експертна и предназначена да дефинира нещата. Нашите показания са да направим смели стъпки, стъпки, основани на факти и истина, а те са ясни и апелираме за решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има воля, такава трябва да има и от българската страна“, подчерта македонският премиер.
Заев изрази увереност, че тази глава от историята също ще бъде преодоляна и припомни, че досега са били разрешени спорните въпроси за четири исторически периода с шест или седем значими фигури.
„С договора показваме и политически съгласието си за сътрудничество с България и продължаваме в тази посока. Вярвам, че тази глава от историята, която се обсъжда, също ще бъде преодоляна. Нашата цел е да укрепим приятелството и добросъседството. Очаквам да се намери решение. България е един от най-силните ни поддръжници в ЕС и вярвам, че това ще бъде демонстрирано с решението за получаване на дата за преговори след 15 години статут на страна-кандидат. Вярвам, че няма нужда от притеснения, приемаме предупрежденията и препоръките, изпратени от България. Вече работим с комисиите, ще имаме срещи и ще постигнем крайната цел двете страни да бъдат доволни от постигането на това решение“, увери Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министрите на икономиката на България и Македония: Търговският обмен между страните расте стабилно

Министрите на икономиката на България и Македония: Търговският обмен между страните расте стабилно

30 Септември 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Укрепването на търговските отношения между двете страни, отварянето на нови възможности и перспективи за засилване на търговското сътрудничество, както и съвместното председателство на Република Северна Македония и Република България в Берлинския процес, насочен към засилване на регионалното сътрудничество и европейската интеграция, бяха сред обсъдените теми на срещата между министрите на икономиката на България и Северна Македония Емил Караниколов и Крешник Бектеши в София в понеделник, предава скопското електронно издание „Либертас“.
Двамата министри се съгласиха да се проведе бизнес форум в Скопие до края на годината, съобщават от кабинета на Бектеши.
„Република България е един от най-важните търговски партньори на Република Северна Македония. Като две съседни държави имаме отлично търговско сътрудничество, което непрекъснато се разраства и има възможност да се разраства в бъдеще. Провеждането на съвместен бизнес форум в Скопие, на който да присъстват компании от двете страни, ще отвори пространството за нови бизнес сътрудничества и откриване на нови пазари“, заяви министър Бектеши.
В рамките на Берлинския процес, който следващата година ще бъде председателстван съвместно от Северна Македония и България, министър Бектеши предложи на министър Караниколов да бъдат сформирани технически групи от различни сектори и някои от събитията за насърчаване на регионалното сътрудничество да се проведат в Северна Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Поставих на масата въпроса за air policing на въздушното пространство на Република Северна Македония

Президентът Румен Радев: Поставих на масата въпроса за air policing на въздушното пространство на Република Северна Македония

30 Септември 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. На днешната среща поставих на масата въпроса за air policing на въздушното пространство на Република Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има също така принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО така, че да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на Република България в регионален и съюзнически план“, добави още президентът.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Ако Северна Македония иска да я подкрепим по пътя й към ЕС, ще трябва да изпълни ясни критерии

Президентът Румен Радев: Ако Северна Македония иска да я подкрепим по пътя й към ЕС, ще трябва да изпълни ясни критерии

30 Септември 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Това каза президентът Румен Радев в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната задължително условия за приемане на Северна Македония в ЕС. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС. А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес и то с ясни измерители. Една такава позиция следва да бъде представена и с нея да бъде запознат българският парламент. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на обществените медии“, разясни Радев. Той посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета. „Трябва много ясно да се поставят предварително открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес. Такава конкретна, открита и конструктивна позиция“, допълни той. Президентът посочи липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Македония. „Въпреки усилията от българската страна, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на не постигна особени резултати. Особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“, посочи Радев. Той заяви, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа. „България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Македония. Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна“, добави още президентът.

На срещата пристигна изненадващо, тъй като не беше сред официално поканените, и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Припомняме, че вчера ВМРО отправи заплахи да напусне управлението, ако България подкрепи началото на преговори за членството на Република Северна Македония в ЕС, тъй като по думите на лидера на партията Каракачанов съседната ни държава не е направила достатъчно стъпки по изпълнението на Договора за добросъседство и сътрудничество. На срещата пристигнаха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, секретарят на парламентарната група на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов, който е и представител на ВМРО, зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на „Воля”.
Първоначално поканени на срещата бяха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, председателят на НС Цвета Караянчева, както и председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в НС, а също и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония Ангел Димитров. Присъства и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

“Фокус“ припомня:На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Тогава Радев даде своеобразен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията ще реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай българското правителство трябва да преосмисли политиката си на безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС. От позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че той също подкрепя мнението на президента. Той смята, че на този етап България трябва да се въздържа да казва „да“ за започване на преговори на Македония за членство в ЕС. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като за стартиране на преговорите, трябва да се постигне абсолютно мнозинство. При несъгласие на само една от държавите преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС не могат да започнат.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експрес“ (Македония): Вместо за история, България и Македония да говорят за бизнес, искат предприемачите

„Експрес“ (Македония): Вместо за история, България и Македония да говорят за бизнес, искат предприемачите

30 Септември 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Скопие/София. Българо-македонската и Македонско-българската стопански камари изразяват сериозната си загриженост от все по-голямото политизиране на фактите от общата балканска история, предава скопското електронно издание „Експрес“.
В писмото на стопанските камари се казва, че вместо подписването на Договора за приятелство между двете страни и организирането на икономически форум в Скопие, на който беше представена „пътна карта“ за сътрудничество при формирането на благоприятен бизнес климат, наречен Бяла Книга, да доведе до активизация, статистиката показва, че икономическото сътрудничество бележи влошаване.
„Очакваме повече прагматизъм и държавническа мисъл при определянето на важните цели за двете балкански страни. Ние очакваме конкретна подкрепа за създаването на условия за икономическо, техническо и културно сътрудничество, за по-дълбока интеграция в общото европейско семейство“, се казва в съвместното писмо на предприемачите до президентите на двете държави.
Бизнесмените смятат, че концентрирането на вниманието на обществеността върху работата на Мултидисциплинарната експертна комисия по исторически и образователни въпроси и фокусиране върху споровете, които произтичат от вековното разделение задълбочават и отдалечават премахването на границата между много семейства в двете страни.
„Смятаме, че много по-важно от това да гледаме в миналото е да погледнем в бъдещето. Решения за свързаност – транспортна, енергийна и комуникационна. Съвместни регионални проекти, които ще дадат възможност на хората от двете страни на границата да приемат по-различен прочит на историята“, гласи съвместното писмо до президентите Румен Радев и Стево Пендаровски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас

Министър Красимир Каракачанов: Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас

30 Септември 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението.“, добави още той.
Стана ясно, че на срещата се е коментирало и, че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС. „Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС“, посочи Каракачанов.

“Фокус“ припомня:На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Тогава Радев даде своеобразен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията ще реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай българското правителство трябва да преосмисли политиката си на безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС. От позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че той също подкрепя мнението на президента. Той смята, че на този етап България трябва да се въздържа да казва „да“ за започване на преговори на Македония за членство в ЕС. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като за стартиране на преговорите, трябва да се постигне абсолютно мнозинство. При несъгласие на само една от държавите преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС не могат да започнат. От ВМРО заплашиха включително да напуснат управлението, ако България даде подкрепата си за Северна Македония, тъй като по думите на Каракачанов съседката ни не изпълнява задълженията си по сключения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята

Премиерът Бойко Борисов: Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята

30 Септември 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави още премиерът. Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента.

“Фокус“ припомня:На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Тогава Радев даде своеобразен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията ще реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай българското правителство трябва да преосмисли политиката си на безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС. От позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че той също подкрепя мнението на президента. Той смята, че на този етап България трябва да се въздържа да казва „да“ за започване на преговори на Македония за членство в ЕС. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като за стартиране на преговорите, трябва да се постигне абсолютно мнозинство. При несъгласие на само една от държавите преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС не могат да започнат. От ВМРО заплашиха включително да напуснат управлението, ако България даде подкрепата си за Северна Македония, тъй като по думите на Каракачанов съседката ни не изпълнява задълженията си по сключения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна на срещата при президента Румен Радев

Премиерът Бойко Борисов пристигна на срещата при президента Румен Радев

30 Септември 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пристигнаха на срещата при президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус". На срещата пристигнаха още и секретарят на парламентарната група на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов, който е и представител на ВМРО, зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на „Воля”.
По инициатива на държавния глава Румен Радев днес се провежда консултативна среща на тема: „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз“.

За участие в консултативната среща са поканени председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.
След края на срещата президентът Румен Радев ще направи изявление.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за двустранните отношения с Република Северна Македония

Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за двустранните отношения с Република Северна Македония

30 Септември 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. По инициатива на държавния глава Румен Радев от 9.30 часа на „Дондуков“ 2 ще се проведе консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
За участие в консултативната среща са поканени председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.
След края на срещата президентът Румен Радев ще направи изявление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти хвърлиха коктейли
Демонстранти хвърлиха коктейли "Молотов" срещу полицията в Хонгконг. 18 ноември ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.