НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Чака ни много работа в посока достъпност на средата за незрящите хора в България

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Чака ни много работа в посока достъпност на средата за незрящите хора в България

15 Октомври 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Чака ни много работа в посока достъпност на средата. Това каза в интервю на Агенция "Фокус" председателят на Управителен съвет на Съюз на слепите в България Васил Долапчиев по случай Деня на белия бастун. "Никъде в света не е подходяща. В София е още по-малко подходяща. От тази гледна точка ако някой си мисли, че в Брюксел, Лондон и Париж е цветя и рози, просто е много в грешка", каза той. "Тук много се направи за достъпността в страната и в София, и в България като цяло. Но има още какво да се желае и, за съжаление, поради незнание и подценяване на проблема, нормативната база е великолепна, ресурси има, но онова, което се прави, не се прави достатъчно качествено", допълни Долапчиев. "Примери има и в тази посока, но на този етап нашата комуникация с общините е чудесна. Веднага информираме главните архитекти и кметовете тук на територията на София, имаме великолепно партньорство със Столична община и веднага взимат мерки за отстраняване на допусната слабост. Чака ни много работа в тази посока", подчерта още той.
На въпрос как можем да бъдем полезни когато на улицата видим човек, придвижващ се с бял бастун Долапчиев обясни, че трябва да се научим да обичаме, нищо повече. "Един човек, който не обича няма как да бъде полезен на когото и да било. Оттук нататък всичко е просто: "Добър ден. Имате ли нужда от подкрепа? С какво мога да ви помогна?". Ако незрящият не пожелае, не му се натрапвайте. Ние сме нормални хора като всички останали", каза още той.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Работим активно да предоставим на нашите членове съвременни технологии

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Работим активно да предоставим на нашите членове съвременни технологии

15 Октомври 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Ние работим много активно да предоставим на нашите членове съвременни технологии, които да им позволят да работят съвсем спокойно с голям обем информация. Това каза в интервю на Агенция "Фокус" председателят на Управителен съвет на Съюз на слепите в България Васил Долапчиев по случай Деня на белия бастун. "Работодателите не знаят какво могат и не знаят, че има говорещи програми, които дават възможност незрящи да работят с компютри. Незнанието ги притеснява", каза той. "Тогава когато намерим необходимия начин през комуникация да им обясним, да им разкажем, да ги убедим и още повече практически да видят демонстрация на техните възможности, постепенно почват да преодоляват бариерите и за моя голяма радост има доста случаи, когато работодателите ги преодоляват и решават да направят крачка в тази посока и в последствие са много доволни от незрящите си работници, което е чудесно", подчерта Долапчиев. Той уточни, че много отдавна достъпът до образование на незрящи хора е безпроблемен. „Друг е въпросът до каква степен преподавателите в обичайната среда са подготвени да работят с такива деца, дали разполагат с необходимите компетенции и знания. Второто нещо, което липсва е достъпността на самата училищна среда - едно незрящо дете да се придвижва от точа А до точка Б в училище. Няма необходимите маркери, тактилни настилки и маркировки. Самите деца не са подготвени да комуникират с такова дете“, допълни той. Долапчиев каза още, че родителите не са включени в процеса. „В България сме в началото на един много сложен и доста добре работещ модел в Западна Европа, в който да бъде прието едно дете с увреждания участва училището, обществото, родителите, децата. Работим и правим стъпка по стъпка в положителна посока“, допълни той.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.