НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Красимир Папукчийски, НКЖИ: Железопътните гари и гаровите комплекси са местата, където хората имат пряк контакт с жп инфраструктура

Инж. Красимир Папукчийски, НКЖИ: Железопътните гари и гаровите комплекси са местата, където хората имат пряк контакт с жп инфраструктура

15 Октомври 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Железопътните гари и гаровите комплекси са местата, където хората имат пряк контакт с жп инфраструктура. Това каза инж. Красимир Папукчийски, главен директор на НКЖИ, съобщиха от пресцентъра на дружеството. „Длъжни сме да ги приведем в удобен и приличен вид. Полагаме огромни усилия в тази посока“, добави инж. Папукчийски. Той уточни, че по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“ ще бъдат реконструирани общо 6 гарови комплекса – Карнобат, Подуяне, Искър, Казичене, Стара Загора и Нова Загора. „Индикативната стойност за всички обекти е приблизително 30 млн. лв. Жп гара Карнобат не е ремонтирана повече от 33 г. – от самото й построяване. Срокът за изпълнение на строителните работи е 24 месеца“, посочи главният директор на НКЖИ. Инж. Папукчийски коментира, че на гарата ще бъде извършено пълно архитектурно обновяване, отговарящо на всички европейски изисквания за енергийна ефективност, техническа безопасност и достъпна среда с изграждане на асансьори, рампи и визуална комуникация. „Дейностите включват и конструктивно усилване на елементи на сградата, и подмяна на покривната конструкция, на инсталации и т.н. Такива ще бъдат и резултатите от реконструкцията на останалите обекти Подуяне, Искър и Казичене – създаване на благоприятна, безопасна и достъпна среда за пътниците и персонала на територията на гарата“, допълни още инж. Красимир Папукчийски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Красимир Папукчийски, НКЖИ: Предстои изграждане на  осигурителна техника в участъка Русе – Каспичан

Инж. Красимир Папукчийски, НКЖИ: Предстои изграждане на осигурителна техника в участъка Русе – Каспичан

15 Октомври 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Предстои изграждане на осигурителна техника в участъка Русе – Каспичан. Това каза инж. Красимир Папукчийски, главен директор на НКЖИ, съобщиха от пресцентъра на дружеството. „Искам да подчертая какво предстои в Северна България. „В настоящия програмен период с европейско финансиране ще се предстои изграждане на осигурителна техника в участъка Русе – Каспичан като процедурите за строителство на железния път вече са стартирали“, добави инж. Папукчийски. По думите му на етап проектиране е модернизацията на жп възли Горна Оряховица, Русе, Варна, диспечерско управление в Горна Оряховица и модернизация на жп линията от Мездра до Горна Оряховица. „Немалка част от инвестициите на НКЖИ са насочени към Искърското дефиле, и то в жп участъка София – Мездра, където на следващ етап предвиждаме да направим диспечерско управление и съответно повишаване на скоростите и намаляване на времето за пътуване. От Мездра до Варна скоростта на движение на влаковете ще е 120 – 130 км/ч, като на места в правите отсечки ще достига 160 км/ч.“, обясни още главният директор на НКЖИ. Той коментира, че железопътният транспорт е най-безопасният и зелен. „Не само не произвежда вредни емисии, но съществено намалява натовареността на автомагистралите и пътищата. В тази връзка има с какво да се похвалим – постигнахме добри резултати при прехвърлянето на тировете на релси от граница до граница, и мога да кажа, че за последната една година Интермодален терминал Пловдив е завишил изпълнението на програмата и трафик-прогнозите с почти 120%“, посочи още инж. Папукчийски. „На практика това означава, че само в рамките на месец по магистралата от Свиленград до Пловдив се движат над 2200 тира по-малко. Това е съвсем реално намаляване на рисковете от произшествия и опазване на околната среда чрез намаляване на вредните въглеродни емисии“, допълни имж. Красимир Папукчийски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НКЖИ ще подпише договор за изграждане на железопътната линия Пловдив – Бургас

НКЖИ ще подпише договор за изграждане на железопътната линия Пловдив – Бургас

3 Октомври 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. НКЖИ ще подпише договор за изграждане на железопътната линия Пловдив – Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на НКЖИ. Предметът на договора е „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив - Бургас“, част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив - Бургас, Фаза 2“ и ще бъде подписан с избрания Изпълнител – Консорциум „Плобур“, състоящ се от фирмите „Джи Пи Груп“ АД, „Мармет“ АД, „Бомбардие Транспортейшън Итали“ АД и „Бомбардие Транспортейшън Полска“ ООД. Събитието ще се състои от 15.30 часа в сградата на НКЖИ в присъствието на инж. Красимир Папукчийски – генерален директор на ДП НКЖИ и инж. Мария Чакърова – директор на Дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“.
Изпълнението на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив - Бургас, Фаза 2“ се осъществява със съфинансиране от Кохезионен фонд, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НКЖИ ще подпише договор за изграждане на железопътната линия Пловдив – Бургас на 3 октомври

НКЖИ ще подпише договор за изграждане на железопътната линия Пловдив – Бургас на 3 октомври

2 Октомври 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. НКЖИ ще подпише договор за изграждане на железопътната линия Пловдив – Бургас на 3 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на НКЖИ. Предметът на договора е „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив-Бургас“, част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и ще бъде подписан с избрания Изпълнител – Консорциум „Плобур“, състоящ се от фирмите „Джи Пи Груп“ АД, „Мармет“ АД, „Бомбардие Транспортейшън Итали“ АД и „Бомбардие Транспортейшън Полска“ ООД. Събитието ще се състои на 3 октомври 2019 г. от 15.30 часа в сградата на НКЖИ в присъствието на инж. Красимир Папукчийски – генерален директор на ДП НКЖИ и инж. Мария Чакърова – директор на Дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“.
Изпълнението на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ се осъществява със съфинансиране от Кохезионен фонд, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Карта на Обединена Европа от 1920 година с център Виена. 11 ноември 2019 г.
Карта на Обединена Европа от 1920 година с център Виена. 11 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.