НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йоханес Хан: Това не е момент, с който трябва да се гордеем

Йоханес Хан: Това не е момент, с който трябва да се гордеем

15 Октомври 2019 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Люксембург. На пресконференция след срещата на министрите на външните работи в Люксембург еврокомисарят по политиката на добросъседство и разширяването Йоханес Хан заяви, че това не е момент, с който Съюза трябва да се гордее, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
„Искам срещи, но като тази днес, без конкретни резултати. Всъщност това не е момент за гордост за Европа, но не искам да обвинявам никого. Сега от Европейският съвет зависи коригирането на днешния резултат, но бих искал да използвам тази възможност да благодаря на финландското председателство за усилията за постигане на споразумение. Това не беше възможно, но трябва да кажа, че по-голямата част от членовете подкрепиха препоръките на Европейската комисия, не за първи път, а за трети път в рамките на 16 месеца. Това не е нещо ново, но все още сме тук и наистина съжаляваме за това, защото това не е момент, с който трябва да се гордеем.
И няма съмнение, че всяко по-нататъшно забавяне ще навреди на доверието към нас в Западните Балкани и амбицията ни да станем по-силен световен играч. Тук говорим за нашата вътрешна територия, ако на нашата родна територия не можем да бъдем успешни, тогава как ще бъдем успешни навън”, каза Хан на пресконференция.
Той каза също на скептичната общественост, че зелената светлина, която се очаква е за "подготовка на преговори".
„Това, от което се нуждаем, е политически сигнал, който да даде зелена светлина за подготовка за преговори за присъединяване. Ако постигнем споразумение, трябва да започнем да подготвяме отварянето на първите глави, които са глави 23 и 24, които се занимават с върховенството на закона ", каза Хан.
Той добави, че реформите, които се извършват в страните кандидатки, са "болезнени" и не изключи възможността за отрицателни последици, ако решението на срещата на върха на ЕС бъде отложено отново.
"Надявам се лидерите да поправят тази грешка. Не искам да спекулирам, но е важно да осъзнаем колко болезнени реформи са направили тези държави и те са политическата заслуга на тези, които са успели да направят това и ако има отрицателно решение, не мога да изключа това да причини вътрешна динамика, мога само спешно да призова всички да се съсредоточат и да не се отказват ", каза Хан.
Европейският комисар повтори, че Франция е против всякакво разширяване и не може да гарантира, че до четвъртък френският президент Еманюел Макрон ще даде зелена светлина на процеса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Външните министри на ЕС не подкрепиха дата за преговори за Македония и Албания

„Независен“ (Македония): Външните министри на ЕС не подкрепиха дата за преговори за Македония и Албания

15 Октомври 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Външните министри на ЕС не подкрепиха дата за преговори за Македония и Албания, пише скопският вестник “Независен“.
Видяхме познат сценарий в Брюксел тази вечер - след като Македония е на дневен ред да постигне значителен напредък, нечии интереси я блокират. А в понеделник на министерска среща в Люксембург, Франция, частично подкрепена от Холандия, се противопостави на решението за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.
Париж остана твърдо на своята позиция, настоявайки първо да се промени методологията на преговори и след това да се вземе решение за тяхното започване, и въпреки че беше силно против преговорите с Албания, беше против и тя да бъде отделена от Македония.
Финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен заяви на пресконференция след срещата, че няколко държави са се въздържали по отношение на препоръката на Европейската комисия за започване на преговори с Македония и Албания, докато една е била категорично против. Беше ясно, че става въпрос за Франция.
Комисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че подобно решение ще навреди на доверието на ЕС в региона и че ще позволи на други страни да влязат в Западните Балкани. Хан заяви, че 25 държави подкрепят препоръките за датата за трети път от 16 месеца, но все пак се надява лидерите на предстоящия Европейски съвет да предприемат правилния ход за разширяването в четвъртък и петък. Хан добави, че Македония и Албания направиха толкова болезнени реформи през последните години, "които в повечето от нашите страни са невъзможни".
Тупурайнен заяви, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск вече е обявил, че въпросът за датата за Македония и Албания ще бъде поставен в дневния ред на Съвета и че лидерите могат да вземат положително решение, защото някои неща станаха ясни след вчерашната среща.
"Тези страни ще бъдат част от ЕС някой ден ... но сега е много рано да започне правен процес на разширяване", каза френски служител в Париж пред местни медии.
Преди срещата на министрите френският министър за Европа Амели де Моншалан заяви, че нейното правителство не се противопоставя на европейската перспектива на Западните Балкани, но смята, че процесът на преговори трябва първо да бъде реформиран, така че да носи увереност както в региона, така и в Европа.
Моншалан заяви, че Париж по принцип не е против разширяването, но призова за реформи. На въпрос на журналист защо „Франция наложи вето“, Де Моншалан се защити, като обясни, че не е дошла да налага вето, а да обмени мнения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Нидерландия настоява за Закон за Прокуратурата, Франция не се отказва от искането си реформа на преговорния процес

„Сител“ (Македония): Нидерландия настоява за Закон за Прокуратурата, Франция не се отказва от искането си реформа на преговорния процес

15 Октомври 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Франция остава ангажирана да реформира процеса на приемане на нови членове в Европейския съюз. Официален Париж смята, че преговорите сега се „разтеглят“, намалявайки доверието и на двете страни, информира македонският телевизионен канал “Сител“.
„Не съм тук днес, за да защитавам вето. Ще говорим. Ще обсъдим две измерения, започването на преговори от страна на една подготвена Европа и реформата на процеса на преговори, който е дълъг и разочароващ процес за страната, която преговаря и се доверява. Така че това е чудесна възможност да се говори за това как Европа може да реформира целия процес на преговори и присъединяване ", заяви държавният секретар по европейските въпроси Амели Де Моншалан.
За разлика от Моншалан, която говори по принцип за европейската перспектива на Западните Балкани, холандският външен министър смята, че за началото на преговорите е необходимо Македония да приеме Закон за Прокуратурата.
"Що се отнася до Северна Македония, ние смятаме, че една важна стъпка, която трябва да се направи, е законът за независима прокуратура и ако това условие бъде изпълнено, смятаме, че преговорите за присъединяване могат да започнат", заяви холандският външен министър Стеф Блок.
За Германия няма пречки Македония и Албания да получат дата за започване на преговори за присъединяване с Европейския съюз. Министърът за Европа Майкъл Рот напомни, че ЕС трябва да спази обещанието си, направено през юни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Франция и Холандия са против започването на преговори с Македония и Албания в пакет

„Телма“ (Македония): Франция и Холандия са против започването на преговори с Македония и Албания в пакет

15 Октомври 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Франция и Холандия са против дата на преговори за Македония и Албания в пакет, съобщи македонският телевизионен канал „Телма“, като се позовава на източници от срещата на външните министри на страните от ЕС в Люксембург.
От друга страна, пак според източници на „Телма“, три държави се противопоставят на предложението за разделяне на Македония и Албания - Италия, Гърция и Германия .
Дипломатическите източници, присъстващи на срещата, предвиждат, че това ще бъде дълго и трудно обсъждане.
На практика конфликтът сега се измества между страните, които настояват Македония и Албания да получат обща дата за начало на преговори и онези държави-членки, които предлагат разделяне на двете страни.
Засега изглежда, че никой от министрите не е имал възражения срещу Македония, но при условията, предложени от финландското председателство като компромис. Това означава да се даде дата на Македония, но първата междуправителствена конференция да се проведе през първата половина на следващата година, като дотогава трябва да е готова новата методология на преговори, за която настоява Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Не сме получили нищо лесно от обявяването на независимостта

Зоран Заев: Не сме получили нищо лесно от обявяването на независимостта

15 Октомври 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Страната ни не е получила нищо лесно от обявяването на независимостта до днес, говоря за всички правителства във времето назад, каза премиерът Зоран Заев относно очакванията си за дата за преговори. Той добави, че остава оптимист и в случай, че Македония не получи дата, като добави, че това не е достатъчно основание за свикване на предсрочни избори, цитира думите му македонският Фокус.
„Драмата ще бъде до последната минута, едва след заседанието на Съвета по общи въпроси на министрите на външните работи ще се знае повече. И все пак лидерите на ЕС ще решат, а не министрите. Вярвам, че решението ще бъде взето от Европейския съвет, където участват лидерите на страните-членки,“ каза Заев.
Той посочи, че Македония разбира необходимостта на поисканата от Франция нова методология. Това, каза той, ще даде на страните-кандидати справедлив шанс.
„Нямаме проблем с такива методологии, които биха означавали реформи в ЕС, но в нашия анализ за последните 20 години няма държава, която да е чакала такова решение и да е направила повече от нас. Направихме реформи както вътре в страната, така и в международен план, ние сме пример за Европа и света по всякакъв възможен начин,“ добави Заев.
Премиерът обяви, че ще пътува до Брюксел преди началото на срещата на върха на 17 октомври, където ще се срещне с лидерите на ЕС за последен път, преди да бъде взето окончателно решение.
„Ще използвам възможността да говоря с всички премиери, преди да вземат решение. Очакваме ЕС да уважава нашия успех,“ каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Финландия предложи компромис за преговорите с Македония

„Нова ТВ“ (Македония): Финландия предложи компромис за преговорите с Македония

14 Октомври 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съветът на ЕС да вземе решение за започване на преговори, като междувременно въведе нова методология на преговори, като вземе предвид напредъка на процеса и го направи обратим, нещо, за което Франция настоява и това ще стане преди първата междуправителствена конференция, която не трябва да се проведе по-късно от първата половина на следващата година, предава македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
Това е новият компромис, предложен в текста на член 13 от проекта от финландското председателство на Съюза, който ще бъде обсъден тази вечер на извънредно заседание на ниво постоянни представители на страните-членки, преди утрешното заседание на Съвета по общи въпроси на ниво министри на външните работи в Люксембург.
Според правителствените източници целта е да се постигне съгласие на посланическо ниво преди утрешното заседание на Съвета по общи въпроси и остава несигурно дали Франция ще приеме този компромис. Това би улеснило целия процес, но все още съществува възможността решението да бъде прехвърлено на ръководителите на дипломацията и дори на държавните ръководители. Решението за получаване на статут на кандидат е взето на ниво държавни ръководители, припомня правителството.
Смята се, че позицията на Франция - първо реформа на процеса на преговори и едва след това – разширяване не е нова, а сега се нарушава в случая с Македония и Албания. Това е начин Франция да повдигне този въпрос, тъй като това не е общоприета теза в Съюза, за да промени процеса на разширяване и конфигурацията на институциите, както и начина на вземане на решения.
Засега няма информация как е минала срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в Париж и дали е настъпила промяна в отношението на Франция, като може да се очаква изненада от Франция, а и от други членове на Съюза.
Според източници от македонското правителство има три-четири страни членки, които искат разделяне на Албания и Македония, но претенции към Скопие няма.
Правителствата на Нидерландия и Дания имат положително отношение към Северна Македония, както и другите страни-членки.
Според правителствените източници позицията на Франция е следствие от вътрешнополитическите сътресения в Съюза, а не израз на недоволство от извършеното в страната. Те казват, че официалният Париж няма възражения срещу реформите, които се изпълняват досега. Според Франция ЕС не трябва да се използва като инструмент за решаване на вътрешни проблеми.
Очаква се, според правителствените източници, Гърция да добави Преспанското споразумение, България - Споразумението за добросъседство, евентуално и други страни-членки, ако имат двустранен въпрос или каквато и да е позиция по отношение на страната към глава 35-та от бъдещия преговорен процес.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Франция отказва да позволи присъединителни преговори с Македония и Албания

„Канал 5“ (Македония): Франция отказва да позволи присъединителни преговори с Македония и Албания

14 Октомври 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Франция засега не е обявила официално позицията си, но според документите, видени от американската агенция Bloomberg, Париж е против каквато и да е дата за започване на официални преговори между ЕС и Албания и Македония преди Брюксел да завърши реформата на своята „методология“, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
С меморандум, който френските дипломати са изпратили до другите правителства в ЕС, Париж иска бъдещите преговори за разширяване на Съюза да бъдат „постепенни, по-конкретни в придобивките, които носят на съответните страни и да бъдат обратими според ефективното, осезаемо и устойчиво прилагане на реформите“.
Последният проект на решението от 11 октомври, с който разполага Bloomberg, дава зелена светлина за това официалните преговори за присъединяване да започнат през първата половина на следващата година, но според дипломат, цитиран от американската агенция, „никой не е доволен“ от текста.
Посланиците на страните-членки на ЕС в понеделник ще се опитат да посредничат за компромис преди утрешната среща на министрите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външните министри на Вишеградската четворка: Нека продължим напред към Западните Балкани

Външните министри на Вишеградската четворка: Нека продължим напред към Западните Балкани

14 Октомври 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Четирима министри на външните работи на държави-членки на Европейския съюз ЕС призовават за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Това са Томаш Петричек (Чешка република), Яцек Чапутович (Полша), Петер Сиярто (Унгария) и Мирослав Лайчак (Словакия) – т.е. първите дипломати на страните от Вишеградската четворка. Призивът им е публикуван от европейската редакция на изданието Politico.

Решението на Европейския съюз дали да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания идва в момент, в който Блокът е изправен пред множество предизвикателства.
Проблемите пред нас (Брекзит, миграция, нестабилност в съседство, стартирането на работата на новата Европейска комисия) обаче не трябва да ни разсейват от това, което ЕС успя да постигне в Западните Балкани - и това, което все още можем да постигнем, като се придържаме към ангажиментите, които поехме в региона.
Преди 20 години катастрофалните и кървави войни след разпадането на бивша Югославия най-накрая приключиха. Значителни части от региона лежаха в руини. Новите страни от Западните Балкани и техните общества бяха опустошени и се нуждаеха от ръка, за да се измъкнат от руините, в които бяха потънали.
ЕС, сам по себе си резултат от мирен проект, разбра, че за да се стабилизира тази част от Европа, е необходимо да мотивират правителствата на страните от Западните Балкани да възстановят, реформират и демократизират своите държави и общества. Регионът също трябваше да се обедини около обща цел, която да стимулира сътрудничеството и да улесни помирението. Ето защо мъдрото решение да се обещае перспективата за членство в ЕС на всички страни от Западните Балкани бе взето на срещата на върха в Солун през 2003 г. - само месеци след подписването на договорите за присъединяване с 10 нови държави-членки на ЕС в Атина.
Този исторически ангажимент, повторен на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София през май 2018 г., потвърди решимостта на Общността да разпространява стабилност, сигурност, демокрация и просперитет на целия континент и да гарантира общо европейско бъдеще.
Включването на Западните Балкани в Съюза е в политически, икономически интерес на ЕС, както и такъв от гледна точка на сигурността.
Днес, 16 години след Солун, ние с удоволствие наблюдаваме, че разширяването се оказа една от най-успешните политики на ЕС. Напредъкът, постигнат от страните от Западните Балкани, е впечатляващ. Те преобразиха своите икономики, съдебни системи, публични администрации и апарати за сигурност.
Не трябва да забравяме обаче, че този напредък не би бил възможен без ясната перспектива за членство в ЕС. Целта на присъединяването към Общността служи като мощен мотиватор за правителствата и гражданите на страните от Западните Балкани да преминат през необходими, но често болезнени реформи. Ние не можем да не обръщаме внимание на тази реалност и да търсим извинения да не продължим напред с процеса на интеграция в ЕС.
Тъй като ЕС решава дали да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, важно е да се отбележи, че и двете страни са изпълнили критериите, които Брюксел им постави, като проведоха сложни вътрешни реформи. Освен това Северна Македония сключи историческото споразумение с Гърция, като разреши дългогодишния им спор за името на страната.
Като признание за този впечатляващ напредък през май 2019 г. Европейската комисия издаде безусловна препоръка за започване на преговори за членство в ЕС с двете страни. И все пак Северна Македония и Албания все още чакат „зелена светлина“ от националните правителства на ЕС. Стартът на преговорите за присъединяване е важна стъпка по пътя към присъединяването към ЕС, но не бива да се бърка със самото членство. Интеграцията в ЕС е фино балансиран процес, основан на заслуги, който има за цел да помогне на страните от Западните Балкани да се реформират и да се подготвят за членство в ЕС, като същевременно подобряват качеството на живот на своите граждани.
Той също е съвместен стратегически избор на ЕС и неговите партньори в региона. Включването на Западните Балкани в Съюза е в политически, икономически интерес на ЕС, както и в интерес с оглед сигурността. Преговорите са дългосрочен процес, който ще предостави на ЕС достатъчно място за контрол на реформите на страните-кандидати, включително тези в решаващата област на върховенството на закона. Годините, необходими за приключване на преговорите за присъединяване, също така ще предоставят на ЕС достатъчно време за обсъждане и въвеждане на промени, необходими за безпроблемното функциониране на ЕС преди и след приемането на нови членове.
Положителното решение ще изпрати ясен сигнал, че ЕС признава конкретните резултати при изпълнение на поставените от него условия.
Северна Македония и Албания с нетърпение очакват началото на нов етап от процеса на интеграция в ЕС. Време е да вземем смело решение за бъдещето не само на тези две страни, но и на Западните Балкани като цяло, както и на ЕС. Положителното решение ще изпрати ясен сигнал, че ЕС признава конкретни резултати при изпълнение на поставените от него условия. Това ще даде на региона свеж тласък за по-нататъшни реформи и трансформация.
Като даде възможност на Северна Македония и Албания да предприемат следващата стъпка в процеса на интеграция, ЕС ще потвърди отново своя ангажимент към стабилността, сигурността, демокрацията и просперитета на региона. И ще признае факта, че само чрез интеграцията на Западните Балкани ЕС може да бъде цялостен, а дългосрочните му интереси - добре защитени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Не е известно дали Макрон и Меркел са се договорили за началото на преговорите за македонското членство в ЕС

„Независен“ (Македония): Не е известно дали Макрон и Меркел са се договорили за началото на преговорите за македонското членство в ЕС

14 Октомври 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Париж/Скопие. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на ФРГ Ангела Меркел проведоха работна вечеря в Париж в неделя, на която - според съобщенията – двамата са обсъждали започването на преговори със Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз, след като Бундестагът даде „зелена светлина“ на процеса. Остава неясно обаче дали двамата лидери са дискутирали въпроса, отбелязват в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Работната вечеря на Макрон и Меркел е била посветена основно на подготовката за следващата съвместна среща на французите и германците в Тулуза в навечерието на форума на върха в Брюксел тази седмица. Обсъдени са отворени въпроси като Брекзит, назначаването на Европейската комисия и турската военна интервенция в Сирия.
Изданието подчертава, че не е успяло да разбере дали лидерите на Франция и Германия са се договорили за датата за преговорите със Северна Македония. Според дипломатически източници в Брюксел Франция е единствената държава-членка на Общността, която счита, че „Северна Македония не отговаря на необходимите условия" за стартиране на процеса. Позицията на Еманюел Макрон е изолирана, тъй като преди осем дни четирима високопоставени европейски представители призоваха в съвместно писмо за започване на преговори със Северна Македония и Албания. Съпротивата на Париж предизвика недоволство сред европейските дипломати, които обвиниха французите, че заплашват стабилността на Балканите. Припомня се, че ЕС вече два пъти отлага началото на преговорите с двете балкански страни.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Франция иска реформа в процеса на разширяване и тогава дата за преговори

„Телма“ (Македония): Франция иска реформа в процеса на разширяване и тогава дата за преговори

14 Октомври 2019 | 04:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Париж. Надеждите на Македония и Албания за започване на преговори за членство в ЕС намаляват, пише Bloomberg, коментирайки, че Франция и президентът Макрон настояват, че ЕС не е готов да обсъжда възможността за приемане на нови страни-членки, съобщава македонският телевизионен канал “Телма“.
Позовавайки се на документи, подготвени за дипломатически мисии в Брюксел, Bloomberg припомня, че Македония и Албания очакват зелена светлина от Брюксел за началото на официалните преговори за присъединяване към ЕС. Въпреки че повечето държави-членки подкрепят искането им, Франция и Холандия искат пълен преглед на процеса на разширяване на ЕС, преди да започнат преговорите с Македония и Албания.
Макрон призовава преговорите да бъдат "постепенни, по-конкретни в ползите за засегнатите държави и обратими" и да се провеждат въз основа на ефективно, осезаемо и устойчиво прилагане на реформите ", се казва в проекта на министерска среща в Люксембург.
Този документ беше предаден на 10 октомври от френски дипломати на другите членове на ЕС.
В него се подчертава, че не трябва да се определя дата за официални преговори с Албания и Северна Македония, преди ЕС да извърши този преглед на своята методология за приемане на нови държави-членки.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): На работна вечеря Макрон и Меркел ще решават европейското бъдеще на Македония

„Телма“ (Македония): На работна вечеря Макрон и Меркел ще решават европейското бъдеще на Македония

14 Октомври 2019 | 01:25 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на германския канцлер Ангела Меркел тази вечер на работна вечеря в Париж, на която ще се реши бъдещето на Македония в Европейския съюз, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Основната тема на вечерята ще бъде Брекзит и съвместна сесия на германското и френското правителство в Тулуза в сряда, непосредствено преди срещата на върха на европейските лидери.
Началото на преговорите за присъединяването на Македония към ЕС е сериозно застрашена, след като френски дипломати обявиха преди два дни, че Франция е против, докато не бъде приета нова методология за преговорите за присъединяване към ЕС и датата ще се отложи за март догодина.
Ето защо вечерята на Макрон и Меркел се счита за последен шанс да бъде убеден Париж да промени позицията си за блокиране на преговорите със Северна Македония и Албания.
Повечето членове на ЕС са за началото на преговорите и вярват, че ако това не се случи, ще има дестабилизация на региона.
Срещата Макрон-Меркел ще се проведе при закрити врати, така че резултатът от нея няма да стане ясен веднага, а в понеделник се свиква нова среща на посланиците на ЕС, в опит да се постигне консенсус пред Съвета на министрите на външните работи на ЕС в Люксембург във вторник.
Не е изключено решението за датата да бъде взето на срещата на върха на европейските лидери два дни по-късно, където последната дума ще бъде на френския президент Макрон, коментира медията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Франция иска реформа в процеса на разширяване и тогава дата за преговори

„Телма“ (Македония): Франция иска реформа в процеса на разширяване и тогава дата за преговори

13 Октомври 2019 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Париж. Надеждите на Македония и Албания за започване на преговори за членство в ЕС намаляват, пише Bloomberg, коментирайки, че Франция и президентът Макрон настояват, че ЕС не е готов да обсъжда възможността за приемане на нови страни-членки, съобщава македонският телевизионен канал “Телма“.
Позовавайки се на документи, подготвени за дипломатически мисии в Брюксел, Bloomberg припомня, че Македония и Албания очакват зелена светлина от Брюксел за началото на официалните преговори за присъединяване към ЕС. Въпреки че повечето държави-членки подкрепят искането им, Франция и Холандия искат пълен преглед на процеса на разширяване на ЕС, преди да започнат преговорите с Македония и Албания.
Макрон призовава преговорите да бъдат "постепенни, по-конкретни в ползите за засегнатите държави и обратими" и да се провеждат въз основа на ефективно, осезаемо и устойчиво прилагане на реформите ", се казва в проекта на министерска среща в Люксембург.
Този документ беше предаден на 10 октомври от френски дипломати на другите членове на ЕС.
В него се подчертава, че не трябва да се определя дата за официални преговори с Албания и Северна Македония, преди ЕС да извърши този преглед на своята методология за приемане на нови държави-членки.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): На работна вечеря Макрон и Меркел ще решават европейското бъдеще на Македония

„Телма“ (Македония): На работна вечеря Макрон и Меркел ще решават европейското бъдеще на Македония

13 Октомври 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на германския канцлер Ангела Меркел тази вечер на работна вечеря в Париж, на която ще се реши бъдещето на Македония в Европейския съюз, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Основната тема на вечерята ще бъде Брекзит и съвместна сесия на германското и френското правителство в Тулуза в сряда, непосредствено преди срещата на върха на европейските лидери.
Началото на преговорите за присъединяването на Македония към ЕС е сериозно застрашена, след като френски дипломати обявиха преди два дни, че Франция е против, докато не бъде приета нова методология за преговорите за присъединяване към ЕС и датата ще се отложи за март догодина.
Ето защо вечерята на Макрон и Меркел се счита за последен шанс да бъде убеден Париж да промени позицията си за блокиране на преговорите със Северна Македония и Албания.
Повечето членове на ЕС са за началото на преговорите и вярват, че ако това не се случи, ще има дестабилизация на региона.
Срещата Макрон-Меркел ще се проведе при закрити врати, така че резултатът от нея няма да стане ясен веднага, а в понеделник се свиква нова среща на посланиците на ЕС, в опит да се постигне консенсус пред Съвета на министрите на външните работи на ЕС в Люксембург във вторник.
Не е изключено решението за датата да бъде взето на срещата на върха на европейските лидери два дни по-късно, където последната дума ще бъде на френския президент Макрон, коментира медията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Ангела Меркел се опитва да убеди Макрон да не блокира започването на преговори със Северна Македония за ЕС

„Независен“ (Македония): Ангела Меркел се опитва да убеди Макрон да не блокира започването на преговори със Северна Македония за ЕС

13 Октомври 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Несигурност, но и оптимизъм бележат последните дни преди срещата на министрите на европейските страни в Люксембург, когато ще се вземе решение за датата за преговори за приемането на Северна Македония и Албания в Общността, коментира скопското издание “Независен”.
Франция заяви, че иска да предложи нова методология за приемане на нови членки в Европейския съюз, което може да забави отново решението за започване на преговори със Скопие и Тирана.
Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон предстои да се срещнат, което дипломатите разглеждат като последният шанс Париж да бъде убеден да промени становището си и да не блокира започването на преговорите.
„Надяваме се Париж още веднъж да обмисли своята позиция и да не допусне да бъде изолиран от Европа по вътрешнополитически причини“, заяви европейски дипломат.
Според него всеки, който сега блокира процеса за присъединяване, след това ще бъде отговорен при евентуално дестабилизиране на целия регион на Западните Балкани.
Германското правителство е на мнение, че Северна Македония и Албания са изпълнили всички изисквания, които са им били поставени от Европейската Комисия. Според германските медии, блокадата на Скопие и Тирана ще бъде особено горчива за Македония, която се съгласи да смени името си в името на евроинтеграцията.
Германия не е единствената, която не е съгласна с френския ход, според германските медии и много други страни-членки на ЕС споделят това мнение.
На 14 октомври ще бъде свикано заседание на Комитета на постоянните представители на Европейския съвет, който ще се опита да постигне консенсус по общи въпроси, които ще бъдат обсъдени на заседанието му на следващия ден.
Подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония, Албания и Западните Балкани изрази и председателят на австрийския парламент, Волфганг Соботка, според когото всеки, който блокира началото на преговорите с двете страни заплашва европейския курс на региона и ощетява доверието в ЕС.
„Кандидатите за членство, Северна Македония и Албания постигнаха значителен напредък през последните години по пътя към правно, политическо и икономическо сближаване с ЕС. Северна Македония приключи спора за името с Гърция и това даде важен принос за помирението между страните и е пример за целия регион. По-нататъшното забавяне на началото на преговорите би било напълно погрешен сигнал“, заяви Соботка в свое изявление. Според него страните са изпълнили най-важните критерии за започване на преговори.
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев неведнъж е казвал, че страната заслужава решение да започне преговори с ЕС и очаква, че Брюксел ще изпълни обещанието си.
„Убеден съм, че Европейският съвет на 17 и 18 октомври ще вземе дългоочакваното решение да започне преговори със страната. Ние не очакваме от 18 октомври да станем пълноправен член на ЕС. Ние сме наясно, че това е път, процес, който трябва да преминем“, заяви Заев по-рано.
Според него дебатът за реформите в ЕС е логичен, Съюзът трябва да се променя и да оцелява като световен лидер в ценностите на демокрацията и конкурентоспособността, но това може да се случи, според Заев, паралелно с процеса на разширяване. Той призова европейските лидери да изпълнят обещанието си, защото Македония го е заслужила.
Той не очаква България да създаде проблеми на срещата на върха на ЕС и е уверен, че тя ще бъде една от страните, които ще гласуват за започването на преговорите със Скопие.
Министърът на отбраната Радмила Шекеринска по време на конференция на тема „Перспективи и предизвикателства на Югоизточна Европа“ в Хърватия, отбеляза, че страната е постигнала резултати по отношение на политическата стабилност, свободата на медиите и постигането на някои от стратегическите цели на стрната, като членството в НАТО, което Скопие очаква до края на годината.
Според нея, ако следващата седмица не бъде взето положително решение за Северна Македония, прогресивните сили, готови за смели компромиси ще почувстват липса на интерес от страна на Брюксел.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Буждар Османи: Няма как да знаем кога ще получим дата за започване на преговори с ЕС

Буждар Османи: Няма как да знаем кога ще получим дата за започване на преговори с ЕС

13 Октомври 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няма как да знаем кога ще получим дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, заяви заяви министърът по европейските въпроси на Северна Македония Буджар Османи, предава скопската медия "Фокус".
Toй коментира ситуацията преди предстоящата среща на върха на държавните ръководители на страните членки на ЕС на 17-18 октомври в Брюксел, след която Скопие очаква да получи дата за започване на преговори за прием в Общността.
„Повечето страни са изразли подкрепата си за (получаването на) дата, особено за Република Северна Македония, включително Холандия. Очакваме обаче Франция да вземе решение. Все още нямаме позиция от Париж, имаме различните му позиции и дилеми във връзка с въвеждането на новата методология за преговори и кога тя да бъде въведена“, заяви Османи.
„Така че да, аз съм оптимист, но все пак съм много предпазлив, заради несигурността, която идва от (…) позицията на Франция в последния момент“, заяви още министърът.
Коментирайки очакванията на гражданите на Македония, Османи заяви, че разбира съмненията им, породени от лошия опит, когато става въпрос за очакванията за започване на преговори.
„От много време вървим по този път и много пъти сме били разочаровани. Имаме 10 поредни препоръки от Европейската комисия за започване на преговори, които Европейския съвет отхвърля, до сега поради гръцкото вето, а от юни поради други причини“, добави Османи и уточни, че това е решение, което изисква пълно единодушие от страна на държавите членки на ЕС.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Фокус" (Македония): Франция отлага преговорите на Скопие и Тирана с ЕС

"Фокус" (Македония): Франция отлага преговорите на Скопие и Тирана с ЕС

13 Октомври 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е твърда, че преговорите за присъединяване за Северна Македония и Албания трябва да бъдат забавени с половин година, докато не бъде въведена нова методология в процеса на присъединяване, предава македонската медия "Фокус".
На 14 октомври ще има още една среща, която ще хармонизира позицията на европейските страни по въпроса, един ден преди срещата на върха на Европейския съюз.
Откриването на преговорите за присъединяване между Европейския съюз и Северна Македония и Албания вероятно ще се забави, поне до следващото лято, според дипломатически източници.
Франция обаче е настояла за промяна на методологията в процеса за започване на преговори за приемането на Тирана и Скопие.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): В неделя Ангела Меркел ще се опита да убеди Еманюел Макрон да не спира Македония

„24 Вести“ (Македония): В неделя Ангела Меркел ще се опита да убеди Еманюел Макрон да не спира Македония

12 Октомври 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата в неделя между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент е последният шанс да бъде убеден Париж да промени позицията си относно евентуално блокиране на започването на преговори с Македония и Албания, коментира скопският телевизионен канал “24 Вести“.
След като миналата седмица излезе проект на предложение, публикувано от агенция Reuters, че Германия предлага да се започнат преговори за членство в ЕС със Северна Македония, преди края на годината, Франция постави спирачка на проекта. Според дипломатически източници на Радио Свободна Европа (РСЕ) започването на преговорите за присъединяване между Съюза и Македония и Албания вероятно ще се забави не по-късно от следващото лято. Франция не желае да промени методологията в процеса на разширяване, а Финландия, като страна, която председателства ротационното председателство на ЕС, отново измени проекта на заключението и го приспособи към позицията на Франция. В документа, който е бил видян от РСЕ, пише, че първата междуправителствена конференция ще се проведе "най-късно през първата половина на 2020 г."
Премиерът Заев е убеден, че страната ще получи дългоочакваната дата. ЕС обеща - ако вие изпълните вашата част, ние ще изпълним нашата . Очакваме ЕС да държи на думата и да я изпълнява, каза Заев.
Лидерът на опозицията Християн Мицковски е скептичен. Той не вярва, че страната ще получи дата и дори да го направи, това ще бъде изключително условно.
Той казва, че отговорността ще носи единствено правителството на Заев и най-вече заради закона за прокуратурата и случая „Рекет“.
"Не само, че няма да има дата, безусловна, но напротив, датата ще бъде изключително условна, ако съществува, въпреки че шансовете за такава дата са почти теоретични, т.е. според новините, които получавам, такава дата може да не съществува", казва Християн Мицковски , председател на ВМРО-ДПМНЕ.
Междувременно председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка от Белград заяви, че всеки, който блокира преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, застрашава европейския курс на Западните Балкани и вреди на доверието в Съюза.
В неделя ще стане ясно дали Меркел ще успее да смекчи позицията на Макрон преди решаващата седмица за европейската интеграция на двете балкански страни На срещата на дипломатите на държавите-членки на ЕС на 15 октомври ще се разбере дали те ще дадат зелена светлина за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания, а Европейският съвет на 17-18 октомври трябва да потвърди решението на министрите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.