НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

La Stampa (Италия): Неувереността на Европа дава възможности на Путин

La Stampa (Италия): Неувереността на Европа дава възможности на Путин

15 Октомври 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Рим. Руският президент Владимир Путин предвидливо се включи в кризата, предизвикана от организираната преди пет дни мащабна атака на Турция срещу кюрдите в Североизточна Сирия. Москва иска извеждането на всички чуждестранни войски, които присъстват „незаконно“ на територията на Сирия, като предложи и връщането на руската армия у дома, ако Дамаск поиска това. По този начин Кремъл се възползва от объркването на Европа, САЩ и НАТО пред безцеремонната военна инициатива на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, пише италианското издание La Stampa в материал, предаден без редакторска намеса.
Докато авиацията на Анкара нанася удари по позициите на кюрдите, турските бронетранспортьори окупират градовет Сулук и Тел ал Абаяд, а ООН бие тревога заради 130 хиляди бежанци. Във Вашингтон търсят възможни лостове за влияние за спиране на операцията. Сред разглежданите методи е въвеждането на санкции срещу Турция, изключителна мярка по отношение на страна-членка на НАТО. При това в САЩ се стараят да не акцентират вниманието върху това, че именно Тръмп фактически даде разрешение за военна операция с постоянните си заявление за изтегляне на американските сили от територията на Сирия и осъществяването на този план.
Засега поединично европейските държави разгелждат възможността за спиране на военните доставки за турското правителство и се колебаят, ако не вземем предвид евентуалния завой в Люксембург, при формирането на единна и решителна критична позиция. Това е още едно доказателство за това колко е трудно да се постигне консенсус в Брюксел и че твърде често се стига до парализа в ЕС, но намереният общ знаменател е незначителен.
Но НАТО може да е заинтересовано от това да се направи пълен анализ на действията на Москва. Много е вероятно да е дошло времето да се преразгледа дълбочинното недоверие на Северноатлантическия алианс към предложенията на Кремъл. Може би, ще бъде отчетен фактът, че искането на Путин може да подразбира някакъв стремеж на Москва да осигури изход за Ердоган, потопен в бездната на единодушните обвинения от ЕС, САЩ, Русия, Лигата на арабските държави - чак до Иран. Дри ако в момента, независимо от международната изолация, Султанът не мисли да спира.
Сирия за НАТО е регион „извън пределите на разглеждане“, тя не влиза в числото на възможните оперативни задачи. Но са абсолютно очевидни причините, заради които настъплението в Североизточна Сирия рискува да навреди на основополагащите интереси на европейските страни-членки на Алианса. Вече има нагледни примери за това.
Една от тези страни, включително Италия, не може да подценява риска от бъдеща дестабилизация в региона и неконтролируем наплив на нови бежанци в Европа.
Не по-малко очевиден е стремежът да се избегне освобождението на чуждестранните бойци, които до момента се намират затворени при кюрдите и са готови да се върнат в Европа със съвсем не мирни намерения. Става въпрос, според точни оценки, за 17 хиляди терористи и този брой ще нарасне до 30 хиляди, ако се сметнат всички членове на семействата. Тези данни не може да не предизвикват безпокойство по отношение на нашата сигурност.
Ако за НАТО, като такъв, някои ограничения се окажат непреодолими - и генералният секретар Столтенберг във всеки случай вече предизвика разбираемо объркване, призовавайки Анкара към пропорционална намеса, тогава членовете на Алианса, предимно европейски държави, могат да проведат подробно дипломатическо помирение с по-нататъшните намерения на Москва за изтегляне на чуждестранните сили от Сирия и да потърсят евентуална обща позиция.
И ако има цена, която би могла да се плати за спиране на въоръжените сблъсъци, гарантиране на сигурността и евентуално осигуряване на перспективи за държава, измъчвана от осем години военни операции, би било полезно да се претеглят внимателно всички възможности и възможно най-скоро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ердоган сигнализира за турска операция в сирийския град Манбидж

Reuters: Ердоган сигнализира за турска операция в сирийския град Манбидж

14 Октомври 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи сигнал, че Анкара има за цел да прогони кюрдите от от северния сирийски град Манбидж, предава Reuters, като пояснява, че в сутрешните часове на деня бе съобщено за споразумение между кюрдите и силите на Дамаск.
Говорейки преди отпътуването си за Азербайджан, Ердоган заяви, че Турция ще изпълни плановете си за Манбидж и ще засели там арабите, след като миналата година постигна споразумение с Вашингтон за изтегляне от града на членовете на „Народни отряди за самоотбрана (YPG).
„Споразумението ни със САЩ беше терористичните организации да бъдат прогонени от Манбидж за 90 дни. Въпреки това мина една година и градът не е освободен", заяви Ердоган пред репортери на летището в Истанбул.
„Ние няма да влизаме в Манбидж... Истинските стопани на този район са арабите и племената, те ще отидат там. Нашият подход по този въпрос е те да се установят в града и да гарантират своята сигурност “, добави турският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Русия не би искала дори да мисли за възможно военно стълкновения с Турция в Сирия

Дмитрий Песков: Русия не би искала дори да мисли за възможно военно стълкновения с Турция в Сирия

14 Октомври 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва не би искала дори да мисли за възможно военно стълкновение с Турция в Сирия, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
„Дори не бихме искали да мислим за такъв вариант... Затова съществуват много канали за връзка между нашите военни, за които вече съм говорил“, заяви говорителят на Кремъл пред журналистите в отговор на съответстващ въпрос.
В хода на брифинга Песков получи въпрос дали, от гледна точка на Русия, не е време Турция да напусне Сирия, изхождайки от това, че задачата й за борба с тероризма вече е изпълнена. Прессекретарят на Владимир Путин каза, че не може да отговори на този въпрос, „а това могат да направят само военните“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция е „неутрализирала“ 550 кюрди от началото на операцията в Сирия

Yeni Safak: Турция е „неутрализирала“ 550 кюрди от началото на операцията в Сирия

14 Октомври 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Общо 550 бойци на „Работническата партия на Кюрдистан“ и нейната сирийска издънка „Партия на демократическото единство“ (ПДЕ) и военното й крило – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) са „неутрализирани“ от началото на турската операция в Северна Сирия, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
Както съобщава Министерството на отбраната на Турция в „Туитър“,Анкара иска да изчисти Северна Сирия на изток от река Ефрат от ПКК и ПДЕ/ОНС.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Русия има положително отношение към идеята Турция да освободи сирийския град Кобани

Реджеп Тайип Ердоган: Русия има положително отношение към идеята Турция да освободи сирийския град Кобани

14 Октомври 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Русия е положително настроена към идеята турските сили да освободят контролирания от кюрдите град Кобани в Северна Сирия. Това обяви държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция в Истанбул, предава AFP.
„Има различни слухове, но ни се струва, че няма да има проблеми с Кобани. Русия има положително отношение към този въпрос", подчерта турският лидер, като същевременно допълни, че силите на Анкара ше осигурят достъп до Манбидж на членовете на „Свободна сирийска армия“.
Ердоган подчерта също, че Анкара оценява положително решението на САЩ да изтеглят военните си на юг в Сирия. „САЩ продължават да се придържат към позицията си по отношение на изтеглянето на войските. Ние вярваме, че това е положителна стъпка", цитира агенцията думите му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийската армия зае позиции западно от Манбидж

ТАСС: Сирийската армия зае позиции западно от Манбидж

14 Октомври 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия завърши в понеделник прехвърлянето си в западните покрайнини на град Манбидж, намиращ се на 85 км от административния център на едноименната провинция Алепо. Както съобщава телевизионният канал Al Mayadeen, армейските подразделения в близките часове ще пристигнат в разположения край границата с Турция град Кобани (на 150 км от Алепо). Според информацията на медията, разполагането на правителствените войски е възпрепятствано от присъствието в тези райони на американски войски, които не са успели да се изтеглят от базите си на контролираните от кюрдските формирования територии, предава ТАСС.
Бойците от „Отрядите за народна самоотбрана“ (YPG/ОНС), които влизат в коалицията „Сирийски демократични сили“ (СДС), пропуснаха сирийските военнослужещи през своите постове. Според сведенията на Al Mayadeen, в провинция Ракка в момента войските се намират в района на летището на град Табка при бента на Ефратската ВЕЦ. Този обект ще бъде върнат под контрола на сирийските военни. След това от Ел Мансур и Табка правителствените сили ще се придвижат в района на Айн Иса, на север от административния център Ракка. В съседната провинция Хасака сирийските военнослужещи ще се придвижат в Тел Тамер.
Според изявление на кюрдската автономна администрация, разпространено от агенция Firat, в съответствие с постигнатото споразумение с Дамаск, правителствените сили „трябва да защитават границата и ще се противопоставят на турската агресия съвместно с отрядите на ОНС и СДС“. В него се посочва, че това споразумение със сирийското правителство „ще освободи всички области, превзети от турските сили и наемници, които се бият на тяхна страна, включително Африн (65 км западно от Алепо)“.
В неделя сирийската обществена агенция SANA предаде, че „сирийската армия се е придвижила в северните райони, за да се противопостави на турската агресия и да защити мирното население“.
Както отбелязва медията, жителите на градовете и селата източно от река Ефрат са приветствали решението на Дамаск да изпрати армията си там. В градовете Хасака и Камишли са се провели масови демонстрации в подкрепа на връщането на северните и североизточните региони на Сирия под суверенитета на държавата.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските кюрди сключиха споразумение с Дамаск

Reuters: Сирийските кюрди сключиха споразумение с Дамаск

14 Октомври 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия ще се разположи по границата с Турция според споразумение с кюрдската администрация в Северна Сирия, според което Дамаск трябва да помогне за отразяването на турската офанзива, съобщава Reuters, като се позовава на източник от администрацията на кюрдите.
Армията на президента Башар Асад ще подкрепи доминираните от кюрдите „Сирийски демократични сили“ (СДС) в противопоставянето „срещу тази агресия и освобождаването на районите, които турската армия и нейните наемници заеха“, твърди източникът.
Според източника, това ще позволи освобождението на други сирийски градове, като Африн, които бяха „окупирани“ по-рано от турската армия.
Британската агенция отбелязва, че споразумението идва след изненадващия ход на САЩ от миналата седмица да изтегли своите сили от границата на Сирия с Турция, като по този начин отвори пътя за настъпателната операция на Анкара.
СДС, жизненоважен съюзник на САЩ в кампанията срещу „Ислямска държава“, определи действията на Вашингтон като „удар в гърба“.
„С цел предотвратяване и блокиране на това (турско) нападение е постигнато споразумение със сирийското правителство - чието задължение е да защитава границите на страната и да защитава сирийския суверенитет - сирийската армия да влезе и да се разположи по дължината на сирийско -турската граница“, се казва в изявлението.
Оглавяваните от кюрдите сили установиха контрол върху големи територии в Източна и Северна Сирия, след като страната бе обхваната от конфликт през 2011 година, създавайки свои собствени правителства там, твърдейки, че се борят за автономия, а не за независимост.
Въпреки взаимната враждебност между кюрдските формирования и Дамаск, СДС рядко се сблъскваше със сирийската правителствена армия по време на войната.
Освен това понякога страните координираха съвместни военни кампания срещу общи врагове, като например, подкрепяните от Турция бунтовници, които в момента са част от турската операция.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийската армия влезе в контролирания от кюрдите град Табка

ТАСС: Сирийската армия влезе в контролирания от кюрдите град Табка

14 Октомври 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия влезе в град Табка, провинция Ракка, който по-рано бе под контрола на кюрдските въоръжени формирования, и се движи на север, предава ливанският телевизионен канал Al Mayadeen. Все още няма официално потвърждение от Дамаск, предава РИА Новости.
Освен това обществената телевизия на Сирия съобщава, че армията на президента Башар Асад е достигнала населеното място Тел Тамр в северозападната част на провинция Хасака.
На 9 октомври президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган обяви началото на операция „Извор на мира“ в Северна Сирия срещу забранената в неговата страна „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) и терористичната групировка „Ислямска държава“. В същия ден турската авиация нанесе удари по Рас ал Айн и други градове.
След това последва сухопътно настъпление. В събота Анкара съобщи, че турските военни и сирийската въоръжена опозиция са взели под контрол Рас ал Айн, а „Анадолската агенция“ разпространи информация за превземането на Тал Абаяд.
В неделя в Дамаск взеха решение да разположат армията си на границата с Турция, за да помогнат на кюрдите. Правителствената войска вече започна да прехвърля сили в северната част на страната.
По-рано кюрдите бяха подкрепяни от Вашингтон, но след началото на турската операция от там заявиха, че изтеглят своите сили. От Пентагона подчертаха, че „не са подписвали“ да воюват с Анкара, за да защитават кюрдите. От ПКК възприеха това като нарушение на договрките.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevni Avaz (БиХ): Босненските мюсюлмани подкрепиха операцията на Турция в Сирия

Dnevni Avaz (БиХ): Босненските мюсюлмани подкрепиха операцията на Турция в Сирия

14 Октомври 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Сараево. Бакир Изетбегович, председател на Камарата на народите на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина и председател на Партията за демократическото действие (ПДД), заяви пред „Анадолската агенция“, че Турция е била принудена да реализира операция „Извор на мира“, която в момента Турските въоръжени сили провеждат в Северна Сирия, пише сараевският ежедневник Dnevni Avaz.
„Турция беше принудена да реализира тази операция, фактите и цифрите го потвърждават. Терористичната организация ПКК (Работническа партия на Кюрдистан) в течение на десетилетия уби десетки хиляди турски войници, полицаи и цивилни. А след това, през последните няколко години, тя изгони стотици хиляди сирийски араби от граничната зона, където в момента се провежда операцията „Извор на мира“, заяви Изетбегович.
Лидерът на най-голямата мюсюлманска партия в Босна и Херцеговина се надява операцията да е краткотрайна и да доведе до минимален брой жертви.
„Турция има право да защитава своята сигурност и териториален интегритет, както и да реши бежанския въпрос. Сирийците имат право да се върнат в домовете си, от които бяха изгонени с насилие“, добави политикът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийската армия влезе в град Табка

РИА Новости: Сирийската армия влезе в град Табка

14 Октомври 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия влезе в град Табка в провинция Ракка, предава РИА Новости, като се позовава на информация от телевизионния канал Al Mayadeen.
По-рано градът бе контролиран от кюрдите, припомня агенцията. Съобщава се, че силите на президента Башар Асад напредват в северна посока.
Други подробности не се привеждат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: САЩ изтеглят силите си от наблюдателен пост южно от Айн ал-Араб в Сирия

Anadolu Agency: САЩ изтеглят силите си от наблюдателен пост южно от Айн ал-Араб в Сирия

14 Октомври 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Дамаск. САЩ изтеглиха своите сили от военния наблюдателен пост южно от Айн Ал-Араб (Кобани) в Северна Сирия, предава турската информационна агенция Anadolu Agency, като се позовава на източници от кръговете по сигурността.
По-рано американският министър на отбраната Марк Еспер заяви, че САЩ се готвят да евакуират около 1000 американски войски от Северна Сирия. Решението бе взето седмица, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще изтегли силите си от сирийската граница след телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Миналата сряда Турция започна операция „Извор на мира" на изток от река Ефрат в северната част на Сирия, за да осигури границите си чрез елиминиране на терористичните елементи и да гарантира безопасното завръщане на сирийските бежанци и териториалната цялост на разкъсваната от война страна.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Конгреса считат, че изтеглянето на войските от Северна Сирия ще накара народите да обърнат гръб на САЩ

ТАСС: В Конгреса считат, че изтеглянето на войските от Северна Сирия ще накара народите да обърнат гръб на САЩ

14 Октомври 2019 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Решението за изтегляне на американските войски от Североизточна Сирия поради военната операция на Турция ще принуди не само кюрдите да загубят вяра и да обърнат гръб на САЩ, заяви Елиът Енгел, председател на Комисията по външни работи на Долната камара на Конгреса пред NBC, цитиран от TACC.
Той беше попитан какво конкретно могат да предприемат американските законодатели в допълнение към изразяването на възмущение от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп. "Надявам се, че Камарата на представителите ще одобри двата законопроекта, внесени миналата седмица. Един законопроект беше разработен от представители на двете партии", заяви демократът Енгел. Той осъжда политиката на президента към кюрдите и предвижда налагането на санкции срещу Турция", продължи конгресменът.
Той беше попитан каква е позицията на Конгреса, след като се има предвид че американският президент заплаши Анкара с жестоки икономически санкции в петък, в случай че Турция наруши задълженията си в Сирия. "За всичките години законодателна дейност не помня нищо по-отвратително от това, което настоящият президент позволява да се случи с кюрдите. Те бяха наши верни съюзници от много години. Кой сега ще се довери на САЩ и ще очаква да получи нещо в замяна на това. „Никой, сега хората ще бягат от нас“, обобщи демократът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: На Анкара няма да й простят

„Российская газета“: На Анкара няма да й простят

13 Октомври 2019 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Преди няколко години изглеждаше невероятно, че в Съвета за сигурност на ООН Русия ще защитава държава от НАТО, от заплахи на съюзниците в Алианса. Но сега това развитие вече не е изненадващо, пише руският вестник Российская газета
Според РИА Новости, позовавайки се на информиран източник, Москва попречи на Съвета за сигурност да приеме изявление, предложено от Вашингтон, в което се осъжда операцията на Турция "Извор на мира" срещу кюрдските въоръжени групировки. Освен това авторите на текста нарекоха действията на Анкара инвазия. В подкрепа на документа за незабавното прекратяване на турската операция се застъпваха Германия, Франция и Великобритания. Русия обаче не одобри направените оценки и изявлението не беше прието.
Изглежда, че Анкара все повече се убеждава, че „приятелите се познават във война“. Турските власти имат по-малко илюзии за бившите си съюзници в Северноатлантическия блок.
"Получаваме заплахи и от дясно и от ляво да спрем операцията", потвърди турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Първо Холандия, а след това Германия и Франция обявиха прекратяването на военните доставки за Анкара, докато трае операцията. В отговор турският външен министър Мевлют Чавушоглу припомни в интервю за Deutsche Welle, че „преди 15 години страната му сама произвеждаше едва 20 процента от стоките, необходими за военни нужди, а сега 70 процента“.
Не е ясно дали въпросът за въвеждането на общоевропейско ембарго върху оръжия срещу Турция ще бъде повдигнат. Недоволството от операцията в Европа се обяснява с високия риск Старият свят да бъде нападнат от джихадистите. Днес привърженици на радикалния ислям са задържани в кюрдските лагери в Северна Сирия. Но това не означава, че, чувствайки се предадени от колективния Запад, кюрдите няма да премахнат охраната на лагерите. Тогава терористите ще получат свобода и ще могат да проникнат в Европейския съюз, откъдето идват много от тях.
Турция обаче има своя коз, чиито политици не се колебаят да наричат европейските институции „безмозъчен организъм“. Позицията на Ердоган беше подкрепена в Европа от българския премиер Бойко Борисов, който напълно забрави историческите обиди и призова Брюксел да спре атаките срещу Турция.
"Брюксел е далеч, а турската граница е близо и там има около четири милиона бежанци. Нито лагери, нито огради, нито други мерки не могат да ги спрат, ако стотици хиляди хора отидат", горчиво каза ръководителят на българското правителство.
По отношение на инстинкта за самосъхранение, турската операция срещу кюрдите, която има за цел да пресели около два милиона сирийски бежанци в Северна Сирия, изглежда икономия за Европейския съюз. Той е в състояние да предотврати нова миграционна криза, но по някаква причина на тези малки неща в Брюксел не се обръща внимание.

Отношението на Вашингтон към действията на Турция остава двусмислено. От една страна, Анкара не може безразлично да затвори очите на заплахите на президента Тръмп за унищожаване на турската икономика. И не по-малко противоречиви изявления на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който предупреди, че санкциите в САЩ, ако бъдат приети, "ще засегнат всички хора, свързани с турските власти".
В същото време ръководителят на Белия дом пише публикации в социалната мрежа „Туитър“, които поставят под съмнение желанието му да накаже сериозно Анкара. Британският Daily Telegraph припомня думите на Тръмп, че „кюрдите не са воювали в Нормандия“ и затова Америка не трябва да ги защитава от турците. И най-лошата грешка, която САЩ направиха в историята, „беше, че се набутаха в Близкия изток“.
Според Daily Telegraph настоящата ситуация не е плод на безумието на Тръмп, а резултат от изборни проучвания в Съединените щати. И казват, че американските избиратели - и републиканци, и демократи - са недоволни, че страната им е загубила твърде много кръв и пари, докато безрезултатно се опитва да реши световните проблеми. Нещо повече, мнозинството американци днес смятат военните инициативи на Джордж Буш за „срамен провал“.
С началото на турската операция „Извор на мира“ в международните отношения това, което се случи, постоянният представител на Великобритания при ООН Карън Пиърс печално описа следното: сега „съществува агресивна Русия, настойчив Китай и Америка, която е затворена сама в себе си“.
Изглежда желанието на отделните европейски лидери предизвикателно да се утвърдят, като дават остри оценки на турската операция срещу кюрдите е рисковано и непоследователно начинание: без американска военна и финансова подкрепа Старият свят няма шанс да спре Анкара.
Въпреки това европейските лидери нямат смелост публично да признаят този факт. Тръмп ясно разбира това, принуждавайки партньорите в Европейския съюз безуспешно да гадаят какво ще направи Белият дом по-нататък. Ердоган обаче е наясно с това. Достатъчно е да си припомним неговото пренебрежително изявление: „Хей, Европейски съюз, събуди се! Повтарям: ако решите да представите нашата операция като инвазия, ние ще направим точно това: ще отворим вратите и 3,6 милиона души ще дойдат при Вас.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Очертаха граници на турската операция „Извор на мира“

„Независимая газета“: Очертаха граници на турската операция „Извор на мира“

13 Октомври 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Очертаха граници на турската операция „Извор на мира“, пише руският вестник Независимая газета.
Страните на Европейския съюз реагираха на нахлуването на турскитe войски в Сирия. Германия и Франция спряха доставките на оръжие за Турция. Очаква се в понеделник външните министри на страните-членки на ЕС да разработят координирана позиция относно действията на Анкара. Русия се противопостави на нелегитимното присъствие на чужди войски в Сирия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче не възнамерява да ограничи операцията „Извор на мира“. Напротив, армията му само засили натиска върху позицията на кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС).
За няколко дни турската армия постигна успехи. В неделя, 13 октомври, те частично окупираха село Сулук, на десет километра от сирийско-турската граница, съобщава саудитският телевизионен канал Al-Ekhbariya.
Засега това е най-южният преден пункт на турската армия. Турското министерство на отбраната твърди, че през уикенда силите на СДС най-накрая са били окончателно прогонени от граничния град Рас ал Айн. Кюрдите не потвърждават това. СДС също отрича, че турците са успели да превземат град Тел Абаяд. Каналът Al Jazeera предава за обкръжаване на кюрдските сили там. Около 100 хиляди души вече са напуснали активната бойна зона, каза на брифинг генерал-майор Алексей Бакин, ръководител на Руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия.
На фона на продължаващите битки Германия и Франция обявиха първите санкции срещу Анкара. В интервю за Bild am Sonntag германският външен министър Хайко Маас заяви, че „предвид турската офанзива в североизточна Сирия“ германското правителство няма да даде разрешение за доставка на военни продукти в Турция.
Подобно решение бе изразено в съвместно изявление на френските министерства на отбраната и външните работи. Любопитно е, че както Маас, така и френските представители избягват думата „инвазия“ във връзка с операцията „Извор на мира“. Ердоган по-рано предупреди срещу подобно описание на действията на турската армия. „Хей, ЕС, събуди се. Ако се опитате да наречете нашата операция инвазия, ние ще отворим нашите гранични пунктове и ще пуснем 3,6 милиона бежанци към Вас “, каза той на 10 септември. Турската офанзива се очаква да бъде обсъдена на среща на външните министри на ЕС в Люксембург в понеделник.
Ситуацията в Сирия беше оценена и в Русия. На 12 октомври президентът Владимир Путин даде интервю за Sky News, Al Arabiya и RT Arabic. „Всеки, който се намира на територията на която и да е държава, в случая Сирийската арабска република нелегитимно, трябва да напусне тази територия. Това важи като цяло за всички държави. Ако бъдещото ръководство, законното ръководство на Сирия, каже, че вече няма нужда от присъствието на руските въоръжени сили, това се отнася и за Руската федерация, разбира се “, каза той.
И позицията на Турция отдавна е определена. Още през септември Ердоган обяви, че ще създаде „зона за сигурност“ в Сирия с дължина 450 км и дълбочина 30 км от турската граница. Сирийските бежанци ще бъдат преселени от Турция там.
Юлия Кудряшова, старши сътрудник в Центъра за евроатлантическа сигурност в МГИМО, отбелязва, че по този начин Ердоган иска не само да създаде буфер за предотвратяване на атаки от страна на кюрдските сили, но и да намали нивото на социално напрежение в Турция. „За състоянието на икономиката на страната има много да се желае, няма„ допълнителни “средства. А държавата трябва да харчи пари за сирийските бежанци, тъй като ЕС превежда пари за издръжката им с големи резерви и закъснения. Освен това сирийците се конкурират с турците на пазара на труда, което също се възприема негативно, предвид високия процент на безработица в страната “, каза Кудряшова пред НГ.
Според експерти Ердоган ще се въздържи от по-глобални цели - унищожаването на СДС или окупацията на всички кюрдски райони на Сирия. „Кюрдската общност в страната е доста голяма. За да унищожите СДС, трябва да унищожите тази общност. И това, разбира се, е невъзможно. Нито САЩ, нито Русия, нито Иран ще позволят на Турция да излезе извън определена рамка и Ердоган разбира това много добре “, смята Кудряшова.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган опроверга, че бойци на „Ислямсака държава“ са избягали от затвори в Сирия

ТАСС: Ердоган опроверга, че бойци на „Ислямсака държава“ са избягали от затвори в Сирия

13 Октомври 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в неделя отрече информация на редица медии, че бойци на терористичната организация "Ислямска държава" са успели да избягат от затворите в Сирия заради операцията на Анкара, "Извор на мира“ по време на среща с главните редактори на турските медии в Истанбул. „Тези слухове се разпространяват, за да настроят Запада срещу Турция!“ – заяви Ердоган, цитиран от TACC.
"Това е дезинформация. Сега се прави, за да се провокират САЩ и Запада", цитира думите му Anadolu Agency.
Според Ердоган световните лидери, с които той разговаря през последните дни, постоянно го питат по тази тема. "Сред тях е и президентът на Франция Еманюел Макрон. Той прави нелепи изявления. Той е много неопитен по тази тема. Кой ще плати за Руанда? Нека говори за това първо!" - каза президентът на Турция, който вече многократно обвинява Франция за геноцида над малцинството тутси през 1994 г.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Конгреса считат, че изтеглянето на войските от Северна Сирия ще накара народите да обърнат гръб на САЩ

ТАСС: В Конгреса считат, че изтеглянето на войските от Северна Сирия ще накара народите да обърнат гръб на САЩ

13 Октомври 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Решението за изтегляне на американските войски от Североизточна Сирия поради военната операция на Турция ще принуди не само кюрдите да загубят вяра и да обърнат гръб на САЩ, заяви Елиът Енгел, председател на Комисията по външни работи на Долната камара на Конгреса пред NBC, цитиран от TACC.
Той беше попитан какво конкретно могат да предприемат американските законодатели в допълнение към изразяването на възмущение от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп. "Надявам се, че Камарата на представителите ще одобри двата законопроекта, внесени миналата седмица. Един законопроект беше разработен от представители на двете партии", заяви демократът Енгел. Той осъжда политиката на президента към кюрдите и предвижда налагането на санкции срещу Турция", продължи конгресменът.
Той беше попитан каква е позицията на Конгреса, след като се има предвид че американският президент заплаши Анкара с жестоки икономически санкции в петък, в случай че Турция наруши задълженията си в Сирия. "За всичките години законодателна дейност не помня нищо по-отвратително от това, което настоящият президент позволява да се случи с кюрдите. Те бяха наши верни съюзници от много години. Кой сега ще се довери на САЩ и ще очаква да получи нещо в замяна на това. „Никой, сега хората ще бягат от нас“, обобщи демократът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ започват изтеглянето на хиляда военни от Северна Сирия

ТАСС: САЩ започват изтеглянето на хиляда военни от Северна Сирия

13 Октомври 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ започват да изтеглят хиляда американски военни от Северна Сирия поради настъплението на Турция, която вероятно възнамерява да го разшири още повече на юг и запад. Това заяви американският министър на отбраната Марк Еспър в интервю за CBS, текстът на което беше разпространен в неделя и цитиран от TACC.
“През изминалото денонощие научихме, че Турция вероятно възнамерява да разшири настъплението още повече на юг в сравнение с първоначално планираното, както и на запад," каза той. "Също така научихме, че Сирийските демократични сили(СДС) се стремят, така да се каже, да сключат споразумение със сирийците и руснаците за започване на контраофанзива срещу Турция на север", добави Еспър.
"По този начин ние се оказваме в ситуация, в която американските сили вероятно ще бъдат затворени между две противникови армии и това е много уязвима позиция", подчерта той. "Поради тази причина разговарях с президента Доналд Тръмп снощи, след като обсъдих въпроса и с останалите, които се занимават с въпросите на националната сигурност в администрацията. Той (Тръмп) ни инструктира да започнем ранното изтегляне на войските от Северна Сирия," каза ръководителят на Пентагона. Според него става дума за около хиляда американски войници, останали в региона.
Еспър също беше попитан дали американските военни имат право да отвърнат на огъня в случай на нападение върху тях. Според министъра те имат "право на самозащита и при необходимост ще го използват".
Министърът на отбраната на САЩ вярва, че Турция няма да се съгласи на примирие в Северна Сирия, а кюрдите ще сключат споразумение с Москва и Дамаск.
"Те работят за споразумение. Не знам дали вече е финализирано, но сме сигурни, че те действат в тази посока", каза той.
"Опитваме се в последния момент да преговаряме с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, но очаквам президентът Ердоган да не се съгласи на примирие. Той няма да се съгласи да върне войските обратно на сирийско-турската граница, което ние искаме от него "Така че имаме всички основания да вярваме, че сирийските кюрди ще сключат споразумение със сирийците и Русия", каза Еспър.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В телефонен разговор Меркел настоя Ердоган да спре незабавно офанзивата в Сирия

AFP: В телефонен разговор Меркел настоя Ердоган да спре незабавно офанзивата в Сирия

13 Октомври 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел призова в телефонен разговор президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган незабавно да спре офанзивата на Турция в Северна Сирия, като предупреди, че това може да предизвика по-нататъшна дестабилизация на региона и възобновяване активността на джихадистката групировка “Ислямска държава“, цитира думите й AFP .
Операцията заплашва да прогони голяма част от населението от домовете им, каза тя, като отбеляза, че това също би рискувало "дестабилизация на региона и ще доведе до възобновяване на активността на „Ислямска държава““.
Германия и Франция в събота заявиха, че прекратяват износа на оръжие за Турция заради офанзивата й в Сирия срещу кюрдските Отряди за народна самоотбрана (ОНС), припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция е разтревожена от информацията за избягали чужди граждани, свързани с „Ислямска държава“ от лагери в Северна Сирия

AFP: Франция е разтревожена от информацията за избягали чужди граждани, свързани с „Ислямска държава“ от лагери в Северна Сирия

13 Октомври 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция заяви, че е „разтревожена“, след като кюрдските сили информираха, че стотици роднини на чуждестранни членове на „Ислямска държава“ са избягали от бежански лагер в Северна Сирия, след като той е бил бомбардиран от турската артилерия, предава AFP.
„Разбира се, че сме разтревожени за това какво може да се случи. И именно затова настояваме Турция да прекрати интервенцията, която е започнала, възможно най-скоро“, заяви говорител на френското правителство, като имаше предвид военната операция, наречена от Анкара "Извор на мира", която правителството провежда в Северна Сирия.
По-рано кюрдски източници съобщиха, че след артилерийски обстрел, който е ударил бежански лагер на север от град Ракка, около 800 души, свързвани с „Ислямска държава“ са успели да напуснат лагера.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ирак изпрати 10 хил. войници за да укрепване на границата си със Сирия

РИА Новости: Ирак изпрати 10 хил. войници за да укрепване на границата си със Сирия

13 Октомври 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракските власти изпратиха 10 хил. войници в граничните региони със Сирия, за да предотвратят евентуалното преминаване на терористични групи на територията страната, предава TACC, като се позовава на министерството на отбраната в Багдад.
Според съобщението "най-малко 10 хил. иракски войници, офицери и бойци на шиитската милиция са изпратени на иракско-сирийската граница западно от град Мосул".
Представител на министерството на отбраната на Ирак потвърди, че близо до сирийските провинции ще бъдат разположени допълнителни сили. Тези подкрепления, добави той, "трябва да бъдат подготвени за всяка извънредна ситуация, свързана с възможното навлизане на членове на терористичната групировка „Ислямска държава“

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Кюрдските сили твърдят, че 800 асоциирани с „Ислямска държава“ чужденци са избягали от лагер в Северна Сирия

Reuters: Кюрдските сили твърдят, че 800 асоциирани с „Ислямска държава“ чужденци са избягали от лагер в Северна Сирия

13 Октомври 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Камишли. Кюрдската администрация в Северна Сирия заяви, че почти 800 чужденци, свързвани с „Ислямска държава“ са успели да избягат от лагер, където са били задържани, след като турска артилерия го е бомбардирала, предава Reuters.
Кюрдските сили посочват в свое изявление, че подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници са нападнали лагера, където „елементи на „Ислямска държава“ на свой ред са нападнали пазачите и са избягали.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турският вицепрезидент Фуат Октай осъди позицията на лидера на турските киприоти за операцията в Сирия

Anadolu Agency: Турският вицепрезидент Фуат Октай осъди позицията на лидера на турските киприоти за операцията в Сирия

13 Октомври 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският вицепрезидент Фуат Октай осъди позицията на лидера на Севернокипърската турска република (СКТР) Мустафа Акънджъ по отношение на турската операция в Северна Сирия, предава Anadolu Agency.
„Осъждам Акънджъ, който игнорира факта, че операция „Извор на мира“ се провежда срещу кървавата терористична организация „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) в името на стабилността на региона“, заяви Октай.
„Нашата борба по време на мироопазващата операция в Кипър през 1974 г. беше проведена с цел да бъде донесен мир и просперитет на региона и нашата операция „Извор на мира“ в Сирия днес се провежда в същия дух“, добави той.
Той заяви, че „неприятните коментари“ на Акънджъ не са в тон с мнението на турските киприоти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън е настоял Ердоган прекрати военната си операция в Северна Сирия

The Guardian: Борис Джонсън е настоял Ердоган прекрати военната си операция в Северна Сирия

13 Октомври 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е настоял пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде прекратена военната операция в Северна Сирия, насочена срещу кюрдските формирования в региона, пише британското издание The Guardian.
Премиерът е изразил пред Ердоган своето „голямо притеснение“ за атаките в Северна Сирия в телефонен разговор, след като Германия и Франция обявиха, че ще прекратят всякакъв износ на оръжие за Анкара.
„Той изрази своето голямо притеснение за турската военна операция в Сирия, която според него може да влоши хуманитарната ситуация и да подкопае прогреса, който е постигнат в борбата срещу „Ислямска държава“, заяви говорител на Джонсън.
„Премиерът е подчертал, че Турция е важен партньор на Великобритания и НАТО. Той е разпознал ролята на Турция в борбата срещу („Ислямска държава“) и нейното великодушие в подкрепата за бежанците, които бягат от гражданската война в Сирия“, се казва още в съобщението му.
„Но премиерът беше ясен, че Великобритания не може да подкрепи турските военни действия. Той е настоял пред президента да прекрати операцията и да започне диалог и е заявил, че Великобритания и международните партньори стоят готови да подкрепят преговори към примирие“, казва още говорителят.
Откакто започна операцията, наречена от турското правителство „Източник на мира“, повече от 100 хил. души са напуснали домовете си близо до границата между Турция и Сирия. Според някои източници между 20 и 40 души са били убити, бойци и цивилни, като други източници твърдят, че вследствие от турските бомбардировки са избягали и петима членове на „Ислямска държава“ от кюрдски затвор. Стотици други членове на групировката са охранявани от кюрдските сили.
Няколко европейски града станаха свидетели на протести срещу операцията, като германският външен министър заяви, че страната ще прекрати продажбата на оръжие за турските сили.
По-късно и френският външен министър обяви, че Париж няма да изнася „военни материали“ за Анкара, като той беше последван от представители и на Финландия, Норвегия и Холандия.
Ердоган оправда започването на операцията с опитите си да премахне терористична заплаха от югоизточната си граница. Според него такава заплаха за турската национална сигурност представляват елементите на кюрдските „Сирийските демократични сили“, които помогнаха на водената от САЩ коалиция в борбата с „Ислямска държава“, по време на която загубиха в сраженията 11 хил. души. Атаките на Анкара започнаха след като президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да нареди изтеглянето на американските сили от региона.
По-рано великобританският външен министър Доминик Рааб заяви, че Турция трябва да прояви „максимална сдържаност“ при действията си в Близкия изток, по време на заседание на представителите на НАТО в Лондон.
На този коментар, турски представител отговори, че операцията „не е инвазия“, а „контра-терористична операция“, с което Рааб не се съгласи.
„Просто не съм съгласен. Рискът, който вашата контра-терористична операция представлява, (…) е че заплашва контра-терористичната цел за победа на „Ислямска държава“, заяви Рааб.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Чавушоглу: Турция не се страхува от санкции

Чавушоглу: Турция не се страхува от санкции

13 Октомври 2019 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че страната му не е уплашена от налагането на каквито и да е санкции срещу нея, предава Anadolu Agency.
„Ако Турция се страхуваше от санкции нямаше да започне операцията си. Това е жизнено важен въпрос за нашата национална сигурност“, заяви Чавушоглу пред германски медии.
Той повтори, че Анкара е готова да отвърне подобаващо на всички възможни санкции, наложени от САЩ и добави, че няма страна, която да е способна да събори турската икономика.
По-рано американският министър на финансите Стивън Мнучин заплаши, че президентът Доналд Тръмп му е дал правомощия да изготвя санкции срещу Анкара, с консултацията на държавния секретар Майк Помпео и него самия.
„Президентът е притеснен за продължаващата военна операция“, заяви Мнучин и добави, че Тръмп се страхува от последиците от нея за цивилните. Тръмп също така е настоял Анкара да не остави нито един член на „Ислямска държава“ да се измъкне от кюрдските затвори в Северна Сирия.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Най-малко 100 хиляди души участваха в протести във Франция срещу турската операция в Сирия

ТАСС: Най-малко 100 хиляди души участваха в протести във Франция срещу турската операция в Сирия

13 Октомври 2019 | 00:31 | Агенция "Фокус"
Париж. Поредица от протести срещу турската военна операция в Сирия се проведоха във Франция. Според организаторите от френския клон на Кюрдския демократичен съвет (КДС–Ф)в тях са участвали най-малко 100 хиляди души, цитира оценките TACC
Протестите са стартирали с митинг на кюрди, живеещи във Франция, който се проведе на площада на Правата на човека, срещу Айфеловата кула, на десния бряг на Сена. След него започна мащабна демонстрация в противоположната част на Париж, на площад Република.
Там по призив на френския клон на Кюрдския демократичен съвет се събраха над 20 хиляди души. Протестиращите са носели транспаранти с текст: „Защитавай Кюрдистан!“, „Свобода на кюрдския народ!“, „Долу колониализма, да живее свободата и справедливостта!“. От площада на Републиката протестиращите преминаха по някои парижки булеварди.
"Тук сме, за да изразим гнева си. Защото в момента цивилни умират под бомбите на турската авиация", каза Агит Полат, говорител на КДС-Ф. "Призоваваме Франция да се намеси в ситуацията и да спре убийствата на хора, извършвани от турската армия и радикалните ислямистки групировки, които я подкрепят", каза той.
Според кюрдския представител „и Франция, и Европейският съюз, и цялата международна общност трябва да приемат санкции срещу Турция“. "Те трябва да са от специфично естество, по-специално е наложително да се създаде зона, забранена за полети на самолети. Населението трябва да получи защита на ООН", каза говорителят.
"Трябва да бъдат приети и дипломатически санкции. По-специално Франция трябва да отзове посланика си от Анкара. Ако всичко това не бъде направено, турската агресия ще продължи, хората ще продължат да умират", подчерта Полат.
Той увери, че кюрдите, живеещи във Франция, възнамеряват да продължат действията си най-решително в следващите дни. „Кюрдската общност е ядосана“, подчерта той.
Проведоха се големи митинги в Марсилия и Страсбург и в редица други градове във Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франция спира износа на оръжия за Турция

ТАСС: Франция спира износа на оръжия за Турция

12 Октомври 2019 | 22:52 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция реши да спре износа на оръжие за Турция, което може да се използва в Сирия. Това съобщиха в събота в съвместно изявление Министерството на външните работи и Министерството на въоръжените сили, цитирано отTACC .
"Франция реши да спре всички проекти за износ на оръжие за Турция, които могат да бъдат използвани като част от настъплението на страната в Сирия", се казва в изявлението. В него се посочва, че решението „влиза в сила незабавно“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция е неутрализирала 459 „терористи“ в Североизточна Сирия

Anadolu Agency: Турция е неутрализирала 459 „терористи“ в Североизточна Сирия

12 Октомври 2019 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на терористите от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС), считани от Турция за крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), "неутрализирани" от началото на операцията на Турция в Североизточна Сирия, нарасна до 459, съобщи националното министерство на отбраната, цитирано от Anadolu Agency.
Турските власти често използват думата "неутрализирана", за да намекнат, че въпросните терористи, са се предали или са или убити, или пленени.
Турция започна операция „Извор на мира“ в Североизточна Сирия в сряда, за да обезпечи границите си, като премахне терористите там и да гарантира безопасното завръщане на сирийските бежанци и териториалната цялост на Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Протурски бойци екзекутираха девет цивилни в Сирия

AFP: Протурски бойци екзекутираха девет цивилни в Сирия

12 Октомври 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Тал Абаяд. Протурски бойци, участващи в турската офанзива в Североизточна Сирия, „екзекутираха“ поне девет цивилни в събота, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права, базирана в Лондон, която се позовава на собствени източници, предава AFP.
"Девет цивилни бяха екзекутирани в различни моменти южно от град Тал Абаяд", се казва в съобщение на Сирийската обсерватория за човешки права.
Представители на кюрдите казаха, че сред убитите е официален представител на кюрдската партия и шофьорът й.
Еврин Халаф е „изведена от колата си по време на атака, подкрепяна от Турция и екзекутирана от подкрепяни от турци наемни групи“, се казва в изявление на политическото ръководство на ръководените от кюрди Сирийски демократични сили (СДС).
"Това е ясно доказателство, че турската държава продължава своята престъпна политика спрямо невъоръжени цивилни", се казва в изявлението.
Протурските бойци са бивши сирийски бунтовници, които са се борили преди срещу силите на президента Башар Асад.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: НАТО осъди действията на Турция, но се страхува да не я тласне към Русия

The Wall Street Journal: НАТО осъди действията на Турция, но се страхува да не я тласне към Русия

12 Октомври 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Военната операция на Турция в Северна Сирия тази седмица предизвика нов разрив между Анкара и нейните съюзници от НАТО, като подчертава нарастващото разминаване по въпросите на сигурността и усложнява усилията за сдържане на все по-уверената в силите си Русия, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Повечето съюзници от Алианса бързо осъдиха турската офанзива срещу подкрепяните от Запада кюрдски бойци в Северна Сирия, като някои дори искат да накажат Турция, след като Реджеп Тайип Ердоган даде старт на военната операции в сряда.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък подготви санкции, които "могат да сринат турската икономика", заяви министърът на финансите Стивън Мнучин, като предупреди Турция да прекрати своите операции в Сирия. Този ход дойде, след като Норвегия заяви, че ще спре продажбите на нови оръжия за Анкара. Очаква се Италия и Испания да изтеглят системи за противовъздушна отбрана, защитаващи южната граница на Турция. А Европейският съюз е готов да задържи милиарди евро на бежанска помощ за Турция.
„Турция винаги е била труден съюзник в НАТО, особено през последните 10 години“, каза бившият американски посланик в НАТО Иво Даалдър. „В консенсусна организация тя не се притеснява много дали е сама по определени позиции.“
Развитието обаче рискува да тласне президента Реджеп Ердоган още по-близо до Москва, в момент, в който съюзът търси твърдо противодействие на руската агресия.
Анкара се отделя от Запада и се насочва към орбитата на Москва в момент, когато 29-членният съюз се бори за отговор на руската експанзионистична политика. След като президентът Тръмп реши да изтегли американските войски от Сирия, Турция трябваше да си осигури благословията на Москва да оперира в Северна Сирия, където Русия подкрепя режима на президента Башар Асад. Турция също така обмисля повече руски покупки на оръжие след неотдавнашното придобиване на системи за противоракетна отбрана.
„Говорим за съюз, който е 28 плюс един“, каза Фабрис Потие, бивш съветник по политиката на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и неговия предшественик, Андерс Фог Расмусен. "Колкото повече изолирате и изключвате Турция, толкова по-близо Турция ще стигне до Русия."
Руският външен министър Сергей Лавров обвини в четвъртък САЩ за ескалирането на насилието в Сирия.
"Предупредихме да не се използва кюрдската карта, защото това може да има тъжен край", каза Лавров и добави, че Русия разбира "законните опасения на Турция" относно сигурността на границите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия забранява износа на оръжия за Турция

AFP: Германия забранява износа на оръжия за Турция

12 Октомври 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия забрани продажбите на оръжие за Турция заради операцията й срещу кюрдските милиции в Северна Сирия, заяви външният министър на страната Хайко Маас, цитиран от AFP.
Германия, заедно с много свои съюзници, осъди офанзивата.
"В контекста на турската военна офанзива в Североизточна Сирия, правителството няма да издава нови разрешителни за каквато и да е военна техника, която би могла да бъде използвана в Сирия от Турция," цитира думите на министъра неделното издание на Bild.
Миналата година Германия е изнесла оръжие на обща стойност почти 243 милиона евро за Турция - почти една трета от общите продажби на оръжие в размер на 771 милиона евро.
През първите четири месеца на тази година продажбите за Турция - най-големият й клиент в НАТО - достигнаха до 184 милиона евро.
В Германия живеят около 2,5 милиона души от турски произход.
Германия е един от най-големите износители на оръжие в света, заедно със САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин заяви при какви условия Русия ще се изтегли от Сирия

ТАСС: Владимир Путин заяви при какви условия Русия ще се изтегли от Сирия

12 Октомври 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва ще бъде готова да изтегли войските си от Сирия, ако бъдещите власти в Дамаск вземат такова решение, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за телевизионните канали RT, Al Arabiya и Sky News Arabia, цитирано от TACC
"Всеки, който се намира незаконно на територията на която и да е държава - в случая Сирийската арабска република, трябва да напусне тази територия. Това важи за всички държави", заяви в интервюто Путин.
Той увери: "Ако бъдещото легитимно ръководство на Сирия каже, че вече няма нужда от присъствието на руските въоръжени сили, това се отнася и за Руската федерация, разбира се."
"Но днес обсъждаме този въпрос абсолютно открито с всички наши партньори: и с ирански, и с турски партньори. Неведнъж сме говорили за това и с нашите американски партньори. Също така открито казах на колегите си: територията на Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие и териториалната цялост на Сирийската арабска република трябва да бъде напълно възстановена ", подчерта руският лидер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турските бомбардировки в Сирия причиниха смъртта на 10 цивилни

AFP: Турските бомбардировки в Сирия причиниха смъртта на 10 цивилни

12 Октомври 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара/Камишли. Турските бомбардировки са причинили смъртта на 10 цивилни в североизточната част на Сирия в четвъртия ден от операция „Извор на мира“, като общият брой на цивилните жертви от началото й вече е 28, според военни наблюдатели, предава АFP.
Поне седем души са били убити във въздушни удари и артилерийска бомбардировка около град Рас ал Айн и Тал Абияд, според Сирийската обсерватория за човешките права (СОЧП).
Трима други са били убити от артилерийски снаряди в главния град на кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) Камишли, съобщават военни наблюдатели.
Според турски източници, 17 цивилни са били убити на турска територия от началото на операцията, след като силите на СДС са бомбардирали цивилни сгради.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Путин: Сирия трябва да бъде освободена от присъствието на чужди армии

Reuters: Путин: Сирия трябва да бъде освободена от присъствието на чужди армии

12 Октомври 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че Сирия трябва да бъде освободена от присъствието на чужди армии, предава Reuters.
„Всеки, който нелегално се намира на територията на която и да е държава, в случая Сирия, трябва да напусне тази територия. Това важи за всички държави“, заяви Путин в интервю пред руски и арабски медии.
Той добави и, че руските сили в Сирия са готови да напуснат страната веднага, след като легитимното сирийско правителство информира Москва, че вече не се нуждае помощта й.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турските сили са влезли град Рас ал Айн в Северна Сирия

AFP: Турските сили са влезли град Рас ал Айн в Северна Сирия

12 Октомври 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Анкара/Камишли. Турските сили са влезли в сирийския граничен град Рас ал Айн, който беше във фокуса на трите дни от наземната част от операция „Извор на мира“, която Анкара започна на 9 октомври, предава АFP, като се позовава на турското министерство на отбраната.
Кюрдските сили отричат града да е бил превземан.
„Като резултат от успешните операции в рамките на кампанията „Извор на мира“, градската част от Рас ал Айн на изток от Ефрат беше овладяна“, заяви министерството на отбраната в съобщение в „Туитър“.
От своя страна кюрдските сили отрекоха града да е бил превземан и обявиха, че все още се водят сражения в него.
Кореспондент на AFP потвърди думите им, като според него турските сили са навлезли в града, но той още не е превзет.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Hurriyet: Чавушоглу: Турция беше принудена да действа в Северна Сирия

Daily Hurriyet: Чавушоглу: Турция беше принудена да действа в Северна Сирия

12 Октомври 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поясни мотивите на Анкара за започването на военната операция в Северна Сирия, като заяви, че армията не се бие срещу кюрдите, пише The Daily Hurriyet.
Той заяви, че е тревожно, че операцията е описвана от американските медии като атака срещу кюрдите, която отслабва борбата срещу „Ислямска държава“ и наранява доверието в лоялността на САЩ към съюзниците й.
„Трябваше да действаме“, заяви Чавушоглу, като отхвърли критиките, че операцията застрашава безопасността на кюрдското население в Сирия.
„Искам да повторя и да подчертая, че Турция не се бие срещу кюрдите. Нашата борба е срещу терористите. Всяко описване на ситуацията като турци срещу кюрди е злонамерено и фалшиво. Кюрдите не са наши врагове“, заяви министърът.
Той критикува и връзките между „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС), обявени от Анкара за терористична организация и Вашингтон, като подчерта, че множество американски държавни служители са признавали, че групата има връзки с „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК). ПКК също е смятана за терористична организация.
Чавушоглу добави, че ОНС се представя като група, която се бори с „Ислямска държава“, докато тайно внася експлозиви за ПКК на турска територия.
„Намирали сме техни членове да пращат затворници от „Ислямска държава" в Турция“, заяви министърът.
Според него ОНС и ПКК са изнудвали международното общество с твърдения, че борбата срещу групировката "Ислямска държава" не може да продължи без тях.
„Но борбата срещу тези брутални терористи няма да се провали, особено ако нашите съюзници (…) си сътрудничат с Турция“, каза Чавушоглу.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Специалният пратеник на ООН ще проведе разговори в Рияд със сирийските опозиционни лидери

ТАСС: Специалният пратеник на ООН ще проведе разговори в Рияд със сирийските опозиционни лидери

12 Октомври 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Рияд. Специалният пратеник на генералния секретар на ООН Гейр Педерсен ще пристигне в столицата на Саудитска Арабия Рияд, където ще се срещне с лидерите на опозиционния Сирийски комитет за преговори, предава TACC.
Той ще обсъди със сирийската опозиция подготовката за първото заседание на Конституционния комитет за Сирия, което ще се проведе в Женева на 29-30 октомври.
Според Педерсен „създаването на комитета е огромен успех и дава надежда на сирийците за истинска промяна“. Този орган има за задача да разработи препоръки за изменение на конституцията на републиката, след което в Сирия ще се проведат парламентарни избори под егидата на ООН.
Според местните медии, опозицията ще настоява за провеждане на амнистия за политически затворници в разговорите.
Педерсен ще посети и Дамаск на 15-16 октомври. Норвежкият дипломат ще се срещне със сирийския вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Башар Асад - Уалид Муалем.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 РИА Новости: Помпео обсъди ситуацията в Северна Сирия с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан

РИА Новости: Помпео обсъди ситуацията в Северна Сирия с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан

12 Октомври 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Париж/Вашингтон. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че е обсъдил ситуацията в Северна Сирия с френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, предава РИА Новости.
По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че остро осъжда турската операция в Сирия и призова тя да бъде прекратена възможно най-скоро.
"Обсъдих с Жан-Ив Льо Дриан нашата обща загриженост за военната интервенция на Турция в североизточната част на Сирия. Благодарен съм, че Франция говори по този въпрос. Франция е наш силен партньор в международната сигурност и ние ще продължим да работим заедно, за да се противопоставим на глобалните заплахи“, написа държавният секретар в съобщение в “Туитър“.


Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция отрече да е стреляла по американска база в Северна Сирия

Anadolu Agency: Турция отрече да е стреляла по американска база в Северна Сирия

12 Октомври 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското министерство на отбраната отхвърли обвиненията, че турската артилерия е стреляла срещу американска наблюдателна база на изток от Ефрат в Северна Сирия по време на операция „Извор на мира“, предава Anadolu Agency.
„Изключено е каквато и да е стрелба да е целила американски наблюдателни бази“, се казва в писмено изявление на министерството.
В него се казва oще, че са взети абсолютно всички необходими мерки да не бъдат нанесени никакви щети на американски бази в региона и добавя, че „стрелбата е била прекратена“ като предпазна мярка, след като САЩ са информирали Анкара за инцидента.
„Изключено е да се целим в американски или коалиционни сили”, подчертава министерството.
По-рано източници в Пентагона информираха, че в близост до американска база в Северна Сирия е експлодирал турски снаряд, като в инцидента не е имало ранени или жертви.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Войници на САЩ са попаднали под турски обстрел в Сирия

Reuters: Войници на САЩ са попаднали под турски обстрел в Сирия

12 Октомври 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Кобане. Американски войници в Северна Сирия са попаднали под турски артилерийски обстрел, предава Reuters.
Няма убити или ранени, но този инцидент подчертава риска за американските войски в региона, докато Анкара продължава своята офанзива срещу кюрдските формирувания, бивши съюзници на САЩ в борбата с „Ислямска държава“.
„Експлозията се случи на около стотина метра от мястото навън от зоната за сигурност и в район, където турците знаят, че има американски сили“, заяви капитанът от флота Брук Девалт, говорител на Пентагона.
Той добави, че инцидентът се е случил близо до град Кобане. Войник от американската армия, който е пожелал да остане анонимен, е заявил, че малка група войници е напуснала базата, близо до която са паднали снарядите, но скоро ще се завърнат.
Турското външно министерство заяви, че взело всички необходими мерки, за да се подсигури, че няма да бъдат нанесени щети на американски бази и че турската артилерия е нанасяла ответни удари, когато е стреляла близо до Кобане.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция ще отговори подобаващо на всички американски санкции

Anadolu Agency: Турция ще отговори подобаващо на всички американски санкции

12 Октомври 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще отговори на всички санкции, които САЩ наложат подобаващо, предава Anadolu Agency, като се позовава на изявление на външното министерство на страната.
„Никой не трябва да се съмнява, че Турция ще отговори (подобаващо) на възможни американски санкции“, заяви говорителят на министерството Хами Аксьой.
Неговите коментари идват след като министерството на финансите на САЩ заплаши с възможни санкции, свързани с военната операция, която Анкара провежда в Северна Сирия.
Когато операция „Извор на мира“ е започнала, Аксьой заяви, че САЩ са били информирани за всички детайли от нея и добави, че Турция се бори срещу терористична организация, която представлява заплаха за националната й сигурност и ще продължи тази борба.
Министерството също така е споделило целите на операцията с обществеността по време на прессъобщение по-рано, добави говорителят.
По-рано финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви, че президентът на страната Доналд Тръмп му е предоставил правомощието да налага санкции над турските лидери и турската икономика, заради продължаващата операция „Извор на мира“.
Мнучин заяви, че Тръмп му е предоставил правомощието, с консултацията на президента и на държавния секретар Майк Помпео, да налага „много значими нови санкции“, които могат да бъдат насочени срещу страната, както и срещу „всяко лице, свързано с правителството на Турция“.
„Президентът е притеснен за продължаващата военна офанзива и потенциалните удари срещу цивилни и цивилна инфраструктура, етнически или религиозни малцинства, а също така президентът иска да бъде съвсем ясен, че е важно Турция да не остави дори един затворник от „Ислямска държава“ да избяга“, заяви Мнучин.
Турция по-рано започна операция „Извор на мира“, според правителството в Анкара насочена срещу „Ислямска държава“ и други терористични елементи по северната граница на Сирия. Целта е да бъде създадена зона за сигурност, където да бъдат заселени сирийските бежанци, които се намират на територията на Турция.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия блокира изявление на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за спиране на турската офанзива в Сирия

AFP: Русия блокира изявление на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за спиране на турската офанзива в Сирия

11 Октомври 2019 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Русия блокира изявление на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо Турция да спре военната си офанзива в Североизточна Сирия, заявиха дипломати пред AFP.
Съставеният от САЩ текст трябваше да бъде приет в 19:30 часа гринуичко време (22:30 българско време) но Москва се намеси, за да го спре, каза един от източниците.
Пентагонът осъди Турция за започналата преди три дни операция срещу силите на кюрдите, предупреждавайки за "сериозни последици" за Анкара заради офанзивата, на която първоначално изглеждаше, че президентът Доналд Тръмп дава зелена светлина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп е предоставил правомощия на финансовото министерство за санкции срещу Турция

ТАСС: Доналд Тръмп е предоставил правомощия на финансовото министерство за санкции срещу Турция

11 Октомври 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предоставил на Министерството на финансите на САЩ „нови и много значими правомощия за въвеждане на санкции“ срещу турското правителство. Това обяви в петък министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, говорейки пред репортери в Белия дом, цитиран от TACC
Според него Тръмп "е дал на Министерството на финансите нови и много значими правомощия по въпроса за налагането на санкции срещу всяко лице, свързано с турското правителство". Съответните ограничения ще бъдат въведени след консултации между президента, държавния секретар и финансовия министър. Според Мнучин, ако Тръмп все още не е подписал този указ, той определено ще го подпише в рамките на един ден. "В момента не сме наложили санкции в рамките на този указ”, каза министърът.
Мнучин отбеляза, че санкциите на САЩ срещу Турция могат да бъдат много мощни и да смажат турската икономика. "Това са много мощни санкции. Надявам се, че не е необходимо да ги използваме, но можем да смажем турската икономика, ако е необходимо."
Министърът каза още, че сега няма данни за отмяната на планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон през ноември поради изострянето на отношенията между Вашингтон и Анкара. „Не знам никакви промени“, каза той, отговаряйки на въпроса дали плановете за посещението на Ердоган във Вашингтон, насрочено за 13 ноември, са все още валидни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Осем цивилни са загинали при обстрел на турски граничен град

AFP: Осем цивилни са загинали при обстрел на турски граничен град

11 Октомври 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Осем цивилни са загинали и 35 са ранени при минометен обстрел на турски граничен град, съобщи турската агенция DHA, цитиранa от AFP.
Ударен е жилищен район в град Нусайбин в провинция Mардин, според местните власти, цитирани от агенцията. Предполага се, че снарядът е изстрелян от територията на Сирия.
Засега не се предоставят повече подробности за обстрела.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Кюрдските милиции използват църква като база за нападение срещу турските сили

Daily Sabah: Кюрдските милиции използват църква като база за нападение срещу турските сили

11 Октомври 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Камъшли. Бойците от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) в сирийския град Тал Абяд, където турската армия провежда операция "Извор на мира", използват църква като база за нападение срещу турските войски, съобщиха военни източници, цитирани от турското англоезично издание Daily Sabah.
Според източниците кюрдските бойци използват църквата, за да провокират турската армия да удари религиозни институции, които се смятат за забранени цели.
Съгласно американските правила за военни действия (ROE), религиозните или културните ценности като тази църква имат статут на „неприкосновени цели“, когато такъв имот се използва в съответствие със защитеното му предназначение, което означава, че сградата е легитимна цел. Светът чака да види турските военни правила по въпроса и да научи дали такива места, включително болници и т.н., ще се считат за "неприкосновени цели".
Турските войници са предприели необходимите предпазни мерки, за да гарантират безопасността на цивилните лица и граждански сгради и съоръжения, тъй като Министерството на отбраната подчертава, че се обръща възможно най-голямо внимание, за да се гарантира, че на цивилните няма да бъдат нанесени вреди по време на операцията.
Турция стартира операция „Извор на мира“, третата в поредицата от трансгранични антитерористични операции в Северна Сирия, насочени към терористи, свързани с „Ислямска държава“, и сирийския клон на Кюрдската работническа партия (ПКК) - Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) на 9 октомври в 16:00, припомня изданието.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Четирима турски войници са загинали в Североизточна Сирия

AFP: Четирима турски войници са загинали в Североизточна Сирия

11 Октомври 2019 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четирима турски войници са загинали и няколко са ранени при настъплението срещу кюрдските бойци в Сирия в рамките на деня, според официални и медийни съобщения, цитирани от AFP.
Двама войниците са загинали и трима са ранени при директни боеве с милициите на сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана (ОНС) в Североизточна Сирия, съобщи министерството на отбраната.
Другите двама са загинали, след като снаряд е ударил военна база в Азаз, извън зоната на настоящото настъпление, съобщава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Турция стартира операция„ Извор на мира“в сряда срещу ОНС, които счита за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция.
Ожесточени сражения се водят предимно около сирийските погранични градове Тал Абяд и Рас ал Айн, които са контролирани от ОНС.
Сирийската обсерватория за правата на човека заяви, че 41 бойци за Сирийските демократични сили, към които принадлежат ОНС, са убити от началото на операцията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Двама цивилни са загинали в Турция при артилерийски обстрел от сирийска територия

Anadolu Agency: Двама цивилни са загинали в Турция при артилерийски обстрел от сирийска територия

11 Октомври 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама цивилни загинаха в югоизточна Турция в петък от терористична минометна атака на кюрдските сили от Северна Сирия, предава Anadolu Agency.
Снарядите са паднали в граничния район Суруч в провинция Санлиурфа на фона на наскоро започналата антитерористична операция в Северна Сирия.
Турция в сряда започна операция "Извор на мира" на изток от река Ефрат в северната част на Сирия, за да подсигури границите си чрез премахване на терористичните елементи и да гарантира безопасното завръщане на сирийските бежанци и териториалната цялост на Сирия.
Анкара иска да елиминира терористичните елементи на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейният сирийски клон – Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) на Сирийските демократични сили (СДС), съставени основно от кюрди.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин се съмнява, че Турция ще успее да запази контрола над „Ислямска държава“ в Сирия

ТАСС: Путин се съмнява, че Турция ще успее да запази контрола над „Ислямска държава“ в Сирия

11 Октомври 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин изрази съмнение, че Турция, след започването на новата си, трета по ред операция в Северна Сирия, ще може да запази контрола на територията над членовете на терористичната организация „Ислямска държава“, предава TACC.
„В северната част на Сирия има райони, където са концентрирани членове на „Ислямска държава“. Те все още се охраняват от кюрдски военни части. Сега турската армия влиза там, кюрдите отпадат от тези лагери, те (джихадистите) може просто да се разпръснат. Не съм сигурен дали турската армия може и колко бързо - да поеме контрола над ситуацията", подчерта руският лидер на заседание на Съвета на държавните ръководители на Организацията на независимите държави (ОНД).
Той добави, че според Главното управление на разузнаването на Генералния щаб на Русия „в района има стотици хиляди бойци". Говорейки за страните от ОНД, Путин подчерта, че ситуацията е реална заплаха за тях. „Къде ще отидат те (бойците)? През територията на Турция и други територии те ще навлязат дълбоко в Сирия до райони, които не са контролирани от никого, тогава през Иран ще се преместят към други страни от региона. Трябва да разберем това, да знаем и мобилизираме ресурсите на нашите специални служби, за да спрем възникващата нова заплаха“, добави Путин, обръщайки се към колегите си от страните от ОНД.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Анкара потвърди за първа жертва на операция „Извор на мира“

AFP: Анкара потвърди за първа жертва на операция „Извор на мира“

11 Октомври 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция потвърди за първа жертва на операция „Извор на мира“ в Северна Сирия, предава AFP.
При настъплението срещу кюрдска милиция са пострадали други трима военнослужещи, става ясно от изявление на Министерството на отбраната в Анкара, без да се привеждат допълнителни подробности.
Сражения са се водили на няколко места по около 120-километровия фронт, на който е разгърната операция, съобщиха по-рано от Сирийската обсерватория за човешките права (СОЧП) и източник от кюрдите.
Изявлението на МО бе разпространено след разменен огън от двете страни, при което всяка една от тях докладва за жертви от противниковия лагер. Седем цивилни, включително деветмесечно бебе, бяха убити в турските гранични градове в провинциите Шанлиурфа и Мардин. Близо 70 са ранени. Според базираната във Великобритания СОЧП, която разчита на мрежа от източници в Сирия, най-малко 29 бойци и 10 цивилни са били убити в опустошената от войната страна от началото на турската операция.
По-рано телевизионният канла Al Mayadeen съобщи, че 14 турски войници са загинали в сражения с членове на водените от кюрдите „Сирийски демократични сили“ (СДС) в района на град Рас ал Айн в сирийската провинция Хасака. СДС заяви също, че са унищожени четири турски танка в покрайнините на сирийския град Тел Абаяд.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп се стреми към постигането на примирие между Турция и сирийските кюрди

AFP: Доналд Тръмп се стреми към постигането на примирие между Турция и сирийските кюрди

11 Октомври 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп помоли американските дипломати да постигнат примирие между Турция и кюрдските сили в Сирия, предава AFP, като се позовава на високопоставен източник от Вашингтон.
„Президентът ни възложи задача да се опитаме да видим дали има допирни точки между двете страни в конфликта (и ако) има начин, да намерим пътя към прекратяване на огъня", заяви официалният представител на американската администрация, пожелал анонимност.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция ще поеме отговорност за затворниците, членове на „Ислямска държава“ в Северна Сирия, твърди Чавушоглу

Reuters: Турция ще поеме отговорност за затворниците, членове на „Ислямска държава“ в Северна Сирия, твърди Чавушоглу

11 Октомври 2019 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще поеме отговорност за затворниците, членове на „Ислямска държава“, които се намират в зоната за сигурност, която Анкара цели да създаде с военната си операция в Северна Сирия, твърди външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, предава Reuters.
Коментарите му идват след притесненията, че хилядите членове на терористичната групировка, намиращи се в затвори в контролираните от кюрдите територии в Северна Сирия, може да бъдат освободени, след началото на турската военна операция в региона.
„Ако лагерите и затворите (за членове на „Ислямска държава“) са в зоната за сигурност, ние сме отговорни“, заяви Чавушоглу по време на брифинг пред международни медии.
Турция ще поиска от държавите, чиито граждани са тези затворници да ги приберат обратно. Ако те откажат, както вече се е случвало, тогава „е наша отговорност те да бъдат държани отговорни, не да бъдат освободавани“, заяви министърът.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган защити военната операция в Северна Сирия в яростна реч по-рано, като отхвърли международната критика, след което заплаши да изпрати повече от 3 млн. бежанци в Европа, ако нападките не бъдат прекратени.
Той също така повтори плановете на Анкара да засели сирийските бежанци в в Турция в „зоната за сигурност“, която трябва да бъде създадена в региона, с помощта на международната общност.
Европейският съюз заяви, че няма намерение да изпраща финансова помощ за турските планове.
Чавушоглу обаче заяви, че ако Брюксел откаже да подкрепи Анкара, бежанците ще станат „и техен проблем“.
„Това не е изнудване или нещо такова“, заяви Чавушоглу.
„Това е общото предизвикателство, пред което са изправени нашите общества“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.