НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Румен Гаврилов, ЮЗДП: В национален мащаб пожарите са изключително голямо бедствие

Инж. Румен Гаврилов, ЮЗДП: В национален мащаб пожарите са изключително голямо бедствие

10 Октомври 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В национален мащаб пожарите са изключително голямо бедствие. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин инж. Румен Гаврилов, експерт в Югозападно държавно предприятие. По думите му пожарите отнемат голяма енергия за тяхното потушаване, но и оказват влияние върху екологичното равновесие в отделни региони. „В тази връзка Югозападно държавно предприятие работи много активно за превенция на пожарите“, каза още инж. Гаврилов. Той добави, че според статистиката, която си водят, пикът на пожарите на територията на Югозападно държавно предприятие е бил през 2000, 2007, 2016 и 2017 година. По думите на инж. Гаврилов тогава е имало най-много пожари, които са засегнали сериозна територия. Той посочи, че благодарение на превенцията, която са предприели, намалява площта, засегната от пожари.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експерти по проблемите на горските пожари се запознаха със случая на големия горски пожар между Симитли и Кресна от 2017 г.

Експерти по проблемите на горските пожари се запознаха със случая на големия горски пожар между Симитли и Кресна от 2017 г.

10 Октомври 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Чуждестранни експерти, работещи по проблемите на горските пожари се запознаха със ситуацията по време и след потушаването на големия горски пожар между Симитли и Кресна от 2017 г., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това се случи в Югозападно държавно предприятие, където те са на посещение, след участието си в международна конференция за горските пожари в София. В групата са учени, практици, изследователи, работещи по проблемите на горските пожари и защитата на почвата от ерозия от Португалия, Испания, Франция, Италия, Турция, Великобритания, Германия, Чехия и други рискови в пожарно отношение страни. В рамките на визитата си, те ще се запознаят и с дейността на Единния оперативен център за анализ и контрол на пожарната обстановка, ситуиран в сградата на предприятието в Благоевград. След което ще посетят терена, който пострада при пожара през лятото на 2017 година.
Инж. Василий Маринковски, началник отдел в Югозападно държавно предприятие, запозна на кратко чуждестранните експерти с историята и дейността на предприятието. Той обясни, че то е разположено на територията на 5 области, като стопанисва и управлява около 9000 хектара горските територии. Инж. Маринковски допълни, че към структурата на Югозападно държавно предприятие има 41 териториални поделения. Той подчерта, че горските пожари са сериозен проблем и бич за българската гора, но и за цялата икономика. „В тази връзка ръководството на Югозападно държавно предприятие всяка година закупува техника и обновява оборудването, свързано с горските пожари, така че да се намалят щетите от тях“, каза още инж. Маринковски.
Инж. Румен Гаврилов от Югозападно държавно предприятие представи пред присъстващите кратка презентация, показваща последиците, но и усилията, които са били необходими за потушаването на големия горски пожар между Симитли и Кресна.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.