НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Николов, КИЦ-Босилеград: В Босилеград най-големите проблеми са екологичните

Иван Николов, КИЦ-Босилеград: В Босилеград най-големите проблеми са екологичните

10 Октомври 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Босилеград. В Босилеград се наблегна най-много на екологичните проблеми. Напоследък двете мини замърсяват реките и има опасност да замърсят и питейната вода. Това каза председателят на Културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с приемната на българския омбудсман Диана Ковачева и сръбския ѝ колега Зоран Пашалич в града. „Друг проблем е неконтролируемото изграждане на малки ВЕЦ-ове, които унищожават биоразнообразието в Босилеградско. Другите проблеми бяха свързани с бизнеса – недопускането на външни инвеститори в Босилеград, проблеми със спазването на човешките права, особено в образованието, вероизповеданието и т.н.“, заяви Николов. По думите му, на приемната е имало 16 граждани, които са се срещнали с представителите на държавните институции и на правителствения сектор. „Имаше относително висок интерес, въпреки че информацията за тази приемна дойде в последния момент. Това се прави по един общ проект, който се финансира от Министерството на външните работи и това беше в рамките на посещението на 12 града в Сърбия, сред които Босилеград и Димитровград“, посочи той.
Зорница КОСТАДИНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Ковачева, омбудсман: На предстоящата среща на балканските омбудсмани отново ще се поставят проблемите, сезирани с жалбите на гражданите от Босилеград

Диана Ковачева, омбудсман: На предстоящата среща на балканските омбудсмани отново ще се поставят проблемите, сезирани с жалбите на гражданите от Босилеград

8 Октомври 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. На предстоящата среща на балканските омбудсмани през месец ноември в Ниш отново ще се поставят проблемите, сезирани с жалбите на гражданите в приемната от Босилеград, както и други въпроси. Това каза за Радио „Фокус“ омбудсманът Диана Ковачева. Тя припомни, че миналата година по това време в България беше учредена Балканска мрежа на омбудсманите, която си постави за цел да даде по-добър терен за обсъждане на проблемите, които касаят нас, балканските омбудсмани, и по-бързо решаване на въпроси, които много често са трансгранични. Ковачева уточни, че през тази година има добро сътрудничество и с омбудсманите на Гърция и на Румъния при решаването на казуси, за които сезират български граждани. „Ние сме държави с общи граници и по тази причина и проблемите са общи и трябва да бъдат решавани съвместно. Смятам, че тази среща в Ниш ще бъде добра индикация за необходимостта от подобна мрежа, която дава възможност за по-бърза реакция, лица за контакти и по-добро сътрудничество“. На срещата в Ниш ще се говори за възможните решения по темите, които касаят сътрудничеството между нашите държави, и отново ще поставим въпроса за замърсяването на територията на Сърбия, увери общественият защитник.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.