НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Irish Times: Еди Рама не е оптимист за началото на преговорите

The Irish Times: Еди Рама не е оптимист за началото на преговорите

13 Октомври 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Тирана. Премиерът на Албания заяви, че не е оптимист за началото на преговорите на страната му за членство в ЕС в интервю пред ирландския вестник The Iris Times.
Докато Великобритания се отправя към изхода на ЕС, страните от Източна Европа и на Балканите все още имат желание да станат част от блока, а страните членки ще обявят следващата седмица дали Албания и Северна Македония са готови да започнат преговори за присъединяване.
Северна Македония може да получи зелена светлина, след като промени името си, за да сложи край на десетилетия спор със съседна Гърция, но Албания е изправена пред по-нататъшно забавяне поради опасения относно организираната престъпност и корупцията и състоянието на съдебната й система.
„Оптимист ли съм? Не!“ - каза Рама пред The Irish Times.
Албания и Северна Македония имат силна подкрепа от Брюксел, който иска да ги възнагради за започване на дългоочаквани реформи
„Няма място за оптимизъм относно това какво се случва в Европа днес. Оптимист съм за бъдещето на страната, но не и за това, което ще се случи следващата седмица," казва албанският премиер.
Докато Холандия, Дания и други искат Албания да направи повече в борбата с корупцията и организираната престъпност, Рама обрисува нацията си като жертва на вътрешното разделение на ЕС и водения от Франция дебат за това как трябва да се реформира организацията, преди да се разшири допълнително.
„Ние сме странични жертви“, твърди Рама. "Когато има взрив някъде и детска градина пострада - ние сме детската градина."
Анкетите показват, че албанците са нетърпеливи за членство в ЕС, като се надяват то да повиши средната месечна заплата от около 400 евро, а пенсиите - от около 100 евро. Но мнозина не могат да чакат животът да се подобри. Откакто Албания се раздели с комунизма през 1991 г., около 1,4 милиона албанци са напуснали страната, най-вече към Италия и Гърция.
След като стана кандидат за ЕС през 2014 г., Албания засили сътрудничеството с блока в области, вариращи от граничната сигурност до борбата с търговията с наркотици, и стартира подкрепена от Брюксел процедура за проверка на съдиите, за да прочисти съдилищата си от корумпирани магистрати.
Десетки съдии и прокурори са подали оставки или са уволнени поради тези проверки на тяхното имуществено състояние, почтеност и професионализъм, но този безпрецедентен ремонт също така парализира правната система и поставя хиляди дела в режим на изчакване.
„Прочистихме се толкова старателно, че конституционният съд на практика беше заличен. И сега те (от ЕС) казват: „Добре, прочистихте, но нямате конституционен съд“, оплаква се Рама, който е премиер от 2013 г.
Албания и Северна Македония вече са готови за забавяне на преговорите за членство в ЕС
„Казват, че трябва да оперирате този човек - и ние казваме„ да “, защото този човек има рак и след това по време на операцията питат защо не тича. Е, първо той трябва да излезе от операционната зала и да се възстанови и след това ще почне да бяга."
„Не искаме да бъдем член на ЕС от следващата седмица. Знаем, че не можем да направим това без конституционен съд. Молим да започнем преговори за присъединяване. , , което може да продължи може би 10 години. Затова след това ни съдете през тези 10 години."
Албания и Северна Македония имат силна подкрепа от Брюксел, който иска да ги възнагради за започване на дългоочаквани реформи и обвързване на Балканите с ЕС на фона на конкуренция от страна на Китай, Русия и Турция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Франция търси нов подход към преговорите с ЕС, вероятно ще отложи решението за Северна Македония

„Независен“ (Македония): Франция търси нов подход към преговорите с ЕС, вероятно ще отложи решението за Северна Македония

11 Октомври 2019 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Франция иска да предложи нова методология за преговорите за присъединяване към Европейския съюз в рамките на министерска среща в Люксембург следващата седмица, която може да забави решението за започване на преговорите за членството на Албания и Северна Македония за трети път, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Въпреки че засега позицията не е официална, Париж отдавна твърди, че настоящият процес на преговори за присъединяване не е достатъчно успешен, разкриват дипломатически източници от Брюксел.
Посланиците на държавите-членки на ЕС ще се срещнат в рамките на деня, за да обсъдят предложението на Франция за трети път да се отложи решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания за март 2020 г.
Париж предлага в заключителната декларация след срещата да се добави изречение, в което ще бъде обяснено, че страните от ЕС ще се стремят да се „върнат към въпроса“ през март догодина. Очаква се Франция да отправи молба към Европейската комисия за изготвянето на доклад в допълнение към този, който ще бъде представен през април 2020 г.
Някои държави-членки на ЕС нямат възражения срещу преразглеждане на процеса на преговорите за разширяване на Общността, но смятат, че това не трябва да доведе до ново забавяне на решението за двете балкански страни.
Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хансъщо направи подобно изявление в четвъртък. „Винаги има място за усъвършенстване... Винаги може да се говори за методологията. Не трябва да се отказваме, но не трябва да бъдем и заложници" на този стремеж, поясни австрийският политик.
В Брюксел се разпространяват множество информации, съгласно които подкрепата на френския президент Еманюел Макрон за решението за откриване на преговори може да се ожесточи, тъй като неговата кандидатура за комисар Силви Гулар бе отхвърлена от Европейския парламент.
Едно от решенията за победа над Франция е приемането на разделянето на Албания и Северна Македония в преговорите, тъй като Париж дава все по-ясни индикации, че перспективите за „зелена светлина“ за Тирана почти не съществуват. Италия, от друга страна, настоява на двете страни да бъде разрешено да водят преговори в пакет и се очаква силна конфронтация между Рим и страни като Франция и Нидерландия, подчертава изданието.
Според Хан решението да се разделят двете страни в процеса би било „груба политическа грешка“, но подчерта, че ако паралелните преговори не са възможни, този вариант е по-добър от това нито една от двете страни да не се придвижи напред по пътя на евроатлантическата интеграция.
„Сигурен съм, че ще има положително решение за преговорите, не мога да разкрия подробности в момента, в дипломацията трябва да гледате на нещата поотделно, но има желание да се намери решение, нещата вървят добре и това е обичайното поведение в ЕС, където всичко става в последната минута“, подчерта Хан пред репортери в Брюксел.
Комисарят отбеляза, че Северна Македония е показала резултати във всички области и е единствената страна без отворени двустранни въпроси в региона, докато Албания все още има политически проблеми у дома, въпреки че е изпълнила всички необходими критерии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Независен“(Македония): Йоханес Хан е уверен, че България няма да блокира началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС

Независен“(Македония): Йоханес Хан е уверен, че България няма да блокира началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС

10 Октомври 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по разширяването на Европейския съюз Йоханес Хан е "уверен", че България няма да блокира началото на преговорите за членството на Северна Македония в ЕС, но призова София да не използва процеса за присъединяването за решаване на двустранни проблеми, пише скопският вестник ”Независен“.
Коментирайки позицията на България относно преговорите със Северна Македония и исканията, свързани с историята и езика, Хан отбеляза, че е "много уверен, че това няма да доведе до вето" и че има „доверие" на българския премиер Бойко Борисов, че това няма да се случи.
„Това също е проблем, за който мога само да призова нашите страни членки да не използват процеса за двустранни въпроси. Ако това се случи, това няма да доведе до никъде“, заяви Хан.
Той се възползва от възможността да призове държавите-членки на ЕС да опростят процеса по преговори за страните кандидатки.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Франция се противопостави на започването на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания

TACC: Франция се противопостави на започването на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания

10 Октомври 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция информира страните от ЕС, че е против започването на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз, предава TACC.
"Преговорите не могат да започнат през октомври 2019 г. Ще трябва да преразгледаме ситуацията през 2020 г.", заяви френски висш държавен служител.
Решението за започване на преговори трябва да бъде взето от министрите на всички 28 държави от ЕС на заседанието на Европейския съвет в Люксембург на 15 октомври, като е необходимо то да бъде одобрено от всички тях.
В момента страните от Западните Балкани и Турция са кандидати за присъединяване към ЕС, като процесът по присъединяването на Анкара е замразен на този етап, заради нерешения конфликт в Кипър и общото несъгласие на европейските страни за присъединяването й към Общността.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Разширяването на ЕС към Западните Балкани намалява рисковете за сигурността, смята президентът на Словения

„Макфакс“ (Македония): Разширяването на ЕС към Западните Балкани намалява рисковете за сигурността, смята президентът на Словения

3 Октомври 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Любляна. Словенският президент Борут Пахор, заяви, че подкрепя геополитическите приоритети на срещата на върха във Вишеград, а по-късно заяви, и че подкрепя разширението на Европейския съюз на запад, предава македонската медия “Макфакс”.
Пахор изтъкна, че Словения подкрепя разширяването на ЕС към Западните Балкани, тъй като това ще намали рисковете за сигурността в региона.
Той каза, че рисковете за сигурността на ЕС ще се увеличат, ако Западните Балкани не бъдат интегрирани или членството на страните от региона бъде отложено.
Пахор подчерта още, че подкрепата на Bишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), както и на Словения за целия регион е много важна.
„Наше задължение като членове (на ЕС) е да обясним на Брюксел необходимостта от разширяване. Разбирам, че някои смятат, че първо ЕС трябва да бъде консолидиран вътрешно, но предлагам да не забравяме за разширяването по време на прилагането на реформите в Общността, особено в Западните Балкани.“, заяви Пахор, като добави, че ако Брюксел забави разширението си, може да има лоши последици за него.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Макрон ще вземе лично решението за преговорите с Македония

„Денешен“ (Македония): Макрон ще вземе лично решението за преговорите с Македония

3 Октомври 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. От Съветът на Европейския съюз информират МИА, че не са приети нови проектозаключения за Македония и Албания на проведения във вторник посланически съвет в Брюксел, на който финландското председателство се надяваше да се постигне напредък в дискусията за разширяването на Съюза, пише македонският вестник „Денешен“.
„Сутринта имаше кратък преглед на позициите на всички страни-членки на ЕС. Пак същите страни изказаха подкрепа за бързо започване на преговорите с двете държави, главно Източно и Южноевропейските членове, Холандия показа, че е по-добре настроена към Северна Македония, отколкото към Албания, Белгия смята, че е важна вътрешната реформа в ЕС, но от френска страна все още няма конкретна окончателна позиция“, заявиха пред МИА дипломати от западните страни, присъствали на събранието.
Засега, официално, Париж се придържа към добре познатата формула, че „подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани“. В детайли тази позиция означава следното: балканските страни трябва да напреднат още по два критерия – зачитане на върховенството на закона и борбата с корупция. Според Париж, въпросът за приемане на нови членки в ЕС трябва да се разгледа, след като бъдат осъществени редица ключови вътрешни реформи в Съюза преди това.
От Съвета казват, че не се очаква Франция да дефинира ясно своята позиция преди Съвета по общи работи на ЕС на 15 октомври в Люксембург, но не е изключено въпросът да бъден поставен на лидерите на ЕС, които ще се срещнат два дни по-късно в Брюксел.
„Президентът Макрон ще вземе решението лично от името на Франция“, твърдят дипломатите.
Според други дипломатически източници от Съюза, изборът да се вземе решение на ниво президенти и премиери на държави и правителства е стратегия на Париж за справяне с натиска на страните, които искат бързо отваряне на преговорите с двете страни.
Продължава да е неизвестна и позицията на Нидерландия, която се очаква да бъде обявена идната седмица. Според сигналите от холандския парламент и външното министерство на Хага, е много вероятно Нидерландия да поиска разделяне на Скопие и Тирана и по-високи изисквания към Албания.
Това е в съответствие с позицията на германския Бундестаг, който наскоро гласува за ясна подкрепа за Македония, но показа раздвоение за Албания.
Дипломатите в Македония се страхуват, че ако се стигне до такъв сценарий, определени страни-членки може да настояват Скопие и Тирана да са в пакет и да се противопоставят на започване на преговори само със Северна Македония.
Позицията на тези страни се основава на опасението, че преговорите само със Скопие биха причинили недоволство в Албания и биха могли да имат отрицателни последици за стабилността в региона, както и за диалога между Прищина и Белград.
Привържениците на Македония, от друга страна, напомнят, че липсата на награда за Македония за компромиса по спора с името изпраща „много опасен“ сигнал до Белград, който „не вижда причина“ да поеме политически риск по въпроса за Косово, обясняват европейски дипломати, запознати със съдържанието на дискусиите между държавите-членки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепримиерът Красимир Каракачанов: Не съм оптимист, че македонската страна ще надмогне себе си, дано се лъжа

Вицепримиерът Красимир Каракачанов: Не съм оптимист, че македонската страна ще надмогне себе си, дано се лъжа

29 Септември 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. Не съм оптимист, че македонската страна ще надмогне себе си, дано се лъжа. Това написа в страницата си във „Фейсбук“ лидерът на ВМРО, министър на отбраната и заместник министър-председател на Република България Красимир Каракачанов по повод предстоящите срещи във връзка с европейското бъдеще на Македония. "На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. България винаги е имала принципна позиция в подкрепа на Македония както по отношение на нейната евроатлантическа интеграция, така и на нейната стабилност и териториална цялост. Тази подкрепа е била винаги ясна, но и обвързана с това каква политика спрямо България се води в съседна Македония и дали тя отговаря на принципите на ЕС за добросъседство и най-вече на българските национални интереси", написа още той.
"За нас от двете страни на Деве баир са живеели и живеят хора, споделящи обща история, общи герои, обща култура и език. Насила разделени от повратностите на историческите събития тези хора днес живеят в две различни държави. В продължение на десетилетия, чрез насилие и терор, вдъхновени от Кралска Югославия, Сталин и Тито бе направено всичко, за да бъде сломена българската идентичност на македонските българи и подменена с новосъздадена македонска. Този македонизъм по своята същност е основно антибългарски, целящ манипулативната и гротескна подмяна на историята, на всичко българско и показването на България и българите като завоеватели, окупатори, фашисти и душмани", допълни Каракачанов.
"За съжаление след края на Югославия този антибългарски македонизъм не само не изчезна, а се превърна и в държавната идеология и доктрина на новата независима държава Република Македония. Кулминация на антибългарската истерия и потресаващи исторически манипулации и лъжи бяха достигнати по време на управлението на Никола Груевски. Най-крещящата от всички манипулации е именно тази, че Груевски беше председател на партия носеща името ВМРО - която исторически е била винаги най-силният стожер на българщината", пише още вицепримиерът във "Фейсбук".
"С идването на власт на Зоран Заев ние имахме надежда, а и обещания, че ще има промяна в този антибългарски наратив и че историята ще бъде най-сетне казана такава, каквато е. В подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство между Македония и България всъщност най-важният елемент е клаузата за Обща история", коментира Каракачанов.
"За разлика от гърците ние се съгласихме да гледаме на историята ни с Македония като на Обща, естествено при условие, че ясно бъдат казани фактите - на база на артефакти и оригинални документи - за българската същност на Цар Самуил като Цар на България, българската идентичност на цяла плеяда възрожденци като Григор Пърличев, Райко Жинзифов, братя Миладинови, Кузман Шапкарев, всички революционери като д-р Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, Борис Сарафов, Васил Чекаларов, Гьорче Петров, ген. Александър Протогеров, Тодор Александров, Иван Михайлов и много други. Всички те са се определяли сами като българи, имали са българска национална и етническа идентичност за себе си, говорели са и писали на български книжовен език и са оставили след себе си хиляди страници документи, писма и мемоари, казващи сами за себе си това", допълни той.
"Същото важи и за събития като Илинденско-Преображенското въстание, организирано и предвождано от българи, за ВМРО - организация създадена и ръководена от корави българи, бореща се свободата на Македония, но най-вече за нейната българщина. Това е лесно проверимо и доказуемо, включително в архивите на Държавния архив на Македония. Хора и партии в Македония, които си мислят нещо друго по отношение на историческата ВМРО и нейните ръководители, или живеят в някаква странна щизофрения, или са тотално неграмотни, неуки и неписмени. Има и трети вариант всъщност - работят по белградска агенда", подчерта министърът на отбраната.
"Но да се върнем към фактите - беше създадена смесена историческа комисия с професионални историци от двете ни страни, на която беше даден мандат да намери в бързи срокове този общ и честен прочит на общата ни история и това да залегне в учебните материали, които се преподават в училищата.
Тази комисия съществува вече от почти 2 г, но резултатите от работата ѝ, ако въобще има такива, са крайно разочароващи. Вината за това е изцяло на македонската страна, която постоянно бави темпото, прави обструкции и се опитва всячески да преиначава значението на оригиналните исторически документи, като постоянно ги тълкува и „обективизира“ от днешна гледна точка. Всичко това се прави с една-единствена цел - да не се допусне по никакъв начин „признаване“ на каквато и да е българска идентичност, на която и да е историческа личност от Македония. Македонските историци в комисията са отдадени цялостно на това да защитят максимално титовата и антибългарска конструкция на македонизма.
Последните няколко заседания на Комисията са тотална катастрофа и това беше констатирано и от самите нейни членове. Македонските историци, а за съжаление и политици като самите Заев или президента Пендаровски, вече дори не говорят за Обща история, а за преплетена и споделена – такава, каквато имали и с всички останали държави на Балканите. Пендаровски дори си позволи да охули паметта на Гоце Делчев, сравнявайки го с обикновен опортюнист и нагаждач, който се е декларирал българин, само защото обстоятелствата около него били такива. Същото го каза и по отношение на стотиците хиляди български граждани в Македония, които за него са очевидно лъжци и измамници", допълни още той.
"На няколко пъти през последната година държавата България, българският премиер и аз самият подканвахме приятелски и загрижено както Комисията, така и държавните ръководители в Скопие да преосмислят техния подход. Уви, реакцията и последствията бяха точно в обратната посока.
Днес ясно мога да констатирам дълбокото си разочарование, че Договорът за приятелство и неговата основна и най-важна точка - Общата история, не е изпълнен, не се изпълнява и няма индикации за неговото изпълнение. Подписването и изпълнението на този Договор бе условието за безрезервната подкрепа от страна на България за Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС. Благодарение на този Договор и нашата подкрепа Република Северна Македония ще стане съвсем скоро член на НАТО. Нашата подкрепа беше в аванс, без резултати по отношения на Договора. Подадохме рака и бяхме излъгани", написа вицепримиерът.
"Затова отново повтарям – само след дни, на 17 октомври, предстои Европейски съвет, на който България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да ѝ бъде дадена дата за начало на преговори за членство в ЕС. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Както беше ясно заявено от премиера Борисов по време на официалното му посещение в Скопие на 1 август тази година, България ще продължи да подкрепя Македония само при резултат на Комисията до тогава. Този добронамерен съвет очевидно не бе послушан, а бе посрещнат с насмешка и подигравка.
На 14 и 15 октомври пък предстои и поредното заседание на Историческата комисия. Не съм оптимист, че македонската страна ще успее да надмогне себе си и излезе с резултат, който да позволи на България да продължи да ги я подкрепя. Дано се лъжа!", подчерта Каракачанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама пред ООН: Преговорите с Албания и Северна Македония са най-разумното решение пред ЕС

Еди Рама пред ООН: Преговорите с Албания и Северна Македония са най-разумното решение пред ЕС

29 Септември 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Започването на преговорите с Албания и Северна Македония ще бъде най-разумното решение на Европейския съюз, заяви албанският министър-председател Еди Рама пред общото събрание на ООН, пише македонският вестник ”Независен”, като се позовава на „Македонската информационна агенция“.
„Предоставянето на позитивен отговор на Албания и Северна Македония на 18 октомври на тяхната амбиция да започнат преговори за членство няма да бъде просто награда за техните заслуги, а стратегичски ще е най-разумното решение, което ЕС може да вземе“, заяви Рама.
Той посочи, че регионалната стабилност, сигурност, напредъкът и демокрацията в региона могат да бъдат гарантирани само чрез европейска перспектива.

Превод и редакция: Теодор Пенев


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: България не трябва да казва „да“ за започване на преговори на Македония за ЕС на този етап

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: България не трябва да казва „да“ за започване на преговори на Македония за ЕС на този етап

28 Септември 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. България не трябва да казва „да“ за започване на преговори на Македония за ЕС на този етап. Това пише в позиция на вицепремиера Красимир Каракачанов, изпратена до медиите от пресцентъра на ВМРО. „ЕС не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по този груб начин като трамплин от страна на управляващите в Скопие“, подчертава заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов.
Реакцията е в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за местна медия, в което според ВМРО той злоупотребява с историческата истина относно произхода на Гоце Делчев и дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси, че трябва услужливо да „тупа топката“, а не да води разговори по същество. „Така разкрива замисъла на Скопие всъщност да саботира процеса“, заявява Каракачанов.
„Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония да еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония“, подчертава Красимир Каракачанов.
„Действията на македонския президент противоречат на духа на добросъседство, както и на категоричната позиция от наша страна, че напредъкът в разговорите относно общата история и нейното представяне в образователната система на съседна Македония трябва да бъде ускорен.
На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в Съюза. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Дни преди това - на 14 и 15 октомври, предстои и поредното заседание на съвместната Комисия между България и Македония по историческите въпроси, която бе създадена съгласно подписания Договор за добросъседство между двете държави“, отбелязва Красимир Каракачанов.

Ето и пълния текст на позицията на Красимир Каракачанов:
„Македонският президент Стево Пендаровски си позволи да отбележи, че не е нужно междудържавната Комисия по исторически и образователни въпроси да има срок за своята работа. Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония за еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята.
Изказването на Пендаровски идва на фона на очевидната липса на напредък в работата на Комисията по историческите въпроси. Казаното от него напълно противоречи на духа на изказването на премиера Бойко Борисов, че е добре пробив в работата на комисията да има до края на септември.
В този контекст попаднаха и странните изказвания на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин, но както днешните граждани на Северна Македония се определяли като българи - само за да получат български паспорт.
Подобен тон на протакане и неглижиране е неприемлив. Ако комисията няма да има срок, то и пътят на Северна Македония към Европейския съюз няма как да има срок. Недопустимо е някой да мисли, че просто ще се възползва от България, само за да влезе в ЕС.
Както наскоро отбеляза външнят министър Екатерина Захариева, от Македония ние искаме единствено истината. Ако Македония бъде допусната в ЕС без истината за историята и идентичността, това ще отвори утре потенциални искания към страната ни, претенции и нови спекулации, какви то наблюдавахме в продължение на последните 30 г.
А истината е проста - поне до 1944 г. между понятията българин и македонец няма никаква разлика. Личното ми убеждение е, че и днес разликата между двете е единствено политическа, а не етническа, национална или историческа.
ЕС не може да бъде легитимация за неправди. Затова въпросът за преговорите на Македония за членство в ЕС трябва да е част от ясната позиция на българското правителство.
Северна Македония е наш брат. И точно затова можем да бъдем съвсем откровени. Докато Северна Македония очаква подкрепа за начало на преговори, въобще не е в духа на приятелството и добросъседството да се влошават точно отношенията с България. България е приятел на Македония, а не опонент. И винаги сме били търпеливи. Но и нашето търпение има срок!
За нас, като българи, е неприемливо държава да създава своя идентичност на база фалшификации на българската история. Отричането на българските корени, история и култура на населението в Македония не трябва да бъде допускано на никаква цена. Затова е опасно да допускаме в ЕС държава, която продължава с догмите, измислени в Съветския съюз. Крайно време е Скопие да разбере, че кандидатства за Европейския съюз, не за Съветския съюз.
И нека българските политици не се притесняват да кажат „не“ за даване на датата на Македония за преговори на този етап. Дебело подчертавам - това не е отношение към хората в братска Македония, а към политиците, боравещи с коминтерновски прийоми и смятащи, че могат да влезнат през задния двор в ЕС за сметка на България.
Гражданите на Македония са жертва на асимилаторска политика, провеждана години наред чрез натиск, фалшификации и промиване на мозъци. Македонските политици трябва се научат да уважават историята и народа си.
Ако на 17 октомври България даде зелена светлина, това ще е амнистия на престъпленията към българския народ в Македония – хората, хилядите убити и десетките хиляди, лежали в затвори и лагери, заради това, че имат българско национално съзнание“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Признаването на напредъка на Македония е ключово за доверието в ЕС

Йоханес Хан: Признаването на напредъка на Македония е ключово за доверието в ЕС

27 Септември 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. След гласуването в германския Бундестаг, където депутатите с убедително мнозинство одобриха предложението за започване на присъединителни преговори между ЕС и Македония, един от тези, които веднага изразиха голямото си задоволство беше европейският комисар по разширяването и съседската политика, предава скопското електронно издание „365“.
Той сърдечно приветства решението на Бундестага в „Туитър“, но подчерта, че страните-членки трябва да продължат това с позитивно решение през октомври на Съвета на ЕС.
„Признаването на конкретния прогрес е ключов стимул за реформите в Западните Балкани и за доверието в ЕС“, написа Хан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Top Channel (Албания): Германският парламент гласува за отваряне на присъединителни преговори с Албания

Top Channel (Албания): Германският парламент гласува за отваряне на присъединителни преговори с Албания

27 Септември 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският парламент обсъжда повече от половин час предложението на Блока ХДС/ХСС и ГСДП да се отворят преговорите за присъединяване на Албания и Македония към Европейския съюз, предава тиранският телевизионен канал Top Channel.
В процедура с тайно гласуване, 365 депутати гласуваха „за“, 188 „против“ и 16 се въздържаха за Албания. Докато за Северна Македония гласувалите „за“ бяха 465.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1ТВ“ (Македония): Безусловната подкрепа от Бундестага за Скопие е награда за историческия успех

„1ТВ“ (Македония): Безусловната подкрепа от Бундестага за Скопие е награда за историческия успех

27 Септември 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Двете най-големи управляващи партии в Германия – Християндемократическия съюз (ХДС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) подкрепиха започването на присъединителни преговори между Европейския съюз и Македония, а към тях се присъединиха и опозиционните „Зелени“ и либералите. Дясно-популистката беше против, а „Левицата“ частично се въздържа, предава скопският телевизионен канал „1ТВ“.
Решението да се одобри започването на преговори предизвика оживен дебат между депутатите в Бундестага, който накрая завърши с огромно мнозинство от 476 гласа „за“, 122 „против“ и 16 „въздържали се“.
Като привърженици на предложението, депутатите от управляващите консерватори и социалдемократи приветстваха напредъка на Скопие, като Преспанският договор и правителствената програма за реформи бяха подчертани като сериозни заслуги на Скопие на няколко пъти.
Пръв на трибуната се качи депутатът от ГСДП Йосип Джуратович, който настоя, че страната е изпълнила всички условия за започване на преговорите. След гласуването Джуратович каза пред Дойче веле, че „много се радва“ за успеха на С. Македония.
„Всички се съгласихме, че С. Македония не трябва да се жертва повече. Мисля, че страната направи много през последните 1-2 години и симпатията тук е абсолютно на нейна страна“, посочва Джуратович.
По отношение на текста, в който се посочва, че Бундестагът ще следи изпълнението на необходимите критерии, Джуратович обяснява, че това не са никакви условия и че това е посочено и в текста при гласуването за започване на преговори с ЕС на Черна гора и Сърбия.
„Поздравления за всичко, което е направено и благодаря на всички демократични сили в С. Македония, които направиха този момент възможен“, добави още политикът.
Петер Бейер от партията на канцлера Ангела Меркел заяви, че одобряването на началото на преговорите ще изпрати сигнал до всички млади хора в двете страни да имат надежда.
„Вторият сигнал е към трети страни като Турция, Русия, Китай, Саудитска Арабия, които не искат да се стигне до интеграция в ЕС. (...) Този регион е в основата на Европа и е в наш интерес да изпратим тези силни сигнали до Западните Балкани“, каза Бейер.
Мануел Сарацин от Зелената партия разкритикува правителството, че поставя допълнителни условия за Албания и заяви, че „това трябваше да бъде направено отдавна“.
„И двете страни са изпълнили критериите на ЕС и сега ЕС трябва да изпълни обещанието си. С. Македония написа история със споразумението с Гърция. Нищо няма да е по-добре, ако отложим преговорите. Имаме задължение да се отнасяме справедливо към двете страни. Нашата нерешителност е вредна за перспективата на региона“, каза Сарацин.
Либералите обявиха, че ще подкрепят определянето на дата за С. Македония, но поискаха Албания да се върне към дневния ред на парламента само след като изпълнени допълнителните условия. Предложението им беше отхвърлено. Депутатът Томас Хакер от партията каза, че „С. Македония преодоля спора със съседите си с големи усилия и провежда вътрешни реформи“.
„Ние казваме „Да“ на Македония днес и на Албания, когато тя отговаря на поставените условия“, отбеляза политикът.
За „Алтернатива за Германия“ приближаването на двете страни към ЕС е неприемливо, както се показа по-късно в хода на гласуването. Зигберт Дрозе от редовете на дясно-популисткото движение настоя, че нито Скопие, нито Тирана изпълняват критериите от Копенхаген и предложи на страните да се даде „привилегировано партньорство“.
„Защо е това бързане (...) ЕС не се учи от грешките си. Първо тези две държави трябва да изпълнят критериите от Копенхаген. Друг критерий е институционалната стабилност, а това го няма, особено в Албания, където опозицията бойкотира парламента“, заяви Дрозе.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevni Avaz (БиХ): Германия подкрепи започването на преговори за членство в ЕС със Скопие и Тирана

Dnevni Avaz (БиХ): Германия подкрепи започването на преговори за членство в ЕС със Скопие и Тирана

27 Септември 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия подкрепи започването на преговори със Скопие и Тирана за членство в Европейския съюз, пише сараевският ежедневник Dnevni Avaz.
По-конкретно, Бундестагът даде своята подкрепа, но окончателното решение за започване на преговори с двете балкански държави трябва да бъде взето от Съвета по общи въпроси на Съюза на 15 октомври.
Това решение е важен сигнал за целите Западни Балкани, тъй като означава, че Европейският съюз започва да работи за разширяване.
Трябва да припомним, че по-рано беше изчислено, че Северна Македония и Албания, заедно с Черна гора, направиха най-много по европейския път и оглавяват интеграционните процеси в региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Бундестагът гласува за започване на преговори за членството на Северна Македония в ЕС

Deutsche Welle: Бундестагът гласува за започване на преговори за членството на Северна Македония в ЕС

26 Септември 2019 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. С голямо мнозинство „за“ депутатите от Бундестага дадоха "зелена светлина" за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония в Европейския съюз, Подкрепена е и индивидуалната резолюция за започване на преговори с Албания. В дебат, който продължи малко повече от половин час, депутати от управляващата коалиция на Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) изразиха подкрепа за усилията на Скопие за реформи реформа и многократно посочиха Преспанското споразумение като основно постижение за целия регион.
Управляващата коалиция в Берлин иска от Скопие да гарантира, че курсът на реформи ще бъде завършен. Северна Македония трябва да положи допълнителни усилия за изпълнение на критериите за членство в ЕС, особено в областта на върховенството на закона, ефективността на Специализираната прокуратура, борбата с корупцията и организираната престъпност, и укрепването на институциите за защита и подобряване на правата на човека.
Плановете за действие, предложени от Европейската комисия, трябва да имат ясни крайни срокове, изпълнението на които следва да бъде условие за отварянето на нови глави от преговорния процес. Бундестагът си запазва правото да промени позицията си, ако установи, че условията, определени за началото на преговорите, не са изпълнени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Либертас" (Македония): Започна заседанието на Бундестага за определяне на дата за започване на преговори за македонското членство в ЕС

"Либертас" (Македония): Започна заседанието на Бундестага за определяне на дата за започване на преговори за македонското членство в ЕС

26 Септември 2019 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Берлин.Започна заседанието на Бундестага, на което германските депутати ще гласуват за даване на "зелена светлина" за определяне на дата за започване на преговори за членството на Северна Македония в Европейския съюз, предава скопското електронно издание "Либертас".
На сесията присъства и македонският вицепремиер Буяр Османи.
По-рано тази седмица партиите от управляващата коалиция в Берлин – Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), постигнаха съгласие да се одобри определянето на дата за започване на преговорите за членството на Северна Македония и Албания в Европейския съюз.
„Това, че партиите от коалицията освободиха пътя за преговорите със Северна Македония и Албания е важен сигнал за европейската интеграция на целия регион. В четвъртък Бундестагът ще даде „зелена светлина“. Двете държави трябва да продължат усилията за реформи. Заедно с нашите европейски партньори ние ще ги подкрепяме в техните стремежи и ако е необходимо, ще изискваме и допълнителни усилия“, коментира депутатът Незахат Барадари от ГСДП.
Освен партиите от коалицията в Берлин, подкрепа за започване на преговорите за членството на Северна Македония и Албания в ЕС се очаква още и от „Зелени“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Бундестагът гласува за определянето на дата за започване на преговорите за членството в ЕС на Северна Македония и Албания

Deutsche Welle: Бундестагът гласува за определянето на дата за започване на преговорите за членството в ЕС на Северна Македония и Албания

26 Септември 2019 | 07:06 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партиите от управляващата коалиция в Берлин – Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), постигнаха съгласие да се одобри определянето на дата за започване на преговорите за членството на Северна Македония и Албания в Европейския съюз. Бундестагът ще гласува предложението в рамките на деня, съобщава германската медия Deutsche Welle в македонската си редакция.
„Това, че партиите от коалицията освободиха пътя за преговорите със Северна Македония и Албания е важен сигнал за европейската интеграция на целия регион. В четвъртък Бундестагът ще даде „зелена светлина“. Двете държави трябва да продължат усилията за реформи. Заедно с нашите европейски партньори ние ще ги подкрепяме в техните стремежи и ако е необходимо, ще изискваме и допълнителни усилия“, коментира депутатът Незахат Барадари от ГСДП.
Освен партиите от коалицията в Берлин, подкрепа за започване на преговорите за членството на Северна Македония и Албания в ЕС се очаква още и от „Зелени“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП дадоха „зелена светлина“ за Скопие и Тирана, Бундестагът гласува в четвъртък

Deutsche Welle: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП дадоха „зелена светлина“ за Скопие и Тирана, Бундестагът гласува в четвъртък

25 Септември 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партиите от управляващата коалиция в Берлин – Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), постигнаха съгласие да се одобри определянето на дата за започване на преговорите за членството на Северна Македония и Албания в Европейския съюз. Бундестагът ще гласува предложението в четвъртък, съобщава германската медия Deutsche Welle в македонската си редакция.
Решението е взето във вторник на среща между коалиционните партньори в германското правителство. „Това, че партиите от коалицията освободиха пътя за преговорите със Северна Македония и Албания е важен сигнал за европейската интеграция на целия регион. В четвъртък Бундестагът ще даде „зелена светлина“. Двете държави трябва да продължат усилията за реформи. Заедно с нашите европейски партньори ние ще ги подкрепяме в техните стремежи и ако е необходимо, ще изискваме и допълнителни усилия“, коментира депутатът Незахат Барадари от ГСДП.
Освен партиите от коалицията в Берлин, подкрепа за започване на преговорите за членството на Северна Македония и Албания в ЕС се очаква още и от „Зелени“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Нидерландия даде разрешение за преговори със Северна Македония, блокира ги за Албания

„Макфакс“ (Македония): Нидерландия даде разрешение за преговори със Северна Македония, блокира ги за Албания

14 Юни 2019 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Хага. Холандският парламент гласува против отварянето на преговори между Европейския съюз и Албания, но отхвърли същата резолюция за Северна Македония, предава агенция „Макфакс“.
Парламентът в Холандия гласува вчера четири резолюции, свързани с разширяването на ЕС, но само тази срещу Албания получи мнозинство, включително от управляващите, със 105 гласа от 150 депутати в парламента.
Резолюцията изисква да не се водят преговори с Тирана през 2019 г., главно поради недостатъчния напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Холандското правителство споделя това мнение. Според външния им министър Стефан Блок откриването на преговорите за присъединяване с Албания е прибързано решение.
Резолюцията за Северна Македония, чрез която няколко холандски депутати искаха да блокират преговорите със Скопие, беше отхвърлена.
Това е първата възможна стъпка към разделянето на Северна Македония и Албания в Съвета на ЕС, ако Нидерландия, като държава-членка на ЕС, призове Съвета да възприеме този подход, когато взема решение за пакета Албания-Македония на 18 юни в Люксембург или на следващото заседание в края на юли в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.