НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Симитли Апостол Апостолов: През следващия мандат имаме за цел довършване на работата по всички неасфалтирани улици в Дългата махала

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Симитли Апостол Апостолов: През следващия мандат имаме за цел довършване на работата по всички неасфалтирани улици в Дългата махала

18 Октомври 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Симитли. През следващия мандат имаме за цел довършване на работата по полагане на настилка на всички неасфалтирани улици в Дългата махала. Това каза кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов при среща с жителите на Дългата махала в града, съобщиха от предизборния му щаб. Местните посрещнаха с благодарности Апостолов за изпълненото обещание – асфалтирани улици.
„Както знаете, обещахме, че ще посетим всяко едно населено място, за да чуем проблемите и желанията на хората. Тук сме не за да правим празни обещания и не за да ви агетираме. Дошли сме, защото ние работим в диалог с хората. Вие сте част от управлението, защото без вас – жителите, Община Симитли нямаше да бъде това, което е – едно прекрасно място за живеене“, каза в началото на срещата Апостол Апостолов.
„Кметът е ясен, но това не дава край на изборите. Важно е да се гласува, защото общинският съвет е законодателната власт в общината. Това е нашата листа от „Партия на Зелените“ с бюлетина номер 42. Бъдете активни и гласувайте за тези, който работят и ще работят във ваш интерес“, отбеляза Методи Иванов, кандидат за общински съветник, жител на Дългата Махала.
„Голям проблем е главният път, който минава през вашата махала и това го знаем, именно заради това се борим да се изведе трафика от махалата по околовръстен път, когато се стигне момента с изграждането на магистралата на тази територия“, подчерта Владимир Христов, кандидат за общински съветник.
Оказа се, че в Дългата махала има сходен проблем с Ораново. Жителите мечтаят за детска площадка, кметът Апостолов и екипът му искат да я направят, но на територията на махалата няма общинска земя, на която да бъде изградена. Кметът отбеляза пред местните, че общината е готова да закупи парцел за площадката и ако има желаещи да продадат земя, детска площадка ще има.
„През следващия мандат имаме за цел довършване на работата по полагане на настилка на всички неасфалтирани улици. Друг основен приоритет е изграждането на иднустриална зона на територията на бившите погреби. И не на последно място, да отбележим още един път, че през следващата година започва изграждането на нов мост, с модерен европейски облик, свързващ двата квартала на града, което засяга пряко и вас“, подчерта Апостолов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Симитли Апостол Апостолов: Продължаваме да работим за по-доброто на нашата община

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Симитли Апостол Апостолов: Продължаваме да работим за по-доброто на нашата община

18 Октомври 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Симитли. Водопроводът в село Градево, община Симитли, ще бъде подновен. Това стана ясно по време на предизборна среща на кандидатът за кмет на Община Симитли и представители от листата за общински съветници, на която той е водач. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния щаб на Апостол Апостолов. „Добре знаем, че на 27 октомври предстоят избори за местната власт и въпреки това, че кметът Апостолов е единственият кандидат за общински кмет, необходимо е да излезем да гласуваме, за да изберем общински съвет, който гласува политиките на общината. И преди да дам думата, искам от името на цялото село Градево да благодаря на кмета Апостолов за изключителната подкрепа. Благодарение на него и екипа му, през следващия мандат, кметството ще бъде напълно обновено, а водопроводът в две махали: „Стамболийска“ и „Сръндачка“ ще бъде подменен“ – откри срещата кандидатът за кмет на село Градево – Кирил Йосифов. „От всички нас зависи бъдещето на Община Симитли! Тук сме, не за да правим празни обещания, а за да си направим равносметка за това, което е направено и това, което трябва да се довършва. Разчитаме на вас да ни подсказвате какво още трябва да се прави, защото вие сте част от управлението. Продължаваме да работим за по-доброто на нашата община“, отбеляза Апостолов и подчерта значението в изборния ден. „Избирателите да са активни. Важно е да изберат съветниците от „Партия на Зелените“, посочи той. Главната тема на срещата в селото бе водопроводът, но ясно стана, че той ще бъде подновен, което зарадва жителите на Градево.
На 19 октомври Апостолов и кандидатите за общински съветници от неговата листа са в Нивото от 18:30 часа и в Полето от 19:30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет: Плануваме Индустриалната зона на Симитли да бъде 400 – 500 дка

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет: Плануваме Индустриалната зона на Симитли да бъде 400 – 500 дка

18 Октомври 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Симитли. В град Симитли ще има Индустриална зона, която ще се намира на територията на бившите погреби. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин кандидатът за кмет на Община Симитли Апостоло Апостолов. „Най-вероятно и земите между сегашната Промишлена зона, която е на територията на бившето поделение до границата с бившите погреби, ще бъдат изкупени от Община Симитли. Идеята е Индустриалната зона да бъде по-голяма – 400 – 500 дка. Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министърът на икономиката Емил Караниколов да се действа в тази посока. Така, че Индустриална зона в Симитли ще има“, каза още Апостолов. Той добави, че другото нещо, което е важно и което вълнува жителите на Симитли е мостът, който свързва квартал „Ораново“ с останалата част на града. „По този въпрос искам да кажа, че още през пролетта започваме изграждането на един хубав, модерен, двупосочен мост над река Струма, който ще бъде на мястото на сегашният, който е морално остарял“, допълни Апостолов. Той отбеляза, че има ясно изградени приоритети, които ще се стреми да изпълни през следващия управленски мандат. „Продължаваме да работим, да доизграждаме инфраструктурата във всичките ѝ направление – водопроводи, канали, улици, тротоари, ново улично LED осветление. Продължаваме да правим детски и спортни площадки, както и да развиваме спортната инфраструктура. Вече имаме спечелен проект по програмата за Трансгранично сътрудничество България – Гърция, в рамките на който ще изградим модерна рафтинг база в парка на град Симитли. Тя ще бъде може би най-добрата в цялата страна. Ще продължим с изграждането на църкви и параклиси. Вие знаете, че за последните 16 години в нашата община сме направили повече черкви и параклиси, отколкото са направени в цялата държава“, подчерта Апостолов. Той коментира, че продължава да работи, заедно със своя екип, по всички приоритети, които имаме. „Знаете, че за нас основен акцент винаги е било да развиваме спорта и спортната инфраструктура, за да може децата ни да спортуват, а не да се занимават с глупости. Продължаваме да работим по всичко, което вече сме започнали. Ще обновяване нещата там, където са морално остарели. Така, че няма спиране – работа, работа и продължаваме да работим. Няма спиране“, уточни Апостолов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Община Симитли: Изготвили сме стратегия за разделно събиране на битовите отпадъци, за да не се наложи повишаване на данъците

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Община Симитли: Изготвили сме стратегия за разделно събиране на битовите отпадъци, за да не се наложи повишаване на данъците

18 Октомври 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Симитли. Изготвили сме стратегия, чрез която искаме да стимулираме местното население да започнем разделно събиране на отпадъците. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов. По думите му идеята е от сметта да се изкарват приходи, тъй като след откриването на Регионалната система за отпадъци в Благоевград, тя ще обслужва и Община Симитли.  „Смятаме, че по този начин ще успеем да направим така, че да не се плащат по-високи данъци. Ако започнем да събираме отпадъците разделно, то в седмицата вместо да ходят пет коли до Благоевград ще ходят една или най-много две. По този начин цената на услугата ще се запази в сегашния си вид. Населението добре разбира това, което му обясняваме. И ако действително хората ни помагат и започнем да събираме разделно отпадъците, то с парите, които се изкарват ще успеем да покриваме сегашната такса смет“, каза още Апостолов. Той добави, че на всяка среща, която правят с местното население в Симитли и селата, призовават хората за това нещо и те се съгласяват. „Те добре разбират, че това е най-добрия вариант и вероятно още веднага след изборите ще започнем да действаме в тази посока“, подчерта Апостолов. Той коментира, че по време на предизборните срещи се обсъждат и други теми и проблеми, които вълнуват хората. „В общи линии проблеми има предимно в най-голямото ни село Крупник. Причината за това е, че преди аз да стана кмет много неща са били изоставени. Голяма част от улиците изобщо не бяха облагородени, инфраструктурата като цяло беше в окаяно състояние. Вече четвърти мандат едвам, едвам наваксваме пропуските. В момента почти сме успели да приведем селото във вид, в какъвто трябва да е. Общо взето и там вече сме в напреднала фаза по отношение подобряване на инфраструктурата, тоест подмяна на водопроводи, канализации, изграждане на нови улици с хубави тротоари, така че и там наваксваме“, допълни Апостолов. По думите му другите проблеми са по-ежедневни, като например изгоряла улична лампа, счупена общинска собственост, необходимост от подмяна на съоръжение на детски площадки. „Това са нещата, които тревожат хората и които те държат да бъдат на ниво“, заяви Апостолов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Симитли: Да си единствен кандидат за кмет на Община е особено задължаващо

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Симитли: Да си единствен кандидат за кмет на Община е особено задължаващо

18 Октомври 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Симитли. Да си единствен кандидат за кмет на Община е особено задължаващо. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов. Той добави, че в тази връзка вече е започнал срещи с местното население, които протичат нормално. „На моето внимание, но и на вниманието на кандидатите за общински съветници от групата, която оглавявам аз, хората поставят наболелите въпроси на всеки един квартал, на всяко едно село. С нас споделят това, от което са доволни и това, от което не са“, каза още Апостолов. Той допълни, че към момента провежда една абсолютно нормална кампания, както е било винаги до сега. „Лично аз вече съм водил доста предизборни кампании, затова мога да кажа, че настоящата протича абсолютно нормално. За мен това, че съм единствен кандидат за кмет е особено задължаващо. Точно за това си мисля, че сега е моментът да покажем на хората, че макар да съм единствен кандидат, задължително трябва да направим предизборна кампания“, подчерта Апостолов. Той отбеляза, че чрез нея ще стигнат до всеки един човек в Община Симитли, който иска да види него и екипът му. „Всеки, който иска да стигне до нас може да сподели своите проблеми. Така, че към момента всичко е както трябва да се случва“, коментира Апостолов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов и кандидатът за общински съвет Владимир Христов направиха дарение на детската градина в кв. „Ораново“

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов и кандидатът за общински съвет Владимир Христов направиха дарение на детската градина в кв. „Ораново“

17 Октомври 2019 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов и кандидатът за общински съвет Владимир Христов направиха дарение на детската градина в кв. „Ораново“. Това съобщиха от пресцентъра на предизборния щаб на Апостол Апостолов. Те изненадаха децата с прекрасни подаръци. Двамата им подариха два чисто нови UHD-телевизора с голям екран, които са от не само от тях, но и от цялата кандидатска листа за общински съветници на Апостол Апостолов. „От днес филмчета можете да гледате на новите телевизори, които са по един за всяка група”, каза кандидатът за кмет Апостолов и с усмивка ги дари на децата – бъдещето на Община Симитли.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Жителите на кв. „Ораново“ в Симитли са със самочувствието, че градът и общината могат да са за пример на големите

Местни избори 2019: Жителите на кв. „Ораново“ в Симитли са със самочувствието, че градът и общината могат да са за пример на големите

17 Октомври 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Симитли. Жителите на кв. „Ораново“ в Симитли са със самочувствието, че градът и общината могат да са за пример на големите. Това стана ясно след среща с тях, проведена среща на кандидатите за общински съветници от листата на Апостол Апостолов, съобщиха от пресцентъра на предизборния щаб на Апостолов. „Всички да се учат от Симитли“, гордеят се местни с мотива, че работата по подобряване на средата на живот се разпределя балансирано по всички квартали и населени места в града и общината, че всеки има достъп до управлението, че гласът на местните се чува, че се случват нещата, които хората искат.
„Всички знаем, че на 27 октомври са изборите. И всички знаем, че в нашата община си имаме кмет. Втори избори няма кандидат, който да претендира за мястото на Апостолов. Това е показателно за работата на кмета и общината, за синхрона между избиратели и избирани, за модела на местното самоуправление в Симитли. въпреки това изборите в неделя са ни важни. Важни са, защото трябва да изберем състава на Общински съвет. Общински съвет е органът, който гласува политиките на общината. Затова сме тук, ние, съветниците през последните 4 години и новите в листата. Тук сме, за да направим равносметка – какво се случи през последните 4 години, а и преди това и по-важното – да направим план за необходимото, за неотложното за желаното, което да се случи в квартала, в гарда в общината“, започна разговора - Владимир Христов, кандидат за общински съветник.
Основен ангажимент за квартала е довършване на работата по полагане на настилка на всички неасфалтирани улици. И още: голямо желание на хората от няколко години е да има изкуствено игрище за децата, но проблемът е, че в близост няма общинска земя, на която да бъде изградено. Кметът Апостолов отново напомни пред местните в Ораноно, че общината е готова да закупи парцел за игрището. И ако има желаещи да продадат земя, площадка за футбол в Ораново ще има.
Местните питаха и за шумоизолацията на магистрала Струма, трасето на аутобана минава край квартала. Кметът ги увери, че в проекта е предвидено изграждане на прегради и шум от автотрафика в Ораново няма да има.
„Разчитаме на всеки един от вас да ни казва какво точно е необходимо. Заедно сме по всяко време. И на църковен празник, кукерски курбан, и на Сурва, знаете че приемен ден нямам, защото никой никога не е върнат от общината… вие сте общината. Всички ние сме община Симитли. И от всеки от нас зависи какво и как ще се случва“, отбеляза още Апостолов. Отбеляза и значението в изборния ден избирателите да са активни. Да гласуват. Важно е да изберат съветниците с номер 42 в бюлетината.
Тази вечер кметът Апостолов и кандидатите за общински съветници от неговата листа са в село Градево от 18:00 часа и в Дългата махала в Симитли от 19:00 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Битови са проблемите на улица „Октомврийска“ в Симитли

Местни избори 2019: Битови са проблемите на улица „Октомврийска“ в Симитли

17 Октомври 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Симитли. Битови са проблемите на улица „Октомврийска“ в Симитли. Това стана ясно по време на среща между местните ѝ жители и кандидатите за общински съветници от листата на кмета – Апостол Апостолов, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от предизборния щаб на Апостол Апостолов.
„Както във всяка къща все има нужда от ремонт или нещо за поправяне, така и във всяко населено място, на всяка улица, във всеки квартал…, така и в общината, и в държавата, обновяването, ремонта и реконструкцията, подобренията са винаги нужни. Самоуправлението на общината ни е за пример в България, но ние ползваме времето, отредено за предизборна кампания, за да си направим равносметка и да планираме: какво още трябва да се прави, какво искаме и какво е възможно да се направи“, започна разговора в махалата си Йордан Петров, общински съветник, кандидат и за следващия мандат в листата на кмета Апостол Апостолов. Апостолов и съветниците от листата му бяха на улица „Октомврийскав Симитли.
„Предстои ни нов мандат със завишени очаквания. Направихме много, показахме, че можем и това прави работата ни още по-ангажираща и отговорна. Има още за довършване, за усъвършенстване на инфраструктурата. Разчитаме на вас – да ни казвате какво точно е необходимо“, отбеляза кметът Апостолов и обърна внимание, че съставът в Общински съвет е от изключително значение. Неговата листа е с мандат на Партия на зелените, с номер 42 в бюлетината за общински съветници. Едни си споделиха проблемите с уличната лампа точно пред дома му, друг се оплака от съсед, който пуска стадото си и прави пакости по чуждите градини, трети благодари. Проблеми от битов характер занимаваха местните на срещата с Апостолов и екипа му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов ще проведе 3 срещи с жителите на квартал „Ораново“ в град Симитли

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов ще проведе 3 срещи с жителите на квартал „Ораново“ в град Симитли

16 Октомври 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет Апостол Апостолов и кандидатите за общински съветници от „Партия на Зелените“ ще проведе 3 срещи с жителите на квартал „Ораново“ в град Симитли. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния му щаб. От 19.00 часа те ще бъдат в Драгова махала, в 19.45 часа ще са в Косячка махала, в 20.30 часа ще бъдат в „Ораново“ център. Всеки един е добре дошъл, за да се запознае с кандидатите, да зададе въпросите си и да изкаже своите проблеми и желания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Апостол Апостолов участва ще участва в изборите като кандидат за кмет от „Партия на Зелените“, заради изискванията в Изборния кодекс

Местни избори 2019: Апостол Апостолов участва ще участва в изборите като кандидат за кмет от „Партия на Зелените“, заради изискванията в Изборния кодекс

16 Октомври 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов и кандидатите за общински съветници от местна коалиция „Бъдеще за община Симитли“ ще участват в местните избори като кандидати от „Партия на Зелените“. Причината за това са изискванията в Изборния кодекс и Решение № 936 от 2 септември 2019 година, съгласно които наименованието или абревиатурата на местна коалиция може да съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от партиите/коалициите, които я подкрепят. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния щаб на Апостол Апостолов. Всички други наименования или абревиатури не отговарят на нормативните разпоредби и не могат да бъдат регистрирани за участници в местни избори 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов присъства на литургия за здраве и курбан по повод храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов присъства на литургия за здраве и курбан по повод храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена

14 Октомври 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов присъства на литургия за здраве и курбан по повод храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена. Това съобщиха от пресцентъра на предизборни щаб на Апостол Апостолов. Заедно с Апостолов бе и кандидатът за общински съвет Владимир Христов, както и кандидати за кметове на кметства, сред които бе Веселин Топузов, който е кандидат за кмет на Полена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов проведе втора предизборна среща в жителите на град Симитли

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов проведе втора предизборна среща в жителите на град Симитли

14 Октомври 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет Апостол Апостолов проведе втора предизборна среща в жителите на град Симитли. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния му щаб. На нея присъства и екипът на Апостолов, както и кандидатите за общински съветници от листата на „Партия на зелените“, на която той самият е водач. Срещата бе с живущите на улица „Илинден“. Те имаха възможността да споделят всичко онова, което ги вълнува, да зададат всеки един въпрос, на който искат да получат отговор, както и да се запознаят лично с кандидатите за общински съветници. „Да бъда единствения кандидат за кмет е много задължаващо според мен. Това означава, че аз и моя екип трябва да вдигнем летвата още по-високо в следващия мандат и да се опитаме да осъществим и най-смелите мечти на хората в Община Симитли.“ – с тези думи Апостол Апостолов откри предизборната среща. Зададените вчера въпроси бяха от по-общо естество, а оплаквания нямаше, което само по себе си показва, че хората са доволни от работата на кмета и неговия екип. „Ще продължим да работим, както досега – по всяко едно направление. Ще работим по изграждането на нова 100 процентова инфраструктура – улици и ВиК мрежа. Ще развиваме все повече спортната инфраструктура в нашия град. Ще работим по създаването на още по-добър микроклимат за бизнеса на територията на нашата община. Няма да спрем да строим нови и да поддържаме старите черкви и параклиси. Ще рекламираме природните забележителности на Община Симитли, с което ще привлечем повече туристи. Основна цел за следващия мандат е и изграждането на национална рафтинг база. Друг основен приоритет е изграждането на иднустриална зона на територията на бившите погреби. И не на последно място, да отбележим още един път, че през следващата година започва изграждането на нов мост, с модерен европейски облик, свързващ двата квартала на града.“ – отбелязаха още Апостол Апостолов и неговият екип на срещата. Предизборните срещи не свършват, а тепърва започват. Хората от всяко едно населено място ще имат възможността да изкажат проблемите и желанията си и да зададат въпросите си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Започнаха предизборните срещи на кандидата за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов с местните жители

Местни избори 2019: Започнаха предизборните срещи на кандидата за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов с местните жители

9 Октомври 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Симитли. Започнаха предизборните срещи на кандидата за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов с местните жители. Това съобщиха от пресцентъра на предизборния щаб на Апостол Апостолов.
„Ще посетим всяко едно населено място в общината, за да чуем проблемите и желанията на хората“ – това бяха думите на – Апостол Апостолов при откриване на предизборната кампания на 27 септември. Обещаното е в дейтствие. Първата предизборна среща вече е факт. Снощи в село Черниче, кметът на Община Симитли – Апостол Апостолов, кметът на Черниче – Георги Стефанов, както и кандидатите за общински съветници от листата на „Партия на зелените“ с водач Апостол Апостолов и листата на ПП „ГЕРБ“ с водач Лиляна Айкова, проведоха среща с живущите на Черниче. На нея бяха коментирани теми, засягащи населението. Всеки имаше възможността да изкаже проблемите си, да получи отговор на въпросите си и лично да се запознае с кандидатите.
„Много е важно да излезем да гласуваме, тъй като трябва да изберем общински съвет, който със своите гласувания решава почти всичко в общината.“ – каза Георги Стефанов при откриването на срещата. Заедно с Апостол Апостолов и целият му екип беше и народният представител – Стефан Апостолов, който участва в предизборната среща и е готов да отговаря на всеки един въпрос на населението. Първата среща мина, следва среща на 10-ти октомври (четвъртък) от 18:30 часа в град Симитли, улица „Илинден“, при кръстопътя до цеха. Всеки е добре дошъл, за да зададе своите въпроси и да изкаже своите проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов взе участие в тържествата по повод 107-та годишнина от освобождението на Симитли и Пиринска Македония

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов взе участие в тържествата по повод 107-та годишнина от освобождението на Симитли и Пиринска Македония

9 Октомври 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет Апостол Апостолов взе участие в тържествата по повод 107-та годишнина от освобождението на Симитли и Пиринска Македония. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния щаб на Апостол Апостолов. Той, заедно с кандидата за общински съветник Владимир Христов, се включи и в шествието, водено от мажоретен състав, което премина през централната градска част, стигайки до паметника „100 години свобода“. Апостол Апостолов положи венец на признателност на паметника, цветя сложиха деца и много граждани.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Костов, историк: Симитли е освобождаван два пъти – през 1878 година и през 1912 г., в хода на Балканската война

Йордан Костов, историк: Симитли е освобождаван два пъти – през 1878 година и през 1912 г., в хода на Балканската война

9 Октомври 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Симитли. Симитли е освобождаван два пъти – през 1878 година и през 1912 г., в хода на Балканската война. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Йордан Костов, историк, почетен гражданин на Симитли и дългогодишен директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в града. Той припомни, че на 12 февруари 1878 година руските войски, водени от майор Орлински, освобождават Горна Джумая, днес Благоевград, от турско робство и само след няколко дни пристигат в Симитли.
„За съжаление много малко хората от нашия край се радват на тази свобода, защото Берлинският конгрес и подписаният Берлинския договор ни връщат в рамките на Османската империя до 9 октомври 1912 година“, заяви Костов. Той добави, че само четири дни след започването на Балканската война Симитли отново получава своята свобода, след което става арена на Междусъюзническата война от 1913 – 1914 г.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония

9 Октомври 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния щаб на Апостолов. Събитието ще се проведе от 10.30 часа на паметника „100 години свобода”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония на 9 октомври

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония на 9 октомври

8 Октомври 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния щаб на Апостолов. Събитието ще се проведе от 10.30 часа на 9 октомври на паметника „100 години свобода”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще проведе предизборна среща с населението в село Черниче

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще проведе предизборна среща с населението в село Черниче

8 Октомври 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Симитли. От 18.30 часа в сградата на кметството на село Черниче ще се проведе предизборна среща с Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Община Симитли, Георги Стефанов – кандидат за кмет на село Черниче, както и с кандидатите за общински съветници. Това съобщиха от предизборния щаб на Апостол Апостолов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов бе специален гост на храмовия празник на църквата „Покров Богородичен“ в село Полето

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов бе специален гост на храмовия празник на църквата „Покров Богородичен“ в село Полето

2 Октомври 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов бе специален гост на храмовия празник на църквата „Покров Богородичен“ в село Полето. Това съобщиха от предизборния му щаб. По традиция всяка година на 1 октомври, църквата в квартал „Нивото” събира на обща трапеза местни, роднини и приятели от цяла България. Празничен водосвет бе отслужен пред храма и се осветиха няколко казана курбан. На събитието присъстваха още кандидатът за общински съвет Владимир Христов, народният представител – Стефан Апостолов, както и кметовете на общинските села запалиха свещица за здраве и споделиха празника на местните в „Нивото”. Храмовият празник се е наложил като земляческа среща. На този ден местните в кв. „Нивото” посрещат роднини, приятели – да се видят, поговорят, повеселят. След службата всички заедно седнаха на трапезите да похапнат и да се повеселят. Имаше и оркестър. Традицията вече е 15 години, откакто я има църквата в квартала. Празникът „Покров Богородичен” по църковния календар събира всички, които обичат родния дом.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Празникът Покров на Пресвета Богородица беше отбелязан с архиерейско богослужение в София

Празникът Покров на Пресвета Богородица беше отбелязан с архиерейско богослужение в София

2 Октомври 2019 | 08:18 | Агенция "Фокус"
София. Празникът Покров на Пресвета Богородица беше отбелязан с архиерейско богослужение в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп оглави Архиерейска света Литургия в храм „Покров Богородичен“. В съслужение с него участие взеха Негово високопреподобие архимандрит Евтимий, ставр. иконом Николай Танев - предстоятел на храма, протойерей Живко Лозанов и протойерей Георги Янъков от храмовото духовенство, свещениците Васил Танев и Костадин Тренев, както и трима дякони - протодяконът от патриаршеската катедрала Александър Нешев, дяконите Пламен Николов и Спас Рангелов.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Най-старата черква в Дупница - „Покров на Света Богородица”, чества храмовия си празник

Най-старата черква в Дупница - „Покров на Света Богородица”, чества храмовия си празник

1 Октомври 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Дупница. Най-старата черква в Дупница - „Покров на Света Богородица”, чества храмовия си празник. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия. По думите му по повод празника е отслужена литургия, а след това е раздаден курбан за здраве. Десетки миряни са присъствали на тържествената света литургия. „Състоянието на черквата е много добро, след извършения миналата година ремонт. Средствата бяха отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет”, посочи Георги Паликарски.
Православният храм е един от най-старите в района на Дупнишка духовна околия. Той е бил културен и духовен център. В двора му са се намирали клисарницата, старото училище и направената през 1874 година читалищна сграда. През 19 век тя е епископска църква. Уникалното при нея е вграждането на паметна плоча на камбанарията, на която са изписани имената на загиналите през войните 1912-1918 година жители на Дупница.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Дачева, богослов: Покров Богородичен е празник, възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол

Татяна Дачева, богослов: Покров Богородичен е празник, възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол

1 Октомври 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Плевен. Покров Богородичен е празник, възникнал през X век. Това каза за Радио „Фокус“ Татяна Дачева, богослов. ,,В повечето славянски езици думата ,,покров" означава едновременно ,,покривало" и ,,защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви“, каза Татяна Дачева. ,,В църквата във Влахерна, Константинпол, близо до градските порти по време на нощно бдение няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били за плашени от варварско нашествие. След явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания“, допълни Татяна Дачева ,,Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей“, каза още Татяна Дачева.
Виолета КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод храмовия празник на черквата „Покров Богородичен” в село Слокощица

Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод храмовия празник на черквата „Покров Богородичен” в село Слокощица

1 Октомври 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод храмовия празник на черквата „Покров Богородичен” в село Слокощица. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от църковното настоятелство. Празникът ще се състои от 16.30 часа в двора на храм „Свети Никола”, където има изграден навес за посрещане на миряните.
Историята на църквата „Покров Богородичен” датира от 1870 година, когато местното население взима решение за изграждането й. През 1872 година са издействани разрешителни за строеж от турските власти, а през 1874 година черквата е построена и осветена. Храмът е обявен за художествен паметник на културата, недвижима културна ценност и архитектурно-строителен паметник от местно значение.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Църквата „Покров Богородичен” в село Полето отбелязва храмовия си празник

Църквата „Покров Богородичен” в село Полето отбелязва храмовия си празник

1 Октомври 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Симитли. Църквата „Покров Богородичен” в квартал „Нивото” в село Полето, община Симитли, отбелязва храмовия празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По традиция всяка година на този ден се прави курбан, който събира на обща трапеза местни хора, техни роднини и приятели от цяла България. Празникът Покров Богородичен събира всички, които обичат родния дом.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Литургия за празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново

Литургия за празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново

1 Октомври 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Литургия за празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново. Десетки миряни дойдоха в църквата, за да запалят свещ за здраве и благополучие. Началото на богослужението бе оповестено с камбанен звън, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Литургия има и в останалите православни храмове в града.
Българската църква отбелязва големият християнски празник, който символизира явяването на Божията Майка в Константинопол.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: На празника Покров Богородичен честваме закрилата на Богородица

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: На празника Покров Богородичен честваме закрилата на Богородица

1 Октомври 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На празника Покров Богородичен честваме закрилата на Богородица. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Тя разказа, че историята на Влахернската църква в Константинопол датира още от 910 година, когато при управлението на император Лъв мъдри сарацините нахлули в пределите на Византия. Страната била опустошена, а населението ѝ – поробено. Стефанова отбеляза, че в първия ден от месеца св. Андрей Юродови и ученикът му Епифаний се молели в цариградската църква Влахерна, която пазела свещената одеждата на св. Богородица. „Изведнъж, по време на службата, видели Божията Майка да се носи във въздуха. Обкръжена от апостоли и ангели, тя се молела за спасението на своя народ. Видението на двамата апостоли станало достояние на богомолците в храма. За него научил и еврейски народ, който с очите си видял как сарацините напускали безславно страната им. Така се родил църковния празник Покров Богородичен“, каза още Аделина Стефанова.
Църковният уредник обясни, че по традиция празникът се отбелязва с тържествена литургия, отслужена от свещениците. „Идват миряни, които се молят на иконата, палят свещи и благодарят за щастието, здравето и късмета, който им е дала св. Богородица и този празник“, добави Стефанова. На 1 октомври църквата почита също светлата памет на св. апостол Ананий, преподобни Роман Сладкопевец и преподобни Йоан Кукузел.
Ливия НИНОВA
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Литургия в чест на празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в православните храмове в Пазарджик

Литургия в чест на празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в православните храмове в Пазарджик

1 Октомври 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Литургия в чест на празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в православните храмове в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Най-много миряни има в катедралния храм „Св. Богородица“ в града.
Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви (около 936 г.). Във Влахернската църква в Константинопол, близо до градските порти, по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие. След явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.
Празникът Покров на Божията Майка се почита само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол, макар и да не празнували този празник, възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква в града имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита празника Покров на пресвета Богородица

Православната църква почита празника Покров на пресвета Богородица

1 Октомври 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви (около 936 г.).
Във Влахернската църква в Константинопол, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.
Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква в града имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Симитли: Ще посетим всяко едно населено място в общината, за да чуем проблемите и желанията на хората

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Симитли: Ще посетим всяко едно населено място в общината, за да чуем проблемите и желанията на хората

27 Септември 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Симитли. Ще посетим всяко едно населено място в общината, за да чуем проблемите и желанията на хората. Това каза кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов при откриването на предизборната кампания, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пирин. Той обясни, че макар да е единствен кандидат, то кампания ще има."Някои казват, че в Симитли няма да има избори, но не е така. Заедно с кандидатите за кметове на кметствата ще дойдем във всяко едно населено място, за да чуем какво искате да се случи в града и селата през следващите 4 години. Ще направим истинска кампания, ще дойдем до всеки един от вас", каза още Апостолов. Той добави, че кандидатите за общински съветници от листите на ПП ГЕРБ и "Партия на ЗЕЛЕНИТЕ" са пълни с млади, но и с опитни хора. "Макар в момента да сме в отпуск, защото е предизборна кампания, то Община Симитли продължава да работи. Дори може да се похвалим с още два спечелени проекта, на обща стойност около 2.5 млн. лв.", подчерта Апостолов. Той уточни, че единият е по Оперативна програма "Развитие на селските райони", а другият е по програмата за трансгранично сътрудничество България - Гърция.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апостол Апостолов е единственият регистрирал се кандидат за кмет на Община Симитли

Апостол Апостолов е единственият регистрирал се кандидат за кмет на Община Симитли

25 Септември 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Симитли. Апостол Апостолов е единственият регистрирал се кандидат за кмет на Община Симитли. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В Общинската избирателна комисия (ОИК) не са подавани документи от други лица за кметското място. Така става ясно, че и в следващите 4 години общината ще се управлява от Апостол Апостолов и екипа му. Единствени кандидати за кмет на кметство са и настоящите кметове на Черниче, Полена, Крупник, Полето, Брежани, Долно Осеново – Георги Стефанов, Веселин Топузов, Иванка Чакалска, Иван Манчев, Благой Стефанов, Бисер Сегменов. В изборния ден на 27 октомври ще се решава само съставът на новия общински съвет. Регистрирани за участие са две кандидатски листи,съобщиха от ОИК-Симитли . На партия ГЕРБ и Партия на зелените.
Първоначално участие в Местни избори 2019, с регистрация в Общинската избирателна комисия в Симитли, заявиха 8 партии – ГЕРБ, Партия на зелените, ВМРО, Воля, БДС Радикали, Възраждане, Коалиция Ние гражданите, Коалиция Демократична България – обединени. Участието си в изборите персонализираха само ГЕРБ и Партия на зелените.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.