НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hurryiet: Източносредиземноморският газ: Защо Турция е ключът към успеха му

Hurryiet: Източносредиземноморският газ: Защо Турция е ключът към успеха му

14 Ноември 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Световното търсене на природен газ се увеличава и в момента няма недостиг на този ресурс. В същото време алтернативните енергийни източници стават по-достъпни, а ценовия натиск и конкуренцията се очаква да останат ожесточени. Всъщност, прогнозите за цените на „синьото гориво“ през следващите три години показват ясна тенденция за намаляване. След като достигна пика си от 13,40 долара през 2005 година, цената на газта спадна значително до под 3 долара през 2019 година, пише турското издание Hurryiet в материал, представен без редакторска намеса.
От гледна точка на доставката, цената на газа е в низходящ тренд поради различни причини.
Принос за спада на цените на газа, например, има шистовата революция в САЩ, откриването на газови находища като Галкиниш в Туркменистан и Шах Дениз в Азербайджан; и по-ефективни и ефикасни транспортни мрежи, като модернизираните големи междудържавни тръбопроводи „Северен поток“, „Син поток“ и „Набуко“.
В същото време през последното десетилетие се случват важни събития при търсенето и предлагането. Годишното потребление на природен газ в Турция се увеличи от 35,3 милиарда кубически метра (мкм) през 2008 г. на 47,3 мкм. през 2018 г. В допълнение, в Източното Средиземноморие са открити газови находещи, направени от различни заинтересовани страни, а тръбопроводите на Турция са подобрени значително с поглед пълната им интеграция с европейските пазари.
Въпреки че сравнително скорошните открития в Източното Средиземноморие са големи за региона, те представляват само малко количество в световен мащаб. Дори и при най-оптимистичния сценарий, целият запас от газ в региона ще възлиза само на максимум 2,5 процента от глобалните запаси. Намирането и разработването на газ е само част от предизвикателството. Може би по-важното предизвикателство е да се постигне финансово стабилно разпределение и комерсиализация на ресурса. В контекста, в който цените на газа ще останат ниски в близко бъдеще, нефтените и газовите компании няма да могат да си позволят амбициозни капиталоемки проекти. Например, има дискусии на ниво проект за тръбопровод от 6 милиарда евро, дълъг 1900 километра на дълбочина до 3 километра от Израел до Италия през Гърция. Такъв проект е не само технически труден, но вероятно капиталовите разходи ще бъдат много по-високи от посочената сума. Освен това европейските петролни компании биха се отказали да финансират подобни големи проекти в сегашния икономически контекст на Европейския съюз с нисък растеж. Дори ако те успеят да реализират проекта технически, е много малко вероятно това да доведе до конкурентни цени по отношение на вноса на руски газ в Европа. Другото предложение - за изграждане на съоръжение за втечнен природен газ (ВПГ) - би довело до еднакво гигантски капиталови инвестиции и продуктът няма да може да се конкурира с иранския или катарския износ на азиатските пазари.
Без да се впускаме в сложни геополитически съображения, единственият финансово надежден начин източният средиземноморски газ да достигне международните пазари е през Турция. Турската опция има смисъл от няколко гледни точки.
Първо, близостта на турското пристанище Джейхан до източносредиземноморските запаси на газ е най-важният фактор. Според проучване за осъществимост, направено от частна турска компания през 2013 г., 450-километровият тръбопровод от находището Левиатан до Джейхан ще струва около 2,3 милиарда евро - много по-евтино от газопровода с дължина 1900 километра в открито море.
Второ, Турция вече има изградена мрежа от тръбопроводи, която е добре интегрирана с европейските пазари. Със 100 милиона евро допълнителни инвестиции в континентална Турция, източносредиземноморският газ може лесно да попадне на европейските пазари.
Трето, Турция остава една от малкото страни със значителна индустрия в региона. Страната ще изисква увеличаване на нивата на внос на природен газ в региона. Казано по друг начин, Турция е не само пазар за реекспорт, но и пазар на потребление на газ. Докато Турция се радва на добри отношения със своите съседни доставчици на газ, също е в интерес на Турция да диверсифицира енергийните си източници извън Русия и Иран.
Всички тези оценки се основават на рационални финансови съображения и не отчитат непременно текущите геополитически въпроси като кипърския въпрос, отношенията между Турция и Израел и др. Освен това, скорошните дипломатически интервенции на САЩ и ЕС изглежда пренебрегват потенциала на партньорството с Турция за комерсиализирането на източносредиземноморския газ. Въпреки това, изключителният подход, който игнорира тази търговска перспектива, няма да подобри ситуацията.
Като се има предвид, че целият регион преминава през икономически затруднения и че, ако историята е някакво ръководство, търговията е известен и ефективен лек за дори най-трудните проблеми; спокоен ограден с пръстен подход, при който разделящите разногласия се отменят в името на тази енергийна възможност може да направи чудеса за Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protohema: Приета е рамка за санкции за сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие

Protohema: Приета е рамка за санкции за сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие

12 Ноември 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съветът на Европейския съюз прие рамка за ограничителни мерки в отговор на нерегламентираните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие. Рамката ще даде възможност за санкциониране на лица или организации, отговорни или участващи в проучванията за петрол в Източното Средиземноморие, пояснява електронното издание на атинския ежедневник Protothema.
Предвидените мерки включват забрана за пътуване до ЕС и замразяване на активи за лица и блокиране на активи за субекти. Рамката за ограничителни мерки позволява да се поставят под санкции:

- лица или организации, отговорни за сондажни дейности, свързани с проучването и производството на въглеводороди, които не са разрешени от Кипър в рамките на нейните териториални води, изключителна икономическа зона (ИИЗ) или континентален шелф;
- лица или организации, които предоставят финансова, техническа или материална подкрепа за горепосочените сондажни дейности;
-лица или организации, свързани с тях.

Решението е пряко последствие от заключенията на Съвета от 14 октомври 2019 г., които бяха одобрени от Европейския съвет на 17-18 октомври 2019 г. Тогава ЕС потвърди пълната си солидарност с Кипър по отношение на зачитането на суверенитета и суверенните му права в съответствие с международното право и покани Комисията и Европейската служба за външна дейност да представят предложения за рамка за ограничителни мерки.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ЕС приема механизъм за налагане на санкции на Турция заради газовите дейности край Кипър

Kathimerini: ЕС приема механизъм за налагане на санкции на Турция заради газовите дейности край Кипър

11 Ноември 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Европейският съюз разкри система за налагане на санцкии на Турция заради дейностите й за проучване и добиване на газ във водите на Средиземно море край остров Кипър, но все още не са обявени имена на турски компании или официални лица, които ще бъдат засегнати от ограничителните мерки, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Външните министри на страните-членки на ЕС приеха механизъм в понеделник, който позволява „да се налагат санкции на лица и компании, отговорни за, или замесени в, неразрешени сондажни дейности за въглеводороди“.
Сега страните-членки на Съюза ще могат да посочват имена на тези, които смятат, че трябва да влязат в санкционните списъци.
Ограничителните мерки ще включват забрана за пътуване на територията на ЕС и замразяване на активи на лица и компании или организации. На европейските граждани и компании ще бъде забранено да осигуряват средства на попадналите под санкциите.
Турция не признава Кипър за държава и казва, че действа за защита на своите енергийни интереси и тези на турците киприоти, живеещи в северната част на разделения остров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров смята, че гаранциите на Съвета за сигурност на ООН допринасят за уреждането на кризата в Кипър

ТАСС: Лавров смята, че гаранциите на Съвета за сигурност на ООН допринасят за уреждането на кризата в Кипър

6 Ноември 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Москва. По-активното подпомагане на процеса на преговори от страна на членовете на Съвета за сигурност на ООН, както и гаранциите от тях ще допринесат за разрешаването на кипърския проблем, заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, след разговорите с гръцкия си колега Никос Дендиас, предава TACC.
"Вярваме, че напредъкът в прилагането на решенията на ООН за уреждането на (конфликта) в Кипър ще бъде улеснен чрез по-активно участие на постоянните членове на Съвета за сигурност в подкрепа на процеса на преговори, тъй като те са съавтори на всички резолюции относно начините за преодоляване на настоящата криза", каза Лавров.
„И ние считаме за правилно да се стремим да заменим сегашната архаична система от гаранции“, добави още министърът.
Освен това той отбеляза, че Русия основно се застъпва за „прилагането на всички съответни резолюции на Съвета за сигурност на ООН относно необходимостта от постигане на споразумение между кипърските страни за създаване федерация“ на средиземноморския остров. Според него Русия също така приветства предстоящата тристранна среща на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на турските киприоти на острова Мустафа Акънджъ.
Преките преговори за обединението на острова се водят под егидата на ООН от няколко десетилетия. Последният им кръг се проведе в Швейцария през лятото на 2017 г. и завърши без резултат. На 26 септември 2019 г., на заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Анастасиадис заяви, че кипърските власти са готови да възобновят преговорите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция, Египет и Република Кипър осъдиха дейността на Турция в Егейско море, Източното Средиземноморие и Сирия

Kathimerini: Гърция, Египет и Република Кипър осъдиха дейността на Турция в Егейско море, Източното Средиземноморие и Сирия

6 Ноември 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на отбраната на Гърция, Египет и Република Кипър осъдиха „незаконните действия“ на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), нарушенията й във въздушното пространство и териториалните води на Гърция, както и нахлуването й в Сирия, в съвместно изявление, публикувано след тристранна среща, проведена в Атина във вторник, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос, египетският му колега Мохамед Ахмед Заки и министърът на отбраната на Кипър Савас Ангелидес подчертаха също, че подкрепят политическото решение на проблемите в Либия. Тримата министри заявиха, че ще се стремят към по-задълбочено сътрудничество в областта на отбраната и технологиите.
„Нашата обща визия и цел е да създадем среда и да консолидираме мира и просперитета в по-широкия регион в полза на нашите народи“, поясни Панагиотопулос.
Предстои в рамките на деня тримата министри да пътуват до Крит за последния ден на маневрите „Медуза 9“, които започнаха в Средиземноморието в неделя. Гърция се стреми да засили присъствието си в Източното Средиземноморие, като участва в подобни учения, включително в многонационалните маневри „Син флаг“, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В Атина се провежда среща на министрите на отбраната на Гърция, Република Кипър и Египет

Kathimerini: В Атина се провежда среща на министрите на отбраната на Гърция, Република Кипър и Египет

5 Ноември 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на отбраната на Гърция, Египет и Република Кипър ще се срещат в Атина, преди да се отправят към остров Крит, за да наблюдават съвместните военни учения „Медуза 9", съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос ще посрещне своите колеги от Египет и Република Кипър Мохамед Заки и Савас Ангелидис, за да обсъдят сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността в Източното Средиземноморие в контекста на новото тристранно партньорство.
След това министрите ще пътуват за Крит за последния ден на маневрите „Медуза 9“, които започнаха в Средиземноморието в неделя.
Гърция се стреми да засили присъствието си в Източното Средиземноморие, като участва в подобни учения, включително в многонационалните маневри „Син флаг“ , подчертават от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция демонстрира засилено военно присъствие в Източното Средиземноморие с ученията „Медуза 9“ и „Син флаг“

Kathimerini: Гърция демонстрира засилено военно присъствие в Източното Средиземноморие с ученията „Медуза 9“ и „Син флаг“

4 Ноември 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Атина. В знак на демонстрация на нарастващото си военно присъствие в Източното Средиземноморие, миналата седмица Гърция започна учението „Медуза 9" съвместно с армията на Египет южно от остров Крит и Пелопонес. Междувременно гръцките изтребители се подготвяха за участие в многонационалните маневри „Син флаг", старт на който бе даден в неделя в Южен Израел, отбелязват от редакцията на атинския ежедневник Kathimerini|.
„Нещо повече, в петък, в един доста рядък ход, два гръцки изтребителя F-16 придружиха американски бомбардировач B-52 от район над Западна Гърция до Източен Кипър, където се разделиха“, отбелязва вестникът, като пояснява, че след това самолетът от ВВС на САЩ е продължил по посока на изток към Сирия, докато гръцките изтребители са се върнали в базата си в Суда на остров Крит.
В-52 бе излетял от база в Англия, където в предходните дни бяха вдигнати във въздуха и други бомбардировачи като част от американското учение Global Thunder.
Междувременно съвместното учение между Гърция и Египет, с участието на Кипър, ще продължи до 8 ноември. В него са включени наблюдатели от 15 страни, включително САЩ, Франция, Германия, Италия, Йордания, Южна Корея, Саудитска Арабия и други.
Гърция участва с три фрегати, две ракетни установки, подводница, десантен кораб, осем F-16, три вертолета Chinook, четири хеликоптера Apache и специални части. Египет се включва с хеликоптороносач, фрегата, подводница, шест F-16 и спецчасти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Анастасиадис: Никозия няма да се огъне пред заплахите

Никос Анастасиадис: Никозия няма да се огъне пред заплахите

1 Ноември 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Солун. Президентът на Република Кипър заяви, че неговата страна „няма да се предаде пред заплахите“ и ще продължи с опитите си да постигне мирно споразумение на конфликта в региона, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Няма да се предадем пред заплахите и ще продължим да се борим“, заяви Анастасиадис, малко след като му беше връчена почетна диплома по право от Солунския университет в Гърция.
Той подчерта, че конфликтът в Кипър е въпрос от международното право и проблем за Европейския съюз.
Анастасиадис още подчерта, че Никозия ще участва във всички необходими разговори, за да „се подготви почвата за преговори, които ще доведат до функционално решение на кипърския въпрос“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипърската криза не е двустранен, а европейски и международен проблем, смята гръцкият президент

Kathimerini: Кипърската криза не е двустранен, а европейски и международен проблем, смята гръцкият президент

30 Октомври 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Кипърският проблем не е двустранен въпрос, а международна и европейска криза, а мирно споразумение между страните трябва да покрива всички условия, поставени от европейското право, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Той заяви това по време на среща със своя кипърски колега Ниокос Анастасиадис в Атина. Павлопулос заяви още, че нарушенията на Анкара на кипърската Изключителна икономическа зона (ИИЗ) „няма да бъдат толерирани“, и добави, че Турция трябва да се съобразява с конвенциите на ООН за морските територии.
Той още повтори призивите за мирна сделка, която да обедини Кипър във федерална държава, като призова за премахването на системата на гаранциите и изтеглянето на турските войски от острова.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турският посланик в Гърция: Сондажните кораби ще останат край Кипър, докато ресурсите не бъдат споделени

Турският посланик в Гърция: Сондажните кораби ще останат край Кипър, докато ресурсите не бъдат споделени

28 Октомври 2019 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Турските сондажни изследователски кораби няма да напуснат кипърските води, освен ако Никозия не включи кипърските турци в споделено решение относно проучването за въглеводороди, заяви посланикът на Турция в Гърция в интервю за гръцкия вестник Kathimerini, публикувано в неговото електронно англоезично издание.
Бурак Озюгергин заяви, че сондажните кораби „Фатих“ и „Явуз“ всъщност са в континенталния шелф на Турция, а не в Кипър, като добави, че „окончателните морски граници“ на островната държава не могат да бъдат уредени без „политическо уреждане“ на кипърския проблем като цяло.
По отношение на Сирия, Озюгергин отхвърли обвиненията, че Турция иска да промени границите или демографията на региона, като аргументира, че целта на страната му е „гарантиране на териториалната цялост на Сирия“.
Що се отнася до отношенията на страната му с Гърция, той каза, че Турция не е ревизионистка държава и че спазва Лозанския договор и границите на съседите, противно на казаното от гръцката общественост.
Посланикът заяви, че страната му не се отдръпва от НАТО и Алиансът остава гарант на Евроатлантическата архитектура на сигурността, че страната му много е инвестирала и много е спечелила от съюза си с НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция изключи преговори със сирийските кюрди

AFP: Турция изключи преговори със сирийските кюрди

16 Октомври 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че единствената възможност за сирийските кюрдски формирования е да свалят оръжието си и да се оттеглят, предава AFP.
„Нашето предложение е точно сега, тази вечер, всички терористи да положат оръжието си, оборудването си и всичко, да разрушат своите окопи и да напуснат зоната за сигурност, която определихме“, заяви турският лидер, като добави, че това ще е „най-бързият начин за разрешаването на проблемите в Сирия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: От 6 милиона сирийски бежанци, 3,65 са в Турция

Ердоган: От 6 милиона сирийски бежанци, 3,65 са в Турция

16 Октомври 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Операцията „Извор на мира“ в Сирия продължава успешно според набелязаните планове. Това каза президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган на заседание на парламентарната фракция на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара, предава „Анадолската агенция“.
По неговите думи, още преди началото на кризата в Сирия Анкара многократно е предупреждавала правителството на Башар Асад за необходимостта от преразглеждане на вътрешната политика и отказ от оказването на натиск върху местното население.
„За съжаление, нашата позиция не беше взета под внимание. За годините на конфликта в Сирия 12 милиона души напуснаха своите домове. Половината от тях напуснаха Сирия, От шестте милиона сирийски бежанци 3,65 милиона са в Турция“, посочи Ердоган.
Турският лидер отбеляза, че терористичната организация „Ислямска държава“ е проект, реализиран с финансовата подкрепа на някои страни, които са изпращали терористи. „Днес същите тези страни се позиционират като най-яростните противници на „Ислямска държава“. На Турция й е добре известна ролята на всяка страна в региона“, заяви президентът.
Ердоган отбеляза, че в хода на антитерористичната операция „Щита на Ефрат“ Турция е демонстрирала истинското лице на терористите от „Ислямска държава“, заплахата от която е била раздута от определени сили.
Държавният глава разкритикува Лигата на арабските държави (ЛАД), която, по неговите думи, е заела пристрастна позиция по отношение на действията на турската армия в Сирия.
Турският лидер се обърна към страните-членки на ЛАД: „Колко сирийски бежанци приехте? Първо вие изключихте Сирия от ЛАД, а сега в опит да оскърбите Турция се опитвате да се сближите със Сирия, като я приемате отново в организацията“.
„Нито един чуждестранен политик не изрази съболезнованията си към Анкара във връзка със смъртта на 20 жители на погранични села в резултат на ракетни и минометни атаки от Сирия и не пожела 170 скорошно възстановяване на 170-те ранени. Ние ще вземем това предвид и няма да им вярваме повече. Такива партньори в чужбина са ненадеждни“, категоричен е той.
Ердоган отбеляза, че никой не е очаквал, че турската армия за толкова кратко време ще напредне толкова дълбоко в сирийската територия. Осъзнавайки поражението си, привържениците на терористите започнаха набързо да се опитват да установят диалог с Анкара, заяви турският лидер.
„В историята на Турция и турския народ няма примери за поражения. Нашите хора направиха всичко необходимо по това време. Турция днес се бори с терористите, както е подходящо за страна и хора, чийто лозунг е: „Свобода или смърт!“. Аз апелирам към Запада, Лигата на арабските държави, всички страни, където все още знаят какво е морал и съвест. Времето ни ще дойде!“, продължи държавният глава.

Ердоган отхвърли обвиненията за убийства на мирни сирийци като част от операция „Извор на мира“.
„Тези, които се нуждаят от примери за кланета над цивилни, могат да се обърнат към събития в Афганистан, Аракан, Нагорно Карабах и Косово“, каза Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Гърция: „Нещо се случва“ около операцията на Турция в Сирия, но Атина очакваше повече

Министърът на отбраната на Гърция: „Нещо се случва“ около операцията на Турция в Сирия, но Атина очакваше повече

16 Октомври 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Атина. „Изглежда нещо се случва“ в международната общност в отговр на турската военна операция в Сирия и незаконните й действия в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, заяви министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос в интервю пред Real FM, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Европа реши да предприеме мерки срещу поведението на (президентът на Турция Реджеп Таийп) Ердоган. Оръжейното ембарго няма да спре инвазията на Турция в Сирия, но ще я накара да разбере, че това поведение има последствия. Заедно със санкциите, наложени от САЩ, изглежда, че нещо се случва в международната общност“, заяви министърът.
Той отбеляза, че „Реакцията на Европа не беше каквото очаквахме, тя е бавна и колеблива“, като добави, че „от страна на Европа имаше заплахи, но те не се превърнаха в действия. Сега обаче нещо се случва. Турция действа уповавайки се на военната си мощ. Трябва да има граници“.
Що се касае до възможността Турция да поиска помощта на НАТО, ако Сирия се намеси в операцията, Панайотопулос предупреди, че „това ще усложни ситуацията в региона“.
Министърът обяви, че Гърция ще започне процес по замяна на флотилията си от F-16 с изтребители от 5-то поколение F-35. „Изключването на Турция, след като купи ракети от Русия, е благоприятно събитие, но остават много стъпки преди Гърция да може да придобие самолетите“, потвърди той, като добави, че „Гърция, може би, ще успее да заеме мястото на Турция. Това е възможност, която се обсъжда“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: ЕС предложи санкции срещу Турция заради сондажите в Източното Средиземноморие

New Europe: ЕС предложи санкции срещу Турция заради сондажите в Източното Средиземноморие

16 Октомври 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Съветът на Европейския съюз се подготви да наложи санкции срещу Турция в отговор на дейностите й по сондаж на газ край бреговете на Кипър, които блокът счита за незаконни, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
„В светлината на продължаващите незаконни сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие Съветът потвърждава пълната си солидарност с Кипър по отношение на зачитането на суверенитета и суверенните му права в съответствие с международното право. Той припомня своите заключения от 15 юли 2019 г. във всичките им части, и по-специално, че делимитацията на изключителните икономически зони и континенталния шелф трябва да се извършва чрез диалог и преговори добросъвестно, при пълно спазване на международното право и в съответствие с принципа на добросъседстките отношения“, заяви Съветът.
Външните министри на ЕС поканиха ръководителя на Съюза по външната политика Федерика Могерини да „представи бързо“ предложения за ограничителни мерки, насочени към лица, участващи в сондажните дейности. Санкциите могат да включват забрани за пътуване в ЕС и замразяване на активи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия предупреждава, че Турция не блъфира

Protothema (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия предупреждава, че Турция не блъфира

15 Октомври 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият началник на Генералния щаб на гръцката армия Михалис Костаракос предупреди, че Турция не блъфира в статия, която анализира последните събития в Сирия и турската военна операция в контролираните от кюрдите райони на Северна Сирия, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Изхождайки от своя 45-годишен военен опит, както пише той, и от близкото му наблюдение на ходовете на геополитическото и военното карта на „потенциалния и вековен враг на Гърция“, той казва, че „… Турция никога не е напускала района, в който армията му влезе с меч“.
Опитвайки се да интерпретира ходовете на Ердоган, той пише за турския президент, че това „е след големите му успехи, предимно териториални, но и финансови / инвестиционни, които ще бъдат отбелязани от Турската Република през 2023 г. в чест на 100-годишнината от основаването й, което ще му донесе голям престиж, както и позицията на новия национален баща на турците, който успява и замества Мустафа Кемал Ататюрк“.
Както подчертава пенсионираният висш военен офицер, Турция не блъфира. „Намеренията и желанията й са ясно изразени и тя непрекъснато и неуморно се грижи да ги реализира. Тя преговаря, не блъфира. Това, което тя казва, ще бъде изпълнено“, подчертава той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Френска фрегата е отплувала към кипърската Изключителна икономическа зона

The Cyprus Mail: Френска фрегата е отплувала към кипърската Изключителна икономическа зона

12 Октомври 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос заяви, че френска фрегата ще пристигне съвсем скоро в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, където се очаква да оперират кораби на френската енергийна компания „Тотал“, която е била лицензирана от Никозия, пише вестник The Cyprus Mail.
В интервю пред гръцки медии, Панайотопулос заяви, че е бил информиран от властите във Франция, че Париж ще изпрати фрегата в региона. Те са дискутирали и потенциалното изпращане и на италиански кораби в ИИЗ на Кипър, тъй като там ще оперира и италианска енерийна компания.
„Френски и италиански компании получиха лиценз за изследователски сондажи в блок 7 (на ИИЗ на Кипър)“, заяви Панайотопулос, като добави, че Европа трябва да защитава „червените си линии“ от турските дейности.
„Не казвам, че трябва да отиваме на война. Казвам само, че Европа трябва да покаже някак, че не може да толерира това поведение, че има някои червени линии. Фрегатите, изпратени от Франция и Италия са първата стъпка“, каза още министърът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Борис Джонсън остро осъди турските действия в Източното средиземноморие

The Cyprus Mail: Борис Джонсън остро осъди турските действия в Източното средиземноморие

12 Октомври 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Никозия. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън изрази своята пълна подкрепа за Република Кипър и своето неодобрение за турските действия в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната, пише вестник The Cyprus Mail.
Той е заявил това в телефонен разговор до президента на Кипър Никос Анастасиадес.
В свое изявление, Анастасиадес каза, че разговорът е бил иницииран от британския премиер и „определено не е бил свързан с Брекзит“.
„Беше свързан основно с турските нелегални дейности и това какво искаме да постигнем по време на срещата от високо равнище на Европейския съвет“, добави той.
Анастасиадес заяви, че Джонсън е изразил пълната си подкрепа за Кипър и своето неодобрение спрямо действията на Турция, като е отбелязал, че ще проведе и по-подробни консултации по въпроса с Европейския съвет.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск призова Турция да спре сондажните дейности край бреговете на Кипър

AFP: Доналд Туск призова Турция да спре сондажните дейности край бреговете на Кипър

11 Октомври 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Никозия. Председателят на Европейския съвет призова Турция да спре незаконното сондиране край бреговете на Кипър, като заяви, че това вреди на усилията за обединяване на етнически разделената островна държава и подкопава добрите отношения с ЕС, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Доналд Туск заяви в петък, че присъствието му в кипърската столица е демонстрация на "пълната солидарност" на Европейския съюз с Кипър.
Той каза, че лидерите на ЕС вече "категорично са осъдили" турските сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър и че ЕС "стои обединен" зад страната в светлината на последните действия на Турция.
Миналата седмица Турция засили действията си, като изпрати придружен от военни кораби сондажен кораб във води, където кипърското правителство даде лиценз на италианската енергийна компания „Ени“ и френската „Тотал“ да извършват търсене на нефт и газ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Доналд Туск ще посети Никозия и ще обсъди турските нарушения

The Cyprus Mail: Доналд Туск ще посети Никозия и ще обсъди турските нарушения

9 Октомври 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Никозия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети Никозия на 11 октомври, за да се срещне с президента на Кипър Никос Анастасиадес, с който ще обсъдят турските нарушения на кипърската Изключителна икономическа зона (ИИЗ), пише вестник The Cyprus Mail.
Правителственият говорител Продромос Продрому в свое изявление обяви, че по време на срещата, президентът ще повдигне темата и ще насочи вниманието на Туск към нелегалните дейности на Турция.
Анкара изпрати сондажен кораб в ИИЗ на Кипър, където бяха предоставени лицензи на европейски компании.
Европейският съюз и други държави неколкократно призоваваха Турция да се въздържа от нелегални дейности в ИИЗ на Кипър, но Анкара все още отказва да се съобрази с тези искания.
Попитан дали именно тази тема е причината за визитата на Туск, Продрому заяви, че европейският лидер, чиито мандат като председател на Европейския съвет приключва, ще посети Никозия като част от последните от мандата му визити.
Въпреки това проблемът със сондажите на Турция ще бъде дискутиран.
„Република Кипър използва всички дипломатически методи на наше разположение, за да обърне внимание на проблемите, които Турция предизвиква“, заяви още говорителят на правителството в Никозия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турският военен флот обкръжи Кипър с 20 кораба, включително фрегати и подводници

Kathimerini: Турският военен флот обкръжи Кипър с 20 кораба, включително фрегати и подводници

9 Октомври 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Никозия. Напрежението се увеличи в Източното Средиземноморие във вторник, след като турският Военноморски флот (ВМФ) буквално обкръжи Кипър с близо 20 кораба, включително фрегати и подводници, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Действията на Анкара съвпадат с очакваното в близките часове проучване за въглеводороди на сондажния кораб „Явуз“ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на средиземноморския остров, докато корабът „Барбарос“ също провежда сеизмографски проучвания във водите край Кипър.
В същото време, в региона няма френски или американски военни сили.
Това отсъствие на западните сили от спора за икономическите интереси в региона, докато Турция откровено нарушава ИИЗ на Кипър, се разглежда като признак, че Париж и САЩ очевидно искат да избегнат милитаризация на кризата в Източното Средиземноморие, коментира изданието, като посочва, че Анкара очевидно иска точно това.
Междувременно, продължава вестникът, поведението на Турция в региона бе в епицентъра на тристранната среща на върха в Кайро между Гърция, Република Кипър и Египет и беше категорично заклеймено.
Пропастта между Анкара и Кайро не може да бъде по-голяма от тази в момента, до голяма степен заради общите интереси на Гърция, Република Кипър и Египет, участието на Турция в либийския конфликт – за раздразнение на Кайро – както и подкрепата на Анкара за опозиционните на президента Абдел Фатах ас Сиси сили.
Поради това разделение, настоящите обстоятелства биха могли, при определени условия, да доведат Гърция и Египет до разрешаване на няколко открити въпроса, не на последно място делинеацията на техните съответни ИИЗ – макар че това за момента изглежда малко вероятно.
Освен формулировката на изявлението на Европейския съвет, Гърция и Република Кипър придават голямо значение на мерките, които ще бъдат обявени срещу Турция, ако има такива и от какво ще се състоят.
Мерките, взети от ЕС срещу Турция по отношение на поведението му срещу Република Кипър през юли, досега нямат никакъв ефект, предвид контрола на Турция над мигрантските потоци в континента.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър, Гърция и Египет призовават Турция да прекрати „провокативните“ си действия

Kathimerini: Кипър, Гърция и Египет призовават Турция да прекрати „провокативните“ си действия

9 Октомври 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Кайро/Атина. Кипър, Гърция и Египет призоваха Турция „да сложи край на провокативните си действия" в Източното Средиземноморие, включително проучванията за петровл в териториалните води на разделения остров, което те описаха като „нарушение на международното право", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Турция заяви, че е изпратила сондажен кораб в района на Кипър, където официалните представители на гръцките кирпиоти вече са предоставили права за проучвания на италиански и френски компании.
„Държавните и правителствените ръководители изразиха своята сериозна загриженост относно настоящата ескалация в морските райони в източната част на Средиземноморието, осъждайки продължаващите турски действия в Изключителната икономическа зона на Кипър и неговите териториални води в нарушение на международното право“, се казва в официалното съобщение, разпространено след тристранната среща.
Тяхното съвместно изявление бе публикувано, след като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президента на Република Кипър Никос Анастасиадис се срещнаха с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси в Кайро.
Трите страни изразиха загриженост за „новите опити за провеждане на незаконни проучвания" в ИИЗ на Кипър, се казва още в изявлението.
През юли Гърция обвини Турция в подкопаване на сигурността в Източното Средиземноморие чрез сондажите за петрол и газ край Кипър.По-рано същия месец Турция заяви, че отхвърля твърденията на Гърция и ЕС, че сондажите са незаконни и заяви, че те доказват, че Брюксел не може да бъде безпристрастен посредник в кипърския въпрос.
През януари страните от Източното Средиземноморие се съгласиха да създадат форум за регионален пазар на газ, намаляване на инфраструктурните разходи и предлагане на конкурентни цени, част от усилията за превръщането на региона в основен енергиен хъб.
Египет залага на стратегическото си местоположение, Суецкия канал, сухопътния мост между Азия и Африка и неговата инфраструктура, включително тръбопроводна мрежа и двата терминала за втечнен газ, които ще помогнат да го превърнат в търговски и дистрибуционен център за страни от региона и извън него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: "Явуз" ще започне сондажи край Кипър днес или утре", увери енергийният министър на Анкара

Kathimerini: "Явуз" ще започне сондажи край Кипър днес или утре", увери енергийният министър на Анкара

7 Октомври 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез заяви, че корабът "Явуз" ще започне сондажни дейности в Изключителната икономическа зона на Кипър „днес или утре“ - изявление, което според Никозия е „сериозна ескалация“ на напрежението от страна на Анкара, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Въпросната зона попада в Блок 7 от ИИЗ на Кипър, където Никозия вече е подписала споразумения с френската компания Total и италианската ENI за откриване на находища в морето.
Изявлението на Дьонмез бе направено в момент, в който гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас пристигна на посещение в Република Кипър преди заседанието на Съвета на външните работи на Европейския съюз на 14 октомври.
То идва и само два дни, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон предупреди Анкара, че „незаконните сондажи санеприемливи“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия е загрижена за ескалирането на конфликта в Източното Средиземноморие

ТАСС: Русия е загрижена за ескалирането на конфликта в Източното Средиземноморие

6 Октомври 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва е обезпокоена от ескалацията на напрежението около използването на енергийните ресурси в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър и призова всички страни в конфликта да се въздържат от дестабилизиращи стъпки, предава TACC.
Това се казва в коментар, разпространен от руското външно министерство.
"С тревога наблюдаваме по-нататъшната ескалация на напрежението около разработването на находищата на природен газ в Изключителната икономическа зона на Кипър", се казва в съобщението на министерството.
„Призоваваме ви да се въздържате от стъпки, водещи до дестабилизация (…) в Източното Средиземноморие, стриктно да следвате принципите на международното право и да се стремите да решавате спорните въпроси изключително по мирен начин.“, пише още в него.
В ИИЗ на Кипър бяха открити големи залежи на природен газ, но ползването им бива оспорвано от Турция, която смята, че не само Република Кипър, но и признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКРТ) би трябвало да има достъп до ресурсите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Анастасиадес: Сътрудничеството между Русия и Кипър никога не е било толкова продуктивно, както сега

Никос Анастасиадес: Сътрудничеството между Русия и Кипър никога не е било толкова продуктивно, както сега

6 Октомври 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Никозия. Сътрудничеството между Русия и Кипър никога не е било толкова продуктивно, както днес, заяви президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес в писмено съобщение до участниците в 13-ата благотворителна вечер Кипър-Русия в президентския дворец в Никозия, предава TACC.
"През последните 13 години „Гала Кипър-Русия“ символизира дългогодишното приятелство и близките отношения между нашите две страни. (…) Тя съвпада с времето, когато сътрудничеството между Кипър и Русия никога не е било по-тясно и по-продуктивно“, се казва в съобщението.
„Очакваме с нетърпение да продължим да работим съвместно с руската администрация за по-нататъшно укрепване на отличните двустранни отношения в полза на нашите народи“, продължи кипърският лидер.
Анастасиадес подчерта, че е особено доволен, че "Кипър и Русия са влезли в нова ера на партньорство и сътрудничество, основани на споделени ценности и взаимно уважение".

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър и ЕК ще обсъдят възможни „целенасочени мерки“ срещу сондажните дейности на Турция

Kathimerini: Кипър и ЕК ще обсъдят възможни „целенасочени мерки“ срещу сондажните дейности на Турция

4 Октомври 2019 | 21:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Европейската комисия и властите в Никозия призоваха Турция в петък да спазва суверенните права на Кипър и обсъдиха възможността за приемане на целенасочени мерки срещу Анкара, ако тя продължи своите сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според прессъобщение на Комисията специалният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и кипърският президент Никос Анастасиадис заявиха, че „категорично не одобряват“ продължаващите сондажни дейности на Турция на 45 морски мили край южното крайбрежие на Кипър.
„Турция трябва да се въздържа от подобни действия и да зачита суверенните права на Република Кипър за изследване и използване на нейните природни ресурси в съответствие с международното право в нейната изключителна икономическа зона“, заяви Комисията.
Двамата представители са обсъдили възможността за „целенасочени мерки“ в светлината на продължаващите дейности на Турция, като Могерини реши, че въпросът ще попадне в дневния ред на следващия съвет по външни работи на 14 октомври в Люксембург.
„Действията на Турция идват в момент, когато продължават усилията за възобновяване на преговорите за уреждане на Кипърския въпрос под егидата на генералния секретар на ООН. Изключително важно е да се гарантира благоприятна среда за тези разговори“, добави Комисията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кипър осъди новите действия на Турция в Източното Средиземноморие и заяви, че те нарушават суверенните му права

AFP: Кипър осъди новите действия на Турция в Източното Средиземноморие и заяви, че те нарушават суверенните му права

4 Октомври 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Никозия. Република Кипър осъди действията на Турция, като заяви, че това е „сериозна ескалация“ и „нарушение на суверенните права“ на страната, след като Анкара изпрати нов сондажен кораб в териториалните води на острова, предава AFP.
„Кипър осъжда новия опит на Турция да проведе нелегално сондажи на югозапад от острова“, се казва в изявление на правителството в Никозия.
„Новите планирани сондажи представляват сериозна ескалация на продължаващите нарушения на суверенните права на Република Кипър“, се казва още в него.
Турция изпрати още един кораб в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, в която се очаква да започнат да оперират френски и италиански компании, на които по-рано страната предостави лиценз за това.
Според Никозия зоната, където ще оперира турският кораб е част от кипърските териториални води, съгласно международното право.
„Тази нова провокация е пример за отхвърлянето от страна на Турция на призивите на Европейския съюз и международната общност за прекратяването на незаконните й действия“, твърди още кипърското правителство и нарече действията на Анкара още „провокативни и агресивни“.
Турция се противопоставя на едностранното използване на ресурсите в Източното Средиземноморие и иска да има думата в развитието на енергетиката в региона.
Тя също така настоява турските киприоти да получават част от печалбите от добива на природен газ и вече разположи два други кораба в ИИЗ на Кипър.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция изпраща сондажен кораб на юг от Кипър

Kathimerini: Турция изпраща сондажен кораб на юг от Кипър

3 Октомври 2019 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще изпрати сондажен кораб за петрол и природен газ във водите близо до южната част на остров Кипър, където гръцките киприоти вече предоставиха права за изучаване на природните ресурси в региона на френски и италиански компании, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Този ход е първият случай, в който Турция и Кипър, които са в конфликт за това кой може да използва ресурсите на Източното Средиземноморие, ще изследват една и съща зона около кипърските води.
Турският министър на енергетиката съобщи в „Туитър“ по-рано, че корабът „Явуз“ пътува към Южен Кипър, макар да не спомена точното място, където ще оперира плавателният съд.
Тази зона обаче вече беше предоставена за изучаване на италиански и френски компании от страна на правителството в Никозия.
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес заяви, че е наясно с този ход на Анкара и ще предприеме необходимите мерки.
„Наясно сме с това и ще вземем всички показателни мерки, в съответствие с международното право“, заяви той.
Турция вече започна сондажни дейности в източната и западната част на острова, което предизвика остри реакции в Никозия и в Европейския съюз.
Правителството в Анкара твърди, че ресурсите в региона са собственост както на гръцките, така и на турските киприоти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис: Проучванията за газ ще продължат, въпреки заплахите на Турция

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис: Проучванията за газ ще продължат, въпреки заплахите на Турция

1 Октомври 2019 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис увери, че сондажите за търсене на газови находища ще продължат по план, въпреки „заплахите и незаконните действия на Турция" в Изключителната икономическа зона на острова, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В обръщение по повод 59-тата годишнина от обявяването на независимостта на Кипър, Анастасиадис заяви, че остава ангажиран с усилията за постигане на мирно споразумение с турските киприоти с цел обединение на етнически разделената страна.
Френската компания „Тотал“ и италианската „Ени“ се обединиха, за да разширят проучванията на газ край южното крайбрежие на Кипър. Турция не признава Кипър и категорично се противопоставя на сондажите за газ. Анкара изпрати сондажни кораби в ИИЗ на републиката с аргумента, че защитава собствените си интереси и тези на кипърските турци.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ahval: САЩ ще обсъдят военно сътрудничество с Гърция

Ahval: САЩ ще обсъдят военно сътрудничество с Гърция

29 Септември 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Атина. САЩ са заинтересовани в дискутирането на военно сътрудничество с Гърция, сред увеличаващото се напрежение в Източното Средиземноморие, пише турската медия Ahval, като се позовава на източници на Държавния департамент във Вашингтон.
Представители на Белия дом са провели няколко срещи със свои гръцки колеги през последните няколко месеца, всички от които са били позитивни и за двете страни и за алианса между тях, заяви служител в Държавния департамент по време на специален брифинг.
„Виждаме много активност в последните месеци и години и нашето партньорство с нашият съюзник Гърция е фундаментално важен за това“, заяви той.
Възможността в Източното Средиземноморие да има залежи на газ и петрол от дълго време водят до сериозно напрежение между Турция, Гърция и Кипър.
Островът е разделен от 1974 г. на населения с преобладаващо гръцко население на юг, чието правителство е международно признато и населена с турци южна част, която е призната единствено от Анкара.
Никозия и Атина не са съгласни с твърденията на Турция, че тя има права за сондиране и ползване на ресурсите в региона, които според нея са собственост и на турските киприоти.
Европейският съюз одобри налагането на санкции срещу Анкара за сондажите по дъното на източната част на Средиземно море, които са част от Изключителната икономическа зона на Република Кипър.
Изявлението на служителя на Държавният департамент на САЩ съвпада с дискусиите, свързани с това, че Турция бавно се отдалечава от запада и се приближава до лагера на Русия, след покупката си на руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Тристранна среща в Република Кипър е възможна с посредничеството на ООН през октомври

Kathimerini: Тристранна среща в Република Кипър е възможна с посредничеството на ООН през октомври

28 Септември 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на република Кипър Никос Анастасиадес не изключи възможността да се срещне с лидера на турските киприоти Мустафа Акънджъ през октомври с посредничеството на генералния секретар на ООН Антоноу Гутериш, което ще проправи път за неформална петстранна среща, включваща и Турция и Гърция, пише вестник Kathimerini.
„Очакваме (тристранна среща) през октомври, или в Ню Йорк или в европейски град“, заяви Анастасиадес след срещата си с Гутериш.
„Възможността за тристранна среща е пред нас“, каза той, като имаше предвид среща между представители на турската общност в Кипър, гръцките киприоти и представители на ООН.
Той допълни, че ако всичко мине добре е възможно да се проведе и неформалната петстранна среща, където всички страни ще се споразумеят на базата на преговорите между представителите на турските и гръцките киприоти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция: Разрешаването на кипърския въпрос е основен приоритет за Атина

Външният министър на Гърция: Разрешаването на кипърския въпрос е основен приоритет за Атина

27 Септември 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Успешното приключване на преговорите за решаване на кипърския въпрос под егидата на Организацията на обединените нации е един от основните приоритети за новото гръцко правителство, заяви външният министър Никос Дендиас в четвъртък на вечерята на Федерацията на кипърските американски организации. Необходимостта от незабавно възобновяване на преговорите за Кипър беше едно от ключовите послания на премиера Кириакос Мицотакис при срещите му със световните лидери в кулоарите на Общото събрание на ООН, посочи Дендиас, цитиран от държавната агенция АНА-МПА.
Министърът увери присъстващите, че Атина е в „пълна координация“ с Никозия, за да постигне целта за прекратяване на „незаконната турска окупация“.
Дендиас заяви, че гръцката страна търси решение, което се намира в рамките на съответните резолюции на ООН и е напълно хармонизирано с европейското законодателство. В тази светлина стана ясно, че както изтеглянето на незаконните окупационни войски, така и прекратяването на анахроничния режим на гаранции са съществени условия.
„Нашата цел е решение, което ще осигури изтеглянето на всички турски окупационни войски. Решение, което ще осигури освобождаването на Кипър от анахроничната и нежизнеспособна - както каза самият генерален секретар на ООН - система от гаранции и права на интервенция от 60-те години“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Мицотакис обсъди с Гутериш проблемите с Кипър и промените в климата

Kathimerini: Мицотакис обсъди с Гутериш проблемите с Кипър и промените в климата

26 Септември 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпросите около Кипър, както и промените в климата бяха в центъра на разговорите между гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и Главния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В изявление след срещата, Мицотакис заяви, че е благодарил на Гутериш за неговите опити да бъде постигнат мир в етнически разделения средиземноморски остров, като повтори, че Атина ще продължи да подкрепя гръцките киприоти с цел да бъде постигната „справедлива и устойчива сделка“.
Той още изрази подкрепа към целите за устойчиво развитие на ООН, като добави, че неговото консервативно правителство ще бъде на челно място в Европа в борбата с промените в климата.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич към Сергей Лавров: В лицето на Русия Сърбия има приятел и съюзник

Александър Вучич към Сергей Лавров: В лицето на Русия Сърбия има приятел и съюзник

26 Септември 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Русия е приятел и съюзник на Сърбия и подкрепя Белград по всички важни въпроси, включително по косовския. Това заяви в четвъртък сръбският президент Александър Вучич след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на 74-тото Общо събрание на ООН, предава ТАСС.
„Това укрепва доверието между страните ни. На срещата беше подчертана подкрепата за Сърбия в уважение на международното право, по въпроса за Косово и Метохия и за запазването на нашата независимост. Русия ще бъде заедно със Сърбия – това са думи на президента Путин, които ни бяха предадени лично от Лавров. За Сърбия е добре, че в лицето на Русия имаме приятел и съюзник по всички важни въпроси за нашата страна“, заяви Вучич, като отбеляза, че Лавров е изразил дълбокото си уважение към Сърбия по време на срещата.
По неговите думи, на срещата с първия дипломат на Москва е обсъждан също въпросът за Босна и Херцеговина. Събеседниците са се съгласили за важността на това да се прилага Дейтънския мирен договор.
Вучич припомни, че на 19 октомври очаква в Белград руския премиер Дмитрий Медведев, който ще участва в празненствата по повод 75-тата годишнина от освобождението на Белград от нацистите. На 25 октомври сръбският премиер Ана Бърнабич ще бъде на визита в Москва, където ще подпише споразумение за свободна търговия между Белград и Евразийския икономически съюз. „Това е много важно за нашата икономика и селското стопанство, а освен това е допълнителен импулс за производството на определени стоки, които по-рано не можехме да изнасяме“, заяви сръбският лидер.
Също така, по думите на Вучич, е обсъждана възможността за среща между представители на Русия и Сърбия на най-високо равнище.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министрите на външните работи на България, а Хърватия, Гърция и Румъния: Потвърждаваме силна подкрепа за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС

Министрите на външните работи на България, а Хърватия, Гърция и Румъния: Потвърждаваме силна подкрепа за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС

26 Септември 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани и за тяхното бъдеще в ЕС. Твърдо вярваме, че разширяването на ЕС е взаимоизгоден процес, както за ЕС, така и за страните от Западните Балкани, и представлява стратегическа инвестиция в сигурността, стабилността и просперитета на Европа. Това се казва в съвместна декларация на министрите на външните работи на Република България, Република Хърватия, Република Гърция и Румъния, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
„Ето защо сме убедени, че ЕС трябва да остане твърдо ангажиран в региона на Западните Балкани и че разширяването трябва да остане във фокуса на ЕС. Вярваме също, че надеждната перспектива за членство в ЕС е от решаващо значение за развитието на демократични и проспериращи общества в страните от Западните Балкани. За ЕС е от първостепенно значение да осигури цялостния напредък на региона, основан на индивидуалните заслуги и изпълнението на стриктни, но справедливи условия“, се казва още в декларацията.
Преди Съвет „Общи въпроси“ този октомври ние потвърждаваме нашата силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване с Албания и Република Северна Македония при спазване на утвърдените условия, по-специално тези за добросъседските отношения, като сме убедени, че както ЕС, така и партньорите от Западните Балкани трябва да изпълним нашите ангажименти и да гарантираме надеждността на политиката на разширяване на ЕС.
„Започването на преговорите за присъединяване ще даде възможност на тези две държави да се съсредоточат повече върху необходимите реформи, докато в същото време ЕС ще може да следи отблизо техния напредък по изпълнението на установените условия и критерии, включително изпълнението на двустранни договори, благоприятстващи добросъседството в региона като Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония и Преспанското споразумение между Гърция и Република Северна Македония. Това със сигурност ще придаде импулс на реформите в целия регион. Стартирането на преговори също би било забележително доказателство за постигнатия напредък и ще даде важен тласък на процеса на присъединяване на двете страни като резултат на силната подкрепа на настоящата Европейска комисия в процеса на разширяване.
Също така сме убедени, че политиката на разширяване ще бъде на приоритетно място в дневния ред на ЕС в рамките на мандата на следващата Европейска комисия, за да се ускори напредъка през следващите пет години и да се осигури ясна перспектива за бъдещето на процеса на присъединяване“, се казва още в декларацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Мицотакис и Ердоган се разбраха да активират съвета за сътрудничество, за да разсеят напрежението

„То Вима“ (Гърция): Мицотакис и Ердоган се разбраха да активират съвета за сътрудничество, за да разсеят напрежението

26 Септември 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Таийп Ердоган се разбраха по време на разговора си в Ню Йорк да активират отново Върховния съвет за сътрудничество в опит да разсеят напрежението между двете страни и да поддържат отворен канал за комуникация, пише електронното издание на гръцкия вестник „То Вима“.
Естествено спорът за въглеводородите и засиленото напрежение в Средиземноморието беше в центъра на разговорите. Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза пред журналисти, че 45-минутната среща, която се проведе в кулоарите на Общото събрание на ООН, се е провела в сърдечна атмосфера.
Ограничаването на потоците от бежанци и мигранти от турския бряг към гръцките острови очевидно също беше сред най-важните теми, които искаше да засегне гръцкият премиер.
Мицотакис каза на Ердоган, че подкрепя предложението на президента на Република Кипър Никос Анастасиадис за споделяне на богатството на въглеводороди на острова между двете общности.
Мицотакис беше придружен от министъра на външните работи Никос Дендиас, говорителя на правителството Стелиос Пецас, заместник-министъра на външните работи Костас Фрагонянис и неговите дипломатически съветници Александра Пападопулу и Димитрис Митропулос. В делегацията на Ердоган влизаха външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу и министъра на отбраната Хулуси Акар.
Срещата се провежда в момент, когато напрежението в Източното Средиземноморие е много високо и когато Гърция води активна кампания, за да привлече съюзници срещу Турция в този регион. Същевременно мигрантския поток от турското крайбрежие към гръцките острови се увеличи значително.
Това са въпроси, повдигнати на равнище Европейски съюз - особено на въпросите на миграционните потоци, при които Турция е приканена да спазва декларацията ЕС-Турция.
Гръцкото правителство твърдо подкрепя диалога, но Мицотакис заяви, че ако Турция иска нов старт в двустранните отношения, тя трябва да демонстрира това активно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленски обвини Русия, че води война срещу Украйна в центъра на Европа

ТАСС: Владимир Зеленски обвини Русия, че води война срещу Украйна в центъра на Европа

25 Септември 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Украйна Владимир Зеленски от трибуната на Общото събрание на ООН обвини Русия, че води война срещу страната му в „центъра на Европа“, цитира думите му TACC.
Той заяви, че основната му задача като държавен глава е да прекрати войната в Донбас и да върне Крим в Украйна.
"Войната в Донбас продължава пет години, пет години след като Русия анексира Крим. Повече от 13 хиляди загинали, 30 хиляди ранени, 1,5 милиона души са принудени да напуснат домовете си. И всяка година тези цифри <...> нарастват, "Ето защо, прекратяването на войната, връщането на всички окупирани украински територии и мирът са моя задача."
Както обясни Зеленски, той ще постигне това „не с цената на живота“ на украинците, „не с цената на свободата или правото на Украйна на собствен избор“. „Ето защо се нуждаем от глобална подкрепа“, добави той.
Той започна речта си с демонстрация на боен патрон като доказателство за агресията срещу страната му. "От такъв патрон на стойност 10 долара в Донбас загина украинският певец Василий Слипак, защитавайки Украйна от руската агресия", каза той.
Предшественикът на Зеленски Петро Порошенко, говорейки на различни международни форуми, също демонстрираше обекти и предмети от войната, наричайки ги доказателства за руска агресия, припомня агенцията.
Президентът на Украйна също така заяви необходимостта от преосмисляне на съвременните правила на международните отношения и обновяване на международните организации. "В този нов свят нашата държава е загубила част от своите територии и губи граждани почти всеки ден. Ето защо кой, ако не Украйна, има право да говори за необходимостта от преосмисляне на съвременните световни правила?" - каза Зеленски.
Той отбеляза, че не поставя под въпрос авторитета на международните институции, в частност на ООН, но смята, че те се нуждаят от обновление.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мицотакис към Заев: Нямаше да подпиша Преспанския договор

Мицотакис към Заев: Нямаше да подпиша Преспанския договор

25 Септември 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В първата среща с македонския премиер Зоран Заев след избирането му, гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че нямаше да подпише Преспанския договор, ако беше на власт през 2018 година, когато бе сключено споразумението, пише електронното издание на вестник Kathimerini, като се позовава на неназовани правителствени източници, цитирани от АНА-МПА.
Въпреки това, след като вече е ратифицирано от гръцкия парламент през януари тази година, споразумението сега е част от международното прави и правителството ще го спазва, добави той по време на разговора между премиерите в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Освен това Мицотакис е призовал Заев да приложи всички аспекти на сделката за името докрай и конкретно тези, свързани със защитата на търговските марки.
Заев заяви, че неговото правителство има за цел да избегне забавяния и да завърши всички висящи въпроси, които са свързани с усилията за присъединяване на страната му към Европейския съюз, а освен това изрази надежда, че успешното прилагане на Преспанското споразумение ще улесни гръцките инвестиции в Македония.
Мицотакис отговори, че липсата на сделка в миналото никога нее възпрепятствала инвестициите от Гърция.
Като лидер на тогавашната основна опозиция Мицотакис се противопостави на споразумението с аргумента, че създава повече проблеми за Гърция, отколкото решава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Мицотакис и Ердоган ще се срещнат в Ню Йорк

Kathimerini: Мицотакис и Ердоган ще се срещнат в Ню Йорк

25 Септември 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Един ден, след като турският президент Реджеп Таийп Ердоган настоя, че армията на страната му ще остане в Кипър, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне с него в Ню Йорк, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Това ще е първата среща между двамата, след като Мицотакис стана премиер. Очаква се тя да се състои в около 15:45 българско време в сряда.
Във вторник Ердоган отхвърли това, което описа като „злонамерени“ призиви за изтегляне на турската армия от Кипър и отмяна системата на гаранции, която бе създадена на острова при придобиването на независимост и според която Турция, Гърция и Великобритания стават страни-гаранти.
В речта си пред Общото събрание на ООН Ердоган повтори, че Анкара ще защити сигурността, законните права и интересите на Турция и турците киприоти в Източното Средиземноморие. Той обаче отбеляза, че е отворен за взаимноизгодни предложения.
Междувременно във вторник, както пише „Катимерини“, турски самолети отново са прелетяли над гръцките острови Кастелоризо и Ро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Лавров и Зеленски са се срещнали в кулоарите на Общото събрание на ООН

РИА Новости: Лавров и Зеленски са се срещнали в кулоарите на Общото събрание на ООН

25 Септември 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. На приемът в чест на ръководителите на делегациите, организиран от името на американския лидер Доналд Тръмп, се е състояла кратка среща между руския външен министър Сергей Лавров и президента на Украйна Владимир Зеленски, съобщи пред РИА Новости диломатически източник от мястото на събитието.
Източникът от руската делегация разкри пред агенцията, че „разговорът е бил делови“.
Лавров оглавява руската делегация на Общото събрание на ООН. Неговото изказване ще бъде на 27 септември. Преди това той се е срещнал със саудитския си колега Ибрахим ал Асаф. Те са обсъдили двустранните отношения с акцент върху визитата на Владимир Путин в Рияд.
Освен това първият дипломат на Москва е участвал в среща на „астанинската тройка“: Русия, Турция и Иран – на министерско ниво.
Освен това, по думите на събеседника на агенцията, в сряда Лавров ще проведе първата си среща с новия министър на външните работи на Япония Тосимицу Мотеги.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Меркел и Макрон искат интензивни разговори между сърби и албанци

„Политика“ (Сърбия): Меркел и Макрон искат интензивни разговори между сърби и албанци

25 Септември 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е доволен от срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Ню Йорк и че няма съмнение, че Европа иска разрешаване на проблемите между Белград и Прищина, като Берлин дори настоява за това, пише белградският ежедневник „Политика“.
„Планът и идеята на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел е да се направи регионална среща и да се осъществят интензивни разговори между сърбите и албанците“, заяви сръбският лидер след срещата с германския канцлер в кулоарите на 74-тото Общо събрание на ООН.
Той добави, че Ангела Меркел е велик лидер и показва, че обръща голямо внимание на малките страни, но нейният проект е Европа и тя иска стабилност в дългосрочен план и затова „всичките й усилия ще бъдат да запази тази стабилност и ще се стреми да говорим, докато не намерим решение“.
Вучич заяви, че германският лидер се е ангажирала да ускори нещата на Балканите. „Германия иска стабилност и ни моли да говорим и да намерим решение“, заяви Вучич.
Той каза, че те също са говорили за определени икономически проекти и че е "огорчен" от това, че Volkswagen ще замине за Турция. Меркел отговори, че българският премиер също се оплаква от това.
Вучич каза, че това не е краят и че вярва, че Сърбия ще успее да се пребори за нови германски инвестиции. Той отбеляза, че е имал коректен и добър разговор с Меркел. Вучич каза още, че е помолил канцлера да посети Сърбия и че тя е казала, че ще дойде до 2021 г., съобщава Танюг.

Вучич няма нищо против да разговаря с Тачи
Сръбският президент заяви, че не се е виждал с косовския си колега Хашим Тачи в централата на ООН в Ню Йорк, където се провежда Общото събрание, нито би предложил да се срещнат, макар че няма да има проблем да разговаря с него.
„Не съм го виждал. Ако го бях видял, нямаше проблеми да говоря с него и хиляда пъти. Ако ме бяха повикали, щях да се срещна с него. За съжаление, не съм получил такава покана“, заяви сръбският лидер след констатация на репортерите, че Тачи е в централата на ООН, въпреки че Косово не е член на ООН, нито има статут на наблюдател.
Вучич подчерта, че Тачи не е член на официалната делегация и че се движи и говори, както се казва, „в кулоарите“ в ООН.
„Тачи е тук като Вук Йеремич, в кулоарите - разхожда се, яде снакс и пуканки и когато може си прави снимки ... Той не е официално тук, това не е официална делегация. Но го приеха, за да могат да се измъкнат“, заяви Вучич.

Вучич ще разговаря със Заев и Рама за „малък Шенген“
Вучич ще разговаря в Ню Йорк и с премиерите на Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама, с които, както заяви той, ще обсъди идеята за по-нататъшно премахване на различните бариери между териториите на страните и да се пусне свободен поток от стоки, хора и услуги.
Споразумението трябва да бъде конкретизирано на среща в Нови Сад на 9 и 10 октомври, на която се очакват Заев и Рама, и където основната тема ще бъде конкретизирането на плановете за по-силна интеграция на пазара в региона, т.е. създаването на един вид „малък Шенген“.
„Ще конкретизираме това, за което говорихме снощи. Искаме да се свържем по-тясно политически и икономически и да излизаме като блок пред Европейския съюз и други, а не поединично“, заяви сръбският президент.
Това ще бъде първата стъпка, а целта е да се привлекат и други страни от региона, обясни Вучич, като добави, че би било важно за Белград в свободния поток на стоки и услуги да се „включи“ и Прищина, всичко да бъде на по-високо ниво на икономическа интеграция, отколкото в рамките на ЦЕФТА и към инициативата да се включат също Босна и Херцеговина и Черна гора.
Той е уверен, че всички в региона са разбрали, че поединично са малки и слаби на другите пазари, а чрез създаването на единен пазар биха били несравнимо по-силни пред света и пред ЕС.
„Тези идеи може да не изглеждат много важни днес, но гарантирам, че драстичното увеличение на нивото на нашите инвестиции, което вече е голямо, би помогнало на другите ... такава среда би повдигнала всички нас“, посочи Вучич.
По неговите думи, Сърбия е отворена за това, което някои наричат „малък Шенген“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външните министри на България, Гърция, Румъния и Хърватия: Албания и Северна Македония трябва да започнат преговори за присъединяване към ЕС

Външните министри на България, Гърция, Румъния и Хърватия: Албания и Северна Македония трябва да започнат преговори за присъединяване към ЕС

25 Септември 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Категорична подкрепа за членството на Албания и Република Северна Македония в Европейския съюз - около това се обединиха външните министри на България - Екатерина Захариева, на Гърция - Никос Дендиас, на Румъния - Рамона Манеску, и на Хърватия - Гордан Гърлич-Радман, които се срещнаха по традиция в рамките на сесията на Общото събрание на ООН, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Четиримата първи дипломати на балканските страни от ЕС направиха преглед на европейската интеграция на шестте им съседки, които са все още извън Съюза, и набелязаха чувствителните въпроси около реформите във всяка една от тези държави и как могат да бъдат подкрепени.
“Убедени сме, че ще бъдем по-сигурни, по-проспериращи и по-богати, единствено ако всички наши съседи станат членове на Европейския съюз - обърна се към колегите си Екатерина Захариева. - Гърция помагаше на нашите три страни в присъединителния период, а сега е време ние да подкрепим нашите съседи от шестте страни от Западните Балкани. Благодаря на Румъния и Хърватия за продължаването на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.”
“България подписа договор за приятелство с Република Северна Македония и той трябва да се изпълнява. Албания трябва да прилага законодателството, което прие. България подкрепя започването на преговори за членство и с двете държави”, заяви Захариева.
“Поздравления за България и Румъния за успешните председателства на Съвета на ЕС, желаем успех и на Хърватия.
Гърция излиза от 10-годишна криза, много гърци загубиха своя начин на живот, страната бе ориентирана навътре, но сега отново ще бъдем ангажирани с Балканите и с европейските теми. Подкрепяме и Албания, и Република Северна Македония за членство в ЕС”, заяви гръцкият първи дипломат Никос Дендиас.
Румънският външен министър Рамона Манеску заяви, че България, Гърция, Румъния и Хърватия трябва да продължат да координират действията си в политиката по разширяването. “Трябва да ги подкрепим нашите съседи и да продължим ангажираността, с която България водеше този процес по време на своето Председателство. Разделянето на Албания и Република Северна Македония ще е голяма грешка и мисля, че времето е дошло за позитивен сигнал”, добави Рамона Манеску.
“Подкрепяме и Албания, и Република Северна Македония в европейския им път. Искаме всички страни в региона да живеем като добри съседи”, каза хърватският външен министър Гордан Гърлич-Родман.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Centar (Македония): Срещнаха се премиерите на Македония и Гърция

Centar (Македония): Срещнаха се премиерите на Македония и Гърция

24 Септември 2019 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на правителството на Македония Зоран Заев се срещна днес с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис в Ню Йорк в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН, пише македонското електронно издание Centar.
На срещата премиерът Заев подчерта, че правителството на Македония е максимално фокусирано върху конструктивния подход в изграждането на взаимно партньорство, основано на приятелство и общо желание за просперитет на региона в интерес на гражданите на двете страни.
Премиерът Заев подчерта, че правителството на Македония е готово да изпълни изцяло Плана за действие за засилване и обогатяване на сътрудничеството между Република Гърция и Република Северна Македония, както е предвидено в Преспанския договор. Той подчерта, че то е историческа стъпка и значително споразумение за изграждане на добросъседски отношения, по-тясно сътрудничество и конструктивни и положителни отношения между двете страни.
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви на срещата, че отдава голямо значение на факта, че Гърция е първата държава-членка на НАТО, ратифицирала Протокола за присъединяване на страната към Алианса в процеса на пълноправно членство, който ще бъде финализиран скоро.
На среща с гръцкия министър-председател Мицотакис, премиерът Заев информира за усилията за засилване на прилагането на текущите реформи, за да се даде възможност за започване на преговорите за присъединяване към ЕС, като положително решение по въпроса се очаква през октомври тази година.
Гръцкият премиер изрази подкрепа за започване на преговори с ЕС и подчерта, че последователното и навременно прилагане на Преспанския договор е от решаващо значение за подобряване на отношенията и осигуряване на европейска перспектива за Северна Македония.
На срещата бе заключено, че насърчаването на икономическото сътрудничество, увеличаването на търговския обмен и преките инвестиции са от взаимна изгода за гражданите на двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия) Среща между Колинда и Тачи: Хърватия е вдъхновение за Косово

„Вечерне новости“ (Сърбия) Среща между Колинда и Тачи: Хърватия е вдъхновение за Косово

24 Септември 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентите на Хърватия и Косово Колинда Грабар-Китарович и Хашим Тачи се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН, а веднага след това и двамата споделиха в своите профили в „Туитър“ снимка от преговорите и своите положителни впечатления от тях, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
„Добри и приятелски двустранни отношения между Хърватия и Косово. Много сме отворени за продължаване на нашето сътрудфничество и сме готови да предоставим на Косово цялата помощ, от която се нуждае“, написа хърватският президент.
Тачи също, както може да се тълкува от неговия „туийт“, беше доволен от атмосферата на срещата.
„Страхотна дискусия в кулоарите на Общото събрание на ООН с президента Грабар-Китарович. Хърватия е приказка за успехи и вдъхновение за Косово по пътя към интеграция в ЕС. Ще продължим сътрудничеството си с Хърватия като фактор за мира в Западните Балкани“, написа косовският държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Срещата Вучич-Мицотакис: Гърция няма да промени позицията си за Косово

„Политика“ (Сърбия): Срещата Вучич-Мицотакис: Гърция няма да промени позицията си за Косово

24 Септември 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В рамките на среща с държавния глава на Сърбия Александър Вучич, проведена в кулоарите на Общото събрание на ООН, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис го увери, че страната му няма да промени позицията си за Косово, съобщава електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения, ситуацията в региона и европейския път на Сърбия, предадоха местни медии.
По отношение на косовския въпрос Вучич е попитал Микотакис дали Гърция не е променила позицията си за непризнаване на Косово, подчертавайки, че това е от решаващо значение за Сърбия. Лидерът на кабинета в Атина е уверил, че Гърция подкрепя диалога, но вярва, че едностранните ходове не допринасят за него и е подчертал, че страната му няма да промени позицията си, когато става въпрос за признаване на независимостта на най-младата държава на Балканите.
В отговор Вучич е подчертал, че сръбският и гръцкият народ се радват на искрено приятелство, но не е пропуснал да отбележи необходимостта да се работи за укрепване на икономическото сътрудничество между Белград и Атина.
Той е благодарил на Гърция за подкрепата, която оказва на Сърбия по нейния европейски път, както и за тази за диалога между Белград и Прищина. Сръбският президент е информирал Мицотакис за проблемите, произтичащи от решението на Прищина да наложи мита върху вноса на стоки от Сърбия.
В заключение Вучич е поздравил Мицотакис за победата на изборите и е изразил надежда, че той ще успее да изпълни амбициозния дневен ред за управлението на неговото правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Заев очаква, Могерини подкрепя отваряне на преговорите за членство на Скопие в ЕС

„Сител“ (Македония): Заев очаква, Могерини подкрепя отваряне на преговорите за членство на Скопие в ЕС

24 Септември 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Върховният представител на Европейския съюз по политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини се обяви за отваряне на присъединителните преговори между Съюза и Македония и Албания. От нейния кабинет съобщиха, че това решение е ключово не само за двете страни, но и за целия регион и Съюза, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
В кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Могерини се срещна с представители на страните от Западните Балкани.
Всички партньори от Западните Балкани потвърдиха своята твърда ангажираност към европейската перспектива, като подчертаха, че работата по реформите продължава, както и по регионалното сътрудничество и добросъседските отношения, съобщават от канцеларията на Могерини.
На вечерята премиерът Заев заяви, че очаква положително решение за започване на преговори на предстоящата среща на върха на Европейския съвет през октомври. Той посочи, че това е решаващ период за Македония и че всички усилия са насочени към поддържане на положителен дух във всички страни-членки на ЕС, за да се подкрепи Скопие в започването на преговори с ЕС.
„Стартът на преговорите ще бъде успешен както за Северна Македония, така и за ЕС, в резултат на общите постижения по време на предприсъединителния процес“, каза Заев по време на вечерята.
Във вторник се предвижда среща между Заев и Мицотакис. Това ще бъде първата им среща след идването на „Нова Демокрация“ на власт през лятото. Освен с гръцкия си колега, македонският премиер ще се срещне и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, а след това ще присъства на приема на американския президент Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Общото събрание на ООН: Предстои първа среща между Заев и Мицотакис

„Алсат-М“ (Македония): Общото събрание на ООН: Предстои първа среща между Заев и Мицотакис

24 Септември 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Скопие/Ню Йорк. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев ще проведе първата си среща с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Тя ще се състои в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“ .
Не се привеждат подробности относно темите, които двамата лидери ще обсъдят.
В рамките на престоя си в Ню йорк Заев ще се срещне и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият премиер ще постави акцент върху проблемите в Източното Средиземноморие и инвестициите в преговорите си с Доналд Тръмп

Kathimerini: Гръцкият премиер ще постави акцент върху проблемите в Източното Средиземноморие и инвестициите в преговорите си с Доналд Тръмп

24 Септември 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Атина/Ню Йорк. Нарастващото напрежение с Турция в Източното Средиземноморие и усилията на новото правителство в Атина за привличане на повече чуждестранни инвестиции се очаква да заемат водещо място в дневния ред на разговорите между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и президента на САЩ Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха на ООН по изменението на климата в Ню Йорк, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Очаква се срещата между двамата лидери да се състои в 18:30 чaса местно време във вторник (1:30 часа българско време в сряда).
Мицотакис ще има възможността да обсъди и следващата фаза на Стратегическия диалог между САЩ и Гърция, която трябва да продължи с посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Атина на 6-7 октомври.
По-рано през деня гръцкият премиер ще проведе разговори с премиера на Северна Македония Зоран Заев, които се очаква да бъдат съсредоточени върху процеса на присъединяване на балканската страна към Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гърция ще забрани използването на пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021 година

ТАСС: Гърция ще забрани използването на пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021 година

24 Септември 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Атина/Ню Йорк. Гръцкото правителство ще приеме нова национална политика в областта на енергетиката и климата до края на тази година, която ще включва пълна забрана за използване на пластмасови изделия за еднократна употреба в цялата страна, считано от 2021 г., затварянето на електроцентралите за въглища до 2028 г. и увеличаване на дела на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници до 35% до 2030г. Това обяви министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, изказвайки се на срещата на върха за климата в централата на ООН, предава TACC.
Съгласно думите на Мицотакис, Гърция вече е „изпълнила целите си да намали емисиите на парникови газове до 2020 г." „Ние произвеждаме 20% от електроенергията си от възобновяеми източници и планираме да постигнем дял от 35% до 2030 г.“, подчерта гръцкият премиер. След това той добави, че правителството в Атина планира да приеме „нова амбициозна национална стратегия в областта на енергетиката и климата преди края на годината". „Нашата цел е да затворим всички електроцентрали за лигнитни въглища до 2028 г. И планираме да забраним използването на пластмасови изделия за еднократна употреба в цялата страна от 2021 г.“, поясни министър-председателят на Гърция.
Мицотакис заяви, че изменението на климата засяга не само настоящето, но и бъдещето на страната. „Той също се отразява на миналото ни, може да причини сериозни щети на обекти от културно и природно наследство, както и да наруши традиционния начин на живот. Гърция е дълбоко загрижена от потенциалното въздействие на изменението на климата върху нашето културно и природно наследство", заяви премиерът на Гърция, припомняйки, че през юни в Атина се проведе конференция, изводите от която бяха включени в предложенията на срещата на върха на ООН по въпросите на климата. „Моята страна възнамерява да свика среща на високо равнище през следващата година в Атина с цел да се приеме декларация за защита на културното и природното наследство от последиците от изменението на климата“, допълни Мицотакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Срещата Мицотакис-Тръмп в Ню Йорк е насрочена за следобедните часове на деня

Kathimerini: Срещата Мицотакис-Тръмп в Ню Йорк е насрочена за следобедните часове на деня

24 Септември 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Атина/Ню Йорк. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис ще бъде приет за разговор от президента на САЩ Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха на ООН, посветена на изменението на климата. Очаква се двамата лидери да се срещнат в Ню Йорк в следобедните часове на деня (18:30 часа местно време, 1:30 часа българско време в сряда), съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В първата си среща с американския лидер Мицотакис ще получи възможност да обсъди следващата фаза на Стратегическия диалог между САЩ и Гърция (предвиден да продължи с посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Атина на 6-7 октомври).
В реч на конференцията на ООН се очаква той да подчертае рисковете, произтичащи от изменението на климата за световното културно наследство - включително ерозията на древни паметници - както и стъпките, предприети от Гърция с подкрепата на ЮНЕСКО и Световната метеорологична организация за противодействие на заплахата.
Очаква се също Мицотакис да проведе разговори с повече от 10 лидери, включително турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
На среща с албанския си колега Еди Рама по-рано двамата обсъдиха двустранните отношения и пътя на Албания към членство с Общността оглед насрочения за октомври Европейския съвет.
Мицотакис наблегна на въпроса за етническото гръцко малцинство в страната и неговите права на собственост в Албания. Според източници на гръцкото правителство, Рама е изразил готовност да работи с Гърция по въпроси от особен интерес за Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“(Македония): Заев ще се срещне с Мицотакис на 24 септември в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

„Независен“(Македония): Заев ще се срещне с Мицотакис на 24 септември в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

24 Септември 2019 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителствена делегация от Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев, ще остане в Ню Йорк от 23 до 28 септември, където ще присъства на 74-ото Общо събрание на ООН, пише македонското издание “Независен”.
Според гръцки източници утре ще се проведе среща между премиера на Северна Македония Зоран Заев и неговия гръцки колега Кириакос Мицотакис.
Това ще бъде първата среща на двамата премиери, откакто Кириакос Мицотакис спечели изборите, проведени в началото на юли в Гърция.
Програмата на премиера Заев включва и официална среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.
Официалното обръщение на премиера Заев пред Общото събрание е насрочено за сутринта на последният ден, в който той ще бъде в Ню Йорк.
В правителствената делегация влизат още вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на здравеопазването Венко Филипче и министърът на околната среда Насер Нуредини.
Министрите ще участват в дискусиите в рамките на четирите срещи на събранието, които тази година са посветени на промените в климата, универсалният достъп до качествени здравни услуги, целите за устойчиво развитие и финансирането му.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.