НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

New Europe: ЕС и Косово подписаха споразумение за борба с тероризма

New Europe: ЕС и Косово подписаха споразумение за борба с тероризма

31 Октомври 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Комисарят на ЕС по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос подписа с министъра на вътрешните работи на Косово Съвместен план за действие по контратероризма в Западните Балкани, съобщава базираното в Брюксел издание New Europe.
Според споразумението, Сделката потвърждава подкрепата на ЕС и определя приоритетни действия за косовските власти в областта на сътрудничеството в сферата на борбата с тероризма. От друга страна, Косово се ангажира да докладва на всеки две години за напредъка, постигнат при прилагането на договора.
Това е третото подобно споразумение между Европейската комисия и партньорите от Западните Балкани. Съвместният план за действие за Западните Балкани беше подписан през 2018 г. и предоставя рамка за действие в борбата с тероризма в региона на Западните Балкани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Сблъсък на Тръмп и Сорос на Балканите; Евразийският проект предвижда Балканска конфедерация със столица Белград

„Политика“ (Сърбия): Сблъсък на Тръмп и Сорос на Балканите; Евразийският проект предвижда Балканска конфедерация със столица Белград

25 Октомври 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Москва/Белград. Смятат професора по политическите науки Игор Николаевич Панарин за Путиновия Макиавели, който дава прецизни съвети на руското ръководство, но той казва за себе си, че е стратегически анализатор. Този доктор на политическите науки и водещ анализатор на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) направи поредица от точни наблюдения и прогнози в интервю пред белградския ежедневник „Политика“ през април 2015 г. Още тогава - много преди официалното влизане на Русия във войната в Сирия и повече от година преди неуспешния опит за преврат срещу Реджеп Тайип Ердоган - той оцени, че стратегическата задача на Русия е да извади Турция от агресивния военен блок НАТО с помощтта на икономически инструменти“.
„Но Турция не може да бъде наш основен съюзник на Балканите. Това трябва да бъде Белград, като Турция отива в зоната си на отговорност в Близкия изток“, каза Панарин, като обяви, че газопроводът „Турски поток“ ще започне да работи през 2020 г.
Почти половин десетилети по-късно доста от това стана реалност. „Турски поток“ трябва да тръгне до края на 2019 година. А Турция, която се усеща все по-малко като съюзник на НАТО и САЩ, създава „зона за сигурност“ с Русия в Сирия, докато Белград заема все по-важно място в списъка на приоритетите на Кремъл. Точно това показва посещението на Дмитрий Медведев със съпътстващите договори в няколко стратегически важни за Сърбия области и демонстрациите на нарасналата мощ на сръбските сили за сигурност с помощта на руско и европейско оръжие.
В сръбската общественост професор Панарин - освен че през 1998 г. прецени, че САЩ могат да се разпаднат на шест части, е известен и с това, че обявява създаването на Евразийския съюз (ЕАИС – Евразийски икономически съюз) през 2006 г. Ако тогава приличаше на научна фантастика, девет години по-късно този съюз стана реалност. Неговият замисъл е ЕАИС да има четири столици: Санкт Петербург, Киев, Алма ата и Белград. „Виждам Белград като столица на голяма Балканска конфедерация, която ще обхваща всички балкански държави, а, може би и Унгария. Балканският вектор и Белград трябва да бъдат връзка с Мала Азия“, каза тогава анализаторът.

В интервю за Политика преди четири години и половина казахте, че през 2020 г. може да се очаква, че Сърбия може да се присъедини към Евразийския съюз. Тогава обявихте, че газопроводът „Турски поток“ ще бъде пуснат в експлоатация същата година, което изглежда се сбъдва. Тези дни Белград подписва голямо споразумение с ЕАИС – мислили ли сте за това?
Подписването на споразумението между Сърбия и ЕАИС за създаване на зона за свободна търговия отваря възможности за търговски, икономически и инвестиционни отношения с всички страни от ЕАИС и най-вече с Русия. В началото на октомври 2019 г. на срещата на върха в Ереван лидерите на ЕАИС одобриха споразумение със Сингапур, а се очаква да се присъединят Индия и Иран. Това е път към превръщането на Сърбия в ключова страна на Балканите, страна на икономически просперитет. За Белград прилагането на този документ ще означава съвсем нов етап на присъствие в Евразия. Влизането на пазар от около 200 милиона потребители с общ БВП над 1,9 трилиона долара ще даде възможност на Сърбия да се превърне в ядрото на икономическия просперитет. „Турски поток“ изминава 402 километра през Сърбия с поток от 12,87 милиарда кубически метра газ годишно.

Казахте, че виждате Белград като една от четирите столици на Евразия, начело на Балканската конфедерация, която евентуално би могла да включва и Унгария?
Евразийският съюз може да бъде представен като глобален руски проект за геополитическо развитие през XXI век, интегрална национална идея на руския и близките му евразийски народи. ЕС е в процес на системна криза, а напускането на Обединеното кралство е един от показателите за най-тежката криза на множество нива. Един бездуховен ЕС, с процеси на дехристианизация, стремеж към национална идентичност, разрушаване на семейството, духовни и морални ценности има тъжно бъдеще. Унгария е единствената държава в ЕС, която споменава християнските ценности в Конституцията си. Считам прогнозата си за правдоподобна - Белград начело на Балканската конфедерация, която може да включва Унгария.

Проблемът с Косово и Метохия остава отворен и натоварва Сърбия, как го виждате?
Кризата в Косово има много причини, но не забравяйте, че една от най-важните е Първата световна война. Британската империя използва Първата световна война, за да унищожи своите главни геополитически врагове – Русия и Германската империя. Сърбия понесе огромни загуби, след което започна активно заселване на албанци в Косово и Метохия. Тито, който беше под британско влияние, също допринесе за това. Историческият анализ показва, че британците са тайна сила, настроена враждебно към православна Сърбия. Великобритания инициира развитието на кризата в Косово вече повече от 100 години. Новият кръг започна с нахлуването на косовско-албанските специални сили в доминираните от сърби общини в северната част на провинцията на 28 май 2019 г. и арестуването на 13 местни сърби. Моментът не е избран случайно - веднага след речта на сръбския президент Александър Вучич в Скупщината по въпроса за Косово. С подкрепата на Русия ситуацията тогава се стабилизира.

Сега Вашингтон иска да ускори решението на косовския въпрос?
Бих предложил да разгледаме това в по-широк глобален контекст, като се вземе предвид продължаващата борба между глобалистите и патриотите на света. Вашингтон е разделен на две силни, противоположни групи. От една страна е национално ориентираният патриот Доналд Трамп, а от друга са глобалисти, предимно демократи и британското лоби в САЩ, чийто център на власт и управление е в Лондон. Bank of England, според мнението на фонд Л. Ларус, сега е основен организатор на опита за преврат в САЩ, под формата на импийчмент, с цел свалянето на Тръмп. В областта на външната политика ръцете му са вързани с въжетата на американското британско лоби и той се опитва да се освободи от хватката. Той бавно и сигурно се стреми към своята цел - освобождаване на САЩ от британското иго. Трябва да се помни обаче, че всички американски президенти, които през цялата история се застъпваха за освобождението от британското иго, бяха убити: Линкълн, Гарфийлд, Маккинли и Кенеди. Тръмп е заобиколен от глобалисти, лондонски агенти, създадени в САЩ по време на Студената война, лансирани от Чърчил през март 1946 г. Зад Тръмп стоят силни национални сили от патриотично настроени представители на индустрията, бизнеса и специалните служби, най-вече ВМС и НСА. Струва ми се, че това ще осуети опита за преврат и ще помогне на Тръмп да установи отношения с Русия. Тогава една силна общност на Тръмп и Путин ще може да реши проблема с Косово.

Вашата нова книга, „Хибридна война - теория и практика“, се занимава с явление, за което се говори много през последните години. Казвате, че това е стратегия, която съчетава обикновена и информационна война?
НАТО разработва хибридна стратегия за война от много години. Американският генерал Джеймс Матюс, бивш шеф на Пентагона, и полковник Франк Хофман публикуват значима статия през 2005 г., озаглавена „Бъдещето на войната: Възходът на хибридните войни“. В стратегическата концепция на НАТО от 2010 г. „хибридните заплахи“ се определят като заплахи, създадени от противник, способен адаптивно да използва традиционни и нетрадиционни средства за постигане на собствените си цели. През декември 2015 г. на срещата на външните министри на НАТО приеха хибридна стратегия за война, която предполага доминирането на инструментите на „меката сила“, насочени към разпадане на евразийското пространство, създаване на хаос и нестабилност в съседство на Русия. Ядрото на хибридната война е информационната война. Това е комбинация от военни сили, политико-дипломатически, финансово-икономически, информационно-психологически и информационно-технически методи за натиск и цветни революции, тероризъм и екстремизъм, използване на специалните служби, силите за специални операции и структурата на публичната дипломация, проведена в съответствие с плана на някакво правителство, военно-политически блок или транснационални корпорации.

Сърбия и Балканите отново ли са изправени пред заплахата от по-голяма дестабилизация, тоест хибридна атака и кой би могъл да я извърши?
Сърбия и Балканите са застрашени от дестабилизация. Инициаторът на хибридната атака, както и преди, може да бъде Лондон и неговият дългогодишен агент Джордж Сорос, родом от съседна Унгария, в която той постоянно се опитва да дестабилизира ситуацията. Сорос организира миграционната криза преди няколко години на Балканите, когато милиони млади хора от Близкия Изток, Африка и Афганистан преминаха през Сърбия. Има две външни политики на САЩ: официалната на Доналд Тръмп и неофициалната про-британска на „клан Клинтън“ с подкрепата на британския агент Джордж Сорос. Те са във фаза на остра конфронтация на Балканите. На заседание на Общото събрание на ООН на 24 септември Тръмп призова държавите по света да се откажат от глобализма и да изберат национализма, като подчерта, че мъдрите лидери поставят на първо място интересите на своите народи и държави. „Бъдещето не принадлежи на глобалистите, а на патриотите“, каза Тръмп. Незаконното сваляне на Тръмп е крайната цел на глобалистите - клинтънистите и Сорос. Те си поставиха за цел дестабилизирането на Балканите, а след това и на Европа като цяло, да дискредитират Тръмп и неговите външнополитически приоритети, по-специално създаването на нова система на международните отношения, основана на взаимноизгодно сътрудничество между нациите и предотвратяване на намеса във вътрешните работи на държавите. Ако на Балканите внезапно „случайно“ се случи нов междуетнически конфликт, Белият дом неизбежно ще бъде въвлечен и Тръмп се превръща в заложник на политиката на своите про-британски противници и глобалистите. Конкретно Балканите са стратегическо място за британския контрол над Европа и Близкия изток. Наистина се надявам през 2020 г. да се случи нова Ялта, като 1945 година. И че трима основни световни лидери - Владимир Путин, Доналд Тръмп и Си Дзинпин, ще могат да създадат нова, по-справедлива система на международните отношения, основана на диалог между цивилизациите и взаимноизгодно сътрудничество между нациите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич пред RT: „Разграничението“ на Вучич ще доведе до „Велика Албания“ и присъединяване на Сърбия към НАТО

Вук Йеремич пред RT: „Разграничението“ на Вучич ще доведе до „Велика Албания“ и присъединяване на Сърбия към НАТО

25 Октомври 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Сръбската народна партия (СНП) и член на опозиционния Съюз за Сърбия Вук Йеремич заяви в интервю пред руския телевизионен канал RT, че „разграничението“ (размяната на територии) с Косово и позволяването на Прищина да влезе в ООН, каквито са плановете на сръбския президент Александър Вучич според него, със сируност ще доведе до създаването на Велика Албания, премахване на Република Сръбска (в БиХ) и членство на Сърбия в НАТО, на което държавният глава би се съгласил, за да остане на власт.
Според опозиционния лидер „Русия сама трябва да реши кое е в неин най-добър интерес“.
По думите на Йеремич, начинът по който Русия третира Вучич много прилича на отношението на Москва към черногорския президент Мило Джуканович, преди той да се обърна на другата страна.
Той добави, че „разграничението“ с Косово ще бъде Рубикон за Вучич, какъвто е бил референдумът за независимост на Черна Гора за Джуканович, а след като се премине Рубикон, „има само един път и той завършва с членство в НАТО“.
„Вучич е близък партньор на Мило Джуканович, а Джуканович е по-старият брат в тези отношения. В Черна гора огромното мнозинство граждани бяха против членството в НАТО, но Джуканович не попита народа, а реши да вкара Черна гора в Северноатлантическия алианс, за да остане на власт. Вучич е най-добрият ученик на Джуканович на Балканите. Те имат едни и същи съветници и си сътрудничат тясно над и под масата“, обясни Йеремич.
Политикът посочи още, че сръбският президент се обявява открито за „разграничение“ и че в сградата на ООН в Ню Йорк е разговаряно на високо равнище по този въпрос на срещата на Вучич с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
„На срещата участва и бившият британски премиер Тони Блеър. Ролята на Блеър в събитията от 1999 година е добре известна и той, вероятно, е най-отговорен за тях. Позициите на Блеър за Косово са ясни, а той участва като съветник на Вучич на най-високо равнище. Както тогава можем да очакваме от тези срещи и опитите да се постигне „Договорът на века“, завърши Йеремич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Палмър разкри плана за Сърбия: Да я отделят от Русия и да я тласнат в НАТО

„Вечерне новости“ (Сърбия): Палмър разкри плана за Сърбия: Да я отделят от Русия и да я тласнат в НАТО

25 Октомври 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Белград. „Вашингтон иска да изтръгне Балканите от „прегръдката на Русия“, да привлече страните от региона в НАТО и да принуди Белград и Прищина да подпечатат взаимното си признание. В изпълнение на тези цели САЩ подготвят цял „арсенал“ от нови изнудвания, насочени предимно към Сърбия, включително резолюция по случая с братята Битичи, приета преди няколко дни в Камарата на представителите“, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“ в коментар, представен без редакторска намерса.
Матю Палмър, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ и специален представител на САЩ за Западните Балкани, също говори за тази стратегия. В сряда той даде показания пред Сенатския комитет по външни работи и подкомитета по Европа, като заяви, че нормализирането на отношенията между Белград и Прищина е сред приоритетите на САЩ на Балканите.
Палмър заяви, че САЩ очакват новото правителство в Прищина да премахне данъците върху сръбските стоки, но също така предупреди Белград да прекрати кампанията си за „делегитимиране на Косово в международната общност“:
„Чрез кампания за насърчаване на държавите да оттеглят признаването на Косово и като блокира членството му в международни организации като Интерпол, Белград навреди на международното полицейско сътрудничество и наруши атмосферата на компромиси“.
Служителят на Държавния департамент добави, че това възпрепятства напредъка към постигане на споразумение, което е нужно на Сърбия, за да влезе в ЕС.
„Убедени сме, че президентът Вучич е готов да договори подобно споразумение. След като Сърбия и Косово предприемат подобни стъпки, ние сме готови да проучим с него варианти, които ще му помогнат да изгради подкрепа сред народа на Сърбия за нормализиране на отношенията с Косово“, обясни Палмър, като отбеляза, че ще работи с Ричард Гренел по този въпрос. Новоназначеният специален пратеник за диалога Белград-Прищина на Доналд Тръмп.
Според Палмър САЩ са готови да помогнат на страните да постигнат споразумение с повишена политическа ангажираност, но също така и чрез стимулиране на бизнеса и търговията. Той също се обърна към критиките на ЕС, тъй като блокадата на Северна Македония и Албания изпраща лошо послание както към Белград, така и към Прищина, че независимо какви трудни решения вземат, те няма да се доближат до европейското общество. Според Палмър тази ситуация позволява на Русия, Китай и други участници да засилят влиянието си на Балканите:
„Основната цел на Русия е да предотврати евроатлантическата интеграция на региона, да го държи разделен, слаб и зависим от политическата подкрепа на Москва и газа. Тя иска да предотврати споразумението между Сърбия и Косово, превръщането на БиХ във функционална държава, пътя на Черна гора и Северна Македония към НАТО. Непризнаването на Белград на статута на Косово е най-голямото предимство на Москва, що се отнася до Сърбия“.
По неговите думи, интересите на Китай в Западните Балкани са повече търговски, а като важен играч той вижда и Турция, за която казва, че вижда региона като свой „заден двор“.
Бившият външен министър на СРЮ Владислав Йованович обяснява, че натискът, идващ от Вашингтон, е част от по-широка стратегия:
„Целта е Сърбия да бъде изложена на засилен международен натиск от САЩ, но и от Брюксел, за да признае самопровъзгласилата се държава Косово“.
Сузана Грубешич, външнополитически анализатор, заяви пред „Новости“, че „случаят с братята Битичи натоварва сръбско-американските отношения от две десетилетия и че приемането на резолюция е знак, че те никога няма да се откажат от търсенето на решение“:
„Тъй като съществува опасност да се използва този случай като допълнителен натиск върху Сърбия в светлината на решаването на проблема с Косово, е необходимо да се избегне капана на политизацията и да се предоставят убедителни доказателства, че прокуратурата за военни престъпления работи интензивно, за да открие извършителите“, казва Грубешич.
Сред „вечните“ условия на САЩ е и намирането на виновника за палежа на американското посолство в Белград през 2008-а година.

Милорад Додик: Палмър не казва истината

В доклада си пред Сената за положението на нещата в БиХ, Палмър продължава практиката на своите предшественици от Държавния департамент, следвайки вече установена матрица, без да идентифицира истинските проблеми и отговорните за тези проблеми.
Ето как сръбският член на Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик реагира на твърдението на Палмър, че „Додик е главната пречка, блокираща всичко, което би довело до напредък“.
„Показанията на Палмър пред Сената не отговарят на истината. Напредъкът на Сръбска и БиХ е в наш интерес, не преди всичко в интерес на САЩ, Русия, Турция или някоя друга суперсила“, обясни лидерът на босненските сърби.
Той каза на Палмър, че ако вече не иска да слуша законно избраните представители на народа в БиХ, поне трябва да слуша своя президент, който заяви, че ‚бъдещето принадлежи на суверенните и независими нации, които защитават своите граждани, уважават своите съседи и различията, които правят всяка страна специална и уникална“.
„Не правя повече от това, което Тръмп каза“, подчерта Додик.

Внимателно с промяната на границите

В отговор на въпрос в Сената за промяната на границите като възможен компромис между Белград и Прищина, Палмър заяви:
„Разбирам аргумента за Кутията на Пандора, който някои изказват, когато се спомене промяна на границите. Това е легитимно опасение. И ако страните обсъдят тези въпроси, ще трябва да работим върху него, за да определим дали това е риск, с който можем да се справим адекватно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Никой не ни предлага друго, освен да признаем Косово

Александър Вучич: Никой не ни предлага друго, освен да признаем Косово

24 Октомври 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че никой не предлага на Белград нищо по косовския въпрос, освен да признае Косово в границите, признати от западните страни, предава македонската медия “Фокус“.
По повод информацията, че специалният представител на САЩ в преговорите между Прищина и Белград Ричърд Гренел е предложил на Вучич да признае Косово, в замяна на чуждестранни инвестиции, президентът заяви, че има положителен и добър разговор с него и няма да отговаря на предположенията, които се появяват в публичното пространство.
„Никой не ни предлага нищо друго, освен да признаем независимостта на Косово в нейните граници", каза Вучич.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Тръмп е предлагал на Белград чуждестранни инвестиции в замяна на признаването на суверенитета на Косово

Gazeta Express (Косово): Тръмп е предлагал на Белград чуждестранни инвестиции в замяна на признаването на суверенитета на Косово

24 Октомври 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Белград/Вашингтон. САЩ няколко пъти са предлагали на Сърбия да признаят независимостта на Косово, а в замяна да получат чуждестранни инвестиции, пише прищинското издание Gazeta Express.
Според медиите в Белград, Сърбия е отхвърлила тези предложения.
Информацията гласи, че американският посланик в Германия, Ричърд Гренел, който по-късно беше назначен за специален представител на президента на САЩ Доналд Тръмп в диалога между Белград и Прищина, е призовал Сърбия и Косово да постигнат споразумение, в замяна на което и двете страни ще получат икономическа помощ.
Вашингтон настоява за бързо решаване на конфликта между Белград и Прищина и това се потвърждава от детайлите в трудните преговори между президента на Сърбия Александър Вучич и специалният представител Гренел.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Новият посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри предаде акредитивните си писма на Вучич

„Политика“ (Сърбия): Новият посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри предаде акредитивните си писма на Вучич

24 Октомври 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Новият посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри връчи акредитивните си писма на сръбския президент Александър Вучич, пище електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
Според изявлението в „Туитър“ на американската дипломатическа мисия, Годфри е акредитиран за извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Република Сърбия.

Агенция „Фокус“ припомня:

Новият американски посланик в Белград Антъни Годфри, който наследява Кайл Скот, за последно работи като заместник-посланик на САЩ в Москва.
Заместник-председателят на Градския комитет на Сръбското движение за обновление и известен анализатор в западната ни съседка Неманя Старович заяви, че предишната позиция на дипломата е една от петнадесетте най-важни в Държавния департамент и че назначаването на Годфри ясно показва, че Вашингтон повишава профила на дипломатическото си представителство в Сърбия.
Годфри има почти 40 години стаж в американския флот и дипломация и е американско-руски експерт. Той е известен и в региона, защото е служил в посолството в Загреб. Завършил е Университета на Калифорния и говори руски, турски и сърбохърватски език, отбелязват от Белия дом.

Агенция „Фокус“ представя и извадка от изслушването на Годфри в Сената на САЩ преди да заеме позицията:

„Кандидатът за нов посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри заяви, че Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност.
Той бе на изслушване в Сената на САЩ, където, освен гореспоменатото, заяви, че неговият приоритет, ако стане дипломатически представител на страната си в Сърбия, ще бъде нормализацията на отношенията между Белград и Прищина и намиране на трайно и устойчиво решение на косовския проблем.
„Работим за това в Белград, Прищина, Вашингтон и Брюксел. Искаме да намерим начин Сърбия и Косово да стигнат до решение, да се откажат от контрапродуктивните действия, до които двете страни прибягват. И двете страни трябва да вървят напред, а нашата роля е да им помогнем“, заяви Годфри в отговор на въпрос на сенатора от Демократическата партия Джин Шахин за това как може да се направи така, че двете страни да стигнат до решение, предава The Voice of America.
По неговите думи, Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност и в тази връзка стратегически интерес на САЩ е Сърбия да развие модерна, демократична и европейска държава.
„Подкрепяме нейната интеграция в ЕС. Сърбия е на кръстопът и нейните лидери трябва да проведат реформи, за да може страната да напредне към ЕС“, заяви Годфри.
Дипломатът заяви, че след дипломатическата си служба в Москва „е напълно наясно с агресивното поведение на Русия, зловредното й влияние и дезинформационната кампания, която тя води в Европа“, както и че САЩ полагат големи усилия за противодействие на това.
Членът на комисията по външни работи на Сената от Демократическата партия Джин Шахин заяви, че скорошното предаване на руски бронирани машини на Сърбия в Ниш предизвиква двойни опасения – защото Русия иска да повлияе на ситуацията в Сърбия и защото сплашва останалите държави в региона, имайки предвид „ролята на Сърбия във войните от деветдесетте“, на което Годфри заяви, че ще насърчи Белград да напредва към Запада, което включва нормализация на отношенията с Косово.
Както заяви дипломатът, ако бъде избран за посланик, той ще работи за подобряване на отношенията на Сърбия с Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия, но ще продължи да „оказва натиск“ на сръбското правителство да завърши разследването на убийството на Битичи през 1999 година и ще направи всичко за изправяне на отговорните пред съда, независимо от тяхната длъжност и ранг.
По неговите думи, демокрацията и върховенството на закона са важен елемент от действията на Вашингтон в Сърбия , поради което той иска да насърчава и защитава демократичните ценности.
„Насилието над журналисти и заплахите за насилие над журналисти в Сърбия увеличават самоцензурата и не позволяват на журналистите да могат обективно да информират обществеността“, заяви Годфри.
Що се касае до икономиката, кандидатът за нов посланик на Вашингтон в Белград подчерта, че Сърбия има огромен потенциал в икономическото развитие, благодарение на образованието и талантливата работна сила, както и поради местоположението си, което е на важен търговски кръстопът в Европа и дългогодишната традиция за гостоприемство.
"Сърбия направи голям напредък за реформирането на икономиката си. Тя също трябва да намали бюрокрацията и да се бори с последиците от корупцията, за да я направи по-привлекателна за бизнеса", каза той. Дипломатът посочи, че ще работи за значителни американски инвестиции в Сърбия, които са създали 20 000 работни места от 2000 г. насам.
Той оцени, че Белград е важен партньор във военните отношения, както и в мироопазващите мисии, като подчерта, че сътрудничеството на Сърбия с Националната гвардия на Охайо е едно от най-успешните в Европа.
Годфри заяви, че отношенията между САЩ и Сърбия имат дълга и сложна история, от съюзници в двете световни войни до тежките времена през 90-те години на миналия век“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Палмър: Косово и Сърбия ще решат дали границите ще бъдат част от преговорите

Матю Палмър: Косово и Сърбия ще решат дали границите ще бъдат част от преговорите

24 Октомври 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър подчерта, че Косово и Сърбия сами трябва да решат дали въпросът за границите ще бъде обсъден като част от усилията за нормализиране на двустранните им отношения, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
По време на изслушване в Комисията по външни работи на Сената на САЩ Палмър заяви, че САЩ искат да сключат споразумение, което трябва да бъде приобщаващо.
„Това, което бихме искали да видим, е стабилно споразумение.. Мисля, че е важно да бъде постигнато цялостно споразумение, което представлява пълна нормализация, която е многоизмерна; тя трябва да обхваща сигурността, политиката, икономиката, търговията и културата“, цитира изданието думите на Палмър, предадени от Voice of America.
Що се отнася до това дали границите може или не може да бъдат част от цялостно решение, зависи от самите страните, допълни американският дипломат.
Относно опасенията за въздействието на промяната на границите между Косово и Сърбия в други части на региона, Палмър заяви: „Абсолютно разбирам аргумента с кутията на Пандора, който накара много наблюдатели на Балканите да си зададат въпроса какво ще се случи с другите граници на Балканите, ако тези между Косово и Сърбия бъдат променени. Мисля, че притесненията им са основателни. И ако страните продължат да обсъждат тези въпроси, то тогава трябва да продължим да работим и да преценим дали това е риск, който може да бъде управляван правилно“.
Палмър заяви, че партиите в Косово, които спечелиха предсрочните парламентарни избори, са дали ясно да се разбере, че не искат да преговарят по въпроса за границите. Дипломатът подчерта, че към настоящия момент работи съвместно с Ричард Гренел, пратеник на президента на САЩ за мирните преговори, с цел намиране на път обратно към преговорите между Белград и Прищина.
Палмър препоръча на новата власт в Косово да премахне митата за вноса на сръбски стоки в страната, а официален Белград – да прекрати кампанията си за лобиране с цел оттеглянето на признанията на независимостта на най-младата държава на Балканите. Именно така ще бъде създадена възможност за възобновяване на диалога, изрази увереност американският дипломат.
Палмър определи изборите на 6 октомври в Косово като много важни за Косово, като подчерта, че „това ще бъде първото правителство без силите, които последваха бившата Армия за освобождение Косово... без тежестта на миналото".
„Резултатите доказват желанието на гражданите за промяна", подчерта Палмър, отбелязвайки, че се очаква новото правителство да бъде сформирано от движението „Самоопределение“ и Демократичната лига на Косово (ДЛК).
„За първи път „Самоопределение“ побеждава на избори. Познавам (Албин) Курти, но как ще се държи в правителството остава неясно “, коментира Палмър. „Надявам се да да съставят правителство бързо“, тъй като има „работа, която трябва да бъде свършена, преди страните да седнат на масата за преговори“.
Палмър разкритикува Европейския съюз, че не е започнал преговори за членство с Албания и Северна Македония, което според него „изпраща грешни послания до Прищина и Белград".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Сърбия): Сръбското предложение за размяна на територии е неприемливо в Косово

Koha Ditore (Сърбия): Сръбското предложение за размяна на територии е неприемливо в Косово

23 Октомври 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Думите на сръбския президент Александър Вучич, че Белград няма да признае Косово в сегашните му граници не предизвикаха никаква реакция в Прищина, пише косовското издание Koha Ditore.
Сръбският лидер заяви в интервю пред австрийския Der Standard: „Ние определено искаме да чуем какво има да каже Европейския съюз. Досега ЕС не е поставял условия за Сърбия. Също така искаме да чуем от американците дали това не се е променило. Ако преди евентуален диалог се каже ‚няма да говорим за територии, няма да говорим за автономия на севера, тогава за какво ще говорим? Няма предварителни условия в тези преговори“.
Все още изпълняващият длъжността министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли не отговори на въпрос на вестника за коментара на Вучич. Албулоена Хаджиу, високопоставен член на Движение „Самоопределение“, което спечели най-много гласове на проведените този месец парламентарни избори, също отказа да коментира думите на Вучич.
Междувременно, политически коментатори в Прищина предупредиха, че косовските власти не трябва да се съгласяват на сделка за територии в преговорите за окончателно споразумение с Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия не може да признае Косово в сегашните му граници

Александър Вучич: Сърбия не може да признае Косово в сегашните му граници

22 Октомври 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич изключи в интервю за виенския всекидневник Der Standard Белград да признае Косово в сегашните му граници, цитира думите му сръбското радио „Б 92“.
Той добави, че е малко вероятно Белград да признае Косово изобщо, въпреки че каза, че е чул от САЩ, че ЕС е променил позицията си и може да поиска Белград да признае бившата си територия за самостоятелна държава.
На въпрос дали Сърбия някога ще признае Косово за равноправен член на международната общност, Вучич отговори, че това е труден въпрос за сърбите.
"Ние обаче искаме да видим какво казват те (преговарящите в Прищина) и защо го казват. Разбира се, ние искаме да чуем какво ще каже ЕС. Досега ЕС не е поставил предварителни условия за Сърбия", каза Вучич.
"Ние обаче чухме от американците, че това може да се е променило, но искаме да го чуем от нашите европейски партньори. Не мога да изключа, че ЕС ще се стреми към признаване, но досега не е направил това", обясни той.
Вучич каза, че идеята за ЕС е модел на споразумение между двете германски държави, без взаимно признаване, което, разбира се, както отбеляза, би било по-лесно за Сърбия.
На въпрос дали Белград може да признае Косово в рамките на съществуващите граници, Вучич каза: "Мога да ви кажа, че почти абсолютно го изключвам".
На въпрос дали това означава, че това може да стане само чрез промяна на границите или размяна на територии, той отговори, че не знае какво ще се случи.
„Не е много вероятно да признаем Косово. Не мисля, че това ще се случи, но не можем да затворим вратата за диалог. И двете страни трябва да загубят, за да възникне ситуацията при която и двете страни печелят. Не може една страна да получи всичко - признание, наша територия и наш народ“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Всеки опит за отстраняване на Сръбска листа може да доведе до катастрофални последици в сръбско-албанските отношения

Александър Вучич: Всеки опит за отстраняване на Сръбска листа може да доведе до катастрофални последици в сръбско-албанските отношения

15 Октомври 2019 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че всеки опит за отстраняване на Сръбска листа може да доведе до катастрофални последици в сръбско-албанските отношения, като заяви, че косовските албанци и техните западни партньори работят заедно за постигането на тази цел, цитира думите му базираният в Прищина вестник Gazeta Ecxpress.
Вучич обвини косовските албанци, че са измислили „някаква история с отровни пликове с гласове от Сърбия“. „Сега те вече не са сигурни, че вече са отровни. Те не знаят какво да измислят, но казват, че Сръбска листа трябва да бъде отстранена. Това ще доведе до катастрофални последици в отношенията между сърбите и албанците, защото няма да има сърби в институциите и когато няма сърби в институции, вие знаете къде ще бъдат и как ще защитават своята свобода и домове ", каза той по време на среща с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, съобщи порталът N1, позовавайки се на FoNet.
Членовете на Централната избирателна комисия в Косово съобщиха за алергични реакции и неприятна миризма от пликове с гласове, донесени от Сърбия. Пликовете бяха поставени под карантина в очакване на полицейско криминално разследване. Сръбският президент заяви, че е странно, че никой от присъстващите в Централната избирателна комисия сърби не съобщава за симптоми на отравяне при отваряне на пликовете с гласове, подадени в Сърбия. Вучич каза, че официален Белград е помолил своите западни партньори да проявят разум, а не да помогнат на косовските албанци да постигнат техните болни цели… или да се сблъскат с катастрофа“. „Всичко, което направиха, го направиха заедно с целта да унищожат Сръбска листа. Това ни притеснява много много “, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Диалогът между Белград и Прищина трябва да завърши с признаване на Косово

Еди Рама: Диалогът между Белград и Прищина трябва да завърши с признаване на Косово

12 Октомври 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама смята, че диалогът между Белград и Прищина трябва да приключи с взаимно признаване, а след това и останалите страни верижно да признаят независимостта на Косово,цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
"Ако (Албин) Курти стане премиер, с него Сърбия, независимо дали иска или не, ще преговаря", каза Рама в Нови Сад, където участва в тристранната среща на Сърбия, Албания и Македония.
В интервю за албанската телевизия Klan Рама заяви, че без съмнение Албин Курти представлява волята на косовските избиратели.
"И ако той поеме властта в Косово, той ще бъде легитимният премиер, с когото Сърбия, независимо дали иска или не, ще трябва да общува, ще трябва да намери начин да структурира процес на диалог, който не може да се осъществи без правителството и новия премиер на Косово", каза Рама.
Според него Курти е готов да поеме отговорност и добави, че косовските политици имат задължение "да продължат диалога, който без съмнение ще трябва да бъде задвижен отново, да бъде реструктуриран и ясно фокусиран върху неговото приключване - с признаване на Косово".
Тогава, според Рама, ще последва верижно признаване на независимостта на Косово от други страни.
Той припомни, че винаги се е противопоставял на размяната на територии като начин да съкрати пътя на един процес, който е много по-сложен.
"От друга страна обаче, казах и повтарям, че е немислимо да се стигне до приключване на процеса, ако няма визия и воля за споразумение за гранична линия", каза албанският премиер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Премиерът на Албания призова Сърбия и ООН да признаят независимостта на Косово

РИА Новости: Премиерът на Албания призова Сърбия и ООН да признаят независимостта на Косово

27 Септември 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви по време на заседанието на Общото събрание на ООН, че Сърбия и другите страни членки на организацията са длъжни да признаят независимостта на Косово и да й позволят да се включи в международните структури, предава РИА Новости.
По неговите думи, откритият спор между частично признатата Република Косово и Сърбия все още пречи на реализирането на потенциалното развитие на целия Балкански регион.
"Независимо с какви проблеми се сблъсква младата демокрация на Косово, повече от ясно е, че са минали повече от 10 години от нейната независимост и Република Косово е успяла да изгради активна демокрация", каза Рама.
Според него Косово е "надежден партньор в региона", който никога не е отстъпил "от своите европейски и евроатлантически задължения".
"Време е всички страни в това събрание, особено нашите приятели в Сърбия, да признаят независимостта на Косово и да признаят реалността. Това е единствената надеждна основа за изграждане на общо по-добро бъдеще", каза още Рама.
Ръководителят на албанското правителство предложи също така да се даде възможност на Косово да се присъедини към "всички международни организации" и помоли ЕС да предостави на жителите на Косово правото на безвизов достъп.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Gazeta Express” (Косово): САЩ с ясно послание за либерализирането на визите на гражданите на Косово в ЕС

„Gazeta Express” (Косово): САЩ с ясно послание за либерализирането на визите на гражданите на Косово в ЕС

27 Септември 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Комисията по външните работи в Конгреса на САЩ, оглавена от Елиът Ейнджъл приветства вота на Европейската комисия по гражданските права за либерализирането на визите за гражданите на Косово, пише вестник Gazeta Express.
„Европейският парламент е прав. Европейският съюз трябва да работи за либерализирането на визите за Косово“, пише в съобщение на комисията в „Туитър“.
На 24 септември комисията на ЕС потвърди своята подкрепа за либерализирането на визите на гражданите на Косово. Подобни гласувания се проведоха по-рано през годината, както и през септември 2018 г., но е нужно въпросът да бъде обсъден отново след изборите за Европейски парламент през месец май.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK: Словенски евродепутат заяви, че прави всичко възможно за да осигури свободното придвижване за гражданите на Косово

RTK: Словенски евродепутат заяви, че прави всичко възможно за да осигури свободното придвижване за гражданите на Косово

27 Септември 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Словенският евродепутат, който се бори за либерализацията на визите за гражданите на Косово, Таня Файон заяви, че е доволна, че Европейската комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е дала разрешението си, за да започне тя да преговаря със страните от Европейския съюз за това, съобщава „Радио и Телевизия на Косово”.
Тя добави, че ще направи всичко по силите си за да могат хората от Косово да пътуват свободно в Европа възможно най-скоро.
В същото време тя подчерта, че „косовските власти трябва да продължат да прилагат всички нужни изисквания за либерализацията на визите“.
„Всички трябва да работим заедно. Очаквам финландското председателство на ЕС и новоизбраният Европейски съвет да върнат за разглеждане косовския въпрос“, добави тя.
„Не искам да спекулирам за възможна дата в момента, но се надявам това да се случи съвсем скоро“, каза още Файон.
Тя заяви, че наскоро е провела много „директен“ и „искрен“ разговор с финландския министър на вътрешните работи, където е повторила, че Косово е изпълнило всички критерии за да получи статут на страна, освободена от визи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri: ЕС обяви, че Косово е изпълнило всички условия за визова либерализация

Zeri: ЕС обяви, че Косово е изпълнило всички условия за визова либерализация

16 Септември 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Офисът на Европейския съюз в Косово обяви, че Прищина изпълня всички необходими условия за визова либерализация и че макар държавите-членки да имат последната дума по въпроса, „върховният представител на ЕС (Федерика) Могерини е заявила по време на среща в Хелзинки, че Европейската комисия е препоръчала на Съвета, че е време да вземе решение за визовата либерализация за Косово“, пише прищинският ежедневник Zeri.
В отговор на документа, от офиса на ЕС в Прищина казват още, че Могерини е изразила убеждение, че е време за хората в Косово да получат визова либерализация. В същото време обаче, предупреждават от мисията на ЕС, е важно Косово да демонстрира продължителни усилия за поддържане на върховенството на закона, както и контрол върху миграцията и сигурността.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият посланик на САЩ в Белград: Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност

Новият посланик на САЩ в Белград: Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност

31 Юли 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кандидатът за нов посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри заяви, че Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност, предава белградската медия „Б92“.
Във вторник Годфри бе на изслушване в Сената на САЩ, където, освен гореспоменатото, заяви, че неговият приоритет, ако стане дипломатически представител на страната си в Сърбия, ще бъде нормализацията на отношенията между Белград и Прищина и намиране на трайно и устойчиво решение на косовския проблем.
„Работим за това в Белград, Прищина, Вашингтон и Брюксел. Искаме да намерим начин Сърбия и Косово да стигнат до решение, да се откажат от контрапродуктивните действия, до които двете страни прибягват. И двете страни трябва да вървят напред, а нашата роля е да им помогнем“, заяви Годфри в отговор на въпрос на сенатора от Демократическата партия Джин Шахин за това как може да се направи така, че двете страни да стигнат до решение, предава The Voice of America.
По неговите думи, Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност и в тази връзка стратегически интерес на САЩ е Сърбия да развие модерна, демократична и европейска държава.
„Подкрепяме нейната интеграция в ЕС. Сърбия е на кръстопът и нейните лидери трябва да проведат реформи, за да може страната да напредне към ЕС“, заяви Годфри.
Дипломатът заяви, че след дипломатическата си служба в Москва „е напълно наясно с агресивното поведение на Русия, зловредното й влияние и дезинформационната кампания, която тя води в Европа“, както и че САЩ полагат големи усилия за противодействие на това.
Членът на комисията по външни работи на Сената от Демократическата партия Джин Шахин заяви, че скорошното предаване на руски бронирани машини на Сърбия в Ниш предизвиква двойни опасения – защото Русия иска да повлияе на ситуацията в Сърбия и защото сплашва останалите държави в региона, имайки предвид „ролята на Сърбия във войните от деветдесетте“, на което Годфри заяви, че ще насърчи Белград да напредва към Запада, което включва нормализация на отношенията с Косово.
Както заяви дипломатът, ако бъде избран за посланик, той ще работи за подобряване на отношенията на Сърбия с Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия, но ще продължи да „оказва натиск“ на сръбското правителство да завърши разследването на убийството на Битичи през 1999 година и ще направи всичко за изправяне на отговорните пред съда, независимо от тяхната длъжност и ранг.
По неговите думи, демокрацията и върховенството на закона са важен елемент от действията на Вашингтон в Сърбия , поради което той иска да насърчава и защитава демократичните ценности.
„Насилието над журналисти и заплахите за насилие над журналисти в Сърбия увеличават самоцензурата и не позволяват на журналистите да могат обективно да информират обществеността“, заяви Годфри.
Що се касае до икономиката, кандидатът за нов посланик на Вашингтон в Белград подчерта, че Сърбия има огромен потенциал в икономическото развитие, благодарение на образованието и талантливата работна сила, както и поради местоположението си, което е на важен търговски кръстопът в Европа и дългогодишната традиция за гостоприемство.
"Сърбия направи голям напредък за реформирането на икономиката си. Тя също трябва да намали бюрокрацията и да се бори с последиците от корупцията, за да я направи по-привлекателна за бизнеса", каза той. Дипломатът посочи, че ще работи за значителни американски инвестиции в Сърбия, които са създали 20 000 работни места от 2000 г. насам.
Той оцени, че Белград е важен партньор във военните отношения, както и в мироопазващите мисии, като подчерта, че сътрудничеството на Сърбия с Националната гвардия на Охайо е едно от най-успешните в Европа.
Годфри заяви, че отношенията между САЩ и Сърбия имат дълга и сложна история, от съюзници в двете световни войни до тежките времена през 90-те години на миналия век.
В момента Антъни Годфри изпълнява длъжността заместник-посланик на САЩ в Москва с близо 40 години служба във ВМС и дипломацията на САЩ. Завършил е Калифорнийския университет и говори руски, турски и сърбохърватски език.

Агенция "Фокус" припомня:

Новият американски посланик в Белград Антъни Годфри, който ще наследи Кайл Скот, в момента работи като заместник посланик на САЩ в Москва.
Заместник-председателят на Градския комитет на Сръбското движение за обновление и известен анализатор в западната ни съседка Неманя Старович заяви, че предишната позиция на дипломата е една от петнадесетте най-важни в Държавния департамент и че назначаването на Годфри ясно показва, че Вашингтон повишава профила на дипломатическото си представителство в Сърбия.
Годфри има почти 40 години стаж в американския флот и дипломация и е американско-руски експерт. Той е известен и в региона, защото е служил в посолството в Загреб. Завършил е Университета на Калифорния и говори руски, турски и сърбохърватски език, отбелязват от Белия дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Визовата либерализация е въпрос на седмици

Рамуш Харадинай: Визовата либерализация е въпрос на седмици

18 Юли 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви в четвъртък, че решението за визова либерализация за гражданите на Косово е въпрос на седмици, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Мисля, че сега е въпрос на седмици. Закъснели сме, но е въпрос на седмици преди да получим дългоочакваните новини за визовата либерализация. Изпълнили сме всички критерии“, заяви министър-председателят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Косовският парламент ще проведе извънредно заседание за Прешевската долина

RTK (Косово): Косовският парламент ще проведе извънредно заседание за Прешевската долина

25 Юни 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово ще проведе извънредно заседание в понеделник, на което ще бъдат обсъдени исканията на представителите от Прешевската долина и ще бъде приета резолюция за подпомагане на албанското население в южносръбската област, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Решението е взето от парламентарната комисия по образование в хода на срещата с членове на комисията за публична администрация, която наскоро се завърна от своята визита в Прешевската долина.
Косовските албански депутати са получили много искания от тамошните лидери, включително обединение на Прешевската долина с Косово и повдигане на този въпрос в диалога между Прищина и Белград. Освен това албанците от Сърбия са поискали помощ за проекти в помощ на населението на Долината.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): 93% от косовските албанци са срещу промяна на границите

RTK (Косово): 93% от косовските албанци са срещу промяна на границите

25 Юни 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Професорът от Оксфорд Антъни Хийт представи анкета за трите основни въпроса между Косово и Сърбия, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По неговите думи, сред албанското и сръбското население на Косово има несигурност какво трябва да бъде окончателното споразумение между Прищина и Белград.
Той представи трите сценария в анкетата:
Запазване на статуквото, по-големи правомощия за Асоциацията на сръбските общини, корекция на границите между Косово и Сърбия.
Според него запазване на статуквото не се подкрепя и от двете общности, като те са недоволни от сегашното положение.
Хийт е открил и различия по отношение на перспективите между двата народа.
„Албанската общност е по-загрижена за европейската интеграция и признанието от Сърбия, докато сръбските респонденти отделят по-голямо внимание на нуждата за разрешаване на вътрешните проблеми, пред които са изправени.
„86% от албанската общност не са съгласни с предаване на изпълнителни правомощия на Асоциацията на сръбските общини. Сред сръбската общност има разделение по този въпрос. 1/3 са съгласни с този сценарий и също толкова с против. Така че те не са на едно мнение“.
„Що се отнася до корекцията на границите между двете страни, ние открихме, че мнозинството от албанската общност е срещу това“, заяви професорът.
„Има някои различия по този въпрос. 93% от албанците твърдят, че Косово е независимо и трябва да бъде признато като такова без промяна на границите и посочват, че няма нужда от такива концесии“, обясни той.
Хийт отбеляза още, че албанската общност е попитана дали е съгласна с политиката на ЕС и САЩ. „Получихме изненадващи резултати. Отбелязваме, че сред албанците има по-голяма подкрепа за политиката на САЩ, отколкото за ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Регионът може да стане нестабилен ако не бъде постигнато споразумение със Сърбия

Хашим Тачи: Регионът може да стане нестабилен ако не бъде постигнато споразумение със Сърбия

25 Юни 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви в Прищина, че е в националния интерес на Косово да се постигне правно обвързващо споразумение със Сърбия, което ще включва взаимно признаване, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
В изказване на конференция в косовската столица, държавният глава заяви, че Прищина иска да изясни отношенията си със Сърбия като държава и това може да бъде постигнато единствено чрез процеса на диалога с ясни крайни срокове и цели и с гаранции и международна подкрепа, основно от САЩ и Европейския съюз. „Нямам съмнение, че ако не постигнем правно обвързващо споразумение със Сърбия тази година, ще навлезем в опасна зона на тези отношения и това може да донесе нестабилност на целия регион“, заяви Тачи.
„Независимо от скорошните инициативи за продължаване на диалога, резултатът е нулев. Липсата на диалог и перспектива за постигане на споразумение за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия е най-голямата възможна заплаха за сигурността и стабилността на Косово“, обясни президентът.
Тачи добави още: „Всички знаем, че не можем да чакаме още 20 години, за да изясним отношенията си със Сърбия. Времето не е на наша страна. Статуквото в отношенията ни със Сърбия е нестабилно“. В отразяването си от конференцията Indeksonline цитира Тачи, че е доволен, че 91% от респондентите в проучване, проведено от RIDEA, са против сегашното статукво. „Анализирали сте и изпробвали и други сценарии, но е ясно, че Асоциацията [на сръбските общини] е категорично отхвърлена от гражданите на Косово… Това е добър урок за тези, които все още работят по този вариант. Те трябва да се откажат от тези опасни опити възможно най-скоро. Искам също да кажа, че съм много доволен, че опцията за корекция на границите или демаркация на границите се радва на най-голямата подкрепа сред народа на Косово, въпреки отрицателната кампания на някои политически партии и други срещу този сценарий“, каза косовският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): Сръбският план за „хуманитарна катастрофа“ в Северно Косово започва от днес

„Зери“ (Косово): Сръбският план за „хуманитарна катастрофа“ в Северно Косово започва от днес

24 Юни 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кметовете на четирите населени предимно от сърби общини в Северно Косово, най-вероятно, са инициаторите на сръбския план за създаване на изкуствена хуманитарна криза в района, пише прищинският ежедневник „Зери“.
Планът, според изданието, предвижда изпразването на магазини за хранителни стоки и лекарства на основата на твърдението, че те не могат да се заредят заради наложените от Прищина 100-процентови мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Отмяната на срещата в Париж увеличи противоречията между политическите партии в Косово

Koha Ditore (Косово): Отмяната на срещата в Париж увеличи противоречията между политическите партии в Косово

24 Юни 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Отмяната на срещата на върха в Париж задълбочи различията между политическите партии в Косово, които не могат да се съгласят за обща позиция в диалога със Сърбия, пише на първа страница прищинският ежедневник Koha Ditore.
Изданието отбелязва, че правителството, ръководено от Рамуш Харадинай, е подновило усилията си за съживяване на техническия диалог. Пратеници на премиера, които миналата седмица се срещнаха със сръбски представители в Берлин без никакво съобщение, отрекоха, че обсъждат следващата фаза на преговорите. Въпреки че въпросът за асоциацията / общността на сръбските общини не се споменава, Авни Арифи, посланикът на Косово в Обединените арабски емирства и бивш координатор на технически разговори със Сърбия, заяви, че Асоциацията е част от задълженията на Прищина, които трябва да бъдат изпълнени в съответствие с решението на Конституционния съд на Косово.
Koha Ditore публикува и статия на своя кореспондент в Брюксел Августин Палюкай, в която последният твърди, че „Меркел и Макрон имат по-важни проблеми от отношенията между Косово и Сърбия.
Палюкай пише, че германският канцлер и френският президент са толкова заети с други спешни въпроси, че са облекчени от отлагането на срещите с Харадинай, Тачи и Вучич.
„След като не успяха да изберат председател на Европейската комисия на последната среща на върха на Европейския съюз, лидерите на тези две велики страни ще участват на друг извънреден форум в неделя вечерта в Брюксел. На 2 юли те ще гледат към Страсбург, лъдето ще бъде конституиран новият Европейски парламент. Два дни по-късно ще бъде проведена среща на върха на Берлинския процес в Познан. За диалога между Косово и Сърбия ще трябва да изчакаме промените във водещите структури на европейските институции и може би дори в Косово. Вучич изглежда има здрава хватка върху властта в Белград“, пише кореспондентът на прищинския ежедневник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“  (Македония): САЩ препоръчаха на Сърбия и Косово да прекратят провокациите  и да продължат преговорите

„МКД“ (Македония): САЩ препоръчаха на Сърбия и Косово да прекратят провокациите и да продължат преговорите

23 Юни 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правителството на САЩ призова Сърбия и Косово да "премахнат пречките, да избегнат провокациите и да се върнат към преговорите", съобщи радио The Voice of America, позовавайки се на писменото изявление на Държавния департамент след потвърждаване на отмяната на среща на представители на Белград и Прищина за 1 юли в Париж, пише македонското електронно издание “МКД“
Съединените щати продължават да подкрепят диалога с посредничеството на ЕС и нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово, заявиха от Държавният департамент.
Анулирането на срещата между сръбски и албански политически лидери, която френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се опитваха да организират след неотдавнашната провалена среща в Берлин, потвърдиха в петък от Deutsche Welle и кабинета на френския президент.
"Белград и Прищина трябва да премахнат пречките, да избегнат провокациите и да се върнат към преговорите", каза Държавният департамент и добави: "Готови сме да изслушаме и да помогнем на двете страни и на Европейския съюз като посредник да намери решение, с което всички са съгласни."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Вучич е получил уверения, че Русия подкрепя Сърбия

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Вучич е получил уверения, че Русия подкрепя Сърбия

22 Юни 2019 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Минск. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в събота, че руският премиер Дмитрий Медведев го е уверил, че Москва и в бъдеще „ще има много голяма роля в защитата на териториалния интегритет и целостта на Сърбия“, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
„Говорихме за Косово. Медведев каза, че Русия подкрепя Сърбия, че ще бъде с нас и че смята, че международният ред не може да продължава да се руши така, както досега“, съобщи Вучич на журналистите в Минск.
Той добави, че руският премиер е изразил мнение, че Сърбия не е в лесна позиция и е под сериозен натиск да признае Косово и да не получи нищо в замяна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Прищина злоупотребява с желанието ни за напредък

Александър Вучич: Прищина злоупотребява с желанието ни за напредък

22 Юни 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Албанците искат да се възползват от желанието на Сърбия за постигане на напредък и необходимата политическа стабилност, за да го постигнат. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, съобщава скопското електронно издание МКД.
Отлагането на срещата в Париж не е поражение за Франция и Германия, а за трудна ситуация за всички, защото албанците знаят, че сега Сърбия живее най-добре и иска да постигне по-нататъшен напредък, който се нуждае от политическа стабилност и искат да го използват - каза Вучич.
"Нашият отговор е да, бързаме, но това не означава, че можете да унижавате Сърбия и да потъпквате нейните национални интереси", заяви сръбският президент от Минск.
Той също така отбеляза, че не е доволен от отлагането на срещата в Париж, за разлика от косовския премиер Рамуш Харадинай, който, по негово мнение, очевидно иска по всякакъв начин американците да знаят, че той иска от Вашингтон да реши всичко, а не французите и германците.
"Сърбия има право на обратен ход", отбеляза Вучич.
Албанците, според сръбския президент, освен че говорят глупости, водят и хайка срещу сърбите, което говори само за тяхната изнервеност, осъзнавайки, че "Сърбия сега изживява най-доброто си време и че й предстоят още по-добри времена".
Сърбия продължава да търси компромисно решение, а що се отнася до признаването на Косово, "дори да доведат всички 350 милиона американци, това не може да се реши по този начин", заключи Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вашингтон: Белград и Прищина да избягват провокациите и да се върнат към диалога

Вашингтон: Белград и Прищина да избягват провокациите и да се върнат към диалога

22 Юни 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белград и Прищина трябва да премахнат пречките, да избегнат провокациите и да се върнат към преговорите. Това препоръчаха от Държавния департамент на САЩ по повод отмяната на среща на лидерите на Сърбия и Косово в Париж на 1 юли, съобщава електронното издание на македонския вестник "Независен".
В изявлението на външнополитическото ведомство се посочва, че САЩ продължават да подкрепят диалога под егидата на Европейския съюз и нормализира отношенията между Белград и Прищина.
След седмици на заплахи за провеждането на Парижката среща, в петък както от Берлин, така и от Париж потвърдиха, че тя няма да се състои.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

И Париж потвърди: Няма да се проведе срещата между Белград и Прищина в Париж

И Париж потвърди: Няма да се проведе срещата между Белград и Прищина в Париж

21 Юни 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Париж. От кабинета на държавния глава на Франция Еманюел Макрон потвърдиха, че планираната за 1 юли среща в Париж, на която трябваше да се обсъди възобновяването на диалога между Белград и Прищина, няма да се проведе, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Срещата в Париж, обявена от Берлин в края на април, която беше планирана за висши представители на Сърбия и Косово да разговарят в присъствието на Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, трябваше да се състои на 1 юли, но няма“, се казва в съобщението.
По-рано за провала на срещата потвърди и германското правителство. „Вярно е - обявената за 1 юли среща ще бъде отложена. Германия и Франция продължават да поддържат тесен контакт с Косово и Сърбия”, се казва в съобщението от германското правителство. В текста се посочва още, че пресслужбата на правителството в Берлин „принципно не представя я информация за контакти на работното ниво".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Сърбите помогнаха на Белград да организира „хуманитарна катастрофа“ в Северно Косово

Рамуш Харадинай: Сърбите помогнаха на Белград да организира „хуманитарна катастрофа“ в Северно Косово

21 Юни 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай подчерта, че усилията на някои сръбски официални лица и бизнесмени да дестабилизират северната част на Косово, населена със сърби, са неприемливи и осъдителни, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Харадинай каза, че косовските власти няма да седят безразлично, докато Белград се опитва да представи северната част на страната като „хуманитарна катастрофа“, и призоваха кметовете на северните общини и гражданите да не стават жертва на провокации.
„Усилията на някои сръбски официални лица и бизнесмени в Северна Митровица, действащи в координация с Белград, да представляват хуманитарна катастрофа в тази част на Косово, са неприемливи и осъдителни", написа Харадинай в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Изпразването на рафтовете в магазините и скриването на основни стоки с произход от Сърбия е план, който се подготвя от някои хора на север и правителството на Косово вече е информирано за този план…. Няма да се пречупим пред тези тенденции, насочени към дестабилизация, и призоваваме кметовете на общините на север и гражданите да не стават жертва на провокации”, гласи съобщението на косовския премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Делегации на Белград и Прищина са провели тайна среща в Берлин

„Локално“ (Македония): Делегации на Белград и Прищина са провели тайна среща в Берлин

21 Юни 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Представители на Белград и Прищина са провели среща в Берлин с посредничеството на Германия, съобщава скопското електронно издание „Локално“ , като уточнява, че тя се е състояла в сряда вечер.
В Берлин Сърбия е била представена от ръководителя на Канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич, а Прищина – от Авни Арифи и началника на кабинета на премиера Рамуш Харадинай – Селим Селими.
Според прищинските медии нито преговарящият екип на Косово, нито Министерството на външните работи на най-младата държава на Балканите са били информирани за срещата във федералната германска столица. За нея не е разбрал и ръководителят на делегацията на Прищина за преговорите с Белград Шпенд Ахмети.
Според вестник Zeri, на срещата са присъствали представители на Европейския съюз, Франция, Германия и САЩ. Целта на тайното заседание е обсъждане на проект за създаване на Общността на сръбските общини. Източници твърдят, че Харадинай е приел предложението на Германия за учредяването на органа, който ще има изпълнителна власт.
Самият Арифи казва, че в Берлин не са обсъждани политически въпроси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Правителството в Берлин потвърди: Парижката среща за диалога между Сърбия и Косово се отлага

RTK Live (Косово): Правителството в Берлин потвърди: Парижката среща за диалога между Сърбия и Косово се отлага

21 Юни 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Срещата на върха в Париж, на която трябваше да се срещнат лидерите на Сърбия и Косово, в присъствието на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, е отложена. Това потвърдиха от пресслужбата на германското правителство, предава RTK Live.
„Вярно е - обявената за 1 юли среща ще бъде отложена. Германия и Франция продължават да поддържат тесен контакт с Косово и Сърбия”, се казва в съобщението от германското правителство. В текста се посочва още, че пресслужбата на правителството в Берлин „принципно не представя я информация за контакти на работното ниво".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Вече е ясно, че няма да има среща с Косово в Париж

Александър Вучич: Вече е ясно, че няма да има среща с Косово в Париж

21 Юни 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич съобщи в петък, че директорът на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич е бил в Берлин на подготвително заседание за евентуална среща на върха между Белград и Прищина в Париж на 1 юли, на което е станало ясно, че тя няма да се проведе, предава електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
„Аз лично пратих Марко Джурич на тази среща“, заяви държавният глава пред журналистите, като подчерта, че там не е имало нищо скрито, а е говорено с домакините за съдържанието на евентуалните преговори.
„След тази среща, на която домакините са се разбрали да не се говори за това, което трябваше, заявих, че няма да има среща в Париж“, припомни за предишното си изявление Вучич.
По думите на сръбския президент, Джурич е заявил, че Белград иска да бъде конструктивен и иска диалог, както и че е важно да се отменят 100-процентовите вносни мита, които Прищина наложи на сръбските стоки.
„Албанците не възприеха, че трябва да отменят таксите и затова няма резултат от тази среща“, заяви държавният глава.
„Но си мисля, че сега немците и французите разбраха ясно кой е този, който не иска диалог, кой го възпрепятства, кой би искал вместо Европа някой друг да се справи с този въпрос. Не казвам, че не трябва да се пита никой друг, но те искат да говорят само с другия“, подчерта Вучич.
На въпрос дали след тази среща в Берлин той е по-убеден, че няма да има преговори в Париж, сръбският президент отговори „още повече“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Вучич се среща с Дмитрий Медведев в Минск

„Вечерне новости“ (Сърбия): Вучич се среща с Дмитрий Медведев в Минск

21 Юни 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич в хода на двудневното си посещение в Минск ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев, съобщи пресслужбата на държавния глава, предава електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Срещата е била потвърдена късно в четвъртък. Вучич се е срещал с Медведев два пъти – в Москва през 2014 и 2015 години.
Сръбският държавен глава пристигна в петък сутринта на посещение в Беларус по покана на президента на републиката Александър Лукашенко по случай откриването на Европейските игри
Освен тях двамата, за началото на събитието в Минск са пристигнали президентите на Молдова и Грузия Игор Додон и Саломе Зарубашвили.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Прищина иска само Америка на масата за преговори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Прищина иска само Америка на масата за преговори

21 Юни 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Срещата на върха в Париж, на която на една маса трябва да се окажат делегациите на Белград и Прищина, за да се опитат да отключат диалога помежду си, най-вероятно ще бъде отменена. До планираната среща оставата само десет дни, а лидерите на косовските албанци не споменават нищо за отмяна на вносните мита върху сръбските стоки, което е условие за продължаване на преговорите, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
„Мисля, че албанците не са готови да говорят за нещо важно и че по своеобразен начин искат да изпратят послание към германците и французите, че европейците не са тези, които трябва да решат косовския проблем. Сърбия иска конструктивно решение, но не иска да влиза в преговори, в които трябва предварително да каже, че ще подпише независимост и че за таксите не може да се говори. Това са неща, които показват, че Прищина иска да бъде напълно управлявана от Съединените щати и никой друг, което не е реалистично. Германците и французите са разбрали посланието добре и мисля, че решението им е, че срещата няма да се проведе“, каза Вучич пред „ТВ Пинк“.
Френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел изразиха ентусиазъм преди срещата на върха в Берлин на 29 април, демонстрирайки готовност да „разгледат всички възможности“, но тази среща не даде резултати, поради което е малко вероятно да позволи повторение на фиаското.
Независимо от това, което ще се случи на Парижката среща на върха, френският президент Макрон ще пристигне в Белград в средата на юли и, както каза Вучич, „ще го посрещнем както трябва“.
И премиерът Ана Брнабич, която приключи двудневното си посещение в Париж в четвъртък, заяви, че представители на Белград и Прищина вероятно няма да бъдат във френската столица и че е разочарована,както и че не знае каква е алтернативата на диалога.
„Пропусната е огромна възможност и губим време, защото някои са напълно неразумни. Всички правят паралели с Преспанския договор между Северна Македония и Гърция, но за компромис трябват две страни. Надявам се, че някой ще успее да разговаря с Прищина за това, което е важно за бъдещето.
Помолена да коментира дали позицията на САЩ би могла да бъде твърда, когато става въпрос за Сърбия, в смисъл дали Вашингтон се обявява само за някои малки корекции, а не за истинско разграничение, Бърнабич отговори:
„Защо позицията на САЩ да бъде трудна, когато става въпрос за нас? Нека първо стигнем до диалога между Белград и Прищина. Първо скочи и после кажи хоп. Трябва да се постигне компромис“.
Белград се ангажира с диалог с Прищина с посредничеството на ЕС за постигане на взаимно приемливо решение и по този начин ще осигури стабилност в региона, каза президентът Вучич в четвъртък на заместник-говорителя на депутатската група на ХДС / ХСС в Бундестага Флориан Хан. По този повод Вучич отново подчерта, че за да преодолее застоя в диалога, Прищина трябва да премахне данъците върху продуктите от централна Сърбия.
Хан каза, че Германия иска да подкрепи процеса на решаване на косовския въпрос и високо оценява начина, по който Сърбия рационално и конструктивно подхожда към проблема.
Косовският премиер Рамуш Харадинай каза в четвъртък, че има възможност срещата на върха в Париж да се отложи.
"Ако подготовката върви добре, тя със сигурност ще се осъществи, но ако подготовката не приключи, може тя да бъде откложена", каза Харадинай на пресконференция.
В коментар за пристигането на нови посланици на Русия и САЩ в Сърбия – Александър Боцан-Харченко и Антъни Годфри, Вучич посочи, че те са експерти и тяхното пристигане е доказателство, че това е важна държава. Той добави, че „номер две“ в посолството на САЩ е позната личност от периода от 2001 година, за който се твърди, че е свързан с различни неща.
„В известен смисъл те са специалисти. Харченко е бил част от една тройка, която се опитала да направи нещо пред Марти Ахтисаари в Косово и Метохия, човек на който се довериха Владимир Путин и тяхното външно министерство“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Срещата в Париж вероятно ще бъде отложена

Рамуш Харадинай: Срещата в Париж вероятно ще бъде отложена

21 Юни 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че Прищина е готова за срещата на върха в Париж, която трябва да се състои на 1 юли и на която трябва да се постигне възобновяване на разговорите между Косово и Сърбия, но според министър-председателя, най-вероятно, срещата ще бъде отложена, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
„Ако всичко върви по план, срещата на върха ще бъде проведена. Но ако не се направят приготовления, тя вероятно ще бъде отложена“, заяви Харадинай, като добави, че е направил усилия за координация между всички институции за предстоящото събитие в Париж, организирано от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.
Преди това президентът на Сърбия заяви в четвъртък, че на 99% срещата в Париж няма да се състои, а сръбският външен министър Ивица Дачич отбеляза, че Белград няма да присъства на срещата на върха, ако Косово откаже да отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: На 99% няма да има среща с албанците в Париж

Александър Вучич: На 99% няма да има среща с албанците в Париж

20 Юни 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи в четвъртък, че с 99% сигурност може да се каже, че няма да има среща с косовските албанци в Париж, пише белградският ежедневник „Политика“.
„Мисля, че албанците не са готови да разговарят за нищо важно, че по своеобразен начин искаха да изпратят послание на германците и французите, че европейците не са тези, които трябва да решават косовския проблем“, заяви държавният глава в ефира на сръбската „ТВ Пинк“.
По неговите думи, Сърбия се е държала конструктивно и сериозно и иска диалог и конструктивно решение, но не иска да води преговори, в които предварително трябва да каже, че ще подпише независимостта на Косово и в които не може да се говори за наложените от Прищина 100-процентови мита върху сръбските стоки.
Той каза, че това са неща, които показват, че Прищина не желае диалог и че иска да бъде напълно управлявана от Съединените щати и никой друг.
Според него това не е реално, а германците и французите са разбрали посланието добре.
„Мисля, че тяхното решение е да няма среща“, добави Вучич, като посочи, че шансовете албанците да приемат да говорят за тарифите са по-малки от 1% и срещата все пак да се проведе.
„Ще има Париж само ако албанците кажат, че ще се държат сериозно, а това няма да се случи“, увери президентът.
Вучич отбеляза, че френският президент Еманюел Макрон ще пристигне в Белград след по-малко от един месец и „ние ще го посрещнем както трябва“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Западните Балкани продължават да са заплаха за САЩ

Белият Дом: Западните Балкани продължават да са заплаха за САЩ

20 Юни 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови действието на предупреждение от 2001 година за Западните Балкани като заплаха за Америка и извести Конгреса, че то не се отменя, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
Както припомня изданието, президентът Джордж Буш-младши беше първият, който издаде националното предупреждение за Западните Балкани на 26 юни, преди 18 години, което бе подновено през 2003-та заради проблемите в Македония. В последното съобщение от Белия Дом, подписано от Тръмп, се казва, че „екстремисткото насилие и препятствията, посочени в заповедта от 2001 година, като враждебни на американските интереси продължават да представляват необичайна и голяма заплаха за националната сигурност на САЩ и външната им политика“.
„Заплахата, която се олицетворява от действията на лица, ангажирани в, или подпомагащи, спонсориращи или подкрепящи (i) екстремистко насилие в бившата Република Македония (която сега е Република Северна Македония) и на други места в Западнобалканския регион, или (ii) възпрепятстващи прилагането на Дейтънския мирен договор в Босна или Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 10 юни 1999 година в Косово, не е изчезнала“, се казва в документа. „По тази причина определих, че е необходимо да се продължи националната извънредна ситуация по отношение на Западните Балкани“, се заключва в съобщението на Белия Дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Новият посланик на САЩ в Белград идва от Москва

„Вечерне новости“ (Сърбия): Новият посланик на САЩ в Белград идва от Москва

20 Юни 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Новият американски посланик в Белград Антъни Годфри, който ще наследи Кайл Скот, в момента работи като заместник посланик на САЩ в Москва, пише белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Заместник-председател на Градския комитет на Сръбското движение за обновление и известен анализатор в западната ни съседка Неманя Старович заяви, че предишната позиция на дипломата е една от петнадесетте най-важни в Държавния департамент и че назначаването на Годфри ясно показва, че Вашингтон повишава профила на дипломатическото си представителство в Сърбия.
Годфри има почти 40 години стаж в американския флот и дипломация и е американско-руски експерт. Той е известен и в региона, защото е служил в посолството в Загреб. Завършил е Университета на Калифорния и говори руски, турски и сърбохърватски език, отбелязват от Белия дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Трудно е да се мотивират Косово и Сърбия да се завърнат към преговори

Йоханес Хан: Трудно е да се мотивират Косово и Сърбия да се завърнат към преговори

20 Юни 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският комисар по политиката за добросъседство и разширяване Йоханес Хан заяви, че усилията за възобновяване на диалога между Белград и Прищина са отложени за началото на юли, съобщава обществената "Радио и телевизия Косово"(RTK).
Той добавя, че е трудно да бъдат мотивирани ръководителите на двете страни да се завърнат на масата на преговорите. „Това не е лесно и е нужен политически кураж, за да се постигне компромис. Трябва се да знае какъв е позитивния принос и той е европейската перспектива“, посочи Хан. Комисарят подчертава, че усилията да се възобнови диалога са се забавили поради обстановката в Молдова, но той е уверен, че няма да се откаже от усилията си в тази насока. Относно значението на споразумението от Преспа между Скопие и Атина, Хан подчерта, че то е показало, че замразените конфликти могат да бъдат разрешени, ако съществува европейска перспектива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTV Dukagjini (Косово): Русия и Сърбия увеличават разузнавателните си дейности в Косово и Северна Македония

RTV Dukagjini (Косово): Русия и Сърбия увеличават разузнавателните си дейности в Косово и Северна Македония

19 Юни 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. „След като загубиха разузнавателната война с НАТО и Европа в Черна гора, Сърбия и Русия сега увеличават своите шпионски дейности в Косово и Северна Македония“, съобщава прищинското електронно издание Dukagjini, като се позовава на неназовани източници.
Според информацията на медията, Русия се опитва да увеличи икономическото, дипломатическото и културното си влияние в региона.
Събеседникът на изданието посочва, че дипломатическите и разузнавателните дейности обхващат посолствата на НАТО и ЕС в Косово и Македония, като, както твърди източникът на Dukakgjini, „руското посолство в Белград координира всички действия в региона“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американски генерал: САЩ не трябва да позволяват Сърбия да стане сателит на Кремъл

Американски генерал: САЩ не трябва да позволяват Сърбия да стане сателит на Кремъл

19 Юни 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият главнокомандващ войските на САЩ в Европа Бен Ходжис счита, че водещата роля в разрешаването на косовския проблем трябва да е на САЩ, които трябва да организират „нов Дейтън“. Той написа това в статия, публикувана в неговия блог под заглавието „Нови подход към Сърбия и Косово“, предава руската агенция EA Daily.
По неговите думи, в сътрудничество с ЕС и НАТО, САЩ трябва да предприемат „редица добре координирани мерки“, които биха довели Белград и Прищина до компромис.
Според Ходжис, такъв подход би осигурил на президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич необходимото политическо пространство, в което те, „защитени от външен натиск“, биха могли да стигнат до „трудни, но необходими компромиси“.
„Но това ще бъде възможно, само ако проявим такава степен на отговорност, както по време на преговорите в Дейтън, които в крайна сметка доведоха до несъвършен, но дългосрочен мир в региона на Западните Балкани“, цитира думите на Ходжис телевизионният канал РТС.
За успеха на цялото това мероприятие, според мнението на американския генерал, е нужно участието на високопоставен дипломат от ранга на Ричард Холбрук.
Ходжис съветва да се използва опита от решаването на спора между Македония и Гърция около името на македонската държава, но при това предупреждава, че косовският въпрос е „много по-сложен“ и е възможно неговото разрешаване да изисква повече усилия.
При това той подчерта, че Вучич трябва да получи „стратегически варианти“ за Сърбия, които ще превърнат страната в „стабилизиращ фактор в региона“, а не „нова Куба или Венецуела в Югоизточна Европа, т.е. държава-сателит на Кремъл“.
Според военния, Вучич е „под огромен натиск от Москва“, тъй като след обявяването на независимостта на Косово през 2008 година Белград е почувствал необходимост да се обърне към Русия за подкрепа в Съвета за сигурност на ООН.
Ходжис твърди, че Москва често не се съобразява с Вучич, като му оказва натиск чрез „духовенството, маргинални профсъюзи на активния състав на полицията и армията и други обществени организации, които считат, че Сърбия ще загуби, ако признае независимостта на Косово“.
Американският дипломат Ричард Холбрук, докато е на поста заместник-държавен секретар на Уорън Кристофър от 1994 година, се занимава с разрешаването на конфликта в Босна и Херцеговина и е един от авторите на Дейтънския мирен договор, подписан през 1995 година. През 1996 година Холбрук напуска доброволно поста си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Договорът за екстрадиция между Косово и САЩ влезе в сила

Gazeta Express (Косово): Договорът за екстрадиция между Косово и САЩ влезе в сила

19 Юни 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на правосъдието на Косово Абелард Тахири публикува писмо, подписано от американския президент Доналд Тръмп и държавния секретар Майк Помпео, с което се потвърждава споразумението за екстрадиция между двете държави, съобщава прищинският ежедневник Gazeta Express.
Чрез публикация във „Фейсбук“, Тахири заяви, че е получил писмото, потвърждаващо влизането в сила на договора за екстрадиция. Според него, това е историческа сделка между Прищина и Вашингтон.
„Този Договор отбелязва исторически акт в двустранните отношения между Косово и САЩ и е гаранция, че върховенството на закона няма алтернатива и че борбата срещу престъпността ще продължи до края. Историческата тежест на този Договор, който съдържа подписа на президента на САЩ Доналд Тръмп, ще остави следа в историята и държавно-творческия процес на нашата страна“, заяви Тахири.
Вестникът пише, че косовските власти са започнали да арестуват лица, искани от американските власти, или за които има международни заповеди за арест.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Албанският премиер популяризира идеята за „Шенген на Балканите“ в Лондон

Koha Ditore (Косово): Албанският премиер популяризира идеята за „Шенген на Балканите“ в Лондон

19 Юни 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Албанският премиер Еди Рама говори за идеята за създаване на „Шенген на Балканите“ по време на икономически форум за Западните Балкани, проведен в Лондон, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
Рама оправдава идеята си за регионално сътрудничество и взаимодействие, като заяви, че е необходим нов подход към границите. „Уверен съм, че ако сме мъдри и решени в укрепването на регионалното сътрудничество и ако отворим нова глава, като превърнем обсесивната история и политика за границите в нов подход и като създадем нова Шенгенска зона в Западните Балкани, превръщайки границите във флуидни пресечни точки, ние ще бъдем по-отворени към по-големи възможности и можем да изследваме в недокоснатите части на нашия потенциал“, заяви Рама.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Трудно е да се мотивират Косово и Сърбия да се завърнат към преговори

Йоханес Хан: Трудно е да се мотивират Косово и Сърбия да се завърнат към преговори

19 Юни 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският комисар по политиката за добросъседство и разширяване Йоханес Хан заяви, че усилията за възобновяване на диалога между Белград и Прищина са отложени за началото на юли, съобщава обществената "Радио и телевизия Косово"(RTK).
Той добавя, че е трудно да бъдат мотивирани ръководителите на двете страни да се завърнат на масата на преговорите. „Това не е лесно и е нужен политически кураж, за да се постигне компромис. Трябва се да знае какъв е позитивния принос и той е европейската перспектива“, посочи Хан. Комисарят подчертава, че усилията да се възобнови диалога са се забавили поради обстановката в Молдова, но той е уверен, че няма да се откаже от усилията си в тази насока. Относно значението на споразумението от Преспа между Скопие и Атина, Хан подчерта, че то е показало, че замразените конфликти могат да бъдат разрешени, ако съществува европейска перспектива.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Белград: Статуковото на Балканите не може да се запази

Посланикът на САЩ в Белград: Статуковото на Балканите не може да се запази

19 Юни 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот написа в „Туитър“, че статуквото на Балканите не може да се запази и отбеляза, че „всички губят от застоя в преговорите“ между Белград и Прищина, пише сръбският ежедневник „Политика“, като отбелязва, че така той е перифразирал думите на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър, изказани на 12 юни в Прищина.
„Всички губят от застоя в преговорите. Тези, които вярват, че ще се появят по-добри условия, в които ще преговарят за по-благоприятно споразумение, трябва да знаят, че няма по-добър момент от този“, пише американският посланик.
Политическите лидери, добави той, трябва да оставят настрана националистическата реторика и историческия ревизионизъм.
„Те сквернят паметта на жертвите, отново отварят раните на оцелелите и пречат на напредъка към постигането на прозрачно, демократично и отговорно управление“, заключи Скот.
Посланикът на САЩ също така приложи цялото обръщение на Матю Палмър, публикувано на сайта на американското дипломатическо представителство в Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Европейският съвет разкритикува остро Косово за това, че не е изпълнило Брюкселските споразумения със Сърбия

Gazeta Express (Косово): Европейският съвет разкритикува остро Косово за това, че не е изпълнило Брюкселските споразумения със Сърбия

19 Юни 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. През месец май президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че няма да допусне създаването на Общността на сръбските общини (ОСО) в страната, която бе договорена в рамките на диалога със Сърбия при посредничеството на Европейския съюз, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Тачи отбеляза, че Белград е обещал да признае Косово в замяна на създаването на ОСО и предвид това, че Сърбия отказва да го направи, държавният обяви сделката за създаването на общността за „мъртва“. „Няма да допуснем създаването на Общност с или без изпълнителни правомощия. Сделката бе постигната в различно време, беше ни обещано признаване, което така и не се случи и те трябва да забравят за нея, сделката е мъртва“, подчерта косовският президент на 30 май.
Но Европейският съвет на министрите, който заседава във вторник, в заключенията си за Косово разкритикува остро Тачи, като заяви, че ЕС изразява съжаление, че не е постигнат никакъв напредък в изпълнението на споразуменията от диалога, включително споразумението за ОСО. „Съветът обаче изразява съжаление, че не е постигнат напредък в отдавнашния ангажимент да се приложат постигнатите споразумения в диалога, включително изготвянето на проектостатут на ОСО в Косово, пълното прилагане на споразумението за граничните пунктове, както и решителното прилагане на енергийното споразумение. Съветът също така съжалява, че мостът в Митровица все още не е отворен за трафик, въпреки завършването на реконструкцията му“, се отбелязва в заключенията на Европейския съвет.
„Съветът повтаря, че всички споразумения, постигнати в рамките на диалога с посредничеството на ЕС, трябва да бъдат приложени. В тази връзка, съветът приветства по-нататъшната консолидация на правосъдното споразумение и пълното прилагане на споразумението за телекомите“, се отбелязва още в документа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Печат“(Сърбия): Дали си мислят, че сме луди?

„Печат“(Сърбия): Дали си мислят, че сме луди?

18 Юни 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Белград. САЩ изведнъж показаха готовност да се включат активно в решаването на косовския въпрос. Но за американците не е важно Косово, а как може то да бъде използвано в международната игра за престиж. Като посредник в преговорите за Косово, Вашингтон ще може да спечели важна точка. Но каква е ползата за Белград? Защо Сърбия трябва да помага на страна, която не е направила нищо добро за нея? Отговор на този въпрос дава Драгомир Анджелкович в статия за белградското издание „Печат“.
Както и преди, Америка все още остава силна държава, но загуби истинското си световно господство. Днес светът вече е до голяма степен (макар и асиметрично) многополюсен и дори в рамките на т.нар. евроатлантическо семейство на народите вече няма място за американската хегемония. Разбира се, САЩ са силни, но Вашингтон все повече се сблъсква с възражения от страна на съюзниците си, а освен това в икономиката и политиката се появяват нови сили извън познатия кръг.

Голямата игра

След като анализира примерите на много империи, Херфрид Минклер много точно отбеляза, че „тези, които стоят зад състезанието за политическа и икономическа мощ, не само отстъпват на конкурентите си, но и поемат по пътя на смъртта". Белият дом е наясно с това и затова отчаяно се опитва да направи нещо, за да сдържа Китай и Русия. Но в борбата с времето, което бавно, но сигурно изтича, и в страх от бъдещето, САЩ направиха много ирационални стъпки, които усложняват международните отношения, вредят на всички, но в крайна сметка най-тежко ще ударят Америка. Сега обаче оставяме настрана широките теми. Що се отнася до нас, ситуацията е много по-проста, въпреки че същността е точно тази.
Сърбия и Балканите като цяло, или по-скоро косовският проблем, който е най-значим в световен мащаб, днес не играят толкова голяма роля, както преди. Косовският въпрос е известен на всички. Значителни глобални играчи са ангажирани в него повече или по-малко активно, но той не се счита за приоритет. Това обаче не означава, че ако е необходимо, няма да добавят масло към нашия огън. Сега не се водят яростни битки на Балканите. Освен това, през Балканите не се минават маршрути за пробив в други региони. Все пак имаме борби за престиж, в които различните сили получават или губят по няколко точки в глобалната игра. Именно от тази гледна точка заслужава да се обмисли новината за новия преговорен цикъл за Косово. Ако не бяха далечните последствия, не е ясно кому този въпрос можеше да бъде интересен.

Косовски въпрос

Разбира се, европейските сили се опитват да постигнат своите специфични цели като част от решаването на косовския въпрос. Те не са толкова значими, но не могат да бъдат пренебрегнати. Европа се страхува от бурето с барут в задния си двор. Русия също има определени интереси към Балканите. Що се отнася до САЩ и Китай, за тях проблемът с Косово всъщност е вторичен. Китай проявява известен интерес към нея само заради приятелството си със Сърбия и е готов да ни подкрепи, ако настояваме. Америка при Тръмп би предпочела напълно да забрави за Косово. Но тежестта на миналото й оказва натиск, въпреки че сегашната администрация е много безразлична към традиционните си албански „приятели". Това, разбира се, не означава, че поради задължителната приемственост на обществената политика САЩ са готови за радикален обрат в полза на Белград.
В никакъв случай! Изглежда, че въпреки общата загуба на интерес към Косово, САЩ изведнъж показаха желание да бъдат по-активно ангажирани в решаването на косовския проблем. В същото време изглежда (или упорито искат да ни убедят в това), че американският подход към него е много по-обективен от европейския, т.е. американците демонстрират по-добро разбиране на положението на сръбското население и съответно предлагат приемливи условия за постигане на компромис с Косово. Те не са „за“ нас, но вече не са „против“ нас. Изглежда, че сега Германия е станала главен помощник на Прищина. Русия е наш съюзник, САЩ са заели междинна позиция, като се възползват от голямото влияние върху албанците, които все още са в страхопочитание от САЩ. Вашингтон обаче се застъпва за справедливо отношение към сърбите.

Американската кавалерия

Затова заключението е почти очевидно: най-добре би било Вашингтон да поеме преговорния процес между Белград и Прищина в свои ръце. Брюксел, или по-скоро Берлин, се опитаха и не успяха. Москва е близо до Сърбия, но няма никакво влияние нито върху албанците, нито върху това, което се случва в Косово и Метохия. Така че Русия просто не може да действа като независим посредник. Остават САЩ. В такава среда Матю Палмър от Държавния департамент, който се занимава с нашия регион, дойде в Белград.
Той пристигна в Сърбия, за да помогне за размразяването на процеса на преговори в Брюксел. По време на краткия си престой при нас, както и преди, той направи изявления за медиите, много сдържани и коректни. Той спомена справедлив компромис, необходимостта от връщането на пътя на преговорите, искането за отмяна на 100-процентовите мита, които властите на отцепилото се Косово наложиха на вноса на стоки от други региони на Сърбия. Изглежда сякаш за САЩ е важно усилията на Европейския съюз да не се окажат напразни. Наистина ли е така?

Неприлично предложение?
Нямам достатъчно проверена информация, за да отговоря на този въпрос. Но аз съм скептичен. Информациите от дипломатическата общност, които по-късно бяха потвърдени, предполагат, че американците очакват от нас, на първо място, сами да поискаме тяхното посредничество, защото агонията с преговорите се забавя. Ако албанците попитат САЩ, тогава Сърбия естествено ще изисква включването на Русия в преговорния процес. Но ако самият Белград признае, че най-полезното за постигането на напредък е да се възложи ролята на посредник отвън, то тогава ситуацията е съвсем различна. Какво ще отговорят Москва и Пекин (официално)?
Така Вашингтон ще може да спечели важна точка в международната игра за престиж. За американците важно е не Косово, а как могат да го използват в голямата игра, в която участват. Това е разбираемо. Оказа се, че Америка все още е най-важната сила, положителната роля на която се надяват дори и на онези страни, които не са членки на НАТО и на Европейския съюз, които са свързани с тях със сложна история. Какво ще получим тогава? Ако зад кулисите вече е договорен приемлив за нас план (въпреки че се съмнявам), тогава можем да постигнем някакъв компромис с Косово. Но дори и тогава, както мисля, от тази игра ще има много повече минуси, отколкото плюсове.

Размишленията на Москва

Ако Белград инициира участието на САЩ в преговорите като основен фактор, в Русия и Китай това ще бъде възприето изключително негативно. Всичко ще изглежда така, сякаш разчитаме на Руската федерация и Китай, докато не постигнем споразумение с другата страна, а след това просто се отвръщаме от тях. Геополитика е трудно нещо. Дори да не съм русофил, не бих могъл да приема такъв сценарий. Или бих, ако с косовския въпрос разрешим заедно и тези за статута на Република Сръбска и положението на сърбите в Черна гора. Това обаче ми се струва илюзорно. Ако постигнем някакво положително развитие, то ще се отнася само за Косово, но ние бихме платили за това с пълна загуба на подкрепата на Москва и Пекин.
Какво да правим с Република Сръбска? Ако Русия нямаше влияние в Босна и Херцеговина, централизацията на този сложен държавен съюз не би спряла. Отново, ако Белград бе предприел стъпки в преговорите за Косово, които биха били отрицателно оценени в Кремъл, тогава по въпроса за Република Сръбска нямаше да можем да разчитаме на подкрепата, която имаме днес от Русия. И ако се върнем към преговорите за Косово, тогава големият въпрос е дали САЩ наистина ни предлагат нещо приемливо в тях. Може би американците смятат за справедлив компромис ситуация, в която признаваме Косово в сегашните граници, а албанците се съгласяват да сформират Общност на сръбските общини? За нас това изобщо не е справедливо решение и досега нищо не говори в полза на факта, че Вашингтон предлага нещо, което всъщност бихме могли да наречем справедлив компромис.

(И)рационална сметка

Официален Белград е наясно с това. И затова съм сигурен, че Белград няма да приеме евентуално неформално американско предложение да поканим САЩ като изключителен (или с ЕС) посредник в новия формат на преговорите. Това би навредило много на сръбските интереси. Ако американците наистина смятат тази възможност за реална, тогава те са в плен на ирационалното. А ние, от тяхна гледна точка, сме много наивни и глупави.
В началото на текста казах, че САЩ правят много ирационални стъпки на международната сцена. Но тази стъпка, за която току-що говорихме, би била съвсем различна. Би било сложно и полезно за САЩ, защото бихме се оказали по-големи американци от самите американци. Тук има само едно условие: необходимо е да приемем тяхната представа. Но съм сигурен, че това няма да се случи. Защо Сърбия да стане оръдие и да помогне малко да забави намаляването на международната значимост на страна, която не ни е сторила нищо добро? Затова новата американска идея за това как да се повиши престижа чрез косовските преговори изглежда ирационална.
Ако говорим за преговорите за Косово, САЩ няма да понесат същите загуби поради нашия отказ като тези от собствените им действия, които доведоха до икономическата война с Китай. Въпреки това сегашната ситуация потвърждава: Вашингтон бавно, но сигурно губи точки. Провеждайки подобна политика у нас и в други части на света, САЩ, разбира се, няма да намалят „акциите” си на световния геополитически пазар.Причината вече не е в имперския егоизъм, а в някакъв вид аутизъм и все по-малка способност за действие, макар и егоистична, но все пак приемлива поне за някои от техните другари. Такъв е подтекстът на посещението на Палмър в Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Klan Kosova (Косово) Съветът на ЕС разочарова Косово: Няма либерализация на визовия режим, митата да бъдат отменени

Klan Kosova (Косово) Съветът на ЕС разочарова Косово: Няма либерализация на визовия режим, митата да бъдат отменени

18 Юни 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прищинският телевизонен канал Klan Kosova отбелязва, че заключенията на Съвета на ЕС за Косово са много сурови и критични към правителството на най-младата държава на Балканите.
Сред ключовите точки за страната, които ще бъдат приети на днешното заседание на Съвета, е, че „решението относно предложението за либерализиране на визовия режим в момента се разглежда от Съвета“, „сключване без допълнително забавяне на споразумение със Сърбия е от решаващо значение, за да могат Косово и Сърбия да напреднат по своите европейски пътища ”и че „100-процентовите мита за внос на сръбски стоки трябва да бъде премахната незабавно”.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Според американския посланик в Белград статуквото на Балканите не е устойчиво

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Според американския посланик в Белград статуквото на Балканите не е устойчиво

18 Юни 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Според посланика на САЩ в Сърбия Кайл Скот статуквото на Балканите не е устойчиво. В социалната мрежа „Туитър“ американският дипломат подчерта, че „всички губят от преговорите“, като по този начин отчасти допълни изказването на помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър, което той направи от Прищина по-рано този месец, коментират в редакцията на електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“ .
„Всеки губи от застоя в преговорите. Тези, които смятат, че ще дойдат по-добри условия, в които ще преговарят за по-благоприятно споразумение, трябва да знаят, че няма по-добър момент от сегашния", написа посланикът на САЩ в „Туитър“.
Политическите среди добави той, трябва да оставят настрана националистическата реторика и историческия ревизионизъм. „Те позорят паметта на жертвите, отварят наново раните на оцелелите и предотвратяват напредъка към постигане на прозрачно, демократично и отговорно управление", твърди Скот.
Посланикът на САЩ приложи препратка към изявлението на Палмър, публикуван на уебсайта на посолството на САЩ в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Правителството на Косово се подготвя за срещата в Париж, отменянето й не се разглежда като опция

Zeri (Косово): Правителството на Косово се подготвя за срещата в Париж, отменянето й не се разглежда като опция

18 Юни 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово се подготвя за предстоящата на 1 юли среща в Париж, като се фокусира върху съгласуване на принципите за преговори, които ще бъдат представени на Сърбия. В най-младата държава на Балканите няма дилеми около въпроса дали форумът ще се състои – Прищина не разглежда опцията за анулирането му, пише електронното издание на водещия косовски ежедневник Zeri.
Парижката среща на върха бе обявена от форума в Берлин, проведена на 29 април, домакин на който бе германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Вицепредседателят на Косово Енвер Ходжай припомни, че посещението на делегацията на френски и германски дипломати преди около три седмици в Прищина и Белград е било най-добрата подготовка за срещата на върха в Париж. Според него дилемите, повдигнати главно от властите на Сърбия за възможността за отмяна на преговорите във френската столица, нямат нищо общо с нагласите на Прищина.
„Тя зависи много и от организаторите. Но ние работим за определяне на готовността на Косово за Парижката среща на върха, за принципите и измеримите очаквания, които да бъдат включени в съставения стратегически документ; какво можем да направим на срещата и кой е най-добрият начин да защитим държавните интереси на Косово; какво сме направили досега в диалога и какво очакваме да постигнем занапред. Но имам впечатлението, че има истинска американско-европейска координация и може да има нова динамика”, подчерта Ходжай.
От друга страна, президентът на Сърбия, Александър Вучич, постави под въпрос провеждането на срещата, като припомни за 100-процентовите мита, които Прищина въведе за вноса на стоки от страната му.
В тази връзка Ходжай припомни, че Косово никога не е отказвало преговори. „Виждаме диалога като инструмент, който служи за нормализиране на отношенията между двете страни и най-вече като възможност за завършване на изграждане на държавността на Косово, това е в интерес на страната ни".
Според мнозина обаче срещата в Париж няма логика, тъй като след преговорите в Берлин не бе постигнат напредък в ситуацията между двете съседни страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.