НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен ще настъпи днес в 10.50 часа българско време

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен ще настъпи днес в 10.50 часа българско време

23 Септември 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Тази година астрономическата есен ще настъпи днес в 10.50 часа българско време, когато Слънцето ще пресече небесния екватор, преминавайки през есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ физикът от Института по астрономия с Национална обсерватория при Българска академия на науката Пенчо Маркишки. „След това Слънцето ще продължи пътя си по еклиптиката в южната небесна полусфера. За жителите на Северното полукълбо на Земята това бележи началото на есента, а за тези южно от екватора ще започне пролетта. За двете полукълба на Земята сезоните са противоположни“, посочи той.
„В последните часове на нощта на 8 срещу 9 октомври има шанс да наблюдаваме повишена активност на метеорния поток Дракониди. По принцип този поток е слаб – с едва няколко метеора за час, но на 10 септември 2018 г. родителското тяло на потока – кометата 21P/Giacobini-Zinner премина през своя перихелий (най-близо до Слънцето) и предполага се – разпръсна в пространството нови облаци от космически частици – т. нар. метеорни роеве, през които Земята преминава всяка година около 9 октомври. Повишена активност на Дракониди наблюдавахме и миналата година – с над 100 метеора за час“, обясни той.
„На 11 ноември след обяд от България ще може да се наблюдава началото на преминаването на планетата Меркурий пред слънчевия диск – явление, често наричано пасаж или транзит на Меркурий. За нас то ще започне в 14:35:20 ч., когато планетата ще започне бавно да навлиза в очертанията на слънчевия диск“, каза още Маркишки.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Маркишки, физик: Около есенното равноденствие продължителността на деня намалява с 2 минути и 52 секунди на всяка следваща дата

Пенчо Маркишки, физик: Около есенното равноденствие продължителността на деня намалява с 2 минути и 52 секунди на всяка следваща дата

23 Септември 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Около есенното равноденствие продължителността на деня намалява с 2 минути и 52 секунди на всяка следваща дата, но този темп намалява с напредването на есента. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ физикът от Института по астрономия с Национална обсерватория при Българска академия на науките Пенчо Маркишки. „Самото понятие „равноденствие“ подсказва, че денят и нощта са с близка продължителност. Все пак денят има лек превес на равноденствията – днес за София денят ще продължи 12 часа и 8 минути, а нощта – 11 часа и 52 минути. Тази разлика се дължи на атмосферната рефракция, която е причина да можем да виждаме Слънцето сутрин малко преди неговия геометричен изгрев, както и да продължаваме да го виждаме вечер малко след геометричния му залез“, обясни той. „Друга причина е видимият диаметър на Слънцето и това, че за моменти на изгрева и залеза се считат тези, в които се показва (респ. скрива) горния край на слънчевия диск, а не неговия център. Тези две особености добавят по около 4 минути сутрин и вечер към продължителността на деня, т.е. общо 8 минути", допълни Маркишки.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.