НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Валентин Николов, Комисия по енергетика: Балансирането чрез борсата е най-добрия вариант за формирането на цени на газа

Валентин Николов, Комисия по енергетика: Балансирането чрез борсата е най-добрия вариант за формирането на цени на газа

27 Юни 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Балансирането чрез борсата е най-добрия вариант за формирането на цени на газа. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов по повод приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се цели либерализация на пазара на природен газ и създаването на независима газова борса. По думите му в началото се очаква да има ниска ликвидност. 80% от газовата инфраструктура на Балканите е съсредоточена в България, така че необходимостта от реализация на такава борса е голяма, каза още той. Николов обясни и целта на газовата борса. „Три са най-основните преимущества. Първо – всички дефицити и излишъци ще се търгуват на тази борса, за да могат да се балансират търсенията на потребителите и търговците. Второ – всички добивни предприятия, които в бъдеще ще добиват газ, процентно да могат да пласират на тази борса, като създават ликвидност. Третото важно преимущество е, че обществения доставчик, чрез „Булгартрансгаз“ ще може в годините да увеличава процентно ликвидността с количества газ, които ще й дава“, каза той. Валентин Николов обясни, че по този начин борсата се създава като лицензирана фирма, собственост на „Булгартрансгаз“, с перспективата в последствие да се продадат 49% от нея. Съответно в закона ще бъдат формирани няколко защитени потребители, които остават към обществения доставчик и ще бъдат на цена регулиран пазар, а всички други постепенно ще минават към задължителна покупка от тази борса. Съществуват всички основания за добра европейска борса у нас, изрази увереност Николов. Едва 3% от домакинствата използват газова енергия, каза още той и уточни, че с това сме на последно място в Европа. При развитието на борсовия пазар се очаква този процент да се увеличи до 30%, като по-този начин ще се подобри чистотата на въздуха.

Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На първо четене: Парламентът одобри създаването на независима газова борса (ОБЗОР)

На първо четене: Парламентът одобри създаването на независима газова борса (ОБЗОР)

27 Юни 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се цели либерализация на пазара на природен газ. Измененията предвиждат изграждане на независима газова борса за преминаване от регулиран към свободен газов пазар. По този начин ще бъде създадена конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите, които ще сключват сделки на организирано място за търговия с ясни и единни правила и справедлива цена. Чрез промените се дава възможност на търговците да реализират допълнителни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри). Въвежда се и програмата "gas release", чрез която общественият доставчик освобождава определени количества газ, съответстващи на определен процент от потреблението за всяка предходна година, с цел по-конкурентен пазар на природен газ.
По време на дебата в пленарна зала от БСП изказаха опасения, че няма достатъчно гаранции за недопускане на манипулации при свободната търговия със синьо гориво и дадоха пример с настоящата ситуация на свободната електроенерийна борса. „Искаме да се гарантира, че продажбата ще бъде на прозрачен принцип и че ще има конкурентни цени. Законопроектът е нужен, но сме притеснени“, обясни народният представител от левицата Драгомир Стойнев. От ПГ на „БСП за България“ гласуваха с „въздържал се“.
От своя страна, народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, заяви, че депутатите не са пъдари, за да се занимават с манипулациите на газовата борса. По думите му КЕВР има достатъчно правомощия. Николов подчерта, че законът е добър, като ще бъде създадена работна група за обсъждането му между първо и второ четене, в която ще бъдат включени всички заинтересовани страни.
Народният представител от ДПС Рамадан Аталай пък разкритикува управляващите, че по отношение на газов хъб „Балкан“ се занимават с „дребни неща“. „Призовавам управляващите да не се надпреварват дали ще се казва Балкански поток – а Герберски поток, ако искате го наречете. Но направете всичко възможно доставките на газ в България да се случат“, посочи Аталай и заяви, че промените са закъснели.
Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова обаче либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент. „Може би на всички ни се е искало това да се случи по-рано, но няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един-единствен доставчик. Когато те се увеличат, ще има различни условия и конкуренция, което ще е в интерес на потребителите. И смятам, че този момент е назрял сега, защото няма как да търгуваме с нещо, ако не можем да го получим от няколко места“, каза още енергийният министър и посочи, че с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия за доставка на природен газ от различни източници. Петкова подчерта, че потребителите на природен газ и дружествата трябва да бъдат спокойни, тъй като не се прави нищо, което да противоречи на техните интереси.
Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви, че дружеството си е поставило амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира. Той посочи, че „Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ през програмата за освобождаване на количествата. „Водим и преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, които вече проявяват интерес за участие в борсовата търговия. И на експертно, и на политическо ниво водим преговори със СОКАР, OMV, a вече имаме и официално заявен интерес от „Колмар“ – швейцарска компания, която е готова да предоставя LNG газ за търговия на борсата“, заяви Малинов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира

27 Юни 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Капацитетните възможности за търговия на газовия хъб „Балкан“ ще бъдат функция от инфраструктурните възможности – интерконекторните връзки и входните капацитети, които ще има газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“, посочи Малинов. Той заяви, че от 1 януари 2019 г. вече е създадена и дъщерната фирма „Газов хъб „Балкан“ и към настоящия момент е 100% собственост на „Булгатрансгаз“. „Като ние предвиждаме в процеса на либерализация на пазара съществен процент от акциите на „Газов хъб „Балкан“ да бъдат предоставени на заинтересовани страни, които имат интерес да търгуват с природен газ“, заяви Малинов.
По думите му дружеството си е поставило като амбициозна задача в рамките на тази година газовата борса да започне реално своето функциониране. „Необходима ни е регулаторната и законодателна рамка. Надявам се в най-скоро време и на второ четене да бъдат приети промените. След това предстои период, в който да бъде създадена подзаконовата нормативна база. В напреднали преговори сме по отношение на създаването на софтуерната среда“, обясни Малинов. Той посочи, че „Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ през т.нар. програма за освобождаване на количествата. „Водим и преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, които вече проявяват интерес за участие в борсовата търговия. И на експертно, и на политическо ниво водим преговори със СОКАР, OMV, a вече имаме и официално заявен интерес от „Колмар“ – швейцарска компания, която е готова да предоставя LNG газ за търговия на борсата“, заяви Малинов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Потребителите на природен газ и дружествата трябва да бъдат спокойни, защото няма да направим нещо, което да противоречи на интересите им

Министър Теменужка Петкова: Потребителите на природен газ и дружествата трябва да бъдат спокойни, защото няма да направим нещо, което да противоречи на интересите им

27 Юни 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Потребителите на природен газ и дружествата трябва да бъдат спокойни, защото няма да направим нещо, което да противоречи на интересите им. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос как ще бъде съхранен интересът на битовия потребител и бизнеса при борсовата търговия на природен газ, Петкова посочи, че в предложените промени в Закона на енергетиката ясно е разписано как законодателят вижда плавното преминаване към либерализацията на пазара на природен газ. „В конкретния случай с битовите потребители на природен газ – остава възможността общественият доставчик да доставя природен газ по отношение на тях“, обясни тя.
Енергийният министър посочи, че никой не бива да се притеснява, тъй като всеки един елемент от законопроекта ще бъде внимателно анализиран, за да се предотвратят рисковете. „Но потребителите на природен газ трябва да бъдат спокойни, както и дружествата. Никой няма да направи нещо, което да противоречи на техните интереси. Но стъпката трябва да бъде направена, за да има конкуренция и по-добра цена за българските потребители“, заяви Петкова.
По отношение на изказвания на опозицията, че има манипулация с търговия на базова енергия, тя посочи, че ако има съмнения, компетентният орган, към който трябва да се сигнализира, е българският регулатор.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене законови промени за либерализация на пазара на природен газ

Парламентът прие на първо четене законови промени за либерализация на пазара на природен газ

27 Юни 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене със 107 гласа „за“, един „против“ и 61 въздържали се промени в Закона за енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Чрез предложените промени се осигурява изпълнение на европейската директива за установяване на мрежови кодекс за балансиране на газопреносни мрежи. Измененията целят създаване на ефективна либерализация на пазара на природен газ и установяване на ликвиден пазар. По този начин ще бъде създадена конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите, които ще сключват сделки на организирано място за търговия с ясни и единни правила и справедлива цена. Чрез промените се дава възможност на търговците да реализират допълнителни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри). Въвежда се и програмата "gas release", чрез която общественият доставчик освобождава определени количества газ, съответстващи на определен процент от потреблението за всяка предходна година, с цел по-конкурентен пазар на природен газ. Предложените промени позволяват плавното и постепенно преминаване от пазар по регулирани цени към организиран пазар на природен газ по свободно договорени цени.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент

Министър Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент

27 Юни 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Склонни сме да приемем всяка критика, когато тя е градивна и ще доведе до добри резултати за България. Министерството на енергетиката приема изцяло предложения законопроект, защото това, което се цели да бъде постигнато с тези промени ,е изключително важно за българската енергетика“, посочи Петкова. „Чуха се изказвания, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ в България. Може би на всички ни се е искало това да се случи по-рано, но няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един единствен доставчик. Когато те се увеличат, ще има различни условия и конкуренция, което ще е в интерес на потребителите. И смятам, че този момент е назрял сега, защото няма как да търгуваме с нещо, ако не можем да го получим от няколко места“, каза още тя. Енергийният министър посочи, че с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия да имаме доставка на природен газ от различни източници. „И следващият момент е изграждането на борса за търговия на природен газ. Така че смятам, че моментът е абсолютно адекватен на ситуацията“, коментира тя.
Във връзка с изказани съмнения за манипулация на газовата борса, Петкова посочи, разчита, че ако има подобни съмнения, КЕВР ще се самосезира, за да бъде направена проверка и всички да са спокойни.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Народният представител не е пъдар, за да се занимава с манипулациите на газовата борса, КЕВР има достатъчно правомощия

Валентин Николов, ГЕРБ: Народният представител не е пъдар, за да се занимава с манипулациите на газовата борса, КЕВР има достатъчно правомощия

27 Юни 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Народният представител не е пъдар, за да се занимава с манипулациите на газовата борса, КЕВР има достатъчно правомощия. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря на опозицията, че беше активна по дебатите. Трябва да се разгледат всички конструктивни предложения. Затова каня народните представители да участват в работна група, която ще създадем със заинтересованите страни. За да направим закона достатъчно ефективен и наистина да действа“, посочи Николов.
Той припомни, че преди години е имало само 4 лицензирани фирми, а сега са над 200. „Имаме действаща независима енергийна борса и тя има ликвидност. В България има и достатъчно много производители, но, за съжаление, няма достатъчно потенциал, какъвто има в другите борси и затова тя страда – защото няма достатъчно енергия, която да бъде предложена. Но в Конституцията не пише, че народният представител трябва да бъде пъдар – ние не сме пъдари да ходим да оправяме борсата. Ние предлагаме промени в закона, който дава достатъчно възможности КЕВР да установява борсови манипулации – това не е работа на народния представител“, посочи Николов. „Ясно е, че законът е добър, защото ако не беше – досега щеше да има други предложения и от страна на опозицията, и от страна на вносителите. Законът не е основание да кажем, че щом има съмнения за едната борса, не трябва да се създава друга. Хубаво е да търсим вариант, за да ограничим такива спекулации за манипулации на борсата“, посочи той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Управляващите не трябва да се занимават с дребни неща като името „Балкански поток“ или „Герберски поток“, а да се постараят да има доставки на газ в България

Рамадан Аталай, ДПС: Управляващите не трябва да се занимават с дребни неща като името „Балкански поток“ или „Герберски поток“, а да се постараят да има доставки на газ в България

27 Юни 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите не трябва да се занимават с дребни неща като името „Балкански поток“ или „Герберски поток“, а да се постараят да има доставки на газ в България. Това каза народният представител от ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чрез създаването борсов пазар за газова енергия ще се позволи да се създаде и развие свободен пазар на природен газ и отпадане на регулирания, за което толкова време мечтаем. Този закон е приет със закъснение“, посочи Аталай. Той посочи, че пазарът трябва да бъде либерализиран. „Но ако не направим така, че да осигурим средства и не направим възможно реализирането на хъб „Балкан“, няма как да увеличим тези 3% газоразпределение. Говорихме да направим заседание с газоразпределителните дружества в България, които са завладели териториите и други не могат да влязат там и да създадем условия и други участници да влязат. Иначе ще тъпчем на едно място и ще се чудим дали имаме или нямаме диверсификация“, коментира Аталай.
Той посочи, че в закона има неща, с които не е съгласен и които трябва да се прецизират между първо и второ четене. „Призовавам управляващите да не се надпреварват дали ще се казва Балкански поток - Герберски поток, ако искате го наречете. Но направете всичко възможно доставките на газ в България да се случат. Защото закъсненията, които в момента притесняват народните представители с интерконектора с Гърция и строителството на газопровода до Сърбия, доказват,че ние се борим с дребните неща. Опитваме се да убедим г-н Путин, че като го наречем „Балкански поток“, Европа ще прегърне проекта“, заяви Аталай и посочи, че управляващите трябва да започнат да се занимават с темата сериозно. „Не искам да съм пророк, но като че ли закъснението, което се случва в момента, и опитите да се преодолее всичко, което се случва със Закона за обществените поръчки,ще навреди на България“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса

Драгомир Стойнев, БСП: Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса

27 Юни 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса. Това каза народният представител от БСП Драгомир Стойнев по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Газовият хъб „Балкан“, с който правителството толкова много се хвали, все още е медиен проект. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме даден старт освен интерконекторната връзка“, заяви Стойнев. „Имаме съмнения по този законопроект, защото няма как да не се притесняваме от пазарни манипулации. Ние ще се въздържим, защото манипулациите на тази борса, която ще създадем, ще доведат и до манипулации на газовата борса“, каза още той и посочи, че БСП настоява да се започне проучване дали има манипулации. „Само от вчера имаме два примера – две дружества са купували 50 мегавата на ниски цени. И неслучайно българите са притеснени, защото за тях не остава евтина енергия. Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип и ще се гарантира, че ще се предоставя конкурентна цена. Законопроектът е нужен, но сме притеснени и ще гласуваме „въздържали се“, обясни Стойнев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене законови промени за либерализация на пазара на природен газ

Парламентът ще разгледа на първо четене законови промени за либерализация на пазара на природен газ

27 Юни 2019 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за енергетиката. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание. Измененията целят създаване на ефективна либерализация на пазара на природен газ и установяване на ликвиден пазар. По този начин ще бъде създадена конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите, които ще сключват сделки на организирано място за търговия с ясни и единни правила и справедлива цена. Чрез промените се дава възможност на търговците да реализират допълнителни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри). Въвежда се и програмата "gas release", чрез която общественият доставчик освобождава определени количества газ, съответстващи на определен процент от потреблението за всяка предходна година, с цел по-конкурентен пазар на природен газ.
Депутатите ще гласуват на първо четене и Законопроект за марките и географските означения. В него е разписана процедурата по регистрация на марки и географски означения, опозиция, обжалване на решенията по опозиции, заличаване и отменяне. Създава се и правна възможност за регистрация на колективна и сертификатна марка.
Народното събрание ще разгледа на първо четене и промени в Закона за посевния и посадъчния материал. С тях се въвежда минимален срок от десет работни дни за отстраняване на нередовности по всички видове заявления, които се подават и за които досега такъв срок не е бил предвиден. Предвижда се всеки производител да води книга за произхода и количеството на посевния и посадъчния материал, който произвежда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Освобождаването на пазара на природен газ ще се отрази положително за  битовите потребители, цените няма да са в техен ущърб

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Освобождаването на пазара на природен газ ще се отрази положително за битовите потребители, цените няма да са в техен ущърб

21 Юни 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Освобождаването на пазара на природен газ ще се отрази положително за битовите потребители, цените няма да са в техен ущърб. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР доц. Иван Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това означава да има други допълнителни външни доставчици на природен газ и заедно с това конкуренцията на цените. Нещо, което досега не може да съществува, защото имаме само един единствен външен доставчик“, уточни доц. Иванов. „Тази промяна трябва да се случи буквално в рамките на следващата година, когато трябва около 10 % да бъдат освободени. Впоследствие до 2024 г. се очаква между 30 и 40 % от досега монополното предлагане на природен газ от обществен доставчик да бъде предлагано на свободния пазар“, допълни още Иванов. На въпрос кога ще бъдат променени цените, той уточни, че това зависи от това кога ще тръгне самата борса. „Бъдете сигурни, че тези цени няма да бъдат в ущърб на потребителите“, уточни още доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Всички производители на ток излизат на борсата от 1 юли (ОБЗОР)

Всички производители на ток излизат на борсата от 1 юли (ОБЗОР)

9 Май 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката, които предвиждат задължаване на всички производители на ток да излязат на борсата от средата на година, въвеждане на „умни“ електромери и отпадане на таксата за пренос при износ на ток.
И малките производители на ток излизат на свободния пазар от 1 юли
Основното изменение в закона е изваждането на свободния пазар на всички производители, които досега имаха преференциална цена за електроенергията. Това са малките производители с инсталирана мощност между 1МВтч и 4МВтч. Идеята е по този начин да се осигурят допълнителни количества електроенергия на борсата и подобряване на конкуренцията. Така от 1 юли 2019 г. тези производители ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия. До 31 август 2019 г. те трябва да подпишат договор за компенсиране с премия с Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС), като договорите влизат в сила не по-късно от 1 октомври 2019 г. Досега енергията от тези малки производители се изкупуваше на 100% от обществения доставчик (НЕК) и те на 100% бяха компенсирани от ФСЕС. Промените ще засегнат 12 централи с високоефективно комбинарано производство и 360 централи с възобновяеми енергийни източници. Годишно тези централи общо произвеждат около 1 500 000 МВтч електроенергия.
Клиентите ще могат да следят онлайн потреблението си на ток чрез „умни“ електромери
Последните изменения на Закона за енергетиката дават възможност за поставяне на интелигентни измервателни системи и безплатен достъп до данни в реално време, което би спомогнало за по-добър енергиен мениджмънт от страна на крайните клиенти и търговците на електроенергия. Ползата би била за постигане на по-ниски разходи за балансиране. С тази промяна се прави опит за интегриране на пазара на клиентите с такива средства за търговско измерване. Разходите по монтирането на системата ще са за сметка на крайния клиент, а самото средство за търговско мерене остава собственост на съответния оператор.
„Тези уреди могат да бъдат доброволно поискани от потребителите и трябва да бъдат монтирани до 30-тия ден след тяхното поискване. Така крайният клиент ще може да контролира своето потребление онлайн и съответно – да контролира своята цена. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил“, подчерта председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. Той обясни, че на всеки 15 минути тези „умни“ електромери ще дават ясна и точна информация какво е потреблението на електрическа енергия от потребителя, затова показанията им могат да послужат за обжалване на неточни фактури.
Отпада таксата за пренос при износ на ток от България
България беше единствената страна в Европейския съюз, която налагаше такса за пренос при износ върху електроенергията, произведена на нейна територия, като размеръй ѝ беше малко над 5 евро за МВтч. Отпадането на това плащане е вследствие на решение на Съда на ЕС в Люксембург от 6 декември 2018 г., с което се забранява държавите членки да налагат такса, облагаща износът на електроенергия, произведена на тяхна територия.
Няма да има промяна в цените за потребителите
Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов обясни, че промените за Закона за енергетиката няма да увеличат цената на тока за крайния потребител. Той посочи, че очаква заради отменената такса за износ да има повишение на цената на борсата. „Ние съответно имаме буфер, който формира общата цена, която потребителят плаща на доставчика си. Т.е. не очакваме вдигане на цената на регулирания пазар, но цената на борсата се очаква да има повишаване“, обясни Николов и уточни, че работодателите знаят за това. „И понеже няма друг начин да се случи това, те са съгласни и сме преценили, че това е добре. Те поискаха да махнем съответно таксата, с която се внася ел. енергията, така че да се получат буфери при евентуално покачване на цената. Т.е. вече те могат свободно да внасят електрическа енергия“, каза още Николов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Няма да се увеличи цената на тока за крайния потребител заради промените в Закона за енергетиката

Валентин Николов, ГЕРБ: Няма да се увеличи цената на тока за крайния потребител заради промените в Закона за енергетиката

9 Май 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Няма да се увеличи цената на тока за крайния потребител заради промените в Закона за енергетиката. Това каза пред журналисти народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С решение на Европейския съд бяхме задължени да премахнем такса пренос за износа на електрическа енергия, понеже вече сме Единен енергиен европейски пазар. Махаме това, но по този начин се създават трудности”, заяви Николов и обясни, че заради това се поражда дефицит от 80 млн. лв., които трябва да бъдат компенсирани от някъде. „Затова правим така, че те да не бъдат компенсирани от потребителите чрез повишаване на цената, а ще бъдат плащани от производителите чрез увеличаване на таксата за пренос – малка цена, която КЕВР ще прецени. Очакваме поради тази причина покачване на цената на ел. енергията на борсата. Ние съответно имаме буфер, който формира общата цена, която потребителят плаща на доставчика си. Т.е. не очакваме вдигане на цената на регулирания пазар, но цената на борсата се очаква да има повишаване“, обясни Николов и уточни, че работодателите знаят за това. „И понеже няма друг начин да се случи това, те са съгласни и сме преценили, че това е добре. Те поискаха да махнем съответно таксата, с която се внася ел. енергията, така че да се получат буфери при евентуално покачване на цената. Т.е. вече те могат свободно да внасят електрическа енергия“, подчерта Николов.
Той обясни, че чрез излизането на пазара на малките производители на ток се създават условия да има нови инвестиции в когенерациите, които ЕК задължава държавите членки да насърчават. „Но това ще стане чрез търгове и ще бъдат доплащани на преференциалната цена, на която търгът им позволи“, уточни Николов.
Той посочи, че с промените в закона е направено така, че да се даде възможност на всички топлофикации с централно топлоснабдяване да могат да подменят съответните си мощности – когенерации, така че да могат те да компенсират топлинната енергия чрез производство на електрическа енергия.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отпада таксата за пренос при износ на ток от България

Отпада таксата за пренос при износ на ток от България

9 Май 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът при окончателни промени в Закона за енергетиката, с които отпада такса за пренос при износ на ток от България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. България беше единствената страна в Европейския съюз, която налагаше такова мито върху електроенергията, произведена на нейна територия. Размерът на таксата беше малко над 5 евро за МВтч. Отпадането на митата е вследствие на решение на Съда на ЕС в Люксембург от 6 декември 2018 г., с което се забранява държавите членки да налагат такса, облагаща износът на електроенергия, произведена на тяхна територия.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Клиентите ще могат да следят онлайн потреблението си на ток чрез „умни“ електромери

Клиентите ще могат да следят онлайн потреблението си на ток чрез „умни“ електромери

9 Май 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът при окончателни промени в Закона за енергетиката, с които потребителите на електроенергия ще могат да проверяват потреблението си на ток онлайн чрез монтиране на „умен“ електромер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С промените се предоставя възможност за поставяне на интелигентни измервателни системи и безплатен достъп до данни в реално време, което би спомогнало за по-добър енергиен мениджмънт от страна на крайните клиенти и търговците на електроенергия. Ползата би била за постигане на по-ниски разходи за балансиране. С тази промяна се прави опит за интегриране на пазара на клиентите с такива средства за търговско измерване. Разходите по монтирането на системата ще са за сметка на крайния клиент, а самото средство за търговско мерене остава собственост на съответния оператор.
„Тези уреди могат да бъдат доброволно поискани от потребителите и трябва да бъдат монтирани до 30-тия ден след тяхното поискване. Така крайният клиент ще може да контролира своето потребление онлайн и съответно – да контролира своята цена. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил“, обясни председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. Той обясни, че на всеки 15 минути тези „умни“ електромери ще дават ясна и точна информация какво е потреблението на електрическа енергия от потребителя, затова показанията им могат да послужат за обжалване на неточни фактури.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малките производители на ток излизат на свободния пазар от 1 юли

Малките производители на ток излизат на свободния пазар от 1 юли

9 Май 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът при окончателни промени в Закона за енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С новите изменения производителите на електроенергия с инсталирана мощност между 1МВ и 4МВ от 1 юли 2019 г. имат възможност за излизане на свободния пазар, което ще осигури допълнителни количества електроенергия на борсата и подобряване на конкуренцията. От 1 юли 2019 г. тези производители ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия. До 31 август 2019 г. те трябва да подпишат договор за компенсиране с премия с Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС), като договорите влизат в сила не по-късно от 1 октомври 2019 г. Досега енергията от тези малки производители се изкупуваше на 100% от обществения доставчик (НЕК) и те на 100% бяха компенсирани от ФСЕС.
Промените ще засегнат 12 централи с високоефективно комбинарано производство и 360 централи с възобновяеми енергийни източници. Годишно тези централи общо произвеждат около 1 500 000 МВтч електроенергия.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува на второ четене промени в Закона за енергетиката, които предвиждат либерализация на енергийния пазар

Парламентът ще гласува на второ четене промени в Закона за енергетиката, които предвиждат либерализация на енергийния пазар

9 Май 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание. Измененията са внесени от Делян Добрев от ГЕРБ и група народни представители. Промените предвиждат производителите на електроенергия с инсталирана мощност между 1Mw и 4Mw от 1 юли 2019 г. да имат възможност за излизане на свободния пазар, което ще осигури допълнителни количества електроенергия на борсата и подобряване на конкуренцията. От 1 юли 2019 г. тези производители ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия. В момента енергията от тези малки производители се изкупува на 100% от обществения доставчик (НЕК) и те на 100% биват компенсирани от своя страна от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Промените ще засегнат 12 централи с високо ефективно комбинирано производство и 360 централи с възобновяеми енергийни източници. Годишно тези централи общо произвеждат около 1 500 000 мегаватчаса електроенергия. Централите, които влизат в обхвата на промените, до 30 юни 2019 г. ще трябва да подпишат договор за компенсиране с премия с Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Останалите промени предвиждат в законодателството да бъде въведено конкурсно начало за предоставяне на преференциална цена или премия. Конкретизира се и правомощието на КЕВР да утвърждава цените на топлинната и електрическата енергия, цените за пренос и разпределение на електрическа енергия и да определя премии. С измененията ще се гарантира и че изнесената електрическа енергия от България няма да бъде третирана различно от тази, реализирана на вътрешния пазар. Създава се и нов пазарен механизъм, който да насърчи инвестициите в зелени проекти и изграждането на нови мощности от възобновяеми източници.
Депутатите ще ратифицират и Споразумението за извършване на Икономически преглед на България между България и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Парламентът ще разгледа на първо четене и промени в Закона за дейностите по предоставяне на услуги. С тях ще се осигури прилагането на европейския регламент, който цели преодоляване на търговски практики, необосновано дискриминиращи на географски принцип клиентите и потребителите в рамките на европейския пазар. Така ще се гарантира, че всички клиенти от ЕС ще имат същия достъп до оферти, цени и условия на продажби както гражданите на държавата членка, в която е установен търговецът. Предвижда се и създаване на раздел „Защита от дискриминация“, където са разписани основните текстове, свързани с обща забрана за дискриминация на получателите на услуги. Контрол по спазването на изискванията ще осъществява Комисията за защита на потребителите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.