НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Българите в Цариброд и Босилеград празнуват (ОБЗОР)

Българите в Цариброд и Босилеград празнуват (ОБЗОР)

21 Септември 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
София. На Малка Богородица по стар стил нашите сънародници в Босилеград и Цариброд отбелязаха своя празник. Празникът в Босилеград включваше културна програма. Тя се състоя в центъра на града. Председателят на КИЦ Босилеград Иво Николов каза, че на есеннният панаир традиционно се събират хората от много места в България и от околните села. „По стар стил на тази дата се отбелязва Малка Богородица, на който е било селски събор. По-късно дойде идеята това да бъде ден на града, на който се опитахме да изместим партизанския ден на града – 8 септември, когато се е отбелязвало освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация“, добави още председателят на КИЦ - Босилеград. По думите му през деня е преобладавала предимно празнична атмосфера. „През деня имаше много гости от България – 4 автобуса от Кюстендил, 2 автобуса от София, много хора дошли с автомобили. Имаше интерес към събитието. Хората живеят с спомените от другите години, те идват непрекъснато, за да видят роднините и приятели си“, посочи Иван Николов. В Цариброд празникът бе отбелязан със сесия и празничен обяд и продължи с концерт на Лепа Брена. В неделя програмата включва състезание „Буркан срещу буркан“ – печене на чушки и правене на айвар. В първия ден от празника се включиха много хора от побратимените ни общини на Цариброд от България: Димитровград, Асеновград, Драгоман, Костинброд и други. За да уважат хората там бяха вицепремиерът на Сърбия Зорана Михайлович, посланикът на България в Белград Радко Влайков, консулът на страната ни в Ниш Едвин Сугарев и други. Кметът на Цариброд/Димитровград Владица Димитров изрази задоволството си от подкрепата на България през последните три години. По думите му българите в Цариброд се нуждаят от много неща, от които се нуждаят сънародниците ни в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Цариброд Владица Димитров:  Отбелязваме празника на града със сесия и празничен обяд - тук са много хора от побратимените ни общини от България

Кметът на Цариброд Владица Димитров: Отбелязваме празника на града със сесия и празничен обяд - тук са много хора от побратимените ни общини от България

21 Септември 2019 | 17:40 | Агенция "Фокус"
София. Отбелязваме празника на града със сесия и празничен обяд - тук са много хора от побратимените ни общини от България. Това каза Кметът на град Цариброд/Димитровград в Сърбия Владица Димитров в интервю за Агенция „Фокус“ по повод празника на Цариброд. Той поясни, че на празника на града присъстват много хора от побратимените ни общини Димитровград, Асеновград, Драгоман, Костинброд и други, както и вицепремиерът на Сърбия Зорана Михайлович, посланикът на България в Белград Радко Влайков, консулът на страната ни в Ниш Едвин Сугарев и други. „Празникът отбелязваме с една сесия в ремонтирания Център за култура. Отворихме и ремонтирания Централен градски площад и на централната улица в момента има официален обяд, а вечерта има концерт на Лепа Брена. Утре има състезание „Буркан срещу буркан“ – печене на чушки и правене на айвар. Това е специална зеленчукова салата“, обясни той. Димитров припомни, че Цариброд и Босилеград са градовете в Сърбия, в които живеят най-много българи. „В Цариброд 54% от населението са българи, а неофициално може би над 80%“, допълни Димитров.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Николов, КИЦ „Босилеград“: На празника на града имахме много гости от България, преобладаваше празнична атмосфера

Иван Николов, КИЦ „Босилеград“: На празника на града имахме много гости от България, преобладаваше празнична атмосфера

21 Септември 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Босилеград. На празника на града имахме много гости от България, преобладаваше празнична атмосфера. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Културно-информационен център „Босилеград“ Иван Николов във връзка с празника на града. „На 21 септември отбелязваме есенният панаир на Босилеград. На който традиционно се събират хората от много места в България, от околните села. Да си купят разни неща, имаше различни хора, които по традиция продават керамика, дървени бурета, текстил и т.н. Имаше културна програма в центъра на града“, обясни Иван Николов. „По стар стил на тази дата се отбелязва Малка Богородица, на който е било селски събор. По-късно дойде идеята това да бъде ден на града, на който се опитахме да изместим партизанския ден на града – 8 септември, когато се е отбелязвало освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация“, добави още председателят на КИЦ - Босилеград. По думите му през деня е преобладавала предимно празнична атмосфера. „През деня имаше много гости от България – 4 автобуса от Кюстендил, 2 автобуса от София, много хора дошли с автомобили. Имаше интерес към събитието. Хората живеят с спомените от другите години, те идват непрекъснато, за да видят роднините и приятели си“, посочи Иван Николов. Според него основната връзка на Босилеград с България са хората. „Повечето от нашите роднини са в България, повечето от нашите приятели са в България. Ежедневно сме свързани с комуникации и пътуване, има културно-просветни връзки, роднински, бизнес, пазарски връзки“, допълни още Николов.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.