НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Нарастват опасенията за нова мигрантска криза

Kathimerini: Нарастват опасенията за нова мигрантска криза

11 Октомври 2019 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Атина. На фона на нарастващите опасения относно увеличаващия се брой нелегални мигранти, пристигащи на Егейските острови от турското крайбрежие, заместник-министърът по миграцията Йоргос Кумуцакос заяви в парламента в петък, че Гърция е изправена пред „нов период, който може да доведе до възможно възобновяване на проблема с миграцията и бежанците“, цитира думите му електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
В отговор на въпрос по темата в парламента от левия му предшественик в министерството, депутатът от СИРИЗА Янис Музалас, Кумуцакос отговори: „Всички сценарии са възможни.“
Кумуцакос каза, че премиерът Кириакос Мицотакис ще разгледа въпроса на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз, отбелязвайки, че проблемът с миграцията е проблем за цяла Европа, а не само за Гърция.
Ако ситуацията в Сирия става все по-нестабилна, след неотдавнашното нахлуване в Турция, Гърция има възможност да се позове на член 78.3 от европейски договор, който предвижда солидарност за страни, които внезапно са изправени пред голям приток на бежанци и мигранти, каза той.
Гърция вече се затруднява с настаняване на новодошлите мигранти на фона на неотдавнашното повишение на броя на новопристигналите от Турция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко двама души са загинали при пожара в мигрантския лагер на остров Лесбос

AFP: Най-малко двама души са загинали при пожара в мигрантския лагер на остров Лесбос

29 Септември 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Най-малко двама мигранти загинаха в неделя при пожар в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос, се казва в доклад, като пожарът предизвика бунт на разгневените обитатели на лагера, предава AFP.
След овладяването на пожара полицията използва сълзотворен газ, за да спре гневните мигранти, недоволни от времето, необходимо за противопожарната служба да пристигне в лагера, според кореспондента на AFP.
Допълнителни полицейски сили бяха изпратени от Атина с военнотранспортни самолети за овладяване на ситуацията.
Агенция ANA-MPA, цитирайки полицейски източници, съобщи, че в пожара са загинали жена и дете.
Очевидец, афганистански мигрант, обаче каза пред AFP, че жена и две деца са загинали, описвайки как огънят се е разпространил в шест или седем контейнера, използвани за настаняване на жители.
"Намерихме две деца напълно овъглени и една жена мъртва. Предадохме децата, покрити с одеяла, на пожарната", каза 15-годишният Федуз.
Заместник-министърът по защита на гражданите Лефтерис Икону, заедно с началника на полицията и генералния секретар по миграционната политика заминаха към Лесбос.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Избухнал е пожар в мигрантския лагер на остров Лесбос

Kathimerini: Избухнал е пожар в мигрантския лагер на остров Лесбос

29 Септември 2019 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Протестиращи мигранти са запалили пожар вътре и извън лагера „Мория“ на остров Лесбос с искане да бъдат прехвърлени в континенталната част, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Мигрантите са се сблъскали с полицейските сили, разположени на острова .
Служителите от противопожарната служба са стигнали до мястото, опитвайки се да угасят пожарите.
Не са потвърдени съобщения за два смъртни случаи от вдишване на дим.
Пренаселеният лагер, построен за настаняване на 3 000 души , е приютил 12 000 души при лоши битови условия. Потокът от мигранти, идващи в Гърция, се увеличи значително наскоро, въпреки че все още не са достигнати исторически високите нива за 2015 г., когато над 800 000 души са влезли в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият премиер ще търси международна помощ за проблема с мигрантите

Kathimerini: Гръцкият премиер ще търси международна помощ за проблема с мигрантите

22 Септември 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Атина. На фона на продължаващото увеличение на притока на нелегални мигранти в Гърция от Турция, премиерът Кириакос Мицотакис председателства спешна среща по въпроса през уикенда и се очаква да разгледа темата както с канцлера на Германия Ангела Меркел, така и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
На срещата в имението “Максимос” през уикенда, вторa в рамките на един месец, се стигна до заключението, че усилията трябва да продължат за облекчаване на натиска върху лагерите на островите в Егейско море и че наличието на кораби на бреговата охрана в района трябва да се засили, както трябва помощ от агенцията за наблюдение на границите на Европейския съюз „Фронтекс“ и НАТО.
Има особени притеснения относно ситуацията на остров Лесбос, след като над петдесет мигранти акостираха там в петък, а пристиганията продължиха през уикенда. Изпълнителният ръководител на пренаселения лагер „Мория“, който е домакин на около 12 000 души, информира местните власти, че лагерът не може да приема повече нови пристигащи и въпросът се очаква да бъде обсъден от местните служители на острова в понеделник.
Очаква се Мицотакис да обсъди темата, когато се срещне с Меркел в Ню Йорк, като източници посочват, че правителството се надява ЕС да даде на Анкара стимул, вероятно допълнително финансиране, за да ускори завръщането на мигрантите в Турция в съответствие със споразумение, подписано от Анкара и Брюксел през 2016 г.
Срещата на Мицотакис с Ердоган - първата му откакто стана премиер - също ще бъде внимателно наблюдавана, първо за признаци на намеренията на Анкара спрямо гръцко-турските връзки, но и на фона на проучвателни преговори за нов мирен тласък на Кипър след месеци на провокационни действия от Турция в Източното Средиземноморие.
Докато е в Ню Йорк, Мицотакис ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп във вторник, както и с потенциални инвеститори и членове на гръцката диаспора.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): От началото на месеца в Гърция са пристигнали 1 564 мигранти

„24 Инфо“ (Македония): От началото на месеца в Гърция са пристигнали 1 564 мигранти

7 Септември 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Според официалните данни на гръцкото правителство за ситуацията на островите в Източно Егейско море от началото на месеца са пристигнали 1564 бежанци и мигранти, включително четвъртък - първите пет дни на септември, пише македонското електронно издание “24 Инфо“, като цитира информация на македонската информационна агенция (МИА) от Атина.
Анализирайки данните, средно са пристигали по 313 души ежедневно. Най-много са пристигнали във вторник - 455, като мнозинството (764 бежанци и мигранти) пристигат на остров Лесбос, се казва в информацията на гръцкото правителство.
Към четвъртък, според официалните данни, на островите източно от Егейско море в близост до Турция се намират 24 441 бежанци и мигранти, от които 11 745 са на Лесбос, 5 025 на Самос, 3 206 на Хиос, 2 929 на Кос, 1 427 на Лерос и 109 на другите острови.
Според Европейската гранична служба „Фронтекс“, през месец юли са открити 460 незаконни преминавания по границите на Балканите, т. Нар. Балкански маршрут, а през първите седем месеца на тази година те са достигнали почти 5 800, което е двойно повече в сравнение със същия период на миналата година. Повечето от мигрантите, заловени по маршрута, са граждани на Афганистан и Иран.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Очаква се 1 500 мигранти да бъдат прехвърлени на континента от остров Лесбос

Kathimerini: Очаква се 1 500 мигранти да бъдат прехвърлени на континента от остров Лесбос

1 Септември 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Очаква се 1500 мигранти да бъдат прехвърлени от лагера Мория на остров Лесбос към континентална Гърция в понеделник, съобщават властите, цитирани от гръцкото електронно издание Kathimerini.
За тази цел са запазени два ферибота.
Първата партида от 650 души ще потегли още сутринта в понеделник.
Междувременно поне още 300 имигранти пристигнаха на остров Лесбос през уикенда, увеличавайки населението на Мория до 11 000, в лагер, предназначен да приюти само 3000 мигранти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкото правителство излезе с нови мерки за мигрантската криза

Kathimerini: Гръцкото правителство излезе с нови мерки за мигрантската криза

31 Август 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Атина. В отговор на скока при навлизането на мигранти от съседна Турция, правителственият Съвет по външни работи и отбрана взе решение за облекчаване на натиска върху Егейските острови и ограничаване на притока, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Съботната сесия бе свикана, след като над 500 мигранти стигнаха до Лесбос в четвъртък - най-голямото масово пристигане след пика на европейската бежанска криза в началото на 2016 г.
След срещата, председателствана от премиера Кириакос Мицотакис, правителственият говорител Стелиос Пецас заяви, че постепенното увеличаване на миграционните потоци през последните месеци налага "нова, стабилна политика."
Мерките включват прехвърлянето на мигранти от тесните лагери на островите в съоръжения в континенталната част, незабавното преместване на 116 непридружени непълнолетни лица от островите преди тяхното обединение с роднини в други страни от Европейския съюз и прехвърлянето на други 250 непълнолетни лица на континенталната част през следващите седмици.
Освен това властите трябва да засилят мониторинга на границите на Гърция с помощта на граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс и НАТО.
Предвижда се и промяна на институционалната рамка за издаване на убежище с премахване на преразглеждането на отхвърлени молби.
Също така се увеличават полицейските патрули за издирване на мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени, но все още са в страната.
Усилията на бреговата охрана в Беломорието ще бъдат засилени с закупуването на 10 моторни лодки, които ще бъдат изпратени за прехващане на заподозрени контрабандни съдове, тръгнали към Гърция от съседна Турция.
И накрая, ще бъде предоставена допълнителна подкрепа на местните власти, които носят основната тежест за приемане на нелегалните мигранти, особено на островите.
Пикът в мигрантския поток допълнително обтегна връзките между Атина и Анкара. В петък външният министър Никос Дендиас извика посланика на Турция в Атина и призова съседната страна да уважава споразумението за връщането на мигранти, подписано с ЕС през март 2016 г.
Атина разглежда позицията на Анкара като опит за оказване на натиск върху Европейския съюз за повече финансиране за справяне с кризата с бежанците и по-мека позиция срещу Турция спрямо нейните сондажи в Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция залови 13 мигранти, плаващи с лодка към Великобритания

AFP: Франция залови 13 мигранти, плаващи с лодка към Великобритания

31 Август 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е заловила 13 мигранти, които са се опитвали да достигнат Великобритания с лодка през Ламанша, предава AFP, като се позовава на информация на френската брегова охрана. Мигрантите са били отведени в Кале, където са били предадени на гранична полиция.
Мигрантите поемат все по-големи рискове да достигнат Великобритания от Франция, която предприе безкомпромисен подход към така наречените икономически мигранти, които идват в Европа в търсене на по-добър живот.
От януари насам около 1400 бежанци са били задържани или от британски, или от френски брегови охранители. Това е двойно увеличение в сравнение със заловените мигранти през цялата 2018 г., според официалните френски данни.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Стотици мигранти акостираха на гръцкия остров Лесбос за един ден

Cyprus Mail: Стотици мигранти акостираха на гръцкия остров Лесбос за един ден

31 Август 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Стотици ,игранти акостираха на гръцкия остров Лесбос от множество лодки само за един ден, пише кипърският вестник Cyprus Mail, като се позовава на информация на гръцките власти.
Това отбелязва значително покачване на броя на мигранти и бежанци, които се отправят към гръцки острови от близкия турски бряг.
Бреговата охрана потвърди, че 13 лодки, които са превозвали общо повече от 500 души са пристигнали на остров Лесбос за един ден, докато други 32-ма души са спасени от лодката си в морето и са транспортирани до егейския остров.
Още 65 души бяха спасени в два отделни случая близо до бреговете на остров Кос и град Алексадруполис.
Стотици бежанци се отправят от Турция към Гърция, въпреки сделката между Анкара и Брюксел от 2016 г., която трябваше да ограничи притока на мигранти към Европа.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турският посланик в Гърция потвърди, че Анкара остава ангажирана със споразуменията с ЕС от 2016 г.

Kathimerini: Турският посланик в Гърция потвърди, че Анкара остава ангажирана със споразуменията с ЕС от 2016 г.

30 Август 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският посланник в Гърция потвърди, че Анкара остава вярна на споразумението между Турция и ЕС от 2016 г. за притока на мигранти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Малко след като стотици мигранти акостираха на източния егейски остров Лесбос, гръцкият външен министър Никос Дендиас повика турския посланик Бурак Озугергин, за да изрази загрижеността на страната за увеличаването на мигрантския поток от Турция.
Според информацията, Дендиас е подчертал задълженията на Анкара, съгласно декларацията между Европейския съюз и Турция от 2016 г., свързана с ограничаването на нелегалната миграция от Турция към ЕС. Според сделката Анкара трябва да предприеме всички необходими мерки, за да предотврати откриването на нови морски или сухопътни пътища за незаконна миграция от Турция към съюза. Споразумението също така предвижда, че турското правителство трябва да си сътрудничи със съседните държави, както и с ЕС по тези въпроси.
Озугергин е заявил, че ще информира властите в Анкара за развитието на проблема, като същевременно подчерта, че страната остава ангажирана със споразуменията от 2016 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гръцката полиция задържа над 140 мигранти в Атина

AFP: Гръцката полиция задържа над 140 мигранти в Атина

26 Август 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Повече от 140 души, главно мигранти, бяха арестувани на разсъмване в Атина в понеделник като част от голяма операция, съобщи полицията, цитирана от AFP.
Десетки офицери прочистиха четири свърталища, заети от няколко седмици, главно от бежанци и мигранти, в атинския квартал „Екзархия“.
Атинските прокурори разрешиха операцията след жалби, подадени от собствениците на сградите, които са били завзети незаконно от мигрантите.
Полицейски източник заяви, че са били арестувани 143 души, някои от тях без документи. Повечето са от Афганистан, Еритрея, Иран и Ирак.
В групата има 57 мъже и 51 жени, а останалите са деца, допълни източникът.
Новото консервативно правителство на Кириакос Мицотакис обеща да въведе "ред" в стария и известен с престъпността си квартал, обещавайки редовни полицейски патрули.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.