НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сийка Карталова – Суркова, кмет на с. Момчиловци: Момчиловци е лидер в селския туризъм още от 90-те години на миналия век

Сийка Карталова – Суркова, кмет на с. Момчиловци: Момчиловци е лидер в селския туризъм още от 90-те години на миналия век

21 Септември 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Смолян. Момчиловци е лидер в селския туризъм още от 90-те години на миналия век. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сийка Карталова – Суркова, кмет на с. Момчиловци. „Тук залагаме на здравно-духовен туризъм в различните му аспекти. Причините за това са няколко. Първо климатът и полезните свойства на водата, чистият въздух, начинът на живот на местните хора, възможностите на преходи. Около Момчиловци има множество маршрути за тези, които обичат да развиват пешеходен туризъм в различните му форми – в по-голяма трудност или в по-лек маршрут“, добави Сийка Суркова. По думите ѝ селото е известно и със съхранената християнска вяра. „С църквата си и камбанарията си, която е част от 100-те национални туристически обекта. С лековитото аязмо и с 27-те параклиса, които са около селото и местните вярват, че ни пазят от беди. Имаме възможността да развиваме религиозен туризъм - нещо, което не се среща на много места в България“, обясни кметът на Момчиловци. Тя коментира още, че селото привлича интереса както на българи, така и на чужденци. „Масовият турист в Момчиловци е българинът, но пък посрещаме гости от цял свят, които остават с впечатление от родопско гостоприемство, от вкуса на традиционните родопски ястия, от възможността да се потопят в начина на живот на местните хора“, посочи още кметът. „Тоест да влязат в кухнята на домакините и сами да приготвят пататник, или пък да им покажат точно как се приготвя това традиционно родопско ястие. Да участват в различни демонстрации и дегустации като заквасване на кисело мляко и други млечни продукти, например, или пък тъкане на ароматни килимчета, изработване на сувенири от вълна“, допълни още Сийка Суркова. Кметът на селото добави, че на чуждестранните туристи се предлага и възможността да се научи да играе хоро. „Заедно с местните танцьори в читалището ни, което развива една богата дейност, или пък да присъстват на уроци за свирене на гайда. Неща, които ги потопяват в начина на живот на местните хора и те си тръгват от тук въодушевени от това, което са преживяли, защото тенденциите в развитието на туризма сочат, че туристът трябва да бъде участник в нещо, а не зрител на нещо. Това го прави съпричастен и оставя в него по-различни емоции от престоя му на определено място“, каза още Сийка Суркова.
Виолета СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сийка Карталова – Суркова, кмет на село Момчиловци: Фестивалът на киселото мляко е един от най-пищните ни празници

Сийка Карталова – Суркова, кмет на село Момчиловци: Фестивалът на киселото мляко е един от най-пищните ни празници

21 Септември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Смолян. Фестивалът на киселото мляко е един от най-пищните ни празници. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сийка Карталова – Суркова, кмет на с. Момчиловци. „Фестивалът на киселото мляко ще се проведе в дните от днес до 23 септември в Момчиловци. Това е един от най-пищните ни празници, който става реалност благодарение на усилията на много хора. В организациите са включени и партньорите, които произвеждат мляко за пиене с марка „Момчиловци“ в Шанхай, Българският център за развитие на инвестиции и туризъм в Китай, Община Смолян, както и кметството“, обясни Сийка Суркова. „Надяваме се да привлечем още повече гости на празника, както е било през годините многолюден празник, пъстър и колоритен“, добави кметът на Момчиловци. По думите ѝ фестивалът ще се проведе за 5-и пореден път. „На сцената ще се изявяват представителите на читалищата в региона и не само, но и от цяла България. Те ще ни покажат нашето съкровище и това е българският фолклор. Празникът преплита традиции, самобитност, както изложение на производители и представители на различни занаяти, както и производители на млечни продукти“, допълни още Сийка Суркова. Тя коментира още, че през тези три дни Момчиловци ще бъде столица на киселото мляко. „Тогава ще има и различни състезания, свързани с този наш популярен в Китай продукт и не само в Китай. Надяваме се на един хубав празник, изпъстрен с много веселие, много забавления и най-ценното да си спазим своята самобитност, да покажем, че сме едно селище стъпило на корените си и търсещо съвременно развитие, както и връзките ни с Китай“, добави още кметът.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.