НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Руската армия и коалиция от приятелски страни ще неутрализират условна държава, разпространяваща тероризъм и разпалваща война на ученията „Център 2019“

ТАСС: Руската армия и коалиция от приятелски страни ще неутрализират условна държава, разпространяваща тероризъм и разпалваща война на ученията „Център 2019“

12 Септември 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската армия с коалиция от приятелски страни ще неутрализира условна държава, разпространяваща тероризъм и разпалваща война на стратегическите командно-щабни учения „Център 2019“. Това съобщи в четвъртък заместник-министърът на отбраната на Русия генерал-полковник Александър Фомин на брифинг за военните аташета, предава ТАСС.
Според легендата на маневрите, отбеляза Фомин, нараства влиянието на ислямския екстремизъм в страните от Близкия Изток и Югоизточна Азия, а след това и в региона на Централна Азия. „В югозападната част на Руската Федерация е създадена условна държава. Неговото ръководство споделя екстремистките идеи на лидерите на международните терористични организации“, съобщи заместник-министърът.
Той уточни, че заради измислената държава, по сценария на маневрите, радикалният ислямизъм прониква на територията на съседни държави. „Разполагайки с развити въоръжени сили, условната страна предприема опит за натиск, включително силов, над Русия и, в крайна сметка, ескалацията на напрежението прераства във въоръжен конфликт“, отбеляза Фомин.

Ходът на ученията

Фомин посочи, че темата на ученията е използване на войскова групировка на коалиция от държави за борба с международния тероризъм и обезпечаване на военна сигурност в Централна Азия. За участие в маневрите са поканени военни контингенти от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, както и Китай и Пакистан.
Ученията ще се проведат на два етапа. В първия, с продължителност три дни, ще бъдат отработени управление на войските, отразяване на въздушни удари, разузнаване и отбранителни действия. Във втория тридневен етап многонационалната войскова групировка ще отработи нанасяне на „масиран огневи удар за разгром на противостоящия условен противник“.

Местата на провеждане

Основните действия на „Център 2019“ ще се състоят в периода 16-21 септември на осем полигона в Русия (Тоцки и Донгуз в Оренбургска област, Аданак в Дагестан и Ашулук край Астрахан, тренировъчен полигон Чебаркул в Челябинска област и Сафакулево край Курган, Алейск и Юргински тренировъчни площадки в Алтайския край и Кемеровска област в Каспия), както и на задгранични полигони в Киргизстанм, Казахстан и 201-а руска база в Таджикистан.
Общо в стратегическите командно-щабни учения „Център 2019“ ще участват около 128 хиляди военнослужещи, повече от 20 хиляди единици техника и въоръжение и около 600 летателни апарата и до 15 кораба.

Условният противник

Условната държава, която ще бъде главен противник на коалицията страни на ученията „Център 2019“, няма отношение към някоя конкретна страна, съобщи Фомин.
„Бих искал да подчертая, че учението „Център 2019“ е с чисто отбранителен характер <...> Замисълът на маневрите подразбира условен противник, който няма отношение към конкретна държава“, добави военният. По неговите думи, маневрите целят „изключително обучение на войските да водят военни действия в съвременни условия“.
Според сценария въоръжените сили на Руската Федерация заедно с войските на приятелските страни трябва да неутрализират условната държава, чието ръководство подкрепя идеите на тероризма, разпространява ги на територията на съседни държави и разпалва въоръжен конфликт.
Той отбеляза също, че основните етапи на практическите действия на войските ще се проведат на територията на Руската Федерация. Самата условна държава като цел на ученията ще бъде разположена в югозападната част на страната.

Участници в ученията

Близо 13 хиляди военнослужещи ще бъдат задействани на полигоните Аданак, Тоцки и Донгуз в хода на разиграването на основния епизод от маневрите, съобщи Фомин.
„На полигоните Тоцки и Аданак в европейската част на Руската Федерация, в зоната на прилагане на Виенския документ от 2011 година за мерките за укрепване на доверието и сигурността, както и на полигона Донгуз, ще бъдат задействани до 12950 души, като от тях руските военнослужещи ще бъдат до 10 700, а тези от чуждестранните държави – до 2250 души“, отбеляза заместник-министърът.
По неговите думи, също така в основния епизод на маневрите ще вземат участие до 250 танка, до 450 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, както и до 200 единици артилерийски системи и реактивни системи за залпов огън (РСЗО).

Поканените

Руското военно ведомство е поканило акредитираните в Москва военни аташета на полигона Донгуз в Оренбургска област, където ще се състои основната фаза на стратегическите командно-щабни учения, съобщи Фомин.
На брифинга са присъствали повече от 100 представители на военно-дипломатическия корпус от 71 страни, включително от 20 страни-членки на НАТО.
„Планираме да организираме на 20 септември за представители на военно-дипломатическия корпус, акредитиран в Руската Федерация, посещение на полигона Донгуз за наблюдение на практическите действия на войските по време на провеждането на активната фаза на ученията“, каза Фомин.
За пореден път той подчерта, че ученията „Център 2019“ носят изключително отбранителен характер и целят единствено обучение на войските.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Асоциация
Асоциация "Българска книга" 10 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.