НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независен“ (Македония): ЕС изисква правителствата на Западните Балкани да внимават с китайските инвестиции

„Независен“ (Македония): ЕС изисква правителствата на Западните Балкани да внимават с китайските инвестиции

10 Септември 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз възнамерява да засили диалога със страните от Западните Балкани, за да обясни ползите от финансирането чрез основните инструменти на инфраструктурните проекти на Общността, като същевременно призовава властите да обърнат специално внимание на осигуряването на инвестиции от други партньори, помагащи на региона да отговаря на стандартите на ЕС, заяви говорителят на ЕС Мая Кочиянчич пред Радио „Свободна Европа“, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Кочиянчич припомни, че финансирането на инфраструктура от страна на Брюксел включва безвъзмездни средства, заедно със заеми с атрактивни лихви.
„Обратното е китайското финансиране, което идва почти изключително под формата на заеми със значителни финансови последици. Следователно правителствата трябва да внимават да не допускат тези инвестиции да прерастват във високи нива на задлъжнялост, което може да доведе до контрол на прехвърлянето на стратегически активи и ресурси в бъдеще", предупреди говорителят на ЕС.
Тя подчерта, че регионът на Западните Балкани има ясна европейска перспектива и че част от този процес предполага и необходимостта от модернизиране на инфраструктурата в тези страни.
Според европейските служители инвестициите в региона трябва да съответстват на високите стандарти за обществени поръчки и прозрачност. Освен това Кочианчич заяви, че ЕС очаква партньорите от Западните Балкани да изпълнят задълженията си по своите Споразумения за стабилизиране и асоцииране, „по-специално по отношение на държавните помощи и обществените поръчки и за защита на фискалната устойчивост на техните икономики и инвестиции“.
Мая Кочиянчич припомни, че ЕС е най-големият търговски и инвестиционен партньор в региона, като 70% от търговията на Западните Балкани с ЕС и 60% от преките чуждестранни инвестиции в региона идват от Съюза. „За разлика от това, по-малко от шест процента от търговията и чуждестранните инвестиции в региона идват от Китай", подчерта представителят на Брюксел.
От 2015 г. насам ЕС засили подкрепата си за развитие на свързаността в региона с над 3,2 милиарда евро инвестиции, които създадоха работни места и интегрираха инфраструктурата на региона в общоевропейска мрежа, за да увеличат максимално икономическия потенциал и конкурентоспособност на региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.