НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София отбеляза своя празник (ОБЗОР)

София отбеляза своя празник (ОБЗОР)

17 Септември 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. На 17 септември Православната църква чества паметта на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов. Архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Света София“ по повод празника на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов. Литургията бе оглавена от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На литургията се бяха събрани много граждани, които почетоха празника. „Столичани са решили този ден да бъде ден на града, за да си спомняме подвига на майката мъченица София и трите и дъщери - Вяра, Надежда и Любов“, каза Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пред журналисти. "Нека в този ден бъде честити и да знаем, че този ден може да бъде богатството на този празник, както майката София е дала на дъщерите си трите основни добродетели на християнството, така и ние с вяра, надежда и любов да изграждаме своя живот в мъдрост и добри дела на вяра, надежда и любов. Честит празник!", пожела още българският патриарх. По повод празника Столичният общински съвет проведе празнично заседание. Празничното заседание откри председателят на СОС Елен Герджиков, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова отправи приветствие към столичани. По традиция в днешния ден ще бъдат връчени званията „Почетен гражданин на София”, „Почетен знак на Столичната община” и на „Значка на София”. По смисъла на специална наредба на Столична община званието "Почетен гражданин на София" се присъжда на български и чуждестранни граждани за изключителен принос и заслуги за развитието на Столична община, изключителни постижения в областта на обществено-политическия, научния, стопанския, социалния, културния и спортен живот и др. Удостояването със званието се извършва на официална церемония, която се провежда на тържествената сесия на Общинския съвет в Деня на София. Почетният знак се присъжда на български и чуждестранни граждани, общински служители и общински съветници, които имат значителен принос в развитието на града и заслуги към неговите граждани. Значката на София се връчва на кмета на Столичната община, общинските съветници, районните кметове, заместник-кметовете, секретаря и главния архитект на Столична община. Тя се носи при изпълнение на служебните задължения, както и по време на Националния празник на Република България, официалните празници, празника на София и други градски и национални тържества и ритуали. Денят на София се отбелязва ежегодно на 17 септември на църковния празник "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов". Тази година програмата по честванията на празника е богата и изпълнена с много танцови и музикални изпълнения, които ще радват столичани и гостите на града.
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че няма битка за София, а работа за София. Фандъкова отчете, че градът ще го има и след изборите. „Градът ни празнува с вярата, надеждата любовта и мъдростта. Вече девета година имам честта да произнасям празнично слово пред вас. Тази година искам да говоря за отговорността, която всички носим пред нашия град и хората. Постигнахме много. Градът се промени и продължава да се променя“ – с тези думи започна приветствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова към столичани. „Живеем във време, в което всичко може да е казано, а утре да се отрече. Нашата задача винаги е била да мислим за града, защото него ще го има и след изборите, а софиянци не са средство и залог на партийни игри. Важното е да има принципи и решителност. Няма битка за София, има работа за София. Нека с любов и мъдрост работим за града си“, добави още тя.
„През изминалия мандат се опитахме да работим достойно за София - на предстоящите избори софиянци избират мъдро“, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по време на тържествената сесия на СОС. „Пред нас се изправиха немалко проблеми, не един и два сложни казуса трябваше да бъдат решени, но формулата за търсене на консенсус по всеки въпрос и за вслушване в разумните предложения на гражданите и съветници доказа, че работи в полза на града. Ако разговора в София се провежда в плоскостта на ясни политики и предложение, то тогава всички ние като граждани на София ще спечелим. Обръщам се към нашите съграждани и с оглед на предстоящите избори казвам на софиянци да направят избора си мъдро. Нека заедно почитаме нашия град. Честит празник на всички и на добър час“, каза Герджиков.
Председателят на групата на политическа партия ГЕРБ в Столичен общински съвет Малина Едрева заяви, че София е мъдрост и мъдростта изисква работа, подготовка, включване на гражданите, за да може да се достигат крайните цели. „Включването на гражданите не е просто приказка, а процес, който е организиран и добре подготвен през проекта „Визия за София“. Включването на гражданите не е просто отваряне на вратите на общината, а реално включване във взимането на решения“, добави още Едрева.
От своя страна председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов заяви, че няма битка за София, а битка за решения и политики. Той призова езикът на омразата да не е водещ в кампанията. „В политиката е по-важно понякога не какво си направил или казал, а с какво усещане си оставил хората. Дано в този мандат, използвам позитивна насоченост, без значение кой в каква позиция е, да сме успели малко от малко и да оставим хората с добро усещане за София. Няма битка за София, има битка за решения и политики. Нека езикът на омразата не е водещ в това, което ни предстои. Пожелавам на всички софиянци да са живи и здрави. По-късно с тържествен водосвет и гвардейски марш беше издигнато знамето на София по случай празника на града. Това разпорежда и специална наредба на Столична община за символиката и отличията. Знамето на Столична община е символ с първостепенно значение, който изразява самоуправлението на общината и демократичните принципи, които го характеризират. На събитието присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. На място имаше депутати, общински съветници и общественици. Официалната церемония уважи и началникът на Военна академия "Г. С. Раковски" ген.-майор Груди Ангелов. Церемонията събра стотици жители на столицата, а настроението е приповдигнато. За спокойствието и безопасността на гражданите полицейското присъствие в района бе засилено.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1200 жители на община Кюстендил имат празник в деня на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов

1200 жители на община Кюстендил имат празник в деня на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов

17 Септември 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Повече от 1200 жители на община Кюстендил имат празник в деня на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Община Кюстендил. Най-многобройни са жителите на Общината с името Любомира – 397. С името Надежда са 217, а с името Люба – 45. 36 са дамите с името Вяра, а 133 – с името Надя. Любов са наречени 9 дами от град Кюстендил. 101 жителки на Кюстендил и малките населени места носят името София.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова,БСП : Нека имаме надежда, че заедно като народ можем да постигнем много

Корнелия Нинова,БСП : Нека имаме надежда, че заедно като народ можем да постигнем много

17 Септември 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Да ни е честит светлият християнски празник на Света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Вярвайте в себе си и в собствените си възможности. Нека имаме надежда, че заедно като народ можем да постигнем много. Пожелавам ви любовта да топли вашите семейства, близки и приятели. А над всички ни да бди София – мъдростта. Това написа в профила си във "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията. "Честит празник на имениците. Честит празник на софиянци!", пише още тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествен водосвет и гвардейски марш беше издигнато знамето на София по случай празника на града

С тържествен водосвет и гвардейски марш беше издигнато знамето на София по случай празника на града

17 Септември 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. С тържествен водосвет и гвардейски марш беше издигнато знамето на София по случай празника на града, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Традицията повелява всяка година това да се случва пред църквата „Света София“. Това разпорежда и специална наредба на Столична община за символиката и отличията. Знамето на Столична община е символ с първостепенно значение, който изразява самоуправлението на общината и демократичните принципи, които го характеризират. На събитието присъстват кмета на столицата Йорданка Фандъкова, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. На място за депутати, общински съветници и общественици. Официалната церемония уважи и началникът на Военна академия "Г. С. Раковски" ген.-майор Груди Ангелов. Церемонията събра стотици жители на столицата, а настроението е приповдигнато. За спокойствието и безопасността на гражданите полицейското присъствие в района е засилено.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп оглави Архиерейска света Литургия в храм "Св. София - Премъдрост Божия"

Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп оглави Архиерейска света Литургия в храм "Св. София - Премъдрост Божия"

17 Септември 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп оглави Архиерейска света Литургия в древния софийски храм "Св. София - Премъдрост Божия", в прослава на Св. София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На 17 септември всяка година Православната църква прославя св. София и нейните дъщери - мъчениците Вяра, Надежда и Любов. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.
Втори храмов празник чества древната софийска църква "Св. София-Премъдрост Божия". Денят се отбелязва и като празник на столицата ни
По този повод , с благословението и при молитвеното присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в храм "Св. София - Премъдрост Божия" , бе отслужена Архиерейска света Литургия. Тя бе оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит. Молитвено присъства и Негово преосвещенство Тивериополски епископ Тихон - викарий на патриарха. С епископ Поликарп служихха също Негово високопреподобие архимандрит Василий- протосингел на Софийска епархия, Негово високоблогоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, предстоятели на столични църкви, храмовото духовенство и др. След светата богослужба Преосвещеният епископ Поликарп отслужи молебен и водосвет за здравето и благополучието на всички православни християни.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 4500 души в област Бургас празнуват имен ден

Над 4500 души в област Бургас празнуват имен ден

17 Септември 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Бургас. Над 4500 души в областта празнуват имен ден в деня на Св. мъченици София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Общият брой на имениците в областта е 4852 души, а в град Бургас – 2469. Най-много са жените, които носят името Надежда, в областта те са 1190, а в града – 610. След тях се нареждат мъжете, които носят името Любомир, в областта те са 781, а в града – 449. Веднага след тях следват жените с името София, в областта те са 708, а в града – 327. Други именици, които празнуват днес, носят имената Любен, Любчо, Вяра, Вера, Надя, Любов, Люба, Любка и Софка.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 700 жителите на община Смолян празнуват имен ден

Над 700 жителите на община Смолян празнуват имен ден

17 Септември 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 700 са жителите на община Смолян, които празнуват имен ден в деня, в който православната църква почита Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в Общината. Името Вяра носят 13 дами, а Вера – 24. Надежда и Надя са кръстени съответно 133 и 25 представителки на нежния пол. Името Любов е дадено на 15 жени от Смолян и околните села. София и Софка се казват съответно 80 и 258 дами от общината. Любка са наречени 45 жени, Любомира са 26, а Любомир е името на 103-ма мъже от община Смолян, каза още Топова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Вярата, надеждата, любовта и мъдростта са най-важните християнски добродетели

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Вярата, надеждата, любовта и мъдростта са най-важните християнски добродетели

17 Септември 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Вярата, надеждата, любовта и мъдростта са най-важните християнски добродетели, крепящи света. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград по повод празника, който отбелязваме на 17 септември, посветен на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Тя разказа, че според преданието през втората половина на І век в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София.
„Тя имала три прекрасни дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Дните им били изпълнени с мир и добри дела. Император Адриан научил, че семейството на София се кланя на християнския Бог и поискал те да се откажат от това. Тогава майката застанала пред своите дъщери и казала: „Дъщери мои, дойде времето на нашия подвиг. Били ги, късали месата им, горили ли с нагорещени железа, давели ги, накрая ги обезглавили“, каза още Стефанова.
Тя добави, че майката била оставена жива, като погребала децата си на висок хълм. Стефанова допълни, че три дни София прекарала на гроба на Вяра, Надежда и Любов, след което предала душата си на Бог и била погребана от други християни. Църковният уредник посочи, че мъчениците са обявени за покровителки на децата, защото те самите пострадали за Христа, когато са били деца, каквито си останали за вечността.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общо 2905 са именниците в община Пазарджик на празника Вяра, Надежда и Любов и майка им София

Общо 2905 са именниците в община Пазарджик на празника Вяра, Надежда и Любов и майка им София

17 Септември 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Общо 2905 са именниците в община Пазарджик на днешния празник Вяра, Надежда и Любов и майка им София, съобщиха от Общината. В Пазарджик именниците са 1954, като най-много от тях носят имената Надежда – 391 жени, Надка – 205, Вера – 115 и Любка – 179. При мъже, най-много са именниците Любомир – 367 мъже и Любен – 99. Най-много празнуващи от малките населени места днес има в село Мало Конаре – 115 души, следват ги тези в село Алеко Константиново – 79 и село Мокрище – 75. Най-малко са именниците в село Тополи дол – 2 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Света литургия за християнския празник Вяра, Надежда и Любов бе отслужена в катедралата във Велико Търново

Света литургия за християнския празник Вяра, Надежда и Любов бе отслужена в катедралата във Велико Търново

17 Септември 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Света литургия за големия християнски празник Вяра, Надежда и Любов бе отслужен в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново. Десетки миряни дойдоха в храма, за да запалят свещ за здраве и благополучие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Българската православна църква почита паметта на светата майка София и нейните дъщери – Вяра, Надежда и Любов.
Преданието разказва, че при царуването на император Адриан в Рим живеела една вдовица, по рождение италианка, на име София, което в превод означава премъдрост. Тя била християнка и съобразно с името си водела благоразумен живот. В честното си съпружество София родила три дъщери, на които дала имената на трите християнски добродетели – първата нарекла Вяра, втората – Надежда, а третата – Любов. Скоро след раждането на третата дъщеря София изгубила съпруга си. Останала вдовица, тя продължавала да живее благочестиво, угаждайки на Бога с молитва, пост и милостиня. Тя възпитавала дъщерите си като премъдра майка, въпреки че били гонени заради вярата, която изповядвали.
Църква почита трите девойки и света София като мъченици, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.
Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Вяра, Любов, Надежда, София (означава – мъдрост), Верадин, Верин, Драган, Драго, Драгомир, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Надя, Севда.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП: Да си опозиция не означава само да пречиш, а да си и коректив, нека работим заедно за превръщането на София в модерна европейска столица

Милка Христова, БСП: Да си опозиция не означава само да пречиш, а да си и коректив, нека работим заедно за превръщането на София в модерна европейска столица

17 Септември 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Да си опозиция не означава само да пречиш, а да си коректив, да се опитваш да предлагаш решения, воден главно от едно – тези решения да бъдат в полза на гражданите, защото ние сме част от тях. Това каза заместник-председателят на ГС на БСП Милка Христова за Агенция „Фокус“.
„В края на мандата всеки прави равносметка. Нашата политическа група прави своята равносметка на проведената на 11 септември Градска конференция и за дейността си получи много добра оценка“, добави още Христова. Тя заяви, че очакванията й са в следващия мандат БСП да получат друга роля и възможности и да се покаже, че Групата на социалистите в СОС има какво да даде като идеи и политики за развитието на София: „Новите ни предложения са концентрирани в 12 направления, които представляват основните действия за управление на града като градоустройство, чистота, зелени площи, умен град, здравеопазване, образование – всички тези политики ще бъдат направени достояние на гражданите на София в предстоящата кампания. Всички колеги в досегашния състав на СОС са били водени най-вече от идеята за доброто на нашия град“. Христова пожела на всички граждани на столицата да бъдат усмихнати, здрави, щастливи и да вярват в това, че София действително ще се развива добре: „Нека всички заедно: политици, управляващи или хора, които не се интересуват от политика, да бъдем обединени около това да направим качеството на живот в столицата много добро и градът да се превърне в истинска европейска столица“, добави още тя.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малина Едрева, ГЕРБ: Реалното включване на гражданите може да движи София напред

Малина Едрева, ГЕРБ: Реалното включване на гражданите може да движи София напред

17 Септември 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Реалното включване на гражданите може да движи София напред. Това каза председателят на групата на политическа партия ГЕРБ в Столичен общински съвет Малина Едрева по време на тържествената сесия на СОС по случай честването на Деня на София, предаде репортер на Агенция "Фокус". „София е мъдрост и мъдростта изисква работа, подготовка, включване на гражданите, за да може да се достигат крайните цели. Включването на гражданите не е просто приказка, а процес, който е организиран и добре подготвен през проекта „Визия за София“. Включването на гражданите не е просто отваряне на вратите на общината, а реално включване във взимането на решения“, добави още Едрева.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова: Няма битка за София, има работа за София - градът ще го има и след изборите

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова: Няма битка за София, има работа за София - градът ще го има и след изборите

17 Септември 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Няма битка за София, има работа за София - градът ще го има и след изборите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на тържествената сесия на СОС по случай честването на Деня на София, предаде репортер на Агенция "Фокус". „ Градът ни празнува с вярата, надеждата любовта и мъдростта. Вече девета година имам честта да произнасям празнично слово пред вас. Тази година искам да говоря за отговорността, която всички носим пред нашия град и хората. Постигнахме много. Градът се промени и продължава да се променя“ – с тези думи започна приветствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова към столичани. „Живеем във време, в което всичко може да е казано, а утре да се отрече. Нашата задача винаги е била да мислим за града, защото него ще го има и след изборите, а софиянци не са средство и залог на партийни игри. Важното е да има принципи и решителност. Няма битка за София, има работа за София. Нека с любов и мъдрост работим за града си“, добави още тя.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на СОС Елен Герджиков: През изминалия мандат се опитахме да работим достойно за София - на предстоящите избори софиянци избират мъдро

Председателят на СОС Елен Герджиков: През изминалия мандат се опитахме да работим достойно за София - на предстоящите избори софиянци избират мъдро

17 Септември 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. През изминалия мандат се опитахме да работим достойно за София - на предстоящите избори софиянци избират мъдро. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по време на тържествената сесия на СОС, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Ние в СОС се опитахме да работим достойно за София. Пред нас се изправиха немалко проблеми, не един и два сложни казуса трябваше да бъдат решени, но формулата за търсене на консенсус по всеки въпрос и за вслушване в разумните предложения на гражданите и съветници доказа, че работи в полза на града. Ако разговора в София се провежда в плоскостта на ясни политики и предложение, то тогава всички ние като граждани на София ще спечелим. Обръщам се към нашите съграждани и с оглед на предстоящите избори казвам на софиянци да направят избора си мъдро. Нека заедно почитаме нашия град. Честит празник на всички и на добър час“, каза Герджиков.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна тържествената сесия на СОС по повод Деня на София

Започна тържествената сесия на СОС по повод Деня на София

17 Септември 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Започна тържествената сесия на СОС по повод Деня на София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Празничното заседание откри председателят на СОС Елен Герджиков, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова отправи приветствие към столичани. По традиция в днешния ден ще бъдат връчени званията „Почетен гражданин на София”, „Почетен знак на Столичната община” и на „Значка на София”. По смисъла на специална наредба на Столична община званието "Почетен гражданин на София" се присъжда на български и чуждестранни граждани за изключителен принос и заслуги за развитието на Столична община, изключителни постижения в областта на обществено-политическия, научния, стопанския, социалния, културния и спортен живот и др. Удостояването със званието се извършва на официална церемония, която се провежда на тържествената сесия на Общинския съвет в Деня на София. Почетният знак се присъжда на български и чуждестранни граждани, общински служители и общински съветници, които имат значителен принос в развитието на града и заслуги към неговите граждани. Значката на София се връчва на кмета на Столичната община, общинските съветници, районните кметове, заместник-кметовете, секретаря и главния архитект на Столична община. Тя се носи при изпълнение на служебните задължения, както и по време на Националния празник на Република България, официалните празници, празника на София и други градски и национални тържества и ритуали. Денят на София се отбелязва ежегодно на 17 септември на църковния празник "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов". Тази година програмата по честванията на празника е богата и изпълнена с много танцови и музикални изпълнения, които ще радват столичани и гостите на града.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова локация за култура предлага концерти и детски програми в София

Нова локация за култура предлага концерти и детски програми в София

17 Септември 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. В подлеза на Националния дворец на културата, пред театър „Азарян” и в близост до фонтаните, на 17 септември ще се проведе концерт на група Мехехе. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието е първо на новата сцена, която ще предлага концерти и детски програми.
Музикантите от Мехехе ще посветят концерта си на Деня на София, началото е в 18.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит: Столичани са решили този ден да бъде ден на града, за да си спомняме подвига на майката мъченица София и трите й дъщери - Вяра, Надежда и Любов

Патриарх Неофит: Столичани са решили този ден да бъде ден на града, за да си спомняме подвига на майката мъченица София и трите й дъщери - Вяра, Надежда и Любов

17 Септември 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Столичани са решили този ден да бъде ден на града, за да си спомняме подвига на майката мъченица София и трите и дъщери - Вяра, Надежда и Любов. Това каза Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Нека в този ден бъде честити и да знаем, че този ден може да бъде богатството на този празник, както майката София е дала на дъщерите си трите основни добродетели на християнството, така и ние с вяра, надежда и любов да изграждаме своя живот в мъдрост и добри дела на вяра, надежда и любов. Честит празник!", пожела още българският патриарх.

Теодора ПАТРОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Вяра, Надежда  и Любов са едни от първите жени-мъченици на църквата

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Вяра, Надежда и Любов са едни от първите жени-мъченици на църквата

17 Септември 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Вяра, Надежда и Любов са едни от първите жени-мъченици на църквата. Това каза богословът и главен редактор на сайта на Светия синод д-р Десислава Панайотова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод православния християнския празник Св. мъченици София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов. Д-р Панайотова поясни, че тези 4 светици, майката София и нейните 3 дъщери, са много важни примери за мъченичеството. Тя допълни, че историята разказва за една крехка жена и нейните три малки деца, които имат смел и борбен дух, които не се поколебават да устоят на мъченията и заплахите, за да запазят своята християнска вяра.
„За това църквата е отредила тяхната памет да се чества на 17 септември, в което да се дава пример на всяко поколение, от малък до голям, мъже и жени, хора от различни съсловия на обществото“, допълни още Панайотова. „Те са съществували и са действителни исторически лица, които са живели в Рим. Римският император, който ги е принудил да се откажат от православната вяра е подложил Св. София на мъчителната гледка една по една да бъдат убивани нейните дъщери пред очите й, за да се откаже поне тя от християнството“, коментира Панайотова. Тя добави, че Св. мъченици София и трите ѝ дъщери са живели около II век след Рождество Христово, което ги прави едни от първите жени мъченици на църквата.“ Слава Богу, паметта за тях не е изгубена, а се пази. Включително имаме частици, запазени от техните свети мощи, които днес се намират в едно селце, което се нарича Ешо, близо до град Страсбург, Франция“ поясни още Панайотова.
Бояна МАРКОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Света София“ по повод празника на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов

Архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Света София“ по повод празника на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов

17 Септември 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Света София“ по повод празника на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Литургията бе оглавена от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На литургията се бяха събрани много граждани, които почетоха празника.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи Архиерейска света Литургия в  храм "Св. София - Премъдрост Божия"

Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи Архиерейска света Литургия в храм "Св. София - Премъдрост Божия"

17 Септември 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. С Архиерейска света Литургия в древния софийски храм "Св. София - Премъдрост Божия" ще бъдат прославени Св. София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На 17 септември всяка година Православната църква прославя св. София и нейните дъщери - мъчениците Вяра, Надежда и Любов. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. Втори храмов празник чества древната софийска църква "Св. София-Премъдрост Божия". Денят се отбелязва и като празник на столицата. По този повод, с благословението и при молитвеното присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в храм "Св. София - Премъдрост Божия" , ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия.
Началото й е от 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква чества паметта на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов

Православната църква чества паметта на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов

17 Септември 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. На 17 септември Православната църква чества паметта на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов. В празничния ден, на 17 септември, светата Литургия ще бъде възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Начало на св. Литургия – 09.00 часа. Празникът ще продължи с тържествен водосвет пред църквата „Св. София" и официална церемония по издигане знамето на град София. Начало на водосвета - 11.30 ч.
Преданието разказва, че при царуването на император Адриан в Рим живеела една вдовица, по рождение италианка, на име София, което в превод означава премъдрост. Тя била християнка и съобразно с името си водела благоразумен живот.
В честното си съпружество София родила три дъщери, на които дала имената на трите християнски добродетели: първата нарекла Вяра, втората - Надежда, а третата - Любов. Скоро след раждането на третата дъщеря София изгубила съпруга си. Останала вдовица, тя продължавала да живее благочестиво, угаждайки на Бога с молитва, пост и милостиня. Тя възпитавала дъщерите си като премъдра майка: стараела се да ги научи да проявяват в живота онези християнски добродетели, чиито имена носели. София ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Четирите не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Слухът за тяхната премъдрост и красота се разпространил из целия Рим. Чул за тях и началникът на областта Антиох и пожелал да ги види. Но още щом ги зърнал, се убедил, че са християнки, защото не желаели да скриват вярата си в Христа, не се съмнявали в надежда на Него и любовта им към Него не отслабвала. За всичко това Антиох известил Адриан и той побързал да прати слугите си, за да доведат девиците при него. Изпълнявайки царската заповед, слугите отишли в дома на София. Там видели, че тя поучава дъщерите си и й съобщили, че царят я вика заедно с тях. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им, сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Като видял техните благородни, светли и безстрашни лица, Адриан започнал да разпитва от кой род са, как се наричат и каква е вярата им.
Като видял пред себе си толкова мъдра жена, царят не пожелал да започва дълга беседа с нея и да я съди, а отложил делото за друго време. Той пратил света София и дъщерите й при една знатна жена на име Паладия и й поръчал да ги наблюдава, а след три дни да ги доведе при него на съд. В дома на Паладия София имала достатъчно време да поучи дъщерите си и ден и нощ ги утвърждавала във вярата с вдъхновени от Бога слова.
На третия ден ги довели при беззаконния цар на съд. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време. След като трите момичета били подложени една по една на различни изтезания, от които останали невредими, били посечени с меч, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им София, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция. На 17 септември имен ден празнуват всички, които носят името Вяра, Любов, Надежда, София (означава - мъдрост), Верадин, Верин, Драган, Драго, Драгомир, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Надя, Севда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорт: Реал Сосиедад спечели с 2:0 домакинската си среща с Атлетико Мадрид от четвърти кръг на испанската примиера дивисьон.

Спорт: Реал Сосиедад спечели с 2:0 домакинската си среща с Атлетико Мадрид от четвърти кръг на испанската примиера дивисьон.

15 Септември 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Сан Себастиян. Футбол: Реал Сосиедад спечели с 2:0 домакинската си среща с Атлетико Мадрид от четвърти кръг на испанската примиера дивисьон. Головете за Реал вкараха Мартин Одегаард в 58-ата минута и Начо Монреал три минути по-късно. Така Атлетико понесе първото си поражение от началото на сезона, макар все още да остава на първо място в класирането.Лидерската позиция на Атлетико все пак е заплашена от Севиля, която гостува с днес на отбора на Алавес. При победа, гостите ще натрупат общо 10 точки и ще оглавят класирането в Испания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.