НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: В Москва завърши митингът на опозицията

ТАСС: В Москва завърши митингът на опозицията

29 Септември 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Митингът в подкрепа на подсъдимите за участие в неразрешените протести, договорен с властите, завърши на проспект „Академик Сахаров“ в Москва, съобщава кореспондентът на ТАСС.
По време на събитието се появиха опозиционни лидери и подсъдими по наказателни дела, срещу които са свалени обвиненията или са освободени под гаранция.
Опазването на обществения ред и безопасността на гражданите беше осигурено от столичната полиция и руската гвардия. Според пресслужбата на Главна дирекция на МВР в Москва в митинга са участвали около 20 хиляди души.
Става дума за няколко наказателни дела, образувани в резултат на действията на опозицията, които се проведоха в Москва през лятото на 2019 г. Най-голямото от тях е съвместното наказателно дело за безредици и използване на насилие срещу служители на реда по време на неразрешен митинг на 27 юли. По него са арестувани 15 души, някои от тях вече са осъдени на различни срокове затвор.
Руският актьор Павел Устинов бе осъден на 3,5 години в колония за използване на насилие срещу органите на реда на неразрешен митинг в столицата на 3 август. Присъдата е обжалвана от адвокати и Главната прокуратура, която иска да промени наказанието с такова несвързано с лишаване от свобода. Мярката за неотклонение на Устинов беше променена от арест в подписка.


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Радикалната опозиция в Русия търси нови заложници

„Взгляд“: Радикалната опозиция в Русия търси нови заложници

29 Септември 2019 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Протестният митинг, планиран за този уикенд в Москва, може да се окаже част от голяма провокация, в резултат на която нови заложници да влязат в затвора. Това се доказва от противоречивите действия на един от организаторите на митинга, либертарианецът Михаил Светов, пише руският вестник „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Михаил Светов е нов герой в опозиционното движение, което се появи пред обществото преди малко повече от година. Тревожен млад мъж с очила, с натрапчиви движения и нестандартни хобита, започна да говори на протестни митинги, подкрепяйки Алексей Навални. Сега той е в екипа на блогърите, организиращи протести. През лятото на тази година Светов поиска от кметството на Москва съгласие за митинг на 3 август на площад Лубянка. Кметът предложи алтернатива - авеню Сахаров. Светов рязко отказа, като заяви, че протестиращите все пак ще отидат на Лубянката. За което беше арестуван. А колегите му вкараха хора под палките на руската гвардия.
В резултат на провокациите на 3 август бяха задържани десетки хора, а имаше ранени сред служителите на руската гвардия и сред протестиращите. Затвор, присъди, съсипани животи. И сега този уикенд Михаил Светов е организаторът на разрешения протест на проспект Сахаров. Самият той, който толкова категорично и принципно отказа през лятото. Той отказа с цената на 30-дневния си арест и присъди за своите привърженици. Но, оказва се, нямаше проблем да излезе да проведе митинг на проспект Сахаров.
Само едно заключение идва от само себе си. Опозицията изпълни плана за "заложници" - млади хора, задържани в неразрешени действия, и сега е готова да прави пи-ар за тяхна сметка, скандирайки "Пуснете ги!" на разрешен митинг. Ако Светов не беше отказал тогава провеждане на шествие по проспект Сахаров, нямаше да има нов митинг. Опозицията просто можеше да няма ярък повод за това.
Всъщност опозицията призна, че предишните неразрешени действия са умишлена провокация, начин за събиране на работен материал за медиите, снимки за нови плакати и причини за гневни изявления.
В психологията съществува терминът "газлайтинг" (затъмняване), който добре описва поведението на опозиционните лидери.
Газлайтингът е форма на психологическо насилие, чиято основна задача е да създаде така наречения ефект на илюзорната истина. Създайте ситуация, предизвикайте реакция и след това заклеймете тази реакция като неразумна - например да дразниш тигър и да крещиш, че той те е нападнал. В този случай подобна „илюзорна истина“ е репресията, която правителството е обвинявано, че прилага към политически активисти. Но зад кулисите стои фактът, че в по-голямата си част сблъсъците с руската гвардия и като следствие от тях, наложените присъди са предизвикани от манипулатори, организирали митингите.
Повечето привърженици на опозицията са интелигентни и съзидателни хора, които искат да победят несправедливостта, грешките, злоупотребите и корупцията. Те са готови да дискутират с властите, да окажат натиск върху тях и да им представят своето мнение, така че в крайна сметка животът в страната да се подобри. Но какво биха спечелили от това либералните лидери? От фактът, че в Русия ще има по-малко корупция, Навални няма да забогатее, а точно обратното. Затова организаторите на митингите заменят концепциите, отклонявайки своите привърженици от конструктивен разговор с властите към радикализъм. Те просто имат твърде различни цели. Като в стара шега, когато внучката на декабристите пита революционерите какво искат. „Да няма богати хора“, отговарят те. "Странно, но дядо ми искаше да няма бедни."
Несистемните либерали не искат да „няма бедни“. Напротив, "бедните" са тяхната движеща сила, горивото на бронираната им кола, шофирана към Кремъл. За да има кого Навални и Светов да защитават, първо тези хора трябва да бъдат затворени. В противен случай, защо да излезате на площада?
Тази година се случи това, което не се очакваше особено от руската политика: властите са готови да признаят и поправят грешките си. Голунов, Устинов, Миняйло бяха освободени в резултат на преглед на техните дела. Обществото се радва, че хората са освободени. Но пещта на радикалния протест се нуждае от нови дърва за огрев. Докато се шегуват в мрежата, Собол неочаквано падна от шезлонга в Кипър, когато разбра, че Миняйло е освободен.
Днес либералите имат искане - да обвинят Сталин, който спечели войната, „че не обмислил цената“ и „е засипал врага с трупове“. Но самите либерали не могат да измислят нещо по-конструктивно за победата - и вероятно дори не искат.
Когато Алексей Миняйло бе освободен от ареста, журналистът Александър Риклин изрази общото объркване на либералните лидери: „Единственото обяснение за поразителното решение на съда за Миняйло, което ми идва на ум, е много просто ... Той е умрял, но още не са ни казали.“ Риклин всъщност предаде това, което мисли целият либерален регионален комитет - имат нужда от жертви, а не от спасени. Мечтаят за мъртъв активист, защото това е готов банер, достатъчен за три или четири протеста, дузина интервюта и телевизионни сюжети за пред Запада. И какво да правят с него жив и освободен, никой не знае. Той просто спря да изпълнява функцията си и сега спешно трябва да бъде заменен. И къде да търсят?
Разрешените протести са за тези, които искат да „няма бедни“. Навални не се нуждае от разрешени протести. Ето защо, ако отидете на тези действия, трябва да бъдете много внимателни и да не забравяте, че наскоро се освободиха няколко места на "жертви на кървавия режим". Протестният огън не трябва да угасва, той трябва да топли Навални с целия му екип за дълго време.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Около 20 хиляди души излязоха на разрешен митинг в Москва

РИА Новости: Около 20 хиляди души излязоха на разрешен митинг в Москва

29 Септември 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Около 20 хиляди души излязоха на митинг, разрешен от властите, в подкрепа на подсъдимите по делата за участие в несанкционираните протести на проспект Сахаров в Москва, според уебсайта на столичното управление на МВР, цитиран от РИА Новости.
Столичната полиция и гвардията охраняват обществения ред по време на митинга.
На събитието присъстват членът на Либертарианската партия Михаил Светов, както Иля Яшин, Дмитрий Гудков и други опозиционери.
Митинги, несъгласувани с властите, организирани от нерегистрирани кандидати за депутати в Московската градска дума, се проведоха в столицата на 14 юли, 27 юли и 3 август. Полицията задържа общо около 1 700 души за нарушения на реда. Следственият комитет започна криминални дела за безредици и нападения срещу държавни служители.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.