НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

RT (Германия): Анегрет Крамп-Каренбауер обеща на САЩ по-високи разходи за отбрана и повече задгранични мисии на Бундесвера

RT (Германия): Анегрет Крамп-Каренбауер обеща на САЩ по-високи разходи за отбрана и повече задгранични мисии на Бундесвера

24 Септември 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Берлин/Вашингтон. Министърът на отбраната на ФРГ и председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер е на посещение във Вашингтон, където обеща Берлин да отдели повече средства за армията и да увеличи задграничните мисии на Бундесвера, предава телевизионният канал RT в германската си редакция.
След като се срещна с американския си колега си Марк Еспер във Вашингтон, германският министър на отбраната заяви: „Разменихме се по много интензивен и добър начин... Поясних отново за пореден път, че моята политическа цел е да изпълним споразуменията, които сме постигнали в НАТО по отношение на целта за отделяне на 2% от БВП за отбрана. Това не са само пари, а преди всичко готовност и умения за участие в мисии. Така че тази цел е много важна. Тя е в интерес на нашата собствена сигутност в Германия и едва на второ място с международната“.
Преди това министърът гордо заяви, че Еспер има добри отношения с Германия. „Той прекара част от военната си служба в Германия и беше много щастлив, че му дадох стара карта на Графенвуер, където съответно беше разположен“.
Крамп-Каренбауер на няколко пъти подчерта, че разговорът е продължил по-дълго от планираното, и отбеляза добрата атмосфера на разговор. Тя също обеща германско участие в мисията в Персийския залив: „Подчертах ясно, че Германия е готова да се включи, но само в рамките на европейска мисия“.
Германия обаче „не е част от стратегията за максимален натиск“ срещу Иран, припомни военният министър на Берлин.
Още при полета си до Вашингтон Крамп-Каренбауер заяви, че САЩ остават „най-важният съюзник" на Германия и че страната й трябва да поеме повече отговорност: „Факт е, че около нас се появяват нови горещи точки...“.
Министърът не спомена, че „най-важният съюзник" е отговорен за появата на повечето от тези „горещи точки", коментира медията.
Американският министър благодари на Крамп-Каренбауер за срещата и написа следното в социалната мрежа „Туитър“: „След като обсъдихме множество въпроси, важни за нашите отбранителни отношения, уверен съм, че съюзът на нашите държави е непоклатим“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: Разходите за отбрана на ЕС са прекалено малки за амбициите му

EURACTIV: Разходите за отбрана на ЕС са прекалено малки за амбициите му

16 Септември 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Целта на ЕС да увеличи разходите за отбрана до 22,5 милиарда евро през следващото десетилетие не е достатъчна за амбициите му в сектора, посочва Европейската сметна палата в своя годишен преглед на документа за сътрудничество и политика в областта на отбраната на блока, пише базираното в Брюксел издание EURACTIV.
Ако ЕС се опита да се защити без помощ от големия си съюзник в НАТО, Съединените щати, „се смята, че ще е необходима инвестиция от няколкостотин милиарда евро, за да се преодолее текущата пропаст във възможностите“, се подчертава в доклада.
„Значимите и некоординирани съкращения в бюджетите за отбрана на държавите-членки, заедно с недостатъчните инвестиции, се отразиха върху военните им способности“, подчертава докладът.
Джухан Pартс, бивш естонски премиер, който е член на Европейската сметна палата, на която е възложено да контролира разходите на ЕС, нарече несъответствието между амбициите и предлаганите ресурси „огромно“.
Той каза пред AFP, че “пълномащабното военно планиране (от ЕС) е дублиране на НАТО”, но отбеляза, че това е проблем за политиците, а не за одиторите.
Въпреки това той каза, че членът на НАТО Великобритания представлява около една четвърт от общите разходи за отбрана на страните членки на ЕС - понастоящем основната национална военна сила на ЕС, заедно с Франция - напуска блока и това трябва да накара да се замислят онези, които искат да преодолеят разликата между разходите и стратегическите цели.
„Ако много голям член с огромен военен бюджет и сили напусне ЕС, тогава тази разлика ще стане още по-голяма“, каза той.
„Ако сега говорим за „стратегическа автономия“ и това несъответствие (в ресурсите), тогава, ако най-големият (военен) член напуска, стратегическата автономия става още по-нереалистична“, каза той.
Европа, особено Франция, все повече гледа на създаването на обща способност за отбрана със „стратегическа автономия“, която да съпътства икономическата й тежест на световната сцена.
Ето защо, за бюджетния цикъл на блока за 2021-2027 г., той възнамерява да увеличи разходите за отбрана 700%, от 2,8 милиарда евро през настоящия многогодишен цикъл.
Но има опасения, подчертани в доклада, че инициативата ще се припокрива с много от това, което прави НАТО. Всички, освен пет от настоящите страни-членки на ЕС, са в НАТО.
Докладът отбелязва, че страните от ЕС не споделят общо схващане за заплаха или визия от какво точно трябва да се състои отбраната или дори правила за ангажиране.
Някои държави-членки, например, „са склонни да се съсредоточават върху териториалната защита срещу военните заплахи, отправени от Русия, докато други са по-ориентирани към предизвикателствата за сигурността, възникващи от Северна Африка или Близкия изток“.
В резултат на това подходът на ЕС към отбраната е „неясен“.
С новата Европейска комисия и неотдавнашното създаване на ДГ „Отбранителна промишленост и космос“ ЕС цели да се справи с раздробената отбранителна индустрия на блока и да внесе настоящите отбранителни инициативи като постоянно структурирано сътрудничество на ЕС (PESCO), което все още не е създадено във Фонда за европейска отбрана и възможен единен щаб на ЕС за военни операции под ръководството на Комисията.
Един от инструментите, Европейският фонд за отбрана, който е предназначен да подпомага финансово европейските проекти за научни изследвания и развойна дейност в целия блок, трябва да започне работа след приключване на преговорите за бюджета на ЕС до края на тази или началото на следващата година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.