НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С 21 повече в сравнение от миналата година са първокласниците в област Монтана

С 21 повече в сравнение от миналата година са първокласниците в област Монтана

16 Септември 2019 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Монтана. С 21 повече в сравнение от миналата година са първокласниците в област Монтана, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от Регионалното управление на образованието. 12 659 са учениците в областта, но в сравнение с миналата година те са със 100 деца по-малко. 61 са училищата в областта.
28 екипа са направили над 1300 посещения за връщане на на учениците в класните стаи. 280 са върнатите ученици в класните стаи. 147 от върнатите в училище са под постоянно наблюдение, тъй като все още не посещават редовно часовете. Те се водят деца в риск. 378 деца са заминали със семействата си в чужбина, 98 деца не са открити и за това е информирана полицията.
Учениците от специалността хлебопроизводство на училище „Никола Вапцаров” в Монтана и машинните техници от гимназия „Христо Ботев” в Лом и в Монтана се обучават по дуалната система.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

645 ученици чуха първия училищен звънец в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Симитли

645 ученици чуха първия училищен звънец в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Симитли

16 Септември 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Симитли. 645 ученици чуха първия училищен звънец в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Симитли. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. За първи път в класните стаи влизат 54 първокласника, разделени в три класа с класни ръководители Теменужка Цветанова, Татяна Николова и Мария Шалдева. Голям празник бе стартът на новата учебна година. Училищният довр се оживи от събраните деца, учители и родители, за да поставят новото начало. С помощта на своите учители, талантите на училището, както и децата от танцов ансамбъл „Веселие“ направиха цветна програма.„Тази година шестнадесетият ден на септември ни събра в училищния двор, за да поставим началото на новата учебна година. Наоколо греят като слънца усмивките на нашите ученици, които нямат търпение да влязат в класните си стаи, а те ще ги посрещнат обновени, модерни и уютни. Обещаната и очаквана промяна е вече факт. По-голямата част от училищния двор е вече обновена, което нямаше да бъде възможно без абсолютната подкрепа на общинското ръководство в лицето на нашия всеотдаен кмет – г-н Апостол Апостолов, на когото искам да благодаря от мое име, от името на колегията, от щастливите деца и възторжените им родители. И наред с вълнението от първия учебен ден, всички ние си представяме многообразието от дейности и прояви и иновативни учебни часове в кабинетите на открито. Щастливи сме да споделим всички свои празници и с г-н Стефан Апостолов. Отзовавайки се на нашите покани всеки път, той внася оптимизъм, доказвайки активната си съпричастност към нашето училище. И днес с гордост мога да кажа, че училището се предава като иновативно в очите на авторитетните институции с променения дворен интериор, с възможностите за развитие, изява на талантите на училището, както и с прекрасния ни екип.
Мили ученици, колеги и родители, желая ви на първо място здраве, много щастливи моменти, успехи и сбъднати мечти! Честит първи учебен ден!“
С тези думи, директорът на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Симитли, Таня Янкова приветства за празника всички присъстващи.
Директорите на училището и учителите посрещнаха всички свои ученици и им пожелаха успех през новата учебна година. Много песни и танци направиха денят един от най- прекрасните за Община Симитли. По-големите посрещнаха най-малките обитатели на родното училище със специални приветствия и под звуците на първия училищен звънец трите класа първолаци в училището в Симитли за първи път влязоха в своите класни стаи.
Празника на училището уважиха: кметът – Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли – Владимир Христов, кметски наместници, както и народният представител – Стефан Апостолов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Таня Михайлова: Добрият учител няма възраст, но броят на възрастните учители се увеличава, а материалната база се обновява, нека образованието да не е зависимо от заигравки

Зам.-министър Таня Михайлова: Добрият учител няма възраст, но броят на възрастните учители се увеличава, а материалната база се обновява, нека образованието да не е зависимо от заигравки

16 Септември 2019 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Добрият учител няма възраст, но броят на възрастните учители се увеличава, а материалната база се обновява, така че, нека образованието да не бъде зависимо от заигравки. Това каза на брифинг в Кърджали зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Тя се срещна с областния управител Никола Чанев, а по-късно - и с директори на училища и учители от областта. „Ние искаме грамотни и мислещи хора. Всяка промяна минава през образованието. Смятам, че това, което в момента се прави за учителите и не само за учителите, е изключително. Голямо внимание се обръща на материално-техническата база, на средата, в която учениците се обучават. От години не се е случвало това. Така че, нека наистина образованието да не бъде заигравка“, заяви зам.-министърът и добави, че може би сериозен проблем са възрастните учители. „Макар, че добрият учител няма възраст, средно на година около 3800 учители навършват пенсионна възраст. В същото време има нарастване на броя на студентите в педагогически специалности, но са недостатъчни да заменят пенсиониращите се учители. Нека образованието да не бъде зависимo от заигравки. Ще заложим на функционалната грамотност. Ще се използват всички възможности за допълнителни часове по български език и литература”, посочи тя. Относно заявеното от министър Красимир Вълчев, че 20 000 ученици не знаят български език, Михайлова отбеляза, че е необходимо учениците, за които българският не е майчин, да го овладеят, защото това е важно условие за усвояването на останалите предмети.
Зам.-министър Таня Михайлова каза още, че за трета поредна година работи механизмът за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, които са пред отпадане. Благодарение на нея 40 000 ученици са били върнати в училищата. През миналата година са отпаднали 5000 деца, което е с една трета по-малко в сравнение с други години. „Но за много семейства образованието не е ценност, за съжаление. Всяко училище трябва да намери своя начин за работа, съвместно, разбира се, с родителите, за да не отпадат деца от образователната система“, добави зам.-министър Таня Михайлова и посочи, че професията на учителя е най-благородната, като тя е в основата на всички останали професии и изисква много себеотдаване и високи морални качества.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президент, премиер, министри и политици с послания и участие в откриването на учебната година (ОБЗОР)

Президент, премиер, министри и политици с послания и участие в откриването на учебната година (ОБЗОР)

16 Септември 2019 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Започна новата учебна година. По данни на Министерството на образованието и науката тази година броят на първокласниците в страната е над 60 000, а общо учениците са над 700 000. Държавата издирва 25 000 ученици, които не са открити на адресите си, а 19 000 са намерени, но родителите им отказват да ги пуснат на училище.
Училищната мрежа в страната за учебната 2019/2020 година включва 4 411 институции, от които 2 367 училища, 1844 детски градини, 170 центрове, 23 общежития и 7 обсерватории. Най-много училища отварят врати в областите София-град, Пловдив и Бургас. Българските политици не пропуснаха възможността да станат част от магията на първия учебен ден и активно взеха участие в него, като отправиха послания към ученици, учители и родител и откриха учебните години в различни училища в страната.
Президентът Румен Радев участва в откриването на учебната година в столичното 18-то СОУ „Уилям Гладстон“, където сподели вълнението от първия училищен звънец с присъстващите учители, ученици и родители. Президентът пожела на всички ученици успех и заяви, че за резултатното развитие на българското образование училищата трябва да имат прогресивни учебни планове и програми, а също и модерна образователна инфраструктура, традиции и ерудиран и вдъхновен преподавателски състав. Радев подчерта и важността на подкрепата на родителите за ефикасното развитие на образователния процес. Участие в откриването на учебната година взе и вицепрезидентът Илияна Йотова, която посети Първо основно училище „Васил Левски“ в град Костинброд. Пред присъстващите тя заяви, че за развитието на България и превръщането й в модерна и просперираща държава трябва да се разчита на образованите и напредничавите хора. Илияна Йотова настоя да се върне достойното място на учителя в обществото така, както повеляват българските традиции и призова да се зачитат и уважават учителите ежедневно, а не само с букет цветя на първия учебен ден. На учениците Илияна Йотова пожела да бъдат здрави, прилежни и упорити. Премиерът Бойко Борисов също не пропусна възможността да отправи послание към учениците по повод първия учебен ден. Това той направи чрез своя профил във „Фейсбук“, където се спря на важността на децата и учителите за развитието на България в правилна посока. В публикацията си в социалната мрежа премиерът отбеляза и, че е удоволствие да се полагат усилия в името на това училищата да станат по-приятни и модерни, защото това има своето положително отражение. Министърът на образованието Красимир Вълчев също се присъедини към празничния, изпълнен с емоции дух, на първия учебен ден. В Първа английска езикова гимназия Вълчев определи деня като ново начало, предизвикателство и изпитание и пожела на всички ученици да се чувстват щастливи в училище. Вълчев заяви, че може и в днешно време много фактори да ни разединяват като народ, но в желанието да дадем по-добро бъдеще на децата на България трябва да бъдем единни. Министърът на образованието поздрави и всички учители, като им пожела здраве и сили и обясни, че според него мисията им е повече от важна, защото тя е на подрастващите да се дадат най-добрите житейски възможности и да им се даде път, който да ги направи знаещи, можещи, мислещи и добри хора. Кметът на София Йорданка Фандъкова също уважи събитието. Тя пожела на учениците много здраве, успехи в учението и забавление в игрите. Фандъкова се обърна и към учителите, като изрази разбиране към трудната им задача да изградят младите като личности и им пожела успех. Кметът на София определи първия учебен ден като празник за българите, защото е начало на пътя към знанието, развитието, израстването и вдъхновението.
В емоцията на празника се включи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Председателят на левицата уважи тържеството по случай началото на учебната година на гимназията, която е завършила - НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“. Тя постави акцента върху необходимостта учителите да бъдат уважавани, тъй като тяхната кауза и професионализъм са тези, които изграждат подрастващите. Нинова беше категорична, че образованието и науката движат света напред и затова учителите не бива да бъдат изоставяни сами в трудната им задача да обучат младите. Лидерът на БСП посочи семейството и семейната среда като неразделна част от отглеждането на здраво и умно поколение и призова учениците да се образоват, за да могат да излязат като добре реализирани млади хора през утрешния ден.
По случай първия учебен ден с послания и пожелания за успешна нова учебна година се включиха и кметове и областни управители от цялата страна. Всички те изразиха надежда за по-благотворна нова учебна година и пожелаха на ученици и студенти успешна реализация и попътен вятър, а на учителите търпение и добри резултати на възпитаниците им.
Теодора ПАВЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

35 студенти ще се обучават в специалност „медицинска сестра“ и 20 в специалност „акушерка“ през новата година във филиала в Шумен на Медицински университет-Варна

35 студенти ще се обучават в специалност „медицинска сестра“ и 20 в специалност „акушерка“ през новата година във филиала в Шумен на Медицински университет-Варна

16 Септември 2019 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Шумен. 35 студенти ще се обучават в специалност „медицинска сестра“ и 20 в специалност „акушерка“ през новата година във филиала в Шумен на Медицински университет (МУ)-Варна. Това стана ясно по време на тържествена церемония, а която беше открита новата академична учебна година, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Водосвет за здраве отслужи отец Димитър, архиерейски наместник на Шуменска духовна околия. Поздравителни адреси до Филиала в Шумен бяха изпратени от ректора на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“-Варна проф. д-р Красимир Иванов и кметът на Община Шумен Любомир Христов.
„Отсега нататък вие сте част от динамично развиващ се, иновативен и модерен медицински университет. От днес правите една от най-важните стъпки към бъдещото си развитие, избирайки утвърдена институция с близо 60 годишна история. Знанието е прозорец към света. Ние сме тук, за да ви помогнем да отворите широко този прозорец, за да можете да откриете един нов свят – този на науката!“, се посочва в приветствието на ректора на МУ-Варна. Директорът на Филиала в Шумен проф. Соня Тончева също пожела „На добър час“ студентите. Тя припомни, че в Шумен образованието на медицински сестри е стартирало в 1950 година.
„Това е утвърдена школа и ние сме горди, че продължаваме традициите“, заяви проф. Тончева. Тя посочи, че днес се открива една учебна година, изпълнена с много емоции и ентуасиазъм. „Имаме по-голям прием – 35 медицински сестри, в това число и трима мъже. Много се радвам, защото мъжете навлизат в тази трудна професия. Акушерките са 21“, каза проф. Тончева. Извършен е ремонт на сградата, обособена е нова аудитория за 80 души, която ще носи името на първата директорка на Медицинското училище в Шумен Елисавета Паникян. На 19 октомври от 11.00 часа в зала „Арена Шумен“ ще бъдат изпратени и първите дипломанти на шуменския филиал на Медицинския университет във Варна. В двете специалности завършват 42 души.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Петрова, ППМГ „Антим I“-Видин:  Училището е свят дом, в който се влиза с уважение към хората, които се грижат за вашите деца

Румяна Петрова, ППМГ „Антим I“-Видин: Училището е свят дом, в който се влиза с уважение към хората, които се грижат за вашите деца

16 Септември 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Видин. Училището е свят дом, в който се влиза с уважение към хората, които се грижат за вашите деца. С тези думи Румяна Петрова, директор на ППМГ „Антим I“ във Видин, откри учебната година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тя посочи, че днешният празник е традиционен за българското училище. „За нас – голямото семейство на Видинската математическа, той е и много специален. Изпратихме една трудна учебна година. С много успехи за нашите ученици на олимпиади и състезания, но и с тревогите на споделеното съжителство с още две видински училища заради ремонтните дейности, които се извършват в сградата ни. Благодаря на колегите за разбирането, съпричастността и подкрепата, които проявиха за това време към нас и нашите ученици. Благодарности към Общината и строителната фирма, която изпълнява проектните дейности – без тях днес нямаше да сме вече в своя дом. На 5 и 8 клас ще кажа - поздравления за вашия избор!“, заяви Румяна Петрова.
Тя отбеляза, че доброто образование не означава само да научиш отлично формулите и дефинициите. Важна част от изграждането на учениците като личности е умението да създават доверие и да градят приятелства. „Учете и се забавлявайте! Успявайте за себе си, защитавайте името на нашето училище и ние ще се гордеем с вас! Уважаеми родители! Не забравяйте, че училището е свят дом, в който се влиза с уважение към хората, които се грижат за вашите деца. Продължавайте да вярвате в нас и да ни подкрепяте! Уважаеми колеги! Бъдете здрави и продължавайте да правите това, в което сте най-добри: да водите към познание и да вдъхновявате!“, каза Румяна Петрова.
Гости в първия учебен ден в двора на обновената сграда на училището бяха кметът на Община Видин инж. Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, старши експертът в Регионалното управление на образованието във Видин Ирена Водова, председателят на Училищното настоятелство Лиляна Цанова, председателят на Обществения съвет на МГ Таня Кълцева, президентът на фирмата, която извършва ремонтните дейности Валентин Кръстев. Всички те поздравиха учениците, учителите и родителите, дошли на празника. Водосвет извърши Видинският Митрополит Даниил, който благослови обновения дом и бъдещите начинания на всички, които от днес всеки ден ще влизат в Зеленото училище.
Председателят на училищното настоятелство Лиляна Цанова подари вратовръзки, част от представителното облекло на МГ, на кмета на Видин и на областния управител, с пожелание винаги да се чувстват част от живота на Зеленото училище.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

170 първолаци влязоха в общинските училища на територията на Община Долни чифлик

170 първолаци влязоха в общинските училища на територията на Община Долни чифлик

16 Септември 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Долни чифлик. 2100 ученици, от които 170 първокласници пристъпиха училищните прагове в община Долни чифлик. Това съобщиха от Общината. В най-голямото училище – СУ „Васил Левски“ в град Долни чифлик, тържеството по повод първия учебен ден от новата учебна година започна точно в 09.00 часа. Гости на празника бяха кметът на общината Красимира Анастасова, бивши директори и учители, свързали своя професионален път с това училище, много родители. Празничната обстановка се допълваше и от музикалните композиции, изпълнени от Общинския детско-юношески духов оркестър с диригент Димо Коритаров и ръководител Снежана Янкова. Директорът на училището Мария Христова честити първия учебен ден на всички присъстващи. Тя припомни, че най-важната мисия на образованието днес е да подготви учениците така, че те да са конкурентоспособни на връстниците си по цял свят. Г-жа Христова представи класните ръководители на новосформираните класове и по стародавна традиция изля менче с вода на училищния праг за късмет на ученици и учители. „Първият учебен ден е празник, който посвещаваме на духа и знанието“ – каза в приветственото си слово Красимира Анастасова. Тя пожела на учителите здраве, духовни сили и удовлетворение от свършената работа – „Нека любовта на вашите ученици бъде най-ценният дар за труда ви“, каза тя. Кметът на Долни чифлик насърчи учениците да пазят традициите на своето училище, да множат успехите му и да почитат труда на своите преподаватели, както и да не се отказват от мечтите си, „защото те са вашите криле!“. Освен пожелания за спорна учебна година всички първолаци получиха и подарък от кмета на общината – книжка с български народни приказки с лично пожелание от Красимира Анастасова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

184 първокласници прекрачиха за първи път прага на училищата в община Свищов

184 първокласници прекрачиха за първи път прага на училищата в община Свищов

16 Септември 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Свищов. Първият учебен ден на 2019 година започна тържествено във всичките десет училища на територията на община Свищов, съобщават от пресцентъра Общината. За пореден път прага на своите училища прекрачиха малки и големи, а най-развълнувани от тях бяха първокласниците, които тази година са 184. По традиция националните флагове гордо се развяха на фона на химна на Република България, а всичките 2 658 ученика, заедно със своите учители и родители с трепет очакваха първия училищен звън.
В Свищов бе открита учебната година и в Стопанска академия „Д. А. Ценов“. Скъпи гости на откриването в Академията бяха народният представител от 44-то Народно събрание д-р Станислава Стоянова и банкерът Левон Хампарцумян. Общинското ръководство уважи празника на свищовското висше учебно заведение, а кметът Генчо Генчев връчи ежегодната наградата на Общински съвет – Свищов, за отличник на випуска, на Ивана Пламенова Димова, специалност „Стопански и финансов контрол“.
За поредна година всички училища и детски градини на територията на Общината получиха поздравителни адреси от народния представител Станислава Стоянова, кмета на Свищов Генчо Генчев и председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Петрич Димитър Бръчков присъства на откриването на учебната година в 4 ОУ „Христо Смирненски“

Кметът на Община Петрич Димитър Бръчков присъства на откриването на учебната година в 4 ОУ „Христо Смирненски“

16 Септември 2019 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Петрич. Кметът Димитър Бръчков и председателят на Общинския съвет Георги Тренчев откриха новата учебна година в Четвърто основно училище „Христо Смирненски“ в Петрич, където в класните стаи влязоха 81 първокласници. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздравителните си думи кметът посочи, че първият учебен ден носи надежда и светлина за всички. По-късно той присъства и на откриването на учебната година в Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, в която през тази година ще се обучават 506 ученици, от които 104 новоприети осмокласници. „Новите предизвикателства са пред Вас, уважаеми ученици! Бъдете упорити, отговорни и се отнасяйте уважително към труда на учителите! Бъдете пример, бъдете сигурният път на България!“, се обърна към учениците кметът Димитър Бръчков. За днешния празничен първи учебен ден отново във всяко училище на община Петрич имаше представител на Общинска администрация, който да поздрави учениците и учителите. Народният представител Георги Динев присъства на откриването на учебната година в Трето основно училище „Гоце Делчев“, а заместник-областният управител Антоанета Янчева в ПГМЕТ „Юрий Гагарин“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официално бе открита втората учебна година във филиала на Националната художествена академия в Бургас

Официално бе открита втората учебна година във филиала на Националната художествена академия в Бургас

16 Септември 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Бургас. Официално бе открита втората учебна година във филиала на Националната художествена академия в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Гости на церемонията бяха кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, проф. Севдалина Турманова, зам. областен управител на Бургас, проф. Магдалена Миткова, ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров в Бургас и народни представители. “Бургас е прекрасен град, зимата е малко ветровито, вълните са бурни, но останалите три сезона в годината са перфектни за следване, вдъхновение, романтика, а някой може да иска и да остане да живее в Бургас, за което правим прекрасни детски градини и ясли“, каза кметът на Бургас Николов. „Разбрах, че скоро време трябва да мислим и за развитие, и разширение на учебните пространства, защото броят на студентите се увеличава с всяка изминала година, за която се надявам Община Бургас да се погрижи и ние да ви осигурим тази възможност“, посочи още той Кметът на Бургас пожела на студентите във филиала на НХА много мотивация и приятни мигове. „Разбира се отделяйте време и на учебния ви процес, но все пак това са прекрасните години от вашия живот. Останете с добри впечатления от нашия град“, заяви Николов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов за началото на учебната година: Мисията училището да отглежда любознателни и щастливи млади хора има пълната подкрепа на Общината

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов за началото на учебната година: Мисията училището да отглежда любознателни и щастливи млади хора има пълната подкрепа на Общината

16 Септември 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Длъжни сме да правим всичко нужно, за да бъде и през новата учебна година училището място на знание, приятелства и показване на ценности сред децата и младежи на Асеновград. Винаги ще бъдем наблизо и оставаме истински съмишленици на мисията училището да създава добри, любознателни и щастливи деца. Това заяви кметът д-р Емил Караиванов в празничното си обръщение пред стотици деца и младежи в Асеновград, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Той присъства на откриването на учебната 2019/2020 година в двете градски гимназии „Св. св. Кирил и Методий” и „Св. княз Борис I”, включени в проект за реконструкция и рехабилитация на дворните пространства.
Община Асеновград не отстъпи от ангажимента си пред новата учебна година и отново направи всичко необходимо за първия учебен ден. Защото както винаги, така и сега, е показала, че знае как да помага на училищните ръководства, колко е важно да се инвестира в ремонтни на сгради на училища и детски градини, на центрове и места за ученически занимания и отдих, заяви още кметът. Д-р Караиванов подчерта още как нищо от стореното няма да е достатъчно, ако не отдадем дължимото на труда на стотиците учители в Асеновград сега, както и на ветераните-учители, които са създавали потенциала на не едно асеновградско поколение.
По повод първия учебен ден д-р Емил Караиванов изпрати поздравителни адреси до педагогическите екипи на всички общински училища. Стотици ученици се гордеят, че пътят на образованието им е минал през класните стаи точно тук.
Така ще продължи да бъде, защото всички вие сте гаранция за успешно образование на нашите асеновградски деца, се казва в писмените поздравления, подписани от кмета.
Във всичките 12 общински училища на община Асеновград за първи път прекрачиха училищния праг общо 528 деца – първокласници, които, макар и символично, са с три деца повече от предходната учебна година. Първокласници ще огласят класните стаи и в училищата по селата Боянци, Мулдава, Златовръх и Тополово.
За новата учебна година Община Асеновград посреща общо 5545 ученика, от тях 250 деца в подготвителни групи. Учебните и детски заведения разполагат с квалифицирани 515 учители, а бюджетите на училищата поемат обезпечаването и на 136 души непедагогически персонал.
Десетте общински детски граници днес посрещнаха 1886 деца, а те и родителите им разчитат на 145 подготвени педагогически кадри и още 132-ма души непедагогически персонал.
Общо 20 на брой са предвидените за тази учебна година маломерни паралелки, за които ще бъде необходимо дофинансиране от бюджета на Общината в размер на почти 38 000 лева. Маломерни паралелки ще има в училищата в кв. Долни Воден, селата Мулдава, Златовръх и Тополово, както и една маломерна паралелки от 11 ученици в ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски”.
Ето и пълният текст за поздравлението на д-р Емил Караиванов, произнесено на 16 септември 2019 година:
„Уважаеми учители, скъпи ученици и родители,
С изключително вълнение се обръщам към Вас, вашите колеги учители, учениците и родителите. Всички вие заедно сте общността на едно достойно асеновградско училище.
Първият учебен ден за българското образование всяка година носи всенароден трепет. Ние, асеновградчани, винаги сме знаели как да отдадем дължимото уважение и признание на нашето образование, на учителите, днешните и ветераните.
Прекрачваме прага на още една учебна година, 2019/2020 година. Вашето училище има основателно самочувствие, защото вие знаете, че цената на успеха е професионализмът на десетки учители.
Стотици ученици се гордеят, че пътят на образованието им е минал през класните стаи точно тук.
Така ще продължи да бъде, защото всички вие сте гаранция за успешно образование на нашите асеновградски деца.
Желая много здраве, много вдъхновение и мотивация за целия педагогически екип, за цялата училищна общност от ученици и родители.
Успешна и плодоносна да бъде новата 2019/2020 учебна година за всички вас!“.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първият училищен звънец би за 3123 деца в община Поморие

Първият училищен звънец би за 3123 деца в община Поморие

16 Септември 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Поморие. 252 развълнувани първолачета от Поморие днес поеха по необятния път към знанието. Общият брой учащи в 12-те учебни заведения на територията на общината е 3123, като повече от 930 деца бяха посрещнати и в осемте детски градини. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Новата учебна 2019/2020 година бе открита с празничен водосвет и издигане на националния флаг под звуците на химна. Окуражавани от своите родители и близки, децата танцуваха, рецитираха и пяха. Тържествата във всяко населено място бяха уважени от кметовете на съответните кметства, служители от Дирекция „Образование, култура, туризъм, хуманитарни дейности и спорт” и общински съветници. Кметът Иван Алексиев и председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов присъстваха на откриването в двора на СУ „Иван Вазов”.
„Новата учебна година е истинско предизвикателство за всеки един от нас, но именно това е, което ще направи спомените ни незабравими, а успехите желани и ценни. В днешното динамично време технологиите напредват, традициите се менят, а с тях се променят и начините, по които възпитаваме и общуваме с децата си. Едно обаче винаги остава същото – непреходните ценности, на които трябва да ги научим – доброта, уважение, стремеж към знанието и постоянство. Вярвам, че с общи усилия, разбиране и ангажираност, ще се справим с нелеката задача да превърнем тези прекрасни млади хора в образовани стойностни личности“, посочи кметът Иван Алексиев. С тези думи кметът поздрави присъстващите учители и родители и пожела на учениците успех. И тази година той спази традицията като подари на всеки един първокласник книжка. Красивите илюстрации и весели рими допълниха празника на децата, а посвещението мило им напомни да носят със себе си любопитството, трудолюбието и добротата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Казанлък: С успех на благотворителна кампания на учителския екип започна новата учебна година в Основно училище „Чудомир”

Казанлък: С успех на благотворителна кампания на учителския екип започна новата учебна година в Основно училище „Чудомир”

16 Септември 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С 67 първокласници разпределени в три класа започва новата учебна година в Основно училище „Чудомир”, каза за Радио „Фокус” директорът Донка Севданска. Тя поясни, че за поредна година училището сформира и подготвителна група от 6 – годишни деца. Общият брой на учениците в това казанлъшко учебно заведение е 408, в 20 паралелки. „Чудомир” е училището, откъдето преди няколко седмици учителският екип обяви началото на благотворителна кампания в полза на тяхна колежка, която пострада при инцидент н чужбина и бяха необходими средства за нейното транспортиране в България. В резултат на това за дни бе организиран транспорт. Призивът на учителите бе вместо цветя на първия учебен ден родители и деца да оставят своята лепта за тяхната колежка. „Кампанията започна малко след като Даниела Драгиева се събуди и решихме да се организираме. Призивът беше публикуван на страницата на училище „Чудомир”. Първоначално в кампанията се включиха 5 училища и една детска градина”, поясни началният учител Пламена Христова, чиято е идеята за кампанията.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов присъства на откриването на новата учебна година в ОУ „Паисий Хилендарски”

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов присъства на откриването на новата учебна година в ОУ „Паисий Хилендарски”

16 Септември 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов присъства на откриването на новата учебна година в Основно училище „Паисий Хилендарски”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В двора на учебното заведение беше издигнат националният флаг на Република България, след което се състоя и кратка музикално-поетична програма. „Да не забравяме, че и ние сме стълбовете които трябва да подкрепят децата си, и не да ги обличаме в луксозни опаковки, а да им вярваме и да стоим да тях. Бог ги е създал достатъчно умни, талантливи и красиви, но не лъскавите дрехи и мобилните устройства могат да ги направят щастливи, а същината”, каза Петър Паунов. Тази година в училището има три паралелки в първи клас – 72 деца. „До сега паралелките винаги са били по две и мисля, че пътят по който сме поели е в правилната посока. Предвидени са много занимания по интереси. Училището е включено в „Училище за здраве в Европа”. Ще имаме нови програми”, каза директорът на учебното заведение Здравка Тасева.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Откриха учебната година в местата за лишаване от свобода

Откриха учебната година в местата за лишаване от свобода

16 Септември 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
София. Образованието ни прави свободни личности, на добър час!“ - с тези думи днес заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри учебната година в местата за лишаване от свобода. Ресорният заместник-министър бе гост на тържеството в училището на затворническо общежитие „Дебелт“ към затвора в Бургас.През тази учебна година там ще се обучават 78 ученици, от които 9-ма ще са в първи клас.Това съобщиха от Министерството на правосъдието. За първа година училището в затворническото общежитие ще издава диплома за основно образование. Досега училището, което е филиал на СУ „Аргира Жечкова“ в Сливен, бе до 4 клас, но интересът към придобиване на по-висока степен на образование от страна на лишените от свобода е наложило разширяване на класовете. Съвременна интерактивна дъска, обновен библиотечен фонд, обучение на две смени са сред другите новостите за учениците в Дебелт. Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че от 6505 лишени от свобода във всички затвори, 1080 са включени в учебната дейност през 2019/2020 години. 124 от тях ще бъдат първокласници. Най-висок е броят на учениците в Стара Загора – 218, където се намира и най-голямото училище в системата на затворите. В София учениците са 191, в единствения затвор за жени в Сливен – 60, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца – 16. Във всички затвори има разкрити училища или филиали към тях. Учебният процес в местата за лишаване от свобода е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и Министерството на образованието и науката, като се извършва от квалифицирани педагогически кадри. По време на откриването днес проф. Проданов изтъкна, че развитието на училищата в затворите е част от реформирането на пенитенциарната система, а насърчаването и повишаването на образованието на лишените от свобода е заложено и в Препоръка на Комитета на министрите към Съвета на Европа за образованието в затворите. От своя страна началникът на Бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров заяви, че иновативният учебен процес, участието през изминалата учебна година в проекти и разнообразната извънкласна дейност, са само част от дейностите, които предоставят възможност за равен достъп до качествено образование и мотивират учениците за учебен труд и постигане на по-високи резултати. Затворническото общежитие в Дебелт е най-новото и най-модерното пенитенциарно заведение в системата за изпълнение на наказанията, като капацитетът му е за 450 лица. То отговаря на всички европейски стандарти за третиране на лишените от свобода и е съоръжено с модерни охранителни системи. Изграждането му бе реализирано със средства от Норвежкия финансов механизъм /НФМ/. През настоящия програмен период на НФМ е предвидено реконструкция и ремонт на друго общежитие към затвора в Бургас – „Строител“, което ще бъде обособено в преходно отделение или т.нар. half way houses за адаптация на затворници.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новата учебна 2019/2020 година бе тържествено открита във всички училища на територията на община Карлово

Новата учебна 2019/2020 година бе тържествено открита във всички училища на територията на община Карлово

16 Септември 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Карлово. С водосвети за здраве и успехи, издигане на националния трикольор и посрещане на школските знамена, в класните стаи влязоха над 4 300 момичета и момчета. За първи път училищния праг прекрачиха 440 деца. Това съобщиха от Община Карлово. Да бъдат здрави, да усвояват материала от учебните предмети, но и да знаят кои са карловските възрожденци и какъв е приносът им за разцвета на страната ни, пожела кметът на общината д-р Емил Кабаиванов на тържеството в СУ „Васил Левски”. Празника там уважиха заместник-кметът Данка Люртова, секретарят Стефан Стефанов и председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков. По-рано през деня той поздрави педагозите и учениците от начален курс на същото средно училище. На тържеството в СУ „Христо Проданов” поздрав от името на кмета д-р Кабаиванов отправи неговият заместник Стойо Карагенски, в ОУ „Св. Св. Кирил и Кирил и Методий” – Данка Люртова, в ОУ „Райно Попович” – директорът на дирекция „Хуманитарни и социални дейности” Петя Найденова. Заместник-кметът Антон Минев приветства екипите на Детски градини „Първи юни” и „Слънце” в Карлово. Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков и представители на командването на военното формирование уважиха празниците в карловските училища. Двоен бе празничният ден за учениците от ОУ „Христо Г. Данов” в село Розино. След голямата програма с много български фолклорни изпълнения, децата от училището бяха поздравени от д-р Емил Кабаиванов, народния представител д-р Джевдет Чакъров и кмета на Розино Ангел Шаламанов. Те прерязаха лентата и на новата многофункционална спортна площадка, на която бе изигран първия футболен мач. Изграждането на съоръжението бе финансирано от община Карлово и Министерството на образованието и науката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С 680 ученици започва новата учебна година в Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък

С 680 ученици започва новата учебна година в Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък

16 Септември 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С 680 ученици започва новата учебна година в Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Те ще се обучават в 26 паралелки. Това е 49 учебна година за училището, което се подготвя за 50-я си юбилей през 2020 година.
По време на тържеството за началото на учебната година от Училищното ръководство бяха наградени най- добрите ученици на гимназията, постигнали забележителни успехи през изминалото лято в различни международни олимпиади и състезания.
Специален гост на събитието бе народният представител и бивш възпитаник на Математическата гимназия Борис Кърчев, който призова родителите да възпитават децата си в признателност и уважение към учителите. „Знанията и уменията са единственото богатство, което никой не може да ви отнеме“, с тези думи Кърчев се обърна към учениците на елитната гимназия.
Приветствен адрес по повод откриването на новата учебна година бе прочетен от името на кмета Галина Стоянова.
Новата учебна година училището започва и с нови приятели. Преди ден директорът на учебното заведение Красимир Дамянов подписа Меморандум за сътрудничество и приятелство с гимназия в японския град Мунаката.
Природо – математическата гимназия е едно от училищата в Казанлък, което откликна на призива на учителския колектив на Основно училище „Чудомир” за набиране на средства, необходими за пострадала при инцидент в чужбина тяхна колежка. Десетки ученици и родители оставиха своята лепта с дарения в специална за случая кутия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

29 689 ученици от подготвителна група до 12-ти клас влязоха в класните стаи в Бургас, учениците тази есен са с 403 повече

29 689 ученици от подготвителна група до 12-ти клас влязоха в класните стаи в Бургас, учениците тази есен са с 403 повече

16 Септември 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. 29 689 ученици от подготвителна група до 12-ти клас влязоха в класните стаи. Миналата година броят им е бил 29 286. Цифрите показват, че учениците в Бургас тази есен са с 403 повече. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
171 деца са се завърнали от други страни и са се записали в училищата и детските градини в Бургас до 10 септември. Най- много са от Германия - 41, следват от Великобритания - 23, САЩ и Канада - 13, Испания - 12, Франция - 11. Следват ги Италия, Дания, Холандия, Гърция, Португалия, Мексико и други. Записаните за тази учебна година ученици, които идват от Русия, са 22, а от Украйна 9.
Повод за радост са и новите придобивки на учебните заведения. Лаборатории, специализирани кабинети и оборудване ще помагат на учителите и техните възпитаници при усвояването на новите знания.
Професионалната гимназия по механотехника и електроника вече разполага с нова лаборатория с модерно оборудване. Въведена е и нова специалност - "Ремонт на летателни апарати". Гимназията, която има над 90-годишна история, разполага и с нови работилници, оборудвани с модерна техника по европейски проект, спечелен от Общината. Спортна площадка с няколко игрища и уреди е другата придобивка на Механото. Три поколения бивши и настоящи възпитаници на гимназията откриха заедно днес новата учебна година. Вече започна подготовката и за разкриването на няколко нови специалности от следващата учебна година, които ще подготвят кадри за гражданската авиация.
Професионалната гимназия по автотранспорт посрещна първия учебен ден с нова сграда, в която са разположени модерни работилници, лаборатории и класни стаи. От тази година училището има нова специалност - "Електрически превозни средства".
Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" разполага с модерен учебно-производствен комплекс. В него ще се обучават над 1000 деца. В часовете по практика те ще усвояват от своите преподаватели тънкостите в ресторантьорството и готварството.
ППМГ "Акад. Никола Обрешков" от тази година посреща учениците си в 11 нови класни стаи и напълно обновени спортни площадки.
ОУ "Любен Каравелов" също има нови класни стаи. Подменено е осветлението, направен е мащабен ремонт на вътрешните помещения в сградата. Старото обзавеждане е подменено с ново.
В ОУ "Васил Левски" - квартал "Горно Езерово" учениците влязоха в нови класни стаи. Там е изграден нов корпус към учебното заведение. Сградата осигурява още 8 кабинета, в които ще се провеждат часовете на учениците от началния курс.
Близо 2 000 деца за първи път прекрачиха прага на родното училище и влязоха в напълно обновени стаи по общинската програма "Първокласно начало".
Новата учебна година идва и с нови предизвикателства. И учители, и ученици ще отстояват постиженията от национални и международни олимпиади.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 41 учебни заведения в Кюстендилска област е открита новата учебна година

В 41 учебни заведения в Кюстендилска област е открита новата учебна година

16 Септември 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В 41 учебни заведения в Кюстендилска област е открита новата учебна година. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Мая Стойчева, началник на Регионално управление на образованието (РУО) – Кюстендил. По думите й учебната година е започнала и в училището към затвора в Бобов дол. Броят на учениците за учебната 2019/2020 година ще е наличен след 16 септември, а броят на маломерните паралелки – след 20 септември, в зависимост от датите на провеждането на сесиите на общинските съвети в областта. По предложения на кметовете на общини, след решения на общинските съвети и след извършени проверки от РУО – Кюстендил за съответствия с условията за средищни и защитени детски градини и училища през учебната 2019/2020 година е изготвено положително становище за 20 средищни училища, 4 защитени училища, 4 средищни детски градини и една защитена детска градина на територията на област Кюстендил. Съгласно чл. 53, ал. 5 и чл. 54, ал. 4 списъците за защитени и средищни училища и детски градини се актуализират ежегодно до 1 ноември. На територията на областта има седем иновативни училища. Това са: ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Кюстендил; ОУ „Даскал Димитри“- Кюстендил; ОУ „Христо Ботев“- Кюстендил; ПМГ „Проф. Е. Иванов“ – Кюстендил; ОУ „Евлоги Георгиев“- Дупница; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Дупница; СУ „Хр. Ботев“ – Сапарева баня.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 1500 ученици прекрачиха училищния праг в Пещера

Над 1500 ученици прекрачиха училищния праг в Пещера

16 Септември 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Пещера. Над 1500 ученици прекрачиха училищния праг в Пещера днес, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Стоян Йовчев, експерт в Общината. Кметът Николай Зайчев откри учебната година в СУ „Св. Климент Охридски“. Над 330 ученици ще се обучават в най-голямото училище тази година, а още в първия учебен ден те бяха изненадани с модернизирана база. Субсидия от министерство на образованието в размер на 142 000 лв. беше инвестирана в създаването на 3 нови компютърни зали с 45 компютърни конфигурации от осмо поколение. Училището вече разполага с интелигентна система за лаборатория по природни науки, а всяка класна стая е оборудвана с големи монитори, които да визуализират учебния материал. Въведена е модерна система за контрол на достъпа и присъствието на учениците.
„Всяка година се стремим да обновяване и надграждаме учебната база в нашите училища. Благодарение на дорбото ни взаимодействие с министерство на образованието, най-голямото училище в Пещера беше оборудвано със съвременни технологии, които да направят учебни процес по интересен и близък до учениците. За тази цел и преподавателите получиха 32 преносими компютъра“, каза кметът Зайчев. Градоначалникът поздрави всички ученици, учители и родители в община Пещера, като им пожела здрава и успешна учебна година. В Пещера функионират 7 училища. За 148 първокласници днес бе първият учебен ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливенският филиал на Медицински университет „Проф.д-р Параскев Стоянов“ – Варна посрещна 36 първокурснички

Сливенският филиал на Медицински университет „Проф.д-р Параскев Стоянов“ – Варна посрещна 36 първокурснички

16 Септември 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Сливен. Сливенският филиал на Медицински университет „Проф.д-р Параскев Стоянов“ – Варна посрещна 36 първокурснички на тържествена церемония. Гост на празника бе областният управител Чавдар Божурски. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
Директорът на филиала проф.д-р Иван Димитров прочете приветствие към новоприетите студенти от името на ректора проф. д-р Красимир Иванов. „Вие сте част от иновативно развиващ се, модерен университет. Вашият успех е наша цел!“, се каза в приветствието. На церемонията прозвучаха националният и студентският химн. По традиция първокурсничките положиха клетва: да ценят мъдростта на преподавателите, да се отнасят с уважение към тях и колегите, да поемат отговорност само за нещата, в които имат компетенции, да развият качествата, които ще спечелят уважението на пациентите и да уважават тяхното право на тайна, да продължат това образование през дните на целия си живот.
Кметът на община Сливен Стефан Радев също поздрави студентките с началото на четиригодишното им обучение. Гости на церемонията бяха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът Пепа Чиликова, директорът на РЗИ д-р Петя Балулова, директорите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и на МБАЛ „Х.Димитър“ д-р Васислав Петров и д-р Пенко Пенков, преподаватели във филиала, близки на студентките. Поздравителни адреси бяха получени от зам.ректора на ТУ-София и ръководител на сливенското му звено проф.д-р Станимир Карапетков, от директори на здравни заведения. Менче с вода плисна проф.д-р Димитров, а съпредседателите на студентския съвет посрещнаха новите си колеги на входа на сградата.
Филиалът на Медицински университет – Варна в Сливен бе разкрит през 2014 година. Обучението се извършва в две специалности: „медицинска сестра“ и „акушерка“, с образователно-квалификационна степен „бакалавър“. Част от лекционния курс е електронно базиран. Практическото обучение се извършва в двете най-големи болници в Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Фактът, че училищния праг днес прекрачват 148 деца повече означава, че градът се развива

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Фактът, че училищния праг днес прекрачват 148 деца повече означава, че градът се развива

16 Септември 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Обновената образователна инфраструктура, ремонтираните улици, новите пътища са само част от големите успехи на Община Велико Търново. Това каза в приветственото си слово, с което откри кампанията „Десет причини да остана в моето Велико Търново“ кметът инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той откри изложба от 10 пана, които представят съвременното развитие на града и населените места от общината. Освен това инж Панов припомни, че днес училищния праг са прекрачили 148 деца повече, в сравнение с миналата година. Над 60 са семействата, които са се върнали да живеят в Търново и са записали децата си на училище тук. „Това е показателно! Не е вярно, че градът обезлюдява. Всяка година ние имаме естествен прираст, но и хора, които се заселват тук. Това ме амбицира като кмет на общината, както и моя екип, да правим нашия град по-добър и привлекателен за живеене, и най-вече с добра образователна инфраструктура“, допълни още Панов.
Той благодари на екипа си, на представителите на бизнеса и на гражданите, от които получава подкрепа. Освен това Даниел Панов заяви и, че развитието на града с бързи темпове ще продължи и занапред. В тази връзка припомни и наскоро приключилите проекти за ремонт на 38 улици в старата част на града и асфалтирането на над 14 км отсечки в общината, за които са осигурени както държавни, така и европейски средства. Това, по думите му, е само началото за подобряването начина на живот в историческата и духовна столица на страната. Допълни и, че именно получаването на признанието ще донесе нови ползи за града в най-кратки срокове, като не пропусна да благодари на всички общественици, които работиха за това Търново да получи заслужената титла. „За Търново се говори с авторитет и уважение, а така трябваше да бъде и в годините назад. Тук политиците трябва да отчитат и отбелязват преимуществата и всичко онова, което се прави, защото то е факт заради обединението на великотърновци“, каза още кметът.
Специален акцент в новооткритата изложба на пл. „Майка България“ е поставен върху духа, носител на който е Велико Търново, както и върху официалното признание на града за историческа и духовна столица на България.
Изложбата бе съпътствана и от церемония за отличаване на общественици от града, допринесли за развитието му и той да бъде привлекателен младите хора и семейства.
Инициативата е част от популярна национална кампания, организирана от вестник и агенция „Стандарт“ и подкрепена от Община Велико Търново.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Всичко, което правим в общината, трябва да е в името на децата

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Всичко, което правим в общината, трябва да е в името на децата

16 Септември 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. „За мен е голяма чест да съм днес сред Вас, да присъствам на първия учебен ден именно в училище „Иван Вазов” – не само защото сградата е обновена и средата е променена. Това е само 50 процента от всичко, което трябва да има в едно училище. Останалите 50% сте всички Вие – учениците, родителите, учителите – които съм сигурен, че ще дадат завършен вид на едно от елитните старозагорски училища“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на официалното откриване на новата учебна година, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. „Радвайте се на тези детска глъч и смях, защото това е най-голямото щастие, което имаме – да правим всичко, което зависи от нас за тези прекрасни старозагорски деца. Попътен вятър!”, допълни кметът. Той благодари за усърдието на директора на „Иван Вазов“ Динко Цвятков, както и на целия екип от ръководство и преподаватели. Водосвет за здраве и успехи бе отслужен от отец Иван Генов от старозагорския храм „Св . Троица“, с което бе и официално открита обновената инфраструктура. Възпитаниците на „Иван Вазов“ ще трупат знания в изцяло обновена сграда, в която са внедрени всички мерки за енергийна ефективност. Ремонт е извършен още и на вътрешните инсталации, помещения – кабинети, класни стаи, тоалетни. Има нови тротоари около двора на школото, а южната му част е с положен нов асфалт. Средствата за обновяването на едно от големите старозагорски училища са над 2 млн. лева и са по ОП „Региони в растеж 2014 - 2020“.
На откриването присъстваха още председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности към Общинския съвет Николай Диков, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, десетки представители на различни държавни и местни институции, директори на други старозагорски учебни заведения.
Живко Тодоров бе гост и на пъстрото тържество по повод първия учебен звън в СУ „Железник “ в изцяло обновената му сграда. „Ваканцията свърши и е време да започне новата учебна година. Тук има много приятелства, много емоции, много знания и нови умения“, обърна се към учениците кметът на Стара Загора. Тодоров получи поздравления от ръководството на едно от най-големите училища на Балканите, както и специалната му униформа. Директорът Петя Лазарова изрази благодарността на целия екип на „Железник“ за подобрената атмосфера и създадените европейски условия за децата.
Базата на средното училище бе изцяло обновена, за над 5,5 млн. лева, с финансиране по ОП „Региони в растеж 2014 - 2020“. Дейностите включиха - нова дограма, входни врати, настилки в бюфета, атриума и санитарните възли. Основен ремонт бе извършен и на покривите на различните блокове, подмяна на котлите и радиаторите на парната инсталация и други. Изградени са рампи и три асансьора за хора в неравностойно положение. Спортни игрища за футбол и баскетбол, трибуни и фитнес площадка са обособени в двора на училището.
Днес бе дадено началото и на новата академична година в старозагорската Алма матер. „Тракийският университет е много важен за Стара Загора и всички ние се гордеем с него, защото той дава възможност не само на младите и интелигентни старозагорци да останат в своя град, но и привлича студенти от цялата страна и чужбина. Те учат тук, работят, създават семейства“, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. „Пожелавам ви успешна година! Нека да бъде изпълнена освен с много знания, така и с много емоции, защото студентските години не се връщат. Благодаря на проф. Иван Въшин , който за последен път открива учебната година като ректор. През двата му мандата като ръководител, работихме в тясно сътрудничество и смятам, че успяхме да постигнем добри резултати“, допълни още Тодоров.
За началото на учебната 2019-2020 година гости на тържеството бяха още зам.-председателят на НС Емил Христов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, депутати, общински съветници, представители на бизнеса, ръководители на образователни и културни институции, ректорският екип и деканското ръководство на ТрУ и други.
Ресорният зам.-кмет по хуманитарните дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова откри учебната година в Детска градина №5 „Мечо Пух“ в Стара Загора. Това е първото общинско детско заведение, което от тази година започва работа по метода на д-р Мария Монтесори за ранно детско развитие. „Поздравявам екипа на директорката Марияна Кутина , която успя да наложи работата по метода Монтесори. На всички деца пожелавам много забавления и да обичат детската си градина. Всички успехи ще бъдат възможни, ако всички ние, деца, учители и родители сме съпричастни и обединени“, каза Иванка Сотирова.
Зам.-кметът даде старт и на новата учебна година и в Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Днес учениците влязоха в обновена сграда. „Всички възрасти са съпричастни към празниците на образованието. Община Стара Загора успя да направи сградата на Вашето училище по-приветлива и по-модерна, за да можете да учите в по-добри условия. Колеги, дерзайте, пътят Ви не е лек, но това е нашата мисия. Само с триединството ученици, учители и родители ще постигнете добри резултати“, призова Сотирова.
Зам.-кметът по устройство на територията, строителство и инвестиции инж. Янчо Калоянов поздрави учениците от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Любор Байер". Зам.-кметът по транспорт, обществен ред, екология и чистота Йордан Николов бе гост на тържеството за новата учебна година във Второ основно училище „П. Р. Славейков“.
Зам.-кметът по общинска собственост, стопанска политика, спорт и туризъм Красимира Чахова се включи в старта на учебната година в Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Дупница Методи Чимев присъства на откриването на новата учебна година в Средното езиково училище в града

Кметът на Дупница Методи Чимев присъства на откриването на новата учебна година в Средното езиково училище в града

16 Септември 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Дупница. Кметът на Община Дупница Методи Чимев присъства на откриването на новата учебна година в Средното езиково училище в града. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Общината. Гост на откриването на новата учебна година е бил и началникът на Регионално управление на образованието – Кюстендил Мая Стойчева. „Ученици дерзайте, учители-бъдете винаги до тях и предавайте знанията си, а вие родители – подкрепяйте децата си и помагайте на преподавателите”, обърна се в словото си инж.Чимев. Музикална програма и рецитал с участието и на първокласниците са подготвени от училищния съвет. В учебното заведение броят на първокласниците е 96 деца в 4 паралелки.
Венцеслав ИЛЧЕВОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Откриха нова спортна зала в село Труд

Откриха нова спортна зала в село Труд

16 Септември 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Откриха нова спортна зала в село Труд, съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от администрацията. Осъществена е дългогодишната мечта на поколения жители на селото – да имат модерна и многофункционална спортна зала. Това бе всеобщото мнение на десетки хора от селото, дошли на откриването на новата зала в двора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ навръх първия учебен ден 16-ти септември, съобщиха още от администрацията на район Марица. Лентата прерязаха кметът Димитър Иванов, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, заместник-кметове и общински съветници и др. Преди това тържествен водосвет бе отслужен от отец Милан и отец Кирил.
Димитър Иванов подчерта, че построяването на спортното съоръжение в село Труд е най-голямата инвестиция за последните 4 години.
„Днес село Труд има двоен празник – старт на учебната година и откриването на новата зала – осъществена мечта на поколения местни жители. Тя е подарък за децата на село Труд – нашето бъдеще, за нашата гордост – хандбалния клуб на селото, завоювал десетки шампионски титли, за талантливите ни самодейци и за всички хора от селото“, посочи Иванов. Залата е построена за 6 месеца, предсрочно – за 15-ти септември, а не както бе по договор – до 1-ви октомври. Стартът на строителството бе даден на 15-ти март тази година.След два месеца ще бъде изграден и паркинг пред новата спортна зала, ще се ремонтират улиците „Янтра“ и „Никола Петков“, съобщи още кметът.В училището се учат 220 ученици. Сградата е с разгъната застроена площ от 1241 квадратни метра, тя е висока 8 метра и е с 350 седящи места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първокласниците в Добрич получиха като подарък от кмета Йордан Йорданов ученически пособия със символите на града

Първокласниците в Добрич получиха като подарък от кмета Йордан Йорданов ученически пособия със символите на града

16 Септември 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Добрич. Близо 650 първокласници, с 35 повече от миналата година, прекрачиха училищния праг и бяха посрещнати тържествено във всички училища от техните учители, съобщиха от Община град Добрич. Всеки първокласник получи от кмета Йордан Йорданов по две упражнителни тетрадки по писане и смятане със символи на града, комплект цветни моливчета, светлоотразителна лепенка за раница и лично поздравление. Началото на Новата учебна година започна навсякъде в града с ритуал за издигане на националния трибагреник, под звуците на българския химн „Мила Родино!“. В общинските училища през новата учебна година ще се обучават около 7 430 ученици в 335 паралелки. В детските градини се възпитават и обучават над 2 150 деца. За първи път 535 деца разпределени в 21 първи групи ще прекрачат прага на детските градини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Бисерков, Община Петрич: През настоящата година завършиха всички ремонти по ОП „Региони в растеж“, касаещи образователната инфраструктура

Методи Бисерков, Община Петрич: През настоящата година завършиха всички ремонти по ОП „Региони в растеж“, касаещи образователната инфраструктура

16 Септември 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Петрич. През настоящата година завършиха всички възможни ремонти по Оперативна програма „Региони в растеж“, които касаеха образователната инфраструктура. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Бисерков, началник на отдел „Образование“ към Община Петрич. По думите му изцяло е била обновена сградата на Профилирана гимназия „Пейо Яворов“, на ОУ „Гоце Делчев“, както и сградите на няколко детски градини. „Реновацията включваше цялостен ремонт на сградния фонд, което допълнително ще допринесе за подобряване образователно – възпитателния процес. Също така имахме ремонти, които са с текущо естество. Така, че от началото на учебната година, освен че ще започнем с прираст при учениците и при децата в подготвителните групи, материално-техническата база ще бъде сравнително обновена“, каза още Бисерков. Той изрази надежда, че ще бъдат осигурени едни отлични условия за провеждането на обучителния процес.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Само грамотните и напредничавите хора ще изградят модерна България

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Само грамотните и напредничавите хора ще изградят модерна България

16 Септември 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Костинброд. Неграмотните хора нямат бъдеще. Само образованите и напредничавите хора ще изградят модерна и просперираща България. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри първия учебен ден в Първо основно училище „Васил Левски“ в град Костинброд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Днес една от най-големите ни задачи е да накараме децата да дойдат в училище, да ги привлечем към познанието в това свръхинформирано време. Няма технология, която да замени учителите. Защото освен знанията, те ни учат на добродетели, учат ни да бъдем добри хора. Те раждат личности“, заяви в приветствието си вицепрезидентът.
Илияна Йотова настоя да се върне достойното място на учителя в обществото така, както повеляват българските традиции. „Мисълта ни за вас не трябва да е само по празници, когато с букет в ръка изразяваме своето уважение. Или предизборно – с обещания за повече средства за образование и повече престиж за професията. Мисълта на държава и общество трябва да е в делниците, където са вашите проблеми“, изтъкна вицепрезидентът.
„Да подадем ръка на българското образование, на българските учители. Заедно да изкореним страшната болест – агресията между децата ни, да ги възпитаваме в любов, в уважение и желание да опознават и разбират другия.“ С тези думи вицепрезидентът Йотова се обърна към родителите.
Илияна Йотова сподели вълнението на първокласниците от първите стъпки в класната стая. „Днес те са плахи, но с времето ще стават все по-смели. В училище ще срещнете нови приятели, заедно с вашите учители страница след страница ще отваряте голямата книга на познанието“, отбеляза вицепрезидентът.
На учениците Илияна Йотова пожела да бъдат здрави, прилежни и упорити. „Не се страхувайте да имате мнение и да го отстоявате дори когато не срещате подкрепа. Това е вашето мнение и то значи много“, посочи вицепрезидентът.
Илияна Йотова завърши словото си с думите: „Вашият патрон Васил Левски имаше един идеал – свободна и независима България. Пожелавам на всички да бъдете свободни и независими в мисленето и мечтите си!“
През новата учебна година Първо основно училище „Васил Левски“ ще отбележи 165 години от създаването си. От тази година в школото ще се изучава унгарски език.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Бургас Димитър Николов: Нека новата учебна година да е по-успешна

Кметът на Бургас Димитър Николов: Нека новата учебна година да е по-успешна

16 Септември 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Бургас. Кметът Димитър Николов отправи поздрав към всички учители, ученици и родители по повод първия учебен ден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
„Уважаеми учители, ученици и родители,
За мен е удоволствие да ви поздравя с първия учебен ден. Това е празник, в който почитаме едно от най-ценните неща в човешкия живот – знанието.
Нашият народ от векове е приемал училището като храм, в който вярата и българщината са се съхранили силни и непоклатими. Храм, в който предците ни са откривали светлината на просвещението и своето духовно извисяване.
Днес ние продължаваме тази традиция с увереност и оптимизъм. С гордост може да заявим, че Бургас има модерни училища, с обновени кабинети, в които се прилагат най-съвременните и иновативни методи в обучението. От тази година стартира и новата програма на Община Бургас, която нарекохме „Първокласно начало“. Благодарение на нея децата, които за първи път прекрачват училищния праг, ще се обучават в обновени и модерно оборудвани кабинети, по осъвременени програми.
Първият учебен ден носи предизвикателство за всеки един от нас.
Уважаеми учители и педагози, вие отново поемате мисионерството да давате знание на бургаските деца. Нека професионализмът и любовта към тази изключително благородна професия ви помагат в работата с тях. Знам, че учителството не може да се практикува, ако човек не влага в него цялото си сърце и душа. Затова бъдете все така упорити и амбицирани в постигането на целите си, защото от това зависи бъдещето на нашите деца и нашия град.
Скъпи ученици, предстои ви една изпълнена с предизвикателства учебна година. Нека тя ви донесе много радост, успехи и нови приятелства. Отнасяйте се с уважение към своите преподаватели и не забравяйте, че всеки усвоен труден урок е крачка към сбъдването на вашите мечти.
Уважаеми родители, бъдете винаги силна опора на своите деца. Давайте им смелост да вървят уверено по пътя към новите знания, да носят дух на откриватели и мечтатели.
Нека си пожелаем новата учебна година да бъде още по-успешна, нашите учители с гордост и чест да изпълняват просветителската си мисия, а бургаските деца да спечелят още повече медали от национални и международни олимпиади.
Честит първи учебен ден и на добър час!“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хранително-вкусовата гимназия в Пещера започва новата учебна година с три основни специалности

Хранително-вкусовата гимназия в Пещера започва новата учебна година с три основни специалности

16 Септември 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Пещера. Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в Пещера започва новата учебна година с три основни специалности, това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Славия Златанова, директор на учебното заведение. Това са специалностите „ресторантьор“, „икономист“ и „биотехнолог“. „От биотехнолозите ще имаме три класа – 8, 9 и 10 клас, като тазгодишните деветокласници ще се обучават по дуалната система, която предвижда обучение чрез работа. Става въпрос за обучение в реална работна среда в местните фирми в Пещера. Нашите ресторантьори осмокласници ще изучават пък разширено английски език“, уточни Златанова. Тя допълни, че в училището се обучават ученици от различни населени места извън Пещера, чиито транспортни разходи се поемат от местна фармацевтична компания. Учебното заведение е готово да посрещне новата учебна година, материалната база е приведена в нормален вид според необходимите изисквания.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сензорна стая отваря врати в ОУ „П.Р. Славейков“ в Бургас на 17 септември

Сензорна стая отваря врати в ОУ „П.Р. Славейков“ в Бургас на 17 септември

16 Септември 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. На 17 септември – деня, в който православната църква отдава почит на добродетелите Вяра, Надежда и Любов – в бургаското основно училище „Петко Рачев Славейков“ ще се състои дългоочакваното откриване на първата в Бургас сензорна стая, която ще обслужва деца със специални потребности. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Средствата за осъществяването на тази инициатива са събирани през цялата учебна 2018/2019 година чрез благотворителни прояви под патронажа на Училищното настоятелство и с участието на цялата училищна общност – традиционния есенен училищен маратон, благотворителни базари и представления на театрална школа „Арлекин“. Сензорната стая представлява специално оборудвано затъмнено помещение, което въздейства върху възприятията и усещанията на децата, като има и релаксиращ ефект. Използват се разнообразни уреди и аксесоари. Какво се очаква да се случва в самата стая? Всички дейности в стаята са под формата на игра. Участвайки в играта, детето не се концентрира върху крайния резултат, а върху самото преживяване. Ученикът получава възможност самостоятелно да открива и изследва. Това помага за преодоляване на затруднения и задръжки, за развиване на чувство за самооценка, придобиване на усещане за контрол и справяне с различни предизвикателства. Специалистът и детето споделят общи положителни емоции, което подобрява комуникацията помежду им и изгражда доверие в техните отношения. Доведената до успешен край идея на деца и родители е ценен урок по добротворчество в гражданското общество. Лентата ще бъде прерязана във вторник, 17 септември 2019 година, 12.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

300 деца в 5 паралелки по изкуствата и 13 общи паралелки започват учебната година в училище „Владимир Димитров-Майстора“ в Кърджали

300 деца в 5 паралелки по изкуствата и 13 общи паралелки започват учебната година в училище „Владимир Димитров-Майстора“ в Кърджали

16 Септември 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Кърджали. 300 деца в 5 паралелки по изкуствата и 13 общи паралелки започват учебната година в училище „Владимир Димитров-Майстора“, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Новата учебна година в единственото училище по изкуствата в Източните Родопи СУ „Владимир Димитров-Майстора“ бе открита от директора на учебното заведение Ангел Спасов. С химн и тържествен марш училищното знаме беше посрещнато от ученици, учители и родители в кв. „Веселчане“.
Директорът Ангел Спасов пожела на учениците и учителите успешна и плодотворна учебна година. Кварталното училище отново отваря врати за 39 поредна учебна година. „Тази година започваме с два първи класа с общо 31 деца. Най-характерното за нас в град Кърджали е, че сме приели визия за обучаване на децата в областта на изкуствата. Тази година беше осъществен държавния план прием в 8-и клас с профил изкуства с интензивно изучаване на английски език, в гимназиален етап от 8 до 12 клас, в 5 паралелки с профил музика и изобразително изкуство“, каза директорът Ангел Спасов. Той допълни, че целият учителски екип се надява да продължават да развиват талантите на децата и тази учебна година. В училището преподават 38 високо квалифицирани педагози по всички учебни дисциплини. В това число музикални педагози - по музика, теория на музиката, вокално майсторство, инструменти и обучение по изящни и приложни изкуства.
„Ние използваме чудесни преподаватели, които работят при нас: професионалните художници Иван Стоянов и Ивета Стоянова, Мариана Матева е учител по пиано, Господин Каменаров е музикален педагог, който обучава децата на народно пеене и на кларинет, Надка Краева е музикален педагог по китара, класическа и електрическа, а също музикалният педагог Мариета Полихронова“, посочи директорът на учебното заведение.
В училището има създадена също детска вокална група „Родопчанче“, която много често със своите солисти печели златни медали на различни национални конкурси като „Орфеево изворче“. И тази година те се готвят да постигнат успех и да донесат златни медали от националните конкурси в Казанлък и в Стара Загора. По приложни изкуства в училището приоритетно се обучават децата в областта на керамиката. Всяка година има изложби, с произведения, направени от учениците. Иван Стоянов е специалист по живопис. Училищните таланти започват обучение след 5-ти клас по различните видове изящни и приложни изкуства.
„Тази година паралелките ни по изкуствата бяха в десятката по успех по бала, по който се приемат учениците в осми клас сред училищата в областта. За нас е чудесно, че ние можем да показваме таланта на нашите деца“, посочи ръководителят на училището.
Общият брой на класните стаи е 30, към тях се добавят и ателиетата по видовете изкуства и специализираните по музика, в които има съответната техника, с необходимите инструменти. Директорът Ангел Спасов поясни още, че даже и да нямат необходимите специалисти по някой от по-характерните инструменти, и се използват външни лектори, които преподават единственото училище в Източните Родопи - профилирано и с разширено обучение по изкуствата.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

47 са осмокласниците, които ще учат в общинската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас

47 са осмокласниците, които ще учат в общинската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас

16 Септември 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. 47 са осмокласниците, които за пръв път прекрачиха прага на вече общинската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на на Община Бургас. Сформирани са две паралелки – „Корабоводене и корабни машини и механизми /КММ/“ и „Митническа и данъчна администрация“. През цялата лятна ваканция е положен огромен труд за освежаването на класните стаи, за придобиването на приветлив вид на гимназията.
„Уважаеми учители и педагози, вие отново поемате мисионерството да давате знания на бургаските деца. Нека професионализмът и любовта към тази изключително благородна професия ви помагат в работата с тях. Децата, които за пръв път прекрачват училищния праг ще се обучават в обновени и модерно оборудвани кабинети по съвременни програми“, се обърна в поздравителния си адрес кметът на Бургас Димитър Николов. Капитан I ранг професор доктор Калин Калинов от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ – Варна лично поздрави учениците, подари сувенири на осмокласниците от името на висшето училище и заяви, че ще бъдат организирани специални стажове за тях. 47-те нови ученици получиха от Община Бургас книгата „Капитаните“ с автор журналистката Ирина Генова, от която могат да научат историите на славните морски вълци, свързани с Бургас. Официални гости на откриването на учебната година на Морската гимназия бяха още ген. Цветан Харизанов, капитан І ранг Велко Велков, к.д.п. Живко Петров – изпълнителен директор на ИА“Морска администрация“, Диян Димов – изпълнителен директор на Пристанище Бургас, Димитър Кимрянов – „Корабостроителница Бургас“, зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова, к.д.п. Илия Бахов, к.д.п. Христо Мушков, к.д.п. Костадин Патранесков, кап. Пламен Симеонов, Петко Василев – механик, бившият областен управител на Бургас Павел Маринов и възпитаници на училището. От 1-ви септември със заповед на министъра на образованието Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ стана общинско училище и се финансира от бюджета на Община Бургас. Прехвърлянето на собствеността даде зелена светлина за завръщането на Бургас на световната морска карта. Общината вече предприема конкретни стъпки, не само да върне старата слава на Морското училище, а и да го направи водещо в морския бизнес. Целта е учебната база и програми да бъдат модернизирани и оборудвани със съвременни съоръжения, което значително ще повиши качеството на образованието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

23 ученици в първи клас посрещна Шесто ОУ „Еньо Марковски“ в Шумен

23 ученици в първи клас посрещна Шесто ОУ „Еньо Марковски“ в Шумен

16 Септември 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Шумен. 23 ученици в първи клас посрещна Шесто ОУ „Еньо Марковски“ в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Тържеството за първия учебен ден събра в двора на школото ученици, учители и родители. „Положителното, което можем да отчетем е увеличаването на броя на учениците, които се обучават при нас. Предлагаме изключително добра материална база. Всяка класна стая е оборудвана с интерактивна дъска, разполагаме с лаптопи, мултимедия. Това е пътят и начинът да дадем най- доброто като училище на нашите възпитаници“, каза Мариана Йорданова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов, кмет на Бургас: Амбицията ни е да се надгради паралелката за авиотехници в ПГМЕЕ и тук да се обучават авиатори и ръководители въздушно движение

Димитър Николов, кмет на Бургас: Амбицията ни е да се надгради паралелката за авиотехници в ПГМЕЕ и тук да се обучават авиатори и ръководители въздушно движение

16 Септември 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Намираме се на прага на глобална трансформация, ние сме длъжни да направим така, че нашите деца да мината в този процес подготвени и конкурентно способни. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Радостно е, че успяхме да направим един проект, който ще даде възможност чрез новите учебни кабинети, да придобиете много по-добри квалификации и умения. Тук е мястото да благодаря на всички бургаски компании, които се включиха с материали и със знания за модернизирането на тези учебни кабинети“, каза още той. Кметът на Бургас Димитър Николов пожела на учениците много здраве и успехи през новата учебна година. „Желая на всички да сбъднат мечтите си, които са създали във това прекрасно училище, а те са различни, на пример учениците Галин и Наско желаят в Бургас да изградят завод в Бургас, в който да сглобяват електрически автомобили. Пожелавам и попътен вятър и на новата паралелка по авиотехници“, заяви Николов и добави, че амбицията им в това училище е да се надгради тази дисциплина и в следващата дисциплина тук да се обучават и авиатори в гражданското въздухоплаване както и ръководители въздушно движение. „Но разбира се за това е необходима сериозната подкрепа на Община Бургас“, посочи кметът на Бургас и добави, че по този повод заедно със зам.-кметът Йорданка Ананиева подготвят учебните планове и програми. „Надявам се скоро и спортната площадка на училището да бъде модернизирана и удобна, за да могат учениците да спортуват по-качествено с добри настилки“, коментира Димитър Николов. На откриването на учебната година в училището присъства и зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева. Днес бяха открити и новите лаборатории на училището. Кметът Димитър Николов направи обиколка, за да разгледа и да се запознае с новите модерни технологии.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес в обновени и модерно оборудвани учебни стаи

Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес в обновени и модерно оборудвани учебни стаи

16 Септември 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес на първия учебен ден в изцяло обновени и модерно оборудвани кабинети. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Пълната промяна обхвана близо 100 класни стаи на територията на цялата община. Мащабната реконструкция и промяна на интериора е част от проекта „Първокласно начало“, който предвижда и въвеждането на нови форми на работа в първи клас. Обновените стаи са обзаведени с антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, нови единични чинове, които могат да се конфигурират по различен начин, нови интерактивни дъски с възможности за използване на електронни учебници и електронен дневник. Община Бургас е първата в страната, която въведе електронен прием в първи клас за улеснение за родителите при кандидатстването. Бургас е и първият град у нас, който, отново по инициатива на кмета Николов, въведе през 2016 година изучаването на английски език в програмата за първи клас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вече 200 години Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил открива учебната година

Вече 200 години Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил открива учебната година

16 Септември 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Вече 200 години Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил открива учебната година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. В двора на учебното заведение се събраха ученици, преподаватели, родители. Тържествената програма започна с химна на Република България и с издигане на българския трикольор. Присъстващите посрещнаха и училищното знаме, върху което са изобразени ликовете на светите братя Кирил и Методий, както и буквите от глаголицата. Особено внимание беше обърнато на най-малките ученици – първокласниците и децата в предучилищната група. На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова и зам.-кметът на Община Кюстендил Надя Каратова. Децата, родителите и учителите бяха поздравени от директора на учебното заведение Мариана Панчева. В словото си тя отбеляза 200-годишния юбилей на училището. През тази година ще бъдат отбелязани две столетия от създаването на първото училище в Кюстендил. „Докосвайки се до училището, ние се докосваме до духа и магията на една традиция, вплела в себе си опитът на миналото, силата на настоящето и вярата в новаторството на идния ден. Целта на нашите предшественици от преди два века е и наша цел сега – Да гледаме предизвикателствата в очите и да търсим отговорите на въпросите от които зависи бъдещето на всеки един от нас, на нашето училище, на България”, каза Мариана Панчева. По думите ѝ векове наред знанието е било особена ценност за българския народ. Бяха прочетени поздравителни адреси от МОН, от областния управител на Кюстендил Виктор Янев и от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Около 270 са първокласниците в община Смолян

Около 270 са първокласниците в община Смолян

16 Септември 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. Новата учебна 2019/2020 г. беше открита официално във всички училища на община Смолян. Около 270 първокласници от общината прекрачиха прага на учебните заведения. Това съобщиха от пресцентъра на Общината Смолян. Тържествата започнаха с издигане на националния флаг на пилоните на образователните институции. Целият ръководен екип на общинската администрация участва в откриването на първия учебен ден.
„Щастлив съм, че на този вълнуващ ден съм в родния квартал „Райково“, както и че двете детски градини, ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ППМГ „Васил Левски“ са реновирани и инвестициите в сферата на образованието продължават“, каза в словото си при откриването на новата учебна година във Второ ОУ зам.-кметът Марин Захариев. Той посочи, че дворът на училището ще бъде асфалтиран съвсем скоро със средства от образователното министерство, а Община Смолян ще продължи да обновява материалната база. Захариев поздрави първокласниците и всички ученици, ръководството на училището и родителите. Той им пожела с лекота да усвояват знанията, с уважение да се отнасят към учителите, да се забавляват и спортуват в обновената база.
На тържеството присъстваха областният управител Недялко Славов, началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева и др.
Зам.-кметът пожела на добър час и сполука и на учениците от ППМГ „Васил Левски“, където също присъства на откриването на учебната година. Утвърдената образователна институция тази година ще чества 100 години от основаването си. Радвам се, че след дълги години вече е факт и модерната нова спортна зала в гимназията, която скоро ще бъде открита, обяви Захариев.
Откриването на новата учебна година се превърна в светъл празник, всички училища бяха празнично украсени и тържествено посрещнаха своите възпитаници. Училищата от община Смолян получиха и поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов за първия учебен ден.
Зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави учениците, учителите и преподавателите с началото на новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“-Смолян, зам.-кметът инж. Мариана Цекова в ОУ „Иван Вазов“ и Езиковата гимназия, а секретарят Момчил Николов в Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство и училището в Момчиловци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

5 600 ученика ще се обучават в община Петрич през учебната 2019/2020 година

5 600 ученика ще се обучават в община Петрич през учебната 2019/2020 година

16 Септември 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Петрич. За предстоящата учебна 2019/2020 година в община Петрич имаме записани 446 първокласника, от които 308 са в града, а в по-малките населени места са 183 ученика. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Бисерков, началник на отдел „Образование“ към Община Петрич. По думите му това е ръст в сравнение с миналата учебна година, когато са имали записани 424 ученика в първи клас. „Същевременно броя на самостоятелните паралелки в 16-те общински училища с брой под минималния за новата учебна година се увеличава. През учебната 2018/ 2019 година те са били 29, а за тази са 35. Увеличен е и броят на самостоятелните паралелки с брой на учениците под 10 – от 7 на 10 паралелки. През 2018/ 2019 година учениците, които се обучаваха в 16-те общински училища и 2-те професионални гимназии на територията на Община Петрич е бил 5 537, от които 5 140 са били в дневна форма. Заедно с децата, които са били в подготвителната група, общо са били 5 368“, каза още Бисерков. Той добави, че отново за тази учебна година се наблюдава увеличение, като имат общо 5 600 ученика във всички форми на обучение, заедно с децата от подготвителните групи, както и тези, които са в дневна форма. „Това, което искам да подчертая е, че за новата учебна 2019/2020 година наблюдаваме процес на увеличаване както на първокласниците, така и на броя деца, които ще бъдат ангажирани от 2 до 12 клас. Тоест това е един показател, че образователната система в Петрич е стабилизирана и започва да бележи положителен ръст, което е много добре и показва нивото на жизнения стандарт в Петрич“, заяви Бисерков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник Вяра Церовска към учениците: Пожелавам ви търпение и воля, за да израствате и постигате това, за което мечтаете, бъдете любознателни

Кметът на Перник Вяра Церовска към учениците: Пожелавам ви търпение и воля, за да израствате и постигате това, за което мечтаете, бъдете любознателни

16 Септември 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Перник. С официални тържества започна новата учебната година в училищата на територията на община Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В най-вълнуващия ден за преподаватели, ученици и техните родители кметът Вяра Церовска, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев, Денислав Захариев и Йордан Павлов, секретарят Радослава Манова и кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов уважиха поканите на ръководствата на учебните заведения и бяха част от тържествата по случай новата учебна година. По традиция празничният ден започна с молебен и водосвет, отслужен в централния градски храм „Св. Иван Рилски“.
Кметът Вяра Церовска даде старта на новата учебна година в ОУ „Св. Климент Охридски“ в с. Кладница и СУРИЧЕ „Петър Берон“.
„Скъпи ученици, ваканцията свърши и от днес до вас ще бъдат и вашите приятели. Пред вас е едно ново начало, в което ще има много красиви и щастливи мигове, но и отговорности и предизвикателства. Пожелавам ви търпение и воля, за да израствате и постигате това, за което мечтаете. Бъдете любознателни! Учете, мислете, откривайте!
Уважаеми учители и родители, нека бъдем достоен пример за децата си. Всички заедно можем да извървим пътя в мисията ни да изградим достойни личности, които да носят духа на бъдещето“, посочи кметът.
Както всяка година, с най-голямо вълнение и трепет в училище влязоха първокласниците. Към тях беше насочено цялото внимание и отделено специално място, а те с блеснали очи и букети в ръце слушаха празничните програми и поздравления. Тази година 727 първокласници прекрачиха за първи път прага на училището.
Всички училища и детски градини посрещнаха своите възпитаници в приятна обстановка и много настроение. Бяха извършени текущи ремонти, включващи в себе си подмяна и обновяване на учебната среда. Над един милион лева са вложените средства за подобрения в общинската образователна инфраструктура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Добрич Йордан Йорданов беше гост на тържествата по повод новата учебна година в две училища

Кметът на Добрич Йордан Йорданов беше гост на тържествата по повод новата учебна година в две училища

16 Септември 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Добрич. Кметът Йордан Йорданов беше гост на тържествата в две училища - СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Частна професионална гимназия „Леонардо да Винчи“, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. В девет часа училищният звънец събра преподаватели, деца и родители в двора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Малко по-късно се състоя и тържеството по повод първия учебен ден в Частна професионална гимназия „Леонардо да Винчи“. Кметът Йордан Йорданов поздрави възпитаниците на двете добрички училища, утвърдили във времето традиции и успешни практики. „Днес е ново начало на вашето бъдеще. Ние, родители и учители, сме длъжни да даваме отговор на любопитството и въпросите на нашите деца. Днес Вие се учите, питате и сте любознателни. Но един ден Вие ще трябва да давате отговорите на въпросите, които ще ви бъдат задавани. Пожелавам ви след време да можете да отговаряте на всички въпроси, не на някои. Това означава, че сте придобили знанието, опита, че имате изключително много приятели и хора, на които да се опрете и да разчитате“, посочи той. Йордан Йорданов пожела на всички деца прекрасен първи учебен ден и една ползотворна учебна година.
Частна професионална гимназия „Леонардо да Винчи“ има визия и тя гласи: „Училището - мост към успеха на нашите възпитаници в глобалния свят на дигитални технологии, нови професии и умения“. Мисията на училището е да предлага и гарантира иновативно качествено образование, съчетало традиции и опит с нови методи и подходи в обучението и възпитанието на нашите деца и ученици, да насърчава и подкрепя всеки ученик в неговото личностно израстване като свободен, знаещ и можещ, отговорен и дисциплиниран гражданин на света.
В основите на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ са вплетени заветите и родолюбивият пример на големия български възрожденец Иван Кършовски, който открива взаимното училище в специално построена за целта сграда към храма „Света Троица“, а на 11 май 1860 година организира за първи път в Добрич честване на деня на светите братя Кирил и Методий и провъзгласява независимостта на българската църква. Днес училището развива практики, съзнавайки своята отговорност и заставайки до такива видни не само за региона, но и за цяла България възрожденски дейци като Иван Кършовски и Иван Хадживълков. Мисията на екипа на училището гласи: „Водени сме от оптимизъм, защото имаме самочувствието на успешен екип, който може да съхранява и пренася през времето най-стойностното от българските традиции, култура и духовност и да ги интегрира успешно с модерни европейски и световни системи, модели и практики“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ремонти за 550 000 лева са извършени в 23 училища и 12 детски градини във Варна преди 16-ти септември Варна

Ремонти за 550 000 лева са извършени в 23 училища и 12 детски градини във Варна преди 16-ти септември Варна

16 Септември 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Варна. Преди старта на новата учебна година във Варна ремонти са били извършени в 23 училища и 12 детски градини на територията на града. Общо изразходваните средства възлизат на 550 000 лв. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. По думите й, някои от по-значимите ремонти включват поставяне на топло и хидроизолация на покрив в ОУ „Ангел Кънчев“ и Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски“ – Варна. Хидроизолация на покрива и монтаж на стенни вентилационни решетки за отвори на подпокривно пространство са извършени и в сградата на ОУ „Цар Симеон І“. Ремонтиран е и покривът на топла връзка към физкултурен салон на ОУ „Добри Войников“, доставени са и са монтирани водогрейни котли в сградите на СУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Черноризец Храбър“. В ОУ „Антон Страшимиров“ са подменени врати на класни стаи, а в ОУ „Васил Друмев“ е извършен ремонт на физкултурен салон, както текущ ремонт на филиал за обучение на първи клас. В Средношколското общежитие в града е направена подмяна на PVC дограма и алуминиеви врати, както и цялостен ремонт на занималня и санитарни помещения в сгради на ЦПЛР. Продължава ремонтът по преустройство и смяна на предназначение на столова в зала за културни мероприятия в Първа езикова гимназия на стойност 1224485 лв. с ДДС. По ОП „Региони в растеж“, размерът на финансирането за училищни ремонти е 16 171 529 лв. Приключили са ремонтните дейности в VII СУ „Найден Геров“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, ОУ „Никола Вапцаров“, ОУ „Стефан Караджа“ и в 3 детски градини- ДГ 1 „Светулка“, ДГ 12 „Ян Бибиян“, ДГ 41 „Първи юни“. Обектите са въведени в експлоатация. Предстои завършването на ремонтните дейности на СУ „Димчо Дебелянов“, I ОУ „Св. Княз Борис I“, ОУ „К. Арабаджиев“, обясни Лилия Христова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новата учебна година беше тържествено открита в 26-те училища на територията на община Казанлък

Новата учебна година беше тържествено открита в 26-те училища на територията на община Казанлък

16 Септември 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Новата учебна година беше тържествено открита в 26-те училища на територията на община Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. 22 от учебните заведения са общински, като две от тях са средищни, а четири са държавни. Над 680 са първокласниците, които ще прекрачат прага на училищата в общината.
Кметът Галина Стоянова бе в Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, където обяви, че през учебната 2019/2020 година предстои сградата на гимназията да бъде реновирана. Към най-големите ученици на училището Стоянова се обърна с препоръката да бъдат пример за тези, които за първи път прекрачват прага на това училище. „Това е красотата на първия учебен ден, в който срещате приятелите и съучениците си. Вие трябва да дадете пример на тези, които за първи път ще прекрачат училищния праг. Вие идвате на училище в едно от най-хубавите места на Казанлък, в подножието на прак „Тюлбето”, пазете местата, където излизате в междучасие, там където си почивате и където споделяте приятелствата си, защото на тези места за първи път ще започнат да споделят срещите си вашите по-малки съученици. Защото обичта и милостта към града, си личат от личния пример, който ще дадете на по-малките“, посочи тя. На учителите Стоянова пожела да имат търпение и сила да предадат знанията и личния си опит във възпитанието на децата, защото те ще ги наследят и трябва да имат добър пример.
През летните месеци със средства в размер на близо половин милион лева от Инвестиционната програма за 2019 година на Община Казанлък са извършени ремонтни дейности в учебни и детски заведения. С 215 983 лева са извършени ремонтни дейности по покрива и фасадата на детска градина „Славейче”. Подменена е част от дограмата и е направена изолация. В детска ясла „Пролет” и детска градина „Юрий Гагарин” са извършени дейности по облагородяване на детските площадки в рамките на 96 052 лева. Извършен е и ремонт на отоплителната инсталация в Детския комплекс, като са подменени тръбната мрежа и горивната база в сградата, прокарана е и газификация. Общата стойност на дейностите е 49 856 лева. Основно е ремонтирана оградата на Природо – математическа гимназия „Никола Обрешков“ на обща стойност 16 229 лева. Със средства в размер на 120 хиляди лева е направен ремонт на санитарните възли на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, както и на физкултурния салон, който се ползва от учениците на гимназията и от учениците на Основно училище „Мати Болгария”.
През 2018 година по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Казанлък“ е извършен цялостен ремонт на пет училища и три детски градини в населени места, обновено е и най-голямото учебно заведение в Казанлък Средно училище „Екзарх Антим Първи“.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За 164-ти път бе открита новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян

За 164-ти път бе открита новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян

16 Септември 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. За 164-ти път бе открита новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На празника присъстваха зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова, Лидия Парпулева – старши експерт за обучение в начален етап към Регионално управление на образуванието – Смолян, директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, много ученици, учители, родители и гости. Празникът започна с вдигане на националния трибагреник под звуците на химна на Република България и с представяне знамето на училището.
Пред всички присъстващи директорът на училището Росица Шехова заяви, че първият учебен ден е като национален празник за всички ученици, учители, родители, баби и дядовци. „Първият учебен ден е денят, в който се сплотяваме в общности – класове, училища, нация. Готови сме да продължим напред, а видимо в този ден най-развълнувани и почитани са първокласниците. Те тази година са 3 паралелки, общо 55 деца“, посочи Шехова. Тя се обърна специално към първокласниците и отбеляза, че днес те стават част от голямо семейство на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. „Бъдете здрави, любознателни и упорити и ще успеете като всички зрели и стабилни хора. Нашето много старо училище е младо заради вас – първокласниците и младите хора на града, които срещат тук науката, приятелите, любовта, реализират себе си. Поколение след поколение децата и младежите на Смолян израстват обгрижвани от педагози в нашето родно училище“, допълни Шехова. Тя подчерта, че са горди с устойчивите резултати на учениците, постигнати на държавни зрелостни изпити, национални външни оценявания, олимпиади и състезания. Екипът на училището успешно реализира образователни проекти, а за учебната 2018-2019 година, резултатите на възпитаниците им, го наредиха на челните места, по хуманитарни науки традиционно училището е първо в областта. „Успешно реализираме множество проекти, три форми на обучение, подобряваме образователните услуги за ученици със специални образователни потребности, организираме целодневно обучение за ученици от първи до седми клас, работим по всички национални програми и проекти по програмата „Еразъм“, както и по оперативни проекти на страната ни. Това разширява многократно възможностите за реализация на нашите ученици. Мисията на нашето училище е да се научим да учим. Това не е просто слогън, това е логиката на живота. На тази логика са подвластни всички наши ученици, учители и родители. Стремежът ни е да се утвърждава компетентностен подход, да се утвърждават форми на обучение, които да развиват функционалната грамотност на нашите ученици. Ние се стараем да бъдем в крак с новото време и ще дадем пълноценна образователна услуга на всички възпитаници“, каза още Росица Шехова.
Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова поздрави ученици, учители и родители от свое име и името на кмета Николай Мелемов. „По традиция този ден е празничен. Вълнуващо събитие, съчетаващо в едно ентусиазма на младостта и силата на мъдростта. С него е свързан стремежът на българина към просвета и наука, към духовността, която ни съхранява като народ и държава. Динамичното време, в което живеем, изисква образовани и находчиви млади хора. Основите на европейското настояще и бъдеще на нашата страна се градят в българското училище, за което са необходими усилията и личният принос на всеки педагогически специалист, ученик и родител. Няма съмнение, че учителите, техните възпитаници и родителската общност в Община Смолян ще отговорят достойно на съвременните предизвикателства. За да има модерна и просперираща България!“, каза още в словото си Венера Аръчкова.
Лидия Парпулева от РУО – Смолян също пожела на учениците здрави и всеки ден в училище да бъде ден за щастие и знание. На учителите пожела здраве, професионални успехи, лична удовлетвореност и много щастливи мигове с учениците.
След отправените поздрави и кратката програма от учениците, първокласниците, последвани от по-големите ученици прекрачиха прага на училището и чуха първия училище звънец.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С молебен започна новата учебна година в Перник

С молебен започна новата учебна година в Перник

16 Септември 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Перник. С молебен и водосвет за здраве в църквата „Св. Иван Рилски” започна новата учебна година в Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник.
За здравето, благоденствието, и просперитета на експертите и работещите в сферата на образованието, както и на обучаващите се в начален, гимназиален и прогимназиален етап, се помолиха областният управител Ирена Соколова, кметът на Община Перник Вяра Церовска, народни представители и граждани.
Всички заедно отправиха молитвите си за успешна учебна година, изпълнена с добри новини и начинания в науката и полето на знанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мара Георгиева, директор на ОУ „Пейо Яворов“: От тази учебна година ОУ „Пейо Яворов“ е включено в списъка на иновативните училища в България

Мара Георгиева, директор на ОУ „Пейо Яворов“: От тази учебна година ОУ „Пейо Яворов“ е включено в списъка на иновативните училища в България

16 Септември 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Бургас. От тази учебна година ОУ „Пейо Яворов“ е включено в списъка на иновативните училища в България. Това каза пред журналисти директорът на ОУ „Пейо Яворов“ Мара Георгиева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „В съзвездието на българското училище има три ярки звезди, едната е 15 септември, другата е 1 ноември, а третата е 24 май. Те огряват нашия път и по този начин ни дават възможност да си спомним кои сме, накъде сме тръгнали и какви са нашите мечти“, заяви директор Мара Георгиева и откри учебната година на ОУ „Пейо Яворов“ и поздрави всички присъстващи, както и първокласниците, като им пожела здраве, бодрост, много успехи и много изпълнени мечти. „Искам да обявя три проекта, които стоплиха това лято и които ще ни помогнат да продължим по-нататък. Нашето училище вече е включено в списъка на иновативните училища на страната. Благодарение на нашето сътрудничество с Община Бургас се изградиха трите стаи на първокласниците“, добави Георгиева. По думите й се е направило обучение на учителите, така че първокласното начало да започне със сила, блясък, топлина и професионализъм. В училището има и нова площадка, която до седмица ще бъде напълно готова , за да посрещне всички деца, които ще играят на нея. На събитието по откриването на новата учебна година в ОУ „Пейо Яворов“ присъстваха Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образованието в община Бургас, Хръстина Димитрова, старши експерт предучилищно образование, Юлиян Станков, председател на училищното настоятелство, както и много родители, приятели и близки на учениците. На събитието бяха изпълнени много песни и танци от ученици на ОУ „Пейо Яворов, с които създадоха атмосфера, с която беше посрещната новата учебна година.
Мария КУРТЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Хасково Добри Беливанов откри учебната година в ОУ „Св. Иван Рилски“

Кметът на Община Хасково Добри Беливанов откри учебната година в ОУ „Св. Иван Рилски“

16 Септември 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Хасково. Кметът на Община Хасково Добри Беливанов откри учебната година в ОУ „Св. Иван Рилски“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. „Всички пристъпваме със страхопочитание в този храм на знанието наречен училище, защото тук освен че децата научават буквите и тръгват по пътя на знанието, получават и първите си житейски уроци. Тук започват силни приятелства, някои от които за цял живот. Най-развълнувани днес са първокласниците и със сигурност техните родители“, каза кметът.
„Скъпи деца, от днес Вие навлизате в света на големите. В училище Вие ще откриете вълшебният свят на знанието и силата на буквите. Всеки един ден в класните стаи Вие ще научавате по зрънце от необходимите знания за живота. Най-много за това ще Ви помагат Вашите учители. Почитайте ги и уважавайте, изпълнявайте всички задачи, които Ви поставят защото те знаят, как най-добре да Ви помогнат да вземете живота си в ръце, така че Вашето бъдеще да зависи само от Вас и от Вашите знания и умения!
Уважаеми учители, продължавайте все така с възрожденски плам и сила да учите на А и Бе всяко едно дете, да държите с вашата ръка треперещите му пръсти докато се научи да пише. Бъдете все така търпеливи и всеотдайни! Уважаеми родители, подкрепяйте децата си и им вярвайте и най-много от всичко – обичайте ги и им показвайте тази обич!“, посочи той.
В ОУ „Св. Иван Рилски“ има шест паралелки 1-ви клас с общо 154 ученика. Със своите 1050 ученици това е най-голямото общообразователно училище в общината. Тази година ОУ „Св. Иван Рилски“ ще празнува 150 години от създаването си.
Кметът влезе при всеки един от първите класове и пожела на децата успех, да слушат учителите си и да бъдат прилежни ученици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Образованието и наука движат света напред

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Образованието и наука движат света напред

16 Септември 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Образованието и науката движат света напред. Хората, които са се посветили на тази кауза, заслужават най- голямо уважение. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод първия учебен ден, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Скъпи учители, бъдете благословени за труда си. Но не бива да ги оставяме сами в тази трудна мисия. Ние, родителите, сме техният пръв помощник във възпитанието и образоването на децата ни“, посочи тя. По думите ѝ семейството и семейната среда са неразделна част от отглеждането на здраво и умно поколение. „Мили първокласници, скъпи ученици, четете и знайте: усилията ви днес, ще ви се върнат десетократно в бъдеще. Образовани ученици днес, ще бъдете реализирани хора утре. Бъдете здрави и щастливи. На моите учители от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" - признателност и поклон. Сигурно сме ви ядосвали понякога, но не ви посрамихме - в ученето и в резултатите. Пожелавам на учениците в класическата гимназия свободен дух, дръжте високо мотото на училището - „помогни ми да те возвися" и дерзайте „per aspera ad astra" На добър час на всички!", заяви Корнелия Нинова. Председателят на левицата уважи тържеството по случай началото на учебната година на гимназията, която е завършила - НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“. Събитието се състоя пред Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 1500 деца прекрачиха прага на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново

Над 1500 деца прекрачиха прага на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново

16 Септември 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Близо 1520 деца посрещна СУ „Емилиян Станев“ днес. С пищно тържество, в което се включи и кметът на община Велико Търново Даниел Панов бе даден старт на новата учебна година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В двора на школото се събраха стотици малчугани и младежи, родители, баби и дядовци, близки и приятели, които пожелаха успешен старт ма учениците. Приветствие към тях отправи и директорката Кина Котларска, която припомни, че днес, за пореден път, СУ „Емилиян Станев“ приютява ученолюбието и желанието за успех на над 1500 деца. „Днес ще започна по по-особен начин, защото при нас учебната година започва по по-особен начин. През лятото стартираха дългоочакваните ремонтни дейности в училището и 10 дни поред всички учители и служители се трудиха неуморно, за да можете Вие да влезете в едни обновени и прекрасни класни стаи. Благодаря на целия си екип! Благодаря и на Община Велико Търново, че стартираха дейностите, както и на строителите, които направиха и невъзможното, за да приключат на време“, допълни още Кина Котларска. Тя поясни и, че през настоящата година за пръв път прага на школото прекрачват 138 ученика, а в подготвителните групи децата са 46. Пожела на всички тях, както и на по-големите младежи, безпроблемна и успешна нова учебна година. Децата приветства и кметът Даниел Панов. „Щастлив съм днес, че съм в едно от най-големите училища в Централна Северна България и затова, че един дългоочакван ремонт е към своя край и Вие влизате в обновени класни стаи. Искам да благодаря на целия екип на г-жа Котларска и лично на нея за това, че успяха още в петък да приведат в нормален вид училището и още от днес Вие можете да започнете учебните си занятия“, каза още кметът Панов и също пожела успех на всички ученици.
Тържеството продължи с много песни, танци и стихотворения, веселие и добро настроение. В него се включиха още народни представители, общински съветници, началникът на РУО инж. Розалия Личева, общественици и граждани.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

2877 деца са записани в първи клас в училищата във Варна

2877 деца са записани в първи клас в училищата във Варна

16 Септември 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Варна. 2877 деца са записани в първи клас в училищата на територията на град Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна началникът на Дирекцията по образование и младежки дейности в градската управа Лилия Христова. По думите й, в учебните заведения броят на учениците през последните години се запазва относително постоянна величина – над 30 000 ученици от 1-ви до 12-ти клас. По прогнозни данни, за учебната 2019/2020 година броят им е 32 320. „Движението на ученици в страната и чужбина продължава, поради което точна информация за броя ще имаме след 16 септември, когато училищата ни предоставят такава“, обясни още Лилия Христова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.