НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Боил Банов и министърът на външните работи на Индонезия Н. Пр. Ретно Марсуди ще открият индонезийска представителна колекция в Национална галерия „Квадрат 500“

Министър Боил Банов и министърът на външните работи на Индонезия Н. Пр. Ретно Марсуди ще открият индонезийска представителна колекция в Национална галерия „Квадрат 500“

16 Септември 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. От 14.20 часа в Национална галерия „Квадрат 500“ в столицата министърът на културата Боил Банов и министърът на външните работи на Република Индонезия Н. Пр. г-жа Ретно Марсуди ще открият индонезийска представителна колекция – дарение за Музея, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Това ще се случи по време на официалната визита на министъра на външните работи на Република Индонезия – Н. Пр. г-жа Ретно Марсуди, в присъствието на посланика на Република Индонезия у нас - Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид, която е вдъхновител и инициатор на дарението. До момента в колекцията на „Квадрат 500“ не е имало предмети от бита и културата от далечната държава.
Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна, кукли от индонезийския традиционен театър на сенките, са само някои от ценните близо 30 предмета, представящи райони от о. Суматра (на запад) до индонезийска Папуа (на изток), които ще бъдат в представителната експозиция на Националната галерия. Ръчно рисуваният текстил, наричан батик, е национална гордост на Индонезия и от 2009 г. е обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. От 17 септември 2019 българската публика и гостите на град София ще имат възможността да се любуват на редица забележителни предмети, експонирани в зала 20 на Квадрат 500.
Добрите приятелски отношения между Индонезия и Националната галерия в София могат да бъдат проследени още от 1960, когато президентът Сукарно посещава престижната културна институция. Днес, десетилетия по-късно, благодарение на щедрото дарение, Националната ни галерия вече разполага с артефакти и от Индонезия, страна, известна и с огромното си културно разнообразие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.