НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Али Хаменей изключи възможността за подновяването на преговорите със САЩ

AFP: Али Хаменей изключи възможността за подновяването на преговорите със САЩ

3 Ноември 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Техеран. Върховният лидер на Иран отхвърли отново започването на преговори с Вашингтон, ден преди 40-тата годишнина от кризата в американското посолство в Техеран, предава AFP.
„Тези, които виждат преговорите със САЩ като решение на всеки проблем са със сигурност в грешка“, заяви Хаменей по време на реч по случай годишнината, според уебсайта на лидера.
„Нищо няма да излезе от разговори със САЩ, защото те със сигурност и пи никакъв начин няма да направят отстъпки“, добави още Хаменей.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ наложиха нови санкции срещу Иран

AFP: САЩ наложиха нови санкции срещу Иран

1 Ноември 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ наложиха нови санкции върху Техеран, които са насочени срещу строителния сектор, който Вашингтон свързва Иранската революционна гвардия, предава AFP.
Санкциите ще са насочени също така към „четири стратегически материала, които се използват за иранските ядрени, военни или ракетни програми“.
Държавният секретар Майк Помпео е решил да наложи новите ограничения върху строителния сектор, понеже той е директно или косвено „контролиран от Ислямската революционна гвардия“, според говорителя на Държавния департамент Морган Ортагус.
Тези санкции ще помогнат за наблюдението на иранската цивилна ядрена програма. Освен това ограниченията ще намалят възможността Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин определи преговорите в Рияд, като конструктивни

ТАСС: Владимир Путин определи преговорите в Рияд, като конструктивни

14 Октомври 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Рияд. Руският президент Владимир Путин нарече руско-саудитските преговори в Рияд конструктивни и делови на заседание на Руско-Саудитския икономически съвет, цитиран от TACC.
"В хода на абсолютно конструктивните и делови преговори, които проведохме днес с краля на Саудитска Арабия и с престолонаследника, се договорихме да насърчаваме по всякакъв начин инициативите на бизнес общностите на двете страни, насочени към разширяване на търговските отношения", каза той.
Президентът нарече Саудитска Арабия един от водещите икономически партньори на Руската федерация, а създаденият Икономически съвет е отлична възможност за директен диалог между бизнеса на двете страни. Държавният глава отбеляза положителното партньорство между Руския фонд за директни инвестиции и Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, като подчерта, че такова сътрудничество е взаимно изгодно.
Путин спомена споразуменията на двете страни в областта на енергетиката, промишлеността, транспорта, банковото дело, цифровите технологии и космическото проучване. Той също така нарече взаимодействието в областта на земеделието важна област. Според него вече са постигнати споразумения за разширяване на доставките на руски селскостопански продукти за Саудитска Арабия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин пристигна в двореца на краля на Саудитска Арабия

ТАСС: Путин пристигна в двореца на краля на Саудитска Арабия

14 Октомври 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Рияд. Президентът на Русия Владимир Путин, който е на държавна визита в Рияд, пристигна в двореца на краля на Саудитска Арабия Салман бен Абдел Азиз ал Сауд, където двамата лидери ще проведат преговори, предава ТАСС.
Руската лимузина Aurus на Путин бе съпроводена от почетен ескорт от дузина конници със знамена на Русия и Саудитска Арабия, Когато руският държавен глава излезе от автомобила, в негова чест прозвучаха фанфари и той бе посрещнат с приветствия на руския „Добре дошли!“
Наред с церемонията за официалната среща, която ще се състои в Зелената зала на двореца, в протокола е предвидено представянето пред лидерите на представители на бизнес средите и обществеността като отделна точка от програмата. Тази част от церемонията ще се проведе в Синята зала. След това лидерите ще отидат на държавен прием от името на саудитския монарх в чест на президента на Руската Федерация. След приема, който ще се проведе в затворен за пресата режим, ще започнат руско-саудитски преговори.
Кралският дворец „Ал Ямама“, където пристигна руският президент, е официалната резиденция на краля в Рияд, като монархът обикновено прекарва там есента и зимата. Дворецът е разположен в западната част на града и в него се провеждат заседания на Съвета на министрите, както и официални приеми и преговори с чуждестранни делегации. Дворцовият комплекс включва в себе си кралската администрация и Консултативният съвет (Съветът на Шурите).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин ще посети Саудитска Арабия, където ще обсъди цените на нефта и ситуацията в Сирия

ТАСС: Путин ще посети Саудитска Арабия, където ще обсъди цените на нефта и ситуацията в Сирия

14 Октомври 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Москва/Рияд. Президентът на Русия Владимир Путин в понеделник пристига на държавна визита в Саудитска Арабия, където ще проведе преговори с краля Салман бин Абдел Азиз ал Сауд. Както съобщи пред журналистите помощникът на руския лидер Юрий Ушаков, сред темите на преговорите ще са координацията на действията за стабилизацията на цените на петрола, ситуацията в Сирия и в региона на Персийския залив, както и разрешаването на израелско-палестинския конфликт, предава ТАСС.
„Ще бъдат поставени въпросите за по-нататъшна координация на съвместните действия за стабилизиране на глобалния пазар на въглеводороди“, каза Ушаков. Той припомни, че по-рано, „с активната роля на Русия и Саудитска Арабия, беше възможно да се постигне споразумение за удължаването до март догодина на споразумението във формат OPEC + за намаляване на добива на петрол“.
Освен това, според Ушаков, ще се обсъжда изграждането на многостранно сътрудничество в различни области. По-специално говорим за перспективите за сътрудничество в областта на енергетиката, селското стопанство, промишлеността, както и за военно-техническото сътрудничество и културния и хуманитарен обмен.
Както заяви помощникът на руския президент, на преговорите се очаква „обстоен обмен на мнения по актуални теми от международния дневен ред с акцент върху полоцението на нещата в региона на Близкия Изток и Северна Африка“. „Ще се разговаря за ситуацията в Сирия, в района на Персийския залив, в Йемен, както и за разрешаването на израелско-палестинския конфликт“, добави той.
Представителят на Кремъл съобщи, че програмата на посещението включва също участието на Путин в първата среща на Руско-Саудитския икономически съвет, разговор с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд и вечеря от негово име в чест на руския президент.
Предишното пътуване на президента до Саудитска Арабия се състоя през февруари 2007 г., а през октомври 2017 г. за първи път в историята саудитския крал Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд посети Русия. Ушаков отбеляза, че Путин и крал Салман общуват по телефона, в допълнение президентът на Руската Федерация редовно се среща с престолонаследника на кралството.
На следващия ден, 15 октомври, Путин ще направи държавно посещение в Обединените арабски емирства.

Сътрудничество в икономиката и военно-техническото сътрудничество
В интервю за RT Arabic, Al Arabiya и Sky News Arabia в неделя руският лидер заяви, че е доволен от нивото на икономическите отношения със Саудитска Арабия, но заяви, че има много перспективи за изграждане на сътрудничество. Той заяви, че през последните години качеството на двустранните отношения се e променило „коренно“ и в Москва смятат Саудитска Арабия за приятелска държава. Според президента на Руската Федерация „предстои още много работа за развитие на икономическите връзки, но темпът е добър“.
Путин обърна внимание на развитието на военно-техническото сътрудничество между Москва и Рияд. В средата на септември, малко след безпрецедентно нападение на енергийни съоръжения в Саудитска Арабия, руският лидер заяви в Анкара, че Русия е готова да помогне на Саудитска Арабия за защитата на страната, ако ръководството й реши да закупи руско оръжие. Като пример за такова взаимодействие той посочи „мъдрите решения“ за закупуването на руски системи С-300 и С-400, които са взели Иран и Турция.

Голям пакет от споразумения
Според помощника на президента на Руската Федерация се очаква след посещението да бъдат подписани около 30 документа, включително както междуведомствени, така и търговски споразумения.
Според Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ) само тази структура планира да подпише повече от 10 споразумения на стойност над 2 милиарда долара със саудитски компании по време на посещението на Путин в Рияд. Тези документи са посветени на сътрудничеството във високите технологии (включително развитието на изкуствен интелект), космоса, логистиката, транспорта, изграждането на инфраструктура, производството на нефт и нефтохимията, както и селското стопанство.
РФДИ също планира да подпише споразумение с министерствата на културата на Русия и Саудитска Арабия. Заедно със саудитското Министерство на културата са планирани редица събития под общото име „Културата на Русия в Рияд“, които ще бъдат открити на 14 октомври. Програмата ще включва международната изложба за съвременно изкуство „Изкуствен интелект и диалог на културите“ и изложба от 19 картини на Василий Кандински, представени от Държавния руски музей.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Франция даде един месец на Иран и САЩ да седнат на масата за преговори

Reuters: Франция даде един месец на Иран и САЩ да седнат на масата за преговори

4 Октомври 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Париж. Иран и САЩ имат един месец, за да седнат на масата за преговори, предупреди министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан, като предположи, че плановете на Техеран да увеличи ядрената си активност през ноември ще предизвикат нова ескалация на напрежение в региона, предава Reuters.
Френският президент Еманюел Макрон направи опит, но не успя да организира преговори между президентите на САЩ и Иран Доналд Тръмп и Хасан Рухани в Ню Йорк миналата седмица.
„Считаме, че тези инициативи, които не успяха, все още са на масата и Иран и Съединените щати трябва да се възползват от тях в относително кратки срокове, защото Иран обяви нови мерки за намаляване на ангажиментите си по споразумението от Виена през ноември“, заяви Дриан пред комисията по външни работи на парламента.
По неговите думи дипломатите се опасяват, че следващият ход на Техеран може да принуди европейските сили, които се опитват да спасят ядрената сделка, да предприемат ответни мерки, за разлика от предишните нарушения.
„Тези мерки рискуват да доведат до нов период на напрежение и нова ескалация, така че ние трябва да се възползваме от съществуващото политическо пространство, за да продължим напред“, заяви първият дипломат на Париж.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Саудитска Арабия и Русия ще продължат сътрудничеството в енергийния сектор

РИА Новости: Саудитска Арабия и Русия ще продължат сътрудничеството в енергийния сектор

2 Октомври 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Сътрудничеството между Русия и Рияд в енергийния сектор ще продължи и това се изразява от политическата воля на лидерите на двете страни, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.
"Политическата воля на ръководството на двете страни ни подсказва, че сътрудничеството между Русия и Саудитска Арабия в енергийния сектор ще продължи", заяви Песков по канал „Русия-24“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: Иран ще разговаря със САЩ, когато Вашингтон оттегли санкциите си

Хасан Роухани: Иран ще разговаря със САЩ, когато Вашингтон оттегли санкциите си

26 Септември 2019 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че Иран, „разбира се“ ще разговаря със САЩ, ако президентът Доналд Тръмп оттегли санкциите срещу Техеран и прекрати политиката си на „максимално напрежение“ срещу страната, предава AFP.
„Ако стигнем до време, където тези мерки бъдат премахнати от масата, разбира се възможността остава за разговори със САЩ“, заяви Роухани пред репортери в Ню Йорк, ден след като се обърна към Общото събрание на ООН.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Роухани призова страните, обвиняващи Иран за атаките в Саудитска Арабия да представят доказателства за това

AFP: Роухани призова страните, обвиняващи Иран за атаките в Саудитска Арабия да представят доказателства за това

26 Септември 2019 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Роухани призова страните, които обвиниха Техеран в това, че стои зад нападенията над петролните рафинерии в Саудитска Арабия да представят доказателства, които да потвърдят твърденията им, предава AFP.
“Тези, които отправят обвинения трябва да предоставят нужните доказателства. Къде са уликите ви?“, заяви той пред репортери в Ню Йорк, ден след като направи изявление пред Общото събрание на ООН.
САЩ, Франция, Германия и Великобритания отправиха обвинения срещу Иран след нападенията над рафинериите в Абкайк и Хурайс, които нанесоха сериозен удар над производството на петрол на Саудитска Арабия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Доналд Тръмп нарече потенциалната инвазия в Иран „много лесно решение“

Yeni Safak: Доналд Тръмп нарече потенциалната инвазия в Иран „много лесно решение“

21 Септември 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Решението за инвазия в Иран би било „много лесно“ за вземане, според президента на САЩ Доналд Тръмп, пише турският вестник Yeni Safak. Изявлението му идва след поредица от изказвания от страна на Вашингтон и Техеран и сред увеличаващото се напрежение между двете страни, след като Белият дом наложи нови санкции, този път над Централната банка и Фонда за национално развитие на Иран.
„Ние (притежаваме) за момента най-голямата военна сила в света“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом, където говори на съвместна пресконференция с австралийският премиер Скот Морисън.
„Нахлуването в Иран би било изключително лесно решение, както съм казвал преди. Ще е много лесно, най-лесното нещо“, заяви президента на САЩ.
Той обаче заяви и, че засега не е започнал подобна военна операция, понеже „показва голямо търпение“.
„Много хора го уважават. Някой не. Някои казват „трябва да нахлуеш незабавно“. Други хора са екзалтирани от това, което правя. И аз не го правя за никого. Правя за доброто на САЩ и за доброто на нашите съюзници и това работи чудесно“, заяви президента.
Коментарите следват информацията, че САЩ ще санкционират допълнително Централната банка на Иран и Фонда за национално развитие като ответна реакция на атаките срещу петролните рафинерии на Саудитска арабия, за които Вашингтон обвинява ислямската република.
Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че тези санкции ще доведат до това да „не се вкарват повече пари“ в Иранските революционни гвардейски сили и ще осакатят възможността на Техеран да получава международно финансиране.
„Вече прекъснахме всички възможни потоци за финансиране на Иран“, добави той.
Тръмп поддържа тезата, че подобни санкции ще върнат Техеран към преговорите със запада и ще прекратят регионалните му действия, които според него са зловредни, но добави, че „армията също ще свърши работа, но това (ще) е много радикална форма на победата“.
Йеменските шиитски бунтовнически групи на хутите поеха отговорност за атаките над саудитските петролни инфраструктури, но САЩ продължават да обвиняват Техеран за тях, като държавният секретар Майк Помпео обяви по-рано, че няма доказателства зад атаките да стои йеменската групировка.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зад атаките върху петролните съоръжения в Саудитска Арабия стои Вашингтон, смята руски депутат

ТАСС: Зад атаките върху петролните съоръжения в Саудитска Арабия стои Вашингтон, смята руски депутат

21 Септември 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Решението на САЩ да изпрати допълнителен военен контингент в Близкия изток след атаката върху саудитските петролни съоръжения потвърждава, че Вашингтон стои зад атаките с цел да получи контрол над петрола в региона, заяви първият заместник-председател на Комитета по отбраната в Държавната дума Александър Шерин, цитиран от РИА Новости.
„Това на сто процента потвърждава предположението, че САЩ стоят зад тези атаки, за да се възползват от тази възможност и да въведат ограничен контингент там. Сега най-важната задача за тях е да контролират саудитския петрол“, каза Шерин.
Той припомни, че предишният опит на САЩ да овладеят венецуелския нефт се провали и сега те се опитват да изпълнят този план в Близкия изток, като са извършили "нелепа операция“ с безпилотни самолети.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Иранското външно министерство счита, че политиката на САЩ за санкции се е провалила

TACC: Иранското външно министерство счита, че политиката на САЩ за санкции се е провалила

21 Септември 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Правителството на САЩ трябва да признае, че политиката му за санкции се е провалила, заяви официалният представител на иранското външно министерство Абас Мусави.
"Американците трябва да признаят, че политиката за санкции се е провалила", заяви Мусави, цитиран от пресслужбата на външното министерство на Иран. Оттам заявиха и, че "злоупотребата с този инструмент и използването на долара като оръжие хвърли съмнение върху репутацията на Вашингтон и сложи край на възприемането на САЩ като надежден икономически партньор."
По-рано САЩ обявиха, че налагат нови санкции, този път срещу Иранската централна банка и фонда за национално развитие.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джавад Зариф: Новите американски санкции срещу Иран нарушават всички международни задължения на Вашингтон

Джавад Зариф: Новите американски санкции срещу Иран нарушават всички международни задължения на Вашингтон

21 Септември 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Новите санкции на Вашингтон срещу Техеран нарушават всички международни задължения на САЩ. Това съобщи в събота иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф, цитиран от TACC.
"Очевидно е, че тази стъпка е нарушение на всички международни задължения", заяви Зариф, цитиран от иранската медия IRIB.
Той имаше предвид новите санкции, които Вашингтон наложиха над Централната банка и Националният фонд за развитие на Иран. Това се случи след като представители на САЩ обвиниха иранските институции за финансиране на терористични групировки.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Рияд не вярва в участието на Иран в атаките срещу петролните рафинерии, заяви Зариф

РИА Новости: Рияд не вярва в участието на Иран в атаките срещу петролните рафинерии, заяви Зариф

21 Септември 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Техеран. Новата военна операция, ръководена от Саудитска Арабия в Йемен, може да покаже, че Рияд не вярва в участието на Техеран в атаките срещу нефтените съоръжения на страната, заяви иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф, цитиран от РИА Новости.
По-рано беше съобщено, че арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, е започнала нова военна операция в Северна Ходейда в Йемен срещу "военни цели".
“Като се има предвид, че саудитският режим неоснователно обвини Иран в нападения върху неговите петролни съоръжения е любопитно, че днес те нанесоха удар срещу Ходейда в Йемен, нарушавайки примирието, установено от ООН ", написа Зариф в “Tуитър“.
„Ясно е, че дори самите саудитци не вярват в обвиненията за иранско участие“, добави министъра.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Иран загатна, че САЩ не е сред страните, с чиито лидери Роухани ще се срещне на Общото събрание на ООН

ТАСС: Външният министър на Иран загатна, че САЩ не е сред страните, с чиито лидери Роухани ще се срещне на Общото събрание на ООН

20 Септември 2019 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Роухани ще проведе двустранни разговори с представители на много страни по време на участието си в срещата от високо равнище на Общото събрание на ООН, но САЩ може и да не бъде сред тях, предава TACC. Това съобщи пред репортери иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф след пристигането си в Ню Йорк.
„Съединените щати не са целият свят. Предвиждаме много срещи. Президентът ще се срещне с много лидери на други държави. Аз също ще провеждам срещи с министри", каза той, отговаряйки на въпроса дали смята да се срещне с представители от САЩ.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ нямат друг начин да налагат натиск срещу Иран, освен чрез санкции, смята Техеран

РИА Новости: САЩ нямат друг начин да налагат натиск срещу Иран, освен чрез санкции, смята Техеран

20 Септември 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Техеран. Въвеждането на новите американските санкции срещу Централната банка на Иран предполага, че Вашингтон няма друг начин за оказване на натиск върху Техеран, заяви ръководителят на иранската централна банка Абдулнасър Хемати, предава РИА Новости.
По-рано финансовият министър Стивън Мнучин заяви, че САЩ налагат нови санкции срещу Централната банка и Националния фонд за развитие на Иран.
"Многократните санкции срещу Централната банка от правителството на САЩ показват колко празни са ръцете им по отношение на търсенето на начини за оказване на натиск срещу Иран", каза Хемати.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ обясниха защо са наложили новите санкции срещу Централната банка на Иран

РИА Новости: САЩ обясниха защо са наложили новите санкции срещу Централната банка на Иран

20 Септември 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин каза пред репортери, че САЩ са наложили санкции срещу Централната банка и Иранския фонд за национално развитие и обясни причините за налагането им, предава РИА Новости.
"Наложихме санкции срещу централната банка и националния фонд за развитие. Те ще бъдат откъснати от финансовата ни система", каза Мнучин, който разговаря с президента Доналд Тръмп по-рано.
Санкциите са били наложени за „подкрепа на тероризма“.
"Централната банка на Иран предоставя милиарди долари на Ислямския революционен гвардейски корпус, неговия клон „Кудс“ и неговите терористични помощници от „Хизбула“. Националният фонд за развитие и Централната банка на Иран са основен източник на чуждестранна валута за корпуса и „Кудс“ ", се казва в съобщение на министерството.
"Откритото нападение на Иран срещу Саудитска Арабия е неприемливо. С действията си Министерството на финансите (на САЩ) нанася удар върху механизма за финансиране, който иранският режим използва за подкрепа на своята терористична мрежа, включително „Кудс“, „Хизбула“ и други групировки, които дестабилизират региона," - каза Мнучин в изявлението си.
САЩ обвиниха Иран в нападение над петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, макар Техеран да отрича това твърдение.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп обяви налагането на нови санкции върху Централната банка на Иран

AFP: Тръмп обяви налагането на нови санкции върху Централната банка на Иран

20 Септември 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната ще наложи нови санкции над иранскта Централна банка, като нарече мерките „най-високите“ санкции, които някога са били налагани на чужда страна от Вашингтон, предава AFP.
„Току що санкционирахме Иранската национална банка“, заяви Тръмп пред репортери, като по-късно уточни, че е имал предвид Централната банка на страната.
„Това са най-високите санкции някога налагани над държава“, добави той.
По-рано президентът обяви, че ще бъдат наложени нови значителни санкции срещу Техеран в отговор на това, което САЩ смятат, че е било иранска атака над петролните рафинерии в Саудитска Арабия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Москва смята новите санкции срещу Техеран за нелегитимни

РИА Новости: Москва смята новите санкции срещу Техеран за нелегитимни

20 Септември 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва смята новите санкции на САЩ срещу Националната банка на Иран за нелегитимни и възнамерява да продължи сътрудничеството с Техеран, включително в банковия сектор, заяви Замир Кабулов, директор на втория азиатски департамент на руското външно министерство, цитиран от РИА Новости.
"Считаме едностранните санкции за нелегитимни. Това няма да повлияе на подходите ни към Иран", каза Кабулов.
"Както планирахме, ще продължим да си сътрудничим с Иран в банковия сектор. (Санкциите) няма да се отразят на това по никакъв начин", добави той.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по-рано, че САЩ са наложили санкции срещу Националната банка на Иран. Според него това са най-високите санкции, налагани някога на тази страна. От своя страна финансовият министър Стивън Мнучин заяви, че банката е "последният източник на средства" за иранските власти.
Националната банка на Иран е най-голямата търговска финансова институция в страната с активи, които бяха оценени на около 80 милиарда долара през 2016 г. и с 3000 клона в страната.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Еманюел Макрон иска да предотврати конфликт между САЩ и Иран

Reuters: Еманюел Макрон иска да предотврати конфликт между САЩ и Иран

20 Септември 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция иска да намали напрежението между САЩ и Иран, за да предотврати ескалация в Персийския залив, заяви служител в Елисейския дворец, който призна, че атаката срещу саудитските петролни инсталации е усложнила задачата, предава Reuters.
„Атаката през тази седмица промени контекста“, заяви той.
Очаква се президентът на Франция Еманюел Макрон да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН в края на месеца, когато двамата ще обсъдят кризата около Иран.
Френският лидер също така ще се срещне с иранския президент Хасан Роухани, ако той пътува за Ню Йорк.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Арабската коалиция започна военна операция в Северен Йемен

РИА Новости: Арабската коалиция започна военна операция в Северен Йемен

20 Септември 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Арабската коалиция начело със Саудитска Арабия започна операция срещу „военните обекти“ на север от пристанищния град Ходейда в Йемен, съобщи пред „Ал Арабия“ представителят на коалицията Турки ал Малики, цитиран от РИА Новости.
Той призова мирните граждани да избягват обектите, които са възможни мишени на операцията.
По-рано говорителят обвини хуситите в опит да извършат терористичен акт в Червено море, използвайки напълнена с бомби лодка с дистанционно управление, която е излязла от пристанището на Ходейда.
На свой ред хуситите, чрез контролирани от тях телевизионен канал „Ал Масира“, заявиха, че в нарушение на сключеното в Швеция мирно споразумение, коалицията е нанесла четири авиоудара по един от районите на града. При това те опровергават съобщението на коалицията, че са направили опит за нападение по море, като посочват, че това е невъзможно, тъй като в Ходейда има наблюдатели от ООН, а всички излизащи кораби са обискирани от силите на коалицията.
Най-големият износител и един от трите най-големи производители на петрол, Саудитска Арабия, след нападението върху неговите петролни съоръжения на 14 септември намали производството с повече от половината - с 5,7 милиона барела на ден от обичайните около 9,8 милиона. Саудитският министър на енергетиката обяви на 17 септември, че благодарение на използването на резервите доставките на петрол вече са се върнали на предишното си ниво и загубеното производство досега е възстановено наполовина.
Йеменските бунтовници хусити, срещу които се бори арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, заявиха, че техните бойци са атакували нефтените обекти с безпилотни летателни апарати. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че няма доказателства за нападение от Йемен и обвини Иран в това. Арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, също смята, че Техеран е замесен в атаките. Иран отрича твърденията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пентагона: САЩ са уверени, че ще разберат кой стои зад атаките над петролните рафинерии в Саудитска Арабия

Пентагона: САЩ са уверени, че ще разберат кой стои зад атаките над петролните рафинерии в Саудитска Арабия

19 Септември 2019 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са уверени, че ще успеят да разберат кой е бил конкретният извършител на нападенията срещу петролните рафинерии в Саудитска Арабия, предава AFP, като се позовава на изявление на Пентагона.
Индикациите засега са, че Техеран стои зад нападенията, но САЩ ще остави Рияд да обяви кой е отговорен наистина, заяви говорителят на Пентагона Джонатан Хофман.
„Засега всички индикации, които имаме сочат, че Иран е по някакъв начин отговорен за атаките върху нефтените рафинерии“, заяви той.
„Имаме високо ниво на увереност, че ще успеем точно и правилно да установим кои са отговорните страни за атаката, но ще продължим да работим със Саудитска Арабия за да постигнем това“, заяви той още.
„Работата на Департамента по отбрана е да предостави на президента опции“, заяви Хофман на въпроса какви ще бъдат ответните реакции срещу нападенията.
„И точно това правим – даваме му опции и след това той решава какво да прави“, добави говорителят на Пентагона, като уточни, че Вашингтон все пак няма да търси конфликт.
„Нашата цел е да избегнем конфликт в Близкия изток. Казвали сме това много пъти, президента го каза, (държавният) секретар го каза, не искаме конфликт“, завърши Хофман.
По-рано външният министър на Иран Джавад Зариф обяви, че всякакви военни действия срещу Иран ще предизвикат „пълномащабна война“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ води консултации със Саудитска Арабия за борба със заплахите от север

Reuters: САЩ води консултации със Саудитска Арабия за борба със заплахите от север

19 Септември 2019 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на отбраната на САЩ заяви, че води консултации с Рияд във връзка с намаляването на заплахите, идващи от северната граница на страната, след атаките върху петролните рафинерии в Саудитска Арабия, предава Reuters.
Служителите на Пентагона отказаха да коментират какво конкретно се очаква да постигнат преговорите.
Системите за противовъздушна отбрана, които Рияд използва не бяха достатъчни да бъде предотвратена атаката с дронове срещу петролните рафинерии на „Сауди Арамко“.
Служител на правителството на САЩ, пожелал да остане анонимен, заяви, че треакторията на ракетите и на атакуващите дронове, показава, че те са дошли от север, заради което Рияд е бил затруднен в това да се защити.
„Очевидно беше извършена атака и Централното командване на САЩ води консултации със Саудитска Арабия за дискутирането на потенциални начини за предотвратяване на бъдещи атаки“, заяви полковник Патрик Райдър.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Министерството на отбраната на Руската федерация е намерило подходящо време за продажби на системите С-300 и С-400

„Независимая газета“: Министерството на отбраната на Руската федерация е намерило подходящо време за продажби на системите С-300 и С-400

19 Септември 2019 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на отбраната на Русия смята, че сега е добра възможност да предложи на партньорите си системите за въздушна отбрана С-300 и С-400, коментира руското издание “Независимая газета“.
Според източник на руските военни се чудят защо мощната американска система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ пропусна атаките върху саудитските петролни съоръжения. Както стана ясно, северната част на Саудитска Арабия защитена от 88 зенитно-ракетни системи, произведени в САЩ.
Вашингтон защитава Рияд с мощна система за противовъздушна отбрана, но това не попречи на нападенията по саудитските петролни съоръжения, заяви източник от руското министерство на отбраната.
„Въпросът е как може такава толкова мощна система за противовъздушна отбрана да пропусне десетки дронове и крилати ракети?“, заяви той.
И това се случи въпреки факта, че тази мощна система за противовъздушна отбрана разполага с функциониращо радарно поле.
„Северната граница на Саудитска Арабия сега е покрита от 88 установки на американските зенитно-ракетни системи „Пейтриът“, казва източникът.
"Може да има само една причина – зенитно-ракетните системи „Пейтриът“, рекламирани от американците, не отговарят на декларираните характеристики. Те имат ниска ефективност в борбата с малки по размер въздушни цели и крилати ракети", казва още източникът.
„Те просто не са готови да отблъснат масова въздушната атака на противника в реална бойна ситуация.“
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че "понякога системите за противовъздушна отбрана могат да демонстрират противоречиви резултати". Подобно бяснение може да се приеме обаче само ако говорим за един комплекс „Пейтриът“, който директно покрива атакувания обект.
По-рано руският президент Владимир Путин предложи на Саудитска Арабия да закупи руски зенитно-ракетни системи С-300 и С-400, които могат надеждно да защитят всяка инфраструктура. Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия заяви, че руските системи могат да дадат значително предимство на системата за противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия.
Трябва все пак да се има предвид, че атаките върху нефтените рафинерии в Саудитска Арабия са извършени не само от ракети, но и от безпилотни самолети. Независимо кой е извършил акта на агресия, трябва да се има предвид, че стрелба от системите на „Пейтриът“ (както и от С-400) по дронове е еквивалентна на стрелба на оръдие по врабчета.
За тези цели, както показва опитът от отбраната на руската база в Латакия, Сирия, най-подходяща е руската самоходна зенитно-ракетна и артилерийска система Панцир С-1. Боеприпасите му са 12 ракети и 1400 снаряда. Освен това той е много по-евтин от С-300.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Саудитска Арабия информира генералния секретар на ООН за възможните ответни действия след нападенията върху петролните съоръжения

TACC: Саудитска Арабия информира генералния секретар на ООН за възможните ответни действия след нападенията върху петролните съоръжения

19 Септември 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Рияд. Постоянният представител на Саудитска Арабия в ООН Абдула ал Муалими в официално изявление информира генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, че Рияд ще прилага процедурите, предвидени в международното право, след атака срещу петролните съоръжения на страната, предава TACC.
"В съответствие с инструкциите на моето правителство, искам да насоча вниманието ви към малодушната и отвратителна атака срещу съоръженията на петролната компания “Сауди Арамко” в Абкайк и Хурайс на 14 септември 2019 г.", казва дипломатът в писмо към международната организация.
„Това бяха удари, нанесани нетолкова върху Саудитска Арабия, но и върху международната енергетика и безопастността на глобалната икономика. Саудитска Арабия е напълно способна да защитава жизненоважни петролни и икономически ресурси, национално богатство и най-важното - своите граждани “, подчерта Ал Муалими, като отбеляза, че това е„ терористична атака и тактика, характерна за терористични и екстремистки групи “.
Според постоянния представител на Рияд "всички предварителни знаци и свидетелства показват, че това нападение не е извършено от Йемен, както твърдят терористичните групи на хутите и че използваните оръжия са с ирански произход".
„Саудитска Арабия ще приложи всички необходими процедури в съответствие с международното право“, предупреди той.
По-рано министърът на енергетиката на кралството, принц Абдулазиз бин Салман, заяви, че международна група следователи на ООН ще разследва нападенията върху петролните съоръжения в страната.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Американските системи за въздушна отбрана „Пейтриът“ не са успели да защитят петролните рафинерии на Саудитска Арабия

Yeni Safak: Американските системи за въздушна отбрана „Пейтриът“ не са успели да защитят петролните рафинерии на Саудитска Арабия

19 Септември 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Рияд. Възможностите на американските системи за въздушна отбрана „Пейтриът“ бяха поставени под върпос, след скорошните нападения над петролните рафинерии на Саудитска Арабия, пише турският вестник Yeni Safak.
Наречените „най-добрите в света“ системи не успяха да прихванат и унищожат безпилотните самолети, които удариха инфраструктурата на „Сауди Арамко“ и причиниха сериозни щети на износа на петрол на Рияд.
Попитан защо зенитно-ракетните системи не са успели да блокират нападенията на дроновете, Държавният секретар на САЩ Майк Помпео намекна, че те са имали „сляпо място“, като отрече обвиненията за недостатъците на системите и заяви, че „дори най-добрите системи за въздушна отбрана понякога се провалят“.
Саудитска Арабия по-рано изрази готовност да закупи и руски еквивалентни системи от същия тип С-400.
САЩ продължава да насочва обвинения към Иран за въздушните атаки над петролната инфраструктура, собственост на държавната компания на Саудитска Арабия „Сауди Арамко“, които ощетиха износа на петрол на кралството. Отговорност за нападенията поеха хутите, шиитско бунтовническо движение, което оперира в Йемен и разполага с подкрепата на Техеран.
Иран все пак отрече всякаква връзка с инцидента, докато регионалното напрежение расте, след като Вашингтон заплаши да наложи нови санкции на Техеран.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция се усъмни в твърдението на хустите, че са отговорни за атаките в Саудитска Арабия

AFP: Франция се усъмни в твърдението на хустите, че са отговорни за атаките в Саудитска Арабия

19 Септември 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Париж. Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан се усъмни в четвъртък в твърдението на йеменските бунтовници от групата „Ансар Аллах“, че са осъществили атаките срещу два обекта от петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, предава AFP.
„Хуситите, които са йеменски бунтовници, обявиха, че те са осъществили тази атака, но това не е достоверно“, заяви първият дипломат на Париж за атаките с дронове, които според Рияд и Вашингтон са осъществени от Иран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео за атаките в Саудитска Арабия: Системите за ПВО не винаги демонстрират нужните резултати

Майк Помпео за атаките в Саудитска Арабия: Системите за ПВО не винаги демонстрират нужните резултати

19 Септември 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призна, че системите за противовъздушна отбрана (ПВО) по света невинаги демонстрират нужните резултати. Той каза това в сряда в разговор с журналисти, които го съпровождат при визитата в Джида. Първият дипломат на Вашингтон пристигна там, за да се срещне с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, а текстът на разговора е разпространен от Държавния департамент, предава ТАСС.
Помпео получи въпрос, защо саудитската армия, която има на въоръжение американски зенитно-ракетни системи „Пейтриът“, не е успяла да отрази атаката на дроновете по петролните обекти на Саудитска Арабия. „Системите за ПВО по целия свят демонстрират противоречиви резултати, като дори и най-добрите понякога не прихващат (целите)“, заяви той. „Ще работим на това, подобни атаки повече да нямат успех“.
Държавният секретар подложи на критика твърденията, че сегашната ситуация е станала възможна заради излизането на САЩ от иранската ядрена сделка.
Освен това Помпео изрази увереност, че темата за нападенията над саудитските петролни обекти ще бъде повдигната в Съвета за сигурност на ООН през следващата седмица както от американска страна, така и от представители на Саудитска Арабия.
„Уверен съм, че в Ню Йорк и ние, и Саудитска Арабия ще говорим много за това. Именно Саудитска Арабия е страната, срещу която бе извършено нападението. Това се случи на тяхна територия. Това беше акт на война, нацелен директно срещу тях и аз съм уверен, че те ще го направят“, заяви Помпео в отговор на въпрос дали темата за атаките ще бъде повдигната в СС на ООН през следващата седмица.
През нощта на 14 септември предприятията на компания Saudi Aramco в източна Саудитска Арабия бяха атакувани от безпилотни летателни апарати. Отговорността за това поеха йеменските бунтовници хусити. Помпео обвини Иран в участие в атентатите. Техеран нарече това изявление неоснователно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ подкрепят правото на самозащита на Рияд и няма да толерират поведението на Иран

Майк Помпео: САЩ подкрепят правото на самозащита на Рияд и няма да толерират поведението на Иран

19 Септември 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Кайро. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон подкрепя „правото на самозащита“ на Саудитска Арабия и „няма да толерира“ поведението на Иран по време на среща със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предава Reuters.
Помпео осъди атаките срещу петролните инсталации на Кралството и подкрепи призива на Рияд към международните експерти да отидат в страната и да проведат разследване.
В хода на срещата принц Мохамед е подчертал, че атаките по саудитската държавна петролна компания Aramco целят дестабилизацията на региона и нанасянето на вреда на глобалната икономика.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп заяви, че няма да говори за война с Иран, но „има много варианти“ за справяне с кризата

ТАСС: Тръмп заяви, че няма да говори за война с Иран, но „има много варианти“ за справяне с кризата

18 Септември 2019 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ "заемат много силна позиция" в конфликта между Вашингтон и Техеран, но няма да говорят за война, заяви американския президент Доналд Тръмп, цитиран от TACC.
"Има много възможности за разглеждане. Има краен вариант и други не толкова сериозни опции. Сега сме в много силна позиция“, заяви той.
„Не казах, че крайният вариант предвижда война. Не говорих за такъв екстремен вариант.“, уточни президента.
Тръмп добави, че смята, че реакцията на САЩ във връзка с нападенията над петролните рафинерии в Саудитска Арабия са показател за силата на Вашингтон.
„САЩ са най-силните във военно отношение в света" добави той.
"Много е лесно да се нанесе удар. Нека да видим какво ще се случи. Ако трябва да направим нещо, ние ще го направим незабавно“, добави Тръмп.
По-рано той обяви, че ще наложи нови „значителни“ санкции на режима в Техеран, като уточни, че ще стане ясно какви точно в рамките на 48 часа.
Белият дом обвинява Техеран за това, че са отговорни за нападенията над петролни рафинерии, собственост на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия, макар Иран да отрича това. По-рано шиитските бунтовници от движението на хутите поеха отговорност за атаките, но Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че няма доказателства нападението да е извършено от Йемен и отново обвини Техеран за него.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новите санкции срещу Иран доказват, че САЩ „нарочно“ цели да ощети цивилните, смята Джавад Зариф

AFP: Новите санкции срещу Иран доказват, че САЩ „нарочно“ цели да ощети цивилните, смята Джавад Зариф

18 Септември 2019 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Джавад Зариф заяви, че обявените от президента на САЩ нови санкции срещу страната доказват, че Вашингтон нарочно цели да ощети цивилните, предава AFP.
„Ходът на президента Доналд Тръмп беше признание за това, че САЩ нарочно поставя като цел обикновените граждани“, написа Зариф в „Туитър“, като добави, че мерките на Белия дом са „нелегални“ и „нечовешки“.
По-рано Тръмп обяви, че е инструктирал кабинета си да изготви налагането на нови санкции срещу Техеран във връзка с обвиненията, че Иран стои зад атаките върху петролните рафинерии в Саудитска Арабия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео нарече атаките над петролните рафинерии в Саудитска Арабия „акт на война“

AFP: Майк Помпео нарече атаките над петролните рафинерии в Саудитска Арабия „акт на война“

18 Септември 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че атаките върху ключовите петролни рафинерии в Саудитска Арабия са „акт на война“, като повтори, че това е била „иранска атака“, предава AFP.
„Това беше иранска атака“, заяви той пред репортери, малко преди да пристигне в град Джеда в Саудитска Арабия.
Помпео също така нарече действията на Техеран „акт на война“ и повтори, че няма доказателства рафинериите да са били атакувани от Ирак, малко след като се появи информация в медиите, че именно от там са били управлявани безпилотните самолети, покосили петролните находища.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска Арабия заяви, че производството на петрол ще бъде възстановено до края на месец септември

AFP: Саудитска Арабия заяви, че производството на петрол ще бъде възстановено до края на месец септември

18 Септември 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Риад. Саудитска Арабия обяви, че производството на петрол ще бъде върнато към нормалните му нива до края на месец септември, предава AFP.
Риад се опитва да възстанови ощетеният енергиен пазар след атаките над инфраструктурата на петролните находища на компанията „Сауди Арамко“, които намалиха продукцията на нефт на близкоизточната страна наполовина.
„През последните два дни щетите, които поеха (петролните рафинерии) и 50-те процента спад в продукцията ни бяха възстановени. Продукцията ще бъде нормализирана до края на септември“, заяви министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазис Бин Салман. Той добави, че кралството ще достигне до 11 млн. барела произведен на ден петрол до края на септември и дори до 12 млн. до края на месец ноември.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп нареди на правителството „значително" да увеличи санкциите срещу Иран

AFP: Тръмп нареди на правителството „значително" да увеличи санкциите срещу Иран

18 Септември 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще бъдат наложени нови „значителни“ санкции срещу правителството на Иран в първата реакция на Вашингтон срещу атаките над петролни рафинерии в Саудитска Арабия, за които кабинета на президента обвинява Техеран, съобщава AFP.
„Току що инструктирах министъра на икономиката да увеличи значително санкциите срещу държавата Иран“, заяви президента в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
САЩ вече налагат широки санкции срещу Техеран, които водят до сериозни щети срещу икономиката на близкоизточната страна, включително такива насочени и срещу износът на петрол на Иран.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Френският президент Еманюел Макрон обсъди атаките над петролните рафинерии в Саудитска Арабия с властите в арабската страна

Reuters: Френският президент Еманюел Макрон обсъди атаките над петролните рафинерии в Саудитска Арабия с властите в арабската страна

18 Септември 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Париж. Принцът на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман е провел телефонен разговор с президента на Франция Еманюел Макрон за да обсъдят нападенията срещу рафинериите за обработка на петрол, собственост на компанията „Сауди Арамко, съобщава Reuters, като се позовава на държавната новинарска агенция в близкоизточната страна.
Френският президент е подчертал, че е нужно международната общност да не показва слабост след тези атаки. Макрон също така е изразил готовност да участва в разследването на международните експерти за установяването на истинския извършител на нападенията.
По-рано стана ясно, че безпилотни самолети са ударили нефтени рафинерии в Саудитска Арабия, което намалило наполовина производството и износа на петрол на Риад. Първоначално отговорност за нападението са поели йеменските хути, бунтовническа шиитска групировка, която е обект на атаки от страна на международната коалиция, водена от Саудитска Арабия. По-късно обаче държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че няма доказателства атаката да е дошла от Йемен и обвини правителството на Иран за нападенията.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руските компании предлагат помощ на Саудитска Арабия след атаките срещу  петролните рафинерии в страната

РИА Новости: Руските компании предлагат помощ на Саудитска Арабия след атаките срещу петролните рафинерии в страната

18 Септември 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Редица руски компании предложиха помощ на Саудитска Арабия в опит да помогнат на Рияд да преодолее щетите, причинени от атаките с безпилотни самолети върху съоръженията на „Сауди Арамко“, което доведе до големи загуби в производството на петрол в кралството, заяви ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Димитриев, цитиран от РИА Новости.
"Руското стратегическо партньорство със Саудитска Арабия продължава да играе ключова роля в създаването на ОПЕК и в стабилизирането на петролните пазари. Редица руски компании предложиха своята помощ на саудитските ни партньори за преодоляване на огромните щети от тези атаки", заяви Дмитриев.
„Бързото възстановяване в Саудитска Арабия подчертава високия професионализъм и устойчивостта на компанията „Арамко“ в условията на сериозна атака срещу петролната индустрия и глобалната икономика", добави той.
Един от най-големите производители и износители на петрол, Саудитска Арабия намали производството си на преработен петрол наполовина след атаките върху две от най-големите петролни рафинерии в страната.
Йеменските шиитски бунтовници, срещу които се бори арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия по-рано поеха отговорност за нападенията. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че няма доказателства за нападение от Йемен, и вместо това обвини Иран за атаките, макар Техеран да отхвърли тези твърдения.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Саудитският престолонаследник е позвънил на Путин след атаките срещу рафинериите

Кремъл: Саудитският престолонаследник е позвънил на Путин след атаките срещу рафинериите

18 Септември 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и престолонаследникът, както и министър на отбраната на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман са провели телефонен разговор, в който са обсъдили атаките срещу петролните рафинерии на арабското кралство. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предава РИА Новости.
Руският президент е подчертал необходимостта от задълбочено и обективно разследване на случилото се. Освен това двамата са обсъдили ситуацията на петролния пазар, напредъка в прилагането на сделката OPEC+ и подготовката за планираното посещение на Путин в кралството. Отбелязва се, че разговорът се е състоял по инициатива на саудитската страна.
В понеделник, след атаката срещу саудитските петролни съоръжения, Путин предложи на Рияд да закупи руски системи за ПРО С-300 или С-400. Припомня се, че при нападението Саудитска Арабия загубил повече от 50% от производството на петрол, намалявайки добива с 5,7 милиона барела на ден от обичайната марка от приблизително 9,8 милиона.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран отрече роля в атаките срещу саудитските рафинерии в дипломатическа нота до САЩ

AFP: Иран отрече роля в атаките срещу саудитските рафинерии в дипломатическа нота до САЩ

18 Септември 2019 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран изпрати на САЩ дипломатическа нота, в която отрича каквато и да е роля в нападенията срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия и предупреди, че ще отговори на каквито и да е действия, предава AFP.
Официалният документ, изпратен в понеделник чрез швейцарското посолство, което представлява интересите на САЩ в Техеран, „подчертава, че Иран не е изиграл никаква роля в това нападение и отрича и осъжда" твърденията на САЩ за обратното, съобщава официалната информационна агенция на близкоизточната република IRNA.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Рияд ще представи доказателства за участието на Иран в атаката срещу рафинериите в страната

РИА Новости: Рияд ще представи доказателства за участието на Иран в атаката срещу рафинериите в страната

18 Септември 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Рияд. Министерство на отбраната на Саудитска Арабия обяви, че ще представи доказателства за участието на Иран в нападението срещу петролни съоръжения в източната част на арабското кралство, предава РИА Новости.
„Ще бъдат представени и иранските оръжия, които са били използвани за нанасяне на удари", увериха от Рияд. Очаква се в рамките на деня МО на близкоизточното кралство да даде специална пресконференция.
След атаката президентът на Русия Владимир Путин предложи на Саудитска Арабия да закупи системите С-300 или С-400. Експертът Геворг Мирзаян от радио „Спутник“ нарече тази атака „единадесети септември“ за петролния свят.
Атаките срещу обектите на саудитската държавна петролна и газова компания Saudi Aramco бяха извършени в събота. Те станаха причина кралството да загуби повече от 50% от производството на петрол, намалявайки довиба с 5,7 милиона барела на ден от обичайната марка от приблизително 9,8 милиона.
Йеменските бунтовници, срещу които се бори регионалната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, заявиха, че са извършили нападението с помощта на дронове.
Американският държавен секретар Майк Помпео отбеляза, че няма доказателства, че нападението е извършено от територията на Йемен, и обвини Иран за атаката. Техеран отрече твърденията. Рияд заяви, че ще покани международни експерти да участват в разследването.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иранският министър на отбраната категорично отхвърли обвиненията за нападения срещу саудитските рафинерии

ТАСС: Иранският министър на отбраната категорично отхвърли обвиненията за нападения срещу саудитските рафинерии

18 Септември 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на отбраната на Иран Амир Хатами категорично отхвърли твърденията, че Техеран е нападнал петролните съоръжения в Саудитска Арабия. Думите му цитира телевизионния канал Al Mayadeen, предава TACC.
„Обвиненията срещу Иран са напълно отхвърлени. Такива спекулации няма да доведат до резултат", заяви ръководителят на иранското министерство на отбраната.
Според Хатами Саудитска Арабия и Израел „от самото начало искаха да въвлекат САЩ в конфликт в региона“. Съгласно думите му, „ако ни атакуват, тогава нашият отговор ще бъде най-решаващият“.
В нощта на 14 септември 10 дрона нападнаха съоръжения на саудитската национална петролна компания. Атакувана бе най-голямата нефтена рафинерия в света в близост до град Абкайк, както и рафинерия в района на Хурайс, където се намира второто по големина петролно находище на кралството. Атаките предизвикаха пожари в 13 обекта.
Йеменските бунтовници поеха отговорност за нападенията. Официалният говорител на коалицията полковник Турки ал-Малики заяви в понеделник, че поредица от доказателства сочат, че „нападението е извършено с дронове с ирански произход и атаката не е започнала от територията на Йемен". Представители на администрацията на САЩ също заявиха, че нападението е извършено от Иран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Иран Хасан Роухани: Атаките на йеменските бунтовници срещу саудитските петролни обекти са предупреждение

Президентът на Иран Хасан Роухани: Атаките на йеменските бунтовници срещу саудитските петролни обекти са предупреждение

18 Септември 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че атаките на йеменските бунтовници срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия следва да се разглеждат като „предупреждение“ за опасност от по-широка война в отговор на намесата в страната им на подкрепяното от САЩ арабско кралство, предава AFP.
„Йеменците ... не са се ударили болница, не са посегнали на училище, не са поразили пазар в Сана. Те просто са се ударили в индустриален център... за да ви предупредят", заяви Роухани след заседание на кабинета, в коментар, публикувани на правителствения акаунт в социалната мрежа „Туитър“.
Вашингтон обяви, че разполага с доказателства, че атаките от събота срещу саудитските петролни съоръжения са дело на Иран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SPA: Саудитска Арабия се присъединява към международната операция на САЩ в Персийския залив

SPA: Саудитска Арабия се присъединява към международната операция на САЩ в Персийския залив

18 Септември 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитските власти решиха да се присъединят към международната коалиция, за да гарантират безопасността на корабоплаването в Персийския залив, съобщава държавната информационна агенция Saudi Press Agency, позовавайки се на източник в Министерството на отбраната на арабското кралство.
Коалицията, сформирана от САЩ, бе подкрепена от Австралия, Бахрейн и Обединеното кралство, припомня медията. Ангажиментът им е за гарантиране на безопасно преминаване на кораби в Ормузкия проток, Баб ел-Мандеб и Оман, както и в Персийския залив.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Тръмп изпраща Помпео като посредник за уреждане на кризата със саудитците

Die Welt: Тръмп изпраща Помпео като посредник за уреждане на кризата със саудитците

18 Септември 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Джеда. Кой стои зад атаките срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия и каква е реакцията на САЩ на нападенията срещу техния съюзник? Американският държавен секретар Майк Помпео иска да обсъди тези въопроси със саудитския престолонаследник Мохамед бил Салман в рамките на посещение, отбелязва германският национален ежедневник Die Welt.
Държавният департамент във Вашингтон заяви, че Помпео ще се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в сряда в пристанищния град Джeда. Помпео също ще „координира усилията за противодействие на иранската агресия в региона".
Хутите в Йемен бяха изтъкнати като отговорни за атаките от събота срещу петролни съоръжения в съседна Саудитска Арабия. Помпео обаче беше държи Иран пряко отговорен за случилото се.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп също посочи Иран като възможен инициатор на атаките. Техеран обаче отхвърли всякаква отговорност за нападенията, които за пореден път подхраниха страховете от военна ескалация в Близкия изток и доведоха до повишаване на цените на петрола.
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс също подчерта, че най-вероятно Иран е автор на атаките. „Консултираме се с нашите съюзници и президентът ще определи най-добрия начин на действие в следващите дни". САЩ не искат война, но бяха готови да защитават своите интереси и своите съюзници, увериха от Вашингтон.
Пенс обвини ръководството в Техеран, че умишлено ескалира напрежението в Персийския залив. „Иран е водещият държавен спонсор на тероризма в света и най-голямата заплаха за мира и сигурността в Близкия изток",цитира изданието думите му.
САЩ ще продължават да следват стратегията си за максимален натиск върху Техеран. Саудитският кабинет поиска във вторник, според агенция SPA, отговорните за тази „агресия" да бъдат държани отговорни и да бъдат „възпряни“. Крал Салман заяви, че „страхливите атаки" са насочени не само към петролните съоръжения в страната, но и към международните доставки на петрол, което застрашава стабилността на региона.
Бунтовниците в Йемен обаче заплашват кралството с нови атаки. Управляващият директор на държавната петролна компания Saudi Aramco, Амин Насер, заяви, че производството на петрол, което се е сринало след атаките, ще достигне предишното ниво в края на месеца.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico (САЩ): Надсмивайки се над Тръмп, Путин каза, че Рияд трябва да купи системи за ПВО от Русия

Politico (САЩ): Надсмивайки се над Тръмп, Путин каза, че Рияд трябва да купи системи за ПВО от Русия

17 Септември 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В понеделник президентът на Русия Владимир Путин предложи да помогне на Саудитска Арабия да защити своя народ и петролната си инфраструктура като продаде на Кралството зенитно-ракетни системи руско производство. Путин направи този коментар на съвместна пресконференция с президентите на Иран и Турция Хасан Роухани и Реджеп Таийп Ердоган. Направи го, след като американски официални лица заявиха, че атаката срещу две от най-важните саудитски рафинерии може да е осъществена от Иран. Техеран отхвърли тези обвинения, но в отговор американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ са „в пълна бойна готовност“, пише американската редакция на Politico.
Ясно е, че изказването на руския президент бе адресирано на първо място до Вашингтон, а не до Рияд. Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф бе явно доволен от подигравката над самоуверения американски президент. По време на изказването на Путин той се смееше от сърце, а очите му заблестяха хитро.
„Готови сме да окажем съответната помощ на Саудитска Арабия... за защитата на нейния народ“, заяви Путин на пресконференцията, състояла се след поредната среща на ръководителите на Русия, Иран и Турция. Тази среща, проведена в рамките на дипломатическия „астанински процес“, имаше за цел постигане на мирно разрешаване на сирийския конфликт.
„Достатъчно е политическото ръководство на Саудитска Арабия да вземе мъдро държавно решение, както направиха преди това ръководителите на Иран, купувайки С-300, и така, както направи президентът Ердоган, закупувайки от Русия най-новите комплекси за ПВО С-400 „Триумф“, продължи Путин. „Този вид системи могат да защитят всяка инфраструктура в Саудитска Арабия от всяко нападение“.
Това беше майсторски тролинг дори по стандартите на Путин, който е добре известен с насмешките над своите противници.
САЩ дълго време се противопоставяха на продажбата на системите С-300 на Иран. Близо 10 година Русия отказваше да ги достави, независимо от сключения през 2007 година договор. Първо тя отстъпваше на натиска на САЩ и Израел, а след това изпълняваше изискванията на санкциите на ООН, въведени заради иранската ядрена програма. Но през 2016 година доставката на тези системи все пак се състоя. Това се случи след подписването на ядреното споразумение, известно като Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), от който Тръмп излезе едностранно миналата година.
По същия начин Вашингтон шумно се оплака от членката на НАТО Турция, която реши да купи по-модерната система С-400 и дори я заплаши с тежко наказание. Администрацията на Тръмп призова Ердоган да купи вместо С-400 комплекси „Пейтриът“, произведени от американската военна компания Raytheon.
Турция все пак придоби руски комплекси и администрацията на Тръмп в отговор я изключи от проекта си за създаване на изтребител F-35. Но сега на Тръмп се предлага да накаже Турция още по-тежко. По-специално, Комитетът по външните работи на Камарата на представителите миналия месец поиска Белият дом да наложи санкции.
Саудитска Арабия е един от най-големите купувачи на американско оръжие и военна техника и Тръмп многократно се хвалеше как съдейства за сключването на големи сделки с Рияд. Той дори наложи вето върху действията на Конгреса на САЩ, когато се опита да блокира доставката на оръжие за Саудитска Арабия като наказание за убийството на журналиста на Washington Post Джамал Хашоги.
След двустранна среща с Роухани в понеделник, Путин подчерта, че Русия продължава да подкрепя СВПД, въпреки решението на Тръмп да се оттегли от него. Освен това лидерите на Иран и Русия говориха за успешни действия за развитие на икономическите връзки между страните.
Русия е на трето място в света по производство на петрол след САЩ и Саудитска Арабия и затова за нея са изгодни всякакви смущения в нефтеното производство на Кралството, както и скокът на световните цени на петрола, настъпил след атаките.
Но тези нападения и реакцията на Тръмп също дават на Путин възможност да демонстрира нагледно как отслабва влиянието на Вашингтон в Близкия Изток и в каква изолация е Тръмп по въпроса за иранската ядрена сделка. ЕС, както и европейските гаранти на СВПД – Франция, Германия и Великобритания, са твърдо намерени да изпълняват този план, независимо от действията на Тръмп. Критиците на американския президент казват, че той е виновен за напрежението, довело до нападенията в Саудитска Арабия, защото е излязъл от ядрената сделка.
Въпреки това Тръмп отдавна настоява, че СВПД, договорен от бившия президент Барак Обама, не е решил проблема с Иран като ключов инициатор на регионалните военни конфликти и като привърженик на тероризма.
Френският президент Еманюел Макрон работи за организиране на среща между Тръмп и Роухани в опит да намали напрежението и да намали риска от война. Тръмп каза, че е готов за преговори, но Техеран сега изключва възможността да се проведе такава среща в кулоарите на Генералната асамблея на ООН, която ще се проведе следващата седмица в Ню Йорк.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Опасност от военен удар в Близкия изток: Какво спира Доналд Тръмп

Der Spiegel: Опасност от военен удар в Близкия изток: Какво спира Доналд Тръмп

17 Септември 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Техеран. Дори след три години на поста, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп продължава да се държи като политик, който знае какво е най-доброто. Точно това в момента намалява заплахата от война в Близкия изток. Може би, предупреждават в редакцията на германското издание Der Spiegel.
„Нека обобщим: търговец на недвижими имоти и собственик на хотели, който вероятно през живота си не е чел книга за външната политика и със сигурност би имал проблеми с обяснението на разликата между сунитите и шиитите, управлява САЩ, най-мощната държава в света: това е Доналд Тръмп“, обобщава изданието.
„Срещу него се изправят фанатици и милитаристи, които през последните 40 години сутрин, обед и вечер чуват само един лозунг, а именно, че Америка е смъртен враг: това са иранските аятоласи. Между тях стои 34-годишен петролен принц, който има амбицията да издигне страната си до нови висоти и който по презумпция не знае никакви скрупули: това е Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия. Това е ситуацията. Кой може да спи спокойно?“, пита авторът на статията.
Според изданието опасната смесица предполага, че може да се стигне до верижна реакция след нападенията над саудитските петролни находища. Рияд може да атакува Техеран, а той – да отвърне на удара. САЩ ще побързат да помогнат на сауидитците и да въвлекат Иран във война. Израел също би се възползвал от ситуацията.
Може да се случи нещо, а може и не. Какво би донесла войната с Иран на Тръмп? Нищо. Това прави този конфликт невъзможен (към настоящия момент) и малко вероятен. Егоизмът на президента на САЩ в този случай по изключение може да се окаже добро нещо.
Избирателите в Америка, включително гласоподавателите на Тръмп, са повече от изтощени от война. На много от тях им е писнало от ангажирането на САЩ в чужбина, докато в страната пътищата са пълни с дупки. С обещанието да прекрати операциите на американски войници в Афганистан и Сирия, Тръмп отрече кампанията си - и спечели. Нова война би причинила големи неразбирателства дори сред собствения му народ.
Тръмп знае това добре и това обяснява защо той отново изглежда колеблив след атаките срещу саудитските петролни съоръжения. В неделя той заплашваше повече или по-малко Техеран , че САЩ винаги бяха готови да отвърнат на удара. В понеделник обаче вече бе далеч по-спокоен.
Тръмп е наясно, че бърз военен успех срещу Техеран, който той би могъл да продаде на своите избиратели, не може да бъде гарантиран. Вместо това може да се наложи САЩ да нагазят в кърваво, продължително и скъпо клане, което ще се води на много фронтове. Атака на саудититците или американците ще завари иранците единни и ще засили волята им за съпротива. И дори с ограничен военен удар, бърз крах на Техеран на фронта на преговорите не би бил безопасен.
Крайната цел на Тръмп е преизбирането. В крайна сметка Иран е вторичен проблем. Само изборите през 2020 г. са важни. Ето защо не може да се разчита на война, която ще доведе след себе си загинали американски войници и икономически проблеми. Дипломатическото решение остава най-добрият път за Тръмп в тази криза. И затова той се надява на голяма „сделка".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: След провала на „Пейтриът“: Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400

ТАСС: След провала на „Пейтриът“: Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400

17 Септември 2019 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Русия е готова да помогне на Саудитска Арабия да се защити, ако ръководството й вземе решение да купи руско оръжие. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС.
„Що се касае до помощта за Саудитска Арабия. В Корана се казва, че всякакъв вид насилие е неприемлив, освен защитата на своя род. За да защити „своя род“, своята страна, ние сме готови да окажем съответстващата помощ на Саудитска Арабия, а политическото ръководство на Саудитска Арабия е достатъчно да вземе мъдро държавно решение, както това направиха вече ръководителите на Иран, закупувайки С-300 и както направи президентът (на Турция Реджеп Таийп) Ердоган, купувайки от Русия най-новите системи за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“. Те ще защитят надеждно всички инфраструктурни обекти на Саудитска Арабия“, подчерта Путин.
Той потвърди също, че в хода на преговорите в Анкара с лидерите на Турция и Иран не е обсъждана ситуацията с атаката срещу саудитските петролни обекти.
Държавният глава припомни позицията на Русия за кризата в Йемен. „Първо, в Йемен има много сериозна хуманитарна катастрофа. Ние самите сме готови да помогнем на хората и призоваваме всички, които могат да го направят, да последват нашия пример“, отбеляза руският лидер.
„Второ, ние считаме, че най-добрият начин за разрешаване на тази криза е договорка между страните, които са въвлечени в конфликта“, продължи Путин. „Не мога да си спомня редовете от свещения Коран, където се казва „Спомнете си милостта на Аллах. Вие някога сте били врагове, Аллах е примирил сърцата ви и ви е направил братя“. Трябва да се изхожда именно от това“.
В нощта на 14 септември 10 дрона нападнаха саудитската национална петролна компания Saudi Aramco в източната част на страната. Нападнаха най-голямата нефтена рафинерия в света в близост до град Абкайк, където живеят много западни експерти, както и нефтената рафинерия в района на Хурайс, където се намира второто по големина нефтено находище на кралството. След атаките срещу тях избухна силен пожар. Отговорността за това действие поеха бунтовниците от йеменското движение Ансар Аллах (хусити).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кремъл предупреди да не се взимат „прибързани решения“ във връзка с атаките срещу Саудитска Арабия, обяви визита на Путин в Рияд през октомври

AFP: Кремъл предупреди да не се взимат „прибързани решения“ във връзка с атаките срещу Саудитска Арабия, обяви визита на Путин в Рияд през октомври

16 Септември 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Москва. В понеделник Кремъл предупреди да не се правят прибързани заключения във връзка с ударите по петролни инсталации в Саудитска арабия през почивните дни, за които Вашингтон обвини Иран, предава AFP.
„Призоваваме страните да избягват прибързани стъпки или решения, които могат да влошат ситуацията и, напротив, да държат към линия на поведение, която ще смекчи въздействието на ситуацията“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.
„Това е много неприятна ситуация“, добави представителят на Кремъл. „Надяваме се, че Саудитска Арабия ще бъде в състояние да се справи с нанесените щети в най-близко бъдеще“.
Песков добави, че руският лидер Владимир Путин възнамерява да посети Саудитска Арабия през октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Хуситите заплашиха с нови удари по Саудитска Арабия

„Анадолска агенция“: Хуситите заплашиха с нови удари по Саудитска Арабия

16 Септември 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Сана. Бунтовниците от йеменското движение „Ансар Аллах“ (хуситите) предупредиха чужденците и компаниите на петролните обекти в Саудитска Арабия, че в бъдеще ще има нови удари по саудитска територия, предава „Анадолската агенция“.
„Призоваваме компаниите и специалистите, които сътрудничат с компания Saudi Aramco, да напуснат нефтените обекти в Кралството. Ние може да нанесем нов удар във всеки един момент“, се казва в съобщението, публикувано в „Туитъра“ на специалния представител на хуситите Яхия Сери.
Официалният представител съобщава още, че съботните удари по два петролни обекта на Saudi Aramco са нанесени чрез „нови и съвременни ударни дронове“.
Саудитските власти не обвиниха нито една конкретна група за атентатите, но бунтовниците от Йемен поеха отговорността за атаката. Хуситите обявиха, че са използвали 10 безпилотни летящи апарата за нападението.
Във Йемен от 2014 г. продължава въоръжен конфликт, в който, от една страна, участват въстаници от шиитското движение „Ансар Аллах“ и привърженици на сваления президент на Йемен Али Абдула Салех, а от друга - правителствени войски, лоялни на президента Абдурабу Мансур Хади.
От 2014 г. хуситите запазват контрола над част от регионите на страната, включително столицата на Йемен Сана. Арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, подкрепя йеменските правителствени сили в борбата срещу хуситите от март 2015 г.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС призова за „максимална сдържаност“ във връзка с атаките срещу саудитските петролни инсталации

AFP: ЕС призова за „максимална сдържаност“ във връзка с атаките срещу саудитските петролни инсталации

16 Септември 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В понеделник Европейският съюз призова за „максимална сдържаност“ във връзка с атаките срещу ключови петролни инсталации на Саудитска Арабия през почивните дни, които предизвикаха заплахи от САЩ и обвинения срещу Иран, предава AFP.
Говорителят на ЕС Мая Кочиянчич заяви пред журналистите: „Гледаме на тях (атаките), като на реална заплаха за сигурността в региона, която идва в момент на високо напрежение в региона“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ са готови за ответен удар на атаките срещу саудитската нефтена инфраструктура

Reuters: САЩ са готови за ответен удар на атаките срещу саудитската нефтена инфраструктура

16 Септември 2019 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови за евентуален отговор на атаките срещу нефтената инфраструктура на Саудитска Арабия, след като високопоставен служител от администрацията във Вашингтон посочи Иран за виновник за ударите, предава Reuters.
Тръмп разреши и използването на аварийните запаси от петрол в САЩ за осигуряване на стабилни доставки след нападението, което затвори 5% от световното производство.
„Имаме причини да вярваме, че знаем извършителя и сме напълно готови за ответен удар в зависимост от потвърждението, но чакаме да чуем от Кралството кой вярват, че е причината за тази атака и при какви условия ще продължим!“ – написа Тръмп в „Туитър“.
По-рано високопоставен служител на администрацията заяви пред журналистите, че има доказателства от атаката, които говорят, че зад нея стои Иран, а не шиитските бунтовници „хути“ в Йемен, които поеха отговорността.
Американският държавен секретар Майк Помпео също заяви, че няма доказателства, че нападението идва от Йемен, където коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се бори с хутистите в продължение на четири години в конфликт, който се разглежда като прокси война между Саудитска Арабия и шиитския й мюсюлмански съперник Иран.
„На фона на всички призиви за деескалация Иран сега започна безпрецедентна атака на енергийните доставки в света“, каза той.
Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави отхвърли като „безсмислено“ американското обвинение, докато командир от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР – иранската гвардия) предупреди, че Ислямската република е готова за широкомащабна война.
„Всички американски бази и техните самолетоносачи на разстояние до две хиляди километра са в обсега на нашите ракети“, предипреди чрез агенция Tasnim камандир Амирали Хаджизадех.
Напрежението между Вашингтон и Техеран е високо от доста време заради ядрената програма на Иран, която стана повод за Съединените щати да наложат обширни санкции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.