НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Никола Григоров: Ген. Иван Колев създава кавалерия с железен юмрук

Никола Григоров: Ген. Иван Колев създава кавалерия с железен юмрук

14 Септември 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Ген. Иван Колев създава армия с железен юмрук. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ редакторът на поредица от книги „Сите българи заедно” Никола Григоров. Той припомни, че генералът е искал от подчинените си да мислят, а не да изпълняват сляпо дадените заповеди. Мечтата на ген. Колев е била да оглави българката конница и това се случва през 1916 г., в хода на Първата световна война и битката за Добруджа. Тогава той получава заповед да съсредоточи конната дивизия на румънската граница. В този момент забелязва и пропуски в нея, разказа още Григоров. „Големият пропуск тогава е, че се обръща твърде малко внимание на обоза. В онези години всички военни специалисти са считали, че конницата е изживяла своето време. Те смятали, че е дошло времето на страхотните артилерии и оръжия“, обясни той. Никола Григоров уточни, че ген. Иван Колев е бил на друго мнение по този въпрос. Първото, което той прави при подготовката на дивизията му е да разреши неудачите в организацията. Усилва артилерията, която по онова време е заемала важно място във военните действия. Освен това той вкарва в дивизията си колоездачни части и пехотна част. Това се превръща в една малка мобилна армия. Военната подготовка в Австрия му дава основата, с която той печели легендарните си победи, допълни Григоров.
Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Сашев, историк: Добричката епопея е пример за това как смъртта се слива с безсмъртието

Цветан Сашев, историк: Добричката епопея е пример за това как смъртта се слива с безсмъртието

14 Септември 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Добричката епопея е пример за това как смъртта се слива с безсмъртието и второто побеждава. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на радио „Фокус“ Цветан Сашев, уредник в Регионалния исторически музей Добрич. Тази атмосфера на безсмъртие може да се усети във военното гробище в Добрич, допълни той. В онези времена хората са боравели със сакрални категории и сме длъжни да помним подвига на героите, много от които са анонимни, но жертвоготовни хора, които са избрали да защитят събратята си, каза още Сашев. „На 5-ти септември тук започват първите атаки на вече оформилата се сборна армия от румънската 15-та пехотна дивизия, руски подразделения и дивизия от сърби и хървати. Сраженията са тридневни и изключително кръвопролитни. От българска страна загиват над 1100 войника, а около 2300 биват ранени. На третият ден, когато боевете са най-тежки, обстановката се променя, защото вече е приключила обсадата при Тутракан, който е превзет на 6-ти септември“, разказа той. Цветан Сашев каза още, че обсадата при Тутракан и боевете при Добрич решават военната кампания в Южна Добруджа през Първата световна война. По конюнктурни причини в периода от 1944 г. до 1989г. тази част от историята е била неглижирана заради факта, че българските войски са воювали с руснаци.
Евелина БРАНИМИРОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.