НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

На язовир „Копринка” се проведе шестнадесетият Национален събор на приятелите на Русия

На язовир „Копринка” се проведе шестнадесетият Национален събор на приятелите на Русия

14 Септември 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Казанлък. На язовир „Копринка” се проведе шестнадесетият Национален събор на приятелите на Русия, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. По данни на организаторите в събора са участвали между 15 и 16 хиляди души. Той бе открит от председателя на Национално движение „Русофили” Николай Малинов. В словото си Малинов изрази своята благодарност на основателите на събора, поставили неговото начало преди 16 години. „Те първи от 100 години насам нарекоха себе си русофили и по този начин начертаха пътя, нашата кауза и отговорност, която се състои в това разбиране, че България и Европа са по-силни с Русия“, посочи Малинов. В тази връзка той изтъкна, че преди 16 години като русофили са се определяли едва 8 – 9 процента, а в момента те са над 80 процента.
Малинов поясни, че „Русофили” е организация, която се самоопределя като патриотична и славянобългарщината присъства в дейността ѝ все повече чрез кирилицата, чрез православието, чрез Евразия, чрез всички форми, които прави движението като изучаването на руски език в детските градини, стотиците концерти, фестивали и конкурси и редица други инициативи.
Николай Малинов подчерта още, че в началото на събора е имало провокации, които той и съратниците му са пренебрегнали. „Ние искаме да сме заедно, ние искаме да работим, за България и Русия това е полезно при спазването на определени правила в тези взаимоотношения”, добави той.
Участниците в събора бяха приветствани и от Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък, която е домакин и съорганизатор.
При откриването на събора бе прочетен и Поздравителен адрес от президента Румен Радев.
Сред официалните гости на събитието бяха народни представители, представители на руската Дума, на Посолството на Русия в България, кметове, творци.
Преди откриването на събитието на язовир „Копринка” групите, участващи в събора от Северна България, се поклониха пред Паметника на свободата. Поднесени бяха и цветя пред паметника на генерал Скобелев в Казанлък.
На открита сцена на язовир „Копринка” се проведе концерт на лауреатите на шестия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце", наградени бяха и авторите на отличените творби в десетия Международен конкурс за детска рисунка „Обичам моята Родина".
Изнесена бе художествена програма с участието на български и руски артисти и състави, в която участие взе и групата от Казанлък „Грамофон”.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Край Казанлък се проведе ежегодния национален събор „Приятели на Русия“

ТАСС: Край Казанлък се проведе ежегодния национален събор „Приятели на Русия“

14 Септември 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор "Приятели на Русия" край българския град Казанлък, пише кореспондентът на TACC в България.
В събота хора от различни краища на страната се събраха на брега на язовир „Копринка“, много от тях учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България.
В специален адрес до участниците в мероприятието българският президент Румен Радев написа:
"Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на много политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързали своята професионална или лична съдба с Русия, националният събор е повод да намерим модерно измерение на тези силни исторически връзки и знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията ".
От името на комисията по външни работи на Съвета на федерацията Константин Косачов изпрати обръщение до българските русофили. Той подчерта, че основната задача на събитието е "укрепване на културната и цивилизационна общност на двете страни, историческата памет за славните дати на съвместната ни история".
„Убеден съм, че гласът на русофилите в България ще бъде по-силен с всяка година в пространството на Европейския съюз“, каза Косачов.
Поздравления изпратиха и Леонид Слуцки, председател на Комисията по външни работи на Държавната дума, Елеонора Митрофанова, ръководител на "Россотрудничество" и представители на други политически и обществени организации.

За приятелството между Русия и България
Председателят на националното движение "Русофили" Николай Малинов в интервю за ТАСС подчерта, че през целия период на развитие работата на неговата организация е била насочена към развитие на отношения и сближаване с Русия. Настоящият 16-ти събор е посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, а мотото на събитието е „Европа е по-силна с Русия“.
„За съжаление, нашата 16-годишна старателна работа доведе до събитията, които се състояха по-рано тази седмица, в деня на 75-годишнината от освобождението на България от нацизма през Втората световна война, когато избухна шпионския скандал. Аз, лидерът на русофилското движение, заедно с 15 нашите съратници, бяхме обвинени в шпионаж, смешното е, че ние шпионираме в полза на организации - Руския институт за стратегически изследвания и обществената неправителствена организация „Бял орел“. Нашите прокурори изглежда са първите прокурори в историята, които се опитват да докажат, шпионаж в полза на неправителствена организация. Между другото, този скандал се отрази положително на броя на участниците на това събитие -ако обикновено тук присъстваха около 14-15 хиляди души, сега те са много повече. "

Малинов благодари на руските политици и служители, които се изказаха в подкрепа на българските русофили. "Сега ситуацията е много трудна, но полагаме всички усилия да гарантираме, че отношенията между нашите страни се развиват положително. Ние разбираме, че тази провокация е била насочена именно към нарушаване на добрата динамика на двустранните отношения. Ето защо трябва да проявяваме търпение и мъдростта, която е присъща на нашите православни народи. "
„Беше много важно някой да развали имиджа на България в Русия, да го развали до такава степен, че Русия да реагира на всичко, което се случва остро, и че съвместните икономически проекти, а именно изграждането на газопровода „Турски поток“ през територията на България и АЕЦ „Белене“ в крайна сметка да се провалят”, добави Малинов.

Делото „Русофили“
В понеделник главният прокурор на България Сотир Цацаров заяви, че Малинов е обвинен в шпионаж. Според прокуратурата лидерът на движението е събирал данни за българската вътрешна и външна политика, в частност в интерес на обществото “Двуглав орел” и на Руския институт за стратегически изследвания. Специалните служби смятат, че обвиняемите са работили срещу интересите на България и се стремят да променят политическия вектор на развитието на страната от западен към руски “, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.