НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Очаква се двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г.

Министър Красимир Вълчев: Очаква се двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г.

12 Септември 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Правец. Очаква се двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на публичното представяне на политиките на министерството през новата учебна година в областта на средното и висшето образование, предаде репортер на Радио „Фокус“. „Допълнителни планирани средства в средно срочната годишна прогноза спрямо 2019 г. са 360 млн. за 2020 г. и 720 млн. за 2021 г. По този начин допълнителните средства за възнаграждение на педагогическите специалисти 2021 г. ще бъде 1 млрд. и 380 млн. повече спрямо 2017 г. което е необходимо за двойното възнаграждение на учителите“, обясни министърът на образованието и науката. Той отбеляза също, че училищната мрежа за учебната 2019/2020 година включва 4 411 институции, от които 2 367 училища, 1844 детски градини, 170 центрове, 23 общежития и 7 обсерватории. Красимир Вълчев информира, че най-много училища отварят врати в областите София-град, Пловдив и Бургас, като в утрешния ден ще бъде открито ново училище в град Бяла, област Русе. Министър Вълчев и уточни, че премиерът Бойко Борисов ще присъства на откриването.
Биляна БОЗИНАРЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Предизвикателство остава увеличения брой деца, които не посещават училище

Министър Красимир Вълчев: Предизвикателство остава увеличения брой деца, които не посещават училище

12 Септември 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Правец. Предизвикателство остава увеличения брой деца, от семейства без отношение към образованието, които не посещават училище. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на публичното представяне на политиките на МОН през новата учебна година в областта на средното и висшето образование, предаде репортер на Радио „Фокус“. По думите му този проблем може да се преодолее с целенасочени ежедневни усилия. Той каза още, че в образованието резултатът се получава с натрупвания. „Има не малко училища в почти всички области, където средната посещаемост е под 50%“, каза Вълчев. Той обясни, че общините не могат да се справят с тази отговорност сами. В над 200 училища са назначили медиатори през последните 2 години, каза още Вълчев. Необходима е постоянна работа с родителите. „Не можем да се откажем от тази битка, защото загубата й ще означава неграмотно поколение“, обясни министърът. Като друг проблем той определи външната и вътрешната миграция на учениците.
Биляна БОЗИНАРЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.