НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Тракийският селищен център е приоритетен обект за Община Карлово

Пловдив: Тракийският селищен център е приоритетен обект за Община Карлово

12 Септември 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Карлово. Тракийският селищен център край село Васил Левски е приоритетен обект за Община Карлово, разглеждаме го като бъдеща възможност за превръщане на района в ценна и атрактивна туристическа дестинация.Това съобщиха от Общината. Отделяме средства според възможностите на общината. Министърът на културата Боил Банов заяви пред мен готовност министерството също да финансира проучванията. Те се отнасят за единствения съхранен тракийски град, който според специалисти представлява интерес за световната историческа наука и трябва да бъде видян от всички. Ще направим възможното според силите ни и през следващата година да финансираме проучванията, започнали под ръководството на доц. Костадин Кисьов. Важно е и държавата да подпомогне работата на доц. Кисьов и неговия екип.
Това каза на мястото на проучванията кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той допълни, че след приключване на геофизичните проучвания в края на настоящия месец, общината съвместно с доц. Кисьов ще подготви документацията за даване статут на недвижима културна ценност от национално значение на Тракийския селищен център. С придобиването на този статут, община Карлово ще има възможност да кандидатства с инфраструктурен проект по Оперативна програма „Региони в растеж”, която да финансира превръщането на обекта в туристическа дестинация, подчерта кметът.
Теренните и геофизични проучвания на тракийскя център от V в.пр.Хр. и некропола от елинистичната епоха станаха възможни благодарение на отпуснати от общината през пролетта на тази година средства. Извършени са теренни сондажи и геофизични измервания и изследвания на площ от 15 декара. Тракийският селищен център е първата столица на Одриското царство и един от двата обекта в страната, които имат огромен капацитет като история, подчерта доц. Кисьов. Той припомни, че е работил на терена в периода 1993–2008 година, но епизодично - поради липса на средства. Археологът и екипът, с който работи през настоящия сезон, благодариха за съдействието, оказвано от кмета на общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Продължават теренните проучвания на най-стария тракийски град у нас край Карлово

Пловдив: Продължават теренните проучвания на най-стария тракийски град у нас край Карлово

12 Септември 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Карлово. Продължават теренните проучвания на най-стария тракийски град у нас край Карлово. Това съобщи пред журналисти на терен археологът доц. Костадин Кисьов, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Проучването се извършва след 15 години прекъсване. Самият град обхваща огромна територия от около 40 декара, като 1 декар е бил проучен през 2008 година. Върху него се е намирал сектор от крепостния зид, широк около 2.20 м. „Дебелината му показва, че укрепената част на града е била поне 4-5 метра висока”, каза доц. Кисьов. Археолозите разкриват самата основа на зидовете, тъй като всичко нагоре е изнесено в годините от хората за строителен материал. Селището е от 6-5 век преди Христа, когато е основана българската държава. Според Костадин Кисьов у нас няма останали други такива обекти, с такава голяма площ.
„Крепостната стена показва, че в средата е имало владетелски дворец. Един такъв град се състои от укрепена част за владетеля и неукрепена част – за хората от другите прослойки. Укрепената е на площ от 3 дка”, посочи Кисьов. Засега са разкрити основите на един храм, който е бил в укрепената част. Иманярите не са стигнали до него, тъй като е на 3 метра дълбочина”, каза още Кисьов. По думите му, сградата на храма е била покрита с плоски и обли керемиди, с размери 70/50, които са огромни и са били сглобявани. Този покрив е бил измазан с естествена боя за декорация, наречена „котешко злато”. Този защитен лак е бил много ефикасен за времето си. Според археолога Костадин Кисьов, в този одриски град е имало внос на керемиди и строителни материали от големи търговски центрове в Гърция по това време. Те са направени по технологии, познати само там. Освен това са открити и голямо количество амфори, внос от островите Тасос и Самос.
„Това показва, че тук е живял някой от най-ранните владетели на Одриското царство, които са използвали тези съдове за пренос на вино и зехтин. Върху тях е имало печати на града, откъдето са произведени. Открити са били и други предмети на лукса и вносни накити от Египет, изработени през 5-6 век. Разкрити са били също така и над 40 типа съдове местно тракийско производство, с идеално качество, използвани за пиршества. „Всичко това показва, че тук не е живял случаен човек, а някой велик владетел”, добави Кисьов. „Кой е владетелят на този град, за който се твърди, че е най-ранният тракийски град, с най-ранната владетелска цитадела и скъпи вносни стоки в нея, ще стане ясно едва, когато се намери надпис, или предмет с надпис, който да ни насочи към името на владетеля”, посочи още Костадин Кисьов. Геофизичните проучвания са започнали преди два месеца и ще приключат до края на този месец. Общата им площ е 15 дка. Проучванията се финансират с 25000 лева, осигурени от община Карлово.
И в момента специалисти от Минно-геоложкия институт извършват проучванията с електромагнитен метод и метод на магнично измерване на височина до 5-6 метра. Целта е да се разбере къде трябва да се копае, тъй като съоръженията се намират на голяма дълбочина надолу и не са видими с човешко око. След това ще бъдат очертани границите на археологическия обект, за да са наясно археолозите в каква посока да работят.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.