НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Очаква се двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г.

Министър Красимир Вълчев: Очаква се двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г.

12 Септември 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Правец. Очаква се двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на публичното представяне на политиките на министерството през новата учебна година в областта на средното и висшето образование, предаде репортер на Радио „Фокус“. „Допълнителни планирани средства в средно срочната годишна прогноза спрямо 2019 г. са 360 млн. за 2020 г. и 720 млн. за 2021 г. По този начин допълнителните средства за възнаграждение на педагогическите специалисти 2021 г. ще бъде 1 млрд. и 380 млн. повече спрямо 2017 г. което е необходимо за двойното възнаграждение на учителите“, обясни министърът на образованието и науката. Той отбеляза също, че училищната мрежа за учебната 2019/2020 година включва 4 411 институции, от които 2 367 училища, 1844 детски градини, 170 центрове, 23 общежития и 7 обсерватории. Красимир Вълчев информира, че най-много училища отварят врати в областите София-град, Пловдив и Бургас, като в утрешния ден ще бъде открито ново училище в град Бяла, област Русе. Министър Вълчев и уточни, че премиерът Бойко Борисов ще присъства на откриването.
Биляна БОЗИНАРЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Основната промяна в образователната система ще е преквалификацията на учители

Министър Красимир Вълчев: Основната промяна в образователната система ще е преквалификацията на учители

12 Септември 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Правец. Основната промяна в образователната система в близките години ще е това - учителите да се учат едни от други. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на публичното представяне на политиките на МОН през новата учебна година в областта на средното и висшето образование, предаде репортер на Радио „Фокус“. Министърът обясни, че недостигът на човешки ресурс в сферата ще се задълбочава. Той каза още, че учителите няма да бъдат заменени, но постоянната им преквалификация ще е наложителна. „Ролята на учителя се променя. Сега се очаква той да мотивира ученика, да го вдъхнови и да го научи на критично мислене. Това изисква базови знания и умения“, каза още Вълчев и добави, че е необходимо да бъдат променени методите на преподаване и учебно изпитните програми. „Трябва да направим така, че всички деца да придобият ключови за реализацията си способности. Днес образователната система образова деца, които ще са на пазара на труда през 2050 - 2060 г.“, каза още той и обясни, че се увеличава миксът от знания и умения, които децата трябва да придобият. Такива са уменията в областта на дигиталната креативност, както и създаването и управлението на машини с изкуствен интелект. След масовото навлизане на изкуственият интелект ще бъдат необходими хуманитарни умения, както и грижа и разбиране на човека, каза още той.
Биляна БОЗИНАРЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.