НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Ще кандидатстваме най-старият тракийски град да получи статут на национален паметник на културата, а след това и за финансиране с европроект

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Ще кандидатстваме най-старият тракийски град да получи статут на национален паметник на културата, а след това и за финансиране с европроект

12 Септември 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Карлово. Община Карлово ще кандидатства най-старият тракийски град да получи статут на национален паметник на културата. Това съобщи пред журналисти на мястото на разкопките край село Васил Левски кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. В момента общината финансира теренните проучвания, ръководени от археолога доц. Костадин Кисьов. Във вторник кметът на Карлово е провел разговор с министъра на културата Боил Банов, който го е уверил, че стои зад този проект и правителството ще подпомага разкопките. „Следващата година ще поискаме по-голяма държавна помощ, за да се работи”, каза Кабаиванов.
„За нас тази столица на тракийски владетел е приоритет и аз благодаря на доц. Кисьов, тъй като общината не можеше да предприеме нищо без него”, добави кметът на Карлово. Той посочи, че когато теренните проучвания на обекта приключат ще бъде поискан статут, а по-късно общината ще кандидатства за финансиране с европейски проект. Целта е археологията да бъде изследвана и показана, а по-късно това да стане най-предпочитаният туристически обект.
„Това е първата столица на одрисите, а в научната общност този обект е на първо място като интерес”, каза археологът Костадин Кисьов. Той добави, че досега е можел да разкрие обекта, но го е спрял нарочно, за да не се унищожава. „Необходими са средства, тъй като всичко трябва да се покрие, след като се експонира, да има охрана, за да се пази от разрушаване”, каза още археологът.
Доц. Костадин Кисьов уточни, че за първи път е регистрирал обекта през далечната 1994 година.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Тракийският селищен център е приоритетен обект за Община Карлово

Пловдив: Тракийският селищен център е приоритетен обект за Община Карлово

12 Септември 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Карлово. Тракийският селищен център край село Васил Левски е приоритетен обект за Община Карлово, разглеждаме го като бъдеща възможност за превръщане на района в ценна и атрактивна туристическа дестинация.Това съобщиха от Общината. Отделяме средства според възможностите на общината. Министърът на културата Боил Банов заяви пред мен готовност министерството също да финансира проучванията. Те се отнасят за единствения съхранен тракийски град, който според специалисти представлява интерес за световната историческа наука и трябва да бъде видян от всички. Ще направим възможното според силите ни и през следващата година да финансираме проучванията, започнали под ръководството на доц. Костадин Кисьов. Важно е и държавата да подпомогне работата на доц. Кисьов и неговия екип.
Това каза на мястото на проучванията кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той допълни, че след приключване на геофизичните проучвания в края на настоящия месец, общината съвместно с доц. Кисьов ще подготви документацията за даване статут на недвижима културна ценност от национално значение на Тракийския селищен център. С придобиването на този статут, община Карлово ще има възможност да кандидатства с инфраструктурен проект по Оперативна програма „Региони в растеж”, която да финансира превръщането на обекта в туристическа дестинация, подчерта кметът.
Теренните и геофизични проучвания на тракийскя център от V в.пр.Хр. и некропола от елинистичната епоха станаха възможни благодарение на отпуснати от общината през пролетта на тази година средства. Извършени са теренни сондажи и геофизични измервания и изследвания на площ от 15 декара. Тракийският селищен център е първата столица на Одриското царство и един от двата обекта в страната, които имат огромен капацитет като история, подчерта доц. Кисьов. Той припомни, че е работил на терена в периода 1993–2008 година, но епизодично - поради липса на средства. Археологът и екипът, с който работи през настоящия сезон, благодариха за съдействието, оказвано от кмета на общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.