НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Журналистът Георги Тошев: Инициативата „Кмет на годината“ дава най-точна представа как се работи по места

Журналистът Георги Тошев: Инициативата „Кмет на годината“ дава най-точна представа как се работи по места

15 Септември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата „Кмет на годината“ е изключително полезна, защото подобни състезания изправят хората, които ние сме избрали и сме им гласували доверие, в пряка конкуренция един срещу друг. Това коментира журналистът Георги Тошев пред Kmeta.bg, съобщиха организаторите на конкурса. Според Тошев директната демократична конкуренция между кметовете може да даде реална и най-точна представа какво те правят за местата, които управляват. „Подобно състезание е не само благородно, но е и социологическа представителна извадка какво за година се променя в българските общини. А това е важно, тъй като за съжаление както в големите, така и в по-малките градове, проблемите година след година стават все по-сериозни”, допълни още журналистът.
Според него това, на което българските кметове трябва да обърнат по-сериозно внимание, е инфраструктурата.
„В българските общини се работи на парче. Или както се казва „кърпят се дупки". Много малко са градовете, в които има дългосрочни стратегии, свързани с инфраструктура. Да имаш визия за инфраструктурата на едно населено място, означава да видиш как то ще изглежда след 20 години, да можеш да предвидиш каква ще е миграцията, да можеш да прецениш (ако градът е по-голям) каква ще е урбанизацията", каза още Георги Тошев.
Той посочи, че има три условия, които определят едно място като добро за живеене – чист въздух, чиста вода, природа.
„Много малко български общини отговарят на тези три световни стандарта", заяви Тошев.

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна гласуването за „Кмет на годината“

Започна гласуването за „Кмет на годината“

3 Септември 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Вече е в ход голямото национално онлайн гласуване за престижната награда „Кмет на годината“. Това съобщиха от пресцентъра на Общинна Стара Загора. Допитването е до 15 септември, на платформата kmetnagodinata.bg. Участват 265-те общини в България. Гражданите ще оценяват работата на кметовете и екипите им за целия период от мандата им в 9 категории - Кмет на годината; Кмет на гражданите; Градска среда; Транспорт; Туризъм, култура, фестивали и традиции; Образование, спорт и младежки политики; Инвестиции и работни места; Социална община; Smart City. Традиционно в конкурса за всяка от категориите ще се гласува за малка община (с население под 20 000 жители), за средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и за голяма (с население над 50 000 жители). Победителите, събрали най-голяма подкрепа от допитването, ще бъдат обявени на официална церемония на 18 септември в зала 6 на НДК в София. Конкурсът "Кмет на годината” се организира за седма поредна година от Портала на българските общини Kmeta.bg.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов е номиниран в категория „Голяма община“ на конкурса „Кмет на годината“

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов е номиниран в категория „Голяма община“ на конкурса „Кмет на годината“

1 Септември 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът д-р Атанас Камбитов е номиниран в категория „Голяма община“ на конкурса „Кмет на годината“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
Гласуването за престижната награда „Кмет на годината“ започва от днес. Националното онлайн гласуване ще продължи до 15 септември 2019 г. чрез платформата kmetnagodinata.bg. Тази година хората оценяват работата на кметовете за целия мандат 2015 – 2019 г.
Конкурсът "Кмет на годината” се организира за седма поредна година от Портала на българските общини Kmeta.bg.
Победителите, събрали най-много гласове от националното онлайн допитване, ще бъдат обявени на тържествена церемония на 18 септември 2019 г.
Категориите в конкурса са: „Кмет на годината“, „Кмет на гражданите“, „Градска среда“, „Транспорт“, „Туризъм“, „Култура“, „Фестивали и традиции“, „Образование, спорт и младежки политики“, Инвестиции и работни места“, „Социална община“, „Smart City“.
Кметът д-р Атанас Камбитов е носител на множество отличия в рамките на конкурса. През 2016 г. бе обявен и за „Кмет на годината“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Томов, kmeta.bg: В България нямаме кмет, чието семейство поколения наред да е управлявало или да е било част от политическия живот

Боян Томов, kmeta.bg: В България нямаме кмет, чието семейство поколения наред да е управлявало или да е било част от политическия живот

1 Септември 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Рейкявик, Исландия, е доста успешен с неговите си интересни идеи, които въвежда в общината. Това каза в „Събуди се“ по Нова ТВ Боян Томов, директор на сайта kmeta.bg, организиращ конкурса „Кмет на годината“. „Да не забравяме, че той е от семейство, което е свързано с местното самоуправление. За съжаление, в България нямаме кмет, чието семейство поколения наред да е управлявало или да е било част от политическия живот“, добави Томов. По думите му подобен пример е и кметът на Лондон. „Много интересна е и историята на кмета на Атина. Кметът на Солун е едно младо момче. Идва момент за млади, енергични и атрактивни хора”, обясни директорът на kemta.bg. Томов даде пример и с министър-председателя на Лондон. „Интересно е, че Борис Джонсън тръгва от журналистическата кариера, той е атрактивен, така е бил и в журналистическата си кариера, така е бил и в парламентарната си кариера, и преди, и като кмет, сега вече и като министър-председател. Сега трябва да внимава заради Брекзит”, защото те трябва да разберат едно нещо. Много е важна икономическата стабилност“, допълни още Боян Томов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Томов, kmeta.bg: Българският кмет трябва да бъде почтен, коректен и колкото по-малко неща се обещават, но изпълняват - толкова по-добре

Боян Томов, kmeta.bg: Българският кмет трябва да бъде почтен, коректен и колкото по-малко неща се обещават, но изпълняват - толкова по-добре

1 Септември 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Българският кмет трябва да бъде почтен, коректен и колкото по-малко неща се обещават, но изпълняват - толкова по-добре. Това каза в „Събуди се“ по Нова ТВ Боян Томов, директор на сайта kmeta.bg, организиращ конкурса „Кмет на годината“. „Имаме голям проблем в България и в българското политическо пространство, че обещаваме много. Нека обещаваме по-малко, а да изпълним повече”, обясни Боян Томов. Директорът на сайта коментира и категориите на конкурса тази година. „В категориите имаме „Смарт сити”, която е изключително важна, защото живеем в смарт свят. Образованието, спортът и туризмът са в една категория. За градската среда са много важни и гражданите, защото видяхме в много населени места, в които се направиха площади, посадиха се нови дръвчета, поставиха се нови кофи за боклук, а впоследствие дръвчетата и кофите бяха изпочупени. Много е важно гражданското общество”, добави още Томов. „Пожелавам успех на всичките градоначалници. Обещавайте по-малко, изпълнявайте повече! Бъдете честни и почтени не само по време на кампанията. Бъдете активни, защото забелязвам, че вече 3 години и половина кметове, които не можеш да намериш, в което и да е пространство, било то в онлайн мрежите, било то в неговата сграда, изведнъж станаха много активни. Хората трябва да гледат внимателно“, допълни Томов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Томов: Над 9 000 човека са посетили онлайн платформата kmeta.bg заради конкурса „Кмет на годината”, като са започнали да споделят материалите в социалните мрежи

Боян Томов: Над 9 000 човека са посетили онлайн платформата kmeta.bg заради конкурса „Кмет на годината”, като са започнали да споделят материалите в социалните мрежи

1 Септември 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Над 9 000 човека са посетили онлайн платформата kmeta.bg заради конкурса „Кмет на годината”, като са започнали да споделят материалите в социалните мрежи. Това каза в „Събуди се“ по Нова ТВ Боян Томов, директор на сайта. „Днес стартирахме онлайн допитването за кмет на годината, което ще трае 15 дни. Сутринта пуснахме първия материал, пуснахме и платформата. Направили сме така, че платформата да бъде достъпна до всички граждани“, добави още Томов. По думите му един от важните въпроси е кметът да бъде активен в социалните мрежи. „Много е важно един градоначалник да бъде активен в социалните мрежи, още по-важно е да покаже, че персонално той е активен. На мен лично като гражданин на даден град ще бъде много по-приятно да си пиша или да задавам въпроси на даден кмет и дори той директно да ми отговаря“, обясни директорът на kmeta.bg. „В малките населени места кметовете са по-активни в социалните мрежи, в големите общини с големите областни градове кметовете ползват екипи. В малките населени места има кметове, които те си поддържат фейсбук и лично те комуникират с гражданите“, допълни още Боян Томов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва националното онлайн гласуване за конкурса „Кмет на годината” за мандат 2015 – 2019 г.

Започва националното онлайн гласуване за конкурса „Кмет на годината” за мандат 2015 – 2019 г.

1 Септември 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Порталът на българските общини Kmeta.bg организира за седма поредна година конкурса „Кмет на годината”. Това съобщиха организаторите. Националното онлайн гласуване се провежда от 1 до 15 септември 2019 г. включително на познатата платформа kmetnagodinata.bg.
Тази година гражданите на България ще оценяват работата на кметовете и екипите им в 9 категории, но за целия мандат 2015 – 2019 г.
Оценката на стотици хиляди граждани, които определят с вота си победителите в престижната надпревара „Кмет на годината”, се превърна във важен коректив за усилията, които местните власти полагат за развитието на поверените им общини, включително и в преобразяването на градовете с европрограми. Конкурсът и церемонията се утвърдиха като марка и ценно отличие за притежателите им.
Традиционно в конкурса за всяка от 9-те категории ще се гласува за малка община (с население под 20 000 жители), за средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и за голяма (с население над 50 000 жители).
Категории „Кмет на годината” за мандат 2015-2019 г.:
- Кмет на годината
- Кмет на гражданите
- Градска среда
- Транспорт
- Туризъм, култура, фестивали и традиции
- Образование, спорт и младежки политики
- Инвестиции и работни места
- Социална община
- Smart City
Победителите, събрали най-голяма подкрепа от онлайн вота на хората, ще бъдат обявени на официална церемония на 18 септември в зала 6 на НДК в град София. Те ще получат престижните грамоти „Кмет на годината”.
Церемонията ще бъде заснета и излъчена същата вечер в ефира на БНТ1 от 23.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Конкурсът "Кмет на годината" ще се проведе през септември

Конкурсът "Кмет на годината" ще се проведе през септември

23 Юли 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Конкурсът "Кмет на годината" ще се проведе през септември. Това съобщиха организаторите на конкурса. За седма поредна година през есента ще се проведе традиционното национално онлайн допитване на платформата kmetnagodinata.bg, в което гражданите на България ще определят с вота си победителите в престижната надпревара.
Тази година хората ще оценяват работата на кметовете и екипите им в няколко категории, но за целия мандат 2015 – 2019 г. Конкурсът „Кмет на годината” за мандат 2015-2019 г. ще бъде под мотото „Моят град е №1 в…”.
Традиционно в конкурса за всяка категория ще се гласува за малка община (с под 20 000 жители), за средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и за голяма (с население над 50 000 жители).
Категории „Кмет на годината” за мандат 2015-2019 г.:
- Кмет на годината
- Кмет на гражданите
- Градска среда
- Транспорт
- Туризъм, култура, фестивали и традиции
- Образование, спорт и младежки политики
- Инвестиции и работни места
- Социална община
- Smart City
Победителите, събрали най-много гласове от националното онлайн допитване през септември, ще бъдат обявени на тържествена вечерна церемония на 18 септември 2019 г. в зала 6 на НДК.
Конкурсът "Кмет на годината" се организира за седма поредна година от Портала на българските общини Kmeta.bg. Всяка година стотици хиляди българи гласуват и дават оценката си за работата на кметовете и екипите им. Затова и призовете "Кмет на годината” се превърнаха във важен коректив за усилията, които местните власти полагат за развитието на поверените им общини, включително и в преобразяването на градовете с европрограми.
Конкурсът и церемонията се утвърдиха като марка и ценно отличие за притежателите им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Израел се провеждат общи избори. 17 септември 2019 г.
В Израел се провеждат общи избори. 17 септември 2019 г.

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.