НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ясен Сливенски, БЧК: При бедствие от голям мащаб най-важно е да огледаме себе си и да видим дали членовете на семейството ни са живи и здрави

Ясен Сливенски, БЧК: При бедствие от голям мащаб най-важно е да огледаме себе си и да видим дали членовете на семейството ни са живи и здрави

12 Септември 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. При настъпване на бедствие от такъв мащаб най-важно е да знаем, че първо трябва да огледаме себе си и да видим членовете на семейството ни дали са живи и здрави, да окажем първа помощ, да спасим човешки живот. Това каза шефът на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в Българския червен кръст Ясен Сливенски по време на демонстрация за спасяване на пострадали при инциденти след бедствие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че след това трябва да се евакуираме на безопасно място и да слушаме указанията на компетентните органи. „Наблюдавахме процеса на земетресението, евакуиране на пострадалите и разпределянето им според степента на нараняване и спешност. В същото време беше получен сигнал за затрупани хора и евакуиране по високите етажи и покривите на сгради. Екипите на Столична община обследваха и поеха тази част от нашата съвместна тренировка. Бяха свалени пострадали, някои от които със сериозни наранявания, от високите части на сгради и предадени на екипите на БЧК, за да може да се установи степента им на спешност. Оказана им беше първо лекарска помощ, след което екипи на Спешна помощ дойдоха, за да го отведат в най-близките болнични заведения“, обясни Сливенски. Той уточни, че БЧК по принцип подпомага пострадало население. „В спешната фаза – това, което наблюдавахме, първи са пожарната, полицията, Спешна помощ, в случая екипи от Столична община, а ние подпомагаме тези екипи. Ние отговаряме за поемане и извеждане на пострадалите, както и да се организира подкрепителен пункт – да бъдат раздадени топли дрехи и одеяла, ако те бъдат настанени и евакуирани“, допълни директорът на „Мениджмънт на бедствията“ в Българския червен кръст. По думите му, при настъпване на бедствие от такъв мащаб най-важно е да знаем, че първо трябва да огледаме себе си и да видим членовете на семейството ни дали са живи и здрави, да окажем първа помощ, да спасим човешки живот. „След това трябва да се евакуираме на безопасно място и да слушаме указанията на компетентните органи“, каза още той. Сливенски подчерта, че в днешната демонстрация е присъствал и кметът на Лозен, под чието ръководство е бил създаден кризисен щаб, който да ръководи дейностите.

Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екипи на БЧК дадоха указания за реакция при бедствия и аварии по време на демонстрациите в село Лозен

Екипи на БЧК дадоха указания за реакция при бедствия и аварии по време на демонстрациите в село Лозен

12 Септември 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Екипи на БЧК дадоха указания за реакция при бедствия и аварии по време на демонстрациите в село Лозен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „При пожар в сграда, в гористи местности и традиционни химически аварии трябва да се знаят точно правилата за това какво да правят хората. Първото е да се запази самообладание, второто – да се излезе на безопасно място и третото е да позвънят на телефон 112 и да дадат точна и ясна информация за местоположение, пострадали хора, разпространение“, казаха от екипите на БЧК по време на демонстрацията за спасяване на пострадали при инциденти след бедствие. „Столична община пусна четири филма по 35 секунди, които са качени на сайта ни и целят да разяснят как да реагират при пожар. Там могат да видят точно правилата за това какво да правят“, посочиха от екипа на БЧК. Те поясниха, че след това хората трябва да чакат екипите за спешно реагиране на мястото на инцидента.
Национално учение за близо 160 души от доброволните екипи на БЧК за действие при бедствия и кризи (ДЕРБАК) се провежда от 10 до 14 септември 2019 г. в района на НУЛЦ на БЧК, полигона на ГД ПБЗН в с Лозен и яз. „Панчарево“. Целта е да бъде тествана и надградена способността им за работа на терен при нарастващо напрежение и да се подобри координацията и процедурите, използвани в рамките на ЕСС при бедствие от голям мащаб.
ДЕРБАК на БЧК преминават ежегодно тренировъчни учения с цел повишаване на капацитета и готовността за незабавна и адекватна реакция по оказване на помощ на пострадали в бедствена/кризисна ситуация. Усъвършенства се взаимодействието както между различните екипи на БЧК, така и с другите отговорни институции.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Израел се провеждат общи избори. 17 септември 2019 г.
В Израел се провеждат общи избори. 17 септември 2019 г.

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.