НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: 8360 ученици бъдат записани за новата учебна година в общината

Шумен: 8360 ученици бъдат записани за новата учебна година в общината

11 Септември 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. 8360 ученици бъдат записани за новата учебна година в община Шумен. Това съобщи Найден Косев, заместник-кмет по образование и култура, по време на брифинг, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Няма промяна в мрежата на общинските образовителни структури - 18 общообразователни училища, една професионална гимназия и четири Центъра за личностна подкрепа. Учениците ще бъдат разпределени в 363 паралелки. В двете средношколски общежития, които са с капацитет около 280 места, има настанени 230 деца. В Центъра за подкрепа на личностното развитие-Общински детски комплекс и Ученическата спортна школа ще бъдат обхванати 2300 учащи. 714 деца са записани на този етап в първи клас, което е с 35 по-млако спрямо предходната учебна година, когато са били 819. През учебната 2016/2017 година броят на първолаците е бил 819. „Тенденцията е същата, както при детските градини, към намаляване на броя на децата“, заяви Найден Косев. По данни на ГРАО, родените през 2012 година и подлежащи на обучение в първи клас деца на територията на общината са 1001.
„На 100% сме обходили подлежащите на постъпване в първи клас и нямаме деца, които не са регистрирани в системата за прием“, каза Найден Косев. Запазва се и броят на маломерните паралелки - 23, като 16 от тях са в средищните училища в общината, 7 – в град Шумен. За всички училища в селата - както в самостоятелните, така и в средищните, ще бъде осигурено целодневно обучение от първи до 7 клас. Целодневно обучение ще осигурят за всички свои ученици и СУ“Васил Левски“ и СУ „П.Волов“ в Шумен, като всички останали училища в града осигуряват целодневна организация за желаещите деца, с преимущество в начален етап. 349 са пътуващите ученици, като общината разполага с 10 училищни автобуси, а по два маршрута се използва специализирана фирма.
„Транспортът е осигурен, договорен, осигурени са и необходимите средства“, коментира Найден Косев. За първа година в ОУ „Христо Ботев“-с. Друмево и ОУ „Христо Ботев“-с. Ивански започват с паралелка в 8 клас. В Друмево ще се обучават учениците в професия „работник в заведения за хранене и развлечение“, като след 10 клас те са с договорни отношения с Гимназията по обществено хранене в Шумен, училището в Ивански ще обучава в 8 клас по професия „работник в растениевъдството“. В учебните завединия е осигурено видеонаблюдение и жива охрана 23-те образователни структури в общината разполагат с бюджет от около 32 млн. лв, като над тези средства община Шумен дофинансира училища и детски градини с около 2.98 млн. лв. За текущи ремонти в училищата сумата е 154 683 лв. По традиция от последните няколко години в първия учебен ден първокласниците ще получат от кмета на Шумен подарък - детска книжка.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.