НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Мая Манолова и доброволци стартират събирането на подписи в Южния парк

София: Мая Манолова и доброволци стартират събирането на подписи в Южния парк

7 Септември 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. От 12.00 часа в Южния парк откъм входа на бул. „Витоша“ Мая Манолова и доброволци ще стартират кампания за събиране на подписи в подкрепа за кандидатурата й за кмет на София. Това съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България отбеляза 134 години от Съединението (ОБЗОР)

България отбеляза 134 години от Съединението (ОБЗОР)

6 Септември 2019 | 22:21 | Агенция "Фокус"
София. България отбеляза 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Общоградски чествания по повод националния празник се организират във всички градове на страната. В честванията се включиха представителни военни формирования. Кулминацията на честванията бе в Пловдив на площад "Съединение".
Там се състоя тържествената заря – проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив, на която присъстваха президентът на Република България Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Държавният глава Румен Радев произнесе слово по повод 134-ата годишнина от Съединението. Той каза, че доброволците от Мизия, Тракия и Македония са подпечатали с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница и че днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето и бъдещето. „На седмата година от свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат великите сили да се съберат, за да решават съдбата им. Извършиха смел исторически скок и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на родината им, защото нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и на неговите въжделения“, добави още президентът. Радев каза още, че отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. "Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността, апатията, да отхвърлим нихилизма, да съзнаем, че докато позволяваме несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни. Да помним, че най-страшна е присъдата на следващите поколения. Истинската оценка за делата ни ще я дадат онези, които идват след нас. Съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава", допълни още в словото си президентът.
Честванията в Пловдив започнаха с тържествен молебен в църквата „Света Богородица“, където присъстваха много официални гости и граждани. Молебенът бе отслужен от пловдивският митрополит Николай. На него присъстваха пловдивският кмет Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателя на ОбС Савина Петкова, районни кметове, командирът на 68 бригада“Специални сили“ бригаден ген. Явор Матеев, много политици, общественици и интелектуалци и граждани. Митрополит Николай за пореден път призова към вяра и любов между хората. Според него "съвременното българско общество е изпаднало в състояние на омраза, безпаметност, страх и егоизъм. Срещу отровата, разяждаща общественият организъм, лечението е противоотрова, а противоотровата на омразата е любов, на безпаметността е памет, на страха – смелост, а на егоизма е човеколюбие», каза митрополит Николай. Той добави, че по-добро и по-ефикасно лечение на обществените болести от вярата, надеждата и любовта няма. "Днес отправяме молитва да пребъде нашето скъпо отечество в мир, благоденствие, независимост и единство. На разединението на съвременното общество да противопоставим христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност". Според владиката нашият народ винаги е бил въоръжен с най-силните оръжия срещу злото – вярата в бога и любовта към отечеството. След службата официалните лица се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметна плоча на майор Райчо Николов – единственият загинал при осъществяването на акта на Съединението.
Празникът отбеляза и вицепрезидентът Илияна Йотова в Неделино. Тя заяви, че големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме. "Честит национален празник, Денят на Съединението. Денят на българското обединение. Има нещо много символно и красиво, че точно на този ден сме тук в красивото Неделино- символ на патриотизъм, на родолюбие, на това как хората могат да обичат родината си, да бъдат заедно и да градят бъдеще. Имаме празник - цели 45 години град. Уважаеми дами и господа, малко са примерите в българската история на такова могъщество на един народ. Преди 134 години нямаше разлика между князе и комити, обикновени българи, четници, общественици, писатели, интелектуалци, чужди дипломати, които застанаха в едно, изправиха се срещу политически кроежи и интереси на Великите сили, за да защитят обединението на един народ", каза Йотова.
Българите по повод празника поздрави премиерът Бойко Борисов. "Поздравявам всички българи за днешния голям празник! Съединението на Княжество България с Източна Румелия е една голяма и справедлива победа за нас. Благодарение на нея и на всички герои, борили се за българските национални идеали, днес живеем в една свободна страна, равна на другите европейски държави, чието мнение е значимо и важно. Честито и на пловдивчани за празника на техния древен, вечен, развиващ се и модерен град!", пише още министър-председателят", каза още Борисов.
Председателят на 44-ия парламент Цвета Караянчева заяви пред "Фокус", че Съединението на България днес е символ на силния български дух за свобода, за обединение и за единение. „Много поуки трябва да извлечем от Съединението. Когато започва този неподражаем исторически акт със своята значимост, в него се включват много и различни хора, включва се целият народ – управници, либерали, консерватори, войници, селяни, занаятчии, чиновници. те сътворяват това чудо. Съединението ни показва, че когато сме заедно, можем да надвием всичко. Когато се вслушваме един в друг, когато се съберем като пръчките на Хан Кубрат, когато сме заедно, можем да бъдем изключително полезни на родината си“, заяви председателят на народното събрание. Цвета Караянчева добави, че каузата България днес трябва да ни обедини. Политиците са представителите на българския народ в парламента и е важна връзката между народа и неговия народен представител, обясни тя. В тежки моменти, свързани с националното единение, ние имаме силата и желанието да се обединяваме, каза още Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че България днес има висок международен престиж, затова българите трябва да имат по-високо самочувствие. България е единствената страна в Европа, която не е променяла името си през годините, припомни тя.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова приветства българите по повод празника. Тя заяви, че днес не става дума за съединяване на две изкуствено разделени територии, а за обединение на дух, енергия и сили в името на обща цел. "Днес празнуваме 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Българите сами постигаме обединението на двете - прецедент в новата ни история. Международните сили разбират, че на Балканите има смел и независим народ, достоен за уважение. Днес той отново има нужда от пробуждане на своята изконна сила. Вазов казва, че Съединението е най-лесната революция, защото вече е била приета в душите на хората. Това ни трябва сега - с душата си да повярваме, че сме народ, който може сам да гради съдбата си. И да го направим. Честит празник, българи!", пише още в поздравлението си Нинова.
Депутатите от 44-ото Народно събрание не пропуснаха да поздравят българите по повод Съединението. Народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев посочи, че в деня на Съединението народът трябва да си припомни, че „Съдинението прави силата“. „Рядко достигаме до единомислие по национално значими проблеми, касаещи бъдещето на България и националната ни сигурност. Има обаче надежда, че българският дух се възражда“, допълни вицеадмирал Пламен Манушев. Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев изтъкна, че Съединението е велика дата в нашата история. По думите му благодарение на нашите дядовци и прадядовци ние днес се чувстваме горди българи в обединена България.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов посочи, че Съединението на България с Източна Румелия е може би едно от най-великите дела, свършени от нашите предци в историята ни. По думите му Съединението е дело, допринесло, с гордост да се чувстваме българи, единни и сплотени. „Това доказва нашата способност и желание да браним онова, което обичаме без значение за неговата цена. Трудно е било тогава да се изправиш сам пред проблемите и препятствията, които малка България има, но въпреки това тя оспорва своето право пред Великите сили. След Руско-Турската война нашата Родина е разкъсана на парчета от Берлинския конгрес. Прави планове да събере в едно своите земи, за да бъде отново цяла. Българите се отказват от първоначалната си идея за обединение на всички територии, където живеят българи, а подемат идеята да се реализира първо идеята за обединение на Източна Румелия с Княжество България. Дори тогава нашата освободителка Русия отказва помощта и съдействието си спрямо Съединението си. На нея може би й е харесало така – да съществува само споменът за великата българска държава. 6 септември 1885 г. е датата, която обединява Княжество България с Източна Румелия. Въпреки недоволството на Великите сили, въпреки рискът, който би донесъл тежки политически последствия за Родината ни, България остава сама с млади, неопитни офицери. Русия още веднъж показва недоволството си след Съединението и изтегля целия висш команден състав на Българската армия. Англия дава съгласието си и подкрепя българите за съединението на тези територии и то става факт. На тази дата България си възвръща част от това, което й принадлежи. С много труд, много усилия, много жертви, българите постигат тази желана цел“, каза Генов. Според народния представител от далечината на времето може би не можем да си представим онзи сладък вкус от победата и от Съединението. „Може би сега от висотата на годините и далечината на времето едва ли знаем истинската стойност на тази дума – Съединението и какво е значело това тогава и колко е било много“, допълни още Манол Генов.
В столицата стотици граждани се събраха на тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг. В двора прозвучаха патриотични български песни, сред които "Шуми Марица", "Край Босфора шум се вдига" и други. Слово по повод празника произнесе кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че сме свикнали лесно да се делим и да вървим сами, но нека си припомним Съединението като урок за настоящето. "Скъпи съграждани, уважаеми госпожи и господа народни представители, колеги, скъпи деца, ваши превъзходителства. 6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние. Днес може би е трудно да си представим шокът от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами. Нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване", каза още Фандъкова.
От своя страна кандидатът за кмет на София Мая Манолова приветства всички българи с празника. "Показали сме, че когато сме заедно, независимо кой стои срещу нас можем да го победим. Очаквам и тази кампания да бъде на обединение на българските граждани, на столичани", заяви Манолова. По думите й Денят на Съединението е ключов и знаков за България. "Този акт е плод на една романтична мечта и идеал на българите. Едно доказателство, че когато сме заедно, когато сме обединени успяваме. Мисля, че в нашето съвремие, във времето, в което живеем още повече трябва да се борим за свободата. Трябва да го правим заедно", добави още Манолова.
С поздравителни адреси и празнични слова кметовете на редица български общини почетоха Деня на Съединението. „Съединението е урокът, които трябва да помним и предаваме на поколенията след нас“, каза кметът на Банско Георги Икономов. „Днес отбелязваме един от най-славните моменти в нашата история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия“, се посочва в поздравителен адрес от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов.
„Обединението днес трябва да започне от семействата и родовете“, каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Садово Димитър Здравков.
„Съединението е продължение на делото на Апостола, дейците, които направиха възможно това дело са хората, които Васил Левски е заклевал и са членове в неговите революционните комитети“, каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.
„Ако днес, изправени пред различни предизвикателства, се държим разделени, дори враждебни един към друг, то трудно ще постигнем нещо, което желаем. Защото именно единението е в основата на всеки успех, когато става въпрос за обществено значими цели. Нека бъдем отговорни, нека бъдем вдъхновени и обединени в справедливи каузи и достойни дела, да работим за общото благо и просперитета на Ямбол и България”, призова в празничното си слово кметът на Ямбол Георги Славов.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта изключителния общобългарски характер на Съединението: „Отекнало в световните хроники с думите „чудо”, това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело е ярък израз на силата на нашия народ. Във Велико Търново честванията по повод Съединението бяха белязани от откриването на паметник на ген. Сава Муткуров. Монументът е поставен до централната алея в парк „Марно поле“, а негов автор е известният италиански скулптор Винченцо Йераче. Бюстът е на 125 години и е дарен от преките наследници на генерал Муткуров – Александър Киркорв /правнук/ и неговата съпруга. Инициативата за паметника е на комитет от общественици и веднага бе подкрепена от кмета на Велико Търново Даниел Панов.
Българите извън страната също отбелязаха Съединението. Към българите в Сърбия се обърна извънредният и опълномощен посланик на Република България в Република Сърбия, негово превъзходитлство Радко Влайков. Той им им честити Деня на Съединението. "Скъпи сънародници в Република Сърбия, на днешния ден преди 134 години нашите предци осъществиха най-смелия и патриотичен акт. Опълчвайки се на несправедливостите на Берлинския конгрес и на Великите сили, те положиха истинските основи на третата българска държава. В дните и седмиците след Съединението, обединеният български народ прояви изключителна смелост и героизъм, защити младата ни държава и отстоя нейното бъдеще. Днес подвигът на нашите предци е най-светлият пример и стимул за българите в Родината и по света: обединени да пазим българщината! Честит да ни е най-светлият празник Съединението на България!", пише посланикът.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация (ОБЗОР)

Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация (ОБЗОР)

6 Септември 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
София. Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия. По време на регистрацията присъства кандидатът за кмет Мая Манолова и членове на Комитета. Регистрацията се проведе в сградата на Столична община, където се помещава Общинската избирателна комисия. Това е така, тъй като съгласно разпоредбите на Изборния кодекс при местни избори инициативните комитети се регистрират в Общинската избирателна комисия. „Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, а не фирмите и олигарсите и затова ще разчитам на тях“, каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова пред журналисти. Манолова благодари на Инициативния комитет за подкрепата. "Благодаря на всеки един от тях за подкрепата, благодаря на столичани, които ме срещат на улицата и изразяват своята подкрепа. Утре всички, които искат да се включат в кампанията, включително и с подписи ще могат да го направят в Южния парк в 12.00 ч. на входа откъм бул. "Витоша". Кампанията тръгва. Вече имаме банкова сметка, която днес по-късно ще обявим на моя сайт. Ще приемаме малки дарения от граждани. Отказваме да се възползваме от възможността от подкрепа от корпорации и фирми. Ще приемаме единствено и само дарения от граждани. Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, не олигарсите. Не фирмите. Ще разчитам на гражданите", посочи Манолова. Във връзка с вчершната медийна публикация с неприлични снимки на жената до кандидат кмет на София, Манолова заяви: "Предупредих отдавна, че кампанията е мръсна. Днес на Деня на Съединението като че ли не е моментът да говорим продължително за това. Още от днес моя екип и моята камапния изключват микрофоните си за този сайт", заяви още Манолова. Тя призова и останалите кандидати да работят и да дават изявления единствено и само на медии. "Утре при започването на подписката на входа на Южния парк ще правим специално изявление за това", допълни още Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи

Президентът Румен Радев: Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи

6 Септември 2019 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. Това каза в празничната си реч по случай 134 години от Съединението на България президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“. "Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността, апатията, да отхвърлим нихилизма, да съзнаем, че докато позволяваме несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни. Да помним, че най-страшна е присъдата на следващите поколения. Истинската оценка за делата ни ще я дадат онези, които идват след нас. Съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава. Да живее съединението! Да живее България!", каза още в словото си президентът.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Президентът Румен Радев: Доброволците от Мизия, Тракия и Македония подпечатаха с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница

Президентът Румен Радев: Доброволците от Мизия, Тракия и Македония подпечатаха с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница

6 Септември 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Доброволците от Мизия, Тракия и Македония подпечатаха с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница, днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето и бъдещето. Това каза президентът Румен Радев в тържествената си реч по повод на Съединението на Княжество България и Източна Румелия на площад „Съединение“ в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус". „Направихме каквото можахме и колкото можахме, а сега можем да чакаме съда на историята – с тези скромни слова смелият министър-председател Петко Каравелов описва паметните дни на 1885 година . Присъдата е ясна. Препотвърждаваме я с признателност. Година след година в Пловдив, за да почетем героизма на всички българи, осъществили това Съединение. На седмата година от свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат великите сили да се съберат, за да решават съдбата им. Извършиха смел исторически скок и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на родината им, защото нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и на неговите въжделения“, добави още президентът.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Съединението на България с Източна Румелия е може би едно от най-великите дела, свършени от нашите предци в историята ни

Манол Генов, БСП: Съединението на България с Източна Румелия е може би едно от най-великите дела, свършени от нашите предци в историята ни

6 Септември 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
София. Съединението на България с Източна Румелия е може би едно от най-великите дела, свършени от нашите предци в историята ни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов по повод Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По думите му Съединението е дело, допринесло, с гордост да се чувстваме българи, единни и сплотени. „Това доказва нашата способност и желание да браним онова, което обичаме без значение за неговата цена. Трудно е било тогава да се изправиш сам пред проблемите и препятствията, които малка България има, но въпреки това тя оспорва своето право пред Великите сили. След Руско-Турската война нашата Родина е разкъсана на парчета от Берлинския конгрес. Прави планове да събере в едно своите земи, за да бъде отново цяла. Българите се отказват от първоначалната си идея за обединение на всички територии, където живеят българи, а подемат идеята да се реализира първо идеята за обединение на Източна Румелия с Княжество България. Дори тогава нашата освободителка Русия отказва помощта и съдействието си спрямо Съединението си. На нея може би й е харесало така – да съществува само споменът за великата българска държава. 6 септември 1885 г. е датата, която обединява Княжество България с Източна Румелия. Въпреки недоволството на Великите сили, въпреки рискът, който би донесъл тежки политически последствия за Родината ни, България остава сама с млади, неопитни офицери. Русия още веднъж показва недоволството си след Съединението и изтегля целия висш команден състав на Българската армия. Англия дава съгласието си и подкрепя българите за съединението на тези територии и то става факт. На тази дата България си възвръща част от това, което й принадлежи. С много труд, много усилия, много жертви, българите постигат тази желана цел“, каза Генов. Според народния представител от далечината на времето може би не можем да си представим онзи сладък вкус от победата и от Съединението. „Може би сега от висотата на годините и далечината на времето едва ли знаем истинската стойност на тази дума – Съединението и какво е значело това тогава и колко е било много“, допълни още Манол Генов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Анигностов, РИМ-Бургас: Граничещият с Турция бургаски регион има много важна роля за защитата на Съединението срещу евентуална турска военна намеса

Владимир Анигностов, РИМ-Бургас: Граничещият с Турция бургаски регион има много важна роля за защитата на Съединението срещу евентуална турска военна намеса

6 Септември 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бургас. На днешния ден – 6-ти септември 2019г. се навършват 134 години от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. След Берлинския конгрес Източна Румелия получава статут на автономна област от третата политическа и военна власт на султана. Разделена е на 6 департамента, единият от които е бургаският. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Владимир Анигностов, уредник от историческата експозиция към Регионалния исторически музей в Бургас. По думите му бургаския департамент включва 88 399 жители в 227 населени места. И на свой ред е разделен на четири кантона – Айтоски, Бургаски, Поморийски и Карнобатски. След изтеглянето на руските войски са избрани местни управленски органи, околоийски съвети, старейшенски съвети и кметове. Населението на Бургас и окръга е преобладаващо българско. „Разкръстването на Санстефнаска България затруднява осъществяването на търговията, трудно проникват стокопаричните отношения, затруднен е износът на селскостопански произведения. Постепенно всички усилия на българското население се насочват към идеята за обединение. Още през 1878 год. възникват комитети „Единство“ , гимнастически дружества, тайни революционни комитети. В Бургас е основано дружество „Морски орел“ за отпор, в случай че турски гарнизони влязат в Източна Румелия“, каза още Анигностов и добави, че бургаските първенци – Иван Хаджипетров и Андрей Тупракчиев са упълномощени да съгласуват решения из комитетите еиднство в Пловдив и Сливен. „Разбира се дейноста на тези т.н. „гимнастици“ не остава в тайна на източнорумелйското правителство и затова се стига до тяхното разпускане. Така или иначе комитетски сили се очертават като силен резерв със сформираната българска земска войска“, обясни уредникът от историческата експозиция към Регионалния исторически музей в Бургас. „В бургаската околия редовните войски са организирани в 28-ма бургаска пехотна дружина, а нов подем в борбата за национално обединение настъпва през 1885 год. , когато международната и вътрешна обтсновка позволяват подновяване дейността на революционните комитети. Ръководител на съединиското движение в Бургас е Иван Цанков, той е перфект на бургаския департамент и деец в национално-освободителни борби, но неговата патриотична дейност довежда до снемането му от длъжност, на бургаските граждани им остава да се информират само от пресата за развитието на събитията, дори първенците на града не се включват присърце в подготовката. Отказвайки за момента да дарят неоходимтие средства. На 6 септември 1885 год. под ръководствов на пловдивския комитет Съединението се извършва с голям ентусиазъм , по това време кмет на Бургас е възрожденецът и общественик Димитър Бракалов“, уточни Анигносотв и обясни, че по спомените на очевидеца Захари Димитров, след съобщението за провъзгласяване на Съединението, в Бургас забиват черковните камбани и се отслужва молебен пред окръжното управление. Началникът на бургаския гарнизон произнася реч, в която призовава всички да подкрепят и утвърдят извършеното в Пловдив дело. „В книгата за постановления и прикази на бургаската градска община, събитието е отразено така – Съединението стана – 6-ти септември 1885 год, това е един много важен ръкопис и кратко и ясно е съобщено, че се е случило в Пловдив, за да знаят бургаските граждани. Не всичко спира до тук. Граничещият с Турция бургаски регион има много важна роля за защитата на Съединението срещу евентуална турска военна намеса. Назрява и конфликт със сърбите“, каза още историкът. Според думите му в помощ на армията се явяват много доброволци, болшинство от бургаски учители, въоръжени с пушки крънка, четите са обособени в бургаския отряд с началник подполковник Шиваров, на войските е поверена охраната на границата с Турция от Черно море на изток до село Голям Боялък. „Нападение от Сърбия не последва, но след обявяване на войната от Сърбия, редовните войскови поделения от бургаския край получават заповед да се отправят на запад към сръбската граница. Макар и да пристигат късно на бойната линия и да се включват само в ариегарни сражения при Видин, важно за отбелязване е тяхната готовност за саможертва, затова, когато бойците се завръщат в Бургас са посрещнати като герои с подобаваща тържественост. Така през есента на 1885 год, е защитено с всички усилия на българския народ Съединението на страната на тези две големи територии от България- Княжество България с Източна Румелия“, заяви Анигностов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Съединен и единен българският народ може да преуспее

Вицеадмирал Пламен Манушев: Съединен и единен българският народ може да преуспее

6 Септември 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Съединен и единен българският народ може да преуспее. Това заяви в предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ вицеадмирал Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили и народен представител от ГЕРБ. Според него в днешно време не трябва партийни или други интереси да бъдат повод за обръщане на гръб към славното българско минало. „Българският народ е имал добри водачи, на които народът е вярвал и който е следвал. Хиляди са примерите. Трябва да се преценява какво се прави, за да бъде народът воден в правилната насока и в името на България“, каза още вицеадмирал Манушев. Според него много са българите, които днес се опитват да съхраня и запазят постигнатото от преди 134 години. „Много често говорим, че тези хора – нашите предци - са били други хора. Стотина година по-късно този дух е забравен. Променили са се и ценностите в съвременния ни свят, но трябва да се работи от всички българи, които милеят за България. И това постепенно започва да се случва“, добави още вицеадмирал Пламен Манушев.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Банско Георги Икономов: Съединението е урокът, които трябва да помним и предаваме на поколенията след нас

Кметът на Банско Георги Икономов: Съединението е урокът, които трябва да помним и предаваме на поколенията след нас

6 Септември 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Банско. Съединението е урокът, които трябва да помним и предаваме на поколенията след нас.Това каза кметът на Банско Георги Икономов по време на тържественото честване по повод 134-та годишнина от Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на Община Банско. По традиция Банско отбеляза националния празник – Съединението на България. Пред паметника „Банско помни героите”, стотици хора дойдоха, за да отбележат този знаменателен за Отечеството ни ден. Пред събралото се множество, в своето слово Георги Икономов припомни уроците на Историята: ”Всички помним, притчата за Хан Кубрат за това, колко е важно да сме обединени. Затова Съединението на Княжество България с Източна Румелия е толкова съдбовна дата за нас, защото показва решимостта на народа ни на всяка цена да брани, това, което обича. Показва, че нищо не може да ни спре, когато се борим за една справедлива кауза, каквато е била събирането на всички части на нашето Отечество. Но за съединение и обединяване в една посока е много по-лесно да се говори, отколкото да се направи. Така е и днес, така е било и преди 134 години. Затова можем да си представим какво е коствало на нашата млада държава и нашите млади политици да се изправят срещу Великите сили и да заявят, че искат да съберат частите на Родината, които са останали разпокъсани след Берлинския конгрес. Да опитат да изтрият срама и унижението след това несправедливо решение.” Пред паметника, който увековечава признателността на банскалии към героите на Родината, бяха положени венци и цветя. Въпреки, че Пиринска Македония остава извън пределите на новата държава, за гражданите на Банско и днес са актуални поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България, а именно, че обединен около една кауза и една цел, превърнати в години бленувано желание, българският народ е силен и в състояние да постигне всичко.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Велинград отбеляза 134 години от Cъeдинeниeтo нa Княжecтвo Бългaрия и Изтoчнa Румeлия

Пазарджик: Велинград отбеляза 134 години от Cъeдинeниeтo нa Княжecтвo Бългaрия и Изтoчнa Румeлия

6 Септември 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Велинград отбеляза 134 години от Cъeдинeниeтo нa Княжecтвo Бългaрия и Изтoчнa Румeлия, съобщиха от общинската администрация. Пред сградата на общинска администрация Велинград, пoд звуцитe нa Нaциoнaлния химн, c тържecтвeнa цeрeмoния пo издигaнe нa бългaрcкия трибaгрeник, бe oтбeлязaнa 134-тa гoдишнинa oт Cъeдинeниeтo нa Княжecтвo Бългaрия и Изтoчнa Румeлия. С пaрaд-дeфилe Прeдcтaвитeлeн духoв oркecтър и мaжoрeтeн cъcтaв „Димитър Мeчeв“ , пoвeдoхa oфициaлнитe лицa oт cгрaдaтa нa oбщинcкa aдминиcтрaция дo пл. „Никoлaй Гяурoв“.Кмeтът нa oбщинa Вeлингрaд д-р Кocтaдин Кoeв пoздрaви вcички бългaри по случай празника и прикани присъстващите нa eднoминутнo мълчaниe в знaк нa прeклoнeниe към гeрoизмa нa нaциoнaлнитe ни гeрoи. Oфициaлни лицa нa cъбитиeтo бяха нaрoдният прeдcтaвитeл от 44-тото Народно събрание Ceгрeй Кичикoв, председателят на ОбС-Велинград инж. Aли Мaрeкoв, зaм.- кмeтовете нa oбщинa Вeлингрaд Светла Томова и Иcмaил Мoллoв, oбщинcки cъвeтници и cлужитeли нa oбщинcкa aдминиcтрaция. В прaзничнaтa прoгрaмa учacтиe взeхa грaциoзнитe и атрактивни тaнцьoри oт КCТ „Импулc” с треньор Мая Кондарева- Енчева и помощник треньор Диана Енчева, тaлaнтливитe изпълнитeли oт ДЮВИШ „Звънчe“ с ръководители сем. Казалиеви, ПДЮАНПТ „Здравче- Венче” при НЧ „Васил Левски- 1904” с музикално-танцовата композиция „Събрале ми са набрале”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Садово Димитър Здравков: Обединението днес трябва да започне от семействата и родовете

Кметът на Садово Димитър Здравков: Обединението днес трябва да започне от семействата и родовете

6 Септември 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. Обединението днес трябва да започне от семействата и родовете. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Садово Димитър Здравков. Според него управляващите не дават знак за единение между политическия елит и българския народ, докато преди 134 години, без значение кой какъв е, интересът за единение е бил водещ. „Нашите предшественици тогава са загърбили всички проблеми. Водени единствено от обединението на Източна Румелия с Княжество България, са изпълнили този акт. Към днешния ден много би ми се искало да има обединение, но наблюдавайки как всеки дърпа чергата към себе си, не виждам как това може да стане. Имаме нужда от обединение, което да тръгне от семействата и родовете, за да стигне до национално ниво. Отдадени на оцеляването към утрешния ден, не се обръщаме към историята, не се учим от нея. Това е огромна грешка “, коментира той. Кметът на Община Садово Димитър Здравков добави, че в една от дружините, тръгнала от село Конуш към Пловдив, е имало участници и от населеното място, които са се включили в събитията през 1885 година.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Съединението е продължение на делото на Апостола

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Съединението е продължение на делото на Апостола

6 Септември 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Съединението е продължение на делото на Апостола, дейците, които направиха възможно това дело са хората, които Васил Левски е заклевал и са членове в неговите революционните комитети. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово. Той уточни, че на тези хора и на заветите на Левски се дължи, както Илинденско-Преображенското въстание, така и възстановяването на българската държава. „Убеден съм, че силата на духа и днес дава възможност на българина да се изправи в защита на държавността и в защита на това, което са ни завещали нашите предци. Много ни е необходимо в днешно време единството, обединението, за да бъдем по-силни. Искам всички българи да се обединяваме зад каузата да бъде България силна, свободна и просперираща“, каза д-р Емил Кабаиванов. Той допълни, че е необходимо да имаме национален договор между граждани и политици, който да даде предначертание за това как да се развива държавата в следващите няколко десетилетия. Градоначалникът уточни, че документът трябва да включва приоритети във външната политика, отбрана и сигурност, екология, образование и стандарт за живот. Д-р Кабаиванов коментира, че нашата сила не е в броя на население или в големината на територията, но икономиката трябва да върви напред. Кметът на Карлово заяви, че със смелите, упоритите и отговорните България ще успее.

Йоланда ПЕЛОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Паметник на генерал Сава Муткуров  бе открит в града навръх Съединението

Велико Търново: Паметник на генерал Сава Муткуров бе открит в града навръх Съединението

6 Септември 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Паметник на генерал Сава Муткуров бе открит в града навръх Съединението. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.Монументът е поставен до централната алея в парк „Марно поле“, а негов автор е известният италиански скулптор Винченцо Йераче. Бюстът е на 125 години и е дарен от преките наследници на генерал Муткуров – Александър Киркорв /правнук/ и неговата съпруга. Инициативата за паметника е на комитет от общественици и веднага бе подкрепена от кмета на Велико Търново Даниел Панов.
Даниел Панов, Александър Кирков и съпругата му, както и председателят на Инициативния комитет проф. Георги Камарашев участваха в церемонията по откриването. Проф. Камарашев припомни, че Сава Муткуров е сред българските герои с особен принос за успеха на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Александър Кирков сподели, че е трогнат от инициативата, случила се във Велико Търново.
Кметът Даниел Панов благодари специално на семейство Киркови – както за дарението на бюста, така и за грижата, която са полагали цели 60 години за опазването и съхраняването му. Панов благодари на обществениците от инициативния комитет – проф. Георги Камарашев, проф. Милко Палангурски, проф. Михаил Харалампиев, Венелин Иванов, Николай Илчев, проф. Марко Златев, на всички великотърновци, подкрепили родолюбивата идея, както и на скулптора Денислав Сираков за реставрацията и подготовката на паметника.
„Паметни събития като Съединението и делата на бележити българи като ген. Сава Муткуров са сред многобройните извори на национална гордост. Точно в този дух трябва да възпитаваме децата и младите хора“, подчерта Даниел Панов.
Сава Муткуров е роден на 16 декември 1852 г. в Търново. Участва като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. През Освободителната война от 1877-1878 г. е командир на рота в 54-и пехотен Мински полк. Особено активна е ролята му в Сръбско-българката война, както и в подготовката на Съединението. Генерал Муткуров е регент и военен министър в правителството на Стефан Стамболов. Той получава три ордена за изключителни заслуги – “За храброст” – първа степен и четвърта степен, “Свети Александър” - първа степен без мечове и втора степенс мечове, “За заслуга” – сребърен.
Монументът бе осветен от великотърновския митрополит Григорий.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков: Подвигът на нашите предци е най-светлият пример и стимул за българите в Родината и по света - обединени да пазим българщината

Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков: Подвигът на нашите предци е най-светлият пример и стимул за българите в Родината и по света - обединени да пазим българщината

6 Септември 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Босилеград. Извънредния и опълномощен посланик на Република България в Република Сърбия, негово превъзходитлство Радко Влайков, се обърна с писмо към българите в Сърбия с което им честити Деня на Съединението. Това съобщиха от КИЦ - Босилеград. В писмото се казва: Скъпи сънародници в Република Сърбия,
На днешния ден преди 134 години нашите предци осъществиха най-смелия и патриотичен акт. Опълчвайки се на несправедливостите на Берлинския конгрес и на Великите сили, те положиха истинските основи на третата българска държава. В дните и седмиците след Съединението, обединеният български народ прояви изключителна смелост и героизъм, защити младата ни държава и отстоя нейното бъдеще. Днес подвигът на нашите предци е най-светлият пример и стимул за българите в Родината и по света: обединени да пазим българщината! Честит да ни е най-светлият празник Съединението на България!", пише посланикът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В деня на Съединението Регионалният исторически музей в града приема посетители безплатно

Пазарджик: В деня на Съединението Регионалният исторически музей в града приема посетители безплатно

6 Септември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. По повод 6 септември – Съединението на България и 22 септември – Денят на обявяването на Независимостта на България, Етнографската експозиция и централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще са отворени за посещение със свободен достъп /без входни такси/, съобщиха от Регионалния исторически музей в Пазарджик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивския митрополит Николай: На разединението на съвременното общество да противопоставим Христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност

Пловдивския митрополит Николай: На разединението на съвременното общество да противопоставим Христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност

6 Септември 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Честванията в Пловдив започнаха с тържествен молебен в църквата „Света Богородица“, където присъстваха много официални гости и граждани, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Молебенът бе отслужен от пловдивският митрополит Николай. На него присъстваха пловдивският кмет Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателя на ОбС Савина Петкова, районни кметове, командирът на 68 бригада“Специални сили“ бр.ген. Явор Матеев, много политици, общественици и интелектуалци и граждани. Владиката за пореден път призова към вяра и любов между хората. Според него «съвременното българско общество е изпаднало в състояние на омраза, безпаметност, страх и егоизъм. Срещу отровата, разяждаща общественият организъм, лечението е противоотрова, а противоотровата на омразата е любов, на безпаметността е памет, на страха – смелост, а на егоизма е човеколюбие», каза митрополит Николай. Той добави, че по-добро и по-ефикасно лечение на обществените болести от вярата, надеждата и любовта няма. «Днес отправяме молитва да пребъде нашето скъпо отечество в мир, благоденствие, независимост и единство. На разединението на съвременното общество да противопоставим Христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност. Според владиката нашият народ винаги е бил въоръжен с най-силните оръжия срещу злото – вярата в бога и любовта към отечеството. След службата официалните лица се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметна плоча на майор Райчо Николов – единственият загинал при осъществяването на акта на Съединението. Празничната програма продължи на площад Стефан Стамболов с концерт на Биг Бенд Пловдив.
В 18.30 часа пред Военния клуб започва възстановката на събитията от 6 септември 1885 година, от комитет „Родолюбие“. В представлението на площад „Централен“, което възкресява спомените за Съединението участват мъже, жени и деца. Мъжете са пресъздали летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението. Те използват автентично оръжие от времето на Руско-турската война.
В 19.00 часа на Площад „Стефан Стамболов“ започва фолклорен концерт.
В 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата „Пловдив в културната история на България”. Кулминацията на честването е тържествената заря-проверка, която започва в 20.30 часа пред паметника на Съединението. Слово ще произнесат президентът Румен Радев и пловдивският кмет Иван Тотев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново тържествено отбеляза 134 години от Съединението на България

Велико Търново тържествено отбеляза 134 години от Съединението на България

6 Септември 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново тържествено отбеляза навършването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Стотици жители и гости на града, заедно с кмета Даниел Панов уважиха честването, започнало по традиция с военен ритуал и с химна на Република България. Последва слово на градоначалника, в което той подчерта изключителния общобългарски характер на Съединението: „Отекнало в световните хроники с думите „чудо”, това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело е ярък израз на силата на нашия народ. На 6 септември 1885 година предците ни от двете страни на Стара планина впечатляват цяла Европа със своята смелост, със своята решителност, но най-вече – с родолюбието и искрената обич към своята родина България. Едва седем години след несправедливия Берлински договор историческата правда поне отчасти е възстановена. Народът, живеещ на север и на юг от Балкана отново става част от една цяла държава. Дори Великите сили остават безсилни пред волята на нашия народ да бъде свободен, но и обединен“, каза в словото си Даниел Панов. Той продължи с думите, че Съединението е сред онези паметни събития, които носят силно чувство на национална гордост във всеки българин и жител на Историческата и духовна столица на България – Велико Търново. Панов припомни, че именно в старопрестолния град е направена първата и много решителна стъпка в борбата за национално обединение - още през август 1878 година в Хаджи-Недялковата къща търновци създават първия комитет „Единство“. „Трябва да помним, че Джорджо Момчев, Георги и Никола Живкови, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, д-р Стат Антонов – те са първите идеолози на Съединението“, продължи Даниел Панов.
„Нека всеки от нас днес се запита – защо успява Съединението? Защо след пет века под робство малка България се опълчва силно и резултатно на Великите сили? Отговорът не е труден – заради обединението, задружните усилия, единството между народ и политици, между управляващи и опозиция. Светлите бъднини пред България и пред българския народ са поставени на най-високо място и изместват лични и политически пристрастия и амбиции. Искрено вярвам, че днес също можем да бъдем единни. В името на по-доброто бъдеще пред нашите деца. Искрено вярвам, че политиката следва да бъде съревнование на идеи, конкретни решения и мерки именно за това по-добро бъдеще, а не арена на негативизъм, фалшиви новини и провокации.
Това е заветът, който ни оставиха нашите предци и да го следваме е начинът да се докажем като техни достойни наследници. Вечната мъдрост „Съединението прави силата“ ни учи точно на това“, завърши Панов.
С литературна композиция ученици от припомниха историческите събития от 6 септември 1885 година. Пред паметника „Майка България“ жители и гости на града, също депутати, общински съветници, представители на двата университета, на организации и сдружения поднесоха венци и цветя в знак на признателност към българските герои.
Честването завършва в 21,30 ч. тази вечер с прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Денят на Съединението бе отбелязан в Тополовград

Хасково: Денят на Съединението бе отбелязан в Тополовград

6 Септември 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Общоградско поклонение пред паметника на загиналите организира Община Тополовград по случай 134-ата годишнина от Съединението на България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Церемонията се проведе на площад „Освобождение”, където се събраха представители на обществени организации, партии, учреждения, учебни заведения и служители в Общината. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет Пламен Минчев, заместник-кметът на Маргарита Георгиева и общински съветници. Тържеството започна с българския химн. Присъстващите изслушаха Манифест на княз Александър Батенберг за обявяване на съединението на Княжество България с Източна Румелия, прочетен от Ангел Крумов.
С вълнуващо слово към събралите се обърна Райна Зотова, секретар на читалище „Св. св. Кирил и Методий”. С едноминутно мълчание, с венци и цветя жителите на Тополовград почетоха паметта на героите, осъществили мечтата на българския народ – Съединението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кольо Хубенов, Музей на Възраждането – Варна: Жителите на града имат своите сериозни заслуги за победата в Сръбско-българската война и утвърждаването на Съединението

Кольо Хубенов, Музей на Възраждането – Варна: Жителите на града имат своите сериозни заслуги за победата в Сръбско-българската война и утвърждаването на Съединението

6 Септември 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Жителите на Варна имат своите сериозни заслуги за победата в Сръбско-българската война и утвърждаването на Съединението. Българите от Варна се сражават достойно и храбро, както и мъжете от останалите селища в страната. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Кольо Хубенов от Музея на Възраждането в града. По думите му, във войната, обявена на 2 ноември, в района на юг от Балкана, се е намирал и Осми Приморски полк. Той е част от източния корпус на Ямболския отряд, който е разположен по долината на река Тунджа. Числеността му с резерва наброява около 5000 души. Същевременно на север от Балкана, варненци също имат своя принос за спечелването на войната. От града участват две чети. Едната е Варненската доброволческа чета, а другата е Сандровската ученическа чета.
„Самата Сандровска чета, в момента на избухване на войната, е в района на Видинската крепост, а Варненската доброволческа чета е при село Раброво, на границата в посока Зайчар“, обясни Кольо Хубенов. Според него, до края на войната, на 16-ти ноември, Доброволческата чета на няколко пъти участва в различни операции против сърбите. По същото време, Сандровската ученическа чета е в района на Белоградчик, където участва в сражението на 6-ти и на 7-ми ноември и по-късно при село Гайтанци, също участват в една победа над сърбите.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: С тържествен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите в града бяха отбелязани 134 години от Съединението на България

Кърджали: С тържествен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите в града бяха отбелязани 134 години от Съединението на България

6 Септември 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Кърджали. С тържествен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите в Кърджали бяха отбелязани 134 години от Съединението на България, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. „Обединението на България е най-големият ни успех - невиждано единение на цялата нация. Единството, с което смайваме Европа и света. Българската нация с акта на Съединението доказа, че може да разчита на собствените си сили, чрез смелост, дързост, дипломатичност и тактичност. Съединението е първият самостоятелен държавен акт, доказващ, че младото тогава княжество има своето достойно място в Европа и света. Военната защита на този велик за българите акт показва политическата зрялост и синовна отговорност на разделената нация“, каза в речта си Веселина Тихомирова, зам.-кмет на Кърджали, и добави, че днес трябва да бъдем достойни наследници на героите, дръзнали да извършат този велик благороден, Тя завърши с думите: „Честит празник, да живее България“.
От името на гражданството и официалните представители на държавните институции, ОДМВР, Регионалния инспекторат по образованието, Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“, обществени организации, политически партии, читалища и училища, паметникът на Освободителите на Кърджали и и допринеслите за присъединяването на града към България през Балканската война беше отрупан с цветя от благодарните потомци. В откриването на празника участие взеха зам.-кметът на града Веселина Тихомирова, областният управител Никола Чанев, народният представител Адлен Шефкет, директорът на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) старши комисар Атанас Илков, много граждани и гости на града. Празникът продължи с фолклорна програма – музика, песни и танци, с участието на Градския духовият оркестър и Народно читалище „Родопски фар“.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Съединението превръща България в голяма балканска държава, само обединените усилия са нещото, което бута страната ни напред

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Съединението превръща България в голяма балканска държава, само обединените усилия са нещото, което бута страната ни напред

6 Септември 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Съединението е първото и най-важно събитие в новата ни история, сериозно дело по пътя към изпълнение на националнообединителната програма, без което нито една от следващите стъпки нямаше да бъде възможна. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) доц. Соня Пенкова. Тя припомни, че хората, извършили Съединението, пренебрегнат личните си пристрастия, политическите колебания и амбициите си в името на тази кауза. Доц. Соня Пенкова заяви, че обединението на Княжество България с Източна Румелия превръща България в една голяма балканска държава. „Ненапразно Сърбия напада България, провокирана от различни политически интереси, не само от своите. Създаването на тази голяма държава на Балканите не е цел на нито една Велика сила. Не е цел дори на Русия, която играе ролята на българската освободителка, но и тя подписва Санстефанския мирен договор с ясното съзнание за преди това сключените споразумения, в които тя се е съгласила на Балканите да не се създава голяма славянска държава. Така че създаването на голяма като територия държава е само един от позитивите, които се случват на Балканите. Тя не е чак толкова голяма, но значимостта се измерва по-скоро в създадените възможности за единно икономическо, стопанско, политическо, обществено и културно развитие върху една обща държавна територия, макар и не цялата след Съединението в смисъла на етническите български граници и национално дефинираните идеали за българите в една държавна граница“, допълни директорът на Националния военноисторически музей. Доц. Соня Пенкова добави, че само обединените усилия са нещото, което бута страната ни напред. Отговорността за общите ни действия е обща. Тя не е само на политиците и на държавата, която често разбираме като имагинерно понятие, но и на гражданите, заяви тя.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме

6 Септември 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. Големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на честването на Съединението в Неделино, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Честит национален празник, Денят на Съединението. Денят на българското обединение. Има нещо много символно и красиво, че точно на този ден сме тук в красивото Неделино- символ на патриотизъм, на родолюбие, на това как хората могат да обичат родината си, да бъдат заедно и да градят бъдеще. Имаме празник - цели 45 години град. Уважаеми дами и господа, малко са примерите в българската история на такова могъщество на един народ. Преди 134 години нямаше разлика между князе и комити, обикновени българи, четници, общественици, писатели, интелектуалци, чужди дипломати, които застанаха в едно, изправиха се срещу политически кроежи и интереси на Великите сили, за да защитят обединението на един народ. Голяма е ролята на водачите, но най-голямото им качество и роля е това, че успяха да кажат на българите: "Вие българи сте хора със самочувствието и ако един договор може да разкъсва територии, няма сила, която да разкъса душите ви, желанието ви да бъдете заедно и не може да разкъса един народ". Затова всички бяха рамо до рамо. Затова успяхме. Винаги в българската история, когато не се делим, а сме заедно, винаги успяваме. Това е големият урок на българската история. Днес ще се чуят много красиви думи, ще има ново припомняне на факти, на история, но най-важното, което трябва да направим днес е да знаем урока на тази история. Често пъти ще чуете нямаме кауза, имаме кауза, уважаеми дами и господа. Тя не може да бъде друга и различна от тази да имаме модерна, просперираща, стабилна България. Дом за всички нас, дом за децата ни. Да направим така, че да не ходят по гурбета, да имат своите семейства, своята кариера и своето бъдеще. Това е урокът на Съединението на България отпреди 134 години. Уважаеми дами и господа, ние хората с родопска кръв сме от друго тесто. Твърди, понякога по-строги, но преди всичко родолюбци. Планината ни прави такива. Ние знаем колко е важно да бъдем заедно, да подаваме рамо на този, който има нужда, да подаваме ръка един на друг, за да бъдем добри, не само към себе си, но и към тези, които идват след нас. Жителите на тази красива община знаят цената на това да бъдат заедно. Те са добрият пример за всички българи. Те са добрият пример за днешната действителност. Не можем повече да успеем, когато се разделяме", подчерта Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Съединението зад големите каузи и идеали е това, което прави един народ силен и достоен

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Съединението зад големите каузи и идеали е това, което прави един народ силен и достоен

6 Септември 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Съединението зад големите каузи и идеали е това, което прави един народ силен и достоен. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя коментира, че 6-ти септември е удивителна дата не само за българския исторически календар, но представлява рядък случай в епохата, в която всяко важно решение се взема предварително от тогавашните Великите сили. Чудото на Съединението е едно българско чудо, плод на мъдростта и държавническото мислене на нашия народ, каза кметът на София. Запазено и през векове на изпитания и робство, Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен със своите сънародници от българските краища, приет за равен и достоен от другите европейски народи, както мечтаеше Апостола, добави Йорданка Фандъкова. „Лишен от правото на истинско национално самоопределение, нашият народ проявява безпрецедентен кураж и успява да преодолее за много кратко време несправедливостта на това изкуствено положение да се обедини. Не е случайно, че девизът на нашето Народно събрание е „Съединението прави силата“. Съединението зад големите каузи и идеали е това, което прави един народ силен и достоен. Водачите в онези исторически месеци са проявили забележително държавническо поведение. Те забравят за разделението на наши и ваши, за дребните си политически борби, което днес всъщност трудно се случва“, уточни кметът. Йорданка Фандъкова каза още, че Съединението е резултат от много упорита работа, твърдост, постоянство и ясно поставени цели. Не бива да забравяме и огромната роля на българската армия, която в последвалата война е защитила с оръжие в ръка държавата и българските идеали и е поставила света пред свършен факт, уточни тя и добави, че националните интереси трябва да стоят винаги над дребните политически амбиции и лични интереси, уточни кметът на София.
Йоланда ПЕЛОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георг Спартански, кмет на Плевен: Днешните  българи, нека отдадем почит към загиналите за Съединението и обединението на България

Георг Спартански, кмет на Плевен: Днешните българи, нека отдадем почит към загиналите за Съединението и обединението на България

6 Септември 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Плевен. Днешните, съвременни българи, нека отдадем почит към загиналите за Съединението и обединението на България. Това каза в словото си по време на тържествения ритуал в Плевен по повод 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия кметът Георг Спартански, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ „Вече 134 години ни делят от този далечен септември в по-миналия век, когато от двете страни на Балкана българите доказаха, че свободата не им е подарък и са узрели своето териториално и политическо обединение. Знае се от историята, че това е една от най-големите, най-светлите дати, която с право ни прави горди да се наричаме българи“, заяви Георг Спартански. Той подчерта, че Съединението е политически акт на народна воля и нейното осъществяване.
„Този акт е започнал отдолу нагоре, не с партийни повели, не с потайни решения е нечий кабинети в някой дворец в западна Европа, а в умовете, сърцата и душите на милионите българи, живели от двете страни на Балкана. Тракийци и мизийци показаха на всички, на външни и на вътрешни господари, че желаят да бъдат сами господари на себе си и решенията за своята родина ще взема народът по вишегласие и народовластие, а не да изпълняваме чужда воля, както столетия преди това сме принудени да търпим. Следващите десетилетия показаха, че тази робска практика ще продължи и в следващи исторически периоди“, отбеляза Георг Спартански. „Народът ни показа на совите политици ясната си политическа воля и те последваха своя народ. Тази народна революция беше почти безкръвна, но барутът за нея бе посят от самите велики сили и подписания от тях Берлински договор. Никоя сила не беше доволна от това, че един народ желае да живее свободно независимо и в своите териториални граници, без претенции към други народи“, подчерта той.
„Съединението прави силата, а Стефан Стамболов напомня, че силата ражда независимост. Това трябва да бъде идеалът на българите и в днешна България. Пред себе си трябва да имаме идеалът за горда, свободна и независима България в обединена Европа. Да имаме силата, куража и волята до отстояваме българския национален интерес“, призова кметът на Плевен.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе отбелязана пред паметника на Скърбящия воин

Видин: 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе отбелязана пред паметника на Скърбящия воин

6 Септември 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Видин. 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе отбелязана пред паметника на Скърбящия воин във Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. В тържествената церемония се включи и национална гвардейска част. В словото си кметът на Видин Огнян Ценков се обърна към жителите на града, дошли да почетат празника, с думите: „Датата шести септември съдържа горчивия опит от една война, в която победителите скърбят. Това ни казва и този уникален паметник във Видин, пред който заставаме днес. Ние, видинчани, отново се покланяме пред лика на Скърбящия воин, защото съдбоносните битки от миналото и поуката от тях не са забравени. За да живеем в истински свободна и независима България, която днес е изградила приятелски добросъседски отношения на Балканите и върви уверено напред, редом с останалите държави в голямото европейско семейство. За да отворим с оптимизъм и самочувствие нова врата към бъдещето“.
Граждани поднесоха цветя пред паметника на Скърбящия воин и почетоха паметта на загиналите в Сръбско-българската война, в чиято чест е издигнат паметника. На тържествената церемония присъстваха народните представители д-р Цветан Топчиев от БСП, Росен Живков от „Обединени патриоти“, областният управител Албена Георгиева и председателят на Общинския съвет Генади Велков.
Анна ЛОЗАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историкът Георги Питов: Съединението първо става в душите на хората и едва тогава се преодолява страхът на целия български народ

Историкът Георги Питов: Съединението първо става в душите на хората и едва тогава се преодолява страхът на целия български народ

6 Септември 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Банско. Съединението първо става в душите на хората и едва тогава се преодолява страхът на целия български народ. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът от Музеен комплекс – Банско Георги Питов. По думите му като цяло събитията от преди 134 години са добре познати на обществеността, тъй като е писано много по темата. „Интересен е фактът, че тогава се обединяват непримирими, враждуващи сили, като консерватори, либерали. Те взимат дейно участие, заедно с княза, който в началото се колебае, защото това може да доведе до отнемане на престола, както по-късно се случва. Той е принуден да абдикира. Най-интересният факт е, че Съединението първо трябва да стане в душите на хората. Тогава се преодолява страха на целия български народ, който заявява, че може да се бори за правата си, въпреки нежеланието на Великите сили и дипломацията“, посочи Питов. Той отбеляза, че може би затова на Народното събрание и днес стои надписът: „Съединението прави силата“.
„Целта е да ни напомня, че винаги когато сме заедно можем да постигнем неща, които на пръв поглед изглеждат невъзможни. Той ни дава и увереност, че въпреки трудностите в държавата всичко може да се оправи. Този надпис, това мото стоят там, за да ни напомня, че българският народ е преодолявал много перипетии и за напред ще съумее да покаже на Европа силата си. Един малък народ може да бъде велик“, подчерта Питов. Той отбеляза, че е оптимист по отношение на това, че и днес има каузи, които биха обединили народа ни, както преди 134 години. „Винаги съм живял с тази мисъл, че въпреки трудностите трябва да сме оптимисти. Вече сме в Европейския съюз, вероятно ще отпаднат границите и хората ще бъдат обединени. Сигурен съм, че след време няма да има разделение между народите в Европа и на Балканския полуостров“, уточни Питов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Петров, областен управител на Плевен: България е кауза, която си заслужава

Мирослав Петров, областен управител на Плевен: България е кауза, която си заслужава

6 Септември 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Плевен. България е кауза, която си заслужава! Това каза в тържественото си слово по време на ритуала по повод Деня на Съединението Мирослав Петров, областен управител на Плевен, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. „Съединението на България е убедителен пример за национална мисия и непоколебима решителност, но и време на осъзнаване на отговорността на един народ към собствената му съдба, към неговото бъдеще, към избора на посока на развитие на собствената му държава. Пример за достойнство и национална гордост, който вече 134 години буди чувство на възхищение и усещане за национална ценност и постижение у поколения българи.”, заяви Мирослав Петров.
„Всички ние имаме честта и привилегията да черпим опит от тези исторически събития, с които българският народ, българските политици и държавници уверено и твърдо заявиха на света, че ще работят с несломима воля за осъществяването на българската национална кауза – единна и независима България. И го направиха. Без корист. Без колебание. Без страх.”, подчерта областният управител на Плевен. „Да пазим паметта и следваме примера на нашите предци, защото България е кауза, която си заслужава!”, призова Мирослав Петров.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: Съединението е велика дата в нашата история, която ни задължава да бъдем достойни последователи

Владимир Тошев, ГЕРБ: Съединението е велика дата в нашата история, която ни задължава да бъдем достойни последователи

6 Септември 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Съединението е велика дата в нашата история. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ Владимир Тошев, ГЕРБ, зам. председател на Комисията по отбрана в парламента. Той смята, че благодарение на нашите дядовци и прадядовци ние днес се чувстваме горди българи в обединена България. “Надявам се, че всички българи да разбират цялото значение на тези процеси, които са протичали тогава и наред с поуките, които си вадим от историята, да направим така, че да бъдем достойни последователи и да продължим да развиваме делото и идеите, които тогава те са заложили“, каза още Владимир Тошев. Той допълни, че не е било лесно в тогавашното геополитическо разпределение на Великите сили да осъществим Съединението, но благодарение и на подкрепата на княз Александър Батенберг, и четниците, на чието знаме е пишело „Съединението прави силата“ сме това, което сме днес. Той отбеляза, че сме задължени и трябва да бъдем достойни наследници и да възпитаме децата в този дух. Тошев каза още, че стабилна и просперираща България е една добра кауза днес.

Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Петър Ненков, военен историк: Съединението показа, че когато българският народ и родната армия са едно цяло – няма сила, която може да ги спре

Доц. д-р Петър Ненков, военен историк: Съединението показа, че когато българският народ и родната армия са едно цяло – няма сила, която може да ги спре

6 Септември 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Съединението налага кардиналния извод, че когато българският народ и родната армия са едно цяло – няма сила, която може да ги спре. Това каза за празничната програма „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ военният историк доц. д-р Петър Ненков. Той допълни, че историците имат различни мнения, кои са взели най-активно участие в акта на Съединението и на кого е най- голямата заслуга за събитието. „За мен най-важното е, че българския народ за първи път в своята най-нова история след Освобождението показа, че може да извърши едно свято и велико дело, въпреки съпротивата и нежеланието на Великите сили да го приеме, като затова той има в лицето на своята армия един достоен помощник. Според мен се налага един кардинален извод - когато българския народ и родната армия са едно цяло – няма сила, която може да ги спре. Без решаващата помощ на войската на източнорумелийската милиция, начело с майор Данаил Николаев, това свято и велико българско дело нямаше да успее“, обясни военният историк. Доц. д-р Петър Ненков добави, че каузата на Съединението намира своята блестяща реализация и защита в избухналата няколко месеца по-късно Сръбско-българска война, в която българите показват невероятен героизъм и храброст.

Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стоян Владков и Маринела Нинева са победителите в 44-ия Международен мемориален маратон „Съединение“

Пловдив: Стоян Владков и Маринела Нинева са победителите в 44-ия Международен мемориален маратон „Съединение“

6 Септември 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 28-годишният Стоян Владков от Дряново и 26-годишната Маринела Нинева от същия град са победителите в 44-ия Международен мемориален маратон „Съединение“, който се проведе в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Двамата изминаха разстоянието от 23 км от град Съединение до центъра на Пловдив за малко над един час. Стоян печели за втори път този маратон, като времето му е 1 ч. 19 мин. Маринела също печели за втори път, като нейното време е 1 ч. 28 мин. И двамата са здраво свързани със спорта и по-точно - с бягането. Те твърдят, че това не е последното им участие в маратона.
Маратонците тръгнаха от град Съединение тази сутрин в 09.30 часа, а в 12.00 часа започна награждаването на пл. „Съединение“ в Пловдив, където те финишираха. В Международен мемориален маратон „Съединение“ участваха общо 148 души от цялата страна, като между бяха маратонци от Турция, Англия и дргуи страни. Паралелно с този маратон се проведоха два малки междинни пробега – в тях участие взеха 130 състезатели, от които 83 деца.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Градът почете Деня на Съединението

Ямбол: Градът почете Деня на Съединението

6 Септември 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Ямбол почете Съединението на Княжество България с Източна Румелия, един от най-значимите празници в българския национален календар. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Отбелязването на 134-тата годишнина от Съединението започна с тържествен ритуал по издигане на националното знаме пред Община Ямбол, в който участва представителна военна част от Ямболския гарнизон.
„Ако днес, изправени пред различни предизвикателства, се държим разделени, дори враждебни един към друг, то трудно ще постигнем нещо, което желаем. Защото именно единението е в основата на всеки успех, когато става въпрос за обществено значими цели. Нека бъдем отговорни, нека бъдем вдъхновени и обединени в справедливи каузи и достойни дела, да работим за общото благо и просперитета на Ямбол и България”, призова в празничното си слово кметът на Ямбол Георги Славов.
По време на тържествената церемония бе отслужен благодарствен молебен от Негово високопреподобие архимандрит Димитрий. Честването на Съединението продължи с празнично шествие до паметника на загиналите за националното ни освобождение, където бяха поднесени венци и цветя в знак на почит.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски: Когато имаме обща задача, когато следваме обща мечта, заедно можем да постигнем много

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски: Когато имаме обща задача, когато следваме обща мечта, заедно можем да постигнем много

6 Септември 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Сливен. Когато имаме обща задача, когато следваме обща мечта, заедно можем да постигнем много. Това се посочва в приветствие от областния управител на Сливен Чавдар Божурски по повод 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от Областната администрация. „Съединението е специален празник за всеки български гражданин. Девизът „Съединението прави силата” става символ-кауза далеч преди териториите на Източна Румелия и на Княжество България да се обединят. Той присъства на първите монети, които са изсечени с нов закон от 1880 година. Появява се на фасадата на новата сграда на Народното събрание месеци преди 6 септември 1885 година да се превърне от обикновена дата в календара – в значим исторически факт. Отбелязвам това, защото уроците от миналото показват, че когато имаме обща задача, когато следваме обща мечта, заедно можем да постигнем много. Ето защо днес нека си пожелаем да бъдем единни в общата мечта за мирен живот, за споделени отговорности, за съпричастност и разбиране. В името на децата ни, в името на достойното ни бъдеще!“, се казва още в приветствието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Костадин Варев, кмет на Белово: Днес отдаваме почит на онези българи, които превърнаха в реалност думите „Съединението прави силата!“

Инж. Костадин Варев, кмет на Белово: Днес отдаваме почит на онези българи, които превърнаха в реалност думите „Съединението прави силата!“

6 Септември 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Белово. Днес отдаваме почит на онези българи, които превърнаха в реалност думите „Съединението прави силата!“. Това се казва в поздравителен адрес от кмета на Община Белово инж. Костадин Варев до жителите на общината по случай 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, съобщиха от Общината. „Денят 6 септември 1885 г. е паметен за България. Денят, в който българите дръзват да се опълчат на Великите сили и да отхвърлят несправедливия за България Берлински договор, разделящ изкуствено страната и народа ни. Днес отдаваме почит на онези българи, които превърнаха в реалност думите „Съединението прави силата!“ и нека не забравяме, че само с обединение на воля, усилия и интелект можем заедно да градим съвременна България! Честито Съединение на всички българи!“, се посочва още в поздравителния адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Сливен Стефан Радев: Съединението на Княжество България и Източна Румелия превръща мечтата на целия български народ в реалност

Кметът на Сливен Стефан Радев: Съединението на Княжество България и Източна Румелия превръща мечтата на целия български народ в реалност

6 Септември 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Сливен. Скъпи съграждани, днес отбелязваме 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е една от най-забележителните дати в нашата история. Именно този акт на обединение превръща мечтата на целия български народ в реалност. На този ден точно той ни показва и ни напомня, че обединени сме най-силни и в състояние да постигнем всичко. Това се казва в поздравление от кмета на Сливен Стефан Радев.
"Отправяйки поглед към героичното ни минало, трябва да бъдем отговорни, да съхраняваме и следваме заветите, които то ни завеща, да ги предаваме и на идните поколения. В този момент, повече от всякога трябва да вярваме, че няма силна държава без отговорни хора и да вървим уверено по пътя на европейското развитие на нашата малка, но горда България! Честит празник!", заявява още Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязано тържествено пред Войнишкия паметник в град Кула

Видин: 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязано тържествено пред Войнишкия паметник в град Кула

6 Септември 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Кула. 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязано тържествено пред Войнишкия паметник в град Кула. Това съобщиха за Радио „Фокус“ от Общината. Жители на пограничния град и на по-малки населени места в община Кула се събраха за тържеството. Слово произнесе кметът на Кула д-р Владимир Владимиров. В тържественото отбелязване на празника за Съединението взе участие и народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Сред събралите се граждани на тържественото честване бе и председателят на Общинския съвет на Кула д-р Димитър Цанков. Присъстваха също общински съветници и читалищни дейци. В края на честването Войнишкия паметник бе отрупан с венци и цветя от признателното гражданство.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Шести септември е една велика историческа дата в нашия календар, която вълнува, обединява и ни кара да сме горди

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Шести септември е една велика историческа дата в нашия календар, която вълнува, обединява и ни кара да сме горди

6 Септември 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Видин. На 6 септември отбелязваме едно от най-значимите събития за българската история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това написа в една от социалните мрежи Албена Георгиева, областен управител на Видин. „Това е една велика историческа дата в нашия календар, която вълнува, обединява и ни кара да сме горди. Дата, която символизира борбения дух, родолюбието и силата на обединението в името на успеха, с който се поздравяваме и днес. Нашата история ни учи, че „Съединението прави силата“. Нека духът на Съединението ни обедини и днес, и в името и просперитета на родния край, на България да останем сплотени! Пожелавам Ви да бъдете здрави и достойни граждани на своята родина и нека никога не забравяме делата на нашите предци, дали живота си, за да я има България!“, посочва Албена Георгиева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък бе отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

В храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък бе отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

6 Септември 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Казанлък. В храм „Св. Йоан Предтеча“ бе отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
Слово за дата 6 септември 1885 година и нейното историческо значение изнесе уредникът в Исторически музей „Искра” Мариана Ибришимова. „Съединението е рядко срещан факт в българската история. Тук отпадат всякакви политически разногласия и пристрастия. Всички българи са обединени от идеята за обединение. Нещо рядко срещано в българската история. Затова девизът „Съединението прави силата” се превръща в национално послание и девиз, който стои на сградата на Народното събрание от 1911 година до днес. И има своята валидност и в наше време. Защото в големия свят, когато големите нации отдавна са се идентифицирали, ние трябва да покажем поне национално единство”, каза тя.
Тематичен рецитал изнесоха децата от театралния състав при Народно читалище „Освобождение” в село Шейново с ръководител Росица Зланкова.
Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, предстатиле на Общинска администрация, Общественият посредник на Казанлък, общински съветници, представители на куртурни институти и патриотични организации.
Неслучайно всяка година на 6 септември Денят на Съединението се отбелязва именно в храм „Св. Йоан Предтеча“. В таци черква през 1885 година казанлъчани се стичат, когато пристига първата официална телеграма, с която те научават, че е настъпил моментът на истинското им освобождение. Малко по – късно в Казанлък пристига и самият княз Александър I, за да потвърди факта на Съединението.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Жители и гости на града почетоха 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Бургас: Жители и гости на града почетоха 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

6 Септември 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. Жители и гости на Бургас почетоха 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Честването по повод Съединението на България в центъра на града започна с издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас и бе последвано от отслужването на заупокойна молитва пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Празничната програма продължава на площад „Атанас Сиреков“ с празничен концерт с участието на Танцов Ансамбъл „Атанас Манчев“ при Народно читалище „Пробуда 1880“ – Бургас.
Венци и цветя на признателност поднесоха областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, заместник областният управител проф. Севдалина Турманова, зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, както народни представи, общински съветници, признателни граждани и представители на Военноморски гарнизон-Бургас. На събитието присъстваха и музикантите от Бургаския духов оркестър.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Стотици граждани се събраха на тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг

София: Стотици граждани се събраха на тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг

6 Септември 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Стотици граждани се събраха на тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг, предаде репортер на Агенция "Фокус".Всички те носят български трибагреници и цветя. На събитието присъстват кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кандидатът за кмет на София Мая Манолова и народни представители от ГЕРБ, сред които Тома Биков. В програмата за празничното честване на годишнината участват актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. В двора прозвучаха патриотични български песни, сред които "Шуми Марица", "Край Босфора шум се вдига" и други. В района е засилено полицейското присъствие за спокойното протичане на мероприятието.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историкът Георги Питов: Съединението на Княжество България с Източна Румелия дава тласък на революционните борби в Пиринския край

Историкът Георги Питов: Съединението на Княжество България с Източна Румелия дава тласък на революционните борби в Пиринския край

6 Септември 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Банско. Съединението на Княжество България с Източна Румелия дава тласък на революционните борби в Пиринския край. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът от Музеен комплекс – Банско Георги Питов. Той обясни, че през 1885 година политическата обстановка е била сложна, Великите сили са били против случващото се. „Затова на българското правителство и народ им е било ясно, че Великите сили няма как да разрешат още едно разширяване на Българската държава. Несъгласие има и от страна на съседна Сърбия, с която водим война за признаване на самото Съединение. Така, че просто е било изключено да бъде разрешено присъединяването на Македонския край към свободната част на България“, заяви Георги Питов.
Според него дори водачите на борбата в Пиринска Македония осъзнават, че единствения начин е Македония да получи първо автономия, а в последствие – да се присъедини към България. „Затова Съединението наистина не оказва толкова голямо влияние, но дава много голяма надежда на поробеното население, че един ден ще бъдат свободни. Те получават стимул да продължат по пътя към свободата. Поради тази причина се организират множество въстания до 1912 година, когато се присъединяваме към свободната част на България“, подчерта Питов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Златан Стойков, СОСЗР: Армията винаги е била един от основните стълбове на държавността и гарант на мира

Ген. Златан Стойков, СОСЗР: Армията винаги е била един от основните стълбове на държавността и гарант на мира

6 Септември 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Армията винаги е била един от основните стълбове на държавността и гарант на мира. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ ген. Златан Стойков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Той отбеляза, че и на 6 септември 1885 година армията е изиграла решаваща роля по отношение на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 6 септември е достоен и велик исторически ден за страната ни, заяви ген. Стойков. „На 6 септември 1885 година се извършва един акт от нашия народ, който нито за миг не е помислил, че нарушава осъдителния диктат на Велики сили. С този акт и успешната му защита нашите предци поставят първия етап от националното си обединение и ревизията на осъдителния Берлински договор. Нашите сънародници, нашите политици, нашите държавни ръководители има от какво да се поучат. Трябва де се обединим и България да преуспее, а българският народ са се чувства наистина член на ЕС“, допълни той. Ген. Златан Стойков допълни, че оценявайки международната обстановка на Балканите, в Европа и в света, е ясно значението и необходимостта от поддържането на съвременна армия.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в града бе отбелязант Деня на Съединението

Шумен: С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в града бе отбелязант Деня на Съединението

6 Септември 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Шумен. С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в Шумен бе отбелязан Денят на Съединението, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Церемонията се проведе пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“, в присъствието на военнослужещи, депутати от региона и представители на местната и държавната власт, образователни и културни институции и десетки граждани.
„Съединението зачеркна Берлинският диктат“, заяви в словото си си подполковник Цоню Цонев, заместник-декан на факултет „Артилерия ПВО и КИС“, към Национален военен университет „Васил Левски“. Той посочи, че събитието от 6 септември 1885 година дава ценни поуки не само на бъдещите поколения, но и на държавите, които със своето влияние, военна и икономическа мощ определят световния ход на историческото развитие. „И тези поуки се състоят в това, че колкото и да са могъщи тези велики сили, мощта им не е достатъчна, за да сломи обединеният от справедлива кауза дух на българския народ. Водени от силното желание за справедливост и защита на земите, оставени им от предците, нашите деди, без да ценят живота си, показват на целия свят, че в защита на националните интереси българският народ е способен на чудеса“, посочи подполковник Цонев.
„Чудесата от героизъм, невероятен стоицизъм и жертвоготовност в името на родината, показани от българските войни в защита на страната, завинаги ще останат като светъл пример за бъдещите поколения на Родината. Сраженията при Сливница, Гургулят, Видин, Драгоман, Пирот и много други са съпроводени с подвизи, достойни за преклонение“, каза още подполковник Цонев.
Тържественото честване на 134-та годишнина от Съединението продължава пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш, където също ще бъдат поднесени венци и цветя.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия

Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия

6 Септември 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По време на регистрацията присъства кандидатът за кмет Мая Манолова и членове на Комитета. Регистрацията се проведе в сградата на Столична община, където се помещава Общинската избирателна комисия. Това е така, тъй като съгласно разпоредбите на Изборния кодекс при местни избори инициативните комитети се регистрират в Общинската избирателна комисия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Градът на българската бойна слава - Тутракан, очаква своите гости

Силистра: Градът на българската бойна слава - Тутракан, очаква своите гости

6 Септември 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Тутракан. Градът на българската бойна слава - Тутракан, очаква своите гости на 6, 7 и 8 септември. Това съобщиха от Историческия музей в града. В празничните дни експозициите на Историческия музей и Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене“ и Посетителският център в Рибарската махала в Тутракан ще приемат посетители от 09.00 до 16.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историкът Георги Питов: Съединението на Княжество България с Източна Румелия е най-добрия пример за себеотрицание, защото всичко се прави в името на Отечеството

Историкът Георги Питов: Съединението на Княжество България с Източна Румелия е най-добрия пример за себеотрицание, защото всичко се прави в името на Отечеството

6 Септември 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Банско. Съединението на Княжество България с Източна Румелия е най-добрия пример за себеотрицание, защото всичко се прави в името на Отечеството. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът от Музеен комплекс – Банско Георги Питов. По думите му 6 септември е една от най-светлите дати в новата българска история.
„Най-важното за Съединението е, че то е изцяло българско дело, което възстановява справедливостта спрямо държавата и народа ни. Това се случва независимо от властта на Великите сили и независимо от Берлинския договор. Самото събитие е уникално от историческа гледна точка, защото представлява обединение на Княжество България с Източна Румелия. Това е най-добрия пример за себеотрицание в цялата ни летопис – без разделение, партийни боричкания, лични сметки, дребен човешки егоизъм. Всичко е в името на една обща кауза – Отечеството“, заяви Георги Питов.
Според него в българската история са три празниците, които обединяват целия народ. „Това са 6 септември – Съединението на Княжество България с Източна Румелия, 24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура и 22 септември, когато отбелязваме Независимостта на България“, подчерта Георги Питов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Поздравявам всички българи за Съединението - показали сме, че когато сме заедно независимо кой е срещу нас - можем да го победим

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Поздравявам всички българи за Съединението - показали сме, че когато сме заедно независимо кой е срещу нас - можем да го победим

6 Септември 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Днес искам да поздравя всички българи с празника. Показали сме, че когато сме заедно, независимо кой стои срещу нас можем да го победим. Очаквам и тази кампания да бъде на обединение на българскита граждани, на столичани. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова пред журналисти преди регистрацията на кандидатурата й в Общинската избирателна комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус". На въпрос дали ще възприеме платформата на БСП, Манолова отговори: "Денят на Съединението е ключов и знаков за България. Този акт е плод на една романтична мечта и идеал на българите. Едно доказателство, че когато сме заедно, когато сме обединени успяваме. Мисля, че в нашето съвремие, във времето, в което живеем още повече трябва да се борим за свободата. Трябва да го правим заедно. Днес не е ден, в който да бъдат коментирани партии и няма да го направим", заяви още Манолова. Във връзка с твърденията на премиера Бойко Борисов, че много й е помагал, Манолова посочи, че днес няма да коментира партии. "Кампанията предстои. Ще отговаря на абсолютно всеки въпрос на медия", допълни още Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Най-важната поука от обединението на Княжество България и Източна Румелия е девизът „Съединението прави силата“

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Най-важната поука от обединението на Княжество България и Източна Румелия е девизът „Съединението прави силата“

6 Септември 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. „Днес отбелязваме 134 години от Съединението на България. Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Ако в българската следосвобожденска история примерите на самостоятелно реализирани акции са малко, то една от тях е Съединението. И именно в този акт най-силно се вижда единението на българската общественост и отделните български политически дейци, които независимо от острите вътрешни разногласия, успяват да обединят силите си, и чрез търпелива тактика и решителни действия, да постигнат лелеяното обединение“. Това се казва в официален поздрав на областния управител на Пловдив Здравко Димитров по повод 134-та годишнина от Съединението на България и празника на града, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областната администрация.
„Именно Съединението се явява първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и се нарежда сред най-големите дела, подготвени и извършени от българи. При неговата подготовка и в борбата за неговата защита, българите показват политическа зрялост. Най-важната поука от този акт е девизът, който е поставен на главния вход на Народното събрание и гласи „Съединението прави силата”. Нека никога не забравяме посланието на този девиз, който доказва, че по жизнено важните въпроси, винаги трябва да бъде постигано национално съгласие. В днешно време да помним и честваме великото дело на Съединението на България, означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е в това да сме заедно! Честит празник!“, се посочва още в поздрава на областния управител Здравко Димитров по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, а не фирмите и олигарсите и затова ще разчитам на тях

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, а не фирмите и олигарсите и затова ще разчитам на тях

6 Септември 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, а не фирмите и олигарсите и затова ще разчитам на тях. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова пред журналисти преди регистрацията на кандидатурата й в Общинската избирателна комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Манолова благодари на Инициативния комитет за подкрепата. "Благодаря на всеки един от тях за подкрепата, благодаря на столичани, които ме срещат на улицата и изразяват своята подкрепа. Утре всички, които искат да се включат в кампанията, включително и с подписи ще могат да го направят в Южния парк в 12.00 ч. на входа откъм бул. "Витоша". Кампанията тръгва. Вече имаме банкова сметка, която днес по-късно ще обявим на моя сайт. Ще приемаме малки дарения от граждани. Отказваме да се възползваме от възможността от подкрепа от корпорации и фирми. Ще приемаме единствено и само дарения от граждани. Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, не олигарсите. Не фирмите. Ще разчитам на гражданите", посочи Манолова. Във връзка с вчершната медийна публикация с неприлични снимки на жената до кандидат кмет на София, Манолова заяви: "Предупредих отдавна, че кампанията е мръсна. Днес на Деня на Съединението като че ли не е моментът да говорим продължително за това. Още от днес моя екип и моята камапния изключват микрофоните си за този сайт", заяви още Манолова. Тя призова и останалите кандидати да работят и да дават изявления единствено и само на медии. "Утре при започването на подписката на входа на Южния парк ще правим специално изявление за това", допълни още Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген.-майор Груди Ангелов: Актът на Съединението демонстрира единството на българския народ

Ген.-майор Груди Ангелов: Актът на Съединението демонстрира единството на българския народ

6 Септември 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Съединението на Княжество България с Източна Румелия е един от най-светлите български празници, което полага основата на българската държавност. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ ген.-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“. Той подчерта, че датата 6 септември символизира единение, вяра, дързост. Актът на Съединението демонстрира единството на българския народ, добави той. Независимо че е разделен изкуствено с клаузите на Берлинския договор, българският народ търси своето единение и вярва, че може да го осъществи със своите сили и средства и дръзва да го направи, въпреки че липсва подкрепата на Великите сили, каза още ген.-майор Груди Ангелов. „Българският таен революционен комитет с председател Захари Стоянов и с привлечените на тяхна страна представители на Княжество България и полиция от Източна Румелия обуславят реализирането на Съединението. Вярата в собствените сили им дава надежда това да се случи. Дръзват да се изправят срещу Великата порта с малкото сили и средства, които имат, с младата българска войска до този момент, командвана и подготвяна от руски офицери, но възпитана в дух на българското, на българщината, верни и желаещи единението на България. Българският народ доказа, че когато е обединен, може да постигне своите идеали“, обясни началникът на Военна академия. Ген.-майор Груди Ангелов допълни, че България днес трябва да бъде по-обединена и единна, за да бъде по-силна и да извоюва своето водещо място на Балканите, Европа и света. Страната ни трябва да възроди традициите на българската армия, която да бъде в готовност да защити суверенитета и териториалната цялост на България, отбеляза той.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Фолклорен концерт ще се проведе в Деня на Съединението в град Септември

Пазарджик: Фолклорен концерт ще се проведе в Деня на Съединението в град Септември

6 Септември 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Септември. Фолклорен концерт с участието на детска танцова група „Пламъче” от село Семчиново, фолклорна група „Мераклии” и фолклорен танцов ансамбъл „Загоровче” ще се проведе на 6 септември, съобщиха от Младежкия дом в Септември. Участие в събитието ще вземат специални гости от КУД „Гоце Маркоски” – Македония и КУД „Гружа” – Сърбия. На сцената срещу Техникума публиката ще може да се докосне до културното наследство на три балкански държави – България, Македония и Сърбия. Откриването е в 21.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: Тържествена заря-проверка ще се проведе в града за Деня на Съединението

Търговище: Тържествена заря-проверка ще се проведе в града за Деня на Съединението

6 Септември 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Търговище. В Търговище ще се проведе програма за честването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това съобщиха от Община Търговище. В 19.45 часа от I ОУ „Христо Ботев“ ще тръгне шествие до Войнишкия паметник на бул. „Цар Освободител“, където в 20.00 часа ще започне тържествена заря-проверка. Тя ще бъде с участието на курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към Национален военен университет „Васил Левски“, град Шумен. В програмата ще вземат участие и Духовият оркестър към Община Търговище, Патриотичен клуб „Възраждане“ и ученици от различни учебни заведения в града. С проявите ще бъде отбелязано и навършването на 103 години от Тутраканската епопея и 80 години от откриването на Войнишкия паметник в Търговище. Във връзка с честването се въвежда временно ограничение на движението. Затворен за движение ще бъде бул. „Митр. Андрей“, в участъка от моста на ул. „Шипка“ до светофарната уредба на т.нар. „Стар Бряст“. Ограничението ще важи за времето на преминаване на шествието, предвождано от курсанти от и Духовия оркестър. От 19.30 до 21.00 часа затворено за движение ще бъде платното от страната на Войнишкия паметник на бул. „Цар Освободител“. Затворен ще е участъкът от кръстовището на булеварда с ул. „Трети март“, до кръстовището с ул. „Пирин“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Израел се провеждат общи избори. 17 септември 2019 г.
В Израел се провеждат общи избори. 17 септември 2019 г.

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.