НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Татуировките са вид съвременно изобразително изкуство

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Татуировките са вид съвременно изобразително изкуство

25 Август 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Татуировките са вид съвременно изобразително изкуство. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Градската художествена галерия в Благоевград Иван Милушев. По думите му в момента е модерно „да украсяваме тялото си“ с различни картини, дори със специални неща като текстове и йероглифи с мъдри фрази. „Адмирирам всичко това като лично отношение и дори смятам, че татуистът в най-добрите си проявления е един добър график“, заяви Иван Милушев. Според него, когато се използва цвят в татуировката, тя е чисто графично поднесена като отношение. „Неслучайно и повечето татуисти, които познавам, са великолепни художници и графици“, подчерта Милушев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Графитите или т. нар. street art са отдавна добре познати като вид изкуство в България

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Графитите или т. нар. street art са отдавна добре познати като вид изкуство в България

25 Август 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Графитите или т. нар. street art са отдавна добре познати като вид изкуство в България. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Иван Милушев, директор на Градска художествена галерия – Благоевград. По думите му се наблюдава по-голям интерес към тях сега, защото в определен период поради различни идеологически причини те са били забранявани. „Изведнъж се е случил така, че те „нахлуха“ в нашето ежедневие, затова са възприети като нещо ново, революционно“, заяви Милушев.
Той добави, че ако се върнем към класическите варианти на уличното изкуство, ще видим, че един от големите майстори в тази област в световен мащаб е Жан Пол Бастиа. „Той е американец, идващ от Ямайка, а за личността му има интересен биографичен филм, който може да бъде гледан, за да се види всъщност колко от отдавна датира този вид изкуство. Той всъщност е творил още в средата на миналия век и, предполагам, може да си представите какъв отрязък от време ни дели от това, което се е правело като графити, да речем в гетата на големите градове, най-вече в Америка“, уточни Милушев. Според него този вид изкуство се е развивал предимно там, тъй като е имало повече свобода и големи пространства, които никой не е забранявал творците да покриват със свои рисунки.
„В България всичко това дойде след 1990, даже 1997 – 1998 година, като сега е някакъв „бум“. Всички го смятат за нещо модерно, просто защото е било нещо, което е забранено, или най-малкото - игнорирано от властимащите“, посочи Милушев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Интересът на младите хора към професии, свързани с изкуството, не е малък, но е имало и по-добри времена

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Интересът на младите хора към професии, свързани с изкуството, не е малък, но е имало и по-добри времена

21 Август 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Интересът на младите хора към професии, свързани с изкуството, не е малък, но е имало и по-добри времена. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Иван Милушев, директор на Градска художествена галерия – Благоевград. По думите му като цяло темата е доста сложна и комплексна. „Аз съм бил и преподавател, затова знам нагласите на младия човек. Той иска да опита от всичко, особено тези, които са по-интуитивни, по-артистични във всякакъв смисъл. Много лесно в едни по предишни времена с тази артистична даденост се стигаше до желанието да станеш художник, актьор или музикант. Но сега нещата са много по-прозаични, бих казал - и много по-земни, по-близки до това какво да се прави. Това всъщност е голям въпрос, зададен някога от Чернишевски“, отбеляза Милушев.
Според него в наши дни въпросът има по-различен смисъл от този, който е имал преди години. „Имам предвид, че в наши дни първо се търси чисто материалната страна и се гледа по-обективно на нещата. Тоест, това е като „приземяване“. Ще ви дам и пример. Моите родители, както и по-голяма част от поколението ми, мислиха по един малко по-стандартен начин. Те искаха да упражняват професии като инженер, лекар, учител. На мен обаче ми се искаше да стана художник. Та сега, като че ли младото поколение вече мисли по-мъдро, по-близко до нашите родители и иска да се занимава с по-стандартните професии. Ще дойдат и други времена и периоди, защото знаете, че нещата се променят, като в крайна сметка нека добавим тази велика фраза: „Всяко ново нещо е добре забравено старо“, посочи Милушев.
Той изрази увереност, че отново ще се събуди интересът на младите хора към артистичната изява и приемането ѝ като съдба и начин на живот, но вероятно това ще се случи с други поколения напред във времето.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.