НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Финансовият министър на Великобритания Саджид Джавид: Излизаме от ЕС на 31 октомври, надяваме се със сделка

Финансовият министър на Великобритания Саджид Джавид: Излизаме от ЕС на 31 октомври, надяваме се със сделка

30 Септември 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Манчестър. Обединеното кралство ще излезе от Европейския съюз на 31 откомври, надяваме се със сделка, заяви финансовият министър Саджид Джавид в понеделник, цитиран от Reuters.
„Надяваме се да излезем със сделка“, каза Джавид пред ITV. „Ако не успеем да постигнем споразумение, мисля, че е важно да излезем така или иначе и да напуснем без сделка. Това не е най-доброто, но трябва да излезем на 31-ви“, заяви министърът.
Джавид обаче на няколко пъти отказа да разкрие как правителството ще реализира Брекзит, ако бъде постигната сделка, предвид това, че опозицията прокара закон, който задължава премиера Борис Джонсън да отложи Брекзит при такъв сценарий.
„Законът който прие парламента, разбира се, направи нещата по-трудни, но ние сме категорични, че нашата политика не се е променила изобщо и напускаме на 31-ви“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Борис Джонсън мотивира партията си, като се зарече още веднъж да "завърши Брекзит"

AFP: Борис Джонсън мотивира партията си, като се зарече още веднъж да "завърши Брекзит"

29 Септември 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън събра Консервативната партия на годишното си събрание, което вероятно ще е последното преди вероятните предстоящи избори, като обеща да „завърши Брекзит“, предава AFP.
„Това, което трябва да направим е да продължим. И начинът да го направим е да завършим Брекзит до 31 октомври“, заяви той пред BBC Manchester, където и ще се проведе конференцията.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън няма да подава оставка в опит да избегне отсрочката за Брекзит

Reuters: Борис Джонсън няма да подава оставка в опит да избегне отсрочката за Брекзит

29 Септември 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобританският министър-председател Борис Джонсън заяви, че няма намерение да се отказва от премиерския си пост, дори да се наложи да моли Брюксел за отсрочка за Брекзит, както решиха депутатите по-рано, предава Reuters.
Той заяви това интервю пред журналисти преди началото на годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър.
„Не, поел съм ангажимент да водя партията и моята страна в трудно време и смятам да продължа да правя това. Смятам, че е моя отговорност“, заяви Джонсън, когато беше попитан дали би подал оставка, ако наистина се наложи да потърси удължение на срока за Брекзит.
Джонсън се зарече, че ще изведе Великобритания от Европейския съюз със или без сделка, въпреки, че парламента прие указ, който го задължава да търси отсрочка, ако не постигне сделка с Брюксел в близкото бъдеще.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на "Партия Брекзит" Найджъл Фараж заяви, че ще се кандидатира за място в парламента, ако се стигне до избори

Reuters: Лидерът на "Партия Брекзит" Найджъл Фараж заяви, че ще се кандидатира за място в парламента, ако се стигне до избори

29 Септември 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж заяви, че ще се кандидатира за място в британския парламент в случай на избори, предава Reuters.
Очаква се общи избори да се проведат във Великобритания съвсем скоро, тъй като споровете около Брекзит може да доведат до вот на недоверие срещу действащия премиер Борис Джонсън.
„Разбира се, че ще се кандидатирам“, заяви Фараж пред Sky News, попитан дали ще се кандидатира за такива избори. Неговата партия спечели изборите за представители в Европейския парламент пред месец май.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Великобритания ще е отговорна за Брекзит без сделка

Жан-Клод Юнкер: Великобритания ще е отговорна за Брекзит без сделка

27 Септември 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че той и главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние правят всичко по силите си, за да постигнат сделка за излизането на Обединеното кралство от Съюза и че ако се провалят това ще е по вина на Лондон, предава Reuters.
В интервю пред германския вестник „Аугсбургер Алгемайне“ Юнкер заяви, че той и Барние работят интензивно за постигане на споразумение, защото ако няма такова, това ще е катастрофа за Великобритания и ЕС.
„Главният ни преговарящ и аз правим всичко възможно, за да постигнем споразумение“, увери той. „Но ако накрая не успеем, отговорността ще е изцяло на британската страна“.
Очаква се Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври. Властите в Брюксел твърдят, че премиерът Борис Джонсън е постигнал малък напредък в преговорите за нова сделка за излизане, която да замени договорената от предшественика му Тереза Мей, но която е отхвърлена три пъти от британския парламент.
Юнкер добави, че преговорите за бъдещи търговски отношения между Великобритания и ЕС ще бъдат значително усложнени от безредния Брекзит.
„Ще искаме и трябва да подпишем споразумение за свободна търговия“, подчерта той. „Но това няма да се случи просто така, както някои в Обединеното кралство си представят. Някои от търговските сделки, които подписахме в мандата ми, отнеха много години“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Какво следва, след като депутатите се върнаха в парламента на Великобритания?

London Evening Standard: Какво следва, след като депутатите се върнаха в парламента на Великобритания?

26 Септември 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати се върнаха в парламента, след като Върховният съд в страната обяви, че решението на премиера Борис Джонсън да прекрати временно заседанията на парламента на Обединеното кралство е било незаконно, пише британското издание London Evening Standard. Какво следва сега?
Не се очакваше депутатите да се завърнат в пленарната зала до 14 октомври според вече отмнененото решение на премиера, така че не са насрочени никакви конкретни дебати.
За момента те водят преговори за да решеат как ще процедират сега с местната политика и осъществяването на Брекзит до 31 октомври, но снощните караници в парламента показват, че дебатите в парламента няма да са гладки.
Парламента усети някои от най-горещите сцени в последно време, след като при първият си дебат откакто дейността му беше подновена, след като Джонсън заяви, че съда е „сгрешил“ като се е произнесъл по политически въпрос.
Той още осъди депутатите и ги обвини в „саботирането“ на Брекзит и призова опозиционните партии или да гласуват вот на недоверие или да се съгласят на провеждането на общи избори и да се изправят пред „деня на равносметката“.
Депутата на лейбъристите Паула Шериф призова представителите в камарата да се опитат да обуздаят тона и реториката на премиера, преди да му напомни какво се е случило с нейната убита приятелка и бивш министър Джо Кокс.
„Много от нас са понасяли смъртни заплахи и оскърбления всеки един ден. Те често цитират неговите думи – „акт на предаване“, „предателство“, „предател“ и на мен ми писна от това“.
„Трябва да обуздаем реториката си и това трябва да започне с министър-председателят ни“, добави тя.
Джонсън отхвърли обвиненията и нарече коментарите й я нарече „шарлатанин“, след което предизвика допълнителни критики срещу себе си. Той заяви, че най-добрият начин да бъде почетена паметта на Кокс, застъпваща се за оставане в ЕС, която беше убита точно преди референдума за напускане, е като „бъде осъществен Брекзит“.
Правителството също така заяви, че ако опозиционните парти не внесат предложение за вот на недоверие, то това означава, че премиерът се ползва с доверието на парламента.
Това означава, че той разполага с мандат да натисне за осъществяването на Брекзит на 31 октомври.
Опозицията обаче продължава да поддържа позицията, че няма да подкрепи нови избори преди да е ясно, че Великобритания няма да напусне ЕС без сделка.

Означава ли това, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври, дори ако премиера не постигне сделка с Брюксел?

Според специфичен указ, премиера е задължен да се върне в европейската столица и да иска допълнително удължаване на процеса по Брекзит, ако не може да се споразумее със съюза навреме.
Джонсън заяви, че ще се придържа към закона, като в същото време изведе страната от ЕС на 31 октомври при всякакви обстоятелства.
Той все още не издаде детайли как това ще се случи ако той все пак не постигне споразумение с Общността.

Какво се случва след това?

Депутатите ще бъдат запитани от правителството дали ще подкрепят прекъсване на дебатите в парламента за още три дни, за да бъде проведена конференцията на консервативната партия в Манчестър.
Но настроенията в парламента показват, че съвсем не е сигурно дали те ще се съгласят на такова предложение.
Очаква се скоро да бъде проведен дебат за „генералните принципи на демокрацията и правата на електората“.
Въпреки това министрите от кабинета на Джонсън ще бъдат внимателни за други удари от страна на депутатите срещу тях, и за това те отново да поемат контрол над дейността на Камарата на общините.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън предизвика опозицията

The Times: Борис Джонсън предизвика опозицията

25 Септември 2019 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън предизвика Шотландската народна партия (СНП) и други малки партии да внесат вот на недоверие срещу неговото правителство в опит да предизвика общи избори, пише британският вестник The Times.
В обръщение към общината премиерът каза на опозиционните партии, че е готов да им даде време, ако имат "смелостта да действат".
Докато лейбъристите отказват да подкрепят предсрочни избори, докато не бъде договорено по-нататъшно забавяне на Брекзит, Джонсън предположи в речта си, че вместо това могат да го направят „малките партии“.
СНП, либералните демократи и „Плийд Къмри“ обаче отхвърлиха предложението на Борис Джонсън, още преди той дори да се изправи пред депутатите, след като копие от речта му изтече. Това стана, след като Джефри Кокс, главният прокурор, каза, че парламентът е "мъртъв" и е "позор".
Джонсън каза в речта си, че лейбъристите отказват да подкрепи искането за общи избори от „чист егоизъм и политическо малодушие“ и попита: „Той (Джеръми Корбин) дали въобще иска да бъде премиер?“
Лидерът на опозицията Джереми Корбин каза, че премиерът е трябвало да подаде оставка след решението на Върховния съд. „И все пак тук той е принуден да се върне в този парламента, за да се изправи пред контрола, който се опита да избегне, без частица смирение“, каза той.
Иан Блекфорд от СНП, каза за The Times: „Искаме избори. Но трябва да се уверим, че първо е приложено удължаване към член 50 “.
„Плийд Къмри“ също отхвърли предложението на Джонсън. Източник на партията заяви: „Премиерът е попаднал в собствения си капан и отчаяно се опитва да се измъкне.
„Опозиционните партии са категорични: Брекзит без сделка трябва да бъде свалена от масата, преди дори да обмислим избори.“
Източник на либералдемократите каза: „Няма да имаме вот на недоверие, докато не удължим член 50. Той може да направи толкова предложения, колкото иска.“
По-рано главният прокурор Джефри Кокс изрази разочарованието на правителството, че парламентът възобновява работата си след решението на Върховния съд.
Той каза: „Този парламент отказа три пъти да приеме договора за оттегляне, срещу който опозицията нямаше абсолютно никакво възражение.
Тогава вече имаме голям брой хора от тази зала, които са настроени срещу Брекзит изобщо, и когато това правителство изведе единственото логично заключение от тази позиция, което е, че ние трябва да напуснем без никаква сделка, те все отказват на избирателите шанс да се произнесат по въпроса как трябва да се реши този въпрос.
Този парламент е мъртъв парламент, той не трябва повече да заседава. Нямате морално право да седите на тези зелени пейки. "
След като Джон Беркоу, председателят, се намеси, за да поиска възстановяването на реда, г-н Кокс продължи: „Те не искат да го чуят, господин председател. Два пъти от тях се иска да позволят на избирателите да решат дали да продължат да седят на местата си, докато блокират вота на 17,4 милиона души. Това е позор.“
„Нека им кажа истината, те могат да гласуват недоверие по всяко време, но са твърде страхливи; те биха могли да се съгласят на предложение за решение този парламент да се разпусне, но те са твърде страхливи“, заяви Кокс.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън предложи на депутатите да предизвикат вот на недоверие

The Independent: Борис Джонсън предложи на депутатите да предизвикат вот на недоверие

25 Септември 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер хвърли ръкавицата към противниците си и ги предизвиква да внесат предложение за вот на недоверие към правителството, пише британският вестник The Independent.
Заставайки пред парламента след като се върна по-рано от пътуването си в Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН, той заяви:
"Ако опозиционните партии нямат доверие в правителството, те ще имат шанс да го докажат. Те имат право да внесат предложение за вот на недоверие в правителството и можем да гласуваме утре".
Или ако някоя от другите партии, по-малките партии, искат да предприемат подобен ход, те могат да внесат това предложение и ние ще им дадем възможност за гласуване. Ще имат ли смелостта да действат?"
Той обвинява депутатите, че са „се противопоставили на 17,4 милиона души, които гласуваха за напускане“.
За своето правителство заяви:
"Няма да предадем хората, които ни изпратиха тук - това е което искат да направим."
Хората в тази страна ... знаят, че Парламентът не иска да изпълни обещанията си за зачитане на референдума ... Той ще продължи да бави, ще продължи да саботира преговорите, защото те не искат сделка."
Джонсън каза, че опозиционните партии „живеят във фантастичен свят“, като настояват за още един референдум, като предупреди, че хората не искат това, а вместо това да искат „да продължат напред, да оставят Брекзит зад гърба си, да се съсредоточат върху здравната система, върху насилието и престъпността и върху намаляване на цената на живота".
Говорейки за решението на Върховния съд, той каза, че смята, че Съдът е "погрешно да се произнася по това, което по същество е политически въпрос".
Премиерът подчерта, че повечето хора, независимо от това как са гласували през 2016 г., „искат Брекзит да се случи“.
Той заяви, че му е било казано, че Брюксел никога няма да се съгласи да отвори отново Споразумението за оттегляне или да замени предпазния механизъм за ирландската граница, но че сега правителството води преговори и за двете неща, като предупреди, че "този парламент изобщо не иска Брекзит да се случи."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британските депутати  обсъждат планове да принудят премиера да поиска по-рано отлагане на Брекзит

The Guardian: Британските депутати обсъждат планове да принудят премиера да поиска по-рано отлагане на Брекзит

25 Септември 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите, които се върнаха в парламента, обсъждат планове да принудят премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на Брекзит по-рано от текущия краен срок - 19 октомври, за да се избегне напускане на Европейския съюз без споразумение, пише британският вестник The Guardian.
Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън заяви, че партията търси начини за изработване на законодателство в парламента, което да принуди премиера да отиде в Брюксел много по-рано, за да поиска отлагане на Брекзит, така че заплахата за напускане без споразумение да се разсее „по-бързо“.
Говорейки извън парламента, тя каза: „Имаме премиер, който е злоупотребил с нашата демокрация, който е признат за виновен за нарушаване на закона, незаконно пророгирайки парламента. Така той непрекъснато доказва, че просто не може да му се вярва“.
„Либералдемократите ще работят и ще разговарят с депутати от различните партии, за да намерят начин по-бързо да премахнат тази заплаха от Брекзит без сделка. Жизненоважно е да направим това за бъдещето на нашата страна," заяви Суинсън.
Депутатите се върнаха в парламента, след като Върховният съд реши, че петседмичното спиране на дейността му, наложено от Джонсън е незаконно.
Става ясно, че опозиционните партии биха могли да се стремят да изменят Закона за оттеглянето от Европейския съюз (№ 2) от 2019 г., който бе внесен от депутата от лейбъристите и председател на комисията по Брекзит Хилари Бен и приет по-рано този месец.
Законопроектът дава на Джонсън срок до 19 октомври да прокара сделка в парламента или да накара депутатите да одобрят Брекзит без сделка. Ако той не направи това, той ще бъде принуден да поиска отлагане на датата на напускане на Обединеното кралство от 31 октомври за 31 януари 2020 г.
Без работещо мнозинство в парламента, депутатите получават възможност да се опитат да използват своя брой и законодателни тактики, за да принудят Джонсън да действа според техните условия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Започна заседанието на британския парламент

Sky News: Започна заседанието на британския парламент

25 Септември 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Започна първото заседание на британския парламент, след като Върховният съд на Обединеното кралство определи като „незаконно“ решението на премиера Борис Джонсън за временно прекратяване на дейността му, предава телевизионният канал Sky News.
В началото на сесията председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу потвържди, че пророгацията е заличена в официалния печатен орган на парламента.
Очаква се по-късно през деня Джонсън, който обеща да продължи с плановете си за Брекзит до 31 октомври, да се обърне към депутатите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран може да предложи промени в споразумение за ядрената му програма

ТАСС: Иран може да предложи промени в споразумение за ядрената му програма

25 Септември 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран може да предложи редица изменения на съществуващата споразумение за ядрената му програма. Това съобщи с позоваване на собствените си източници телевизионният канал PressTV, предава TACC.
По-специално може да става въпрос за одобрение от иранския парламент на допълнителен протокол към Съвместния всеобхватен план за действие и предложение за гласуване на ядрената сделка пред Конгреса на САЩ. Освен това Техеран ще продължи да настоява Вашингтон да премахне всички санкции, свързани с ядрена програма на Техеран.
Проблемът около ядрената програма на близкоизточната държава ескалира, след като САЩ едностранно се оттеглиха от сделката и въведоха санкции срещу Техеран.
Според Иран останалите страни по споразумението, основни европейците, не се придържат изцяло към задълженията си в икономическата част на документа, така че сделката в сегашната си форма няма смисъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Борис Джонсън прекъсна посещението си в Ню Йорк за Общото събрание на ООН

Sky News: Борис Джонсън прекъсна посещението си в Ню Йорк за Общото събрание на ООН

25 Септември 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън прекъсна посещението си в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, за да се върне в Лондон, където Камарата на общините се събира на първо заседание, след като Върховният съд определи като „незаконна“ пророгацията на парламента, предава телевизионният канал Sky News.
Медията подчертава, че Джонсън се завръща в родината си на фона на призиви за оставката му заради решението му да прекрати временно работата на парламента в Лондон.
След като Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за пророгация на законодателния орган е незаконно, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу настоя, че парламентът трябва да се „свика без забавяне“.
В изявление той подчерта: „Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата.Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент... Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент възобновява работа

AFP: Британският парламент възобновява работа

25 Септември 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Парламентът на Обединеното кралство възобновява работата си, след като Върховният съд на страната обяви решението на премиера Борис Джонсън за пророгация като незаконно, предава AFP.
„Възложих на органите на Камарата на общините да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че тя ще заседава утре и че това ще се случи в 11:30 часа (местно време)“, обяви във вторник председателят на Камарата на общинините Джон Бъркоу пред репортери пред сградата на парламента в Лондон.
След като Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за пророгация на законодателния орган е незаконно, Бъркоу настоя, че парламентът трябва да се „свика без забавяне“.
В изявление той подчерта: „Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата.Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент... Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Някои британски политици искат Брекзит като мъчението на Прометей

Борис Джонсън: Някои британски политици искат Брекзит като мъчението на Прометей

25 Септември 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Британският премиер Борис Джонсън във вторник заяви, че ако се реализират желанията на някои британски политици, Брекзит ще бъде безкраен процес, като мъчението на Прометей от гръцката митология, предава Reuters.
Според легендата, главният бог на древните гърци Зевс наказал Прометей за това, че откраднал огъня от боговете и го дал на хората. Гръмовержецът го изпратил на планински връх, където орел изяждал неговия черен дроб, който пораствал пак, само, за да се нахрани хищната птица отново и отново.
„Това продължило вечно, нещо като усещането от Брекзит в Обединеното кралство, ако се реализира това, което искат някои законодатели“, заяви Джонсън на ежегодната среща на световните лидери в ООН.
Повече от три години, след като Великобритания гласува на референдум за излизане от Европейския съюз, страната продължава да търси начин да реализира волята на гражданите на фона на яростната съпротива срещу излизането от Съюза в парламента. Джонсън уверява, че Обединеното кралство при всички положения ще напусне ЕС на последната крайна дата – 31 октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Джереми Корбин смята, че изборите са единствения начин да се разреши кризата около Брекзит

Politico: Джереми Корбин смята, че изборите са единствения начин да се разреши кризата около Брекзит

25 Септември 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Настоящата политическа криза във Великобритания „може да бъде разрешена само чрез парламентарни избори“ – но само, след като заплахата от Брекзит без сделка е „свалена от масата“, заяви Джереми Корбин във вторник вечерта, цитиран от европейската редакция на Politico.
Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия използва програмната си реч на партийната конференция в Брайтън, за да предупреди премиера Борис Джонсън, че „ще бъде държан отговорен за направеното“, след като Върховният съд реши, че петседмичното спиране на дейността на парламента е незаконно. Той повтори призива си към министър-председателя да подаде оставка.
Огнената реч, която бе изнесена в деня след безпрецедентното правно решение, позволи на Корбин да напусне конференцията с повдигнат дух след три дни, които бяха доминирани от горчиви партийни разделения и взаимни обвинения около политиката на фракцията спрямо Брекзит. Лидерът на работническото движение заяви, че премиерът „никога няма да изключи нашата демокрация или да заглуши гласовете на хората“. Парламентът ще заседава отново в сряда от 11.30 ч. местно време (13:30 българско).
Активисти в конферентната зала скандираха „Джонсън вън“, докато Корбин определи администрацията на Джонсън като „родено за управление правителство на правоимащите, които вярват, че правилата, които те определят за всички останали, не се отнасят за тях“.
Законодателството, прието от депутатите, преди Борис Джонсън незаконно да закрие парламента, беше „очевидно съществено“, добави лидерът на лейбъристите. "След случилото се, никой не може да се довери на това правителство и на този премиер да не използва тази криза на собственото си създаване и да закара страната ни над ръба на скалата без сделка след пет седмици“, каза той.
Позовавайки се на стремежа на Джонсън за ранна търговска сделка със САЩ, лидерът на лейбъристите каза на верните си привърженици, че Брекзит без сделка всъщност е „Брекзит за сделка с Тръмп“. Корбин твърди, че президентът на САЩ е „доволен, че в задния си джоб има изпълнителен британски премиер“.
Той също използва речта си, за да оправдае политиката за Брекзит на своята партия, която беше решена по време на ярка и хаотична поредица от гласувания в понеделник. Партийната конференция на лейбъристите беше белязана от собствените им разцепления около Брекзит и Корбин трябваше да отправи заплаха в понеделник от това партията да се определи еднозначно за оставане в ЕС.
Съюзниците му обаче се обединиха около предпочитаната от него политика за предоговаряне на сделка за Брекзит с Европейския съюз и подлагането й на гласуване в страната в рамките на шест месеца след спечелването на властта. „Само гласуването на лейбъристите ще даде публичен вот за Брекзит“, подчерта Корбин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън ще съкрати посещението си в САЩ заради решението на Съда

The Independent: Борис Джонсън ще съкрати посещението си в САЩ заради решението на Съда

24 Септември 2019 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън се завръща във Великобритания, за да се справи със спешните въпроси около решението на Върховния съд на Великобритания за пророгирането на парламента, пише британският вестник The Independent.
Премиерът беше принуден да прекъсне посещението, за да присъства в Камарата на общините в 11.30 ч. в сряда.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова Джонсън да "обмисли позицията си" след важното решение, докато лидерът на либералдемоктратите Джо Суинсън заяви, че не е "годен" да бъде премиер.
Изказвайки се в Ню Йорк, премиерът заяви, че неговото правителство ще „уважава” решението на съда и добави, че „разбира се парламентът ще се върне на работа”.
Борис Джонсън и кралицата са обсъдили важното решение на Върховния съд, че закриването му от парламента е незаконно, но представител на правителството отказа да изясни дали премиерът се е извинил на кралицата.
Премиерът е разговарял с нея по телефона преди да се върне от Ню Йорк , очаква се да направи спешно обръщение пред Камарата на общините в сряда.
Правителствен източник не би посочил естеството на разговора между премиера и кралицата, казвайки: „Никога при никакви обстоятелства не обсъждаме съдържанието на разговорите между премиера и нейно величество.“
Оказа се обаче, че Джонсън няма да успее да се върне във Великобритания навреме за възобновяването на работата на парламента, в 11.30 ч., което може да разгневи някои депутати, които поискаха присъствието му.
Очаква се полетът му да кацне обратно във Великобритания най-рано около обяд - след като речта му пред Организацията на обединените нации беше отложена за по-късно вечерта в Ню Йорк.
Сега Борис Джонсън е в капан, пише главният политически коментатор на The Independent Джон Рентул.
"Единственият му изход е да прокара сделка през парламента до 19 октомври - датата, посочена в закона, приет за предотвратяване на Брекзит без сделка.
"Вероятно ще предстои най-голямото решение за краткото време на Джонсън като министър-председател: на 19 октомври той ще изпрати изискваното от закона писмо с молба за удължаване на Брекзит до ЕС (което почти сигурно ще направи), или ще подаде оставка? Изборът е толкова страхотен."

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Президентът на САЩ се притече на помощ на Борис Джонсън

„Независимая газета“: Президентът на САЩ се притече на помощ на Борис Джонсън

24 Септември 2019 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ се притече на помощ на Борис Джонсън след решението на британския Върховен съд, коментира руският вестник “Независимая газета“.
Британският премиер Борис Джонсън и американският президент Доналд Тръмп ще сключат търговско споразумение между двете страни до юли 2020 г., съобщават медиите. Инициатор е Вашингтон. Така американският лидер показа подкрепата си за поддръжниците на Брекзит и настоящия глава на британското правителство. За Борис Джонсън помощта от чужбина не би била излишна. Във вторник той претърпя чувствително поражение - Върховният съд реши, че взетото по негово предложение решение за спиране на работата на парламента е незаконно.
Още през юни, по време на посещение в Обединеното кралство, Тръмп говори за бъдещо споразумение, което след излизането на британците от ЕС ще увеличи търговския оборот на двете страни пет пъти.
„Мисля, че ще сключим много смислено търговско споразумение, което също ще бъде много справедливо“, заяви американският президент, изказвайки се по време на кръгла маса, проведена тогава в Лондон по проблемите на големия британски и американски бизнес. Въпреки това, когато дойде време, Тръмп се въздържа от всякакви специфики. Британският вестник Sun нарече времевата линия: „пътна карта“ за споразумението, която може да бъде представена още през декември тази година.
Според Кира Годованюк, старши изследовател в Центъра за британски изследвания в Института за Европа на Руската академия на науките, изявленията за безпрецедентното търговско споразумение между двете страни имат чисто политически характер.
„Не може да се говори за бързо и ускорено сключване на споразумение. Въпросът за Брекзит все още не е решен. При какви условия ще се проведе, не е ясно. Ако се сключи сделка за Брекзит, това предполага, че Обединеното кралство ще остане в митническия съюз на ЕС за известно време. Това означава, че не може да се говори за предстоящо сключване на митнически съюзи със САЩ “, каза тя пред НГ.
Годованюк отбелязва, че преговорите за търговско споразумение между Вашингтон и Лондон няма да са лесни. „Има твърде много клопки. Например САЩ искат безплатен достъп до вътрешния пазар на Обединеното кралство за своите храни и селскостопански продукти. Във Великобритания това плаши мнозина. Те се опасяват, че генетично модифицираните продукти, произведени в САЩ, ще наводнят рафтовете в магазините“, казва експертът. Годованюк обръща внимание на американско-британските разногласия по отношение на допускането на американски компании на застрахователния пазар и пазара на медицински услуги на Обединеното кралство. Следователно предстоят преговори, които е малко вероятно да приключат в рамките на шест месеца.
Припомняйки перспективите за двустранно търговско споразумение, Тръмп по този начин уверява избирателите на Джонсън, че САЩ няма да изоставят Великобритания, когато напуснат ЕС, каза експертът. За Джонсън подобна подкрепа е много важна. В борбата срещу противниците в страната той е победен. Във вторник Върховният съд постанови за незаконно спирането на парламента. Решение на съда означава, че парламентът все пак ще започне да заседава. Освен това противниците на премиера в Камарата на общините ще имат още една причина за атаки срещу Джонсън. Неговите действия бяха признати от Върховния съд като превишение на правомощията на министър-председателя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че ще бъде „ужасно“, ако планът на Борис Джонсън за Брекзит бъде блокиран

AFP: Доналд Тръмп заяви, че ще бъде „ужасно“, ако планът на Борис Джонсън за Брекзит бъде блокиран

24 Септември 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи във вторник плана на Борис Джонсън за излизане от Европейския съюз, след като британският лидер претърпя сериозна неуспех във Върховния съд на Обединеното кралство, предава AFP.
"Те трябва да се справят", каза Тръмп за плана за Брекзит на Джонсън, докато двамата се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН.
"Би било ужасно нещо да се направи по друг начин," заяви американския президент.
Джонсън във вторник обеща да продължи напред с плана си за Брекзит на 31 октомври, въпреки решението на Върховния съд, който определи съвета му към кралицата за пророгиране на парламента за незаконен.
"Необходим е човек като този, за да го свърши", каза Тръмп за Джонсън и добави: "Мисля, че той ще го направи."
Американският президент каза пред репортери, че „не е имал никаква реакция“, когато е чул, че най-висшият съд във Великобритания се е произнесъл срещу Джонсън.
"Той е професионалист. Това е още един ден в офиса", каза Тръмп за британския си колега.
Решението на съда дойде след поредица от поражения в парламента, които ограничиха плановете на Джонсън да напусне ЕС в края на следващия месец, дори без споразумение с Брюксел, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън намекна, че ще поиска нова пророгация на парламента

The Guardian: Борис Джонсън намекна, че ще поиска нова пророгация на парламента

24 Септември 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Решението на върховния съд не спира Джонсън да поиска втора пророгация преди речта на кралицата, но тя би трябвало да е с нормална дължина, за да бъде законна - т.е. да трае няколко дни, а не седмици, цитира думите му британският вестник The Guardian
Той заяви, че все още иска да продължи с речта на кралицата - което ще изисква нова пророгация. Той каза:
Не мисля, че съдиите са изключили възможността да има реч на кралицата, но това, което със сигурност ще направим, е да гарантираме, че парламентът ще има достатъчно време за разискване за Брекзит.
Той заяви, че някои депутати се опитват да осуетят Брекзит:
По-важното е, нека не се съмняваме, че има много хора, които искат да осуетят Брекзит. Има много хора, които по принцип искат да попречат на тази страна да излезе от ЕС. И ние имаме парламент, който не може да бъде пророгиран, не иска да има избори и мисля, че е време да предприемем нещо по въпроса.
Джонсън каза, че решението на върховния съд ще затрудни сключването на сделка за Брекзит. Попитан дали му липсват опции, той отговори „напротив“ и продължи:
"Както в момента гласи закона - Обединеното кралство напуска ЕС на 31 октомври!
Но интересното, вълнуващото за нас сега е да постигнем добра сделка. И това е, за което работим. Ще бъда честен с вас, не е много по-лесно след подобни неща в парламента или в съда. Очевидно постигането на сделка няма да е много по-лесно на този фон. Но ние ще продължим да търсим сделка."
Той каза, че ще уважава решението на върховния съд - въпреки че категорично не е съгласен с него. Той каза:
Очевидно това е присъда, която ще уважаваме и уважаваме съдебния процес. Трябва да кажа, че категорично не съм съгласен с основанията на съдиите. Не мисля, че е правилно, но ще продължим и разбира се парламентът ще се върне ...
Не мисля, че това беше правилното решение, мисля, че пророгацията се използва от векове без съдебно тълкуване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Правителството ще изпълни решението на Върховния съд

Борис Джонсън: Правителството ще изпълни решението на Върховния съд

24 Септември 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън увери, че правителството му ще изпълни решението на Върховния съд на Обединеното кралство, който определи като „незаконно“ решението му да прекрати временно работата на парламента, предава TACC, като се позовава на информация от ВВС.
По-рано председателят на Камарата на общинините Джон Бъркоу обяви, че парламентът на Обединеното кралство ще възобнови работата си в сряда. „Възложих на органите на Камарата на общините да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че тя ще заседава утре и че това ще се случи в 11:30 часа (местно време)“, обяви Бъркоу пред репортери пред сградата на парламента в Лондон.
След като Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за пророгация на законодателния орган е незаконно, Бъркоу настоя, че парламентът трябва да се „свика без забавяне“.
В изявление той подчерта: „Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата.Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент... Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Найджъл Фараж за суспендирането на парламента: „Най-лошото политическо решение в историята“

Найджъл Фараж за суспендирането на парламента: „Най-лошото политическо решение в историята“

24 Септември 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фараж призова Борис Джонсън да уволни главния си съветник за Брекзит Доминик Къмингс, след като решението на премиера да суспендира работата на парламента бе обявено за „незаконно“ от Върховния съд, пише евроскептичното британско издание The Daily Express.
По думите на Фараж, решението на министър-председателя да „пророгира“ Камарата на общините е „най-лошото политическо решение в историята“. Лидерът на „Партия Брекзит“ призова за отстраняване на Доминик Къмингс, един от лидерите на кампанията за излизане от ЕС през 2016 година. Той написа в „Туитър“: „Обявяването на Речта на кралицата и пророгацията са най-лошото политическо решение в историята. Доминик Къмингс трябва да бъде отстранен“.
Неговият коментар бе подкрепен от Дейвид Гауке, който също написа в „Туитър“: „Странни времена. Съгласен съм с Найджъл“.
Къмингс е един от архитектите на официалната кампания „За излизане“ и беше директор на кампанията по време на референдума за ЕС през 2016 година.
Междувременно говорейки след решението на Върховния съд, кандидатът на „Партия Брекзит“ Джулиан Малинс заяви: „Учуден съм, че Върховният съд е решил, че това не е обхванато от деветата разпоредба на Декларацията за правата - тоест не е процедура.
„Искам да кажа, че парламентът се състои от Общините, Лордовете и Нейно Величество – очевидно, това е решение се взе като част от парламентарната процедура и Върховният съд да го постанови незаконосъобразен, учуден съм от това решение. Това ще има извънредни последици през следващите десетилетия. Ще има безкрайни съдебни спорове, безброй политически дейности“.
Гневният отговор на Фараж идва, след като най-висшият съд в Обединеното кралство обяви решението на премиера да прекрати дейността на парламента за пет седмици за незаконно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент възобновява работа в сряда

AFP: Британският парламент възобновява работа в сряда

24 Септември 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Камарата на общинините Джон Бъркоу обяви, че парламентът на Обединеното кралство ще възобнови работата си в сряда, след като Върховният съд на страната обяви решението на премиера Борис Джонсън за пророгация като незаконно, предава AFP.
„Възложих на органите на Камарата на общините да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че тя ще заседава утре и че това ще се случи в 11:30 часа (местно време)“, обяви Бъркоу пред репортери пред сградата на парламента в Лондон.
След като Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за пророгация на законодателния орган е незаконно, Бъркоу настоя, че парламентът трябва да се „свика без забавяне“.
В изявление той подчерта: „Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата.Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент... Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Корбин призова Джонсън да си подаде оставката след решението на Върховния съд

Reuters: Корбин призова Джонсън да си подаде оставката след решението на Върховния съд

24 Септември 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Брайтън. Лидерът на основната британска опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова във вторник премиера Борис Джонсън да „обмисли пиозицията“ си и да подаде оставка в светлината на решението на Върховния съд, че обявеното от министър-председателя спиране на дейността на парламента за пет седмици е незаконно, предава Reuters.
„Призовавам Джонсън, изразявайки се с исторически термини, „да обмисли позицията си“ и да стане премиерът, който е бил най-кратко на власт“, заяви Корбин на конгреса на лейбъристите в Брайтън.
„Призовавам незабавно да бъде възобновена работата на парламента“, добави той. За оставката на Джонсън успяха да призоват и представители на други опозиционни партии, включително Шотландската национална партия и „Зелените“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу: Парламентът на Обединеното кралство трябва да се свика незабавно

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу: Парламентът на Обединеното кралство трябва да се свика незабавно

24 Септември 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу настоя, че парламентът в Лондон трябва да се „свика без забавяне“, предава AFP, като припомня, че по-рано през деня Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за пророгация на законодателния орган е незаконно.
Бъркоу, който бе силно критичен към решението на Джонсън, заяви, че ще се консултира с партийните лидери „по спешност".
В изявление Бъркоу подчерта: „Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата.Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент... Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Решението на Джонсън да суспендира парламента е незаконно, реши Върховният съд

Sky News: Решението на Джонсън да суспендира парламента е незаконно, реши Върховният съд

24 Септември 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Решението на британския премиер да спре дейността на парламента до 14 октовмри е незаконно, заяви единодушно Върховният съд на страната, предава Sky News.
11 съдии трябваше да определят законосъобразността на решението на Борис Джонсън да посъветва кралицата да „пророгира“ (спре дейността) на парламента, което бе описано от опозицията като „изключително дълъг“ период.
Лейди Хейл каза: „Съдът е длъжен да заключи, че решението да се посъветва Нейно Величество да пророгира (парламента) е незаконно, тъй като е довело до осуетяване или възпрепятстване на възможността на парламента да изпълнява конституционните си функции“.
След решението председателят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви, че законодателното събрание трябва да „се свика незабавно“ и че ще се консултира с партийните лидери „по спешност“.
В изявление той добави: „Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че затварянето на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за новата Реч на кралицата.
„Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент, за да дебатира внимателно действията на изпълнителната власт и да държи министрите отговорни“.
Министър-председателят Джонсън настоя за пет-седмично спиране на дейността на парламента от 9 септември, което да позволи на правителството да определи нов законодателен дневен ред в Речта на кралицата, когато депутатите се върнат в Камарата на общините.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Върховният съд на Великобритания се произнася за спирането на дейността на Камарата на общините

Euronews: Върховният съд на Великобритания се произнася за спирането на дейността на Камарата на общините

24 Септември 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Върховният съд на Великобритания във вторник ще се произнесе по делото дали решението на премиера Борис Джонсън да спре дейността на парламента за пет седмици преди крайния срок за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз е било незаконно, отбелязва Euronews.
Решението може да има сериозни последици за плановете на Джонсън да изведе Великобритания от ЕС до настоящия краен срок 31 октомври.
Решение срещу него би могло да доведе до по-ранно свикване на парламента, което потенциално да даде по-голям шанс на депутатите да блокират Брекзит без сделка, като Джонсън настоява Великобритания да напусне в срок със или без споразумение.
Мнозинството от депутатите са против Брекзит без сделка, опасявайки се от прекъсване на доставките на храни и лекарства и потенциални икономически сътресения.
Решението на съда трябва да бъде поизнесено в около 12:30 българско време (10:30 по Гринуич).
Съдът в Лондон ще се произнесе по два отделни въпроса: дали съдът изобщо има правомощието да се произнесе по въпроса и за законността на действията на Джонсън.
Премиерът поиска кралицата да одобри спирането на дейността, известно още като пророгацията, на Камарата на общините от 10 септември до 14 октомври с мотива, че му трябва време за подготовка на нов законодателен дневен ред.
Неговите опоненти твърдят, че истинската причина е била да попречи на парламента, където той няма мнозинство, да блокира плановете му за Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Мадрид ще отнеме правата за британските жители след Брекзит, ако Обединеното кралство не отговори с реципрочни мерки за испанците в страната

El Pais (Испания): Мадрид ще отнеме правата за британските жители след Брекзит, ако Обединеното кралство не отговори с реципрочни мерки за испанците в страната

24 Септември 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Правителството в Мадрид прие постановление, което регулира почти всички области от ежедневието за над 300 000 британци, официално регистрирани като пребиваващи или живущи на територитията на Испания, съобщава националният ежедневник El Pais.
Испания изисква реципрочност от Обединеното кралство в един от най-чувствителните аспекти на Брекзит: третирането на мигрантите. Правителството прие законодателство, за да защити правата на 365 967 британци, които официално пребивават в страната, но предстои тепърва да се обсъждат подобни механизми за испанците, живущи в Обединеното кралство. Изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел вече предаде загрижеността на Мадрид на британското правителство на премиера Борис Джонсън и предупреди, че ако няма еквивалентен ход от Великобритания, когато страната напусне Европейския съюз, правата на гражданите на Обединеното кралство в страната ще бъдат премахнати.
Бъдещето на повече от половин милион души - 365 967 британци, които официално живеят в Испания, и 180 000 испанци, които пребивават в Обединеното кралство, ще зависи от начина, по който ще се осъществи „разводът“ между Лондон и Брюксел. Както правителствата на премиера на Испания Педро Санчес, така и на Борис Джонсън заявиха, че искат да запазят правата на тази група хора, но формулите, използвани за това, се различават. Обединеното кралство въведе обща схема за всички граждани на Европейския съюз, в които влизат и испанците. Механизмът се състои от две категории: „установен статут“ с широк спектър права и т.нар. „предварително установен статут“ с ограничени ползи.
Официалните данни от Обединеното кралство показват спад в дела на гражданите, които попадат във втората категория. През април тази година, когато системата официално стартира, 66% от кандидатите получиха „установен статут“. Към настоящия момент процентът е паднал до 57%.
Испания избра различен маршрут. През март правителството одобри закон, който урежда ситуацията в случай на „твърд“ Брекзит, т.е. излизането на Великобритания от структурите на Общността без споразумение. Това законодателство обхваща почти всички аспекти на ежедневието на гражданите, включително признаването на висше образование и шофьорски книжки, както и здравното осигуряване и разрешителните за работа. Освен това гарантира, с някои ограничения, продължаването на дейността на британските компании, които оперират в Испания.
Настоящият министър по въпросите на Brexit във Великобритания Стив Барклай се срещна миналата седмица в Мадрид с Борел. Правата на гражданите, един от най-символичните елементи на Брекзит, бяха ключова част от дебата, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лейбъристите не могат да избягат от Брекзит, дори с радикални нови реформи

Politico: Лейбъристите не могат да избягат от Брекзит, дори с радикални нови реформи

24 Септември 2019 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дори с бляскавите нови предложения за местни реформи, пропастите за Брекзит все още отвличат вниманието при старта на годишната конференция на Лейбъристката партия на Великобритания, пише европейската редакция на списание Politico.
В подготовката си за потенциални предсрочни избори, опозиционната партия започна да предлага нови политики, които да са основата на кампанията й, докато се подготвяше началото на годишната среща в Брайтън.
Най-забележителното предложение, което получи безапелационна подкрепа от партийните членове през уикенда, ефективно ще забрани частните училища.
Това предложение е само едно от няколко подобни, създадени да издърпат британските политики надалеч от Брекзит и да подкрепят дебат за публичните услуги и местните политики.
Министърът в сянка, Джон Макдонъл ще продължи да предлага нови местни реформи, като обяви план за установяването на Национална служба за грижа, която ще осигури безплатни грижи за всички стари хора, които имат нужда от такава, на цена от около шест млрд. паунда, които ще дойдат от данъци.
И двете предложения се очаква да увеличат членството и електората на партията преди очакваните избори.
Но тези нови радикални идеи не бяха достатъчни за да се отмести фокуса от факта, че Джереми Корбин е изправен пред вътрешен конфликт заради вижданията си за Брекзит от няколко от своите съпартийци, членове на кабинета в сянка.
Основни фигури за това са Том Уотсън, неговият заместник, който по-рано оцеля след опит да бъде премахната позицията му и външният министър в сянка Емили Торнбери.
И двамата искат лейбъристите публично да обявят, че застават зад оставане на Великобритания в Европейският съюз.
Те са подкрепени и от други дейци, включително секретарят в сянка за Брекзит Кир Стармер.
Корбин промени позицията си до това да подкрепи провеждането на втори референдум тази година и не изглежда, че ще застане зад инициативата за оставане в ЕС при евентуален вот за това. Освен това той би искал, ако партията му влезе в парламента, първо да се договори с Брюксел, преди да проведе ново допитване.
Националният изпълнителен комитет, основният изпълнителен орган на партията, подкрепи тази политика, но служители на политическата сила и кабинета в сянка се очаква да работят за решаването на точното становище за Брекзит, с което ще излязат лейбъристите.
Очакват се и дебати за промените в климата, с активисти, натискащи за постигане на нулеви емисии на въглерод до 2030 г., макар други фракции в партията да се противопоставят на тези инициативи от страх, че те ще повлияят негативно на работните места.
Очаква се нови изявления на ръководството на лейбъристите относно изменението на климата да последват по-късно тази седмица, следвайки другите предложени реформи. Дълготрайна тема в британската политика, изявлението за частните училища на партията казва, че "даренията, инвестициите и имотите на тези училища" трябва да бъдат "преразпределени демократично и справедливо в образователните институции на страната" и че правителството трябва да престане да ги финансира.
Едва седем процента от децата в страната посещават такива училища, но огромна част от икономическия, културен и политически елит на страната е учил именно в частни учебни заведения.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Лейбъристката партия гласува против подкрепа за оставане в ЕС в нов референдум за Брекзит

The Independent: Лейбъристката партия гласува против подкрепа за оставане в ЕС в нов референдум за Брекзит

23 Септември 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Брайтън. Годишната конференция на Лейбъристката партия гласува да отхвърли предложение за ангажиране на партията да води кампания за оставане в евентуален бъдещ референдум за членството в ЕС, пише британският вестник The Independent.
Резултатът затвърждава позицията на лидера Джерeми Корбин, чието предложение да обещае референдум, но да изчака след общите избори, за да се реши каква позиция ще вземе партията в зависимост с евентуална сделка, която едно бъдещо лейбъристко правителство може да сключи с Брюксел.
Това означава неуспех на кампаниите срещу Брекзит, които се надяваха да осигурят подкрепа на лейбъристите за оставане в ЕС.
Това означава, че лейбъристите почти сигурно ще влязат в общите избори, които се очакват в рамките на следващите три месеца, без ясна позиция дали ще предприемат кампания за оставане в ЕС или за напускане, ако успеят да осигури референдум.
Министърът на кабинета в сянка Даян Абът приветства гласуването - което беше посрещнато от възгласи „Джеръми Корбин“ от конференцията, като демонстрация на единство зад лидера. Но първият министър на Шотландия Никола Стърджън го заклейми като "отказ от отговорност", докато председателят на консерваторите Джеймс Кливърли заяви, че това показва, че лейбъристите предлагат само "повече разговори, по-голяма нерешителност и по-безсмислено забавяне".
След решаващия вот, който се проведе на фона на хаотични сцени по време на конференцията в Брайтън, се появи гняв, тъй като възникнаха спорове дали гласуването чрез показване на ръце е валидно или не.
Представителката на Националния изпълнителен комитет Уенди Николс, която председателстваше сесията, призна, че първоначално е смятала, че вотът е в полза на оставане, но от генералния секретар Джени Формби е разбрал, че делегатите всъщност са гласували против. Тя се противопостави на гневните искания за вот с карти.
Съгласно промените в правилата, договорени миналата година и осъществени на тази конференция, делегатите вече нямат право да изискват гласуване с карти, което вместо това е по преценка на председателя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън призова за сключване на нова ядрена сделка с Иран

ТАСС: Борис Джонсън призова за сключване на нова ядрена сделка с Иран

23 Септември 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Британският премиер Борис Джонсън смята, че е време да се сключи нова ядрена сделка с Техеран, която ще замени Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). Такова мнение изрази британският премиер, който пристигна в Ню Йорк в понеделник, за да участва в Общото събрание на ООН, в интервю за Sky News, цитиран от TACC.
"Каквито и да са вашите възражения срещу старата сделка с Иран, сега е време да продължите и да сключите нова сделка," каза той. "Заедно с нашите европейски и американски приятели ще работим за напредък на тази гледна точка." Според Джонсън, Великобритания в момента се опитва да постигне споразумение между членоветe на международната общност и да намали напрежението в отношенията с Техеран.
Напрежението около Иран рязко се повиши след едностранното оттегляне на САЩ от СВПД на 8 май 2018 г. и след въвеждането на американски икономически санкции в областта на износа на петрол срещу Иран. Според иранската страна другите страни по сделката, предимно европейците, не се придържат изцяло към задълженията си в икономическата част на споразумението, така че сделката в сегашната си форма няма смисъл. На 8 май 2019 г. иранският президент Хасан Роухани обяви, че Техеран спира да спазва част от задълженията си по ядрената сделка. Към днешна дата иранските власти вече преминаха към третата фаза на намаляване на задълженията по СВПД.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън смята, че шансовете за сделка с ЕС по време на срещите на ООН са малки

The Guardian: Борис Джонсън смята, че шансовете за сделка с ЕС по време на срещите на ООН са малки

23 Септември 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобританският премиер Борис Джонсън отрече спекулациите, че страната може да се доближи до сделка с Брюксел за Брекзит по време на разговорите с европейски лидери на срещата от високо равнище на ООН, като заяви, че „пробив в Ню Йорк“ е малко вероятен, пише The Guardian.
Премиера, който ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и други лидери от страните членки на Европейския съюз в кулоарите на заседанията на Общото събрание, заяви позицията си, че сделка е малко вероятна.
Пред репортери на самолета за Ню Йорк, след като беше загатнато, че ще бъде постигнат възможен компромис за клаузата за ирландската граница, Джонсън заяви, че „все още има дупки, все още има трудности“ за това как да бъде решен казуса.
„Бих ви посъветвал да не си мислите, че това ще е момента“, заяви той.
„Не искам да въздигам ненужно вярването, че ще има пробив в Ню Йорк. Не съм песимистичен, ще бутаме напред, но има още работа за вършене“, добави той.
Проблемът пред Брюксел и Лондон все още остават исканията на двете страни за предпазната клауза за ирландската граница.
ЕС настоява, че не може да позволи сделка, която да доведе до установяването на митнически проверки между Северна Ирландия и републиката, което потенциално може да е в разрез със споразуменията от 1998 г., докато Великобритания се зарече да премахне клаузата, която осигурява свободно придвижване през границата, в случай че не бъде постигнато друго споразумение с Брюксел.
Великобритания също предложи да отвори границата за храна и агрикултурна продукция и други стоки, когато приключи транзитният период след Брекзит в края на 2020 г.
Джонсън изглежда отхвърли идеята към тези стоки да се прибавят и промишлените стоки.
Той все пак настоя, че е бил постигнат сериозен прогрес с европейските лидери откакто той е начело на Великобритания, като заяви, че „не е задължително те вече да имат привързаност“ към клаузата.
„Обаче има все още дупки, все още има трудности.“, добави той, като уточни, че пътя към споразумението минава през взаимно уважение към принципите на единния пазар.
„То (споразумението) ще отвори границата на Северна Ирландия, ще уважи принципите на мирния процес там, но и ще позволи на Великобритания да излезе от ЕС“, каза още премиера.
„И има начин да постигнем това. Смятам, че колегите около масата в Брюксел могат да видят как можем да направим това. Това, което ще се иска е политическата воля да стигнем до споразумение“.
Както и Туск, Джонсън ще се срещне идните дни с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел в кулоарите на Общото събрание на ООН. Той ще проведе разговор и с ирландския премиер Лео Варадкар и с ръководителите на правителствата в Холандия и Белгия, Марк Руте и Шарл Мишел.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Не очаквайте пробив по Брекзит в Ню Йорк

Борис Джонсън: Не очаквайте пробив по Брекзит в Ню Йорк

23 Септември 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиера на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че няма възгледи да бъде осъществен пробив в преговорите за Брекзит в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предава Reuters.
Той каза, че е постигнат „значителен“ прогрес откакто е на власт, което се случи през юли, но все още има „ясни дупки и трудности“ в преговорите за излизане от Европейският съюз.
„Бих ви предупреди да не мислите, че това е бъде момента“, заяви той пред репортери преди да се качи в самолета, който ще го отведе на срещата в Ню Йорк.
„Не искам да повдигам вярванията, че ще има пробив в Ню Йорк“, добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лейбъристите не могат да избягат от Брекзит, дори с радикални нови реформи

Politico: Лейбъристите не могат да избягат от Брекзит, дори с радикални нови реформи

23 Септември 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дори с бляскавите нови предложения за местни реформи, пропастите за Брекзит все още отвличат вниманието при старта на годишната конференция на Лейбъристката партия на Великобритания, пише европейската редакция на списание Politico.
В подготовката си за потенциални предсрочни избори, опозиционната партия започна да предлага нови политики, които да са основата на кампанията й, докато се подготвяше началото на годишната среща в Брайтън.
Най-забележителното предложение, което получи безапелационна подкрепа от партийните членове през уикенда, ефективно ще забрани частните училища.
Това предложение е само едно от няколко подобни, създадени да издърпат британските политики надалеч от Брекзит и да подкрепят дебат за публичните услуги и местните политики.
Министърът в сянка, Джон Макдонъл ще продължи да предлага нови местни реформи, като обяви план за установяването на Национална служба за грижа, която ще осигури безплатни грижи за всички стари хора, които имат нужда от такава, на цена от около шест млрд. паунда, които ще дойдат от данъци.
И двете предложения се очаква да увеличат членството и електората на партията преди очакваните избори.
Но тези нови радикални идеи не бяха достатъчни за да се отмести фокуса от факта, че Джереми Корбин е изправен пред вътрешен конфликт заради вижданията си за брекзит от няколко от своите съпартийци, членове на кабинета в сянка.
Основни фигури за това са Том Уотсън, неговият заместник, който по-рано оцеля след опит да бъде премахната позицията му и външният министър в сянка Емили Торнбери.
И двамата искат лейбъристите публично да обявят, че застават зад оставане на Великобритания в Европейският съюз.
Те са подкрепени и от други дейци, включително секретарят в сянка за Брекзит Кир Стармер.
Корбин промени позицията си до това да подкрепи провеждането на втори референдум тази година и не изглежда, че ще застане зад инициативата за оставане в ЕС при евентуален вот за това. Освен това той би искал, ако партията му влезе в парламента, първо да се договори с Брюксел, преди да проведе ново допитване.
Националният изпълнителен комитет, основният изпълнителен орган на партията, подкрепи тази политика, но служители на политическата сила и кабинета в сянка се очаква да работят за решаването на точното становище за Брекзит, с което ще излязат лейбъристите.
Очакват се и дебати за промените в климата, с активисти, натискащи за постигане на нулеви емисии на въглерод до 2030 г., макар други фракции в партията да се противопоставят на тези инициативи от страх, че те ще повлияят негативно на работните места.
Очаква се нови изявления на ръководството на лейбъристите относно изменението на климата да последват по-късно тази седмица, следвайки другите предложени реформи. Дълготрайна тема в британската политика, изявлението за частните училища на партията казва, че "даренията, инвестициите и имотите на тези училища" трябва да бъдат "преразпределени демократично и справедливо в образователните институции на страната" и че правителството трябва да престане да ги финансира.
Едва седем процента от децата в страната посещават такива училища, но огромна част от икономическия, културен и политически елит на страната е учил именно в частни учебни заведения.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Корбин е „ужасен“ от идеята да е министър-председател

The Independent: Джереми Корбин е „ужасен“ от идеята да е министър-председател

23 Септември 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания е „ужасен“ от идеята да стане министър-председател на страната и може да не остане още дълго на лидерския пост, заяви член на политическата сила, пише вестник The Independent.
Освен това фракцията, организирана около Корбин изглежда ще се опита да поеме контрол върху наследничеството му, ако той реши наистина да се оттегля от ръководния пост.
Самият Корбин заяви, че харесва работата си като ръководител на лейбъристите и смята да изкара пълният си пет годишен мандат начело на Великобритания, ако спечели общите избори, които се очаква да се проведат в следващите месеци. Това означава, че той ще бъде премиер от 75-ата си годишнина през 2024 г.
Тази роля може и да му бъде възложена и ако бъде поканен от кралицата да формира общо правителство след евентуален вот на недоверие срещу настоящият премиер Борис Джонсън, или ако той реши да подаде оставка, вместо да иска отсрочка за Брекзит от Брюксел.
Източникът на лейбъристите заяви, че се смята, че Корбин би бил „ужасен“ от тази перспектива обаче, тъй като личността му не би се справила с длъжността.
„Ако Джереми стане министър-председател, той би сметнал тази длъжност за ужасяваща“, заяви депутатът.
„Той не обича да взема решения, той не иска да е човек, който има 20 текстови съобщения преди да си легне в полунощ и да бива буден в шест часа с още повече задължения“, добави той.
„Той е доволен когато има нещо, с което да трябва да се справи, но когато натискът стане истински и когато трябва да съгласува конкуриращи се интереси, с това той не може да се справи“, казва още източникът.
Според него има вътрешна борба сред поддръжниците на Корбин в партията, които работят с мисълта, че неговото заместване няма да отнеме дълго, и определено ще бъде скоро, ако лейбъристите загубят изборите.
Но фракцията му е разделена по отношение на най-добрият вариант за негов наследник.
Лидерът на движение „Моментъм“ Джон Лансман опита да премахне по-рано позицията на заместник-ръководител на партията, в ход който изглеждаше сякаш беше насочен срещу евентуалният кандидат на заемащият тази позиция Том Уотсън да наследи Корбин.
След унищожителни критики от фигури в парията, включително Тони Блеър и Ед Милибанд, Корбин се намеси в спора и препоръча „оглед“ на позицията и назначението на общо двама души на нея – мъж и жена.
Това ефективно реши временно въпроса и прекрати усилията на Лансман.
Изпълнителният комитет на партията обаче реши да приеме друго правило, което ще му позволи да избере временен лидер на лейбъристите в случай, че Корбин напусне ръководния си пост по една или друга причина.
Той самият отхвърли идеята за това, че може да напусне, като настоя, че „разбира се“, ще изкара пълният си мандат начело на Великобритания, ако спечели изборите.
Той добави пред британски медии, че ще „води партията в изборите“ и още, че ще „донесе политики, които ще подобрят стандарта на живота и ще предоставят по-добри възможности за хората в страната“.
„Радвам се да правя това, посещавам (предизборни) кампании през цялото време, участвах в 40 такива събития през август в цялата страна“, заяви Корбин.
Един от министрите в сянка на партията също отхвърли предложенията, че Корбин вече е уморен от работата си.
„Джереми е повече от способен да ни води за още пет години“, каза той.
Друга водеща фигура в партията, Лен Макклъски, също отрече да има възможност ръководителят на лейбъристите да напусне поста си.
„Никога не съм виждал по силна личност от Джереми Корбин. Всички тези неща за възрастта и здравето му, той вече е ставал свидетел на оставките на Камерън и на Тереза мей и когато стане време за изборите, ще види още една“, заяви той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

23 Септември 2019 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководството на Джереми Корбин на Лейбъристката партия бе потопено в нов хаос в събота вечерта, след като се разбра, че един от най-близките му помощници е подал оставка, като е заявил, че 70-годишният Корбин няма да спечели парламентарните избори, пише авторитетното издание The Sunday Times в материал, представен без редакторска намеса.
Ежедневникът научи, че Андрю Фишър, началникът на политическия отдел и автор на манифеста за последните избори, се е оттеглил миналата събота, като обявил: „Вече не вярвам, че ще успеем“.
В хапливо послание до близките си колеги, видяно от вестника, Фишър напада екипа на лидера за тяхната „липса на професионализъм, компетентност и човешко достойнство“ и казва, че му е писнало от тяхната „вихрушка от лъжи и извинения“.
Той твърди още, че висшите ешелони на партията са обхванати от „класова война“ – атака срещу Сеумас Милн, главният помощник на Корбин, който е получил образованието си в Уинчестър и Оксфорд. Източници посочват, че напускането на Фишър е предизвикало Корбин да се скара с Милн в своя кабинет в понеделник.
Оттеглянето на Фишъер идва на фона на твърденията, че и лидерът на либъристите може да подаде оставка, защото е подложен на „невероятен натиск“.
Вчерашната партийна конференция се превърна в политическа кървава баня след твърденията, че опитът за отстраняване на заместник-председателя на работническото движение Том Уотсън е предприет, след като помощници са научили, че Корбин е обсъждал дали да се оттегли.
Говори се, че той се е изпуснал за желанието си да се оттегли в разговор с водещ левичарски писател. Източник казва: „Корбин е казал, че ще си събере нещата, защото, очевидно, е поставен под невероятен натиск; той е на 70“.
Превратът срещу Уотсън бе изоставен вчера, след като Корбин призова да бъдат променени правилата за поста заместник-председател, вместо той да бъде премахнат. Но управляващият лейбъристки Национален изпълнителен комитет (НИК) промени правилата, така че заместник-лидерът да не може да поеме партията без неговото одобрение, ако Корбин подаде оставка. Ход, който ще позволи на НИК да наложи радикално-ляв лидер вместо Уотсън.
Вчера, в кодирани послания към ръководството, Емили Торнбъри, външният министър в сянка, и сър Кейр Стармър, министърът за Брекзит в сянка, се противопоставиха на Корбин в своите речи, като заявиха, че лейбъристите трябва да водят кампания за оставане в Европейския съюз. След това Корбин заяви, че ще бъде неутрален, ако има втори референдум за излизане от ЕС.
В още един удар за Корбин, анкета на YouGov, поръчана от People’s Vote, показа, че би било несъстоятелно партийният лидер да няма мнение по най-големия политически въпрос на деня.
Проучването показва, че Лейбъристката партия би получила 23%, седем зад торите и само една пред либерал-демократите. Министър от кабинета на Консервативната партия заяви: „Мисля, че сега е много вероятно Джо Суинсън (лидерът на либерал-демократите) да е лидер на опозицията след следващите избори“.
Източници казват, че Милн и Кари Мърфи, помощник на Корбин, също са обезпокоени, че Корбин може да бъде принуден да се оттегли след разследването на Комисията по равнопоставеност и права на човека (EHRC) дали лейбъристите са институционално антисемитиски настроени.
EHRC има имейли, които, както се твърди, ще предизвикат оставки сред най-близките помощници на Корбин.
„Бихте били рационално уплашени от това един 70-годишен мъж да почине“, каза съюзник на лидера. „Но по-рационалният страх е, че само тези хора знаят какво има EHRC. Когато този доклад излезе, всички те са свършени. Става въпрос за планирането на това, което ще се случи, ако бъдат обезглавени“.
Източникът прогнозира, че във всяка битка за лидерството леви кандидати като Ребека Лонг-Бейли или Лора Пиддок ще загубят от Торнбъри или Стармер: „В момента, който се случи, те ще останат без работа“.

Превод и редакция: Иван Христов
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Корбин е „ужасен“ от възможността  да стане премиер

The Independent: Джереми Корбин е „ужасен“ от възможността да стане премиер

22 Септември 2019 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин е "ужасен" да стане премиер и може да не издържи много дълго като лидер на Лейбъристката партия, твърди високопоставен партиен функционер пред левия вестник The Independent.
Маневрирането около лидерските позиции на партията по време на годишната конференция в Брайтън се разглежда като предложение на лявата фракция около Корбин да поеме контрола върху партията, ако той внезапно се оттегли.
Самият Корбин настоя, че се радва на работата и ще изтърпи пълен петгодишен мандат, ако спечели общите избори, очаквани в рамките на месеци. Това ще отведе 70-годишния лидер до ръба на 75-ия му рожден ден през 2024 година.
Ролята може да му бъде възложена внезапно, ако бъде поканен от кралицата да сформира кабинет за национално единство след вот на недоверие към Борис Джонсън или ако премиерът подаде оставка, вместо да поиска удължаване на Брекзит от Брюксел.
Високопоставеният лейбърист заяви, че вярва, че Корбин ще бъде "ужасен" от тази перспектива, тъй като неговата личност не е подходяща за изискванията на министър-председателския пост.
„Ако Джереми трябваше да стане министър-председател, той би намерил това за ужасяващо“, заяви народният представител пред The Independent.
„Той не обича да взема решения, не иска да бъде човекът, който има 20 текстови съобщения, с които да се занимава, преди да си легне в полунощ и се събужда в 6 часа сутринта с повече настоявания.
„Той е щастлив, когато има нещо, на което да се противопостави, но когато властта стане по-реална и той трябва да съгласува конкуриращи се интереси, е нещо на което може да не е способен.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джереми Корбин заяви, че Великобритания би била по-добре извън ЕС при добра сделка

The Guardian: Джереми Корбин заяви, че Великобритания би била по-добре извън ЕС при добра сделка

22 Септември 2019 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джеръми Корбин предположи, че добра сделка след „Брекзит“ може да бъде за предпочитане от оставането в ЕС, като се конфронтира с активисти и депутати, които настояват партията да агитира за оставане в ЕС, пише британският вестник The Guardian.
Пред BBC преди спорния дебат за Брекзит на конференцията на партията в Брайтън, Корбин се опита да омаловажи разделението в Лейбъристката партия след неуспеха му да освободи Том Уотсън и оставката на негов ключов помощник Андрю Фишър.
На въпроса дали е в дългосрочен интерес на Великобритания да остане в ЕС, лидерът на лейбъристите отговори: „Зависи от споразумението, което имаме с Европейския съюз“.
Предположението му, че лейбъристкото правителство може да договори изгодна сделка, която би била за предпочитане пред членството в ЕС ,и това, че ще запази мнението си, докато тези преговори приключат се очаква да вбеси активистите срещу Брекзит.
Той последователно изтъква: „Постоянно излагаме това, което считам за надежден вариант, който се основава на пет стълба - митническият съюз, търговските отношения, защитата на правата на потребителите и околната среда и, разбира се, споразумението от Разпети петък.“
Ако ЕС-27 се съгласи с тези искания, той каза, „това би било разумно предложение, което да се направи пред британския народ“.
Повече от 90 местни партийни организации са внесли предложения за Брекзит на конференцията, като най-исканата от тях е подкрепата за оставане в ЕС. Те трябва да бъдат изготвени късно вечерта в неделя.
Но националният изпълнителен комитет (НИК) заплашва да предотврати тези дискусии, като представи собствено изявление за политиката - проект на който предлага отлагане на решението дали да се подкрепи оставането за специална конференция, която да се проведе, след като евентуално лейбъристко правителство сключи сделка със Съюза.
Корбин даде да се разбере, че това е неговата позиция и добави: „По-голямата част от поддръжниците и членовете на лейбъристката са за оставане, но значително малцинство гласува по друг начин. Партията, народът и лидерът на тази страна трябва да разберат защо хората гласуват за напускане."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Жан-Клод Юнкер е убеден, че Брекзит ще се случи

Reuters: Жан-Клод Юнкер е убеден, че Брекзит ще се случи

22 Септември 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази увереността си, че Брекзит ще се случи, като повтори, че ако Обединеното кралство излезе от Европейския съюз без сделка, е има нова граница между Северна Ирландия и Ирландия, предава Reuters.
„Убеден съм, че Брекзит ще се случи“, заяви той в интервю пред Sky news миналата седмица, преди да е видял идеите на правителството на Борис Джонсън за възобновяване на преговорите за Брекзит.
На въпрос дали между Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия в случай на излизане на Великобритания без сделка, Юнкер заяви: „Да... Трябва да се уверим, че интересите на Европейския съюз и на вътрешният пазар ще бъдат защитени“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Консервативната партия с 15% преднина пред лейбъристите

Reuters: Консервативната партия с 15% преднина пред лейбъристите

22 Септември 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Управляващата британска Консервативна партия има преднина от 15% пред основната опозиционна Лейбъристка партия, показват резултатите от публикувана в събота анкета преди много вероятните предсрочни парламентарни избори във Великобритания, които трябва да разрешат ситуацията около Брекзит, предава Reuters.
Според изследването на Opinium poll за ляво-либералния вестник The Observer, ако изборите са днес торите ще получат 37% от вота, докато съперниците им от ляво – само 22%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

The Sunday Times: „Вихрушка от лъжи и оправдания“ в Лейбъристката партия, тя е в криза заради разногласия около Брекзит

22 Септември 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководството на Джереми Корбин на Лейбъристката партия бе потопено в нов хаос в събота вечерта, след като се разбра, че един от най-близките му помощници е подал оставка, като е заявил, че 70-годишният Корбин няма да спечели парламентарните избори, пише авторитетното издание The Sunday Times в материал, представен без редакторска намеса.
Ежедневникът научи, че Андрю Фишър, началникът на политическия отдел и автор на манифеста за последните избори, се е оттеглил миналата събота, като обявил: „Вече не вярвам, че ще успеем“.
В хапливо послание до близките си колеги, видяно от вестника, Фишър напада екипа на лидера за тяхната „липса на професионализъм, компетентност и човешко достойнство“ и казва, че му е писнало от тяхната „вихрушка от лъжи и извинения“.
Той твърди още, че висшите ешелони на партията са обхванати от „класова война“ – атака срещу Сеумас Милн, главният помощник на Корбин, който е получил образованието си в Уинчестър и Оксфорд. Източници посочват, че напускането на Фишър е предизвикало Корбин да се скара с Милн в своя кабинет в понеделник.
Оттеглянето на Фишъер идва на фона на твърденията, че и лидерът на либъристите може да подаде оставка, защото е подложен на „невероятен натиск“.
Вчерашната партийна конференция се превърна в политическа кървава баня след твърденията, че опитът за отстраняване на заместник-председателя на работническото движение Том Уотсън е предприет, след като помощници са научили, че Корбин е обсъждал дали да се оттегли.
Говори се, че той се е изпуснал за желанието си да се оттегли в разговор с водещ левичарски писател. Източник казва: „Корбин е казал, че ще си събере нещата, защото, очевидно, е поставен под невероятен натиск; той е на 70“.
Превратът срещу Уотсън бе изоставен вчера, след като Корбин призова да бъдат променени правилата за поста заместник-председател, вместо той да бъде премахнат. Но управляващият лейбъристки Национален изпълнителен комитет (НИК) промени правилата, така че заместник-лидерът да не може да поеме партията без неговото одобрение, ако Корбин подаде оставка. Ход, който ще позволи на НИК да наложи радикално-ляв лидер вместо Уотсън.
Вчера, в кодирани послания към ръководството, Емили Торнбъри, външният министър в сянка, и сър Кейр Стармър, министърът за Брекзит в сянка, се противопоставиха на Корбин в своите речи, като заявиха, че лейбъристите трябва да водят кампания за оставане в Европейския съюз. След това Корбин заяви, че ще бъде неутрален, ако има втори референдум за излизане от ЕС.
В още един удар за Корбин, анкета на YouGov, поръчана от People’s Vote, показа, че би било несъстоятелно партийният лидер да няма мнение по най-големия политически въпрос на деня.
Проучването показва, че Лейбъристката партия би получила 23%, седем зад торите и само една пред либерал-демократите. Министър от кабинета на Консервативната партия заяви: „Мисля, че сега е много вероятно Джо Суинсън (лидерът на либерал-демократите) да е лидер на опозицията след следващите избори“.
Източници казват, че Милн и Кари Мърфи, помощник на Корбин, също са обезпокоени, че Корбин може да бъде принуден да се оттегли след разследването на Комисията по равнопоставеност и права на човека (EHRC) дали лейбъристите са институционално антисемитиски настроени.
EHRC има имейли, които, както се твърди, ще предизвикат оставки сред най-близките помощници на Корбин.
„Бихте били рационално уплашени от това един 70-годишен мъж да почине“, каза съюзник на лидера. „Но по-рационалният страх е, че само тези хора знаят какво има EHRC. Когато този доклад излезе, всички те са свършени. Става въпрос за планирането на това, което ще се случи, ако бъдат обезглавени“.
Източникът прогнозира, че във всяка битка за лидерството леви кандидати като Ребека Лонг-Бейли или Лора Пиддок ще загубят от Торнбъри или Стармер: „В момента, който се случи, те ще останат без работа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

Reuters: Заместник-ръководителят на лейбъристите във Великобритания заяви, че позицията му по Брекзит е причината да се опитват да го отстранят

22 Септември 2019 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник-ръководителят на главната опозиционна партия във Великобритания Том Уотсън заяви, че неговото становище за Брекзит, в което той подкрепя втори референдум преди парламентарните избори, за разлика от лидера Джереми Корбин, е причината някои в партията да желаят неговото отстраняване, предава Reuters.
Джон Лансмън, основателят на лейбъристкото движение „Моментум“, предложи Уотсън да бъде освободен от длъжността заместник на Корбин, според двама представители на партията.
„Изглежда това е заради позицията ми за Брекзит, в която силно вярвам, и тя е че трябва да работим с другите партии за да предовратим (Брекзит) без сделка, във връзка с която и призовавах за референдум“, коментира той по повод причините за опитите да бъде отстранен, пред британски медии.
„Смятам, че Джон Линсман и неговата фракция са толкова ядосани за това, че по-скоро биха ме изгонили отколкото да проведат дебат с мен по въпроса“, заяви Уотсън пред BBC Radio.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Очаква се лейбъристите да инициират нов референдум, след като Джеръми Корбин беше подложен на натиск заради Брекзит

The Independent: Очаква се лейбъристите да инициират нов референдум, след като Джеръми Корбин беше подложен на натиск заради Брекзит

21 Септември 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите от Лейбъристката партия на Великобритания ще инициират нов референдум въпреки всяка сделка, договорена от премиера Борис Джонсън, пише британското издание The Independent.
Питър Кайл и Филип Уилсън от партията смятат, че такова предложение, каквото беше гласувано неуспешно по-рано в британският парламент, този път ще премине успешно, след като Борис Джонсън загуби мнозинството си в Камарата на общините. Този ход беше обявен след като лидерът на лейбъристите, Джереми Корбин, беше поставен под увеличаващо се напрежение да проведе кампания за оставане в Европейският съюз, ако бъде проведен референдум.
Водещи фигури от партията ще се присъединят към митинга „Вярвайте на хората“ в Съсекс, за да настояват за нов вот след конференцията на Лейбъристите в Брайтън.
Междувременно статистиките показват, че Корбин все още не разполага с публично доверие, дори след планът си да поведе в изборите с обещание да изработи добра сделка за Брекзит и след това да я гласува на референдум.
Попитаните от агенция “Ipsos Mori” масово отговарят, че Корбин не се справя със ситуацията около излизането на Великобритания от ЕС. Дори сред подкрепящите лейбъристката партия, 48% отговарят по същия начин при 34% от попитаните, които отговарят, че смятат, че Корбин се справя добре.
Освен това едва 16% са задоволени от цялостното му лидерство, при 76%, които отговарят, че не са доволни от това как той води партията.
Лидерството на партията се очаква да се опита да овладее настояванията партията да застане на позиция за оставане в ЕС на среща на 22 септември, на която ще се реши каква ще бъде точната позиция на политическата сила по Брекзит.
Но лоялистът на Корбин Ричърд Бърджън подкрепи сегашното статукво, като заяви, че „има логика“ депутатите на партията да имат право да застанат на която и да е страна в евентуален референдум.
Той добавим, че сделка с ЕС може да бъде подписана в рамките на седмици, ако лейбъристите вземат властта и, че той няма лично да решава още на чия страна ще бъде в референдум за Брекзит или оставане в ЕС, докато не стане време за това.
Според Бръджън Корбин би постъпил най-добре ако остане неутрален в евентуален конфликт в партията, свързан със становището й по въпроса с Брекзит.
„Като демократ, който стана политик за да се опита да сближи хората, мисля, че е правилно, че Джереми Корбин като премиер би въвел решението за провеждане на референдум, без значение дали се пита дали да постигнем сделка, която лейбъристите предалгат или да се гласува дали изобщо да напускаме“, заяви Бърджън.
Бърджън се пак вярва, че лидерът на Лейбъристите ще е полезен в евентуални избори, които според него ще се случат до края на годината.
„Когато вече е ясно, че няма да има Брекзит без сделка, имаме нужда от парламентарни избори за да се отървем от Борис Джонсън до коледа, дали чрез кралицата или чрез вот на недоверие, заяви Бърджън.
„Смятам, че ще излезем от тази конференция в по-добра позиция да обединим огромното мнозинство анти-консерватори, прогресивно настроени гласоподаватели зад Лейбъристката партия. Хората ще видят ясен избор между твърдите десни консерватори и истинската промяна, които лейбъристите и Джереми Корбин предлагат. Това ще е силата ни в тези избори, точно както изборите през 2017 г.“, каза още той.
Депутатите и министри в сянка Кир Стармър, емили Торнбери и Доун Бътлър ще вземат участие в митинга „Вярвайте на хората“, който подкрепя референдум, като към тях ще се присъединят Питър Кайл и депутатът от партията на „Зелените“ Каролин Лукас.
„Предложението да бъде дадено на всички право на глас в нов референдум е най-добрият начин да се излекуват раните от Брекзит“, заяви Лукас.
„Крайно дясната Консервативна партия сега е окупирала правителството и иска да осъществи форма на Брекзит, която е на милион километра от тази, която те обещаха“.
„И ги има и тези, които просто искат парламента да се откаже от резултата от предишния референдум“, каза още тя.
„Каквото и да направим ще причиним разделение в страната. Нито един от тези избори не е демократичен. Единственият честен начин да решим тази криза и да постигнем трайно споразумение е чрез вота на хората и програма за трансформирането на Британия“, каза още то.
Питър Кайл също коментира темата, като заяви че Борис Джонсън не може да реши кризата с Брекзит без значение дали ще постигне или не сделка.
„Ако той се опита да наложи своите виждания за деструктивен Брекзит чрез парламента, ще обжалваме и така неговите предложения ще могат да минат само ако хората получат думата“, заяви Кайл.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС отново отказа искането на Борис Джонсън за сделка за Брекзит, без клаузата за ирландската граница

The Independent: ЕС отново отказа искането на Борис Джонсън за сделка за Брекзит, без клаузата за ирландската граница

20 Септември 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз отново отказа искането на британското правителство с премиер Борис Джонсън за споразумение за Брекзит, в което да не присъства предпазната клауза за ирландската граница, пише британското издание The Independent.
Секретарят на Великобритания за Брекзит Стивън Баркли заяви, че Обединеното кралство трябва да има време до 2020 г. да измисли алтернатива за клаузата, вместо едва до края на септември, както беше предложено от европейските лидери.
Баркли пътува до Брюксел за да се срещне с преговарящият Брекзит от името на Брюксел, Мишел Барние, но искането му беше отхвърлено, след като Барние заяви, че ЕС няма да обмисли сделка, в която клаузата не присъства.
След срещата, говорител на Европейската комисия заяви пред репортери, че е „от особена важност да бъде постигнато приложимо и легално операционно решение, което да бъде включено в споразумението за оттегляне“.
Той допълни, че ЕС е готов да „разгледа всякакви обективни предложения за предпазната клауза“.
Без спорезумение за оттегляне няма да има преходен период и Великобритания ще трябва да напусне ЕС в края на октомври, без да има допълнителни забавяния.
Баркли заяви преди срещата си с Барниер, че настоятелността на Брюксел за клаузата или алтернатива за нея представлява риск за „нежелан резултат“ този Ноември.
След срещата той добави, че все още има работа по преговорите, но има обща цел и тя е подписването на сделка.
„Смятам, че все още имаме много работа, но имаме общата цел да постигнем сдела. Смятам, че има признание в столиците и сред външните министри, с които се срещнах за това, че искат да предотвратят (Брекзит) без сделка, искат преговарящите да постигнат споразумение“, заяви Баркли.
„Има ясно съобщение от Председателят (на Европейската Комисия) Жан-Клод Юнкер и от премиерът (Джонсън), че сделка е постижима. Но всъщото време има много работа за вършене, макар и да се водят сериозни дискусии“, заяви още той
„Движим се с инерция, преговорите ще продължат следващата седмица между делегациите и е важни да постигнем сделка, защото е в интерес на Обединеното кралство и разбира се в интерес за Европейският съюз да се движим към добри бъдещи взаимоотношения“, каза още Баркли.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер за Брекзит: Може и да се споразумеем за сделка

Жан-Клод Юнкер за Брекзит: Може и да се споразумеем за сделка

20 Септември 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Може и да се споразумеем за сделка“ за Брекзит, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред британския ТВ канал Sky News, като добави, че прави „всичко за да постигнем сделка“, защото вярва, че излизане на Великобритания от ЕС без договор ще има „катастрофални последствия“, пише европейската редакция на Politico.
„Имах среща с Борис Джонсън, която беше доста позитивна“, заяви Юнкер, визирайки срещата между двамата в Люксембург. „Мисля, че можем да постигнем сделка. Правя всичко възможно да постигнем сделка, защото не ми харесва идеята да излязат без споразумение, защото мисля, че това ще има катастрофални последствия за най-малко една година“. Той посочи също, че ЕС е готов за излизане на Великобритания без споразумение и изрази съмненията си, дали в Лондон са готови за това.
Председателят на Комисията каза, че е помолил Джонсън „да направи конкретни предложения за алтернативните договорености, които ще ни позволят да постигнем основните цели на предпазната мярка. Нямам емоционална връзка с предпазната мярка. Ако се постигат резултатите, тя не ме интересува“.
На въпрос дали това означава, че предпазната мярка може да бъде премахната, той каза: „Ако целите са изпълнени - всички те - тогава нямаме нужда от нея. Това беше гаранция, а не цел сама по себе си“
Юнкер смята, че „Брекзит ще се случи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Бунтовните тори са твърди в намерението си да гласуват срещу правителството независимо от заплахите

The Guardian: Бунтовните тори са твърди в намерението си да гласуват срещу правителството независимо от заплахите

3 Септември 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бунтовните консерватори останаха твърди в понеделник вечерта пред заплахите на Борис Джонсън да бъдат изключени от бъдещите листи на партията за предстоящи предсрочни избори, като най-малко 17 депутати от торите казват открито или не, че не са разубедени да гласуват срещу правителството във вторник, пише ляво-либералното британско издание The Guardian.
Министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд изрази безпокойството си от тактиката на убеждение, използвана от Даунинг стрийт 10, за да не бъде спрян Брекзит без сделка. По нейните думи, отстраняването от листите е „драстична стъпка“ и тя лично е твърдо срещу подобни заплахи. Министърът добави, че санкциите трябва да бъдат приложени и спрямо привържениците на Брекзит от Консервативната партия, които гласуват срещу бъдеща сделка.
„Не трябва да сме партия, която се опитва да отстрани от нашата партия двама бивши канцлери, редица бивши министри на кабинета… начинът да обединим нашата партия и да постигнем сделка е да ги приближим до себе си и да им обясним какво опитваме да направим и защо“, каза тя.
„Не мисля, че е справедливо и да отнемаме доверието от група от хора, които се противопоставят на Брекзит без сделка – което не е позицията на правителството – но е легитимна консервативна позиция и да не отнемаме доверието от хора, които последователно са гласували срещу споразумението за оттегляне и може отново да гласуват срещу споразумение, което Борис Джонсън подкрепя преди 31 октомври“.
Бившият министър на финансите Филип Хамънд написа на Джонсън в понеделник, че бунтовната група съжалява, че не е успяла да обсъди прогреса към сделка с него – след като планираната среща с премиера в неделя вечерта бе внезапно отменена.
жонсън каза, че депутатите по същество подкопават преговорната позиция на правителството с опита да си да изключат Брекзит без сделка и подчерта, че разговорите напредват.
Но Хамънд заяви, че Джонсън трябва да определи стъпките, предприети след посещението му в Берлин миналия месец, за да изготви алтернативни договорености за предпазната мярка за Северна Ирландия и да публикува предложенията на Обединеното кралство за преразглеждане на споразумението за оттегляне.
Хамънд, чието име е сред противопоставящите се на правителството и техния законопроект, който ще бъде представен във вторник в парламента, посочи, че министър-председателят трябва да потвърди отправените към ЕС предложения и да обещае да публикува отговора, както и да се отчита за „конкретния напредък“ в преговорите с ЕС.
Сред депутатите, които заявиха, че не са уплашени от заплахите на правителството, са Хамънд, бившият правосъден министър Дейвид Гауке и бившите министри Алистър Бърт, Стивън Хамънд, Ричард Харингтън и Гуто Беб.
Някои депутати от консервативната партия се срещнаха в понеделник следобед в Уестминстър, за да обсъдят вота във вторник, като най-малко един е решил да не присъства на градинското партия на Борис Джонсън на Даунинг стрийт номер 10 за депутати, проведено по същото време. „Кои иска да стои там, обграден от банда английски националисти?“ – заяви той.
Близък до бунтовниците източник е заявил, че позицията им се е втвърдила, особено след като Джонсън обяви, че планира предсрочни избори след изключването на противниците на правителството. „Това е жалък опит да се намери извинение за избори“, заяви бивш министър. „По ирония на съдбата, той прави това, което иска Корбин“.
Други заявиха, че са били изрично обърнати срещу правителството заради шоковата отмяна на срещата с Джонсън. „Единственото нещо, което би променило мнението ми, е ако ми се покажат подробности за сделка, която се сключва“, каза един бивш министър. „Но това е като новите дрехи на императора“.
Въпреки това няколко депутати от торите, които са се обявявали гласно против Брекзит без сделка, не са готови да гласуват, за да дадат на бунтовниците контрол върху дневния ред на парламента, особено като се има предвид брифингът от № 10, че този ход ще се разглежда като вот на недоверие срещу Джонсън.
"Гардиън" разбира, че тази група включва депутати като Дам Каролайн Спелман, един от спонсорите на предложение срещу Брекзит без сделката по-рано тази година и бившият министър на външните работи Алън Дънкан.
Високопоставени източници от Консервативната партия са заявили, че вярват, че е възможно да бъде намален значително броят на бунтовниците със заплахите за избори и вот на доверие – и че може да има достатъчно привърцженици на Брекзит в Лейбъристката партия, за да постигне победа правителството.
Въпреки това се разбира, че редица депутати от лейбъристите, които в миналото са гласували против стъпки за дерайлиране на Брекзит, включително Гарет Снел, Мелани Онн и Ивон Фоварге, не планират да вървят срещу партийната линия.
„Мисля, че има редица от нас, които ще подкрепят поредното забавяне с стиснати зъби и без оптимизъм, но гледайки как се държи това правителство, е изключително трудно да повярвам, че преследват някаква значима сделка за Брекзит“, заяви един от депутатите от лейбъристите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Малинов: Вече е ясно, че премиерът Борис Джонсън няма мнозинство в английския парламент

Светослав Малинов: Вече е ясно, че премиерът Борис Джонсън няма мнозинство в английския парламент

2 Септември 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Вече е ясно, че премиерът Борис Джонсън няма мнозинство в английския парламент. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият евродепутат Светослав Малинов. Нямайки мнозинство, Джонсън се опитва да използва всички маневри, за да съкрати дните на парламента, в които да се изработи ново законодателство срещу Брекзит без сделка, същевременно заплашвайки всички британски консерватори против излизането без споразумение, че няма да бъдат включени в избирателните листи. „Картите са на масата в момента. Единственото, което не е ясно, е дали мнозинството срещу Борис Джонсън ще съумее да изработи обща позитивна позиция, какво да се прави. Това ще се разбере в следващите два дни. Тези депутати, които наричаме „мнозинството против Джонсън и излизане без споразумение“ трябва да седнат и да се договорят, кое за тях е по-важно: предсрочни избори или референдум като крайна цел, и съответно, ако поставят спирането на излизането на Великобритания без сделка, какви да бъдат техните конкретни действия в следващите няколко дни. Те все още не са наясно, кое искат повече“, обясни бившият евродепутат. Светослав Малинов изрази убеждението, че част от консервативните противници на Джонсън искат да няма Брекзит без споразумение, но не и избори. Лидерът на Лейбъристката партия – Джереми Корбин иска предсрочни избори, а може би и втори референдум, каза още той. Малинов допълни, че е възможен вот на недоверие срещу Борис Джонсън като драстичен ход срещу спирането на Брекзит без сделка. Има и друг проблем – за да бъде спряно, трябва да има ново законодателство срещу излизането без споразумение, което ще бъде много трудно изработено в ситуацията, в която е поставен парламента, обобщи Малинов.

Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Увеличават се спекулациите за предсрочни парламентарни избори

The Guardian: Увеличават се спекулациите за предсрочни парламентарни избори

2 Септември 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нарастват спекулациите, че Борис Джонсън би могъл да свика извънредни общи избори, ако „бунтарите“ успеят да приемат законопроект за забавяне на Брекзит, като източник на Даунинг Стрийт заяви, че въпросът ще се третира като „израз на доверие“ в правителството, пише британският вестник The Guardian
Министрите на кабинета на Джонсън се събраха за спешно заседание на кабинета в понеделник следобед, преди премиерът да се обърне към депутатите- консерватори по време на прием в дома на премиера.
Високопоставени източници от групата на „бунтарите“ от различни партии твърдят, че смятат, че Джонсън би могъл да се стреми към спешни общи избори още в сряда, търсейки мнозинството от две трети, съгласно Закона за мандатите на парламента.
Източниците предполагат, че изборите ще бъдат преди 31 октомври, макар че в крайна сметка датата ще бъде под контрола на правителството.
Източникът на Даунинг Стрийт потвърди, че Джонсън ще се срещне с министри от кабинета преди приема на депутатите, казвайки, че „ще обсъди отговора на правителството пред депутатите, които искат да поемат контрола над законодателния дневен ред от правителството и да го предадат на опозицията и Корбин без съгласието на народа ".
Източникът добави: „Възгледът е, че евентуалното гласуване утре е израз на увереност в преговорната позиция на правителството за осигуряване на сделка и ще бъде третирана като такова.“
Разбира се, че е малко вероятно да се обявят общи избори веднага, но кабинетът ще обсъди редица възможни стратегии след предстоящите гласувания в парламента.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тони Блеър предупреди Лейбъристката партия: Не падайте в „капана за слонове“ предсрочни избори, ще ги загубите

Тони Блеър предупреди Лейбъристката партия: Не падайте в „капана за слонове“ предсрочни избори, ще ги загубите

2 Септември 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън залага изборен „капан за слонове“ за опозицонната Лейбъристка партия, която трябва да го избегне, предупреждава бившият министър-председател и отявлен противник на Брекзит Тони Блеър в понеделник, цитиран от Reuters.
„Борис Джонсън знае, че ако Брекзит без сделка е единственото предложение, той може да се провали, но, когато е обвързан с въпроса за Корбин на парламентарни избори, той ще спечели с мнозинство, въпреки че повечето хора са срещу Брекзит без сделка, защото някои може да се страхуват повече от управление на Корбин“, обяснява еврофилът.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин „трябва да види изборите преди Брекзит като капана, който са“, подчерта отново той.
Според Блеър, искащите да реализират волята на гражданите за излизане на Великобритания от ЕС залагат капан, „да изглежда, че са тласнати към избори, докато активно се готвят за тях“.
„Ако правителството се опита да форсира избори сега, Работническото движение трябва да гласува срещу тях“, продължава с предупрежденията бившият британски премиер, като посочва, че изборите ще бъдат представени като избор между Джонсън, който реализира волята на хората за Брекзит плюс популистка програма на Консервативната партия, или предаване на страната, нейната икономика и сигурност на Корбин и негоавата малка група от адепти от крайно-лявото.
По неговите думи, предизвикателството избори преди Брекзит е избрано и е това е „брутално ясно“, а според Блеър рейтингът на Корбин не подсказва, че той може да спечели такъв вот.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън заплаши да изхвърли от Консервативната партия противниците на Брекзит

Reuters: Борис Джонсън заплаши да изхвърли от Консервативната партия противниците на Брекзит

2 Септември 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън заплаши да изхвърли бунтовните депутати от неговата Консервативна партия, ако те помогнат за осуетяването на плановете му да реализира Брекзит на 31 октомври, предава Reuters.
Бунтовните „тори“ възнамеряват да влязат в съглашение с опозиционните партии, за да поемат контрола над парламента и да вържат ръцете на правителството със законодателни промени, които ще попречат на Великобритания да излезе от Съюза с оправданието, че това, според тях, ще е пагубно за иконимката на Обединеното кралство.
Близо 24 часа преди откриването на сесията на парламента във вторник след лятната му ваканция, Джонсън предупреди бунтовниците, че ако гласуват срещу правителството ще дадат контрола над Камарата на общините на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин.
„Ако не гласуват с правителството във вторник, те ще унищожат преговорната позиция на правителството и ще предадат контрола над парламента на Джереми Корбин“, заяви източник от департамента на Консервативната партия, който отговаря за дисциплината на депутатите.
„Всеки консервативен депутат, който направи това... няма да бъде сред кандидатите на Консервативната партия на избори“, отбелязва източникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Европейският съюз няма да обсъжда алтернативни договорености по отношение на ирландската граница

Politico: Европейският съюз няма да обсъжда алтернативни договорености по отношение на ирландската граница

2 Септември 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз няма да обсъжда алтернативни договорености по отношение на ирландската граница, докато британският парламент не ратифицира Споразумението за оттегляне, заяви Мишел Барние, цитиран от европейската редакция на Politico.
В материал за Sunday Telegraph, главният преговарящ за Брекзит от страна на Брюксел на практика отхвърли исканията предпазната мярка за ирландската граница да бъде извадена от споразумението, заявявайки, че тя представлява „максималния размер на гъвкавост“, който блокът може да предложи.
Барние заяви, че ЕС е готов да започне да търси „алтернативни договорености, които постигат същите цели на предпазната мярка“ само по време на преходен период след Брекзит, като пише: „Готови сме да започнем тази работа веднага след ратифицирането на Споразумението за оттегляне, докато най-накрая създаваме яснота за бъдещите ни отношения“.
Барние каза също, че не е „оптимистичен“ относно шансовете на Великобритания да избегне излизане без сделка на 31 октомври, отбелязвайки, че премиерът е изключил искане за ново отлагане на член 50.
Изданието припомня, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви миналата седмица, че ще спре дейността на парламента за 5 седмици до средата на октомври, от което се почувсваха засегнати противниците на Брекзит, които смятат, че това ще намали възможностите им да блокират излизането на Великобритания от Европейския съюз повече от три години след референдума.
В изказване пред Sunday Times министър-председателят заяви: „Това, от което имаме нужда, е да сключим сделка, а ако не можем да сключим сделка, да излезем от ЕС на 31 октомври и каквото ще да става“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Хиляди хора във Великобритания протестират срещу опитите на Борис Джонсън да прекрати заседанията в парламента

The Independent: Хиляди хора във Великобритания протестират срещу опитите на Борис Джонсън да прекрати заседанията в парламента

1 Септември 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Десетки хиляди протестиращи излязоха на митинги в цяла Великобритания в опит да покажат недоволството си от решението на британския премиер Борис Джонсън, да спре временно заседанията в парламента, пише вестник The Independent.
Сто хиляди души са се събрали на протеста в централната част на Лондон, според организаторите му.
Много от протестиращите са издигнали плакати с думите „Спрете преврата!“.
Тълпата се е придвижвала по улица „Уайтхол“, където се намират много от министерствата на Великобритания, преди да се спре пред „Даунинг стрийт“, където е офиса на министър-председателя.
По-рано Борис Джонсън обяви, че ще суспендира парламента и той ще прекрати дейността си от 9 септември до 14 октомври.
Според критиците този ход е провокиран от желанието на премиера да попречи на опозицията да предотврати излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка.
Джонсън отрече тези твърдения, като ги нарече „напълно неверни“, и настоя, че действията му са съгласувани с нуждата от нова „законова програма за престъпността, болниците и за финансирането на образованието, от което имаме нужда“.
Решението на премиера предизвика недоволство сред опозицията, а техни политици бяха сред протестиращите.
Депутатите от лейбъристката партия Даян Абът и Джон Макдонъл разговаряха с тълпите от сцена, издигната близо до „Даунинг стрийт“.
„Това е борба за защитата на нашата демокрация. Знаем какво е намислил Борис Джонсън, той дори не го крие. Той иска да закрие демокрацията и да форсира Брекзит без сделка“, заяви Макдонъл.
Депутатът допълни, че предишните поколения са се борили и са правили огромни жертви в борбата за парламентарна демокрация, за да могат да имат думата по отношение на политиките и бъдещето на страната.
Според британската полиция трима души са били арестувани по време на протестите в Лондон. Един от тях, Шон Бери, е депутат от „Зелената партия“ и неин заместник-ръководител в Англия и Уелс.
Протести се проведоха и в Йорк, Ню Касъл, Бристол и Манчестър, където по улиците излязоха по няколко хиляди души.
Протестиращите изпълниха площад в централната част на Глазгоу, за да чуят изказвания на обществени личности, включително лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.
„Горд съм, че съм тук с всички вас, хората които подкрепяте протеста, за да кажем на Борис Джонсън, че това е нашият парламент. Няма начин да ни изведете (от ЕС) без сделка, ние ще ви спрем и ще върнем на хората правата и думата им в определянето на бъдещето им.“, заяви лидерът на лейбъристите.
По-рано Корбин заяви, че следващото парламентарно заседание може да е последният шанс на парламента да спре Брекзит без сделка.
„Да, има шанс и ние ще направим абсолютно всичко, което можем за да предотвратим Брекзит без сделка и това да бъдем тласнати в ръцете на Доналд Тръмп и търговска сделка със САЩ“, заяви той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.