НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прокурор Марин Пелтеков: Тепърва ще се установява откъде е доставен наркотикът, открит в дома на 63-годишния габровец, разследването е в ранна фаза

Прокурор Марин Пелтеков: Тепърва ще се установява откъде е доставен наркотикът, открит в дома на 63-годишния габровец, разследването е в ранна фаза

26 Август 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тепърва ще се установява откъде е доставен наркотикът, който бе открит в дома и колата на 63-годишния Иван Воденичарски от село Гергини, Габровско. Това съобщи пред журналисти наблюдаващият делото прокурор от Окръжната прокуратура в Пловдив Марин Пелтеков, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. По думите му разследването е все още в много ранна фаза и това не се знае. „Не са готови и химическите експертизи, които да докажат какво е наличието на упойващото вещество в двата наркотика“, каза прокурор Пелтеков. Според него засега е ясно само кой на кого той е предал наркотика и кой какво звено заема във веригата. Предполага се, че наркотикът е бил предназначен за разпространение в Пловдив, тъй като част от него е открита в града, в 250-грамови разфасовки, каквито досега не са били срещани. Жените от Столипиново пък са били последващото звено след турския гражданин, който им го е продавал. Прокурор Пелтеков заяви, че той пък е получил наркотиците от Воденичарски. В момента двамата са в отделни килии и няма опасност от поддържане на връзка помежду им.
Разследващите все още не знаят и дали вече има пласиран наркотик от Иван Воденичарски. Не се знае колко точно наркотици е съхранявал той, освен откритото количество. Мъжът сам е изкопал наркотика, заровен в двора на къщата му, като по този начин е съдействал на полицията.
Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години и глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева за престъплението, в което е обвинен Воденичарски.
Окръжните съдии прецениха, че от събраните до момента доказателства, включително от разпити на свидетели, експертни справки и други, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен, и приеха, че при по-различна мярка за неотклонение от „задържане под стража” има реална опасност той да извърши ново престъпление, включително и да въздейства върху свидетели.
Определението на съда не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 3 септември, от 10.00 часа.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжният съд ще гледа мярката на мъж, обвинен за притежание и разпространение на голямо количество наркотици

Пловдив: Окръжният съд ще гледа мярката на мъж, обвинен за притежание и разпространение на голямо количество наркотици

26 Август 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжният съд ще гледа мярката на мъж, обвинен за притежание и разпространение на голямо количество наркотици. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. От 13.30 часа в зала №2 ще се разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо И. В. На мъжа е повдигнато обвинение за държане и разпространение на наркотични вещества в големи размери.
По същото досъдебно производство Окръжният съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо И. Й., като това определение подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 29 август 2019 г. от 10.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: До 15 години затвор и глоба до 100000 лева грозят мъжа, държал особено големи количества високонаркотични вещества в дома си

Пловдив: До 15 години затвор и глоба до 100000 лева грозят мъжа, държал особено големи количества високонаркотични вещества в дома си

23 Август 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. До 15 години затвор и глоба до 100000 лева грозят габровеца, който е държал особено големи количества високонаркотични вещества в дома си, предназначени за разпространение. Това съобщиха на специална пресконференция днес от Окръжна прокуратура в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. По думите на наблюдаващия прокурор Марин Пелтеков, точната стойност на иззетите вещества ще бъде доказана след химични анализи, за да бъде установена концентрацията на упойващото вещество, тъй като от това зависи и цената.
С оглед на установените количества, държани у него, са дадени указания за повдигане на обвинения и предстои в понеделник да бъде внесено искане в Пловдивския окръжен съд за постановяване на постоянна мярка за неотклонение „ задържане под стража”. Интересното за този мъж е, че е с чисто съдебно минало тук, но е излежал 5 години затвор в Турция, където през 2014 година е бил задържан за трафик на 11 кг хероин.
Задържаното в дома на мъжа оръжие е предмет на друго досъдебно производство на Районна прокуратура в Габрово, казаха още от прокуратурата.
Турският гражданин, който бе задържан в Пловдив на 19 август, вече има повдигнато обвинение от вчера за държане и опит за разпространение на наркотици. Той е задържан под стража. Двете жени също са с повдигнати обвинения. Те са освободени с парична гаранция от по 3000 лева.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 1 кг кокаин и малко под 5 кг хероин иззе полицията от 63-годишен мъж в къщата му в габровското село Гергини

Пловдив: 1 кг кокаин и малко под 5 кг хероин иззе полицията от 63-годишен мъж в къщата му в габровското село Гергини

23 Август 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Полицията задържа и иззе от 63-годишен мъж 1 кг кокаин и малко под 5 кг хероин, заровени в двора на къщата му в габровското село Гергини. Това бе оповестено на специална пресконференция днес в Окръжна прокуратура Пловдив, под чието наблюдение е осъществена операцията, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Мъжът е с чисто съдебно минало у нас, но е бил осъждан и лежал 5 години в затвор в Турция за трафик на наркотици, оповести зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов. До успешната реализация на операцията се стига, след като на преди няколко дни започна наказателно производство, свързано със задържането на турски гражданин и две жени от Столипиново, за което прокуратурата уведоми медиите. Жените бяха задържани с 300 грама хероин и малко количество кокаин и им бяха повдигнати обвинения. „В хода на това разследване под ръководството на Окръжна прокуратура и в тясно взаимодействие с Криминална полиция Пловдив разплитането на случая продължи”, каза прокурор Гавраилов. В резултат от активните процесуално следствени действия вчера е било установено друго лице, което живее на територията на село, близо до Габрово, където полицейските служители от Габрово, след издадено постановление от Пловдивската прокуратура са предприели действия за задържането му. При това задържане са били иззели сериозните количества кокаин и хероин. Лицето е задържано с полицейска мярка, а в понеделник предстои задържането му за 72 часа и повдигане на обвинения.
По думите на зам.-директора на ОДМВР Габрово Цветан Петков благодарение на светкавичната им реакция и с помощта на подадената им точна и изчерпателна информация от пловдивските колеги е била локализирана къщата, където живее мъжа и той е бил задържан в автомобила му, в момент в който е потеглял с цел да се отърве от наркотика. Заподозреният е бил спрян, а в краката му се е виждал черен пакет. След проведената беседа същият е потвърдил, че държи хероин и кокаин на територията на къщата, която обитава. Съдействал е, като е завел полицаите на място, на което същата сутрин е бил заровил 18 пресовки хероин, след като е разбрал, че е задържан партньора му – турския гражданин. В черния пакет в краката му пък е имало 1 кг кокаин. Той е заявил, че е тръгнал да се чисти от наркотиците. При претърсване на жилището му са открити и ловна пушка и боеприпаси за нея, също старателно опаковани, приготвени за заравяне. „Ако бяхме закъснели и минута, щяхме да пропуснем успешната реализация”, каза Петков.
Неофициалната информация, с която разполагат полицията и прокуратурата е, че двамата с турския гражданин се познават от затвора в Турция, където са лежали.

Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Трима души са задържани при спецакция срещу наркоразпространението в квартал „Столипиново”

Пловдив: Трима души са задържани при спецакция срещу наркоразпространението в квартал „Столипиново”

20 Август 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Трима души са задържани при спецакция срещу наркоразпространението в квартал „Столипиново”. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Специализираната полицейска операция за противодействие на разпространението и употребата на наркотици е проведена вчера от служители на отдел „Криминална полиция” и сектор „Специализирани полицейски сили” в Пловдив. Процесуално-следствените действия са осъществени на територията на квартал „Столипиново” под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив. В хода на акцията в момент на сделка между наркоразпространители са заловени 37-годишната обитателка на жилището и двама мъже на 24 и 48 години. От тях разследващите са иззели общо 257.6 грама хероин, кокаин и електронна везна със следи от същия наркотик, мобилни телефони. По случая е образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжна прокуратура - Пловдив. Тримата са били задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Впоследствие са им повдигнати обвинения и с постановление на наблюдаващия прокурор, мярката им за задържане е удължена до 72 часа.
Криминалисти продължават работата по документиране на престъпната дейност на извършителите под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.