НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Protothema: Германия изпрати нота до гръцкото посолство относно претенциите на Атина за репарации

Protothema: Германия изпрати нота до гръцкото посолство относно претенциите на Атина за репарации

21 Октомври 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Берлин/Атина. Министерството на външните работи на Германия изпрати лаконична дипломатическа бележка с обем от една страница до гръцкото посолство в Берлин, в която подчертава, че въпросът за репарации за Втората световна война не подлежи на обсъждане, съобщава електронното издание на атинския вестник Protothema.
С нотата Берлин отхвърли неотдавнашното искане на Гърция по този въпрос, като повтори твърдата позиция на германските следвоенни правителства, че въпросът с репарациите е уреден законово.
Говорител на външнополитическото ведомство в Берлин заяви, че Германия признава своята политическа и морална отговорност за престъпленията, извършени в Гърция през Втората световна война. „Надяваме се да продължим пътя на помирение с Гърция, започнат от предишни поколения", става ясно от изпратения текст.
От самото начало на повдигането на въпрос Берлин се опита да създаде впечатлението, че позицията му е „гравирана в камък“ и не подлежи на промяна. Целта на германската страна е да възпрепятства новата гръцка инициатива на правителството на СИРИЗА, която впоследствие беше подкрепена от правителството на „Нова демокрация“. Исканията за репарации са рядък случай в историята на Гърция, при който всички политически партии споделят единна позиция.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и външният министър Никос Дендиас подчертаха по време на посещенията си в Берлин, че исканията на Атина за обезщетение все още са в сила и са в дневния ред на разговорите в контекста на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rzeczpospolita (Полша): Трябва ли Полша да получи репарации и от Русия?

Rzeczpospolita (Полша): Трябва ли Полша да получи репарации и от Русия?

18 Септември 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полските дискусии за 17 септември 1939 г. обикновено се свеждат до обсъждане на обстоятелствата на съветското нападение, напомняне за огромния брой жертви, както и до оплаквания, че историята в съвременна Русия се манипулира или просто се фалшифицира. Едно важно обстоятелство убягва от общото внимание: руската държава никога не осъжда СССР за агресивната война срещу Полша и за анексирането на източните й воеводства през септември 1939 г. Не трябва ли Полша да получи репарации и от Русия? Това е въпросът, който заместник-директорът на Центъра за полско-руски диалог и съгласие Лукаш Адамски задава в статия за вестник Rzeczpospolita.
Ако пактът Молотов-Рибентроп беше недвусмислено осъден през периода на Перестройката и при Елцин Москва публикува основните документи, свързани с клането в Катин, то тълкуването на епохата на Сталин продължава да се използва по отношение на събитията от септември 1939 г. Ярък пример в това отношение е неотдавнашната статия на директора на руското разузнаване Сергей Наришкин, която почти буквално повтаря формулировките на прословутата нота на Молотов. В документа, който заместник-народният комисар по външните работи се опитва да предаде на полския посланик, гласи: „Полското правителство се е разпаднало и не показва признаци на живот. Това означава, че полската държава и нейното правителство на практика са престанали да съществуват“.
Тази лъжа се допълва от противоречиви аргументи, че ако не беше инвазията през септември 1939 г., пътят на Хитлер към Москва щеше да бъде по-кратък, „исторически аргументи“ за собствеността на тези земи в миналото от Руската империя и дори се припомня за руските княжества, за етнонационалистична морализация („следвоенните граници са справедливи, защото отчитат етническата принадлежност).

Престъпленията в Катин бяха осъдени, но не и на 17 септември

Каква е причината упоритотп нежелание на Москва да признае именно това съветско престъпление? Да се потвърди, че е извършен акт на агресия по споразумение с Хитлер означава да се нанесе удар върху историческата идентичност на много руснаци, в основата на която стои образът на СССР, който победи нацизма. Такава стъпка би заличила дългосрочните усилия на руската дипломация, която се опита да премълчи за тоталитарния характер на съветската държава и да я представи като същия участник в международните отношения като САЩ или водещи европейски държави, който има същите законни интереси и използва същите методи за провеждане на политика. Освен това руснаците би трябвало да изоставят установените историографски представи, например от карти на територията на СССР през военните години, където не само Лвов или Вилнюс се появяват като съветски градове, но също и Белосток и Пржемисъл. Това ще доведе до преразглеждане на броя на съветските жертви от военните години: поляците и евреите, загинали в източните райони на Полша, ще се вземат предвид както от полската, така и от руската страна.
Съвременните руски лидери не са в състояние да повярват в смисъла на каквато и да е политика, различна от имперската, така че е трудно да се очаква, че те ще решат да се разграничат от престъпленията на Сталин. Обосновката на Кремъл за присъединяването на Крим в много отношения прилича на тезите на съветската пропаганда за анексията на Източна Полша, а тезата на Путин за „изкуствената“ украинска държава, която потиска рускоезичното население, прилича на изявлението на Молотов за „грозното потомство на Версайския договор“.
Русия на Елцин също не призна факта на съветската атака. През 1999 г. руското външно министерство официално протестира срещу това събитията от 1939 г. да се наричат агресия. Основната причина, поради която нахлуването на Червената армия се нарича мирна операция, изглежда е, че признаването на престъпление би означавало отказ на Русия от правната позиция на СССР по отношение на източните райони на Полша през Втората световна война. Руснаците би трябвало да признаят, че до влизането в сила на споразумението за границата от 16 август 1945 г., според което Полша прехвърля 90% от земите, окупирани през 1939 г. от Червената армия на СССР, Беласток, Вилнюс или Лвов не са част от съветската държава и депортирането на полски граждани или интернирането на полските военни на полска територия е грубо нарушение на международното право и злоупотреба с властта от окупатора.
Това от своя страна ще отвори пътя за определяне на Русия като наследник на СССР, а това ще означава, че Полша и полски граждани ще имат право на искове за обезщетение за нарушаване на международното право и IV Хагска конвенция, уреждаща правата на окупатора. Гражданите на Украйна, Беларус или Литва може да се присъединят към тези искове: бивши граждани на Полша или техните потомци, които ще докажат, че в периода 1939-1945 г. са претърпели щети в резултат на съветски престъпления. По този начин балтийските страни биха могли да засилят своето (от правна гледна точка напълно оправдано) твърдение, че СССР ги окупира до 1991 г. и за Русия би било по-трудно да тушира техните настоявания за репарации. През последните години Литва, Латвия и Естония проучват правните възможности за отправяне на подобни искания.

Полско-съветска война и репарациите

Полша, в отговор на руските провокации и манипулации, свързани с темата за агресията на 17 септември 1939 г., трябва да избере двупосочна стратегия. Трябва да започнете със себе си, опровергавайки мита, че през 1939 г. не става дума за полско-съветската война. Трябва да се върнем към интерпретацията, дадена от събитията на президента Игнаци Мошчицки и полската дипломация след 17 септември, а след това потвърдени през март 1940 г. министър-председателя Владислав Сикорски. Т.е. до позицията, че след нахлуването в Червената армия, което беше акт на агресия, Полската република беше във война със СССР. Също така трябва редовно да се напомня, че Полша запазва суверенното право върху земите, окупирани от съветските сили, които сега са част от нашата страна, Литва, Украйна и Беларус, и в допълнение потвърждава валидността на законодателните актове, т.е. приети от правителството в Лондон до появата на международно признатото временно правителство на национално единство. Също така би било добре да се повдигне по-активно въпросът за окупацията на Крим на международната сцена. В същото време балтийските страни трябва да бъдат подпомагани в търсенето на законови възможности да предявят претенции към Русия за обезщетение за завземането на тяхната територия, като в същото време разпространяват информация за минали съветски и съвременни руски окупации на международно ниво.
Разбира се, не може да се очаква, че докато Русия се управлява от хора, отговорни за нарушаване на международното право, тя ще промени позицията си. Рано или късно обаче Владимир Путин и политиците, които споделят възгледите му, ще престанат да вземат решения за съдбата на тази страна. Както правилно отбеляза Юлиуш Миерошевски, съмнително е, че еликсирът на имперското безсмъртие е измислен в Москва. Новото руско ръководство ще трябва да отговори на въпроса дали Русия ще може да подобри репутацията си, да установи мирно сътрудничество на европейския континент и нормални контакти с ЕС и НАТО, ако не преразгледа отношенията си със западните си съседи.
Откритото изявление, че Русия трябва да бъде отговорна за окупацията на СССР на част от територията на Полша, Литва, Латвия и Естония, ще даде да се разясни на руските елити следното: без да се коригира статута на Крим, Приднестровието или Южна Осетия, без да отказва да отрича и престъпни съветски акта на агресия, кардиналните промени по отношение на Централна Европа ще бъдат невъзможни. Те трябва да разсъждават върху факта, че всяка правова държава, ако иска да избегне риска от правни претенции от съседите, трябва да предложи справедлива формула, чрез която всички заинтересовани страни ще могат най-накрая да разрешат всички спорни въпроси, свързани със събитията от 1939-1991 г. Формата на такова споразумение може да бъде обсъждана, но във всеки случай задължителните му елементи следва да бъдат признаването на незаконни анексии, които Русия е извършила по-рано.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Резултатите на Мицотакис от срещите с Меркел и Макрон – амбициозно развитие на зелените технологии и възобновяемите енергийни източници, приватизация на държавната енергийна компания

„То Вима“ (Гърция): Резултатите на Мицотакис от срещите с Меркел и Макрон – амбициозно развитие на зелените технологии и възобновяемите енергийни източници, приватизация на държавната енергийна компания

3 Септември 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Веднага след идването си на власт на 7 юни, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис организира визити в Париж, Берлин и Хага, за да представи програмата на правителството за растеж и да убеди чуждестранните лидери, че Гърция е узряла за инвестиции, пише гръцкото консервативно издание „То Вима“.
В разговорите си в Париж и Берлин, подготовката за които се проведе още преди изборите в Гърция, Мицотакис също успя да получи подкрепа за външнополитическите позиции на Гърция, особено що се отнася до много напрегнатите гръцко-турски отношения и правителството вярва, че той поставя отношения с Париж и Берлин на нова основа.
Освен това изглежда, че премиерът е решил да не повдига въпроса за основната цел на правителството – намаляването на изискванията за първостепенен излишък – което беше ключово обещание в предизборната му кампания и да го отложи за времето, когато гръцката икономика вече ще е на устойчив път на растеж.

Амбициозни планове за развитие на зелената енергия

Евентуално осезаемият резултат от срещата Мицотакис-Меркел е план за съвместна инвестиционна програма за зелени технологии, енергетика, възобновяема енергия и управление на отпадъците, области, в които, според изданието, в Гърция има място за огромни печалби. Това включва и приватизация на PPC (Гръцката държавна енергийна компания), разбира се.

Планът предвижда участието на гръцкото и германското правителство, както и на германски и гръцки инвеститори в рамките на Гръцкия национален план за околната среда и климата.
Мицотакис и Меркел заявиха, че възнамеряват да представят цялостна програма през декември.
Сътрудничеството ще се осъществява чрез Гръцката публично-частна организация за партньорство (SDIT), участия, стратегическо сътрудничество и нови инвестиции в зеленото поле.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полша възнамерява да поиска репарации за щетите, причинени от Нацистка Германия по време на ВСВ

ТАСС: Полша възнамерява да поиска репарации за щетите, причинени от Нацистка Германия по време на ВСВ

3 Септември 2019 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полша ще продължи обсъжданията на темата за репарациите за щетите, причинени на страната от Нацистка Германия и след парламентарните избори, които ще се състоят на 13 октомври. Това заяви в понеделник в ефира на радио RMF FM председателят на полския Сенат Станислав Карчевски, предава ТАСС.
В отговор на въпрос, дали Варшава ще настоява да получи репарации, той отговори: „Разбира се“. Председателят на горната палата на парламента напомни, че „в момента се работи в парламентарната група“.
„Ще видим какво ще се случи в новия състав (на парламента)“, добави Карчевски. „И в бъдеще разговаряме на тази тема“, заключи той.
С аналогична позиция излезе в ефира на Полската телевизия министърът на отбраната на страната Мариуш Блащак. „Въпросът за репарациите не е затворен. Ако някой е извършил зло, той първо трябва да си признае, а след това идва въпросът за компенсациите. Това е нормално за цивилизования свят“, заяви той.
„За нас е важно да постигнем целите си. Това е въпрос за ефективността на полската външна политика“, добави министърът, като отбеляза, че до голяма степен нещата ще зависят от резултатите от вота на 13 октомври.
Темата за репарациите се обсъжда в Полша от юли миналата година, когато лидерът на партията „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че страната никога не се е отказвала от компенсация от страна на Германия. Антоний Мачеревич, тогава министър на националната отбрана, заяви по полската телевизия, че от правна гледна точка Варшава има всички основания да поиска репарация от Берлин. Групата в полския парламент, работеща по определянето на общия размер на щетите, по предварителни данни, ги оцени на почти 1 трилион долара.
Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално се отказва от репарациите. Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение под съветския натиск и засяга само несъществуващата Германска демократична република и Полската народна република, която според местните анализатори не са суверенна държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полша възнамерява да поиска репарации за щетите, причинени от Нацистка Германия по време на ВСВ

ТАСС: Полша възнамерява да поиска репарации за щетите, причинени от Нацистка Германия по време на ВСВ

2 Септември 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полша ще продължи обсъжданията на темата за репарациите за щетите, причинени ная страната от Нацистка Германия и след парламентарните избори, които ще се състоят на 13 октомври. Това заяви в понеделник в ефира на радио RMF FM председателят на полския Сенат Станислав Карчевски, предава ТАСС.
В отговор на въпрос, дали Варшава ще настоява да получи репарации, той отговори: „Разбира се“. Председателят на горната палата на парлкамента напомни, че „в момента се работи в парламентарната група“.
„Ще видим какво ще се случи в новия състав (на парламента)“, добави Карчевски. „И в бъдеще разговаряме на тази тема“, заключи той.
С аналогична позиция излезе в ефира на Полската телевизия министърът на отбраната на страната Мариуш Блащак. „Въпросът за репарациите не е затворен. Ако някой е извършил зло, той първо трябва да си признае, а след това идва въпрост за компенсациите. Това е нормално за цивилизования свят“, заяви той.
„За нас е важно да постигнем целите си. Това е въпрос за ефективността на полската външна политика“, добави министърът, като отбеляза, че до голяма степен нещата ще зависят от резулутатите от вота на 13 октомври.
Темата за репарациите се обсъжда в Полша от юли миналата година, когато лидерът на партията „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че страната никога не се е отказвала от компенсация от страна на Германия. Антоний Мачеревич, тогава министър на националната отбрана, заяви по полската телевизия, че от правна гледна точка Варшава има всички основания да поиска репарация от Берлин. Групата в полския парламент, работеща по определянето на общия размер на щетите, по предварителни данни, ги оцени на почти 1 трилион долара.
Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално се отказва от репарациите. Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение под съветския натиск и засяга само несъществуващата Германска демократична република и Полската народна република, която според местните анализатори не са суверенна държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Министрите на външните работи на Македония и Гърция проведоха първа среща

„Независен“ (Македония): Министрите на външните работи на Македония и Гърция проведоха първа среща

30 Август 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Скопие/Хелзинки. Министрите на външните работи на Северна Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Дендиас разговаряха за първи път в кулоарите на неформална среща на външните министри на Европейския съюз и страните-кандидатки за членство, която се провежда във финландската столица Хелзинки, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“.
След първия разговор с македонския си колега, Дендиас увери, че подкрепя Преспанското споразумение.
„С Димитров проведохме първата си среща, на която обсъдихме аспектите по прилагането на Преспанското споразумение. Разясних му, че Гърция ще настоява за стриктно прилагане на споразумението“, подчерта първият дипломат на Атина.
Неформалната среща на външните министри на Общността, „партньори от Западните Балкани" и Турция, организирана от Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини и финландското председателство на Съвета на ЕС, продължава в Хелзинки.
Централната тема на срещата ще бъде регионалното сътрудничество, докато темата на неформалния работен обяд ще бъде правата на човека.
Двудневната среща на външните министри на отбраната и на ЕС също започна в Хелзинки в четвъртък, а към тях се присъединяват партньори от Западните Балкани.
„Всички шестима партньори от Западните Балкани са поканени на тези разговори. Неофициална дискусия по всички общи външни аспекти и аспекти на сигурността на регионалното сътрудничество е поставена под въпрос и участието на всички партньори е необходимо и полезно“, се казва в съобщение от ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Мнозинството германци не одобряват изплащането на репарации за Полша и Гърция, показва анкета

FAZ: Мнозинството германци не одобряват изплащането на репарации за Полша и Гърция, показва анкета

30 Август 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Исканията на Полша и Гърция за изплащане от страна на Берлин на репарации за Втората световна война са посрещнати с широк отпор в Германия. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от института YouGov, цитирано от германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Резултатите показват, че 68 процента от гражданите на ФРГ подкрепят позицията на федералното правителство, съгласно която въпросът е политически и юридически затворен. Само седем процента от респондентите се застъпват за водене на преговори с двете страни, а 11 процента смятат, че международен съд трябва да вземе отношение и да се произнесе по въпроса за компенсации.
Тази неделя се навършват 80 години от началото на Втората световна война с нахлуването в Полша. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер ще присъства на възпоменанието в Полша. През юни Гърция официално поиска от федералното правителство да договори по-нататъшно обезщетение за щетите от войната. Оценката на Атина е за 289 милиарда евро. Полша също настоява за репарации.
За федералното правителство въпросът е затворен юридически и политически с Договора „2+4“ за външнополитическите последици от обединението на Германия през 1990 г. В договора между ФРГ, ГДР и четирите бивши окупационни сили САЩ, СССР, Франция и Великобритания репарациите не са изрично посочени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Новото правителство на Гърция поиска от Скопие пълно прилагане на Преспанския договор

Kathimerini: Новото правителство на Гърция поиска от Скопие пълно прилагане на Преспанския договор

30 Август 2019 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас е поискал от своя македонски колега Никола Димитров да гарантира, че Скопие ще приложи изцяло Преспанския договор, който бе ратифициран в началото на тази година, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Двамата се срещнаха в кулоарите на неформалната среща на външните министри от ЕС в Хелзинки в четвъртък.
„Обясних абсолютно ясно на господин Димитров, че Гърция ще настоява за стриктното изпълнение на споразумението“, заяви Дендиас, като добави, че той също е имал възможността да запознае европейските си колеги за „проблемите, причинени от турските провокации в Егейско море и агресията срещу Кипър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Меркел, Мицотакис и денят след това

Kathimerini: Меркел, Мицотакис и денят след това

29 Август 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Берлин/Атина. Независимо дали човек е или не е съгласен с политиките на Берлин, Германия е икономическият двигател на Европейския съюз. Франция също играе важна роля, но никой не оспорва първенството на Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е най-старият служител и най-стабилният лидер на западния свят. Тя е изпитана в широк спектър от предизвикателства - от управлението на гръцката криза до бума на миграцията - и настоява да прави това, което смята за правилно, често с рисковани политически разходи, пише Том Елиас в авторски коментар за електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Гърците я гледат по различен начин; някои с гняв, а други дори с омраза. Връзката на Меркел с други лидери се основава на принципа на достоверността. Това е вярно и в отношенията й с гръцките премиери, с които тя си сътрудничи през годините. Някои я разочароваха, други я изненадаха.
Всички знаят, че канцлерът очаква нейните събеседници да спазват ангажиментите си. Що се отнася до политиките, обещанията не са достатъчни. Тя иска осезаеми, измерими резултати. И няма шанс тя да бъде убедена с доста привичната тактика на гръцките политици да обвиняват противниците си за проблемите на собствената си държава.
Получила подробна информация от своите дипломати и бюрократи за ситуацията в Гърция през последните няколко години, Меркел има ясен поглед върху техните слабости, както и върху отговорностите на отделни лица, партии и социални групи за икономическата криза в страната: от бизнес елита, който е използвал националните ресурси за лична изгода, до работнически съюзи, които осигуряват привилегии в ущърб на следващите поколения; от подкупи и назначения на партийни мошеници до разпиляване на средствата на ЕС.
В тази светлина посланието на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис на срещата с канцлера Меркел трябва да бъде положително, с идеи как да се реформира държавата и да се направят икономически ефективни действия за подобряване на резултатите на гръцката икономика. Би било грешка да критикуваме предишното правителство, като се има предвид добрата химия, развита през последните години между Меркел и бившия премиер Алексис Ципрас. Канцлерът видя възхода на СИРИЗА на власт като възможност Гърция да се справи с дългогодишни проблеми на клиентелистката държава, корупцията и стагнацията на реформите, според неотдавнашен доклад в „Дойче веле“.
Посланието на Мицотакис ще бъде добре прието, ако е положително и фокусирано върху бъдещето, без да пренебрегва усилията на своя предшественик, но подчертавайки намерението си да продължи по-нататък. Критиката на работата на политически опонент не се оценява от чуждестранните лидери и със сигурност не от Меркел. Напротив, това ги дразни. Това преживя бившият премиер Антонис Самарас, който в последната си среща с канцлера като министър-председател говори за „опасността“ СИРИЗА да спечели общите избори през 2015 г. Не му беше добре. Меркел не беше впечатлена, не оцени „предупреждението“ и в крайна сметка не му помогна преди изборите.
Мицотакис знае, че неговото отхвърляне на мерките за строги икономии по време на управлението на СИРИЗА, както и противопоставянето му на Преспанското споразумение не развълнуваха канцлера, тъй като го вкараха в конфликт с позициите й за Гърция и стратегическите й цели за Балканите. Това обаче беше тогава. Бъдещето се отнася до следващите стъпки за гръцката икономика и в това отношение най-голямото предимство на Мицотакис е, че до голяма степен той насърчава реформи, които са в съответствие с философията на германските християндемократи.
Що се отнася до Преспанското споразумение, Мицотакис има всички основания да изтъкне мнението си, че външната политика на Гърция е стабилна и ще спазва всяко споразумение, подписано от предишна администрация.
Във всеки случай връзката между гръцкия премиер и германския канцлер ще бъде преценена от последователността между думите и действията и ефективността на новото правителство в широк спектър от политики, които не са ограничени до икономиката, а се простират до управлението на геополитическите развитието в нашия регион.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Мицотакис ще преговаря с германците за репарациите

FAZ: Мицотакис ще преговаря с германците за репарациите

29 Август 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Атина/Берлин. Новият министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис иска да преговаря с федералното правителство на Германия за репарациите, дължими според Атина заради нанесени от нацистите щети по време на Втората световна война, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
На срещата си с германския канцлер Ангела Меркел (ХДС) консервативният ръководител на правителството в Атина потвърди съответното искане на предшествениците му СИРИЗА, което бе адресирано до Берлин чрез дипломатическа нота преди почти пет месеца. „Надяваме се, че ще има положителна реакция", заяви Мицотакис.
Той настоя тази „трудна глава" скоро да може да бъде затворена. Решението на този проблем е „важно за по-тясната интеграция на нашите две страни".
В началото на април - по това време все още при левия премиер Алексис Ципрас - Гърция официално поиска от Германия да договори репарации за военни щети. Партията на Мицотакис „Нова демокрация“ подкрепи съответния ход в парламента. Преди три години гръцка парламентарна комисия от експерти оцени исканията на до 290 милиарда евро.
За федералното правителство въпросът е приключен юридически и политически с Договора „2+4“ за външнополитическите последици от германското обединение през 1990 г. В договора между ФРГ, ГДР и четирите бивши окупационни сили САЩ, Съветския съюз, Франция и Великобритания репарациите не са изрично посочени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Меркел посрещна Мицотакис с военни почести

АНА-МПА: Меркел посрещна Мицотакис с военни почести

29 Август 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел в четвъртък прие гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Берлин с официална церемония по посрещането, проведена с обичайните военни почести, след което се състоя представянето на двете делегации преди срещата на двамата лидери, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Мицотакис получи всички почести, които обикновено се предоставят на държавни и правителствени ръководители, които посещават Берлин за първи път, като Меркел го поздрави на входа на канцлерството, а двамата лидери тръгнаха по червен килим и поздравиха членовете на двете правителства, които ще участвайте в разговорите.
Срещата им започна в 13:10 и ще продължи приблизително един час, след което двамата лидери ще направят изявления пред пресата.
Премиерът по-рано имаше среща с германския вице-канцлер и министър на финансите Олаф Шолц, която според източници обхваща всички въпроси, свързани с гръцката икономика.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Мицотакис увери Меркел, че ще спазва Преспанския договор

„Нова Македония“ (Македония): Мицотакис увери Меркел, че ще спазва Преспанския договор

29 Август 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е на посещение в Берлин, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и министъра на финансите Олаф Шолц, предава електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Основни теми на срещата ще бъдат икономиката, инвестициите и бежанския поток.
Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас бе запитан на пресконференция за това, дали Преспанският договор ще бъде тема на срещите и отговори, че позициите на Атина и на партньорите й по политиката за Запданите Балкани са добре известни.
Мицотакис знае, че неговото отхвърляне на мерките за строги икономии по време на администрацията на СИРИЗА, както и противопоставянето му на Договора от Преспа не развълнува канцлера, тъй като допринася за конфликт с нейните позиции за Гърция и стратегическите й цели за Балканите.
Обаче това беше тогава. Бъдещето се крие в следващите стъпки за гръцката икономика и в това отношение най-голямото предимство на Мицотакис е, че до голяма степен той насърчава реформи, които са в съответствие с философията на християндемократите в Германия.
„Що се отнася до споразумението за името от Преспа, Мицотакис има всички основания да подчертае мнението си, че външната политика на Гърция е стабилна и че ще спазва всяко споразумение, подписано от предишната администрация“, написа Катимерини.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Мицотакис е в Берлин за срещи с Меркел и Шолц

Kathimerini: Мицотакис е в Берлин за срещи с Меркел и Шолц

29 Август 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е в Берлин за срещи с германския канцлер Ангела Меркел и министъра на финансите Олаф Шолц, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Неговият дневен ред включва привличането на инвестиции в Гърция и представяне на планираните реформи на правителството.
Според правителствени източници той ще обсъжда мащабни действия за развитие през следващото десетилетие (2020-2030 г.), включително в околната среда и енергийния сектор. Той ще обсъди и въпроси, свързани с бъдещето на ЕС, в това число сигурността и сътрудничеството в Югоизточна Европа и ролята на Гърция в региона.
Освен това, посочват източниците, на масата ще присъстват и специфични въпроси като гръцко-германските икономически отношения и миграцията.
Според графика Мицотакис ще се срещне с финансовия министър Шолц в 11:00 часа, а с Меркел в 13,00 ч. ,след което ще има изявления.
Той ще бъде придружен от финансовия министър Христос Стайкурас и говорителя на правителството Стелиос Пецас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Посещението на Мицотакис в Париж е добър знак

Kathimerini: Посещението на Мицотакис в Париж е добър знак

26 Август 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Правителството на Гърция изглежда уверено, че обиколката на премиера Кириакос Мицотакис по европейските столици е започнала обещаващо начало в Париж, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Фактът, че френската делегация, част от разговорите на Мицотакис с президента Еманюел Макрон включва министъра на икономиката Бруно Льо Мер, се разглежда в Гърция като показател за важността, която Париж придава на Атина.
Независимо от това, Мицотакис се въздържа от публично изказване по основната цел на своето правителство, а именно да намали първичния бюджетен излишък, който Гърция трябва да постигне през 2021 г.
Той по-скоро се опита да направи така, че планът му за реформи и намаляването на данъците не пречат на поставените цели за излишъка за 2019 и 2020 г.
Източници заявиха, че Мицотакис е поставил акцент върху изпълнението на правителствената програма за намаляване на данъците, бързото прилагане на реформите за подпомагане на растежа и привличането на инвестиции.
За да убеди партньорите на Гърция да се включат в плановете му за реформи, основната цел на Мицотакис по време на обиколката му по чужди столици е укрепването на имиджа на страната.
Неговото пътуване до Ню Йорк през септември, където може да се срещне и с президента на САЩ Доналд Тръмп, също се разглежда като част от това усилие.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Зачитането на правата на гръцкото малцинство в Албания са условие за интеграцията й в ЕС

Кириакос Мицотакис: Зачитането на правата на гръцкото малцинство в Албания са условие за интеграцията й в ЕС

22 Август 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Зачитането на правата на гръцкото малцинство в Албания са условие за интеграцията на страната в структурите на Европейския съюз. Това подчерта министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис в писмо до дружеството „Омния“, съобщава скопското електронно издание „Локално“, като се позовава на тиранската телевизия „Ора Нюз“.
„Основна загриженост на гръцкото правителство, както и моя лична, е ефикасната защита на малцинствените и имотните права на гръцкото малцинство в Албания, което е условие за започване на преговорите за интеграцията на Албания в ЕС. Правителството и „Нова демокрация“ винаги ще бъдат на страната на гръцката общност в Албания, във всеки един аспект“, се казва в писмото на Мицотакис.
Лидерът на кабинета в Атина също така допълни, че двустранните отношения между двете страни ще се развиват и укрепват не само в контекста на интеграцията на Албания в ЕС, но и в по-широк аспект. Това, по думите на Мицотакис, ще бъде положително както за малцинствата, така и за напредъка на двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Берлин: Гръцките претенции за репарации са уредени отдавна

Берлин: Гръцките претенции за репарации са уредени отдавна

5 Юни 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия отхвърли новия опит на Гърция да предяви претенции за репарации за престъпленията, извършени по време на Първата и Втората световна война, предава AFP.
„Мога да повторя... че повече от 70 години след края на войната и повече от 25 години след Договора за обединението на Германия, въпросът за репарациите е уреден по законен и политически начин", заяви говорител на Министерството на външните работи в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият посланик в Берлин връчи вербална нота на Германия относно военните репарации

Kathimerini: Гръцкият посланик в Берлин връчи вербална нота на Германия относно военните репарации

4 Юни 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция изпрати вербална нота до Германия, в която повтори дългогодишните си претенции за военни репарации за престъпленията, извършени от нацистите по време на Втората световна война. Съответното съобщиха от Министерството на външните работи на южната ни съседка, отбелязва електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Нотата, която гръцкият посланик в Берлин е предал на германското външно министерство, призовава страната да започне преговори, тъй като репарациите са „морален и материален въпрос“ от „голямо значение за гръцкия народ”.
„Гръцките претенции се отнасят за щети и обезщетения за загуби, понесени от Гърция и нейните граждани през Първата и Втората световна война... за жертвите и потомците на жертвите на германската окупация, за изплащането на заемите и връщането на ограбените и незаконно премахнати археологически и други културни ценности“, се казва в съобщение от външнополитическото ведомство в Атина.
На 17 април гръцкият парламент одобри предложение на парламентарна комисия за официално искане на обезщетения от Германия за военни престъпления. Берлин отхвърли исканията, като заяви, че въпросът за репарациите е затворен.
Докладът на комисията оценява щетите на до 300 милиарда евро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.