НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бенямин Нетаняху: Израел помага да бъдат предпазени държавите от Близкия Изток от Иран

Бенямин Нетаняху: Израел помага да бъдат предпазени държавите от Близкия Изток от Иран

7 Септември 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Тел Авив не само защитава себе си срещу Иран, но помага и на други страни от Близкия Изток, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, пише вестник The Jerusalem Post.
„Иран планира атаки срещу нас през цялото време и атаки срещу много от нашите съседи, затова трябва да действаме срещу техните действия в региона“, заяви министърът в интервю.
В него той добави, че Иран се опитва да организира атаки и в Африка, не само в Близкия Изток и подчерта нуждата Израел да се координира с други армии в региона, за да се избегнат грешки при провеждането на операции.
Според друга информация, военновъздушните сили на Тел Авив са бомбардирали и шиитски групи в Ирак в координация със силите на САЩ, които оперират в страната. Според американски медии, Израел е зад няколко въздушни атаки, чиято цел са били цели в Ирак, включително атака срещу Иранската революционна гвардия.
Според Натаняху някои арабски държави не се интересуват от конфликта на страната с Палестина, а искат мир и сътрудничество с Израел, и отношенията между Тел Авив и арабските страни се нормализират.
„Не мисля, че можем да постигнем мирни споразумения, но е ново нещо, че арабските държави осъзнават, че можем да се движим напред заедно в много области, особено в областта на отбраната и съм много щастлив за това“, добави премиера.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ блокираха издаването на официално изявление на Съвета за сигурност на ООН във връзка с Израел

AFP: САЩ блокираха издаването на официално изявление на Съвета за сигурност на ООН във връзка с Израел

5 Септември 2019 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ блокираха издаването на изявление на Съвета за сигурност на ООН относно напрежението между Израел и ливанската групировка „Хизбула“, отхвърляйки всякакви критики към Израел и принуждавайки съвета да се откаже от текста, предава AFP.
В първата версия на съобщението, членовете на съвета изразиха „дълбока загриженост от последните инциденти“ по време на сблъсъците между групировката и силите за сигурност на Израел по „Синята линия“ на ливанската граница.
Изявлението, изготвено от Франция, твърди, че "членовете на Съвета за сигурност осъждат всички нарушения на „Синята линия“, както по въздух, така и по земя, и настоятелно призовават всички страни да спазват прекратяването на военните действия".
Според дипломати, Вашингтон е блокирал издаването на изявлението на два пъти, призовавайки „Хизбула“ да бъде конкретно осъдена в текста.
САЩ заявиха, че е невъзможно да се присъединят към изявление, поставящо правото на Израел на самоопределение на равни начала с „Хизбула“, която Белият дом смята за терористична организация, обясни дипломат.
Макар няколко други членове на Съвета за сигурност да възразиха срещу позицията на САЩ, текстът в крайна сметка е бил отхвърлен.
Всяко изявление на съвета трябва да бъде одобрено от всичките му 15 членове.
Подкрепяното от Иран ливанско движение „Хизбула“ твърди, че Израел е нанесъл удар с безпилотни самолети по негови позиции по-рано.
Ливанският президент Мишел Аун заклейми тези атаки и ги нарече "обявяване на война".
Израел не пое отговорност за това нападение, но обвини групировката и Техеран в това, че произвеждат ракети на ливанска територия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Няма пострадали израелски военни или цивилни при атаките на „Хизбиулла“

The Jerusalem Post: Няма пострадали израелски военни или цивилни при атаките на „Хизбиулла“

1 Септември 2019 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Няма пострадали военнослужещи или цивилни израелски граждани, след като няколко противотанкови ракети бяха изстреляни от „Хизбулла“ от Ливан срещу база на израелската армия и военни превозни средства в Северен Израел, заяви Ронен Манелис, говорител на израелските въоръжени сили в неделя вечерта, цитиран от англоезичното израелско издание The Jerusalem Post.
Според Манелис „Хизбулла“ са изстреляли най-малко три противотанкови ракети „Корнет“ (руско производство)срещу военно съоръжение и военно транспортно средство (линейка) около 4 часа следобед (времето съвпада с българското) в неделя.
Манелис заяви, че макар „Хизбулла“ да са успели да извършат отмъщението си, военните са били подготвени за сценария на противотанкова ракетна атака и са взели необходимите предпазни мерки, за да гарантират, че няма да има жертви.
След атаката израелските военни отвърнаха на огън, като атакуваха цели в Южен Ливан, изстрелвайки над 100 артилерийски снаряда, както и въздушен удар срещу клетката, отговорна за нападението.
„Хизбулла“ пое отговорност за нападението в близост до поселението Авивим и беше цитиран от телевизионния канал Al Manar, че „в 16.15 бригадата на Хасан Збеб и Ясер Дахер унищожи израелско военно превозно средство близо до границата, убивайки и ранявайки тези, които се намират вътре“.
По-късно израелските военни опровергаха тези твърдения.
Ливанските медии съобщават, че Израелската армия е обстрелвала обекти в близост до ливанския граничен град Марун ал Рас, но към 18:30 ч. нападението е завършило.
Въпреки това военните предупредиха, че все още не е сигурно дали атаката срещу Авивим е е пълна степен отмъщението на "Хизбулла' за израелските удари в събота вечер срещу иранска клетка, Сирия, при които загинаха двама членове на „Хизбулла“, планиращи атака с дрон срещу Израел.
След нападението военните наредиха на жителите, живеещи на 4 километра от границата, да останат в домовете си и да отворят своите бомбени убежища. Всяка дейност по зоната на граничната ограда, включително селскостопанска работа, е забранена и военните призоваха жителите на района да не пътуват по открити пътища близо до границата.
Докато по-късно военните премахнаха всички ограничения,все пак заявиха, че „ще продължат да поддържат високо ниво на готовност - както отбранителна, така и офанзивна - за широк спектър от сценарии“.
Миротворците на Организацията на обединените нации поддържат контакт с длъжностни лица от двете страни в опит да ограничат насилието по границата.
Командирът на силите на ЮНИФИЛ и ръководител на мисията генерал-майор Стефано дел Кол нарече нападението "сериозен инцидент в нарушение на резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН и ясно насочен към подкопаване на стабилността в района."
„Трябва да поддържаме сигурност по синята линия и да упражняваме максимална сдържаност. Общото спокойствие беше възстановено в района и страните ме успокоиха в постоянния си ангажимент за прекратяване на военни действия в съответствие с резолюция 1701 “, каза той.
Според Манелис, командирът на ЮНИФИЛ Дел Кол е бил в Израел в неделя сутринта и се е срещнал с началника на щаба на израелската армия генерал-лейтенант Авив Кошави, който му е предал позицията на Израел по отношение на „Хизбулла“ и техния проект за прецизни ракети.
Националната агенция за новини в Ливан съобщи, че премиерът Саад Харири е призовал за намесата на САЩ, Франция и международната общност за спиране на ескалацията по границата.
Израелският министър-председател и министърът на отбраната Бенямин Нетаняху, който се срещаше с президента на Хондурас по време на нападението, получаваше постоянна информация за ситуацията по северната граница.
„Консултираме се за бъдещите действия, подготвени сме за всеки сценарий и ще вземем решение в зависимост от развитието“, каза той.
Според съобщения Нетаняху по-рано е казал на репортерите, че "Ливан ще плати цената."
„Враговете на Израел, особено Иран, трябва да знаят, че тези, които се стремят да ни унищожат, самите те рискуват да бъдат унищожени“, заяви Нетаняху по-рано в неделя на фона на нарастващото напрежение с Иран и финансираните от ислямската република групировки в Ливан, Сирия и Газа.
Изказвайки се пред ученици в първия учебен ден в Елкана, Нетаняху каза, че днес е ясно, че тероризмът, пред който е изправен Израел, се организира, спонсорира и финансира от едно място: Иран.
„Възникна нова империя с цел да ни победи“, каза той. „Те изграждат групировки - в Ливан под формата на „Хизбулла“, в Газа под формата на „Хамас“ и „Ислямски джихад“. Те се опитват да влязат в Ирак, за да го превърнат не само в страна, чрез която може да прехвърлят оръжие в Сирия и за „Хизбулла“, но и да го превърнат в плацдарм за ракети и инфилтрация срещу нас."
Нетаняху каза, че Израел се бори срещу Иран на всички тези фронтове и е решен да му попречи да се укрепи военно в региона и да не получи ядрени оръжия, "което недвусмислено ще промени баланса".Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ливанският премиер призова САЩ и Франция да не допускат военна ескалация на границата с Израел

ТАСС: Ливанският премиер призова САЩ и Франция да не допускат военна ескалация на границата с Израел

1 Септември 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Ливанският премиер призова САЩ и Франция да не допускат военна ескалация на границата с Израел, предава TACC
Ливанският премиер Саад Харири проведе в неделя телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео и съветника на френския президент Еманюел Бон. Според агенцията Al-Watania, която се позовава на пресслужбата на министър-председателя, Харири е информирал събеседниците си за опасното развитие на ситуацията на ливанско-израелската граница.
"Министър-председателят призова Вашингтон и Париж, както и международната общност да се намесят в събитията и да предотвратят военна ескалация", се казва в изявлението.
Отряд шиитски бойци на „Хизбулла“ нападна израелски брониран автомобил на границата с Ливан срещу района на Марон ал Рас. Според телевизионния канал Al Mayadeen бронираното превозно средство, превозващо войници, е било ударено от противотанкова ракета в близост до казармата в района на еврейското селище Авивим.
Израелската артилерия откри ответен огън по ливанската територия в отговор на нападението на „Хизбулла“. Според командването на ливанската армия израелската армия е изстреляла над 40 снаряда в околностите на градовете Марон ер Рас и Айтрун.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Израел заяви, че е прекратил обстрела на цели на „Хизбулла“ в Южен Ливан

РИА Новости: Израел заяви, че е прекратил обстрела на цели на „Хизбулла“ в Южен Ливан

1 Септември 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. „Израел заяви, че е прекратил обстрела на цели на „Хизбулла“ в Южен Ливан“, предава РИА Новости
Израелските военни наричат обмена на удари с бойците на ливанското движение "Хизбулла" на границата на двете страни, инцидент на "тактическо ниво".
Говорителят на силите за отбрана на Израел Джонатан Конрикус заяви, че по време на инцидент в неделя, един от най-сериозните след войната през 2006 г., ливанците са унищожили линейка с противотанкова ракета, а израелците са отговорили с около сто артилерийски снаряда.
На тактическо ниво изглежда, че инцидентът в региона на пограничното село Авивим изглежда приключен, но на стратегическо ниво ситуацията продължава да се развива “, каза той на брифинг за чуждестранни журналисти.
Служителят казва, че военните са очаквали от седмица нападението на „Хизбулла“, които публично обещаха да отмъстят за смъртта на своите активисти при неотдавнашните израелски въздушни нападения над Сирия.
"Като един от най-вероятните сценарии просто разглеждахме обстрела с помощта на противотанкови ракетни системи", каза Конрикус.
"“Хизбулла“ започна атака, която планираше, но не успя да ни причини загуби", добави той.
Според военните от ливанската страна са изстреляни две или три противотанкови ракети, които са попаднали в граничния пост и армейска линейка.
"Открихме огън по група бойци, които ни атакуваха, изстрелвайки около сто артилерийски снаряда и използвайки много ограничено ударни хеликоптери", каза Конрикус.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Израел нанесе ответен удар по Южен Ливан

ТАСС: Израел нанесе ответен удар по Южен Ливан

1 Септември 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Пресслужбата на израелската армия заяви в неделя, че няколко ракети са били изстреляни от военна база в страната и военни превозни средства на границата с Ливан, цитирана от TACC.
В изявлението се отбелязва се, че нападението е станало около 16:20 часа местно време (съвпада с българското). Израелските военни са стреляли обратно по граничните цели в Южен Ливан.
По-рано израелската армия съобщи за една противотанкова ракета, изстреляна от територията на Ливан към граничните райони в северната част на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Противотанкова ракета е изстреляна от Ливан към Северен Израел

AFP: Противотанкова ракета е изстреляна от Ливан към Северен Израел

1 Септември 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Противотанкова ракета беше изстреляна от Ливан в посока Северен Израел в неделя, съобщи израелската армия, след като Хизбула обеща отмъщение за атака с дрон преди седмица, за която обвини Израел, предава AFP.
Не е ясно дали ракетата е причинила щети или наранявания. Израелската армия заяви, че е изстреляна към израелската общност на Авивим, но не съобщи допълнителни подробности.
Военен говорител също призова израелците, които живеят на четири километра от ливанската граница, да останат у дома и да подготвят скривалищата, макар че засега не ги призовава да влязат в тях.
Напрежението се повиши през последната седмица между Израел и „Хизбулла“, ливанското шиитско движение, подкрепено от Иран.
Лидерът на „Хизбулла“ Хасан Насрала заяви, че в събота отговорът на групата срещу предполагаемата атака с израелски дрон върху сграда на групировката в Бейрут е "решен".
Преди зазоряване на 25 август в Ливан навлязоха два дрона – единият се взриви и причини щети на управляван от „Хизбулла“ медиен център, а друг се разби без да се взриви поради техническа повреда.
Израел не пое отговорност за инцидента.
Атаката в Ливан дойде само часове, след като Израел нанесе удари в съседна Сирия, за да предотврати „ предстояща атака на ирански дрон върху еврейската държава“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Израелските сили за сигурност са бомбардирали цели в Ливан

The Jerusalem Post: Израелските сили за сигурност са бомбардирали цели в Ливан

1 Септември 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израел е изстрелял няколко артилерийски снаряда по границата на страната с Ливан, пише вестник The Jerusalem Post, като се позовава на финансирания от групировката „Хизбула“ телевизионен канал „Ал Манар“.
Според информацията, бомбардировката е предизвикала пожари в няколко ливански ферми, но няма убити или ранени хора.
Израелските сили за сигурност са в бойна готовност от миналата седмица в очакване на удари срещу военни цели в страната, а конвой, доставящ артилерийски снаряди беше забелязан да се движи на север, към границата с Ливан.
Според говорител на армията, Тел Авив се готви за възможността от избухване на конфликт в северната част на страната. В региона са били разположени системи за въздушна отбрана, а цивилни самолети не се допускат до въздушното пространство в близост до границата с Ливан.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: ООН ще задържи мироопазващите си сили в Ливан

Anadolu Agency: ООН ще задържи мироопазващите си сили в Ливан

30 Август 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Съветът за сигурност на ООН взе единодушно решение за удължаването на периода, в който мироопазващият контингент на организацията ще се намира в Ливан, предава Anadolu Agency.
Решението беше взето от 15-членния съвет на организацията, който призова отново Израел и Ливан да подкрепят постигането на мирно споразумение и дългосрочно решение на кризата в региона, се казва в изявление на ООН.
Съветът за сигурност подчерта позитивната роля, която контингента оказва и призова ливанското правителство да улесни достъпа на мисията до страната.
ООН също осъди всички нарушения по въздух и земя на „Синята линия“ между Ливан и Израел и призова всички страни да „спазват прекратяването на военните действия, да предотвратяват всякакви нарушения на линията и да си сътрудничат пълноценно с ООН и мироопазващите сили“.
„Синята линия“ е спонсорирана от ООН гранична линия, създадена през 2000 г. между Израел и Ливан.
"Съветът също така призова правителството на Израел да ускори изтеглянето на армията си от северен Гаджар без по-нататъшно забавяне в координацията с мироопазващата мисия", се казва още в изявлението.
След конфликта през 2006 г. между Израел и ливанската групировка „Хизбула“, ООН изпрати контингент в региона със задачата да осигури прилагането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за прекратяване на огъня между враждуващите страни и оттегляне на силите на Израел от южен Ливан.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Падналите дронове в Ливан – какво се случи в същност

The Jerusalem Post: Падналите дронове в Ливан – какво се случи в същност

28 Август 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Вероятно никога няма да разберем цялата история за случилото се в Бейрут рано в неделя сутринта, но едно е сигурно: ако експлозивните дронове бяха израелски, това е било операция на ниво, което не е виждано от години, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post
Израел остана безмълвен след съобщенията, идващи от Ливан, както се случва обикновено. Това оставя обществото да разчита на истории, създадени от Хизбула – враг на Израелската армия и социални медии.
И така, нека да продължим с това, което знаем: Само часове след като военновъздушните сили на Израел извадиха от строя група на Иранския революционен гвардейски корпус „Кудс“, ръководена от две оперативни лица от "Хизбулла", планиращи експлозивна атака с дронове срещу Израел, два дрона се появиха в небето над Дахие. Единият катастрофира, след като бе свален с камъни, а другият избухна, рани трима души и причини сериозни щети на медийния офис на "Хизбулла".
Според "Хизбулла" двата дрона са носели по 5,5 килограма експлозив С4 всеки и са били на „самоубийствена мисия“, а не са били разузнавателни или цивилни.
Докато Хизбула и ливанските въоръжени сили бързо обвиняват Израел за нападението, мнозина в Йерусалим обвиняват Иран. Ако Иран не може да започне атака с дрон срещу Северен Израел от Сирия, защо да не опита от Ливан? Малко вероятно.
Този модел дронове не са в състояние да летят твърде далеч от своите оператори на земята, в най-добрия случай няколко километра. Това би означавало, че техните оператори са били на земята в крепостта на "Хизбулла". Подобна операция може да е рискувала не само израелските агенти да бъдат заловени от шиитската група, но и цялостна война между двете вражески страни.
Възможно ли е агентите да не са направили нещо друго? Вместо експлозивни дронове, може би атентат с кола бомба или убийство от стрелец със заглушител?
Израел е бил обвинен в подобни операции по целия свят, така че защо не и в Бейрут?
Но е малко вероятно медийният офис да представлява непосредствена заплаха за сигурността на гражданите на Израел. Трябваше да е нещо - или някой друг.
Предполагаемото видео от местопроизшествието, публикувано в социалните медии, показва, че един от дроновете витае над паркинг, вероятно в очакване на мишена.
Други изображения от местопроизшествието показаха два камиона в пламъци след експлозията. Остава обаче въпросът: какво може да бъде толкова важна цел за Израел да рискува подобна операция?
Според материал на The Times, целта не е високопоставен служител на "Хизбулла" като Хасан Насрала, който се крие дълбоко под земята в бункера си, а по-скоро горящите камиони, виждани на изображенията.
Според източници на разузнаването, цитирани в материала, камионът е превозвал контейнери с машини за смесване на висококачествено гориво за прецизно управлявани ракети от съседно складово помещение, което съдържаше промишлен смесител от висок клас, необходим за смесване на горива с твърдо гориво за висококачествените прецизни ракети.
Изработеният в Иран смесител, който се считаше за една от ключовите части на прецизната ракетна технология, беше сериозно повреден, а компютърният механизъм за управление, който беше в отделен контейнер, беше напълно унищожен при взрива. "Хизбулла" от години се опитва да произвежда прецизно управлявани ракети, които да добави към своя арсенал, а Израел от години се опитва да го предотврати.
Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди през декември, че "Хизбулла" се опитва да изгради инфраструктура за преобразуване на ракети земя-земя в прецизни ракети в близост до пристанището на града и международното летище на Бейрут „Рафик Харири“.
Според източници служителите на "Хизбулла" са взели съзнателно решение да пренесат центъра на тежестта на проекта за прецизни ракети, с който се занимават от известно време, от Сирия в цивилното пространство в сърцето на Бейрут.
Има и други обекти в Бейрут и другаде, където оперативните работници на "Хизбулла" по подобен начин работят за създаване на инфраструктура, която ще бъде определена за бъдещо съхранение и преобразуване на прецизни ракети. Според източници Израел следи тези обекти с разнообразни възможности и средства и притежава много информация за проект за прецизни ракети на "Хизбулла".
Израел е знаел, че тези камиони представляват непосредствена заплаха; те са били целта на експлозивните дронове. Арсеналът на "Хизбулла" от приблизително 130 000 ракети се състои от предимно малки, преносими от човек и неуправляеми ракети „земя-земя“ и ракети с обхват между 10 км и 500 км Групата има и няколко вида ракети „земя-въздух“ и „земя-море“.
Израелските представители обаче смятат, че ливанската шиитска терористична група ще притежава повече от 1000 високоточни ракети в рамките на едно десетилетие, и това не може да бъде допуснато от израелската армия.
Това е нещо, с което Израел оправдава разширената си кампания срещу Иран. Първо в Сирия, а след това, според съобщенията, миналия месец в Ирак. И сега в самия Ливан.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Премиерът на Ливан нарече действията на Израел срещу страната „заплаха за регионалната стабилност“

AFP: Премиерът на Ливан нарече действията на Израел срещу страната „заплаха за регионалната стабилност“

25 Август 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Министър-председателят на Ливан Саад Харири осъди изпращането на израелски безпилотни самолети в страната като „просташка атака върху националния суверенитет на Ливан“. Двата дрона се разбиха на юг от столицата Бейрут.
„Тази нова агресия представлява заплаха за стабилността в региона“, добави той и каза, че това е опит от страна на Тел Авив да увеличи напрежението в региона.
Харири също така отбеляза, че действията на Израел са в противоречие с резолюциите на съвета за сигурност на ООН, които прекратиха войната между Израел и базираната в Ливан шиитска групировка „Хизбула“ през 2006 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Трима членове на групировката „Хизбула“ са били убити при израелски въздушни нападения в Сирия

ТАСС: Трима членове на групировката „Хизбула“ са били убити при израелски въздушни нападения в Сирия

25 Август 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Трима членове на радикалната шиитска групировка „Хизбула“ са били убити в резултат от въздушни удари на територията на Сирия, предава TACC, като се позовава информация на телевизия „Ал Арабия“.
Твърди се, че сред загиналите има и един ирански гражданин.
Пресслужбата на израелските отбранителни сили заяви, че техни изтребители са извършили нападения над ирански цели в Акраба в Сирия, североизточно от Дамаск, за да предотвратят атаки на безиплотни самолети по израелски цели.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Революционната Гвардия на Иран отрече Израел да е бомбардирал нейни бази в Сирия

Reuters: Революционната Гвардия на Иран отрече Израел да е бомбардирал нейни бази в Сирия

25 Август 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Техеран. Революционната гвардия на Иран отрече нейни бази да са били бомбардирани в Сирия от Израел, съобщава Reuters, като се позовава на информация на медии, близки до организацията.
Тел Авив заяви по-рано, че е бомбардирал ирански цели близо до сирийската столица Дамаск и обвини Иран, че е планирал нападение с безпилотни самолети срещу Израел.
„Това е лъжа и не е вярно. Израел и САЩ нямат силата да атакуват различните бази на Иран и нашите военни центрове не са били нападани“, заяви офицерът от Революционната гвардия на Иран Мосен Разай.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Два израелски дрона са били свалени в Ливан

Yeni Safak: Два израелски дрона са били свалени в Ливан

25 Август 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Израелски дрон е бил свален, а друг е експлодирал в Ливан, според шиитската групировка „Хизбула“, пише турският вестник Yeni Safak, като се позовава на местни медии.
Единият дрон е паднал в южната част на страната, а отломки от него са били намерени и иззети от шиитската групировка „Хизбула“, базирана в Ливан.
Още един безпилотен самолет е експлодирал в същия регион. Израелските власти все още не са коментирали темата.
Инцидентът се случва часове след като Тел Авив обяви, че е бомбардирал ирански цели в Сирия.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Израелските сили за отбрана в пълна готовност в очакване на възможни ответни действия от страна на Иран

The Jerusalem Post: Израелските сили за отбрана в пълна готовност в очакване на възможни ответни действия от страна на Иран

25 Август 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелската армия е в пълна бойна готовност в очакване на възможни ответни действия от страна на Техеран, след като военновъздушните сили на Тел Авив удариха ирански цели в Сирия, пише вестник The Jerusalem Post.
Тел Авив твърди, че по-рано е отблъснал атаки от страна на Революционната гвардия на Иран в северната част на страната, а ислямската република е разположила системи за противоракетна отбрана в региона.
Кабинетът по сигурността заяви, че целта на операцията на Израел е била да заяви ясно, че "няма да позволи на Иран да се установи в Сирия."
Бившият командир от силите за отбрана Йоав Галант повтори това съобщение в интервю за армейското радио.
"Израелските сили за отбрана не издават такова изявление без одобрението на министъра на отбраната", заяви лидерът на партия „Наш дом Израел“ Авигдор Либерман.
Военновъздушните сили на страната удариха няколко цели в село Акраба на юг от сирийската столица Дамаск. Според бригаден генерал Ронен Манелис, Революционната гвардия на Иран е планирала да нанесе удар в Северен Израел по-рано, като изпрати няколко въоръжени дрона срещу него. Това е и причината за въздушните удари от страна на Тел Авив.
Генералът добави, че силите на Израел са бомбардирали няколо цели в Акраба, където е имало присъствие на сили на гвардията, както и на шиитски милиции. Там са били разположени и ирански ракети.
"Силите ни за сигурност са в готовност да продължит както отбранителни, така и настъпателни действия, доколкото са необходими, срещу плановете за нападение над Израел", допълни Манелис .
Той също така заяви, че военните "държат Иран и сирийския режим са пряко отговорни за опита за терористична атака " в северната част на страната.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.