НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Jerusalem Post: Двама мъже от арабски произход са обвинени за сътрудничество с "Ислямска Държава" в Израел

The Jerusalem Post: Двама мъже от арабски произход са обвинени за сътрудничество с "Ислямска Държава" в Израел

22 Август 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Двама арабски жители на град Тамра бяха арестувани по обвинения в сътрудничество и подпомагане на терористичната групировка на "Ислямска държава", пише вестник The Jerusalem Post, като се позовава на информация на израелската агенция за вътрешна сигурност.
Двамата, идентифицирани като 22-годишният студент по медицина Амин Ясин и 28-годишният Али Ал-Аруш, и преди са били арестувани и разпитвани по подозрение в извършване на престъпления в областта на сигурността.
Обвинителният акт твърди, че двамата са влезли в контакт с чужд агент, получили са обучение в тероризъм и са обмисляли опит за извършване на убийство.
Разследването е установило, че двамата подкрепят "Ислямска държава", „и дори се смятат за държавни пратеници, до създаването на халифат в Израел“. Те също така разпространяват идеологията на групировката като част от опита им да промотират целите на организацията.
По време на разследването, Агенцията за вътрешна сигурност и израелската полиция откриха също, че двамата са изтеглили десетки файлове, съдържащи обучителни материали от "Ислямска Държава", включително обучение, както и методи за подготовка на оръжия и извършване на терористични атаки „в подходящ момент за полза на Джихада“.
Според обвинението, двамата са обсъждали и убийството на един от братовчедите на Ясин, служил в американската армия, при следващото му посещение в Израел. Службата му в армията „го направи неверник и като такъв, наказанието му трябва да бъде смърт“.
„Агенцията ще продължи да работи с полицията за разкриване на заподозрени дейци на терористичната организация "Ислямска държава", и ще предприеме необходимите мерки, за да предотврати всяка дейност, която е в ущърб на държавната сигурност, включително разпространението на материалите на терористичната организация "Ислямска държава" в Израел “, заявиха от агенцията.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Двама американски военнослужещи са убити в Афганистан

AFP: Двама американски военнослужещи са убити в Афганистан

21 Август 2019 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Кабул. Двама американски военнослужещи са били убити в Афганистан, предава AFP, като се позовава на информация от изявление на НАТО.
Инцидентът се случва в разгара на преговорите между талибанското движение и Вашингтон, които ще продължат в Катар. Белият дом се опитва да договори споразумение и да изведе САЩ от една от най-дългите войни, в които страната е участвала.
Самоличностите на двамата военни няма да бъдат оповестени все още, се казва още в изявлението на организацията.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Военното присъствие на САЩ в Афганистан не е от полза за Кабул, твърди Роухани

РИА Новости: Военното присъствие на САЩ в Афганистан не е от полза за Кабул, твърди Роухани

18 Август 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Техеран. Американското военно присъствие в Афганистан не е от полза за сигурността на страната, заяви иранският президент Хасан Роухани, който прие новия посланик на Афганистан в Техеран Абдулгафур Ливал, предава РИА Новости.
„Убедени сме, че военното присъствие на САЩ в Афганистан от полза за сигурността на тази страна и на хората в Афганистан," написа Роухани на официалния си уебсайт.
След като получи пълномощията на посланика, иранският президент обяви готовността на Техеран да помогне за укрепването на мира и сигурността в Кабул, а също така осъди терористичните актове в страната.
Коментарите на Роухани идват малко преди да се даде начало на преговорите между Вашингтон и талибанското движение, което от години е в конфликт с подкрепяното от Белия дом правителство на Афганистан.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ислямска държава пое отговорност за атентата в Кабул

AFP: Ислямска държава пое отговорност за атентата в Кабул

18 Август 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Кабул. Терористичната групировка "Ислямска държава" е поела отговорност за атентата в Кабул, при който загинаха десетки души, а близо двеста бяха ранени, съобщава AFP.
Според информационната агенция, териристичната организация е заявила, че един от нейните бойнци се е взривил по време на „голямо събиране“ в Кабул, докато други членове на радикалната групировка са „взривили паркиран автомобил пълен с експлозиви“, когато са пристигнали силите на реда. Групировката е заявила това в приложението „Telegram Mеssenger".
При атаката в Кабул загинаха 63 души, а ранените бяха 182.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Афганистанският президент Ашраф Гани осъди терористичната атака в Кабул

ТАСС: Афганистанският президент Ашраф Гани осъди терористичната атака в Кабул

18 Август 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани остро осъди терористичната атака по време на сватба в столицата Кабул, при която загинаха десетки души, предава ТАСС.
Гани добави, че талибаните не могат да се освободят толкова лесно от вината за атаката и за „осигуряването на платформа за терористите“.
Президентът също свика спешна среща по въпросите за сигурността, за да анализира ситуацията и да коригира грешките при осигуряването на защита на населението.
Министър-председателят на Афганистан Абдула Абдула също осъди атаката, като добави, че актът „несъмнено е престъпление срещу човечеството“.
"Аз категорично осъждам терористичната атака, която се проведе на сватбата снощи. Това отвратително нападение несъмнено е престъпление срещу човечеството. Изразявам дълбока съпричастност към семействата на жертвите. Нека мъртвите почиват в мир", написа премиерът в „Туитър“.
В терористичния атентат в Кабул загинаха 63 души, а 182 бяха ранени. Движението на талибаните заяви, че не е участвало в нападението.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Афганистанците осъдиха опитите за мир с талибаните след атаката в Кабул

Reuters: Афганистанците осъдиха опитите за мир с талибаните след атаката в Кабул

18 Август 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Кабул. Смутени от бомбената атака в Кабул афганистанци осъдиха опитите на САЩ за постигане на мирно споразумение с движението на талибаните, предава Reuters.
Самоубийственият атентат стана причина за смъртта на десетки цивилни по време на сватба в афганистанската столица. Талибаните осъдиха атентата и отрекоха да са отговорни за него.
Вероятно е атаката да е извършена от дейци на Ислямска Държава, които също оперират в района и са отговорни за множество предишни атентати.
Журналистката Сана Сафи заяви, че се съмнява в честността на талибаните.
„Кой друг е способен да извърши такава бруталност?“, попита тя.
„Значи мирното споразумение с талибаните няма да сложи край на кръвопролитието за обикновените афганистанци?“
Съветник в министерството на транспорта, заяви че преговорите с групировката им придават легитимност.
„Ако хиляди пъти талибаните получат легитимност под формата на мирни преговори, техните военни престъпления и престъпления срещу човечеството ще продължат“, написа той във „Фейсбук“.
Талибаните и Вашингтон се опитват да договорят споразумение за оттегляне на американските сили в замяна на което групировката ще се договори с афганистанското правителство, поддържано от Белия дом, за прекратяването на военните действия.
Правителството в Кабул не част от преговорите, понеже талибаните отказват да преговарят с администрацията му, която виждат като марионетка на САЩ. Въпреки това се очаква групировката да се споразумее с него за споделяне на властта и да се съгласят да прекратят конфликта.
Табиш Фог, друг афганистански журналист, също постави под въпрос изявлението на талбанското движение, че нямат общо с взрива.
„Те са отговорни в очите на афганистанците. Те са превърнаха страна от 30 милиона души в кланица. Не трябва да се предаваме пред терора на талибаните.", пише той.
Все още нито една групировка не е поела отговорност за самоубийствения атентат.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Жертвите от експлозията в Кабул вече надвишават 60 души, ранените са близо 200

AFP: Жертвите от експлозията в Кабул вече надвишават 60 души, ранените са близо 200

18 Август 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Кабул. Най-малко 63 души са убитите, а 182 са ранени при експлозия, която избухна на сватба в афганистанската столица Кабул, предава AFP, като се позовава на информация на афганските власти. Според нея сред ранените има и множество жени и деца.
Взривът дойде по време на финалната фаза на преговорите между САЩ и талибаните, като се очаква, че ще доведат до намаляване на американското военно присъствие в Афганистан. Движението на талибаните отрече да има роля в нападението.
Домакините на афганистанските сватби често приемат стотици или дори хиляди гости, като празненствата се провеждат в огромни зали, а мъжете обикновено са отделени от жените и децата.
Източник на AFP, който е присъствал на сватбата, заяви пред агенцията, че е бил в женската секция, когато чул мощен взрив от залата на мъжете.
„Всички бягаха отвън, викащи и плачещи“, каза той.
"В продължение на около 20 минути залата беше пълна с дим. Почти всички в секцията за мъже са или мъртви, или ранени."
Бунтовнически групировки в Афганистан често извършват атентати над местни сватби, понеже те се разглеждат като лесни мишени, в които липсват строги мерки за сигурност.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мощна експлозия разтърси Кабул – над 20 души са ранени

AFP: Мощна експлозия разтърси Кабул – над 20 души са ранени

17 Август 2019 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Кабул. Най-малко 20 души бяха ранени при взрив в сватбена зала в Кабул късно събота, съобщи местна болница, цитирана от AFP.
Експлозията идва точно когато се очаква САЩ и талибаните да сключат споразумение, което ще позволи американските войски да започнат да напускат Афганистан в замяна на различни гаранции за сигурност от талибаните, коментира агенцията
Говорителят на вътрешното министерство Насрат Рахими заяви, че взривът е станал в сватбена зала в западен Кабул около 22:40 часа местно време (21:10 часа българско време).
Нито една групировка не е поела отговорност за експлозията.
Афганистанските сватби са масови мероприятия, като стотици или често хиляди гости празнуват в сватбени зали в индустриален мащаб, където мъжете обикновено са отделени от жените и децата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.