НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: Около 48% от посетителите на музея са чужденци

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: Около 48% от посетителите на музея са чужденци

22 Август 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Петрич. Около 48% от посетителите на Исторически музей – Петрич са чужденци. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му анализът на данните би се усложнил още, ако се вземе предвид и това, че българските туристи, които посещават културната институция, са основно от места извън Благоевградска област, не просто извън община Петрич. „Аз бих си обяснил това с факта, че вероятно ние не оценяваме това, което имаме и приемаме музеите за даденост, за нещо, което може винаги да посетим, защото е в нашата страна. Изход от тази ситуация, която е характерна като проблем не само за Историческия музей – Петрич, но и за повечето музеи, може да се намери чрез развиването на образователни програми“, каза още д-р Сотир Иванов. Според него те би следвало да бъдат насочени към всички, независимо от възраст или степен на образование. „Смятам, че поне в определени специалности ние можем да дадем повече, като включим и местната специфика, местната информация, която да позволи, по-правилно, по-пълно, по-цялостно да се разглежда исторически, политически и културните процеси“, посочи д-р Иванов. Той уточни, че тези освен образователни програми, то би било хубаво да се направят и клубове по интереси, които да са с насоченост към историята и да бъдат подходящи за по-възрастни хора. „При такива клубове могат да се полазват и ресурсите на музея, защото там има по-големи възможности да развивате своите интереси, било то в сферата на изкуството, историята, археологията, етнографията и антропология. В тази връзка тук е мястото да благодаря на Община Петрич за изграждането на новата музейна сграда. Тя ще ни позволи да обособим специално помещение, което да предоставяме за полазване на съмишленици на музея, които лично аз бих нарекъл приятели. Идеята е да осигурим по-добри условия за посетителите и хората, които в свободното си време искат да се докоснат до автентичната култура и история“, коментира директорът на Исторически музей – Петрич.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сотир Иванов, директор: От началото на годината до сега четирите обекта към Исторически музей – Петрич са посетени от туристи от 60 различни държави

Д-р Сотир Иванов, директор: От началото на годината до сега четирите обекта към Исторически музей – Петрич са посетени от туристи от 60 различни държави

22 Август 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Петрич. От началото на годината до сега четирите обекта към Исторически музей – Петрич са посетени от туристи, представители на 60 различни държави. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му, посетителите идват от целия Европейски съюз (ЕС), от Русия, от Северна Африка, както и от Близкия Изток. "Лично аз се впечатлявам на туристи от Индия, Индонезия, Австралия, Нова Зеландия, Корея", каза още д-р Сотир Иванов. Според него всичко това показва, че има един устойчив туристически поток от всички държави. „Не споменавам туристите, които имаме от Китай и Япония, защото те са едни от редовните посетители у нас. Имаме и редица туристи от САЩ, Канада, Мексико, Фарьорски острови, които са малко на брой, но бих определил като устойчив туристически поток“, добави д-р Иванов. Той отбеляза, че всичко това създава едно усещане, че може би българите подценяваме нашата история и това, което сме успели да направим в миналото. „То е важно, защото историческите обекти се посещават от специална категория хора. Те приемат историята за свое хоби и смятат, че е важно да се учим от нея, защото нейните уроци ни позволяват да не правим едни и същи грешки. Тоест, българската история с нейните успехи и с нейните трудности за всички тези хора извън България се явява важен елемент от човешката история, привлекателен и харизматичен“, коментира д-р Иванов. Той уточни, че често посетители казват, че при първа възможност биха посетили обектите към музей още веднъж в следващите години. „Това е, защото очевидно успяваме да създаваме приятели не само на нашите обекти, но и на българската история и българската култура като цяло“, подчерта директорът на Исторически музей-Петрич.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.