НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сливен: Областният управител Чавдар Божурски беше официален гост на откриването на новия арест в града

Сливен: Областният управител Чавдар Божурски беше официален гост на откриването на новия арест в града

22 Август 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Сливен. Областният управител Чавдар Божурски бе официален гост на откриването на новия арест на Сливенски съдебен окръг. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Арестът се намира на територията на единствения в страната женски затвор - сливенския. Обектът е с капацитет за 40 задържани и заема сградата на бившето парно стопанство. Проектирането и изграждането му е на стойност 1.1 млн. лева. Средствата са осигурени от държавата.
Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов заяви, че решението арестите да бъдат изведени от сградите на ОДМВР и преместени в затворите е доказало своята ефективност в практиката. Гости на откриването бяха още областният управител Чавдар Божурски, изпълняващият длъжността директор на ГДИН Ивайло Йорданов, изп. директор на държавно предприятие „Фонд затворно дело“ Иван Иванов, ръководителите на Окръжния и Административния съд в Сливен Мартин Данчев и Слав Бакалов, на Окръжната прокуратура Пламен Стефанов, зам.-кметът на Община Сливен Румен Иванов, началникът на РУ на МВР - Сливен гл. инспектор Димитър Кикьов.
"Консултациите за преместването на следствения арест на територията на затвора са започнали още през 2001 година", заяви директорът на затвора ст. комисар Йордан Данев. Със съдействието на правосъдното министерство през 2013 - 2014 г. бяха преоборудвани и ремонтирани медицинският център и детската градина в затвора, като средствата бяха осигурени от Норвежкия фонд. През 2017 г. е извършен ремонт и в основния корпус.
"Откриването на ареста е значимо събитие за работещите в затвора", каза директорът ст. комисар Данев. Условията отговарят на европейските изисквания за изпълнение на мерките за неотклонение, внедрени са последните иновации в охранителната инсталация. На първия етаж има помещения за изпълнение на мерките за жени и за непълнолетни момичета. На втория етаж са помещенията за мъжете. Стаята за свиждане е изпълнена според световните стандарти, с прозрачна стена между задържаното лице и посетителя. Отредено е място за престой на открито. Със заповед на зам.-министър Проданов арестът в сградата на ОДМВР бе закрит. Със същата заповед бе разкрит ареста на територията на женския затвор. Преместването ще стане до 2 седмици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието: 1 100 000 лв. са вложени в сградата на новия арест в Сливен

Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието: 1 100 000 лв. са вложени в сградата на новия арест в Сливен

22 Август 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Сливен. 1 100 000 лв. са вложени в сградата на новия арест в Сливен. Това съобщи при официалното откриване на ареста Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието, предаде репортер на Радио „Фокус“-Сливен. Новия следствен арест е разположен в сградата на единствения у нас женски затвор и ще заработи до две седмици – в първите дни на септември. Така се изпълнява политиката на извеждането на арестите от сградите на полицейските дирекции и преместването им затворите, където това е възможно, подчерта Проданов. Нови арести ще има в Добрич, Благоевград и Петрич, а край Дупница, в село Самoраново, ще бъде изграден обучителен център и пилотен затвор.
За модернизацията и цялостното обзавеждане на ареста от бюджета на Министерството на правосъдието са били заделени 1 млн. и 100 хил. лева. Арестът е за мъже и жени. Той разполага с 40 места разпредели в двойни килии с отделни обезопасени санитарни възли и обща баня. „Арестът разполага с най-съвременната охранителна система, видеонаблюдение и система за вентилация“, посочи директорът на затвора комисар Йордан Данев. По думите му, при изграждането на ареста са спазени всички европейски изисквания, включително и това арестантите да разполагат с 4 квадратни метра площ.
Изпълнителят на строителството е сливенска фирма , която поема и строителната гаранция.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министър проф. Николай Проданов ще открие новия арест в Сливен

Заместник-министър проф. Николай Проданов ще открие новия арест в Сливен

22 Август 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Сливен. Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов ще открие в 11.00 часа новия арест в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Арестните помещения са обособени в сграда, която се намира на територията на затвора в града. Капацитетът им е до 40 задържани лица.
На събитието ще присъстват още представители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и на местната законодателна, съдебна и изпълнителна власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.